好耐之前試過1次外賣,覺得質素幾好,有應有的水準。事隔1年再去,試下堂食,可惜今次實在非常失望,仲覺得食完好唔開心.... 叫佐燒春雞全隻,黎到見到係隻雞已cut開佐一半, 睇落個皮就幾脆。一切開,入面全紅,血液仲係流緊出黎.... 即刻問職員,希望佢地煮熟d, 然後問佢點處理呢份雞。佢話有一半雞我已經切佐,就再俾過另一半新焗的雞;而本身未切的一半,會再整煮d.... 聽完已經心知不妙,黎到隻雞係又乾又硬... 果然熟晒..... 而且好勁雪藏味,完全無雞肉嘅味道。之前等緊雞的時間,家人叫的芝士龍蝦意粉黎到。一食,無味... 濕到D水倒得返出黎...同一時間聽到隔離枱都問:我碟嘢係咪未熟 我對食物要求唔高,亦好清淡。平時煮食都落極少鹽,因為覺得食物本身已經好有味。但今次真係試到咩叫難食...出黎先後悔無影底相...職員仲要話,慢煮雞係咁的。有無人識?慢煮雞係煮極都流血?可能其他嘢好食,可能係我地今次唔好彩遇著廚房新手.... 不過嚇怕佐,唔想再去。
好耐之前試過1次外賣,覺得質素幾好,有應有的水準。

有無人識?慢煮雞係煮極都流血?

2022-11-23 550 瀏覽
呢間餐廳耐唔耐都會推出lobster set最近留意到 佢地嘅龍蝦二人餐又返黎啦🤩$488有龍蝦食又唔算貴 即刻去整返餐先.🍴原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉 💛8.5/10材料都幾豐富㗎 除咗主角嘅原隻龍蝦仲有大蜆、青口同魷魚圈🦑新鮮龍蝦肉質係結實啲好輕易用刀叉就起到出黎食🦞除咗本身夠新鮮彈牙之外佢仲要開咗邊輕輕煎過 味道更香😌醬汁食落似係茄汁、龍蝦湯、香草煮成而且唔係走濃稠嘅路線唔會怕上枱一陣收乾哂水就唔好食👍🏻基本上靠個海鮮汁撈埋份量十足嘅扁意粉已經可以食到飽🍝.前菜跟是日餐湯同沙律另外飲品就跟幾清新嘅水果凍茶🍑🍋今次專程黎趟龍蝦之旅咁冇理由唔加多$28 upgrade埋龍蝦湯嘅🫣湯嘅味道好濃郁 加埋幾粒龍蝦仔飲落好似啖啖龍蝦既精華咁 幾推薦😋
呢間餐廳耐唔耐都會推出lobster set
最近留意到 佢地嘅龍蝦二人餐又返黎啦🤩
$488有龍蝦食又唔算貴 即刻去整返餐先
🍴原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉 💛8.5/10
材料都幾豐富㗎 除咗主角嘅原隻龍蝦
仲有大蜆、青口同魷魚圈🦑
新鮮龍蝦肉質係結實啲
好輕易用刀叉就起到出黎食🦞
除咗本身夠新鮮彈牙之外
佢仲要開咗邊輕輕煎過 味道更香😌
醬汁食落似係茄汁、龍蝦湯、香草煮成
而且唔係走濃稠嘅路線
飲落好似啖啖龍蝦既精華咁 幾推薦😋
  • 龍蝦湯
  • 原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
2022-11-13 455 瀏覽
🤤意大利菜總是比到驚喜我除咗環境幽雅之外 食物質素好高頭盤當然要食沙律柚子味噌南瓜羽衣甘藍沙律做法好特別 柚子粒同埋南瓜嘅配搭酸酸甜甜 而且有好香南瓜蓉羽衣甘藍 好新鮮 會食到甘甜味芝士龍蝦焗通粉滿滿嘅芝士 上碟之後記住攪拌味道濃郁 仲可以拉絲 所有加入芝士製品都係我最愛 總會有龍蝦香味 通粉煙靭絕對係係必食之選呀燒春雞半隻雞肉鮮嫩 咬落去仲有好多肉汁外皮整得啱啱好 脆口 加上醬汁黑椒或燒烤醬 每一啖肉都好飽滿原隻嘅話更加適合二至三人食添小食我叫咗 黑松露芝士薯條聽落去好簡單 食落去好特別芝士鋪喺面 加少少黑松露香味提升薯條炸到金黃色 我哋都食到停唔到口
🤤意大利菜總是比到驚喜我

聽落去好簡單 食落去好特別
芝士鋪喺面 加少少黑松露香味提升
薯條炸到金黃色 我哋都食到停唔到口
2022-10-28 295 瀏覽
This restaurant has to be the one serving the best four cheese mc n cheese in Hong Kong. The Mac n cheese is cheesey, creamy, rich and you can taste different cheese tastes as you eat it! If you like mc n cheese , this is the place to go. The portion is big and my girl and I could not finish a serving .
2022-10-28
  • Four  Cheese  mc  n  cheese
青衣終於有返間似樣d嘅餐廳😹,雖然唔係咩小店,但環境舒適、上菜快、而且味道唔錯💕,特別係risotto同pasta🤤:-1️⃣「龍蝦香草意大利飯🌿🦞($158)」充滿龍蝦香味而唔會過鹹,意大利飯有咬口,仲有龍蝦肉🤑!~Lobster risotto: al dente, cooked with lobster cream sauce👍🏻-2️⃣「芥末烤雞芝士薯蓉焗通粉🍗🥔🧀($138)」係鑊仔版mac & cheese,通粉有咬口,中間有香滑薯蓉同粒粒烤雞,而醬汁充滿芥末香味又唔會攻鼻,不過芝士再多d就更加正~Mac & cheese: mustard grilled chicken, mashed potato, baby👍🏻-3️⃣「慢煮鴨胸藍芝士披薩(9”)🦆🍕($130)」真係唔係個個接受到blue cheese,超濃味,所以佢加左蜜糖中和下🍯~Slow-cooked duck breast and blue cheese pizza-4️⃣「香濃野菌湯🍄($58)」磨菇味香濃,食到菇蓉,好香~Mushroom soup: rich, made of mashed mushrooms 👍🏻-🐰
1️⃣「龍蝦香草意大利飯🌿🦞($158)」
2️⃣「芥末烤雞芝士薯蓉焗通粉🍗🥔🧀($138)」
3️⃣「慢煮鴨胸藍芝士披薩(9”)🦆🍕($130)」
4️⃣「香濃野菌湯🍄($58)」
🐰💬小結:
晚市黎講價錢都合理,選擇幾多,適合同屋企人/朋友聚餐👨‍👩‍👧‍👦~
龍蝦香草意大利飯
龍蝦香草意大利飯
之前係九龍灣返工都成日去Megabox食呢間連鎖Pizza&Pasta😄覺得都幾有水準,估唔到入黎青衣探朋友佢都推介黎食晚餐😮門面一貫用咗原木系,加上Pizza的logo共享美食的快樂,入面既位都係紅紅綠綠幾鮮色有活力🛖牆上面仲掛住墊Pizza既木板,帶點玩味新奇掀開餐牌都好多選擇,除咗Signature既龍蝦pizza,仲有其他Pasta同埋煎扒📔飲品方面有齊cocktail /mocktail/精製咖啡等等,不過最後都係覺得2人餐最抵食2人餐基本只需$398就有兩個頭盤、一份意粉同埋一款Pizza或主菜📜仲可以用半價加配所有飲品,每個項都最有四款選擇,食多幾次都唔怕會重覆🦞龍蝦湯 | 8/10一攪開就有濃厚既龍蝦香湧出,用咗真材實料先會熬到咁深既顏色,口感偏濃稠有滿足感,仲有一粒粒既龍蝦肉,肉質唔會過熟仲有獨特鮮甜味😋🍄芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁 | 7.5/10已經有大份量既湯,另一款頭盤就揀前菜小食,大啡菇浸沒係蕃茄汁既海洋入面🍅上面仲覆蓋住鹹香既芝士,切開一咬仲有驚喜,原來仲有碎菇係中間,令成個鮮味同層次感都提昇咗🍝紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 | 7.5/10和牛肉粒帶小小筋,食

🦞龍蝦湯 | 8/10

🍄芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁 | 7.5/10

🍝紅酒燴和牛肋肉配蜆殼粉 | 7.5/10
和牛肉粒帶小小筋,食落柔軟又有油脂香,蜆殼粉都熟,不過就有點嚼勁🍖個人偏愛軟身d,掛汁能力好強,食落幾上癮

🍕炸軟殼蟹明太子醬Pizza | 8.5/10
一隻大大既炸軟殼蟹騎住Pizza出場,新鮮出爐輕易一拎就有拉絲芝士效果,蝦肉夠爽彈,麵團有足夠時間發酵,食落好鬆軟但唔會過飽滯住🦀重點既炸軟殼蟹外脆內香,肥美的膏香溢滿嘴巴

🍫榛子朱古力 | 7/10
果仁味稍稍被忌廉蓋過,愛好甜食的人會感到幸福

🍷Sangria Red | 7.5/10
輕酌一杯的人必點,紅酒加上橙汁和檸檬汁有點酸味去除澀味,再加上梳打水有汽泡感
2022-09-01
2022-08-09 552 瀏覽
🍕 Pizza X Pasta系列‼—▫️餐廳:The point Pizza & pasta @thepointhkg ▫️地點:全香港有7️⃣間分店📍此為:青衣城 Shop G01, 33 Tsing King Rd, Tsing Yi▫️營業時間:星期一至日 12:00-22:00▫️價錢:~$100+—美味:🍕🍕🍕+0.5🍕環境:🍕🍕🍕+0.6🍕價錢:💰💰💰+0.75💰服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳+0.7👩🏻‍🍳—🤩青衣分店都幾大,唔係好多人,都坐得舒服💕pizza比pasta好食—食物方面,叫咗📍Lobster set價錢:$388▪️starter-龍蝦湯 (都有啲龍蝦肉,較為稠身同埋咸,但都幾香濃🦞)-迷你凱撒沙律🥗(沙律份量都幾多😁做前菜都幾開胃)▪️pizza-原隻火焰🔥焗龍蝦pizza(賣相好吸引🔥有火燒住隻🦞🦞 Pizza都有幾多龍蝦肉🦞加埋芝士好溶🧀唔錯😄如果外層再脆身啲,就更好)▪️Main-龍蝦芝士焗通粉(芝士同龍蝦味唔太出,淡咗啲🧀通粉都整得夠煙韌)—#好西 #打卡 #文青風 #café #summervibes #cafe #正餐 #rose #cafe #HK #
🍕 Pizza X Pasta系列‼

食物方面,叫咗
📍Lobster set
價錢:$388
▪️starter
-龍蝦湯 (都有啲龍蝦肉,較為稠身同埋咸,但都幾香濃🦞)
-迷你凱撒沙律🥗(沙律份量都幾多😁做前菜都幾開胃)

▪️pizza

▪️Main

#好西 #打卡 #文青風 #café #summervibes #cafe #正餐 #rose #cafe #HK #foodie #pizza #tsingyi #basquecheesecake #instagood #bestoftheday #amy_in_ty #乾花 #tiramisu #cafe #青衣美食
2022-08-05 375 瀏覽
This is not busy on dinner time so checked it out. dessert as main: 邪惡Nutella 雪糕pizza 個蜆幾惹味,性價比👍🏻Balance it with a salad to manage the guilt. Salad is good quite refreshing Pretty empty on a weekday. The staff needed to up their game. Just chatting away having patrons waving for a while

個蜆幾惹味,性價比👍🏻

2022-07-15 474 瀏覽
大大龍蝦LOBSTER SET 兩位用都係$388 !🤩龍蝦湯(兩客)超唔客氣的龍蝦湯!好濃龍蝦味,飲得出佢唔係淨係用罐頭湯怡咬成嘅龍蝦湯,而係有龍蝦肉喺入面㗎 !❣️❣️🤩迷你凱撒沙律加挪威煙三文魚 加$18普通食個凱撒沙律又點會滿足到我呢?加$18就有幾塊煙三文魚,增加我嘅食慾😋😋😋🤩原隻火焰焗釀龍蝦披薩呢個簡直係打卡之選!好彩我都捕捉到佢🔥嘅一刻,不過唔係淨係打卡,佢嘅比薩都好好食,口感脆,亦都唔會太過油膩😍😍😍🤩龍蝦芝士焗通粉其他龍蝦飯或者意粉要加錢,我就試吓呢個唔使加錢嘅芝士焗通粉,之前喺酒店食過都覺得好食,呢一間都媲美到酒店級數,😀😀😀芝士味好香,啖啖龍蝦🤩朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕上面嘅Main course就已經非常完美,唔少得一個完美嘅甜品來作結。布朗尼朱古力味好濃,配埋香蕉合桃食,好滋味!🤩Espresso Ice Cube Latte哇呢個Espresso 配埋牛奶真係絕配。Espresso仲要專登雪到係冰粒咁,唔會越飲越淡,超級細心🤩Earl Grey latte其他餐廳比較少有Earl Grey Latte,所以就快來試一試。出奇地Earl Grey
大大龍蝦LOBSTER SET 兩位用都係$388 !

🤩龍蝦湯(兩客)

🤩迷你凱撒沙律加挪威煙三文魚 加$18

🤩原隻火焰焗釀龍蝦披薩

🤩龍蝦芝士焗通粉

🤩朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕

🤩Espresso Ice Cube Latte

🤩Earl Grey latte
其他餐廳比較少有Earl Grey Latte,所以就快來試一試。出奇地Earl Grey 同Latte都係幾夾。
2022-06-27 379 瀏覽
Salad, Pineapple soda, Hawaii pizza with parma ham, puffs The pizza and the drink are yummy. The salad is ok and I like the Balsamic vinegar as the sauce. The puffs are not too special, but the heart shaped stick is nice.

2022-05-31 524 瀏覽
已經第二次食The Point ,今次就去咗青衣城個間,環境好大好乾淨,服務好好,而且空間感大,同朋友邊食邊傾好relax🙆🏻‍♀️我哋兩個就叫咗明太子醬軟殼蟹pizza ,墨魚汁海鮮意大利飯同榛子朱古力香橙披薩🍕❣️明太子醬軟殼蟹pizza配料好豐富,有軟殼蟹、蟹肉、櫻花蝦,紫菜等等,披薩批邊微微焦香,香脆可口,蝦🦐鮮味突出,好彈牙,重點係作為芝士控,見到長長嘅芝士拉絲,滿滿嘅芝士,真係超級正呀😋仲有濃郁明太子醬,十分惹味👍🏻👍🏻❣️ 墨魚汁海鮮意大利飯海鮮新鮮,特別係蝦🦐鮮味十足,加上真正墨魚汁配意大利飯,口感一流,真心推介,雖然每次都食到個口黑媽媽😂❣️榛子朱古力香橙披薩甜品種類唔夠,大多係呢類創新嘅pizza甜品,見幾特別,就叫咗個試吓😂可惜味道大失所望🙈榛子朱古力醬、橙肉、榛子碎同雲呢拿雪糕,賣相唔錯,但味道就一般🙈🙈橙味朱古力我個人唔太鍾意,配上雪糕,整體味道唔太協調,雖然女人有2個胃,但呢個都好飽,要留意一下🙆🏻‍♀️💕Strawberry Ice Cream Float 夢幻粉嫩,有雲呢拿雪糕喺上面,杯底有士多啤梨蓉,味道甜而不膩👍🏻

❣️明太子醬軟殼蟹pizza

❣️ 墨魚汁海鮮意大利飯

❣️榛子朱古力香橙披薩

💕Strawberry Ice Cream Float
2022-05-29 280 瀏覽
The food cale immediately after we just placed our order, which makes me wonder how they really made the food. The cheese quality isn’t the best, quite like stringy plastic cheese. I wouldn’t recommend it to you, especially their four cheese pizza.
2022-05-21 280 瀏覽
去完迪士尼就去青衣城搵嘢食☺️估唔到呢度都有The Point🥰今次叫左兩個pizza,好高質😍😍😍一杯飲品同一個甜品,我同朋友都覺得好好食,服務態度良好,會再黎👍👍
2022-05-20 229 瀏覽
青衣城好多食肆選擇,不過想食PIZZA 就要去THE POINT 兩個人去THE POINT-Pizza&Pasta食個Lunch一人一個set lunch✅Executive lunch▶️挪威煙三文魚充滿油香,咸味適中,好岩開胃▶️石板美國牛肩扒配炸薯條上枱賣相無得輸夠哂高級,味道一樣好讚石板可以自己控制牛扒熟度,牛扒一切係爆多肉汁,好嫩▶️Strawberry ice cream float顏色吸睛,打咭必點▶️甜品泡芙✅Express lunch ▶️加左錢要左個棒棒雞翼棒棒雞翼好脆▶️辣肉腸芝士PIZZA芝士好多,芝士控真係岩哂加埋辣肉腸油脂真係超級邪惡,不過太好味,令人難以抗拒。▶️Iced oreo chocolate朱古力同奶比例恰到好處,甜度一樣係岩岩好

一人一個set lunch

✅Executive lunch

▶️挪威煙三文魚充滿油香,咸味適中,好岩開胃

▶️石板美國牛肩扒配炸薯條
上枱賣相無得輸夠哂高級,味道一樣好讚
石板可以自己控制牛扒熟度,牛扒一切係爆多肉汁,好嫩

▶️Strawberry ice cream float
顏色吸睛,打咭必點

▶️甜品泡芙

✅Express lunch

▶️加左錢要左個棒棒雞翼
棒棒雞翼好脆

▶️辣肉腸芝士PIZZA
芝士好多,芝士控真係岩哂
加埋辣肉腸油脂真係超級邪惡,不過太好味,令人難以抗拒。

▶️Iced oreo chocolate
朱古力同奶比例恰到好處,甜度一樣係岩岩好
2022-05-17 220 瀏覽
終於可以三母女去行下街食下野啦不過細女要番學就去得唔遠,放左學換件衫就去左青衣城!當然係先食LUNCH先啦!✨THE POINT✨ORDER左 1個EXECUTIVE LUNCH 同1個EXPRESS LUNCH🌈EXECUTIVE LUNCH 1STARTER + 1MAIN + 1DESSERT跟餐奉送指定特飲頭盤 +$12轉挪威煙三文魚煙三文魚滿滿煙燻香,口感柔滑肥美主菜 + $48石板美國牛肩扒配炸薯條牛魔王必食,牛肩扒呈現粉嫩顏色,肉味香濃,肉質好JUICY,半生熟食真係好正,加埋卜卜脆薯條已經係無敵Strawberry ice cream float$48Strawberry purée,vanilla ice cream,soda一定要相機食先,靚到不得了,一啖透心涼,超爽最後就有泡芙做甜品🌈EXPRESS LUNCH就冇頭盤,不過可以ADD-ONS+28棒棒雞翼一支骨雞棒好香脆,啖啖肉辣肉腸芝士PIZZA新鮮滾熱辣,好足料,份量十足,一個PIZZA係足夠三母女食,辣肉腸配上香濃芝士成就出惹味,可以拉出芝士絲ICED OREO CHOCOLATEChocolate,van
終於可以三母女去行下街食下野啦
不過細女要番學就去得唔遠,放左學換件衫就去左青衣城!
當然係先食LUNCH先啦!

✨THE POINT✨

🌈EXECUTIVE LUNCH
頭盤 +$12轉挪威煙三文魚
煙三文魚滿滿煙燻香,口感柔滑肥美

主菜 + $48石板美國牛肩扒配炸薯條
加埋卜卜脆薯條已經係無敵

Strawberry ice cream float$48
一定要相機食先,靚到不得了,
一啖透心涼,超爽

最後就有泡芙做甜品

+28棒棒雞翼
一支骨雞棒好香脆,啖啖肉

辣肉腸芝士PIZZA
辣肉腸配上香濃芝士成就出惹味,可以拉出芝士絲

ICED OREO CHOCOLATE
Chocolate,vanilla ice cream,milk,oreo crumbs
朱古力味好香濃,飲落唔係太甜