2023-10-25 110 瀏覽
放工想找個舒適的談心好去處,找到這間環境寬敞、 乾淨,歐陸風十足 的高質餐廳。 位處於小街上的The pizza pig 和其他餐廳自成一角,寧靜舒適。隔一條街便是大馬路,交通方便。 Signature Piggie M$198 /L$368充滿玩味的豬皮薄餅, 有多少人試過? 未吃便把它定義為我們平日吃的豬皮,便大錯特錯了!豬皮口感似烤過的脆片,外貌似風乾的厚魚片。本身沒甚麼味道,加上大量七味粉之後,絕配。麥香味十足的(薄底)手工薄餅上鋪滿蕃茄醬、紅洋蔥、水牛芝士、咸豬手、香草肉腸、辣肉腸,材料豐富,味道較濃但不膩。也因為材料太豐富及濕潤,餅底不脆,合適喜歡吃濕潤口感的人。仲提供無麩質或全素食,健康人士又多個選擇!Prime Seafood Risotto $198經典海鮮意大利飯, 軟硬度、味道剛剛好。 一上菜已十分吸睛, 企身海鮮, 好看又好吃。 一般餐廳都是飯量比海鮮多, 這裏非澱粉質的食材絕不吝嗇,十分難得。Mint Orchard Tea $62不少的薄荷葉,加蘋果汁青檸紅茶, 十分清淡、清新怡人。 配上今天味濃的薄餅,剛剛好。呢度嘅tiramisu 都係唔錯選擇!口感軟滑

Signature Piggie M$198 /L$368

仲提供無麩質或全素食,健康人士又多個選擇!

Prime Seafood Risotto $198

Mint Orchard Tea $62
呢度嘅tiramisu 都係唔錯選擇!口感軟滑!
以豬為主嘅西餐廳,每枱必點500g烤斧頭豬扒(我無點lol),Pizza都係招牌~環境餐牌是日星期五晚來光顧,餐牌只有單點並無set。 Signature Piggie $198(M) Signature Piggie材料有招牌手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、烤燈籠椒、紅洋蒽及水牛芝士。以蕃茄醬做base,表面仲放上零食款嘅炸豬皮,餅底烘到好脆,厚度適中,手撕豬手比較零散,如果肉嘅份量可以舖滿Pizza面就勁滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 煎海爐魚柳海鮮燴 $198(half) 本身都想叫招牌烤500g烤斧頭豬扒,但我哋都唔係好肚餓,怕食唔哂,於是叫咗個清淡啲嘅爐魚伴鮮蝦、蜆、辣肉腸和麵包粒,伴碟較特別,比較少見,最底會有煮海魚嘅湯,蜆有5,6隻,清甜無沙,蝦亦彈牙,主角爐魚就算浸住都唔會令魚肉變過稔,無骨,肉質嫩滑,海鮮湯更有提鮮作用。 Kitkat Macha $78 本身以為Kitkat Macha係mix and match ,shakes底都係用Macha為主,但加咗Kitkat作點綴。

餐牌

是日星期五晚來光顧,餐牌只有單點並無set。

Signature Piggie $198(M)

Signature Piggie

煎海爐魚柳海鮮燴 $198(half)

Kitkat Macha $78
Kitkat  Macha

2023-10-15 87 瀏覽
📍 The Pizza Pig (荔枝角)最近好想食西餐,但又唔知有咩好餐廳🍴有朋友介紹我食呢間,話pizza同意粉都好食😋晚餐同男友諗唔到食咩,就食佢啦!一入到餐廳🍴環境氣氛己經好舒服😌好寧靜!🔸 炸魚薯條外酥內嫩又 Jicy的炸魚淋上些許檸檬汁🍋口感更加豐富與清爽👅配上店家手工製作的經典他他醬,非常夾👍魚既肉質好嫩滑唔會炸得太耐🐟炸粉唔會太厚 ,切開嗰陣炸粉同魚肉亦都分開曬好難完整咁成舊食到🐠🔸 蕃茄肉丸芝士意粉蕃茄汁🥫芝士可以做到每條意粉沾滿,好滿足😌肉丸有煎過,令肉味更特岀,唔會有雪藏味!🔸 招牌鬼馬“豬〞意薄餅材料好豐富,pizza 一食落去,啖啖肉,好豐盛既感覺,招牌手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、烤燈籠椒、紅洋葱、水牛芝士、蕃茄醬🥫熱辣辣上枱,一拎起就做到拉絲感,好治癒❤️‍🩹芝士🧀️溶入薄餅之中,以簿底形式,唔會食到好飽👍仲有肚可以食其他野食😍
📍 The Pizza Pig (荔枝角)
最近好想食西餐,但又唔知有咩好餐廳🍴
一入到餐廳🍴環境氣氛己經好舒服😌好寧靜!

🔸 炸魚薯條
外酥內嫩又 Jicy的炸魚淋上些許檸檬汁🍋
口感更加豐富與清爽👅
配上店家手工製作的經典他他醬,非常夾👍

🔸 蕃茄肉丸芝士意粉

🔸 招牌鬼馬“豬〞意薄餅

2023-10-11 68 瀏覽
這間位於荔枝角的The Pizza Pig,主打手工製薄餅,另外還有多款主菜及小食,食物質素不俗。意大利辣肉腸薄餅薄餅是必點之一,餅底焗至鬆脆,表面舖滿了辣肉腸、水牛芝士,番茄醬汁開胃惹味,小的都很大份,足2-3人分享。香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉貓耳朵煙韌有咬口,而且沾滿了青醬,味道清新,雞肉肉質嫩滑且帶焦香。炸魚薯條份量十足的炸魚薯條,適合3-4人分享的小食,炸粗薯香脆,炸魚粉漿不會太厚,炸至金黃香脆,魚肉嫩滑。

意大利辣肉腸薄餅

炸魚薯條
去完D2行街就搵嘢食啦,記得地下有間餐廳坐得好舒服,樓底有夠寬敞,絕對係晚餐打卡精選餐廳呢😍炸魚薯條真係我必食既dish😍😍外皮油炸得金黃鬆脆熱辣辣,魚肉肉質鮮嫩有咬口,仍保有鮮味及肉汁,難得表面香脆,但內裡綿軟,加長兩大塊魚柳,長長的,飽滿的,好滿足呢❤️而薯條係我鐘意既粗薯條,熱辣辣炸起特別好吃呢💕五重芝士pizza💕水牛芝士,巴馬臣芝士,藍芝士等等,芝士濃郁到非常好味,五種芝士加埋一啲都唔會太濃,只是愛好者一定要食,重點係Pizza焗得相當脆口,而且薄得黎厚度剛好,pizza水準好高呢💕蕃茄肉丸意粉🍝呢個肉丸係人手製造相當好吃,大大粒,肉味相當濃,配上蕃茄意大利粉,加埋芝士碎,絕對冇得輸,我係食唔停口添呀♥️意粉彈牙,索晒啲蕃茄汁🥫

The Pizza Pig (荔枝角)BBQ Pork Ribs $288豬肋骨肉質好嫩滑 而且個醬汁好惹味忍唔住要食多幾嚿Pork Risotto $188有少少似中式嘅燒腩肉非常Juice而且有煙燻嘅香味估唔到意大利飯同豬腩肉好夾Spinach sides $68靜靜雞話你知餐廳食物嘅份量非常之足料兩個人食唔晒呀😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 荔枝角長順街15號D2 Place TWO地下G02號舖
The Pizza Pig (荔枝角)

BBQ Pork Ribs $288

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

2023-09-03 81 瀏覽
朋友聚會去咗食呢間網上評價唔錯嘅西餐廳食lunch😛食物款式多,味道不過不失,份量十足,絕對對得起個價錢😂環境舒服,服務唔錯,會經常主動斟水,幾適合一班朋友傾計hea吓😎1. Signature Piggie ($198)當然要試吓呢間餐廳嘅招牌Pizza😂薄批鬆脆,上面啲脆豬皮有啲韌🫢材料略嫌少咗啲,menu 上寫有手撕豬手,完全食唔出😅2. Crispy Pork Knuckle ($308)Size 好驚人,完全足夠4個女仔share食😂豬手皮超脆,肉質唔鞋口,配埋醬汁同酸菜食可以解濟👍🏻呢個豬手好推薦😎3. White Truffle Spaghetti Carbonara ($178)唔係好食得出白松露嘅味道😅意粉煮得好Al dente,煙肉份量幾多幾厚身👍🏻卡邦尼都預左個汁幾漏下,不過幾個人share 可接受啦😂

1. Signature Piggie ($198)

2. Crispy Pork Knuckle ($308)

2023-08-29 67 瀏覽
一直都好鍾意食「The Pizza Pig」 的pizza🤩🤩平時就去開將軍澳店,原來佢地喺荔枝角都有分店架!前幾日同朋友行完D2 Place之後就去左食lunch~~🍕招牌鬼馬「豬」意薄餅(M) $198✨賣相豐富!包括有招牌手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、水牛芝士等~~批邊烤得香脆,每塊pizza上面仲有塊脆豬皮🐷,食落好香口🔥🔥整體份量都好多,同朋友2個人食都食唔哂🤣🤣🥘海鮮意大利飯 $198✨望落好吸引!裡面有青口、蝦、蜆、西班牙辣肉腸、白酒、牛油、蕃茄醬等~~海鮮味道鮮甜🦐,飯粒飽滿煙韌,吸盡湯汁好入味🤤🤤每啖都充滿濃郁的蕃茄香,酸酸甜甜🍅,越食越開胃👍🏻👍🏻飲品方面,我地揀左Refreshing Splash($62)同Tropical Punch($62)🍹~~兩杯Mocktail口感清新,重果香!不過就偏甜左少少,下次會想試埋佢地的Cocktail❤️❤️

🍕招牌鬼馬「豬」意薄餅(M) $198✨
整體份量都好多,同朋友2個人食都食唔哂🤣🤣

🥘海鮮意大利飯 $198✨
海鮮味道鮮甜🦐,飯粒飽滿煙韌,吸盡湯汁好入味🤤🤤
每啖都充滿濃郁的蕃茄香,酸酸甜甜🍅,越食越開胃👍🏻👍🏻

2023-08-28 75 瀏覽
Intrigued by the outsized signature pies touted at The Pizza Pig, we decided to give it a try. What arrived though was forgettable at best.Their 15 inch pizza spanned half our table width-wise, but taste-wise it was lacking. The dough was dense and flavors unevenly spread. Despite the name, pineapple chunks were skimpily portioned - the main shortcoming.Hoping apps would lift our disappointment, we tried their Crispy Pig Skin. At such a price point we expected artisanal fare, but it was merely a

Hoping apps would lift our disappointment, we tried their Crispy Pig Skin. At such a price point we expected artisanal fare, but it was merely average fried rinds.

But the real sting was their supposedly star Tiramisu dessert. It arrived a sodden, sickly sweet mess that looked more like soggy sponge than the feather-light classic. Two bites in, we...gave up.
Ambiance and service were pleasant enough in this hip eatery. But when quality and authenticity don't deliver, popularity won't last. This Pig simply didn't fly.
Crispy Pig Skin
Pizza
Tiramisu
2023-06-24
  • pizza
2023-08-26 74 瀏覽
📍The Pizza Pig (荔枝角)之前食完朋友話想再食 今次食pizza pig 🫶我哋叫左兩個沙律 一個M size pizza~▫ signature piggieM size 已經有15吋長分開左八塊 每塊面頭都有舊豬皮~Pizza即叫即焗 上台熱辣辣 餅底係好香濃嘅蕃茄醬 加上芝士同手撕豬肉好好味 岩曬我呢個重口味嘅人😆如果L size就30吋 果日見到有人叫左 望落好吸引🥰▫香芒牛油果鮮蝦沙律上次食已經好中意今次又係佢 😆蝦夠爽口彈牙 仍然覺得個汁好好味好夾👍🏻▫牛油果雞絲雜菜沙律有牛油果、雞絲、青瓜、紅洋蔥、芝麻醬 沙律都好新鮮 私心中意鮮蝦果個多啲 個汁好開胃😆▫️cranberry juice▫pink piggy飲落番石榴味幾重 不錯👍🏻
📍The Pizza Pig (荔枝角)
之前食完朋友話想再食 今次食pizza pig 🫶
我哋叫左兩個沙律 一個M size pizza~

▫ signature piggie
M size 已經有15吋長
分開左八塊 每塊面頭都有舊豬皮~
Pizza即叫即焗 上台熱辣辣
如果L size就30吋 果日見到有人叫左 望落好吸引🥰

▫香芒牛油果鮮蝦沙律

▫牛油果雞絲雜菜沙律

▫️cranberry juice
▫pink piggy
飲落番石榴味幾重 不錯👍🏻

2023-08-24 3603 瀏覽
睇戲經常去荔枝角, 今次試試D2 Place呢間餐廳. 裝橫藍白相間配以圓拱形頂層設計, 睇落闊落而chill第一次黎, 直接叫左餐廳signatures pizza + pig. 兩樣都好出色. Pork Tomahawk 500°c $298烤斧頭豬扒外層微微焦香, 配上辣肉腸醬同蒜香蜜糖汁, 豐富味道層次. 豬鞍雖然厚身, 但烹調時間恰到好處, 肉質唔會乾鞋. 口感結實帶點咬口. 配菜spinash 以奶油忌廉汁煮過, 好creamy 好食招牌鬼馬“豬”薄餅 $198Signature Piggie 15‘’ 除左M size 15吋, 仲有30吋選擇. 不過我想講, 15 吋都已經超大個🤣橢圓形🍕好震撼. Topping 除左有招牌手撕豬手,意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、烤燈龍椒、紅洋葱、水牛芝士、醬茄醬, 最特別仲有脆卜卜嘅炸豬皮富富口感. Izza dough 都幾好食, 有咬口 Tiramisu $88帶幾香咖啡味同微微酒香, 濕潤好食

Pork Tomahawk 500°c $298

招牌鬼馬“豬”薄餅 $198
Signature Piggie 15‘’

Tiramisu $88
帶幾香咖啡味同微微酒香, 濕潤好食

• TIRAMISU
  • 烤斧頭豬扒
2023-08-21 63 瀏覽
終於找到一天早下班的時間來荔枝角的這間The Pizza Pig吃飯啦。近地鐵站,位置很好找。🥩慢煮醬燒豬肋骨 $288這一家很出名吃豬肉,所以就點了這份豬肋骨試試,沒想到上來的是超大一份,特別誘人😍整塊肋骨是需要自己切開的。豬肉很嫩很嫩,一點都不柴,有驚喜!🍕15寸Margherita $168披薩好香,料下的非常足,夠四個人吃,而且長方形的披薩很少見,值得一試。🐙意式炸雜錦海鮮 $148有小章魚、軟殼蟹、白飯魚、青口,醬料是很特別的菠蘿醬🍍,酸酸辣辣很解膩,海鮮炸的剛剛好,外脆里嫩。🐔秘製香料辣雞翼 $130雞疫很適合當下酒菜,這個的醬料也很新奇,是芫茜酸辣醬🌿,味道和雞翼很搭。🍺朝日啤酒500ml $78🍹橙汁 $38📍 荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗

🥩慢煮醬燒豬肋骨 $288

🍕15寸Margherita $168

🐙意式炸雜錦海鮮 $148

🐔秘製香料辣雞翼 $130

🍺朝日啤酒500ml $78
🍹橙汁 $38

📍 荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G02號舗
2023-08-17 2088 瀏覽
好友想食 Pizza,想我為他找找!在 社交平台搜尋朋友們去過的薄餅店;我找到一間尚未食過,位於 D2 Place 2期的薄餅店 <The Pizza Pig>!這裡交通方便,恰巧!他揸車返工,放工在大家的中間點尖沙咀等我,揸車到薄餅店對面的3層停車場都好方便又就腳,而且,直接帶餐廳收據給停車場阿姐就可以享有免費泊車了!$300:免費泊車1小時$500:免費泊車2小時(因為食飽經過見到 D2 Place 1 & 2期的客戶服務部,似乎職員已收工!)平日夜晚,兩個場都幾靜!Menu晚餐Signature piggie pizza (M: 15吋) $198幸好!他阻止我點 30吋薄餅,我們還可以點其他美食嘛!況且,放久了,質感及口感就會有影響!集合多種肉類食材,食肉獸就啱口味嘞!巧妙地,加上炸豬皮,口感鬆脆,炸豬皮灑上辣粉,為味蕾帶來一點刺激感!薄餅熱辣辣香噴噴,薄身而入口煙韌討好!味道酸及鹹,不會重口味,角位香脆感最強!Fried Seafood Bites $148白飯魚、迷你八爪魚、青口、蝦、軟殼蟹...配香辣菠蘿醬! 醬汁令炸海鮮更惹味!Chicken Flore
這裡交通方便,

$300:免費泊車1小時
$500:免費泊車2小時
平日夜晚,兩個場都幾靜!
Menu

集合多種肉類食材,食肉獸就啱口味嘞!

薄餅熱辣辣香噴噴,薄身而入口煙韌討好!

味道酸及鹹,不會重口味,角位香脆感最強!
Signature piggie pizza
Fried Seafood Bites $148
白飯魚、迷你八爪魚、青口、蝦、軟殼蟹...配香辣菠蘿醬!
 醬汁令炸海鮮更惹味!
Fried Seafood Bites
Chicken Florentine Orecchiette 香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 $178
貓耳朵粉外型似 UFO 又似帽,哈哈!
口感煙韌,雞肉溫熱軟嫩,大大片,份量都足夠,
 加入沙律菜常見又貴價的新鮮菠菜,感覺上好點吧!
香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉
整體來說,價錢略貴!
2023-02-22
Signature piggie pizza
Fried Seafood Bites
2023-08-15 57 瀏覽
原來 the Pizza pig起荔枝角都有分店,之前有間係將軍澳,因為太遠,明明一直都話要去,但時間成日都夾唔啱,今次黎到荔枝角分店,去完d2行之後去食,啱晒!今次叫佐3樣野,一個pizza,一份斧頭豬扒同一杯Oreo 奶昔🥤Pizza 叫佐個signature piggie M size $198Pizza有 15吋長,比想像中大😲切佐8塊,每一塊上面都有塊炸到好酥嘅豬皮係上面,而且pizza皮都焗到好香口,蕃茄味都夠,對我黎講芝士加埋手撕豬手同辣肉腸嘅鹹味重咗少少,但整體都幾好食Pork Tomahawk $298烤斧頭豬扒好好食,有500g咁大份!!佢係有少少咬口嘅豬扒,但絕對唔係硬,豬扒會愈食愈香,上面有啲辣肉腸醬,有少少咸,可以配一配返佢配下面嘅菠菜同忌廉一齊食,中和返少少Oreo madness $72佢係Oreo曲奇朱古力忌廉奶昔嚟嘅,但我覺得似朱古力沙冰多啲,奶味唔太重,口感比較沙沙~上面嘅cream同朱古力醬都好好味🤤
Pork Tomahawk $298
Oreo madness $72

• 烤斧頭豬扒
2023-08-12 65 瀏覽
今晚去book左嘅the pizza pig晚餐餐廳裝修幾靚 窗邊位置望到街外邊廚房位外型有啲外國feel 場內仲有啲豬仔佈置🐷我同朋友都係肉類愛好者 叫左兩個主菜落左order之後好快就上菜👍🏻🥢香脆德國鹹豬手份量唔講得笑 超大碟!! 先滿足左我對眼先豬手好大隻 豬皮薄又好香脆 好似薯片咁肉質整得好軟腍 重點係唔會過鹹 食完一舊又一舊💯🥢脆焗火腿芝士雞胸扒 份量又係好多👍🏻 吉烈雞胸扒好香口 肉質嫩 面頭有幾塊Parma Ham同芝士 邪惡感十足但好味道 薯條🍟炸得好香脆 🥢菠蘿蜜桃沙冰沙冰整得好smooth 菠蘿+蜜桃好夾飲落酸酸甜甜好解渴開胃一間適合朋友聚會嘅餐廳🐷野食好味 坐位舒適
今晚去book左嘅the pizza pig晚餐
餐廳裝修幾靚 窗邊位置望到街外邊