而香港很少聽到有專門做🇳🇱荷蘭菜的餐廳,我亦從未荷蘭菜,甚至連荷蘭菜有什麼東西吃也不知道;這次朋友帶我來到這間在尖沙咀廣東道的荷蘭餐廳,餐廳很多食材都是來自荷蘭,地方雖不算大但有大大的玻璃窗,可以看到尖沙咀的景色這次點了由廚師發辦的8 courses套餐,每上一道菜都會稍作介紹,基本上都蠻好吃的,我最喜歡前菜的蟹肉酥皮撻和酥皮龍蝦湯,一直以來對酥皮的東西不太感興趣,因為感覺較油膩,但這裡的酥皮最酥脆而且不會很油🇳🇱《The Dutch House Restaurant》📍尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16

📍尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16
2024-03-22 239 瀏覽
The Dutch House Restaurant 的獨特魅力,從菜品的介紹中可以看出廚師對荷蘭美食的熱愛和對食材的用心。荷蘭菜以海鮮和農產品為主,擁有豐富的口味和層次,讓人在品嚐時能感受到當地食材的新鮮和獨特風味。 🍽🌿🦐大廚陳國文將荷蘭美食帶到香港,將荷蘭當地飲食文化推廣至更廣泛的受眾,展現了對荷蘭美食的熱情和對創新的追求。餐廳的裝潢營造出家的氛圍,讓用餐的人感受到溫馨舒適的氛圍,加上梵高風格的作品點綴,營造出獨特的藝術氛圍. 🎨🍷從牛尾肉波波到龍蝦濃湯,再到烤雞和黑啤酒燜牛肩,每道菜都展現了大廚的烹飪技巧和對食材的用心. 🍲🍗🍤 最後以流心朱古力Waffle為結尾,為整餐增添了甜蜜的尾聲. 🍫🧇我更詳細地描述一下 The Dutch House Restaurant 的菜品,讓您更加感受到美食的味道和風情:1. 「荷蘭小食」牛尾肉波波及腸仔:牛尾肉波波經過慢煮處理,肉質鮮嫩多汁,搭配腸仔的香氣,帶來豐富的口感和風味. 🥩🍖2. 「荷蘭煙熏鰻魚」:橡木煙熏的鰻魚質感嫩滑,油份豐富,配上沙拉和酸菜,展現出獨特的煙燻風味,是一道絕佳的開胃菜. 🐟🥗3. 「荷蘭新鮮青口」:大隻的青口肉

3. 「荷蘭新鮮青口」:大隻的青口肉質厚實,鮮甜可口,帶有海洋的清新味道,讓人回味無窮. 🦪🌊

4. 「脆皮龍蝦濃湯」:每一碗湯都用上半隻龍蝦熬煮13小時,龍蝦的鮮味與湯汁的濃郁完美融合,帶來豐富的海鮮風味. 🦞🍲

5. 「荷蘭北海野生原條龍脷魚」:龍脷魚肉質實在但仍保持嫩滑,搭配獨特的調味,展現出荷蘭海鮮的獨特風味. 🐟🍴

6. 「招牌荷蘭烤雞」:使用30種香料烤製的蘭農莊雞,肉質鮮嫩多汁,需要提前三天預訂,展現出大廚對烹飪的用心和熱情. 🍗🔥

7. 「黑啤酒燜牛肩」:牛肩經過黑啤酒的燜煮,肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁的啤酒風味,是一道讓人回味的美味佳餚. 🍖🍺

8. 朱古力心太軟流心朱古力Waffle:甜品方面,朱古力心太軟搭配流心朱古力Waffle,帶來甜蜜的結尾,讓您在甜品中感受到幸福的味道. 🍫🧇

這些菜品結合了荷蘭的傳統食材和烹飪技巧,呈現出豐富多樣的荷蘭美食風情,如果您對荷蘭美食感興趣,不妨前往尖沙咀廣東道的 The Dutch House Restaurant,品嚐正宗的荷蘭菜,感受不同文化帶來的美食饗宴. 🍴🌍
2024-03-03
  • 橡木煙燻野生鰻魚
2024-02-21 371 瀏覽
HolidayCouple had finally returned from their 3-month Europe trip. One of the numerous “I-never-thoughts” they came up with was that they never thought Dutch food would taste that good. Having previously heard good things about this restaurant, I decided that we should try together. Dinner for 4. Loved the nice open space as we walked in. Wine list was reasonable. Went for a bottle of Burgundy red.We decided to go for 2x 8 courses Tasting Menu ($1,388 pp) to share, plus some add-ons. Initially

Initially very keen to try the Roasted Whole Chicken but was told 3 days’ advance order was required.
Here’s what we had.
-pastry filled with melted Gouda Cheese (semi-hard cheese typically made from cow’s milk, originating from southern Holland, with aromatic and caramel-like flavours).
-Chicken liver and cheese

-King Crab Salad Tartelette
-Beef Meat Balls- tender and flavorful beef ragu coated in a crispy crumb topped with a dash of mustard
-Frikandel Naked Sausage- a skinless coffee-flavored fried sausage (also a popular street snack in Amsterdam) with chopped onions

Smoked Dutch Eel served on a refreshing bed of romaine lettuce with cucumbers, onions and tomatoes. Another traditional dish, the eel had been marinated with sea salt and herbs and slow smoked for 6 hours. Loved its fragrant smokiness and fatty flesh; not at all like the eels we were used to with those annoying tiny bones.

Mussel Pot- Dutch baby-blue mussels in a light and creamy broth of carrots, celery, leek, etc. Loved the texture: plump, juicy and sweet. Served with Garlic bread on the side for dipping.

Lobster bisque made with whole lobster for 2-3 hours, covered by a dome of puff pastry.

Langoustine cooked with prawn shells on a bed of wheat. Very fresh.

Add on: Chicken and Mushroom in puff pastry; dubbed the Queens Chicken pie as it was apparently one of the Dutch Queen’s favorite.

Dutch Sea Bass, pan-fried in a rich butter sauce on a bed of sautéed spinach. Loved it: skin was very crispy.

Add on: Dutch Pork Chop coated with melted Gouda Cheese. Tender and juicy.

Dry Aged Rib Eye. Equally tender and juicy.

Served with fries. To be dipped in the gravy/mayonnaise on the side. Chef noted that he preferred not to serve ketchup; as the Dutch had an abundant varieties of sauces to go with their chips.

Dessert: Apple crumble pie.
In summary: impressive showcase by the skilled Dutch-Born-Chinese chef of fresh ingredients flown in from Holland, (especially the seafood) to their fullest potential.
2024-02-11 389 瀏覽
喺香港極少可以食到荷蘭菜,朋友極度推薦嘅呢一間荷蘭菜餐廳俾咗我超大嘅驚喜。之前去過荷蘭,但係都唔覺得有特別啲咩好好食,但係呢個餐廳令到我覺得荷蘭啲嘢原來係可以好好食。首先餐廳環境有極大嘅玻璃窗,可以俯瞰尖沙咀,好啱紀念日或者拍拖浪漫一下。餐廳亦都有一個位好似包廂咁,可以見到廚房,直接睇到廚師煮嘢食嘅樣。餐廳嘅職員超級有心思會講解每一道菜。講吓嗰日食咗啲咩,係廚師發辦,估唔到西式餐廳都有廚師發辦🤣大廚之後又出嚟同我哋傾吓偈,講返係因為佢哋真係會以當日新鮮嘅食材去整嘢食俾客人,聽完都覺得真係好有誠意🥺首先前菜有個自家製嘅腸仔,超級好食,我簡直想買返屋企。個腸仔有少少咖喱同埋咖啡味。 將啲朋友解釋到啊原來真係用咗呢兩樣嘢整,估唔到呢兩樣嘢整完出嚟嘅味道係咁好食!跟住仲有個炸牛肉丸,肉味香濃,超級鬆化橡木煙燻野生鰻魚沙律,呢個係朋友極力推薦嘅菜式,本身都諗住只係鰻魚,冇乜特別期望,但係食完之後超級驚喜!完全唔係平時食開嗰種日本鰻魚嘅味,味道鮮甜,肉質非常之Q彈!超特別!再加埋配個沙律汁,酸酸甜甜,非常之開胃龍蝦湯 - 龍蝦味超級濃郁,餐廳經理話呢一碗係超級足料,成隻龍蝦去煲嘅湯!同埋我非常欣賞

龍蝦湯 - 龍蝦味超級濃郁,餐廳經理話呢一碗係超級足料,成隻龍蝦去煲嘅湯!同埋我非常欣賞佢個湯上面嘅酥皮,佢哋話係自家製嘅酥皮,好有牛油香同埋好鬆脆!我係一個超中意食pastry 既人,呢個酥皮真係數一數二咁好食!

荷蘭傳統青口鍋 - 啲青口好新鮮爽口,食青口好最緊要就係佢汁,佢個汁有好香嘅酒味,餐廳職員亦都有解釋佢哋唔係好似坊間咁用好多cream,佢哋用咗好多白酒去煮個汁。配埋佢哋嗰個蒜蓉包點嗰啲汁食好搭!

野生三文魚& (另一種唔記得咩魚)既酥盒 - 同我上面講嘅一樣,佢嘅酥皮係非常非常非常出色!原來佢個好特別嘅白汁,令人食完想再食🥹兩款魚嘅肉質都好彈牙。呢個菜式真係好特別!

我朋友話呢度嘅wine pairing又抵又好飲, $188有三杯,同埋呢度嘅老闆本身係品酒師,所以對酒嘅要求都好高。好可惜我嗰日唔係好舒服飲唔到

總括嚟講我覺得成個餐廳都好有心去整嘢食,整出嚟嘅味道唔係咁容易喺另一間餐廳度,職員亦都好有心機,deliver一個好好嘅飲食體驗客人。令我真心好想再去食多次嘅餐廳!
2023-12-16 464 瀏覽
風景好開揚,尤如在紐約中央公園般! 看得《寶貝智多星2》太多了!環境好舒服,最合適聊天! 偶爾豪一次,嘻嘻!阿姆斯特丹脆炸牛肉丸及荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬 阿姆斯特丹脆炸牛肉丸—外皮好脆,內裏好新鮮。荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬—King香腸,沒有外衣。如果肉味太濃,有洋蔥的香味點綴。肉質不是普通的雞肉腸,而是由實際的肉所做成。橡木煙燻野生鰻魚 帶著微燻木香味的鰻魚十分新鮮彈牙,就如在岸邊吃著剛燻好的魚般!如果嫌鰻魚太單調,沙律拌微酸的醬汁絕對是開胃之選。荷蘭傳統青口鍋我甚少吃青口,因為平常的青口不僅滲有細沙,還有一股腥鐵味。既然今天吃荷蘭菜,所以就破例一次。青口稍加用力,便可取出。惟有一兩隻青口開不了口,要硬撬開來。青口新鮮幼滑(牛奶麼?),且頗好嚼,全沒有細沙及腥鐵味。好高質素!意大利拖鞋包未吃拖鞋飯,先試拖鞋包。拖鞋包外皮稍硬,但內裏好綿密,質地如馬拉糕,真意想不到!內餡是蒜蓉,蘸在青口鍋的白汁湯底中。麵包吸收了海鮮的鹹味,再加上蒜蓉,味道豐富極了。香煎荷蘭鱸魚魚皮經稍為煎過,不會太脆,仍保有彈性,質地恰到好處!侍應介紹這道菜時,說道:「荷蘭鱸魚的肉較其他地方的鱸魚來得結實。」魚肉的

環境好舒服,最合適聊天! 偶爾豪一次,嘻嘻!
阿姆斯特丹脆炸牛肉丸及荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬
阿姆斯特丹脆炸牛肉丸及荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬
阿姆斯特丹脆炸牛肉丸—外皮好脆,內裏好新鮮。
橡木煙燻野生鰻魚
如果嫌鰻魚太單調,沙律拌微酸的醬汁絕對是開胃之選。

荷蘭傳統青口鍋
我甚少吃青口,因為平常的青口不僅滲有細沙,還有一股腥鐵味。

意大利拖鞋包
意大利拖鞋包
未吃拖鞋飯,先試拖鞋包。

香煎荷蘭鱸魚
魚皮經稍為煎過,不會太脆,仍保有彈性,質地恰到好處!

魚肉的確較為結實,但談不上是硬實,仍然頗有彈性。跟平常的鱸魚不同,這鱸魚沒有泥味,而是鮮味!
拍的姿勢十分扭曲,想不到這幅相拍得最好!

薯餅
薯餅內有粟米粒,醬汁才是重點!
玫瑰普洱、蘋果批配雪糕加杏仁餅

玫瑰普洱、蘋果批配雪糕加杏仁餅
玫瑰普洱的杯好別緻!普洱沒有霉味,算是清新,多了玫瑰的淡香。
蘋果批配雪糕加杏仁餅需要「一口蘋果批加上一口雪糕」來吃 (喔,那杏仁餅呢?整塊吃掉便成。)蘋果批的材料十足,有濃濃的蘋果餡!

只要食材新鮮,簡單的烹調也可帶出其鮮味 (配上開揚的風景更好!) — 這餐的感想
2023-12-07 323 瀏覽
荷蘭菜係今年幫老婆慶祝生日既主題,咁啱就俾我搵到呢間。餐廳新而且環境有心思入到去已經好期待。然後由order到上菜店員都非常細心解釋每一道菜既煮法同背後大廚既心思,令到每道菜式食起上嚟都多左一個故事。上菜時間,菜式擺設都睇得出係非常細心,味道既級數當然不在話下啦,始終每一道都係好仔細咁烹調出嚟既藝術品。我自己最鍾意一定係呢個煙燻魚,出面食唔到似既,招牌菜👍🏻 。順帶一提,今次帶左BB去,好friendly之餘店員問過我哋之後仲請BB飲杯橙汁。青口唔係冰鮮係跟海水一齊由荷蘭送過嚟就見到大廚既堅持同誠意,而麵包都係世界級別的說。所以鮮味同整體口感係…大廚用作品說話😎免費升級左既牛係生日既運氣?😍更貼心既係set甜品仲有蠟燭同Happy birthday字樣。Sweet到呢🥰。最緊要係,今餐老婆(同BB都)表示好滿意。

免費升級左既牛係生日既運氣?😍

最緊要係,今餐老婆(同BB都)表示好滿意。

2023-12-01
生日
  • 荷蘭橡木煙燻鰻魚
2023-12-05 273 瀏覽
香港都可以食到正宗荷蘭菜🇳🇱最近比我搵到一間鄰近海港城既海威商業中心頂樓有間由荷蘭華僑主廚兼品酒師 Armand 主理既正宗荷蘭菜Armand每日親自為客人挑選新鮮食材採用既海鮮亦由荷蘭空運到港裝修華麗 睇到獨特九龍城市景色好啱情侶拍拖慶祝嘅餐廳🔹傳統青口鍋配蒜蓉拖鞋麵包青口由荷蘭空運 粒粒都很肥美醬汁就用包裝內的少量海水、白酒、洋蔥和忌廉烹煮而成 惹味之餘仲帶出了青口鮮甜🔹黑松露蘑菇雞酥餅荷蘭公主最愛傳統美食之一香濃黑松露蘑菇醬汁同嫩滑雞絲混合一齊再釀入自家製鬆化酥餅中 太好吃了😍🔹荷蘭經典小鬆餅配雲呢拿雪糕及 Chocolate MousseThe Dutch House Restaurant📍尖沙咀廣東道 116-120 號海威商業中心 16 樓訂座/查詢電話:6388 8531@dutchhousehk#Joannekwok #hkfoodie #thedutchhouserestaurant #hongkongdutchfood #香港正宗荷蘭菜 #香港傳統荷蘭菜
香港都可以食到正宗荷蘭菜🇳🇱

📍尖沙咀廣東道 116-120 號海威商業中心 16 樓
訂座/查詢電話:6388 8531

@dutchhousehk
2023-11-29 181 瀏覽
最近同朋友們去食咗一間超級有水準嘅荷蘭私房菜,位置喺尖沙咀非常方便。環境非常之靚,而且入邊都好舒服廚師仲係土生土長嘅荷蘭華僑第一次食到荷蘭菜好開心,每次上菜嘅時候店員都會為我哋介紹每一款嘅食物。每樣食物都非常有特色,擺盤都非常有獨特風格而且好有水準及有驚喜🩷其中雞批真係我最鍾意嘅佢個酥皮非常鬆化,如果有素食嘅朋友仔佢仲有蘑菇同咖喱雜菜批都可以選擇荷蘭小食拼盤入邊嘅炸肉丸,蟹肉撻及橡木煙燻野生鰻魚都非常有特色🩷一定會再來叫埋朋友再嚟幫襯
廚師仲係土生土長嘅荷蘭華僑
香港好少食到正宗荷蘭菜🇳🇱,所以好比到驚喜我,原來荷蘭菜咁好食😍餐廳環境優雅有格調,正中間嘅水晶好夢幻,裝修華麗。望住城市景色用餐好有氣氛~🌃🍢荷蘭小食拼盤:有炸肉丸、蟹肉撻及橡木煙燻野生鰻魚。炸肉丸外脆內軟,蟹肉撻鮮味十足,鰻魚唔會過度調味,配上蔬菜好清新開胃。🥖🦪蒜蓉拖鞋麵包、傳統青口鍋:麵包香脆,陣陣蒜蓉香氣,點青口汁食一流。青口係荷蘭空運到港,每粒青口都肥嘟嘟,肉質鮮甜肥美,好食😋🫛荷蘭豌豆濃湯:味道香濃特別嘅湯,有腸仔、煙肉、薯仔及一些蔬菜,材料口感都好豐富,飲完個人暖笠笠,好啱天氣依家天氣凍凍地時飲☺️🐟香煎荷蘭鱈魚:魚質嫩滑,魚皮煎得香口,食到魚肉天然嘅鮮香味,正!🥠荷蘭皇后酥皮蘑菇雞批:依個係我最鍾意,酥皮非常鬆脆,滿滿嘅蘑菇、雞肉,配上白汁,味道好夾,香濃好味,食唔停口!😍🥩牛頸肉配芝士脆片:用牛頸部分牛味更濃郁,肉質煮到綿密,用芝士脆片代替海鹽,更添鹹香,整體味道好夾。🥞🍨荷蘭經典小鬆餅配黑朱古力慕絲雲尼拿雪糕:小 pancake 好迷你可愛,口感鬆軟。配上香滑雲尼拿雪糕,同埋好濃郁順滑嘅黑朱古力慕絲,令人滿足嘅甜品。

🍢荷蘭小食拼盤:

🥖🦪蒜蓉拖鞋麵包、傳統青口鍋:

🫛荷蘭豌豆濃湯:

🐟香煎荷蘭鱈魚:
魚質嫩滑,魚皮煎得香口,食到魚肉天然嘅鮮香味,正!

🥠荷蘭皇后酥皮蘑菇雞批:

🥩牛頸肉配芝士脆片:

🥞🍨荷蘭經典小鬆餅配黑朱古力慕絲雲尼拿雪糕:
🇳🇱 尖沙咀隱世正宗荷蘭私房菜 🇳🇱浪漫情侶拍拖之選,景靚氣氛好,fine fine 又有好地方。由荷蘭華僑主廚Armand每日親自為客人挑選新鮮食材,精心炮製每一道菜式,可以試到荷蘭嘅廚師發辦🫶🏻⭐️推薦菜式分別有:▫️荷蘭小食拼盤 —— 炸肉丸、蟹肉撻及橡木煙燻野生鰻魚▫️配上蒜蓉拖鞋麵包、採用荷蘭空運到港的青口去烹調的傳統青口鍋▫️秋冬季必喝暖胃的荷蘭豌豆濃湯▫️香煎荷蘭鱈魚▫️ 鬆鬆軟軟的荷蘭經典小鬆餅我就最鍾意食青口,海鮮必叫❤️
🇳🇱 尖沙咀隱世正宗荷蘭私房菜 🇳🇱

⭐️推薦菜式分別有:
▫️荷蘭小食拼盤 —— 炸肉丸、蟹肉撻及橡木煙燻野生鰻魚
▫️秋冬季必喝暖胃的荷蘭豌豆濃湯
▫️香煎荷蘭鱈魚
▫️ 鬆鬆軟軟的荷蘭經典小鬆餅

我就最鍾意食青口,海鮮必叫❤️
2023-08-05 1136 瀏覽
今日到訪-家全港獨有的荷蘭菜,餐廳位居十六樓,裝修典雅,滿有浪漫氣氛,窗外九龍公園的綠意景緻盡入眼廉。Set lunch $398/ head荷蘭小吃這荷蘭香腸十分惹味,是無腸衣的,味道偏鹹;炸波波外皮酥脆,內有咖喱湯汁,爆汁可口,又不太油膩。橡木煙燻野生鰻魚這道菜真可口!野生鰻魚很彈牙,肉質又firm, 加上特色沙律汁的沙律菜,酸甜開胃又爽口,十分refreshing!荷蘭傳統青口鍋這青口是荷蘭空運到港的,十分新鮮!青口用白酒烹製,味道濃厚而香滑,加上蔬菜的鮮甜味,整體十分入味,配上意大利的意式麵包索上湯汁,味道很合拍。美國安格斯西冷牛扒+ $90這牛扒煎至medium ,牛扒有肉的質感,口感軟身但又無筋,啖啖肉,唔會好肥,若果是medium rare 可更理想。薯條炸得外脆內軟,不油膩,薯味十足,加上那可口的酸甜汁,好吃。 自家製蘋果批這蘋果批十分鬆化脆香,熱乎乎的,有蘋果的酸香,加上冰凍的呍呢嗱雪糕,-冷一熱,味道香甜,好吃。原來大廚是土生土長的荷蘭人,在荷蘭曾擁有米芝連餐廳,怪不得每道菜都有水準。

Set lunch $398/ head

荷蘭小吃

美國安格斯西冷牛扒+ $90

薯條炸得外脆內軟,不油膩,
薯味十足,加上那可口的酸甜汁,好吃。

自家製蘋果批

2023-08-05
2023-06-27 662 瀏覽
香港想食菜都有,正宗荷蘭菜咁冷門都有😆尖沙咀呢間荷蘭館The Dutch House,由荷蘭土生土長的華人主廚Armand Chan主理擅長烹調充滿家鄉風味的地道荷蘭菜5使飛到歐洲,係香港食到正宗荷蘭菜😎芝士條好香脆餐前小食好啱丫荷蘭青口配蒜茸牛油拖鞋麵包青口好鮮甜用拖鞋麵包點埋啲汁好正煙熏鰻魚好特別第一次食配白酒好夾牛扒好啱我口味外煎到香口肉質好jucy yummy 大廚選用新鮮時令荷蘭直送食材,款款都非常鮮味,原汁原味值得一試

香港想食菜都有,正宗荷蘭菜咁冷門都有😆
擅長烹調充滿家鄉風味的地道荷蘭菜
5使飛到歐洲,係香港食到正宗荷蘭菜😎
芝士條好香脆餐前小食好啱丫
荷蘭青口配蒜茸牛油拖鞋麵包
青口好鮮甜用拖鞋麵包點埋啲汁好正
煙熏鰻魚好特別第一次食配白酒好夾
牛扒好啱我口味外煎到香口肉質好jucy
yummy
大廚選用新鮮時令荷蘭直送食材,款款都非常鮮味,原汁原味
值得一試
一直都想試呢間全港唯一一間嘅 #荷蘭餐廳,大廚 armand 是荷蘭華僑,曾經喺荷蘭開餐廳,更加獲得米芝蓮一星的榮譽,今次將傳統荷蘭菜帶到嚟香港,一直都很期待能夠一試!😍chef meun 有六道菜和九道菜選擇,女仔胃口比較細,所以最後揀咗六道菜,雖然係 fine dining 但係食到最後我同朋友都好飽,因為份量都非常貨真價實🫣,亦都可以選擇加錢wine  pairing ~🍷菜式方面我最鍾意就係 #橡木荷蘭煙燻鰻魚,因為用罕有的野生鰻魚,切的時候比普通鰻魚比較硬身,但食落去口感非常順滑,而且油脂香味重,肉質鮮甜,有一種肥而不膩的感覺,真的非常推介!😋另外餐廳環境添加了很多荷蘭特色,例如枱面上會有荷蘭國花鬱金香花,亦都會有畫家梵高的仿畫作,猶如置身去了一轉荷蘭旅行似的,有很多當地文化的特色,和別的西餐廳很不同!Ps 自費用餐的,不過真心覺得呢間餐廳菜式廚師用心烹調,環境特別,加上服務都好好,所以先打長文推介👍🏻

2023-06-21
2023-04-13 609 瀏覽
與友人補祝生日晚飯,揀咗位於尖沙咀 fine dining 網上好評嘅店,見佢食物高質同埋菜式特別,未試過喺香港食荷蘭菜喎。最後選擇了廚師發板 ~ The Tour in Holland (6 Courses)1)荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬 + 自家製阿姆斯特丹脆炸牛肉丸 》 雖然話係傳統嘅荷蘭小食,但係香腸與肉丸並非我杯茶,味道上也未能留下印象。2)橡木煙燻野生鰻魚 》 大愛這道菜式,它帶咸香味,最喜歡係它嘅口感,比較有紥實咬勁,頗特別3)荷蘭傳統青口鍋 配 麵包 》 雖然話係傳統嘅荷蘭美食,但不怎麼令人覺得回味4)白露荀荷蘭野生生蠔海蝦魚子忌廉湯 》 令人驚艷嘅一道菜式,一來白露荀正是時令當造,二來係湯頭甘甜,配上的生蠔嘅鮮甜,再加上荷蘭海蝦濃郁嘅海水咸香味,令人難忘5)荷蘭龍脷魚BB配蜜糖芥末醬+海草 》 侍應說是少見的龍脷魚 BB, 肉質彈牙配上蜜糖芥末醬完美配合5)荷蘭龍脷魚BB配蜜糖芥末醬+海草 》 侍應說是少見的龍脷魚 BB, 肉質彈牙配上蜜糖芥末醬完美配合另送甜品~自家製蘋果批 + 雲呢拿雪糕配杏仁餅每樣菜式都好精緻同精彩,食到第五道菜後,原以為第六道菜將會是甜品,為晚飯

另送甜品~自家製蘋果批 + 雲呢拿雪糕配杏仁餅

每樣菜式都好精緻同精彩,食到第五道菜後,原以為第六道菜將會是甜品,為晚飯劃上句號,誰知道⋯⋯驚喜竟然在後邊,第六道菜是30日亁式成熟美國黑安格斯上等肉眼牛扒。

然後⋯大廚安排甜品碟上加上壽星女的生日祝福,還插上(吹唔熄的鬼馬)蠟燭,令大家喜出望外,好驚喜啊!

全晚侍應們非常殷勤細心,既耐性講解食物內容,又主動加水換碟及清理桌面,令大家食得好舒服,非常愉快嘅用餐體驗。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 原來窗邊晚上的公園夜景也不俗。

2023-04-13
2023-03-23 481 瀏覽
第一次食荷蘭菜!一間好似荷蘭私房菜形式的餐廳!食到最尾同廚師傾計,原來他是荷蘭華僑,因為對食材有要求,所以每次廚師發辦都是跟據當時seasonal 食材而定餐單!CP 值高 9 Courses Menu du Chef ($1388)荷蘭小食 (荷蘭香腸拼海蝦丸)Dutch snacks荷蘭希靈魚Herring Fish橡目煙燻野生鰻魚Oak Smoked Eel荷蘭傳統青口鍋 配拖鞋包Traditional Dutch Mussels Pot香煎荷蘭鱸魚Sea Bass in Lemon Butter荷蘭新鮮海螯蝦Dutch LangoestineLobster Soup干邑龍蝦湯Slowed cooked Wagyu Short Rib黑啤慢煮和牛肩甜品Dessert

荷蘭小食 (荷蘭香腸拼海蝦丸)

Dutch snacks

荷蘭希靈魚