2024-05-03 44 瀏覽
去朋友屋企,知道有好多肥膩嘢食。要食得暢快,飲茶解膩係好好嘅。本身直接買茶葉沖茶,有最好嘅效果。不過放工無咩時間搵茶葉,所以今次就去左呢間台灣過江龍。佢嚴選自家南投茶園極品台灣茶葉,最緊要每日新鮮沖泡、還原傳統高山青茶味道。第一次幫襯,除左叫店員推介,原來仲可以喺玻璃樽度聞下茶葉,揀自己鍾意嘅茶。等緊嘅時候,見到呢個打卡牆好有feel竹香白柚飲(L)半糖,少冰 $39呢杯係台灣調飲競賽 嘅得獎飲品,聞落有竹葉香味,飲落清香,加埋台灣白柚汁嘅酸,好解食物嘅膩。想要甜味嘅,飲筒插落少少,攪下啲櫻花寒天,寒天球有櫻花醃過,有花香味,有甜味,有煙韌嘅感覺。成杯嘢酸酸甜甜,好好飲,仲好好聞添。青茶3Q(L) 半糖,少冰 $35青茶類似綠茶,本身都係清新。店員話呢杯最抵飲,因為一個價錢,可以試曬珍珠、椰果同茶凍。招牌高山青 (L)微糖,少冰 $25既然佢地出名茶葉,要杯添加最少嘅,即刻變得合理。高山青聞落同飲落類似#四季春,飲落清香而極少苦澀味,今次因為以前嘅陰影叫左微糖,下次要叫無糖試試。總計: $99

等緊嘅時候,見到呢個打卡牆好有feel

竹香白柚飲(L)半糖,少冰 $39

青茶3Q(L) 半糖,少冰 $35

招牌高山青 (L)微糖,少冰 $25

總計: $99

2024-04-30
3 分鐘 (外賣自取)
  • 招牌高山青
  • 竹香白柚飲
2024-03-03 184 瀏覽
黎自台灣🇹🇼既珍珠奶茶專賣店🧋第一味 全球🌍首間海外分店,係香港🇭🇰 元朗區開左啦🎊分店用番台灣既茶葉🤎 • 沏茶配方🫖唔洗飛都可以飲到😚台灣既質素 • 台灣既味道啦🥰 店內仲有打卡牆📸,記得給自己一點甜💖~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🧋野飲種類大致分為💁🏻‍♀️▫️鮮果爽系列 • 輕奶飲 • 鮮乳飲 • 王粹原茶 • 奶蓋茶 / 芝士奶蓋茶… ▫️配料方面除左常見珍珠 • 椰果 • 芋圓外,仲有粉粿 • 桂花凍 • 櫻花寒天 • 綠茶凍…等等,比較特別既選擇🤩.▪竹香白柚飲($39 • L Size)𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤真係可遇不可求😳香港係全球首賣既地方🎉限定既粉紅泡泡💖獨特既竹香茶 • 台南文旦柚,甜甜中帶微酸🤏🏻加埋粉粉既櫻花寒天🌸少女心 & 口感都十足☺️.以下𝟐杯,都各配𝟐種唔同口感既配料🤓▪ 紅豆粉粿鮮奶($40 • L Size)𝐓𝐨𝐩 𝟏𝟎款式之𝟏🎖新鮮牛奶🥛 • 黑糖🤎 • 紅豆🫘 • 粿條啫喱💛.▪日月莓好($41 • L Size)草莓黑茶🍓(茶底) • 茶凍 • 椰果.💕不得不稱讚店員妹妹💕服務態度 • 熟悉產品既程度真係💯
黎自台灣🇹🇼既珍珠奶茶專賣店🧋第一味
全球🌍首間海外分店,係香港🇭🇰 元朗區開左啦🎊
分店用番台灣既茶葉🤎 • 沏茶配方🫖
唔洗飛都可以飲到😚台灣既質素 • 台灣既味道啦🥰
店內仲有打卡牆📸,記得給自己一點甜💖

🧋野飲種類大致分為💁🏻‍♀️

▪竹香白柚飲($39 • L Size)
𝐏𝐢𝐧𝐤𝐏𝐢𝐧𝐤真係可遇不可求😳
香港係全球首賣既地方🎉限定既粉紅泡泡💖
獨特既竹香茶 • 台南文旦柚,甜甜中帶微酸🤏🏻
加埋粉粉既櫻花寒天🌸少女心 & 口感都十足☺️
竹香白柚飲

以下𝟐杯,都各配𝟐種唔同口感既配料🤓
▪ 紅豆粉粿鮮奶($40 • L Size)
𝐓𝐨𝐩 𝟏𝟎款式之𝟏🎖
新鮮牛奶🥛 • 黑糖🤎 • 紅豆🫘 • 粿條啫喱💛
紅豆粉粿鮮奶

▪日月莓好($41 • L Size)
草莓黑茶🍓(茶底) • 茶凍 • 椰果
日月莓好

💕不得不稱讚店員妹妹💕
服務態度 • 熟悉產品既程度真係💯
會主動推介/介紹,我每揀完𝟏杯野飲,佢都會好熟悉咁講我知野飲既口味係點樣(偏甜 / 偏酸…)
再問我平時鍾意飲既口味作出建議(少甜 / 少糖 / 少冰…)

雖然岩岩係店家𝐈𝐆見優惠(至𝟐𝟗/𝟐),但見個杯套設計幾得意,所以都想照同大家分享下🫢
我買當日做齊指定要求,仲有杯套抽獎優惠🈹
獎品🎁 (買𝟏送𝟏 / 升級 / 送配料 / -減$𝟏𝟎優惠)

竹香白柚飲
2天前 0 瀏覽
來自台灣嘅TEA TOP 第一味!品牌源自台灣百年老店「長順茶行」,嚴選自家南投茶園嘅台灣茶葉 ,即使珍珠都係台灣直送,務求將台灣嘅味道帶來香港!可惜我呢日去珍珠售罄,無緣一試。青茶3Q($35)人氣產品NO1,有珍珠、椰果及茶凍,珍珠售罄我就轉咗做芋圓。呢款茶味比較清爽,特別適合飯後解膩,口感都好有層次:芋圓細細粒,口感軟糯,椰果就晶瑩彈實,茶凍滑捋捋,增添茶香。108茶王鮮奶茶($34)「108茶王」係「長順茶行」嘅自家烏龍茶,由台灣老師傅手工細火烘焙108小時而成,茶香餘韻十足,如果茶同奶嘅比例可以調整返,茶感再厚重突出D就更好啦!當代雙Q($32)買咗呢杯俾姐姐飲,本身應該係珍珠加芋圓,雙倍Q彈,最後就揀咗茶凍加芋圓,同樣好有口感。呢款飲品奶味比較濃。
青茶3Q($35)
108茶王鮮奶茶($34)
當代雙Q($32)
又一間台灣的茶飲店在香港開店,而這次更選了在元朗,有別於平常的市區店,不過在元朗的競爭也很大了,也要有特色才可吸引!紅豆粉粿鮮奶(39元)加芋圓(+6元)這杯是固定糖和冰的,喝起來會比較甜,不過味道是挺香的,奶亦很滑,每口都有紅豆的香和甜,而這裡的特色粉粿口感非常特別,軟糯又有彈性,跟普通的啫哩完全不一樣,非常值得一試!當代雙Q(35元)波霸珍珠賣完了,所以店員可以讓你選一款配料搭配,而我就選了綠茶凍配芋圓。綠茶凍口感嫩滑,芋圓煙韌。而我選了微糖各微冰,甜度剛好,喝起來有茶香,帶點茶的澀味!茉香綠茶(21元)喝起來濃濃的茉莉花香,茶味突出!

紅豆粉粿鮮奶(39元)加芋圓(+6元)

當代雙Q(35元)

茉香綠茶(21元)
喝起來濃濃的茉莉花香,茶味突出!

2024-05-07
天氣熱熱地行過點都要買返杯野飲解解渴門面橙色招牌寫住Tea Top好架勢咁原來真係來自台灣店員好熱情介紹左幾款店家招牌俾我地款款都好特別最後嚴選左3杯決定試一試佢.《青茶3Q》真心鍾意品茶既人絕對要試茶底好香 冇多餘的人工味超級清爽解膩配埋椰果、茶凍、櫻花寒天煙煙韌韌的口感好豐富.《紅豆粉粿鮮奶》鍾意紅豆冰嘅人應該無法抗拒呢杯紅豆奶簡直係紅豆冰嘅升級版紅豆量超多而且煮得綿密加入滑嘟嘟的粉粿同黑糖配上濃厚的鮮奶口感更加綿滑.《冬梅粉粿》呢杯梅茶最特別平時出街都好少飲到梅味的飲品淡淡的梅香 酸味恰到好處酸酸甜甜又冰涼的飲品最岩夏天飲.王選十席入面仲有好多款都好想試呢個價錢咁大杯真係好抵

天氣熱熱地行過點都要買返杯野飲解解渴

《青茶3Q》
真心鍾意品茶既人絕對要試
茶底好香 冇多餘的人工味
超級清爽解膩
配埋椰果、茶凍、櫻花寒天
煙煙韌韌的口感好豐富

淡淡的梅香 酸味恰到好處
酸酸甜甜又冰涼的飲品最岩夏天飲
王選十席入面仲有好多款都好想試
呢個價錢咁大杯真係好抵

Teatop 係台灣人氣手搖茶品牌。知道佢喺元朗開設第一間香港店,今日經開,就同另外兩個朋友一齊買嚟飲。聽職員講,佢哋係跟台灣本店配方來製作茶飲,所以應該係同台灣飲嘅味道係一樣。紅豆粉粿鮮奶:呢個因為佢用咗黑糖,所以甜度係冇得加減。紅豆質感仲保留住小小咬口,唔會太腍修修。粉粿嘅質感似啫喱。紅豆同粉粿加埋喺鮮奶度,口感豐富。而鮮奶再加埋黑糖,味道都好夾。飲完呢杯嘢覺得好飽好滿足。百香鮮QQ :百香果汁酸酸may may, 感覺消暑開胃。因為珍珠同椰果今日都賣晒,所以我哋轉咗綠茶凍同埋芋圓。芋圓軟硬度適中,唔覺得銀胃。綠茶凍質感滑捋捋,帶綠茶香味。轟蜜108茶王:呢杯都有滑捋捋同帶綠茶香味嘅綠茶凍喺入邊。果然係108茶王,茶味香濃,入口順滑。飲落感覺解膩,舒服。

5天前 0 瀏覽
✨元朗·Tea Top第一味✨ @hk.teatop🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹台灣過江龍Tea Top第一味終於來到香港啦🤩🤩來自台灣昭和十二年的長順名茶簡單一杯茶,不簡單的百年傳承。專登走入元朗一試茶王滋味🥰我揀左甘蔗青檸、招牌高山青~甘蔗青檸,這款飲品以甘蔗和青檸為主要原料。種組合讓甘蔗的甜味和青檸的酸度完美結合,帶來一種清新又微酸的口感。飲品中的甘蔗粒還增添了咀嚼的樂趣,讓這杯飲品更加趣。甘蔗青檸的色澤清亮,讓人一眼就能被它迷住。即使在炎熱的夏天,喝上一杯甘蔗青檸也能帶一絲涼爽,讓人愉悅心情。招牌高山青這款飲品以台灣高山茶為主要原料,呈現了台灣文化的精髓。這款飲品的茶香四溢令人陶醉。高山茶具有獨特的山藥香和花香,喝下去讓人感到舌頭上茶葉的微妙滋味。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸📍地址:元朗康樂路8號康樂廣場地下2號舖▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#元朗美食 #teatop第一味 #台灣手搖飲品
✨元朗·Tea Top第一味✨ @hk.teatop
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
台灣過江龍Tea Top第一味終於來到香港啦🤩🤩
來自台灣昭和十二年的長順名茶簡單一杯茶,不簡單的百年傳承。
專登走入元朗一試茶王滋味🥰

我揀左甘蔗青檸、招牌高山青~

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
📍地址:元朗康樂路8號康樂廣場地下2號舖
▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#元朗美食 #teatop第一味 #台灣手搖飲品
6天前 0 瀏覽
☀️熱辣辣買杯野杯先再行街。黎到元朗新進駐既台式茶飲店TEA TOP 第一味。meau太花多眼亂,好難揀呀...每杯茶飲都可以自選甜度,加珍珠/綠茶凍/芋圓/粉粿。🧋青茶3Q($35),一杯有齊椰果、茶凍、(當日冇晒珍珠就揀左櫻花寒天), 超有口感大滿足。 另一杯就甘蔗青了($37),味道清甜非常解渴。小朋友就飲杯🫘紅豆粉粿鮮奶$39(大杯)好似飲緊紅豆冰甘。超足料的紅豆加上了粉粿增加了口感,很特別呢~今次飲呢幾杯先,下次再飲過。🧋TEA TOP地點:元朗康樂路8號 康樂廣場地下2號舖 (輕鐵康樂路站)
☀️熱辣辣買杯野杯先再行街。
黎到元朗新進駐既台式茶飲店TEA TOP 第一味。

🧋青茶3Q($35),
一杯有齊椰果、茶凍、
(當日冇晒珍珠就揀左櫻花寒天),
超有口感大滿足。

另一杯就甘蔗青了($37),味道清甜非常解渴。

了粉粿增加了口感,很特別呢~

今次飲呢幾杯先,下次再飲過。
🧋TEA TOP
地點:元朗康樂路8號 康樂廣場地下2號舖 (輕鐵康樂路站)

6天前 0 瀏覽
來自台灣的過江龍Tea Top,在香港開設第一家手搖茶飲店,大屏幕上不斷放上台灣店主的有趣宣傳片,原來美國都有多間分店。轟蜜蕎麥$35(大杯)蕎麥茶麥味香濃,有少少米香,裡面有粉粿,幾有咬口的,有啲似啫喱,配上微甜蜜糖,絕不單調。紅豆粉粿鮮奶$39(大杯)(不能更改甜度)紅豆鮮奶並不陌生,就像紅豆冰鮮奶,但是這杯台味超有料的紅豆,加上粉粿就較少見,同樣增加口感,賣相也很特別,不錯的。招牌高山青$25(大杯)用「日常里的茶香味」形容,用上台灣百年茶廠的茶葉,高山青帶有回甘香,清炎茶香,加上微甜,感覺清新自然,配上濃烈的食物更搭。單看menu已經選擇困難症發作,店內實在有太多選擇,除了加珍珠,還可以加其他toppings (綠茶凍/芋圓/粉粿/西米露),下次要再試其他口味!

轟蜜蕎麥

轟蜜蕎麥$35(大杯)

紅豆粉粿鮮奶

紅豆粉粿鮮奶$39(大杯)(不能更改甜度)

招牌高山青

招牌高山青$25(大杯)

轟蜜蕎麥
招牌高山青
6天前 0 瀏覽
今天来元朗办事,经过这家被安利好久的店铺TEA TOP(第一味),说实话作为一个喝遍天下的奶茶爱好者,没两把刷子还真的很难入我的法眼哈哈哈。 不过这家店的确是惊艳到我了,制茶小哥一边做一边和我聊天,我才知道他们家来源于百年老店「长顺茶行」,严选南投的极品茶叶,一个月最高销售记录突破340万杯! 今天因为和朋友一起来,所以试了「108茶王」、「青茶3Q」和「红豆粉粿鲜奶」,味道超级棒! 强烈安利一波,有准备来的小伙伴可以提前试一试哦~
强烈安利一波,有准备来的小伙伴可以提前试一试哦~
用餐優惠
試食活動
6天前 0 瀏覽
108茶王鮮奶茶😍(加左茶凍同埋粉粿),108茶王係佢呢度最出名嘅茶底,茶味較重,對於我呢啲鍾意茶味飲品嘅嚟講係覺得好出色👍另外仲加咗茶凍,我都係好鍾意嘅😍出邊比較少見到有茶凍,同埋粉粿食落去煙煙韌韌😍好正!仲有招牌高山青(加芝士奶蓋),呢度嘅高山青茶都係佢哋嘅招牌,飲落非常之清新,加埋芝士奶蓋既鹹香係冇得頂😋芝士奶蓋都好多,唔會飲兩啖就冇晒🤣另外芒果鳳梨果粒茶,入邊會有埋寒天比較有咬口,仲有啲芒果同埋鳳梨粒,口感非常豐富🥰每一杯都各有特色🤩我全部飲品都叫咗半糖,飲落唔會太甜👍🏻店員都好有禮貌好細心👍值得一讚。

6天前 0 瀏覽
元朗都有台灣茶王飲!首次嘗試,店員妹妹超級貼心,詢問個人口味,鍾唔鍾意甜,鍾唔鍾意果味,幫我推介左三杯唔同風味同朋友分享~最終嗌左三杯外賣拎走。日月莓好41HKD 用草莓鮮果配茶底非常濃厚既果香,又有茶凍椰果🍓轟蜜108茶王35HKD沒有單獨落糖,係蜂蜜調節甜味,非常清甜。甘蔗青檸37HKD甘蔗清香配清新青檸🍋‍🟩,店員知道我唔係好鍾意甜幫我嗌左微糖,好清新,好飲!呢間茶飲店仲有靚靚打卡位,生活很苦但你要甜😄
元朗都有台灣茶王飲!

日月莓好41HKD
用草莓鮮果配茶底非常濃厚既果香,又有茶凍椰果🍓

轟蜜108茶王35HKD
沒有單獨落糖,係蜂蜜調節甜味,非常清甜。

甘蔗青檸37HKD

呢間茶飲店仲有靚靚打卡位,生活很苦但你要甜😄
2024-05-10 0 瀏覽
#christine開飯日記 成日都心思思想飛轉台灣,好掛住台灣嘅小食同手調飲品🥤前幾日係元朗行街見到住間新開嘅tea top😍行過已經好香茶味😍即刻要買返幾杯同屋企人share 下🌟當代雙Q($35)茶味都好濃,牛奶都幾滑,入面係有珍珠加芋圓,珍珠同芋圓都好好咬口,芋圓好香芋頭味仲有少少芋頭粒粒令到口味更加好🌟波霸珍珠奶茶($34)男朋友就揀左最經典嘅組合🤭佢嘅份量都幾大杯架,而且珍珠都好足料,差唔多有成1/3杯😍甜甜地之餘又唔會蓋過左茶味🌟茉香綠茶($21)媽媽就特別中意食佢嘅綠茶,佢話佢嘅茶味好出,而且有淡淡嘅茉莉花香味,加個甜品一齊就perfect 🤭同我一樣好掛住台灣手調嘅朋友都快啲去飲返杯啦💕🧋Tea Top 第一杯📍元朗康樂路8號康樂廣場地下2號鋪
#christine開飯日記

🌟當代雙Q($35)

🌟波霸珍珠奶茶($34)

🌟茉香綠茶($21)

同我一樣好掛住台灣手調嘅朋友都快啲去飲返杯啦💕

🧋Tea Top 第一杯
📍元朗康樂路8號康樂廣場地下2號鋪
擁有冠軍茶王的台灣人氣手搖品牌「TEATOP第一味」日前正式進駐元朗! 茶飲店源自百年老店「長順茶行」,嚴選自家南投茶園極品台灣茶葉,香港店同樣⁠採用台灣本店配方,每日新鮮沖泡,係香港都可以飲倒台灣原味道店內招牌為「108茶王」、「青茶3Q」、「紅豆粉粿鮮奶」,今次試左幾款味道都好有驚喜108茶王 自家烏龍茶茶底香濃,入口順滑,清新解膩芒果鳳梨果粒茶 入面加左寒天,芒果鳳梨酸酸甜甜,味道唔會話好甜,值得一試百香鮮QQ 自己最鐘意呢杯,加入大量珍珠同椰果,加上本身既百香果,飲既時候食倒啲粒粒好有咬口,夏天飲透心涼

108茶王
自家烏龍茶茶底香濃,入口順滑,清新解膩

芒果鳳梨果粒茶
入面加左寒天,芒果鳳梨酸酸甜甜,味道唔會話好甜,值得一試

百香鮮QQ
夏日炎炎🌞行街經過TeaTop飲返杯消暑又解渴聽聞TeaTop係台灣過江龍茶飲店108茶王更係皇牌茶之一🧋108茶王鮮奶茶108茶王茶感厚重,入口回甘帶甜濃郁茶香味酸配鮮奶,比例剛好🧋冬梅粉粿以冬瓜茶加酸梅湯作底,味道較酸粉粿份量十足,差不多每日都飲到粉粿好適合夏天飲,消暑解渴一流🌞🧋特濃可可朱古力控必飲~香濃朱古力配鮮奶比起現成朱奶,口感更順滑濃郁!TEATOP 第一味元朗康樂路8號康樂廣場地下2號舖
夏日炎炎🌞行街經過TeaTop飲返杯消暑又解渴
聽聞TeaTop係台灣過江龍茶飲店
108茶王更係皇牌茶之一

🧋108茶王鮮奶茶

108茶王茶感厚重,入口回甘帶甜
濃郁茶香味酸配鮮奶,比例剛好

🧋冬梅粉粿

以冬瓜茶加酸梅湯作底,味道較酸
粉粿份量十足,差不多每日都飲到粉粿
好適合夏天飲,消暑解渴一流🌞

🧋特濃可可

朱古力控必飲~香濃朱古力配鮮奶
比起現成朱奶,口感更順滑濃郁!

TEATOP 第一味
元朗康樂路8號康樂廣場地下2號舖