2020-09-15 237 瀏覽
🍻🍪🥪🍝 棉花糖黑啤x棉花糖曲奇✨特登去荃灣南豐紗廠黃店💛TAP the ale project 試吓由烘焙棉花糖+朱古力軟心曲奇+威士忌陳釀嘅黑啤聞落甜甜地飲落少少苦 比起其他黑啤易入口 不過都唔係個個接受到 配上出名 cookie.dpt 暖嘅棉花糖配碎朱古力曲奇👍🏼🥪退役超人多士🦸🏻🦸🏻‍♀️ 有流心蛋 牛油果醬 幾種ham 都幾豐富🍝辣牛肉蒜香意粉都幾彈牙又開胃🥪古巴佬多士 見到個樣有啲失望 因為好普通好細份 不過入面嘅料都幾好 雞肉吾會鞋
🍻🍪🥪🍝
🍝辣牛肉蒜香意粉都幾彈牙又開胃
2020-09-13
  • 退役超人多士
2020-07-20 532 瀏覽
最近發現到紗廠呢個新蒲點,所以同朋友再去試新嘢。呢間餐廳上4層,四圍雖然寧靜,但舖頭內就好似clubbing 咁因為我同朋友都唔飲酒,我地叫左港女茶(蘋果茶)同爺爺茶(薑王茶)。食物方面,我地叫左火辣的大腿同超人 雞腿超惹味,辣得黎有少少麻,好刺激下面個多士甜甜地,同個雞腿好配超人既三文治,非常多料,要超人先食得曬一定會再黎

食物方面,我地叫左火辣的大腿同超人

雞腿超惹味,辣得黎有少少麻,好刺激

下面個多士甜甜地,同個雞腿好配

超人既三文治,非常多料,要超人先食得曬

一定會再黎
2020-07-11 477 瀏覽
唔知大家去過文青新景點——南豐紗廠未呢?依度除咗有好多打卡位,仲有好多相當唔錯嘅餐廳,今次就嚟到TAP the Ale Project依間餐廳啤一啤佢🍻。.椒鹽浦Boy HKD48/半份我哋嚟嘅時候係下午茶時間,所以我哋都只係叫咗小食試吓。椒鹽浦Boy其實就係啤酒炸蝦,加上椒鹽、參巴蛋黃醬嘅法包,即叫即炸,蝦脆口,蛋黃醬惹味。.另外想提下朋友叫咗個火辣的大腿嚟試,👩🏻食開譚仔五小辣都覺得好鬼辣啊,特別係麵包已經吸晒啲辣汁,但menu上只得一條辣椒🌶️仔,希望店員可以提醒下唔食得辣嘅客人啦,最後平時只食得少少辣嘅朋友係食唔到🤦🏼‍♀️。.蒜香薯條 HKD52+20薯條係幼身薯條,都係即叫即炸,熱辣辣,又香脆,加咗HKD20蒜香,食到停唔到口,同埋份量都啱啱好,三個人一路傾計,一路飲啤酒,一路食都夠食。.Shake one in the hay HK78另外當然唔少得酒啦,我就叫咗依杯Shake one in the hay,店員話加咗士多啤梨milkshake落去,飲落除咗有士多啤梨味、呍呢嗱味,口感仲會滑啲🥤。想飲酒chill下嘅話,Happy hour嚟仲有八折,幾抵㗎!
椒鹽浦Boy HKD48/半份
蒜香薯條 HKD52+20
Shake one in the hay HK78
呢到嘅環境真係好適合黎chill下飲下啤酒吹下水✨唔鐘意飲手工啤 都仲有咖啡,茶,梳打😚除左啤酒夠晒特色 三文治,意粉,飯都好有創意 好fusion💓+$20仲可以配薯條/沙律/湯 同埋野飲😋.椒鹽浦Boy🧂 $48/half我好奇怪 食包最愛就係好硬好乾 法包好啱我心水🤤menu寫住啤酒醬炸蝦🍤但係食落又唔太覺有啤酒味🤔可能比啲面頭啲參巴蛋黃醬蓋過左?所以連椒鹽味都唔太出🙈個醬有少少辣🌶配炸蝦又幾夾😝包餡仲夾住啲紫椰菜 豐富左口感 仲清新啲🥰不過如果佢唔撈沙律醬會好啲😳因為面頭啲醬已經好濃味🧐.吐司雞🍞 $48/half西多士就食得多 但係冇諗過可以配炸雞🍗炸得好脆卜卜 一啲都唔油😍雞肉都好滑👍🏻西多士唔似茶餐廳嗰啲 反而有啲似french toast🍞感覺健康啲😎面頭舊介央牛油 味道甜甜地 幾特別🧈原本唔知佢隔離嗰兜係大麥麥芽糖漿🤣但係我勁鐘意佢個味 係維他麥精嘅味道🤩.美心蒜牛意🐮 $88個意粉炒得幾香 不過油左少少🤏🏻啲蒜蓉同辣椒皮都幾多 食落好夠蒜味同埋都幾辣下🧄🌶️佢面頭嗰啲係心內美蘿蔔絲 第一次食🤣個味甜甜地似唔辣嘅紫洋蔥🧅撈埋意粉一齊食 可以解膩😛牛肉片份量夠多 但係冇乜
椒鹽浦Boy🧂 $48/half

吐司雞🍞 $48/half

美心蒜牛意🐮 $88
個意粉炒得幾香 不過油左少少🤏🏻啲蒜蓉同辣椒皮都幾多 食落好夠蒜味同埋都幾辣下🧄🌶️佢面頭嗰啲係心內美蘿蔔絲 第一次食🤣個味甜甜地似唔辣嘅紫洋蔥🧅撈埋意粉一齊食 可以解膩😛牛肉片份量夠多 但係冇乜牛味 同埋都幾鞋~
美心蒜牛意

馬來肉骨飯🇲🇾 $88
唔記得幫佢影相 所以借咗朋友張相😭呢個risotto好特別 係馬來肉骨茶味‼️我自己本身好唔鐘意佢陣藥材味 但係呢個飯完全食唔出 係甜甜地嘅味😍唔鐘意飲肉骨茶都可以試下😋最鐘意係個飯嘅口感 粒粒分明 又夠煙韌 唔會太腍太硬💓risotto入面仲有啲豬肉碎 唔錯😚敗筆係面頭塊煙肉 好鹹又乾 唔加會好啲🥓同埋淨係得一片~都幾寒酸🤨
馬來肉骨飯

熱日式焙茶鮮奶☕️ $48 (跟set + $10)
焙茶味幾香濃 仲有啲茶嘅苦澀味🤎個拉花好靚🥰
日式焙茶鮮奶

凍日式綠茶鮮奶🍵 $52 (跟set + $12)
唔知係咪加咗冰🧊好淡茶味 都冇乜奶味~~
日式綠茶鮮奶
美心蒜牛意
日式焙茶鮮奶
2020-06-29 399 瀏覽
充滿陽光☀️嘅星期六最好就係chill 吓今日山長水又遠嚟到南豐紗廠之前喺旺角店食過晚餐記憶模糊朋友好肚餓呢間又唔洗等位就入去坐,得bar檯就童子軍跳彈床啦 我哋叫咗熱Latte + 吐司雞;ginger ale + 燒肉古巴佬+薯條 吐司雞 = 吐司 + 炸雞🙂🙂🙂炸雞嚟講呢 如果要同最弱嘅we do chicken right 比較 都係後者好食啲!呢舊雞冇乜味嘅~燒肉古巴佬 特別啲,真係有舊五花腩肉喺裡面,包皮夠脆,味道都唔錯👍🏽 份量就6啖食哂咁囉e e e 見到枝ginger ale 個樽幾靚 想睇吓產地點知發現咗啲嘢。。。。我見到BB 29 APR 2020 7月都嚟緊喇喎 ?就呢件事問咗2個男同事 一個聽完直接ignore; 一個就 咦咗一聲再幫我問個👩🏽黑媽媽戴眼鏡粗眼線嘅老女人,👩🏽答佢:製造日期嚟。 男同事覆述一次我聽我笑而不語🙂🙂🙂🙂🙂其實顧客都唔_ 係傻嘅🙂🙂🙂🙂——————————————————————食物嚟到餐具又要問薯條嚟到茄汁又要問Ginger ale 過期又答客人係製造日期埋單叫咗又要再叫多次唔好意思都冇句重點當時👩🏽老女人只係傾緊計主題Chill &
充滿陽光☀️嘅星期六最好就係chill 吓

今日山長水又遠嚟到南豐紗廠

之前喺旺角店食過晚餐記憶模糊

燒肉古巴佬

吐司雞 = 吐司 + 炸雞🙂🙂🙂
炸雞嚟講呢

點知發現咗啲嘢。。。。
Ginger  ale

我見到BB 29 APR 2020
7月都嚟緊喇喎 ?

就呢件事問咗2個男同事

2020-06-27
生日
燒肉古巴佬
2020-06-05 475 瀏覽
如果你本身係鍾意英國式嘅酒吧小餐館類型嘅炸魚薯條, 呢一間餐廳絕對係你嘅心水選擇。 因為佢基本上啲出名嘅嘢食 嗰啲啤酒, 都係接近嗰種類型, 去啤酒嘅選擇係好多 有ale, lager, beer.... 啲薯條炸都好鬆脆 加少少黑椒同埋鹽落去嘅話就更加好食。 另外我都嗌咗個炸雞鎚同埋雞翼, 啲雞肉都好鮮嫩好滑, 外皮亦都好鬆脆, 我亦都食到少少蜜糖味。 最值得一提既係嗰個氣氛同環境都係好舒服, 所以我建議大家可以過嚟試一試, 絕對係同朋友輕鬆或者happy hour的好選擇。
2020-05-25 239 瀏覽
we had 1842 Island and Plz BKnd which is IPA and Sasion. IPA was really hoppy and citrus not too bitter very drinkable but was not enough head when it was served. Sasion was the exact taste I expected for Sasion BTW the opening time officially was until 11pm, but when we got there, they said 10:30pm So couldn't enjoy the second beer. chicken wing was a little bit disappointed. it was quite dry

Cajun wings
2020-05-24
$107 (其他)
Cajun wings
2020-05-25 261 瀏覽
近年同朋友好鍾意去南豐沙廠呢間酒吧飲野,除左因為呢度嘅手工啤好有特色,而且呢度嘅環境比起一般鬧市嘅酒吧清靜座位又闊落,好啱同一班朋友嚟傾計飲野。我特別鍾意飲呢度嘅 cha chan teng gose 咸檸啤,飲落充滿香濃嘅小麥啤酒味外更真係有濃郁嘅咸檸味,令到啤酒嘅味道更fresh,入口清爽唔會苦澀,係新奇得來意外地配嘅組合,所以我嚟親都係飲呢一款!另外要一提呢度嘅啤酒係有0.2L size提供,啱晒想淺嘗嘅朋友~食物方面,呢度繼續都主打創新嘅cross-over菜色,水準更係有意外驚喜!退役超人餡料有流汁嘅太陽蛋、火腿、bacon、salami、燻牛肉片、仲有牛油果蓉、蕃茄等等,再用啤酒包夾住,麵包整得鬆脆,餡料亦夠足料。另外因為我地有朋友唔食牛,原本打算叫走牛,店員細心地提出幫我地燻牛肉片另上。馬來肉骨飯聽到個名已經覺得好特別,鍾意食肉骨茶嘅我地更加係非叫不可,呢個菜其實就係肉骨茶同risotto嘅cross-over,飯粒索晒肉骨茶嘅味道,加上risotto濕濕地嘅質感,惹味得令人食到停唔到口!麻婆玉米片最後飲啤酒當然唔少得煎炸野,呢個又係聽個名都覺得好新奇,而且又覺得係唔會伏

退役超人

麻婆玉米片
最後飲啤酒當然唔少得煎炸野,呢個又係聽個名都覺得好新奇,而且又覺得係唔會伏嘅組合。果然呢個配撘相當不錯,留意呢隻麻婆醬係好辣!但係辣得好惹味,加上面頭有sour cream中和下辣味,揸滿每塊墨西哥粟米片香口得不得了,係送啤酒必食之選!
2020-05-24 163 瀏覽
讚1. 生啤款多,泡沫好滑,啤酒花香好充足;炸雞多士好有心韌田,麵包烘得金黃色,厚身鬆軟,加央醬唔會過甜,炸雞外層脆口,係醃得入味既,整體黎講好好味彈1. 出野食有啲慢2. 吧檯位坐得唔舒服

1. 出野食有啲慢
2. 吧檯位坐得唔舒服
2020-05-13 293 瀏覽
通常行過南豐紗廠都係下午,今次終有機會夜晚過黎飲返兩杯CHILL下~位於文創區,有別於一般小清新Cafe,相反以手工啤酒為主打!由於疫情關係入座前要探熱,座位都有加上隔板。MENU上各種食物名都充滿玩味,同埋其點FUSION既感覺。小食選擇多,以及可以選食物份量(HALF/ FULL)。叫少少送酒傾計又得,叫多D食飽佢又得。🔸黑白芝麻蝦多士 $68芝麻的確勁多,都幾香口。餡料部分唔太食到蝦肉/蝦膠,只食到多士。🔸椒鹽浦BOY $48/HALF個樣睇得下,法包夾住炸蝦。MENU上聲稱係啤酒醬炸蝦,但唔太食得出有特別。係炸得幾酥脆既,無亦都無乜椒鹽味。好彩只係叫左HALF。🔸馬來肉骨飯 $88叫之前無上網睇相,咁就中左伏。大安主意以為會有D肉,點知得一條...煙肉。上菜個時真係呆左...不過意大利飯方面都OK既,係有少少肉骨茶味,但唔會話好好食。食物賣相都PASS啦,但味道較為一般,同期望有落差。我諗都係FOCUS返飲品會好少少。一般手工啤由$4X - $3XX不等。由於太多種啤酒,直接問員工介紹會比較快捷。個人比較鐘意飲甜D、果味重既,於是介紹左一款未on list既新啤酒,所以都唔記得

黑白芝麻蝦多士

🔸黑白芝麻蝦多士 $68
芝麻的確勁多,都幾香口。
餡料部分唔太食到蝦肉/蝦膠,只食到多士。

椒鹽浦BOY

🔸椒鹽浦BOY $48/HALF
個樣睇得下,法包夾住炸蝦。
MENU上聲稱係啤酒醬炸蝦,但唔太食得出有特別。
係炸得幾酥脆既,無亦都無乜椒鹽味。好彩只係叫左HALF。

🔸馬來肉骨飯 $88
叫之前無上網睇相,咁就中左伏。
大安主意以為會有D肉,點知得一條...煙肉。
上菜個時真係呆左...

個人比較鐘意飲甜D、果味重既,於是介紹左一款未on list既新啤酒,所以都唔記得左個名。不過味道唔錯,易入口黎黎帶點甘甜。而另外仲點左一杯🔸HEROES英雄啤 5.8% 29IBU。始終黑啤黎計味道會濃D,女仔未必咁易入口。大部分酒都可以揀0.2L/ 0.4L/ 2L,可以就返個人酒量挑選~ 0.4L邊飲邊傾計係岩岩好既~
2020-05-09
雖然TAP The Ale Project係要飲下佢地地啤既應該,不過係The Mills咁文青既地方都要飲下文青野既哈哈😂同埋佢地尼間分店同左本地豆房Cotton Mutton合作多款咖啡野飲,所以緊係要試啦🤪尼度好特別有Ki Cha Latte,飲咁耐咖啡都真係淨係係度飲過,佢既味道真係好特別,咖啡味會比較淡淡,吉茶味好好飲,有小小小小似Chai Tea果種感覺,又係另一種好飲咖啡既感覺🤪而尼度仲會主打一d fusion既菜色係真係幾特別架🤩就好似尼個Seafood Tsukepen海鮮沾意,沾麵就食得多啦,沾意真係第一次啦,而佢又真係有日式crossover架,因為佢係炸蝦,而佢沾既係麵豉木魚周打,真係好特別呀🤪,而且其實都幾yumyum,不過可能意粉就唔係好上湯,但係其實成件事overall真係好有創意同味道其實都不錯😎
Ki Cha Latte

而尼度仲會主打一d fusion既菜色係真係幾特別架🤩

Ki Cha Latte
2020-04-18 217 瀏覽
讚1. 生啤仍然有水準,1842既IPA既啤酒花甘味剛剛好,雖然泡沫好快無晒,但入口都算滑溜;點左燒豬三文治,麵包香,芝士半融加埋燒豬肉,好味道2. 檯同檯既隔板做得好足彈1. 燒豬三文治入面塊燒豬皮實在硬得出奇,唔係人人咬得開

2. 檯同檯既隔板做得好足

1. 燒豬三文治入面塊燒豬皮實在硬得出奇,唔係人人咬得開
2020-03-25 321 瀏覽
工作室在附近的原故,有時黎紗廠都會經過呢間餐廳, 望落環境極其吸引, 至少好有空間感。環境寬敞, 有門口較近陽光位置, 入內都有岩一大班人傾計既坐位,感覺就係可以留係到秏上一個下午既Tap。不過, 可能期望有D太高, 食物就過於輕食, 即使係lunch set都唔算夠飽(平時食量一般)。因我地係假日黎,就唔會有一至五既lunch set, 平日黎既Set應該會抵食D, 有埋salad同野飲個D。我地叫左個名為椒鹽浦Boy既包, 有法包、啤酒醬炸蝦、椒鹽、捲心菜加參巴蛋黃醬。呢個包幾唔錯, 炸蝦出色, 同個少少甜辣既參巴蛋黃醬十分夾, 係一個開胃之選, 半份就有3隻蝦。 建議來飲啤酒既話, 可以試下呢個包, 叫一份也不過份。另外叫左海鮮沾意 SEAFOOD TSUKEPEN, 有寬意粉、麵鼓木魚周打、炸蝦同碎乾貝。同樣, 炸蝦應該係招牌野, 同法包既炸蝦是一樣的, 正。但可見相中意粉非常乾身, 較硬而且分量少。而周打醬稀得似湯一樣, 味道都較為淡, 所以寬意粉完全掛唔到個汁...變左食落無咩味, 碎乾貝有少量係個底到, 下次未必再叫。Hot Mocha不過不失, 唔算suprise。下次

建議來飲啤酒既話, 可以試下呢個包, 叫一份也不過份。

海鮮沾意

Hot Mocha不過不失, 唔算suprise。
Mocha

下次黎都係飲下野好了, 食下fries應該都ok!
2020-03-22
2020-03-07 337 瀏覽
愛啤之一定有聽過少爺啤!佢哋係旺角同荃灣原來開咗兩間飲啤酒嘅餐館,氣氛好之餘,酒嘅選擇超級多,嘢食都好好食!😆—————————————————▪️三重芝感 ($78)▪️海鮮沾意 ($88)▪️紅蕃孖寶 ($52)▪️Rye On Wood 少爺麥啤 ($60/400ml Alc 6%) .嚟到飲酒就算唔嗌任何嘢食,都一定要嗌呢個番薯條!新鮮蕃薯炸到勁香脆,入面仲食到蕃薯茸,點他他醬一甜一鹹食到停唔到口!炸紅菜頭食落嘅口感,有啲似蕃薯 😂 呢個點自家特製薑醬,帶出各自嘅風味!兩樣嘢我都可以自己叫一兜嚟食 thx 😇.三重芝士多士拉開仲有拉絲!切開脆到咔咔聲,好吸引啊!厚多士用牛油烘到好脆,入面夾住三重芝士、焦糖洋蔥同蕃茄,成件事好warm好有pizza feel!不過兩個人share會無咁漏!😌.啤酒有幾版紙簡!標明曬產地同IBU,想飲幾苦黑啤定白啤任君選擇,我呢杯以橡木釀造,入落順口滑麥香重,先甜後有微甘,值得試!👍🏻.海鮮沾意嘅汁以白汁作基底、入面有碎乾貝同木魚,撈埋寛意粉食幾夾,但上碟個時已經凍咗,加上意粉唔夠彈牙,炸蝦個皮又太厚,下次嚟都係食包同小食~
—————————————————
▪️三重芝感 ($78)
▪️海鮮沾意 ($88)
▪️紅蕃孖寶 ($52)
2020-02-09 2039 瀏覽
二月第二個星期天下午,荃灣。上完健身課之後,與其說肚子有點餓,更多是想念跟友人找吃的感覺。搜尋了一會,看到這家之前到過旺角分店的,原來在南豐紗廠也有分店,就一定要去吃吃看囉。開放式的店面,頭頂上無數的燈泡呈現了工業風,隨性又整齊的座位,跟南豐紗廠這個文青地方配合得悠閒又工整。一如既往,坐在最喜歡的吧台,東看西看。先點一杯Hunk Sir啡走黑啤,咖啡豆香氣也帶點煙燻香,濃濃的黑朱古力香氣,回甘不算長久,整體順滑。包辣 Spicy Toast,純粹是因為看到帶菲達芝士,羊奶芝士而點,墨西哥辣椒的刺激跟麥包作出平衡,麵包烤得不太硬,作為開胃小吃剛剛好。Kveik Draw啤酒,這款啤酒的酵母很特別,是一款陳酸啤酒,酸味不嗆鼻嗆喉,帶清新的碳酸香,不過喝多了有點太酸,本人不是酸味控,應該點小杯的。火辣的大腿,蜜糖牛油厚切多士烤得外脆內鬆軟,雞肉非常軟嫩,配合小黃瓜一起吃,雖然沒有作出互相暉映的作用,但是淡淡的酸味散發的確很特別。辣脆雞開胃惹味,欲罷不能。Perler For Svin啤酒,熱帶水果香氣,麥香挺濃郁,帶甘味但餘韻不算悠長,一款挺容易喝的。特別要說一下的是服務,有服務生從一開始無
二月第二個星期天下午,荃灣。

一如既往,坐在最喜歡的吧台,東看西看。
Hunk Sir啡走黑啤
包辣 Spicy Toast
Kveik Draw
火辣的大腿
Perler For Svin
特別要說一下的是服務,有服務生從一開始無論問甚麼都是異常冷淡的回應,比如說要下單,說了兩次不好意思以後,得到的是斜眼問你要甚麼,重點是,你是在玩手機耶,這還不是頭一次,之後看到跟同事們有說有笑的,那為甚麼跟客人要這樣冷漠,而且一點都不忙!這真的很影響客人的食欲。
2020-02-09