2022-07-09 529 瀏覽
咁岩去左南豐紗廠行下,去完食matcha Tokyo 行多陣就上左黎。假日期間每人至少最低消費100蚊。叫左個麻婆Nachos, 好辣,唔好食。似係為左創意夾硬整嘅一樣野。而且個nachos 係薯片黎,好hea。。。之後仲叫左個腐乳雞翼。好咸,不過雞翼炸得幾香口。叫左兩杯野飲,一杯係桃膠荔搖爽,好好好好好差😭😭😭😭😭😭好彩杯啤酒都可以!!!有得揀CBD,飲落果味幾重!唔錯!環境尚可,不過不失。

之後仲叫左個腐乳雞翼。好咸,不過雞翼炸得幾香口。
叫左兩杯野飲,一杯係桃膠荔搖爽,好好好好好差😭😭😭😭😭😭

好彩杯啤酒都可以!!!
有得揀CBD,飲落果味幾重!唔錯!

環境尚可,不過不失。
2022-05-05 600 瀏覽
平日入夜左嘅紗廠比較冇咩人,但其實入面不乏環境正嘅餐廳,就好似哩間專門飲啤酒嘅Bar,一打開個menu簡直係眼花瞭亂,好多都係本地品牌,岩晒放工去飲番杯放鬆下心情。🥪吐 司 雞香脆炸雞|介央牛油厚切西多|大麥麥芽糖漿舊炸脾⋯好大⋯😂🍝海 鮮 沾 意麵豉木魚周打|炸蝦|碎乾貝|寬意粉唔建議叫哩個⋯清淡+少dry⋯🍻壹 仟 𝟸𝟶𝟸𝟷|𝟶.𝟸𝙻純粹因為佢濃度最高,飲完之後對印度淡啤好感度大增,佢仲係兩倍,帶花香同果香,好易入口,完全唔覺有10%🍻𝙳𝙾𝙼 𝙷𝙾𝚄𝙱𝙻𝙾𝙽|𝟶.𝟸𝙻濃度7%,都係印度淡啤,但係香檳式,殘餘糖分低,特登放多左酒花,氣泡感🆙

🥪吐 司 雞

🍻壹 仟 𝟸𝟶𝟸𝟷|𝟶.𝟸𝙻
🍻𝙳𝙾𝙼 𝙷𝙾𝚄𝙱𝙻𝙾𝙽|𝟶.𝟸𝙻
2022-01-03
2022-04-12 397 瀏覽
朋友鍾意飲酒,但係我唔鍾意佢同我講呢度佢可以飲啤酒,我可以飲咖啡,咁就跟咗佢過嚟啦可能因為疫情原因,當日得我哋一台客。店員態度好好,面對我一連串嘅疑問都好好服務態度。朋友乜鬼嘢都想食,又想食薯條,又想食蝦多士,why not both? 咁我哋就一人一杯嘢飲,另外一個黃金薯條,一個蝦多士。其實我好少食蝦多士,我對蝦多士嘅認知係好薄一片果一種,估唔到呢個成個西多士咁厚。 😎黃金薯條有好多蛋黃 最鍾意就係食鹹蛋黃 又香又脆 除咗食物嘅質素,我幾欣賞呢一個可以比客人斟水嘅位置 飲幾多斟幾多,唔浪費聽朋友講除咗荃灣呢一間,好似喺油尖旺都有一間分店,不過我未去過,下次可以encore
朋友鍾意飲酒,但係我唔鍾意

佢同我講呢度佢可以飲啤酒,我可以飲咖啡,咁就跟咗佢過嚟啦

咁我哋就一人一杯嘢飲,另外一個黃金薯條,一個蝦多士。

黃金薯條有好多蛋黃
最鍾意就係食鹹蛋黃
又香又脆

除咗食物嘅質素,我幾欣賞呢一個可以比客人斟水嘅位置

飲幾多斟幾多,唔浪費

2022-03-15 263 瀏覽
🔴之前都已經食過嘅TAP the ale project🍺位於南豐紗廠🏭主打手工啤🍺真係有超多款式任你揀🤣見到好多人都飲完一杯又一杯🤣食物款式全部都幾特別👍🏻不過就未好食到一試難忘🤣🟠toasted gai 吐司雞好大舊炸雞🐔炸到勁脆然後仲有牛油配吐司🧈🍞另外又糖漿俾你點✨咸咸甜甜幾過癮😂🟡jiu yim po boy 椒鹽浦BOY係椒鹽炸蝦幾特別🦐個醬都幾惹味🤣配埋法包幾夾不過成件事好熱氣🔥🟢the beauty 美心蒜牛意已經係第二次食😂蒜味重嘅牛肉意粉配埋面頭嘅蘿蔔絲😗其實冇乜特別不過蒜頭fans可以一試😂
🔴之前都已經食過嘅TAP the ale project🍺

已經係第二次食😂
蒜味重嘅牛肉意粉配埋面頭嘅蘿蔔絲😗
其實冇乜特別不過蒜頭fans可以一試😂
2022-02-04 259 瀏覽
位於荃灣紗廠這間Cafe 主打手工啤, 走悠閒而又Chill路線, 有多款特色手工啤可以選擇😎初三去已經開左市!另外亦有主食意粉, 意大利飯等. 雖然選擇唔算好多, 但每一款都好味😋而小食方面相對選擇較多, 這次order 這款<吐司雞>十分惹味. 雞香脆熱辣辣, 再配埋厚厚多士放底, 十分滋味😎Cafe 內更設有迷你足球機, 漫畫等可以娛樂... 即使大人小朋友都很合適呢🤩

2022-02-03
其實今次係第二次來到依間餐廳吧食野,不過今次朋友揸車,所以就唔飲手工啤啦~今次係因為唔知食咩好,又太肚餓,所以衝入去食野,估唔到都有啲驚,有啲喜🤣🤣今次叫左主食為主分別係肉骨茶燴飯、麻辣肉碎粟米片、腩仔包肉骨茶燴飯 $8x 依個飯超驚喜!藥材味唔重,但都隱約食得出,相信係為咗融入燴飯所作的調整,味道其實都香濃,配合培根及香菇,超級好食。麻辣肉碎粟米片粟米片係我最愛,但好似因為聖誕節唔知點解佢話要轉做薯片,冇得要返粟米片,其實個肉碎係幾惹味,但粟米片係世界定律,係唔可以改嘅,散心。腩仔包本身想叫有牛肉嘅包,但冇晒,只有芫荽嘅漢堡,所以最後冇叫,作為反芫荽聯盟又點會食呢,所以店員推介左燒腩仔包,係唔知叫咩嘅情況下就叫咗,不過腩仔包平平無奇,冇咩味道,而且我唔食超肥嘅位,所以唔太鍾意食。總結來講個飯真係好出色,大家去一定要試,但其他創新嘅嘢就真係撞彩會唔會太伏啦🤭🤭🤭
今次叫左主食為主分別係肉骨茶燴飯、麻辣肉碎粟米片、腩仔包

肉骨茶燴飯 $8x

麻辣肉碎粟米片

腩仔包

2021-12-30
1K
2021-10-14 731 瀏覽
炸卡津雞翼配腐乳醬 $78好。好。食!雞翼鋪滿Cajun粉 有陣濃郁嘅辛香味炸到又香又脆 入面juicy就咁食已經無得輸再加埋腐乳醬(其實唔係好食到腐乳味😂)食落有啲酸酸哋可以平衡返啲油膩感帶埋隻雞雞去咗另一個層次所以食完一份都仲未夠 要嗌多份先得黃金薯條 $82香濃嘅鹹蛋黃 薯條又新鮮炸起夠晒脆卜卜 係完美嘅脂肪配搭🦦吐司雞 (half) $48食之前個frd話唔明 點解依隻雞咁出名🧐食完之後 師傅明白了🙇🏻‍♂️先講炸雞大大份 外皮脆又肉嫩多汁同樣脆口嘅厚多士入面好鬆軟畫龍點晴係個大麥麥芽糖漿原本驚又甜又鹹 唔知點咁 但完全唔係依回事唔會太甜 輕輕帶啲苦~好有層次同好夾有啲被surprised咗椒鹽浦boy (half) $48個名有啲kam😂但係好好食半份都有3隻炸蝦炸蝦彈牙 個醬又惹味 再用法包夾住食非常好燒肉古巴佬 (full) $88依個嘅賣相同味道都最普通🤭唔難食嘅 但就無乜特別~海鮮沾意 $88失望到一個點嘅意粉🥶懶fusion咁用沾麵嘅方式上 但啲意粉完全掛唔到汁個汁原本唔好味 而且好稀又凍搞到成個意粉都好清淡🙈Banana bread $48今日得返依款甜品😢香蕉味好
炸卡津雞翼配腐乳醬 $78

半份都有3隻炸蝦
炸蝦彈牙 個醬又惹味 再用法包夾住食
非常好

燒肉古巴佬 (full) $88

依個嘅賣相同味道都最普通🤭唔難食嘅 但就無乜特別~

海鮮沾意 $88

炸物出色 配嘅醬超有心思
好啱我口味🥳再加上有好多手工啤選擇幾chilled~~💛
2021-10-10
2021-10-04 454 瀏覽
最愛少爺啤 IPA !食物唔錯,但有點貴, 整體好適合配手工啤IPA 推薦!椒鹽浦BOY $88半軟的法包+蛋黃醬+厚肉的啤酒醬炸蝦燒肉古巴佬入面包住燒腩仔、甜火腿、豬皮、芝士等等 食落口感一流炸卡津雞翼配腐乳醬 $78味濃,好夾手工啤
最愛少爺啤 IPA !
食物唔錯,但有點貴, 整體好適合配手工啤
IPA 推薦!

椒鹽浦BOY $88
半軟的法包+蛋黃醬+厚肉的啤酒醬炸蝦
椒鹽浦BOY

燒肉古巴佬
入面包住燒腩仔、甜火腿、豬皮、芝士等等 食落口感一流

炸卡津雞翼配腐乳醬 $78
味濃,好夾手工啤
炸卡津雞翼配腐乳醬
椒鹽浦BOY
炸卡津雞翼配腐乳醬
同男朋友去久違嘅南豐紗廠拍下拖👫🏻行到夜一夜想搵野食又飲返兩杯🍻男朋友醒起頂樓有間TAP😳咁就即刻上去睇下先!好彩人唔係算太多,可以即刻有位坐。😆舖頭裝飾非常有格調,牆上有一排特式啤酒menu,竟然仲有幾款board game同有一部街機係到🤩嗌完野食之後,同男朋友切磋左盤街霸先👊🔥啤酒同野食就陸續黎到啦🤤我們嗌左一杯咖啡啤同一杯果味啤,咖啡啤係酒味中滲漏出微微嘅咖啡味☕非常有特色😌咖啡味如果可以再濃郁d會更加好啦😋果味啤將微澀嘅啤酒味混合上清香的果味😆令人眼前一亮⭐⭐果味嘅後勁化解左啤酒嘅澀味,令人覺得飲完之後更清新🍻 跟著今晚嘅重頭戲炸茜漢堡終於上場😍芫荽控嘅我不用多想的選擇😛一上枱就已經先聲奪人👀吸引晒我們二人嘅眼球,兩塊烘烤過嘅麵包,有間夾住一塊仲流住肉汁的漢堡扒,上面堆上一堆充滿芫荽香氣嘅炸芫荽😍😍,令人食指大動🤟係切開漢堡分甘同味嘅同時,見到係切開個刻,豐滿嘅肉汁一湧而出🐳真係好扣人心弦💘係放入口嘅第一個瞬間👄先感受到係炸芫荽嘅香氣,類似炸紫酥葉嘅口感但更香!微微嘅咸味配上芫荽本身嘅香味再加上酥脆嘅口感,送酒簡直係一流!👍👍經過炸芫荽香氣沖擊過後,第二個moment感受到肉

跟著今晚嘅重頭戲炸茜漢堡終於上場😍芫荽控嘅我不用多想的選擇😛一上枱就已經先聲奪人👀吸引晒我們二人嘅眼球,兩塊烘烤過嘅麵包,有間夾住一塊仲流住肉汁的漢堡扒,上面堆上一堆充滿芫荽香氣嘅炸芫荽😍😍,令人食指大動🤟係切開漢堡分甘同味嘅同時,見到係切開個刻,豐滿嘅肉汁一湧而出🐳真係好扣人心弦💘係放入口嘅第一個瞬間👄先感受到係炸芫荽嘅香氣,類似炸紫酥葉嘅口感但更香!微微嘅咸味配上芫荽本身嘅香味再加上酥脆嘅口感,送酒簡直係一流!👍👍經過炸芫荽香氣沖擊過後,第二個moment感受到肉汁嘅爆發同牛牛🐂鮮味令整件事更上一層樓,最後皮脆而中間索滿肉汁嘅麵包為整口享受畫上一個完滿嘅句號。🤤

係我們一啖一啖將個炸茜漢堡分解嘅同時,另外嗌嘅me so good意粉都到啦!個意粉最出色嘅係佢濃厚嘅金寶醬汁,令到口感非常豐富,配上彈牙嘅意粉再飲上一啖清香嘅啤酒,非常配搭!

食完野仲可以出去南豐紗廠個天台到行下吹下風!呢間舖頭一定要多加支持💪💪
2021-09-20 356 瀏覽
武漢肺炎搞到冇得去旅行, 咁就拎D 年假, 平日周圍去吓~ 今次就去咗南豐紗廠, 行之前, 緊係食嘢先啦~我地去咗呢個Tap the mills 食, 晏晝過咗LUNCH TIME, 冇乜人, 我地可以慢慢食, 慢慢HEA~ 本來想叫炸茜漢堡, 但係我地3 個人, 有兩個唔食牛, 佢又冇得轉豬, 所以我地驚太大個, 食唔晒, 最後冇叫到, 反而叫咗其他嘢. 我地叫咗黑白芝麻蝦多士, 醋魚。小點, 吐司雞, 南乳豬撕治. 個南乳豬撕治係手撕豬肉, 再加車打芝士, 佢個包都好好食, 叫半份啱啱好, 唔想食得太飽, 會眼瞓....  個吐司雞係半份, 但係超大舊雞, 正~ 個醋魚係西班牙醃魚, 食落都幾好食~ 個黑白芝麻多士真係好香芝麻味, 見D 蝦膠唔多, 但係原來食落去都幾多蝦膠, 好香脆, 好好食喎~ 勁多芝麻, 正呀!慢慢食, 唔駛急, 過一個慢活既晏晝, 真係開心~

個醋魚係西班牙醃魚, 食落都幾好食~

慢慢食, 唔駛急, 過一個慢活既晏晝, 真係開心~
南乳豬撕治
okinawa coffee
flat white
  • 醋魚。小點
2021-09-13 235 瀏覽
TAP The Ale Project在南豐紗廠的分店空間很寬敞,除了堂食座位之外,還有一部足球機放置在角落。這間餐廳兼酒吧專門售賣精釀啤酒,單單是啤酒已經佔了四頁餐牌。我不好啤酒,於是點了一杯濃縮咖啡可樂。可口可樂曾經推出類似的罐裝飲品,不太好飲,今次想試試餐廳的咖啡可樂。店員端上飲品時,已經提醒我小心攪拌,可惜可樂始終太敏感,拿起玻璃杯再放低,輕微搖晃已經令氣泡湧上。杯還是滿時,只飲到可樂味,到飲料飲到一半才嘗到甜的咖啡味。食物方面,我點了一款Fusion菜式——海鮮沾意。做法跟日本的沾麵很相似,只是拉麵改做寬意粉,上面有三粒炸蝦和碎乾貝,濃湯是加了麵豉的周打湯。盛載食物的器皿很特別,好似用鋁打造。由於寬意粉分量偏少,我追加了一件紐約芝士蛋糕。我很滿意蛋糕的分量,奶油香在口腔散發,食完充滿飽肚感。濃縮咖啡可樂 $48海鮮沾意 $88紐約芝士蛋糕 $68

濃縮咖啡可樂 $48

紐約芝士蛋糕
濃縮咖啡可樂
海鮮沾意
紐約芝士蛋糕
同朋友約夜晚食飯book 左呢間💛 主打手工啤 而且fusion 菜都似幾特別🤣seafood tsukepen 海鮮沾意 ($88)Malaysian bkt rice 馬來肉骨飯 ($88)chocolate chiffon porter 0.2L ($48)bliss hazy 0.2L ($48)(+10% charge)個沾意粉係日式fusion 菜🤣 係沾麵嘅概念不過係用扁意粉😛 個湯幾濃味似係加點奶油嘅龍蝦湯味🤤 幾隻炸蝦球都香脆幾好食😙個飯就係馬拉fusion 菜😳 係肉骨茶嘅變奏版😆 唔太喜好肉骨茶嘅我又意外地覺得佢幾好食😋手工啤就必飲啦 不過就唔太識揀🙈 叫左杯chocolate chiffon porter😀 飲落第一啖覺得啤酒味都幾出🤣 之後第二啖先慢慢飲到陣朱古力味😳 但係偏苦嘅朱古力 不過都ok😙

seafood tsukepen 海鮮沾意 ($88)
bliss hazy 0.2L ($48)
(+10% charge)

seafood tsukepen

Malaysian bkt rice

2021-08-12
seafood tsukepen
Malaysian bkt rice
  • Malaysianbktrice
  • seafoodtsukepen
2021-08-19 290 瀏覽
🐔吐司雞💰$88 (全份)😈南豐紗廠大家都唔陌生💛呢到係主打文青鋪頭同好多輕咖啡小店今日就試呢間TAP The Ale Project🤤呢到就係主打飲啲手工啤酒同黑啤既主打就唔算話太多😬不過就好多送酒野食🍺呢個吐司雞我想試好耐今次有4個人都可以叫全份佢個吐司係甜甜地好似韓式個隻咁表面都煎到好香脆🍗而佢中間有個圓圓地既球體就係超級邪惡既牛油🧈我地將啲牛油搽上吐司到再加個雞好好食可能又熱辣辣同埋雞肉唔會好鞋🤔不過真係好邪惡🐖馬來西亞肉骨飯💰$88😈佢主食唔算話好多種類不過呢個都幾Fusion既感覺就試下💛聽上去馬來西亞肉骨飯好似有啲奇奇怪怪咁但係食落又驚喜🤤佢個飯好似Risotto咁個飯濕濕地同埋真係好香肉骨茶個個味😳我覺得幾濃味同埋我都偏重口味所以我覺得Mix埋好好味仲有啲肉都好入味🐏羊奶杏鮑飯💰$158😈反而呢個羊奶杏鮑飯就麻麻地😣佢一上枱就凍哂搞到個飯凍左同變左一Pat野😢不過佢個羊奶味唔算話好重口味杏鮑都吸左味但係凍左就真係有少少影響左成個口感🐔炸卡津雞翼配腐乳醬💰$78😈我又幾鍾意呢個炸卡津雞翼配腐乳醬🤤佢個雞翼好大隻同埋我幾鍾意佢個炸粉又唔會太厚或太薄😬好似落左少少辣粉所以食落
🐔吐司雞
💰$88 (全份)

🐖馬來西亞肉骨飯
💰$88

🐏羊奶杏鮑飯
💰$158

🐔炸卡津雞翼配腐乳醬
💰$78
😈我又幾鍾意呢個炸卡津雞翼配腐乳醬🤤佢個雞翼好大隻同埋我幾鍾意佢個炸粉又唔會太厚或太薄😬好似落左少少辣粉所以食落辣辣地而佢個醬係腐乳醬食落又唔會覺得好奇怪而覺得幾夾個雞翼😍所以呢個都係我每次必叫

🍟紅蕃孖寶
💰68
😈呢個薯條送酒真係一流😬留意返佢唔係前普通薯條或蕃薯條咁簡單😂佢係紅菜頭加蕃薯條🍟平時真係好少食到紅菜頭既小食同埋佢都係炸到脆一脆之後落左好多辣粉同調味粉🤤會越食越上癮同埋呢杯好多手工酒都唔錯呢到仲有啲Boardgame提供俾大家同朋友仔一邊飲酒一邊玩
2021-08-06 371 瀏覽
The beer is ok. But I ordered the Seafood Tsukepen which was quite disastrous. The fettuccine was dry and tasteless. It doesn’t go well with the soup at all. The soup itself tastes like a bland version of canned chowder soup. And the shrimp was just there that doesn’t go well with anything. I get that it’s “fusion” cuisine but it’s definitely a failed attempt. Appreciate the creativity but 0 marks for taste. Ok vibe, bit too noisy maybe because of the layout. Ok service.
題外話/補充資料: Not a beer expert especially with craft beer. But what I think is that it's not quite worth the price.
2021-08-05
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙷𝚊𝚙𝚙𝚢 𝙷𝚘𝚞𝚛 🍻嚟咗南豐紗廠行吓搵地方全底飲杯嘢同友人都鍾意手工啤所以黎左𝚃𝚊𝚙 𝚑𝚊𝚙𝚙𝚢 𝚑𝚘𝚞𝚛𝚑.𝚑有8折 由開店至6𝚙𝚖叫咗𝙸𝙿𝙰 同 𝚙𝚘𝚛𝚝𝚎𝚛 𝚋𝚎𝚎𝚛兩杯都好唔錯 我就偏愛𝙸𝙿𝙰 鍾意佢濃濃嘅啤酒花香佢個度𝚘𝚗 𝚝𝚊𝚙都有十幾款歡迎去搵職員介紹~推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5📍TAP The Ale Project (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓302號舖#荃灣飲嘢 #荃灣美食 #香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #手工啤 #南豐紗廠#foodie #hkfoodie #hkfood #hkcraftbeer #craftbeer #hongkongfood #hongkongfoodies #instafood #goodfoodgoodmood #nomnom #yummy #getinmybelly #eatinhk #foodwanderer
( ͡° ͜ʖ ͡°) 𝙷𝚊𝚙𝚙𝚢 𝙷𝚘𝚞𝚛 🍻

叫咗𝙸𝙿𝙰 同 𝚙𝚘𝚛𝚝𝚎𝚛 𝚋𝚎𝚎𝚛
兩杯都好唔錯
我就偏愛𝙸𝙿𝙰 鍾意佢濃濃嘅啤酒花香
佢個度𝚘𝚗 𝚝𝚊𝚙都有十幾款
歡迎去搵職員介紹~

推介指數:🌟🌟🌟🌟/ 5

📍TAP The Ale Project (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠3樓302號舖