2024-05-05 98 瀏覽
脂肪爆燈😆📍但愈肥愈開心!本身係唔食牛嘅我,但又覺得食burger又需要配搭牛🥹呢間野好岩唔食牛嘅人士,有植物牛肉burger,見到即刻叫黎試下😆植物牛肉配上芝士太陽蛋,一啖放入口成種感覺好滿足❣️❤️‍🔥而植物牛肉煎到個邊脆脆地,口感再提升左,而食burger點可以少左熱辣辣薯條💕而另外炸雞窩夫都好有驚喜😍炸雞粉唔會太厚 再配搭窩夫咁食唔會太膩❤️‍🔥加埋杯濃厚花生醬朱古力,係卡路里爆燈嘅滿足感✨✨
脂肪爆燈😆📍但愈肥愈開心!

2024-04-27
2024-01-16 436 瀏覽
🍔 我喺呢間快餐店食咗個午餐,真係覺得自己撈食到寶!首先,嗰個和牛芝士太陽蛋漢堡,真係好味到爆!那個和牛牛肉嘅質感鮮嫩多汁,微焦嘅洋蔥同香濃嘅芝士,全部都夾得好正!🍟 薯條金黃鬆脆,個種唔使蕃茄醬逐根都掂嘅香口感,真心掂過直頭!飲品方面,我試咗杏仁碎奶昔,講真,平時咁甜嘢我會諗兩次,但呢杯,真係令我改觀。果仁嘅酥脆配上奶昔嘅細滑,夾得好好,甜而不膩,飲落去涼快過腎嘅感覺!話說,炸雞同華夫餅呢對CP,我真係非常攞筷!炸雞熱辣辣,酥脆香口,同個華夫餅嘅松軟搭唔搭?一試難忘!太陽蛋煎到微爆汁,滑嘟嘟咁流落華夫餅上面,我要話你知,啖啖肉,口口滋味,真係好有滿足感!整體嚟講,快餐店食物質素高,服務又好,絕對係隱世美食嘅一大發現!朋友們,下次街過唔該記得同我去掃街食!👍🏼

2023-12-30 330 瀏覽
依間餐廳啲食物真係勁正,平易近人得嚟又喜感滿滿。我試咗佢哋嘅 Cheeseburger - 多汁又香濃嘅芝士同肉餅,搭配起嚟就係咁完美,仲有軟綿綿嘅包都好夾,一啖咬落去嗰種滿足感真係講唔出嘅舒服!🍔再嚟係佢哋嘅 Fried Chicken,炸到金黃又唔會過於油膩,外皮香脆得嚟唔漏油,掂到爆!入口即溶嘅口感伴隨住啖啖肉汁,真係雞味十足!🍗唔少得嗰杯 Milkshake,多得咁滑嘅質感同閃亮亮嘅香甜,幾乎係立即點亮我嘅心情。嗰份花生醬嘅香濃,配上濃郁嘅巧克力,每一啜都比前一啜更加引人入勝!🥤食嗰陣,真係抵得閉眼慢慢享受每一啖嘅美妙滋味,每樣食物都巧妙咁烹調到恰到好處,真係值得稱讚!下次會再嚟嘗試其他款式,期待同樣嘅驚喜!

2023-10-30 556 瀏覽
🍗🧇🥪🥤餐廳名: Sir Berwick地區: 西環評語:Signature Fried Chicken and Egg Waffle with Almond Caramel Milkshake and Cream HK$180 - 軟甜牛油放係Waffle上面少少甜加埋糖漿令成個Waffle更甜 炸雞唔算好滑同多汁 Waffle表面脆口內裡鬆軟 唔錯 整體口感同味道好豐富Spicy Sichuan Shredded Chicken Grilled Cheese with Tomato & Pumpkin soup HK$108 - 呢個三文治好好食 麵包烤到好脆口 芝士做到啖啖拉絲 麻辣好香 辣度岩岩好 雞肉一絲絲而多汁 另外個湯超級濃 濃到基本上係膏 鐘意飲濃蕃茄同南瓜湯會好岩食結論: 餐廳有日本風 坐得幾闊幾舒服 幾樣野都幾好食 員工服務幾好 窗口位望內街靜靜都唔錯
🍗🧇🥪🥤
餐廳名: Sir Berwick
地區: 西環

評語:

2023-09-27 423 瀏覽
本來係為咗佢杯milkshake黎,結果冇叫到,反而試咗佢推介嘅waffle。環境寬敞舒服,叫餐要去收銀直叫直俾錢。叫咗佢和牛漢堡同strawberries sundae chocolate waffle,個burger好食,個包煎過脆邊,不過包就細咗啲啲,最失望係啲薯條太重手,咸到我清唔到,幾杯水都唔得,餐廳可能要注意下 🥲 不過個waffle係有驚喜,好好好食同好夾,朱古力夠濃,waffle脆嘅,所以成餐加咗唔少分,用黎送薯條都得 😆 下次真係要試下milkshake,不過薯條真係要改善下,太咸 🥲🥲🥲

2023-09-27
2023-09-20 359 瀏覽
同No milkshake no life 一樣高質我兩間都食過 相比之下Sir Berwick裝潢更復古 同懷舊另外佢嘅milkshake 非常濃郁同creamy 飲落去好大滿足感 一定要試! 至於炸雞窩夫出奇地好match 再加上剛煎好嘅蛋 三者加埋一齊好香口 另有原味華夫鬆餅($78)及煙肉炒蛋華夫漢堡($108)。經典的漢堡配薯條,和牛芝士太陽蛋漢堡($138)都係人氣之選。唔夠飽可以叫埋!
同No milkshake no life 一樣高質
我兩間都食過
相比之下Sir Berwick裝潢更復古 同懷舊
另外佢嘅milkshake 非常濃郁同creamy
飲落去好大滿足感 一定要試!

至於炸雞窩夫出奇地好match
再加上剛煎好嘅蛋
三者加埋一齊好香口

另有原味華夫鬆餅($78)及煙肉炒蛋華夫漢堡($108)。
唔夠飽可以叫埋!
之前都介紹過 @nomilkshakenolife 既邪惡肥仔餐不久前係西營盤開左間姐妹店 @sirberwick 同樣無視卡路里 主打美式comfort food( ~¯ ‪‪ᵕ¯)~◦ Signature Fried Chicken & Egg Waffle作為主打 不得不說有啲失色|ω・)炸雞表面有黑色一撻撻咁 不過尚算脆同juicy既窩夫質地就外脆內軟唔錯但整體無期望中既鹹甜口味 因為加左糖漿偏甜左 建議可以由食客自己決定落幾多·͜-◦ Beef Mac & Cheese感覺係個相對輕盈既mac & cheese牛肉係以肉醬形式出現 撈埋變左多芝士既肉醬意粉咁對我而言芝士既鹹香度唔太夠 都被肉醬蓋過 唔夠重口味~◦ Caramel Peanut Butter Real Bacon Milkshake 上次去NMNL飲唔到 今次報到仇啦ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )的確係好飲 三者既配搭好夾 出奇地唔太heavy( ˃ ᵕ ˂ )下次食comfort food 我會去番NMNL佢既grilled cheese真係好出色呢( ¯ᵕ¯ )♡✿#lastbitematters #lastbitemat
不久前係西營盤開左間姐妹店 @sirberwick

作為主打 不得不說有啲失色|ω・)
炸雞表面有黑色一撻撻咁 不過尚算脆同juicy既
窩夫質地就外脆內軟唔錯

◦ Beef Mac & Cheese
感覺係個相對輕盈既mac & cheese
牛肉係以肉醬形式出現 撈埋變左多芝士既肉醬意粉咁
對我而言芝士既鹹香度唔太夠
都被肉醬蓋過 唔夠重口味~

上次去NMNL飲唔到 今次報到仇啦ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )

下次食comfort food 我會去番NMNL

#lastbitematters
#lastbitematters_syp

#乜乜飲食日記 🔺適合1-4人 🔺Burger奶昔好出色!🔺食飽要做返好多運動系列🔺大份🔺月頭價———————————————「如果熱量和脂肪懂得識趣地自動出現和消失該多好啊。。」———————————————🍊Double Wagyu Cheese & Egg Burger w/ Fries 👍🏻👍🏻
雙層和牛芝士太陽蛋漢堡配薯條 $178》和牛patty的味道實在太出色!滿滿的牛味無筋無硬粒啖啖肉》個包巨型到連男士都不能一口咬落去呀🍊Signature Fried Chicken & Egg Waffle
巴域爵士炸雞太陽蛋華夫鬆餅 $138 (+Bacon $20)》雞外皮脆+Juicy。Waffle軟硬度拿捏得好好》Bacon唔加都夠哂豐富🍊Peanut Butter Chocolate Milkshake
花生醬朱古力奶昔 (+Cream $4) 👍🏻👍🏻》鐘意花生醬實鐘意 會唔停咁飲~》超。香。滑!!!!無冰沙感!🍊Caramel Peanut Butter Real Bacon Milkshake
皇者焦糖花生醬真脆煙肉奶昔 (Cream +$4)》其實好似無乜煙肉味
———————————————
「如果熱量和脂肪懂得識趣地自動出現和消失該多好啊。。」
———————————————

雙層和牛芝士太陽蛋漢堡配薯條 $178
》個包巨型到連男士都不能一口咬落去呀
Double Wagyu Cheese & Egg Burger w/ Fries 雙層和牛芝士太陽蛋漢堡配薯條

》雞外皮脆+Juicy。Waffle軟硬度拿捏得好好
》Bacon唔加都夠哂豐富

花生醬朱古力奶昔 (+Cream $4) 👍🏻👍🏻
》鐘意花生醬實鐘意 會唔停咁飲~
》超。香。滑!!!!無冰沙感!

皇者焦糖花生醬真脆煙肉奶昔 (Cream +$4)
》其實好似無乜煙肉味
》比起花生醬朱古力嗰款甜

後記:
🔹有啤酒架!
🔹收加一服務費
🔹星期六下午去都坐唔滿,唔知係時間地點問題還是少宣傳呢,要加油~
🔹第一次去會少少難搵~喺一條要落樓梯的橫街

回頭率:🍊🍊🍊🍊🍊/5

🍊其他特色分店:
No Milkshake No Life@西營盤
Morning Queue@深水埗
  • Double Wagyu Cheese & Egg Burger w/ Fries
2023-09-02 147 瀏覽
burger真心唔錯,因為超級濃牛味,加上流心蛋黃同醬汁係超乎想像, 咬落係好juicy 牛味重,而包有用牛油烘過所以更加香同脆。大大大滿足,仲有超大塊煙肉所以如果一個男仔食應該都好夠。 香橙朱古力香蕉窩夫(2月限定) 香蕉香甜配朱古力帶點苦超配,而另外加上cream 同vanilla ice cream ,成件事超match。但香橙味除咗最上面既橙皮,其實唔太重橙香味,所以要夾少少而配搭而食,會清新少少 焦糖花生醬真脆煙肉奶昔 milkshake 係食burger必配既邪惡組合最佳拍檔。鹹甜係好難做到好match ,而呢杯焦糖係啱啱夾到煙肉鹹香。 ## 評分標準 食物:4/5 環境:4/5 服務:4.5/5 性比價: 👍🏽pp$100-150 回購率:👍🏽 地址:西環西營盤水街2號荔安里15-19號荔安大廈地下E號舖

香橙朱古力香蕉窩夫(2月限定)

焦糖花生醬真脆煙肉奶昔

## 評分標準
食物:4/5
環境:4/5
服務:4.5/5
性比價: 👍🏽pp$100-150
回購率:👍🏽

西環美式Comfort Food人氣小店No Milkshake No Life原來在不遠處開了姊妹店,就在水街金祥排骨麵對面一條不顯眼的小巷內,同樣是賣美式邪惡美食,當然也有招牌Milkshake!姊妹店的空間比NMNL大得多,很有慢活的的Weekend Vibes。禮拜日Tea Time來到也可以慢慢Chill!和牛芝士太陽蛋漢堡配薯條 Wagyu Cheese & Egg Burger w/ Fries $138和牛漢堡肉厚身Juicy,紮實而不鬆散。配料簡單不花巧,半溶芝士、焦糖洋蔥和畫龍點睛的House-made Sauce,還有鬆軟有彈性、富牛油香的麵包,Burger整體高質。幼身薯條加上Cajun辣粉,若份量多一點就更滿足。巴域爵士炸雞太陽蛋華夫鬆餅 Signature Fried Chicken & Egg Waffle $138作為人氣No. 1,期望當然特別高。除了大大隻太陽蛋鮮艷吸睛外,炸雞也是美式的大Size。外層包有一定厚度的炸漿皮,炸得卜卜脆,加上有糖漿的點綴,好邪惡。炸雞熱辣辣,肉質也不錯,尚算Juicy。Waffle比想像中薄身,略嫌少了點紮實的口感,但

巴域爵士炸雞太陽蛋華夫鬆餅

作為人氣No. 1,期望當然特別高。除了大大隻太陽蛋鮮艷吸睛外,炸雞也是美式的大Size。外層包有一定厚度的炸漿皮,炸得卜卜脆,加上有糖漿的點綴,好邪惡。炸雞熱辣辣,肉質也不錯,尚算Juicy。Waffle比想像中薄身,略嫌少了點紮實的口感,但脆度不錯,配上流心蛋黃和糖漿,美味!
花生醬朱古力奶昔

花生醬朱古力奶昔 Peanut Butter Chocolate Milkshake $69
作為NMNL的Milkshake Fans,來到姊妹店不能不來一杯。Peanut Butter Chocolate兩種味道都很突出,特別是花生醬的濃郁香味,還有花生顆粒碎,認真足料。整體以香港的美式Milkshake比較,Five Guys / Shake Shade的口感較濃稠、甜度較高,一人喝一杯會甜到膩。NMNL或這裡的招牌Milkshake沒有那麼Thick,但也是很濃稠,甜度較適合香港人的口味,味道選擇和層次也較多,但分店不多、不常有機會方便買到!
花生醬朱古力奶昔
四月份去食嘎啦….依家先得閒整理下圖片發發做下紀錄我地算係食飽再過去 所以點噶野唔多点咗个招牌窝夫同埋店员推荐噶饮品不過味道冇想象中咁好… 太甜了窩夫口感一般 全場最佳系果杯咖啡…去到先發現原來仲有漢堡果d下次如果有機會再算了ps:室內環境係都算幾靚噶
2023-08-05 140 瀏覽
No Milkshake No Life的分線, 主打是充滿邪惡感的窩夫, 前者奶昔當然是主打, 但其漢堡包水準也不能忽視, 特別版是漢堡扒及沾在上面的醬汁, 也是其獨家炮製. 至於今次的窩夫, 上面的牛油蜜糖也是自家設計和生產, 味道比一般的更香更強, 也可以說是更膩, 果然是想成為香港的Junk Food王者.至於它的窩夫, 除了牛油蜜糖外, 本身口感也夠厚實, 外表香脆但不易散, 單點已很出色. 炸雞外表和口感香脆, 吃起來沒有油膩感, 內裏也沒有未熟的成份. 添上楓糖牛油, 就是邪惡, 再加上煎好的荷包蛋, 蛋汁結合起來, 留給我的罪惡感也拋諸腦後. 奶昔的Cookie’n’ Cream口味就是No Milkshake No Life同樣水準, 自然風評也是一樣出色. Sir Berwick is famous for her American style junk food. Highly recommend for chicken waffle as both components are the best in HK. The whipped butter with ma

Sir Berwick is famous for her American style junk food. Highly recommend for chicken waffle as both components are the best in HK. The whipped butter with maple syrup give the sweet taste and smooth texture while the pan fried egg give it the egg aroma. The milkshake is nothing to be complained.
2023-07-16 204 瀏覽
【邪惡芝味。Comfort Food】位於隱蔽小巷裡的復古日系美式餐廳,它也是nmnl 的姐妹店。餐廳空間寬敞,設計風格帶點懷舊元素,瞬間讓人回到過去。❈ 巴域爵士炸雞太陽蛋華夫鬆餅 HK$138 Signature Fried Chicken & Egg Waffle炸雞太陽蛋華夫鬆餅是餐廳的signature菜式。鬆軟的華夫鬆餅帶著淡淡的牛油和糖漿的香甜味道,每一口都能感受到它的蓬鬆口感和綿密的質地。接著是酥脆的炸雞,外層金黃酥脆不油膩,肉質鮮嫩多汁。再加上一顆太陽蛋,蛋黃濃郁而流淌,整體結合了甜、鹹、蓬鬆和酥脆,讓人回味無窮。❈ 煙肉烤芝士治配蕃茄南瓜湯 HK$98 Bacin Grilled Cheese w/ Tomato & Pumpkin soup麵包的外層經過烘烤處理,形成金黃酥脆的外層,咬下去就能享受到脆脆的口感。再配上煙肉的鹹香與濃郁的芝士在口中溶化,令人愉悅地咀嚼。這種酥脆和鬆軟的對比,是滿足的美食體驗。蕃茄南瓜湯則是這道美食的完美搭配,湯的質地綿密滑順。蕃茄的酸甜和南瓜的濃郁帶來了一種豐富而平衡的口感❈ 特色果味冰茶 Fruity Iced Tea

【邪惡芝味。Comfort Food】

❈ 巴域爵士炸雞太陽蛋華夫鬆餅 HK$138

❈ 煙肉烤芝士治配蕃茄南瓜湯 HK$98

Bacon Grilled Cheese w/ Tomato & Pumpkin soup

❈ 特色果味冰茶 Fruity Iced Tea HK$48

茶的涼爽和士多啤梨的果肉相互融合,帶來了一種清新的口感。

❈ 檸檬梳打特飲 Lemonade HK$48

柚子檸檬梳打特飲結合了酸甜和清爽的味道
Lemonade     & Fruity Iced Tea
2023-07-08
  • 巴域爵士炸雞太陽蛋華夫鬆餅
  • 煙肉烤芝士治配蕃茄南瓜湯
2023-06-11 295 瀏覽
Follow左佢ig好耐,一開頭以為係日本舖頭,點知原來係香港嘅一間復古日系美式快餐店,咁啱上星期有時間即刻去試!舖頭充滿玩味,無論poster定bunting都好有心思🥹炸辣雞芝士漢堡配薯條外脆內軟嘅炸雞,薄薄的脆粉包裹住嫩滑雞肉,一口咬落去滿口都係肉汁和油脂,香辣味亦都野味搶口,配合埋酸青瓜同埋千島醬係完美嘅配搭。薯條一啲都唔馬虎,炸得夠透之餘仲有香口嘅調味粉,完全唔使沾額外嘅醬朱古力窩夫配士多啤梨雪糕 Waffle Special窩夫質地唔會太過厚實,表面非常脆口,兩層窩夫中間夾咗一層超濃郁嘅朱古力慕絲,配埋士多啤梨雪糕同佢哋自家製嘅士多啤梨果醬,酸酸甜甜加埋暖笠笠嘅窩夫同凍冰冰嘅雪糕,口感相當豐富,無論分開定夾埋一齊食,都係幸福嘅感覺🤤真係好好食!經典朱古力奶昔個人嚟講覺得偏甜咗少少,不過都好香奶味同朱古力味,兩個人share一杯就啱啱好🤭值得一讚嘅係佢哋服務好好有禮貌,我唔小心跌咗啲嘢食落個白色嘅袋度,本身收緊碟都即刻去拎咗一疊紙巾比我👍🏾無論嘢食定服務都值得再去!
舖頭充滿玩味,無論poster定bunting都好有心思🥹

炸辣雞芝士漢堡配薯條

朱古力窩夫配士多啤梨雪糕 Waffle Special

經典朱古力奶昔

2023-05-27
#pb食在西環 西營盤美式窩夫漢堡店🇺🇸今次想介紹呢間位於西營盤水街一條巷仔入面嘅美式窩夫漢堡店 位置唔太起眼🤪 原來佢係 @nomilkshakenolife 嘅姊妹店 店內外裝修都好美國風 超誇張、顏色鮮艷 打卡一流😍 店內幾大 大約有6-7張枱 座位之間好寬敞👍🏻 想去嘅朋友仔要留意佢逢星期一休息 千其唔好摸門釘呀🥰.佢主打窩夫、漢堡包 款款都好重量級 價錢$78-$188不等😋 另外仲有Mac & Cheese、烤芝士三文治😍 飲品以奶昔、梳打為主👍🏻🔹士多啤梨新地朱古力窩夫🧇推介❤️ 期間限定 中意士多啤梨嘅人一定要試下🥰 上面嘅士多啤梨新地味道酸酸甜甜👍🏻 底層嘅朱古力窩夫好多朱古力醬 但配埋士多啤梨新地食中和左佢嘅甜、漏😋 如果個窩夫可以再脆d就好🤪🔹炸辣雞芝士漢堡配芝士薯條🍔睇到d芝士都覺得邪惡🤪 芝士薯條要另外加$10 粗薯條幾脆 唔會好鹹😍 炸辣雞反而冇咩辣味 相反食落有甜味😋 咬落仲好juicy 肉質嫩滑👍🏻🔹蜜糖西柚梳打🍹🔹柑柚梳打🍹除左奶昔 佢仲有幾款自家製梳打、冰茶夠哂消暑 岩哂夏天😍 兩款梳打都唔太甜 酸酸地 幾開胃👍🏻.整體✨ 呢間美式窩夫漢堡店位於西營盤
#pb食在西環
西營盤美式窩夫漢堡店🇺🇸

🔹士多啤梨新地朱古力窩夫🧇

🔹炸辣雞芝士漢堡配芝士薯條🍔

🔹蜜糖西柚梳打🍹
🔹柑柚梳打🍹

整體✨ 呢間美式窩夫漢堡店位於西營盤水街一條巷仔入面 位置唔太起眼🤪 店內外裝修都好美國風 顏色鮮艷、搶鏡😍 店內除左食野 仲有好多Figure買👍🏻 食物質素幾高 不過都幾重量級 符合美國人嘅飲食習慣🤣

Sir Berwick (西環)
西環西營盤水街2號荔安里15-19號荔安大廈地下E號舖
  • 士多啤梨新地朱古力窩夫