2021-04-15 567 瀏覽
佢自家出嘅冷飲真係好好飲,好似話每隔一段時間就會轉,而且每次都係自己調味,味道都好好。啲嘢食都好抵食 而且又好味 餐湯好濃郁Set餐都大件夾抵食 尤其係魚遺憾嘅係Burger就比較肥膩 但啲薯條都一樣好好
啲嘢食都好抵食 而且又好味
餐湯好濃郁
Set餐都大件夾抵食 尤其係魚
遺憾嘅係Burger就比較肥膩
但啲薯條都一樣好好

2021-04-12 529 瀏覽
今日係九龍灣行街,周圍搵左好耐野食都吾知食咩,搵到simplylife ,一於試下呢間餐廳位於德福花園既平台,有啲難搵不過食物好食就乜都無所謂去到大約晚上八點左右,吾洗排隊,店員好有禮貌,立刻安排我地入座呢到有All day menu,價錢都係$102連野飲同餐湯同沙律🥗晚餐黎講性價比好高是日餐湯係甘荀湯,用料十足,入邊會有粒芝士提味再配埋酸種麵包🥯呢種包本身會有少硬但加啲牛油食好好味我地嗌左個車打芝士煙肉牛肉漢堡,個薯條🍟好好食炸得非常香口同爽脆,吾會覺得佢會淋而個漢堡啲牛肉超香牛味,煙肉偏鹹少少,但切一舊舊夾埋漢堡,牛肉,蔬菜同蕃茄一齊食就岩岩好,值得推介而紅茶係香橙雜莓紅茶,味道酸酸甜甜,令人好開胃,想繼續食野
呢間餐廳位於德福花園既平台,有啲難搵
不過食物好食就乜都無所謂

是日餐湯係甘荀湯,用料十足,入邊會有粒芝士提味
再配埋酸種麵包🥯呢種包本身會有少硬但加啲牛油食好好味

我地嗌左個車打芝士煙肉牛肉漢堡,個薯條🍟好好食
炸得非常香口同爽脆,吾會覺得佢會淋

而紅茶係香橙雜莓紅茶,味道酸酸甜甜,令人好開胃,想繼續食野
  • 車打芝士煙肉牛肉漢堡
  • 冰茶
2021-04-12 345 瀏覽
係 Megabox 飲完茶,  再行左幾粒鐘, 見 Megabox 下午茶時段 D cafe 基本上都爆哂, 於是乎走返過去德福碰下運氣, 一行返過去第一眼就見到 SimplyLife,  門口放左塊板話有下午茶 set, 二話不說就走入去試下啦, 係度食 dinner set 就多, 下午茶真係第一次, 分別 order 左個手工咖啡蛋糕, 牛油果牛肉漢堡, 同時跟埋冰茶, 以往經驗個冰茶都幾好飲首先來既係手工咖啡蛋糕, 咖啡味稍淡, 唔夠濃, 蛋糕就一般般, 都係佢地既麵包好食 D ! 之後來牛油果牛肉漢堡 + 辣薯條, 兩樣都係新鮮熱辣咁出來, 雖然牛油果味唔太濃, 但熱辣辣既牛肉配埋個麵包真係好好味, 牛肉漢堡好 juicy好夠味, 但辣薯條就唔覺辣, 但就肯定岩岩炸起, 好香口反而敗筆既係杯冰茶, 今次似係熱情果加橙汁, 但唔知係咪冰太多, 定係本身熱情果同橙汁都無味, 飲入口係有少少味, 不過 D 雪味仲強, 環顧一下周圍, 好多人都只係飲左少少或者半杯就放棄左, 睇來佢地要改善一下

咖啡蛋糕
冰茶
牛油果牛肉漢堡
2021-04-11
咖啡蛋糕
牛油果牛肉漢堡
2021-04-07 333 瀏覽
九龍灣Simply Life 已成為我經常愛去的好地方。平時工作放1pm,又不想回家煮飯或叫外賣,便會想起simply life. 我最喜歡吃這裡的波菜藜麥水煮蛋和冰茶走冰。加埋個面包和湯,便相當滿足的了。
今天下午我在他們店裏吃東西時有一個男店員,他不知道為什麼忽然猛烈地踢椅子。後來和一個女店員說完話後又猛烈地拍打桌子,發出 "砰砰 "的巨響。我覺得他是在欺負女店員。其他的年輕店員什麼也不說,他們店的經理好像那時候也不在場。真的作為顧客我當時真的是受到了驚嚇。
2021-02-17
2021-01-19 1459 瀏覽
與好友相約出來見面,逛街到晚上,無預約下來呢間餐廳晚餐,安排坐大廳中央嘅小圓桌,晚餐時間燭光晚餐,晚餐選擇多,輕宜都有選擇!烤蘑菇忌廉汁闊麵·香草燒雞胸·燒野菌($88)賣相不錯,闊麵彈牙有咬口,被忌廉汁包裹,夠蘑菇味又夠滑,菇片彈牙,雞胸肉唔嚡,好味!餐湯($10)蘑菇湯是我喜歡的,很濃的蘑菇味,像是飲液態蘑菇,配嘅法包外脆內軟,有𡁻口又香麵包麥味!好味熱咖啡($15)喜歡雅緻嘅咖啡有耳瓷杯,存熱又不會辣手,咖啡很濃,甘苦不會太酸,解膩一流朋友食凱撒沙律·燒雞·烚蛋($88)餐湯($10)店員有禮斯文,對菜式食物熟悉,有問必答!其他時間不會騷擾客人,可以安心同朋友談天很舒服的一餐
與好友相約出來見面,逛街到晚上,無預約下來呢間餐廳晚餐,
安排坐大廳中央嘅小圓桌,
晚餐時間燭光晚餐,晚餐選擇多,輕宜都有選擇!
蘑菇忌廉汁闊麵

蘑菇湯
餐湯麵包

熱咖啡

朋友食
雞胸凱撒沙律

凱撒沙律·燒雞·烚蛋($88)
餐湯($10)

很舒服的一餐
2020-06-03
蘑菇忌廉汁闊麵
蘑菇湯
餐湯麵包
熱咖啡
2020-12-22 1159 瀏覽
成百蚊一個午餐真係唔算平!如果只選main course 包杯飲品就$92+10%!若加$10就包埋麵包及湯午餐~烤蘑菇忌廉汁濶條麵.香草燒雞胸.燒野菌~麵質地OK,雞肉唔太凸出!味道偏淡!午餐~哥達芝士大磨菇雞肉漢堡~有點失望!雞肉同碟意粉嘅雞肉差唔多!加$10包麵包及南瓜湯~麵包唔熱,反而南瓜湯好飲跟餐飲~冰茶~味道幾好

加$10包麵包及南瓜湯~麵包唔熱,反而南瓜湯好飲

跟餐飲~冰茶~味道幾好
2020-12-17
2020-12-20 785 瀏覽
約左朋友食LUNCH, 呢間比較容易搵位, $102包湯/沙律同一個主餐. 呢到環境唔錯,枱既距離都隔得幾遠,  好適合同朋友坐低傾計. 午餐有多唔同野揀, 有全日早餐, 水煮蛋, 鰽魚, 漢堡, 各款意粉,  牛尾, 燒雞, 我就叫左燒雞, 半隻燒雞分量都唔少, 仲有薯菜. 雞燒得幾JUICY唔會乾, 朋友既全日早餐份量夠, 有蛋, 兩塊厚切多士, 蕃茄,腸仔, 煙肉同茄汁豆,  磨菇.  我地一邊食一邊傾, 仲有杯果茶大大杯, 唔使次次都系凍檸茶, 下次再黎就試下漢堡.🍔

2020-12-08
2020-12-04 684 瀏覽
每日15:00都有下午茶環境舒服、地方闊落服務態度非常好👍🏻咁平嘅價錢、傾吓計坐下舒舒服服抵到爛啦😆跟餐嘅咖啡好多選擇cappuccino、latte、美式咖啡、黑咖啡...凍熱都有好多種可以揀食物就合格啦!俾唔到更多嘅評語喇😆

每日15:00都有下午茶
環境舒服、地方闊落
服務態度非常好👍🏻
咁平嘅價錢、傾吓計坐下舒舒服服抵到爛啦😆

跟餐嘅咖啡好多選擇
cappuccino、latte、美式咖啡、黑咖啡...
凍熱都有好多種可以揀

食物就合格啦!
俾唔到更多嘅評語喇😆
2020-11-30 524 瀏覽
一向都滿喜歡到simplylife食野,無論是landmark的salad box,葵芳九龍塘的蛋糕,沙田的pasta都令人百吃不厭。唯獨九龍灣分店,每次都是十分失望。今次點了的面包,烘到包公咁,冰茶也比較淡,和其他分店有分別。而且蛋糕種類也較少,只有3款。希望九龍灣分店的食物水準將來可以追上其他分店。此間分店比較好的地方,就是相對便宜。下午茶只要$52,但其他分店要$58。難道就是傳說中的一分錢一分貨?
2020-11-25 406 瀏覽
今日中午同兩位朋友黎到九龍灣,想食西餐既我地不經不覺就黎到依間餐廳。依間餐廳有提供 lunch set ,我地分別叫左三款不同既主食,再加配凍既果茶。1. 烤美國春雞半隻,香草燒薯,檸檬迷迭香汁春雞大大隻,又有嫩肉又有脆皮,口感不錯。2. 烤蘑菇忌廉汁闊條麵,香草燒雞胸,燒野菌忌廉汁唔會太膩,闊條麵軟硬適中,有小小野菌點綴,仲有雞肉配送。3. 松子香草汁長通粉非常適合食素既人士,除左松子仲有沙律菜,香草汁既長通粉口感煙韌,不過食完依個長通粉既我唔係幾夠飽。

1. 烤美國春雞半隻,香草燒薯,檸檬迷迭香汁

春雞大大隻,又有嫩肉又有脆皮,口感不錯。

2. 烤蘑菇忌廉汁闊條麵,香草燒雞胸,燒野菌

3. 松子香草汁長通粉

2020-11-17 352 瀏覽
不可能食得耐級的餐廳。星期五的晚上,約了朋友聚餐。德福花園近平台的Simply Life, 裝修優雅,枱面比較細,不設訂座,晚餐用膳時間也只有60分鐘!所以同朋友人齊才入座。人不算多,最後也讓我們多坐至1.5小時。價錢及食物質素也是很好的。$88一個.all day menu,加$10 可以有湯/沙津。我們叫了松露忌廉雜菌闊條面、燒海鱸魚配燒薯、意大利黃瓜!抵食!
2020-11-06
2020-11-15 312 瀏覽
近排都係密密食泰國菜同日本菜多,忽然發覺好耐已經冇食西餐,於是乎今晚就放工之後就同同事一齊嚟到呢一間西餐廳。我哋四個人分別都叫咗唔同嘅餐牛排份量都幾足 可惜唔係好入味!個羊膝都係我第一次試,就唔太岩我口味,而家個意粉就幾惹味,配料好多,個汁都幾特別,最後仲點左個漢堡,我哋一齊share,份量細左啲,但味道唔錯~
我哋四個人分別都叫咗唔同嘅餐
牛排份量都幾足 可惜唔係好入味!
個羊膝都係我第一次試,就唔太岩我口味,
而家個意粉就幾惹味,配料好多,個汁都幾特別,
九龍灣多左好多野玩,所以早上就早早去到嘆番個早餐就繼續我地既行程啦.今日簡左呢間連鎖餐廳食個早餐, 10AM就到左, 做左第一台客人..坐左一陣,派左張menu,但我想飲水,見佢地好忙,又沒比水,就自己係附近張長台拎左支水同埋杯但好快又收走左支水點左兩個餐,單叫一個餐$88  如果要沙律+包/湯+包 就$98.我地就兩個餐都要加配成套餐.未講食物之前想講個小插曲.10點落單,10點半好有禮咁問佢幾時到,佢答我因為第一台客人,所以單會比較久.沒關係,半小時, OK既. 到左10點45分鍾我:請問個漢堡幾時有?侍應: 整緊架啦(都有禮貌)我:餐牌上邊個餐可以即刻有唔洗等?侍應:沙律.我:可唔可以幫我轉左沙律?侍應:下 你個餐整完架啦喎(態度即差左,但佢完全無入過去,一時話整好,一時話整緊,唔知想點)我老公:咁你即刻拎黎佢又真係拎到黎架喎= =...無言...坐低無耐就上左呢份沙律先,真係喜出望外,好好好新鮮!!!法包外脆內軟,相信係即日出品,唔上牛油都係十分好食!!!但我沒買回家食,因為法包格左一日通常都係好硬..硬過我條命..飲剩先記得影相既南瓜湯...好濃郁,亦都好香南瓜味. 有些小南
但好快又收走左支水
我地就兩個餐都要加配成套餐.

未講食物之前想講個小插曲.
沒關係,半小時, OK既. 到左10點45分鍾
我:請問個漢堡幾時有?
侍應: 整緊架啦(都有禮貌)
我:餐牌上邊個餐可以即刻有唔洗等?
侍應:沙律.
我:可唔可以幫我轉左沙律?
我老公:咁你即刻拎黎
佢又真係拎到黎架喎= =...無言...

坐低無耐就上左呢份沙律先,真係喜出望外,好好好新鮮!!!
法包外脆內軟,相信係即日出品,唔上牛油都係十分好食!!!

飲剩先記得影相既南瓜湯...好濃郁,亦都好香南瓜味. 有些小南瓜蓉添仲.

魚柳他他汁漢堡配薯條
包體其實好有心機,因為係用牛油煎過黎,塊生菜都好fresh,如果可以加埋蕃茄酸瓜仲好.
可以中和番塊魚柳,無咁膩. 中間他他單,,似係沙律醬only.我了左好多出黎..唔係太夾.
薯條上到黎已凍晒. 感覺上唔似新油? 似係萬年油..色水好差.

煎鰽魚
個皮濃左小小,但肉就正常,魚份量OK,如果可以多些小薯菜更好.個底比較油.

americano
唔熱既..只係微溫...糖都整唔溶...
其實我係問題 唔應該係非coffee shop叫coffee= =下次叫番檸茶算.

熱情果冰茶 唔甜幾好飲
2020-10-18
2020-09-30 820 瀏覽
依區西餐多選擇,但晚餐想食件扒又有套餐,依間餐廳分店吾錯😋餐廳除左💁🏻服務員落單快、💁🏻‍♂️覆單清晰外服務員經過客人餐枱,見到客人食完既餐碟會收起,吾會阻住上菜餐廳堂食環境整潔,用餐寬敞舒適想慢慢享受晚餐,又吾食得好急,推薦依間分店先推介餐包、水果沙律、南瓜湯餐包夠軟熟麵包吾會太硬,水果沙律🥗夠新鮮,南瓜湯吾會偏甜另推薦安格斯肉眼扒,落單5成熟,牛扒上枱有5成熟🤤重點係塊扒肉質吾會偏硬難切與同區附近餐廳西廊比較,依間扒餐較好食跟餐只有冰茶,雖然係冰茶與西廊比較,依間餐廳杯茶好過西廊好多,食過依間就有比較
依區西餐多選擇,但晚餐想食件扒又有套餐,依間餐廳分店吾錯😋

餐廳除左💁🏻服務員落單快、💁🏻‍♂️覆單清晰外
服務員經過客人餐枱,見到客人食完既餐碟會收起,吾會阻住上菜

餐廳堂食環境整潔,用餐寬敞舒適

想慢慢享受晚餐,又吾食得好急,推薦依間分店

先推介餐包、水果沙律、南瓜湯
餐包夠軟熟麵包吾會太硬,水果沙律🥗夠新鮮,南瓜湯吾會偏甜

與同區附近餐廳西廊比較,依間扒餐較好食

跟餐只有冰茶,雖然係冰茶
與西廊比較,依間餐廳杯茶好過西廊好多,食過依間就有比較

餐包
水果沙律