朋友一早book好枱嚟呢一間超高質泰國餐廳Siam 28食飯❤️❤️ 地點非常方便🤣喺正SOGO隔離,一出地鐵站行幾步就到🥰🥰❤️🩷餐廳嘅設計非常之可愛,門口擺咗幾隻大公仔勁啱打卡🦒🦒🐼🐼今日我哋揀咗幾款特色嘅食物,包括咗炸青木瓜沙律🤤🤤香茅雞髀菇蛋碎生菜包生菜🥬炸軟殼蟹配紅咖喱蟹肉汁🦀🦀再加杯好fresh嘅青檸梳打同埋清甜嘅龍眼冰茶🥰🥰炸嘅青木瓜沙律🥗🥗再加上餐廳自製嘅醬汁🤤🤤🤤撈嚟食又得😍點嚟食又得😆係餐廳店家創意研發嘅料理👍🏻👍🏻食落去真係唔似食緊青木瓜沙律🤣🤣口感非常特別🤣配搭埋酸酸辣辣嘅醬汁勁開胃🩷🩷🩷醬汁入邊嘅蝦彈牙爽甜🦐🦐口感非常豐富😋😋平時食開生菜包都係雞牛豬🤣🤣今次呢一個素食配搭嘅生菜包真係相當有驚喜❤️❤️❤️雞髀菇🍄雞蛋生菜包🥬🥬帶有微微嘅辣味🔥🔥雞皮菇同蛋索晒啲汁😍配上泰式嘅香料🌿🌿超級Juicy🤤🤤🤤🤤炸軟殼蟹配紅咖喱蟹肉汁🦀🦀擺盤精緻😍😍椰香味十分濃厚🥥又唔會太辣🔥配埋香脆鬆軟嘅軟殼蟹🦀沾住香脆嘅薄餅一齊食🥰🥰別有一番味道😋😋醬汁仲會食到淡淡嘅蟹肉😍😍真係超級足料🤤🤤埋單total 都係400幾蚊🤣餐廳做緊嘢飲七折仲更加抵🤣🤣廿零蚊左右就有杯泰式特飲🍹🍹銅鑼灣地段嚟講,

再加杯好fresh嘅青檸梳打同埋清甜嘅龍眼冰茶🥰🥰

食落去真係唔似食緊青木瓜沙律🤣🤣口感非常特別🤣
配搭埋酸酸辣辣嘅醬汁勁開胃🩷🩷🩷醬汁入邊嘅蝦彈牙爽甜🦐🦐
口感非常豐富😋😋

配上泰式嘅香料🌿🌿超級Juicy🤤🤤🤤🤤

炸軟殼蟹配紅咖喱蟹肉汁🦀🦀擺盤精緻😍😍椰香味十分濃厚🥥
又唔會太辣🔥配埋香脆鬆軟嘅軟殼蟹🦀沾住香脆嘅薄餅一齊食🥰🥰
別有一番味道😋😋醬汁仲會食到淡淡嘅蟹肉😍😍真係超級足料🤤🤤

廿零蚊左右就有杯泰式特飲🍹🍹銅鑼灣地段嚟講,真係超抵食🤤🤤🤤
  • 香茅雞脾菇蛋碎生菜包
  • 龍眼冰
  • 生菜包
  • 薄餅
  • 青檸梳打
  • 炸軟殼蟹配紅咖喱蟹肉汁
  • 炸青木瓜沙律
2024-02-18 589 瀏覽
銅鑼灣sogo旁的澳門逸園中心有很多餐廳,這次去了嚐嚐一間泰國菜餐廳,餐廳門口放了些動物公仔,很可愛呢~而餐廳內裡用了些酒樽和燈飾作裝飾,頗有情調。看了看餐牌,菜式款式很創新,有賣相打卡的懸空麵啊!而服務方面,餐廳職員介紹食物菜式很用心呢~♡香辣燒鴨鬆沙律$79 🥢必點🥢燒鴨味香濃,味道惹味,還帶點香辣,用上青檸汁味道十分清新不會油膩,配上生菜,可以好像泰式生菜包把饀料包着吃,好吃啊!我很喜歡,推介!♡炸女婿蛋$79菜式名很有趣,問了問職員是什麼,原來泰國會用雞蛋去做這個菜式。而餐廳就為免飽濟感把用雞蛋改用鵪鶉蛋,把鵪鶉蛋炸了再加豬肉的菜式,用上梅汁醬汁,帶少許酸甜味道。♡蟹肉炒飯$119大大隻香脆的原隻炸軟殼蟹放在炒飯上,飯粒炒得乾身,加有雞蛋炒更有蛋香氣,配料不多,可以點個有咖哩醬汁的菜式配來吃更好下飯呢~♡炸軟殼蟹伴紅咖哩蟹肉汁配薄餅4件$188 🥢必點🥢花花圖案餐碟很美啊~軟殼蟹炸得很香脆,紅咖哩蟹肉汁味道特別,薄餅簡單沾上醬汁都已經很好吃了。🥤晚市只要Follow餐廳IG就可以用平於半價的價錢$22享用飲品~現在冬天很適合喝這些熱飲,暖笠笠。♡冬瓜龍眼茶$48龍眼已經去核,而

銅鑼灣sogo旁的澳門逸園中心有很多餐廳,
這次去了嚐嚐一間泰國菜餐廳,
餐廳門口放了些動物公仔,很可愛呢~

而餐廳內裡用了些酒樽和燈飾作裝飾,頗有情調。
看了看餐牌,菜式款式很創新,有賣相打卡的懸空麵啊!
而服務方面,餐廳職員介紹食物菜式很用心呢~

香辣燒鴨鬆沙律

♡香辣燒鴨鬆沙律$79 🥢必點🥢
燒鴨味香濃,味道惹味,還帶點香辣,
用上青檸汁味道十分清新不會油膩,
配上生菜,可以好像泰式生菜包把饀料包着吃,
好吃啊!我很喜歡,推介!

♡炸女婿蛋$79
菜式名很有趣,問了問職員是什麼,
原來泰國會用雞蛋去做這個菜式。
而餐廳就為免飽濟感把用雞蛋改用鵪鶉蛋,
把鵪鶉蛋炸了再加豬肉的菜式,
用上梅汁醬汁,帶少許酸甜味道。

蟹肉炒飯

♡蟹肉炒飯$119
大大隻香脆的原隻炸軟殼蟹放在炒飯上,
飯粒炒得乾身,加有雞蛋炒更有蛋香氣,
配料不多,可以點個有咖哩醬汁的菜式配來吃更好下飯呢~

♡炸軟殼蟹伴紅咖哩蟹肉汁配薄餅4件$188 🥢必點🥢
花花圖案餐碟很美啊~
軟殼蟹炸得很香脆,紅咖哩蟹肉汁味道特別,
薄餅簡單沾上醬汁都已經很好吃了。

現在冬天很適合喝這些熱飲,暖笠笠。

冬瓜龍眼茶

♡冬瓜龍眼茶$48
龍眼已經去核,而且數量不少,感覺滋潤。

菠蘿青檸蜜

♡菠蘿青檸蜜$48
菠蘿加青檸,配搭特別,味道帶甜。

✔️餐廳設加一服務費
香辣燒鴨鬆沙律
蟹肉炒飯
冬瓜龍眼茶
菠蘿青檸蜜
2024-02-01 634 瀏覽
因為要去捐血,所以中午要食得豐富啲,Siam 28之前晚飯食過一次都唔錯,估唔到星期六日都有午餐,平均$100一個人,非常抵食,地點仲要好方便,可能樓上鋪少宣傳,中午只得幾枱客。🥢檸檬茶+蝶豆花茶 (餐飲) ⭐️⭐️⭐️⭐️我淨係試咗蝶豆花茶,有蜜糖跟,加咗幾香幾清甜,感覺好健康養生,不錯選擇。🥢冬蔭雜菜湯 (餐湯) ⭐️⭐️⭐️⭐️識揀梗係揀冬蔭雜菜,好香好濃又多料,唔食辣嘅我都飲到。🥢泰式咖喱軟殼蟹配薄餅 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️雖然係泰式咖喱,但一啲都唔辣,仲好香好惹味,媽咪食到lam lam脷,軟殼蟹有3件,炸得香脆可口,而薄餅就有5塊,夠酥脆唔油膱。🥢椰汁肥牛金邊粉 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️個椰汁湯係超級泰式同超級香濃好味,金邊粉仲非常掛湯,肥牛有6、7塊但就肥咗啲啲,配料幾豐富,有豆腐、菇、生菜、車厘茄等,成個餐份量都幾大。🥢炸蝦餅 $25 (追加小食) ⭐️⭐️⭐️⭐️加少少錢就可以試到好多款少份量小食,炸蝦餅又熱又脆又爽口彈牙,size都唔算細,最緊要係有蝦味,好好味。🥢芒果配煎糯米飯 $28 (追加甜品) ⭐️⭐️⭐️⭐️貪心試埋呢個甜品,因為唔係周圍食到煎嘅糯米飯,感覺幾香口同無咁膩,最重要係椰汁夠香夠杰身,而芒

🥢檸檬茶+蝶豆花茶 (餐飲) ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢冬蔭雜菜湯 (餐湯) ⭐️⭐️⭐️⭐️
識揀梗係揀冬蔭雜菜,好香好濃又多料,唔食辣嘅我都飲到。

🥢泰式咖喱軟殼蟹配薄餅 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢椰汁肥牛金邊粉 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢炸蝦餅 $25 (追加小食) ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢芒果配煎糯米飯 $28 (追加甜品) ⭐️⭐️⭐️⭐️
貪心試埋呢個甜品,因為唔係周圍食到煎嘅糯米飯,感覺幾香口同無咁膩,最重要係椰汁夠香夠杰身,而芒果都夠香甜,如果份量多啲就perfect。

二人共消費:$229

2024-01-20
2023-12-06 963 瀏覽
餐廳:Siam 28地點:銅鑼灣澳門逸園中心菜式:泰國菜餐牌:午餐主食7選1,可選粉,飯,薄餅等等,包餐湯2選1,跟餐飲品5選1,可以加錢升級飲品。都可以追加小食,仲可以加錢加甜品。另外都有泰式鍋物午餐。泰式咖哩軟殼蟹配薄餅 $78泰式咖哩軟殼蟹有三大件,炸得極度酥脆,配黃咖哩汁食更香滑。個黃咖哩汁另上,熱辣辣,味道甜甜地好開胃,入面有燈籠椒同洋蔥。配五片薄餅,好煙韌仲脆脆地。呢個餐仲可以配白飯。冬蔭雜菜湯 (跟餐)冬蔭雜菜湯好香,飲落辣辣地,鹹度適中好開胃。入面好足料,有西蘭花兩件,粟米仔,秀珍菇同青豆角。泰式鍋物配肥牛片 $78泰式鍋物湯底三選一,我地揀左椰汁,用個爐滾住比你自己淥野食,個湯底甜甜地酸酸地又椰香十足,好正。配料三選一,我地揀左肥牛,有六七塊,好嫩口,質素唔錯。其他配料有秀珍菇,豆腐三磚,金菇,粟米仔,甘旬同生菜。配料都係三選一,我揀左金邊粉,熱辣辣配有生菜一片,幼身滑溜,吸左椰汁好正。蜂蜜香茅茶,菠蘿梳打 (跟餐)蜂蜜香茅茶好香香茅味,蜜糖一大兜另上。菠蘿梳打唔會太甜,味道帶微微菠蘿味,真係有菠蘿肉係底。炸蝦餅 加$25炸蝦餅一客兩件開四,炸得外脆內彈牙,蝦味唔錯,
餐廳:Siam 28
地點:銅鑼灣澳門逸園中心
菜式:泰國菜

泰式咖哩軟殼蟹配薄餅 $78
泰式咖哩軟殼蟹配薄餅

泰式咖哩軟殼蟹配薄餅

冬蔭雜菜湯 (跟餐)
冬蔭雜菜湯

泰式鍋物配肥牛片 $78

金邊粉

蜂蜜香茅茶,菠蘿梳打 (跟餐)
蜂蜜香茅茶,菠蘿梳打

蜂蜜香茅茶好香香茅味,蜜糖一大兜另上。
菠蘿梳打唔會太甜,味道帶微微菠蘿味,真係有菠蘿肉係底。
炸蝦餅

炸蝦餅 加$25
炸蝦餅一客兩件開四,炸得外脆內彈牙,蝦味唔錯,配酸辣醬更好味。墊有椰菜絲沙律同生菜。

芒果煎糯米飯 加$28
芒果煎糯米飯

芒果煎糯米飯一客兩件,平時出面食都係蒸糯米,呢度好特別,係煎糯米飯,扁扁兩片,配鹹香滑溜椰汁同鮮芒果,全部面頭都灑上白芝麻粒,好特別。

今餐食物質素唔錯,食左咁多野人均都只係$100左右,抵食。而家午餐無加一。餐廳環境不錯,服務員哥哥態度非常好,笑臉迎人。
2023-12-06
冬蔭雜菜湯
炸蝦餅
2023-11-27 659 瀏覽
約左朋友收工去銅鑼灣食飯,點知佢話想食芒果糯米飯,真係比佢嚇一跳跟住就即刻搵間泰國菜又要有芒果糯米飯食既餐廳同佢食原來係澳門逸園中心上便就有間特色泰國菜就岩曬我地餐廳佈置時尚型格,環境悠閒舒適,把好多新元素加入到傳統泰國菜,可以食到其他餐廳食創意泰國菜食物方面: 泰式鳳爪 : 係無骨既泰式鳳爪,口感爽彈,再加埋紅椒、紫洋蔥、青瓜絲、芫茜等配料一齊食,其中一最鐘意食既泰式小食香茅雞脾菇蛋碎生菜包 : 生菜包配豬肉雞肉就食得多,原來配雞脾菇一樣咁好味,雞髀菇加蛋碎加埋泰式香料,再用生菜包住食,味道微辣,夠曬 fresh,連鐘意食素菜既朋友都岩曬口味帕能咖哩牛配薄餅 : 咖哩帶椰香甜,微辣微酸,配上大量西蘭及牛肉,再用薄餅包住食就最好味菠蘿海鮮炒飯 : 海鮮份量十足,有三隻大大隻既海蝦,炒飯入便仲有蜆肉、魚肉、魷魚,臘腸等材料,再加埋腰果、肉鬆、菠蘿粒一齊食,夠曬惹味芒果煎糯米飯 : 同平時食既芒果糯米飯好唔同,糯米飯用蛋汁煎過,外層帶蛋香味,配埋極甜極 juicy 既芒果,再加埋鹹鹹地既椰漿,非常特別既芒果糯米飯Lychee Garden : 用薄荷葉、薄荷水、薑汁汽水,再加埋大大粒荔枝,

跟住就即刻搵間泰國菜又要有芒果糯米飯食既餐廳同佢食

原來係澳門逸園中心上便就有間特色泰國菜就岩曬我地

食物方面:

Lychee Garden : 用薄荷葉、薄荷水、薑汁汽水,再加埋大大粒荔枝,一杯口感清涼又夠曬 Fresh 既 mockail
Yellow : 用指天椒、菠蘿汁、橙汁、薑汁、薑汁汽水混合而成,味道甜甜地帶少少辣味,一杯充滿泰式風情既 mocktail
Ours Tips : 現惠顧滿 $500 就可以有一張 $100 現金卷,下次到同集團既餐廳用餐,可以食滿 $500 減 $100
2023-11-26
2024-04-28 0 瀏覽
🍽️ SIAM 28 😄📍 Address: 28/F, Eton Tower, 525 Hennessy Road, Causeway Bay, Hong KongThe entrance of the restaurant is adorned with various animal decorations, giving it a theme park-like atmosphere! 🍽️😄I highly recommend trying their "Curry Soft Shell Crab"! The rich curry sauce is incredibly delicious! 🦀🍛😍The "Thai-style Fried Rice Noodles" are also a must-try! This dish is flavorful and aromatic, with chewy noodles and a variety of fresh ingredients, offering a delightful and appetizing experienc
🍽️ SIAM 28 😄

The "Thai-style Fried Rice Noodles" are also a must-try! This dish is flavorful and aromatic, with chewy noodles and a variety of fresh ingredients, offering a delightful and appetizing experience! 🍜😋

The "Deep-Fried Shrimp Cakes" are simply irresistible! With a crispy exterior and tender, shrimp-filled interior, every bite is bursting with the freshness of the seafood! 🍤😄

Don't miss out on their "Roasted Pork Neck"! The fragrant and crispy pork skin complements the juicy and tender meat inside! 🐖🔥😋

Lastly, their "Butterfly Pea Flower Iced Tea" and "Lime Soda" make a perfect pairing for the lunch set! These refreshing beverages provide a cool and thirst-quenching sensation, perfect for beating the heat! 🍹🍋🌺

SIAM 28 is truly a memorable restaurant! Whether it's the curry soft shell crab, Thai-style fried rice noodles, deep-fried shrimp cakes, roasted pork neck, or the refreshing drinks, each dish will leave you amazed! Be sure to visit and indulge in this delightful culinary experience! 😄🍽️
呢間係銅鑼灣都好耐既泰國餐廳😋係銅鑼灣做嘢既時候Lunch time 都會去幫襯。食物你見擺盤咁用心咁靚,質素都一樣地好,另外要特別讚係員工服務態度係好好!👍🏻 用心做事係會睇得出的泰式咖喱軟殼蟹配 薄餅軟殼蟹炸得啱啱好~ 呢個係必配薄餅😋女生份量,如果啱夠可以加錢再加薄餅的!冬陰功海鮮湯粉海鮮既份量同用料睇相就知有幾多,有幾豐富😚睇湯既顏色就知有幾濃,個人覺得係偏酸了一點,不會很辣的蜂蜜香茅茶很香的香茅味道,最愛點呢杯!😌青檸梳打一個字,爽!特別係夏天

泰式咖喱軟殼蟹配 薄餅

冬陰功海鮮湯粉

蜂蜜香茅茶
很香的香茅味道,最愛點呢杯!😌

青檸梳打
一個字,爽!特別係夏天
2024-04-19 19 瀏覽
Siam 28 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓話說我次次上黎呢座building 試親嘅餐廳都咁好食,同兆萬中心形成強烈對比 都試過其他更好味嘅餐廳😍😍😍新環境舒服,服務態度很好,仲好有氣氛,每一樣食物都幾乎係好食嘅!又唔會好貴佢啲飲品仲真材實料葉龍眼茶真係用龍眼乾整嘅唔係罐頭,仲有佢個珍多冰勁好飲諗起都想飲番。佢個芒果糯米飯都幾特別啲糯米飯係煎過一塊塊嘅,泰式蟹肉冬菇冬筍羹熱鍋上,食緊泰式碗仔翅,估唔到都幾好味!佢個素生菜包真無必試,金邊粉都整得好好味,仲好有心機添 #泰國美食#銅鑼灣美食#美食推介
Siam 28 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓

諗起都想飲番。
突然之間好想食泰國菜,所以就約了朋友去到銅鑼灣的一間樓上泰國餐廳,而且地理位置非常方便,雖然環境不大,但都比較整潔簡單企理。餐廳主打創新創意泰國料理,有很多菜式我都沒有見過,例如炸青木瓜沙律、以素食為主的生菜包等,而且味道還不錯,最近餐廳推出了星期日至四飲品有七折的優惠🤭🍹🍸🌟泰式濕炒海鮮“停頓〞之麵$ 122"PAUSE " Noodle with Gravy (Seafood)炸到香脆的麵站在配料上,餐廳將醬汁淋在脆麵上,搭配泰式濕炒的醬汁及多樣的海鮮雜燴,如蝦、魷魚、蜆肉、菇及菜心等,超豐富的。 🌟炸青木瓜沙律配自家製醬汁 $99Ma La Gaw Tod Deep Fried Green Papaya Salad with Homemade Spicy Dressing 炸到金黃色脆脆的炸青木瓜絲,搭配酸甜的自家製醬汁,醬汁內還有爽口彈牙的大蝦,味道更加豐富,是一道適合作為開胃菜或下酒菜的選擇。🌟香茅雞脾菇蛋碎生菜包 $69Larb Hed Minced Egg and King Oyster Mushroom served with Lettuce就是為素食人士設計的美食,生

🌟泰式濕炒海鮮“停頓〞之麵$ 122

🌟炸青木瓜沙律配自家製醬汁 $99

🌟香茅雞脾菇蛋碎生菜包 $69
就是為素食人士設計的美食,生菜包裹著爽口的雞脾菇和香濃蛋味的蛋碎,再加上香辣的香料,非常惹味。

🌟荔枝冰茶 $48
每一口都能感受到紅茶的淡雅和荔枝的香甜,帶有淡淡的果香,冰涼的口感讓人感到清涼舒爽。

🌟芫荽梳打 $48
梳打水搭配芫荽的青草香氣,每一口都能感受到芫荽的香氣在口中綻放,芫荽的朋友千萬不要錯過呀!
2024-03-31 28 瀏覽
風味滿滿的感覺,店員很友善,店內非常有氣氛,吃出特色的味道,有質素的店子。炸牛舌脆炸之牛舌,配美味的醬汁更見鮮味,牛舌炸到脆口美味,滿滿彈牙。小食拼盤打卡之好選擇,兩層的小吃,令人回味呢,雞串燒配沙嗲醬,肉汁滿。下層的素春卷,是素吃的味道,加上粉絲的口感,棒。芝士炸蝦餅,滿滿之流汁泰國醬汁香香辣辣的調味料,跟店子串燒一樣惹味,而非常夾鮮茄子沙律配香茅肉碎泰香濃,茄子嫩香,香茅肉碎的味道認證。正宗泰菜感,肉汁豐味美、蝦隻爽口彈牙,加上南薑的淡香、香茅的清香、整個沙律很好。泰式酸甜,滿滿肉汁的泰國風味,香香辣辣之感覺芒果糯米飯非常特色的,芒果味道,芒果熱爆!這個創意感大,炸芒果糯米飯,炸到金黃,糯米味香濃。泰式風情,創意滿店子推出的食品,非常受歡迎,又見港人愛試新奇有趣的食物

炸牛舌

小食拼盤

泰國醬汁香香辣辣的調味料,跟店子串燒一樣惹味,而非常夾

鮮茄子沙律配香茅肉碎

泰式酸甜,滿滿肉汁的泰國風味,香香辣辣之感覺

芒果糯米飯

泰式風情,創意滿

店子推出的食品,非常受歡迎,又見港人愛試新奇有趣的食物

悠閒的日期,相約姊妹聚會,姊妹的話題總是離不開對食物的美味程度,「Siam 28」銅鑼灣的泰國菜,味受精緻富有特色,享受慢活寫意的生活,當然感覺開心快活。晚市期間Follow餐廳IG,平過半價享用飲品,真的好優惠。炸青木瓜沙律整體好豐富,餐廳自製酸辣的醬汁,非常開胃,蝦食落肉質Q彈,讓人回味無窮。香茅雞髀菇蛋碎生菜包雞脾菇及蛋碎,用生菜包住食,食出辣辣地,仲有泰式香料,仍然保留了誘人的味道。芒果煎糯米飯煎過的糯米飯更煙韌,芒果甜美多汁,濃郁的椰漿,細滑芳香,真心很好味。Siam 28(銅鑼灣)地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓

炸青木瓜沙律

香茅雞髀菇蛋碎生菜包

芒果煎糯米飯

Siam 28(銅鑼灣)
地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓
2024-03-14
🇹🇭銅鑼灣樓上創意泰國菜— Siam28呢一間位於銅鑼灣SOGO隔離、澳門逸園中心嘅siam,主打創意泰國菜,平日夜晚嚟到都幾多人食!炸軟殼蟹伴紅咖哩($188)紅咖喱味道較辣,入面仲有魚鬆女豆角,增加左口感,再配上煙韌嘅薄餅,食落好開胃,如果有埋白飯撈埋汁食更加好~另外軟殼蟹都炸得外脆內軟👍🐮脆炸牛舌($98)配上泰式海鮮醬,牛舌外酥內軟而且份量十足,好惹味! 🍜泰國濕炒海鮮停頓之麵($188)入面既海鮮好豐富,而且全部都爽口彈牙,肉質唔霉,面底炸得脆而不油,再係面頭淋上海鮮芡汁,上菜果陣都吸引到其他食客望住,打卡一流!珍多冰&龍眼冰茶兩杯飲品用料十足,食泰菜必叫飲品~地址:Siam 28 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓
🇹🇭銅鑼灣樓上創意泰國菜— Siam28

炸軟殼蟹伴紅咖哩($188)

🐮脆炸牛舌($98)
配上泰式海鮮醬,牛舌外酥內軟而且份量十足,好惹味!

🍜泰國濕炒海鮮停頓之麵($188)

珍多冰&龍眼冰茶
兩杯飲品用料十足,食泰菜必叫飲品~

地址:Siam 28
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓
2024-03-23 41 瀏覽
香茅雞脾菇蛋碎生菜包$68
炸女婿蛋
香蒜香茅燒雞 (半隻)
芒果煎糯米飯
$89蜂蜜芫荽梳打$48蝶豆花茶$38好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️一向都喜歡濃味泰國菜,但多吃泰國🇹🇭菜,又想找點新意思。上網見到這間餐廳,有供應一些創意泰國菜,就來試試。二人點了2個前菜、一款主菜、一款甜品及2杯飲品。香茅雞脾菇蛋碎生菜包是一款素食。過往吃過的生菜🥬包都是包著肉碎。而這裡竟是雞脾菇蛋碎。起初會怕怪怪的。但香香辣辣的調味料跟平時的生菜包一樣惹味,而且雞脾菇跟雞蛋🥚出奇地夾!炸女婿蛋是炸過的蛋再淋上羅望子醬汁。一般是用雞蛋🥚的,但此店覺得每人一隻蛋的話,會太飽,就試不到其他食物,所以就改為用鵪鶉蛋。細小的一顆,可以試到炸女婿蛋的味道,但量又不過多。除了蛋和醬汁,另加了豬肉乾,增加口感。香蒜香茅燒雞雖不是創意料理,但質素高。燒雞燒得香。雞沒有一層肥膏,肉質夠嫩又juicy。配燒雞的汁酸酸甜甜的,好醒胃。芒果🥭糯米飯是我最愛的泰國甜品。一般都是蒸糯米飯,而此餐廳是加了蛋煎的,感
炸女婿蛋
香蒜香茅燒雞 (半隻)
蜂蜜芫荽梳打
蝶豆花茶
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹

香蒜香茅燒雞

芒果🥭糯米飯是我最愛的泰國甜品。一般都是蒸糯米飯,而此餐廳是加了蛋煎的,感覺有點似煎糯米雞。
芒果煎糯米飯

蜂蜜芫荽梳打好特別。首嚐加了芫荽的飲品,味道清新。
蝶豆花茶酸酸的,好醒胃。如果怕酸,可自行加蜂蜜🍯。
香蒜香茅燒雞
2024-03-22 19 瀏覽
🍽️ SIAM 28 😄📍 地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓餐廳門口好多動物 好似進入動物園主題公園咁!🍽️😄特別推薦大家嚐嚐他們的「咖哩軟殼蟹」!濃郁的咖哩湯汁美味絕頂!🦀🍛😍「泰式炒河粉」也是必點的!這道菜色香味美,麵條彈牙,配上各種新鮮的配料,口感豐富又開胃!🍜😋「炸蝦餅」!這款蝦餅外酥內嫩,每一口都充滿蝦肉的鮮甜味道!!🍤😄還有他們的「烤豬頸肉」,香噴噴的豬肉外皮酥脆,內裡嫩滑多汁!🐖🔥😋最後,他們的「蝶豆花冷茶」和「青檸蘇打水」是午餐套餐的完美搭配!清涼的飲品讓人口感舒爽,消暑又解渴!🍹🍋🌺SIAM 28 絕對是一家讓人難以忘懷的餐廳!無論是咖哩蛋黃蟹、泰式炒河粉、炸蝦餅、烤豬頸肉,還是清涼的飲品,每一道菜都令人驚艷!記得一定要來品嘗一番!😄🍽️
🍽️ SIAM 28 😄

📍 地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓

餐廳門口好多動物 好似進入動物園主題公園咁!🍽️😄

2024-03-22 21 瀏覽
門口就有個打卡位,型格裝潢,環境舒服,最重要係食得岀用心烹調!Lunch set性價比高,包湯同飲品,打電話book枱仲免加一!👉🏻冬蔭雜菜湯惹味,蔬菜粒有蘿蔔同豆角等,好開胃!👉🏻秦式清湯清新,有青瓜同紅蘿蔔等,淡淡香氣!👉🏻泰式香辣香葉炒闊河粉 $72可揀雞、牛、豬或雜菜,辛辣濃郁味,雞肉好入味,最特別係闊河粉,唔係一般河粉,口感好煙韌,炒得有鍋氣而無熱氣感!👉🏻泰式咖哩軟殼蟹 $78可配白飯或薄餅,唔係辛辣嘅咖哩,甜甜的,再加上酥脆軟殼蟹,大大件!薄餸有四塊,撈咖喱一流!追加小食👉🏻泰式鳳爪 $18無骨,入口帶有微辣風味!👉🏻燒豬頸肉 $20共8件,唔係薄切,肉質嫩!👉🏻蝶豆花茶夢幻色好靚,酸酸的!👉🏻泰式奶茶 (+$12)香甜奶滑!

👉🏻冬蔭雜菜湯
惹味,蔬菜粒有蘿蔔同豆角等,好開胃!

👉🏻秦式清湯
清新,有青瓜同紅蘿蔔等,淡淡香氣!

👉🏻泰式香辣香葉炒闊河粉 $72

👉🏻泰式咖哩軟殼蟹 $78

追加小食
👉🏻泰式鳳爪 $18
無骨,入口帶有微辣風味!

👉🏻燒豬頸肉 $20
共8件,唔係薄切,肉質嫩!

👉🏻蝶豆花茶
夢幻色好靚,酸酸的!

👉🏻泰式奶茶 (+$12)
香甜奶滑!