2020-04-16 422 瀏覽
Yummy Burger  我今次order咗🌸Shack burger (single) ,肉汁juicy 🌸Cheese fries ,芝士味十足🌸Shackmeister ale (16oz.) 🌸Hot tea(harney & sons English breakfast)
Yummy Burger
我今次order咗

🌸Cheese fries ,芝士味十足
🌸Shackmeister ale (16oz.)

2020-04-01 754 瀏覽
🔹Shake Shack Burger🔹肺炎爆發前的某一日,我約咗中學同學去中環行街,晚餐想去啲restaurant and bar食嘢chill吓,但IFC好多餐廳都要book/ full咗,唯有去食美心旗下嘅Shake Shack。見咁多好評,應該都會好食嘅😙呢度嘅包款唔多,而且價錢偏貴😖 唯有揀最普通嘅Single Cheeseburger,同薯條。呢度超多人食,有分室內室外嘅坐位,室內當然係已經爆滿,而室外都好多人。排隊等買嘢食都等咗好耐。而且burger真係唔特別,(比佢平一半嘅嘉寶漢堡好食好多🤫)不過波浪薯條就幾好食😋下次都係唔會再黎食了,唔值得花時間等餐同CP值真係唔太高☹️
🔹Shake Shack Burger🔹

2020-03-31 6346 瀏覽
位於中環「國際金融中心」二期四樓的連鎖漢堡包餐廳「Shake Shack」,中環分店「Shake Shack」價目表裡面有一款被隱藏的食品,只有知道內情的食客才懂得點,食品的名稱叫做「Peanut Butter Bacon Burger」。顧名思義,「Peanut Butter Bacon Burger」即是在餐廳的招牌牛肉漢堡包材料裡面,加入了幾塊煙肉,再另外附加甜味的花生醬,作為漢堡包的調味醬料,變成花生醬甜味作為主導的牛肉漢堡包。不過「Peanut Butter Bacon Burger」這款隱藏餐點,自從在中環分店「Shake Shack」裡面出現之後,在坊間的食評評價裡面,一直處於好壞參半的狀態,有不少食過這款漢堡包的人,對它有不少批評。「Peanut Butter Bacon Burger」其中一個最大的問題,就是漢堡包實際製成品的賣相一般,傳聞中環分店「Shake Shack」採用了一塊過的連身麵包,去包裹着餐廳的牛肉漢堡扒。至於中環「Shake Shack」廚房為「Peanut Butter Bacon Burger」而預備的牛肉漢堡扒,漢堡扒賣相煎得比較一般,未有呈圓

至於中環「Shake Shack」廚房為「Peanut Butter Bacon Burger」而預備的牛肉漢堡扒,漢堡扒賣相煎得比較一般,未有呈圓形漢堡扒形狀,比「Shake Shack」一般牛肉漢堡包裡面的圓形漢堡扒為之其貌不揚。

至於傳說中「Peanut Butter Bacon Burger」裡面的牛肉漢堡扒,在網絡視頻應用程度裡面的短片,短片評論「Peanut Butter Bacon Burger」裡面的牛肉漢堡扒,漢堡扒肉質有點乾。

不過,由於我今次享用「Peanut Butter Bacon Burger」的過程期間,發現中環分店「Shake Shack」為了隱藏漢堡包食品「Peanut Butter Bacon Burger」而提供的花生醬,花生醬味道甜得來有點過猶不及,而且花生醬口感也很乾。

如果中環分店「Shake Shack」廚房店員為「Peanut Butter Bacon Burger」提供花生醬的方式,是類似粉嶺「What The FXXd Cafe」,只在漢堡包裡面加入少量甜味花生醬的話,漢堡包的花生醬甜味或許未必如此過火。

但是中環分店「Shake Shack」看似十分大方,為選購「Peanut Butter Bacon Burger」的食客提供了用塑膠餐具盛載,一大兜份量的甜味花生醬分開另上,看似為漢堡包提供豐富甜味花生醬材料。

結果中環分店「Shake Shack」為「Peanut Butter Bacon Burger」提供一大兜甜味花生醬,而不把少量甜味花生醬塗抹在乾身牛肉漢堡扒身上,最後糟蹋本來味道可以很甜的漢堡包食品。

雖然我透過「Peanut Butter Bacon Burger」,漢堡包牛肉漢堡扒被咬過之後暴露出來的構造裡面,看到漢堡扒肉質實際還未完煎熟,但是漢堡扒肉質已經快要乾得沒有肉汁滲出來。

結果被「Shake Shack」廚房煎得太過乾身的牛肉漢堡扒,配上味道太甜,質感太過稠身的花生醬之後,漢堡扒碩果僅存的牛肉肉汁甜味,也被甜味稠身花生醬所完全掩蓋,漢堡扒肉汁從此蕩然無存。

反而中環分店「Shake Shack」店舖裡面,還有向食客另外提供調味醬料,讓食客自行為選購的食品進行調味,反而能夠為「Shake Shack」食品增添所需的味道,證明了「Shake Shack」廚房調味策略有點失敗。

我從中環「Shake Shack」的自助醬料區裡面,找甜酸味道的「蕃茄醬」,還有偏向辣味的「芥末醬」,「蕃茄醬」跟「芥末醬」反而比甜味「花生醬」更能夠發揮「Peanut Butter Bacon Burger」裡面的牛肉原味。

至於「Peanut Butter Bacon Burger」裡面的「Bacon」,片裝煙肉感覺只是被中環分店「Shake Shack」廚房店員稍為輕輕煎烤過,所以煙肉裡面的香烤味道,還未完全發揮出來,只剩下煙肉裡面的濃厚油脂油膩感覺。

由於中環分店「Shake Shack」裡面的「Peanut Butter Bacon Burger」,欠缺一些口感比較濕潤,覆蓋範圍也比較大的醬汁支援,所以令到整個「Peanut Butter Bacon Burger」變得很難咀嚼,很難吞嚥消化。

所以中環分店「Shake Shack」裡面所謂的隱藏餐牌,神秘兮兮的隱藏食品「花生醬漢堡包」,「Peanut Butter Bacon Burger」給我感覺有點「見面不如聞名」,只有花生醬甜味支援,口感卻乾得有點讓我感到失望。

所以我認為中環分店「Shake Shack」廚房製作和售賣的「花生醬漢堡包」,「Peanut Butter Bacon Burger」港幣六十元的售價有點昂貴,花生醬漢堡包的實際性價比也很平庸而已。

反而中環分店「Shake Shack」價目表裡面的其他食品跟飲品,無論味道抑或是口感,都比「花生醬漢堡包」「Peanut Butter Bacon Burger」出色得多。

例如我上次拿着上手「開飯喇」戶口跟上手手提電話光顧,當時都有付款購買的甜味芝士醬配厚切炸薯條,「Cheese Fries」味道和口感都比「Peanut Butter Bacon Burget」優勝得多。

今次中環分店「Shake Shack」廚房炸出來的「Cheese Fries」厚切炸薯條,炸薯條沒有被炸得太熟,所以大部分炸薯條口感都不會炸得太軟太爛,拿着膠叉可以把薯條直接挑起,薯條還沒有斷掉跌下來。
Cheese Fries

至於中環分店「Shake Shack」廚房店員,在「Cheese Fries」粗炸薯條表面上淋灑的灸熱芝士醬汁,芝士醬汁裡面的味道非常之甜,芝士醬汁唯一的美中不足地方,是稍嫌芝士醬汁份量不夠多而已。

「Cheese Fries」專屬的灸熱芝士醬汁實際份量不夠多,結果導致甜味芝士醬汁未能覆蓋所有的「Cheese Fries」粗炸薯條,不是每一條口感飽滿的粗炸薯條,都得到濃厚甜味芝士汁的「祝福」。

至於我今次在中環分店「Shake Shack」裡面感覺最滿意,味道最濃厚的反而不是食品,而是「Shake Shack」在香港分店專屬限定的奶昔飲品,奶昔飲品名稱叫做「Milk Tea Shake」。

今次我之所以在中環「Shake Shack」裡面購買「Milk Tea Shake」,主要因為我在未到下午七點,天色還未入黑情況下光顧中環「Shake Shack」,見自己精神能力還有消化「港式奶茶」紅茶茶味的空間,所以才決定購買。

說真的,我自從七年前因為不幸因為腦中風而入院,之後我就需要長期覆診和服藥,精神早已經大不如前,經常在深夜睡眠時,忽然從夢中醒覺過來,跟著就短時間內無法入睡,影響早上準時服藥的習慣。

自此之後,我就越來越重視我在晚上的睡眠質素,避免在晚上飲用含提神營養成份,例如「咖啡因」、「單寧酸」等等營養成份的飲品,包括「咖啡」、「紅茶」、「可樂」、「朱古力」、「麥茶」等等。
Milk Tea Shake

但是我經歷這七年長期出入醫院診所覆診,長期需要服藥的狀態之下,睡眠質素早已經大不如前,太早梳洗完畢就寢的話,很有可能會在半夜三更忽然驚醒。所以我寧願留到比較晚才正式入睡。

幸好我現在已經習慣了,在星期日享用晚餐時間會比平日晚餐時間「七時正」再早一小時,即是在星期日下午六時正就立刻享用晚餐,方便我在享用完星期日晚餐之後,可以儘早坐車返回西貢,或者安排其他節目。

所以我在中環「Shake Shack」購買和享用港式奶茶奶昔飲品「Milk Tea Shake」的時候,時間才下午六點而已。喝完含提神紅茶成份的「Milk Tea Shake」,然後等到深夜三點多才入睡,直到早上八點才醒覺,方便準時服藥。

我在現在自己精神能力還能吸收港式奶茶,不完全影響晚上睡眠質素的情況下享用「Milk Tea Shake」飲品,立刻感受到飲品裡面久違的港式奶茶甜味,還有疑似來自紅茶的茶葉香味。

而且中環分店「Shake Shack」製作的港式奶茶奶昔飲品「Milk Tea Shake」,奶昔飲品裡面的質地攪拌得很幼細,奶昔裡面的口感感覺都很順滑,奶昔不會在享用期間忽然卡在飲管中間,享用「Milk Tea Shake」過程很順暢。

我光顧中環分店「Shake Shack」期間,適逢香港當時的環境跟時勢,坐在戶外檯櫈享用晚餐,戶外的空氣質素看似比坐在室內更加安全,而且還能一覽無遺地觀賞維多利亞港的漂亮景色。
Peanut Butter Bacon Burger

所以我在中環「國際金融中心」二期分店「Shake Shack」裡面購買漢堡包「Peanut Butter Bacon Burger」、小食「Cheese Fries」跟飲品「Milk Tea Shake」,取餐後坐在戶外檯櫈,一邊欣賞風景一邊享用晚餐。

當日下午六點鐘左右的香港「維多利亞港」,香港天色感覺不錯,沒有很猛烈的刺眼夕陽陽光,反而有海風從「維多利亞港」陣陣吹到「國際金融中心」四樓戶外的平台,讓我看着漂亮維港景色用餐,感覺十分寫意涼快。

而且中環分店「Shake Shack」還有安排在一期平台戶外位置,設置不少間隔十分寬敞的檯櫈,檯與檯之間距離絕對不會太過緊迫,保障個人私隱的同時,亦可以避免與其他人有不必要的接觸。

不過,經過我今次第一次購買,和試食「Shake Shack」的隱藏口味漢堡包食品「Peanut Butter Bacon Burger」之後,發現「Peanut Butter Bacon Burger」有點名大於實,讓我有點失望。

因為「Peanut Butter Bacon Burger」花生醬味道太甜,質地也太過稠身,令人無法認真嘗試漢堡包裡面的漢堡扒,感受漢堡扒裡面的牛肉原有鮮甜味道感覺,漢堡扒亦稍嫌煎得太過乾身,漢堡扒裡面的肉汁蕩然無存。

所以,將來我若然仍有機會再光顧「Shake Shack」的話,應該不會再購買和嘗試「Peanut Butter Bacon Burger」了,反而「Cheese Fries」跟港式奶茶口味奶昔飲品「Milk Tea Shake」還可以一試。
2020-02-23
Cheese Fries
Milk Tea Shake
  • PeanutButterBaconBurger
  • MilkTeaShake
  • CheeseFries
2020-03-30 510 瀏覽
Shake shack係香港開咗甘耐我終於去咗試啦! 甘多間分店我就梗係去香港第一分店IFC branch啦 可以食好西之餘又可以欣賞香港🇭🇰嘅美景😌食完之後我可以好肯定同你同講如果shake shack同five guys揀一間 我一定揀shake shack‼️ 無論cheese fries 🍟 定shack burger 🍔 都係新鮮整嘅 薯條熱辣辣份量好大仲要好脆 加埋我最中意嘅芝士🧀 完全滿足我嘅味蕾🙊
2020-03-26 566 瀏覽
周末和朋友去南丫島行下,事前去IFC食定野先,此餐廳早已久聞其名相當出名,今次可趁機一試,晏晝二點鐘來到這裡,咁晏好旺場都仲係有咁多食客。餐廳環境算唔錯,有戶外和室內坐位提供。戶外位置可望到維港景色,食住包望維港好有FEEL,天台位置日頭比較曬,相信夜晚來會更好。Shroom Burger 蘑菇漢堡 $66無肉的素包,以原隻大啡菇鮮炸,吉列外皮好少食到,漢堡有咁上下厚度,咬落好多汁好多芝士爆出,其他配料仲有蕃茄、生菜,味道唔錯!Chick 'n Shack 雞肉漢堡 $56好大塊炸雞胸肉,好juicy唔係好油膩,有酸黃瓜食落好開胃,比較之下Shroom Burger好味點~

Shroom Burger 蘑菇漢堡 $66
Shroom Burger 蘑菇漢堡

Chick 'n Shack 雞肉漢堡 $56
Chick 'n Shack 雞肉漢堡
2020-02-29
Shroom Burger 蘑菇漢堡
Chick 'n Shack 雞肉漢堡
2020-03-24 460 瀏覽
Shake shack or Five Guys? The burger debate of the year.I personally like shake shack’s burger more. Here is my classic double ShackBurger.  The view here is a sure win too. Where else do you get a reasonably priced, high quality burger with the view of the entire Victoria Harbour? The beef patties taste juicier, and gives an overall better beef flavor to the burger. The cheese flavor is a little stronger with less of just a dairy flavor. The double SmokeShack is really nice too. The burger come

The double SmokeShack is really nice too. The burger comes with a generous amount of Applewood smoked bacon. That smoky bacon flavor stands out, but at the same time, goes so well with the juicy beef patties in the burger.

The burgers are smaller in size compared with other major burger places, which makes it easier to eat without making a mess. I think their burger is just overall slightly better than their competitor in my opinion.

Cheese  fries

The cheese fries are simple with gooey cheese on top. Even when it has cooled down, the nice cheese flavor still compensated for the fact that the cheese is coagulated on the fries. These are some good cheese fries, but with that said, it is not as flavorful as their competitor’s Cajun fries.

I really liked Shake Shack’s burgers! I will definitely keep coming back.
Cheese  fries
疫情下 難得約到出嚟食嘢決定出中環食住嘢睇下海景🌊·🍔Shack Burger咬落啖啖牛肉香 完全唔似金拱門🤣·🍔Shroom Burger炸大啡菇入面有夾埋芝士 啖啖拉絲之餘又多汁·🍟Cheese Fries薯條炸得好靚 加埋芝士不得了影相已經聞到好香 忍唔住食咗幾條但食到一半就有啲膩可以點芥辣黎中和下
疫情下 難得約到出嚟食嘢

但食到一半就有啲膩
可以點芥辣黎中和下
2020-03-14
2020-03-14 475 瀏覽
This is one of the best Burger in the world. Please check my YouTube channel to get more details!!https://youtu.be/A7r3M8uixY0I had Smoked Shack Double, Fries and Shack Ale (Beer). If you are hungry about Burger, you must get Double. It will definitely make you satisfied.

2020-03-11 567 瀏覽
美式快餐店不外乎漢堡包和薯條,這裏的漢堡包選擇多,點了個原味和煙肉味,兩個都好吃。薯條加上芝士醬, 十分邪惡,但十分好味。milkshake 點了peanut butter ,好特別。坐outdoor對住海景,總括來說不錯。
2020-03-04 877 瀏覽
今日有野要做,黎到中環附近。臨近中午時間自己一個行經IFC,見到呢間美國連鎖快餐店,就決定一試。其實呢間鋪頭已經喺香港開咗一段時間,而且仲開左其他分店,但有鑒於我有輕度排隊恐懼症😂所以一直以來都未有機會去食。呢個burger以快餐店黎計味道都真係不過不失。先講佢嘅肉,食落去係有濃郁嘅牛肉味,比起其他連鎖快餐店嘅漢堡包,的確唔錯,對得住個價錢。特別要稱讚一下佢個麵包。並非用普通嘅白麵包,而係黃色麵包,對於我呢個「包人」黎講,食到一個咁鬆軟嘅麵包,真係非常幸福除咗burger,我仲叫咗薯條食。見呢個芝士薯條都只係比普通薯條貴多少少,所以就豪不猶豫叫咗。薯條係粗身薯條,配上芝士醬,真係好邪惡,但係得自己一個人食,食落有少少濟。可能反而叫返普通薯條再配上茄汁加芥末醬嚟食仲好。呢間中環分店有室外地方,係涼涼地嘅天氣坐起出面食,應該感覺一流,真係好似去咗外國咁。

ShakeBurger

Cheese  Fries

2020-02-01
ShakeBurger
Cheese  Fries
2020-03-02 556 瀏覽
心癮問題 間唔中就要去1次。對我嚟講係好好味 尤其是burger中間塊牛肉 煎得剛剛好 唔會乾 仲有肉汁流出嚟😋而每次我都要食埋芝士薯條。其實好想試奶昔 不過次次都2覺得會太飽而放棄咗 下次要的起心肝試埋😋
心癮問題 間唔中就要去1次。
煙熏煙肉漢堡 (Smoke Shack),望住塊煙肉真係抗拒唔到hehe。Shake Shack所有漢堡都係選取全天然安格斯牛肉,感覺食落健康,滿口肉汁,加埋煙肉香味同秘製Shack Sauce食落更滋味,如果再熱少少會更加好。Shake Shack經典扭紋薯條份量十足,食到薯仔香,唔油膩可惜炸得不夠香脆。整體黎講不過不失,burger迷值得朝聖一下,然後再發掘其他burger店。地點處於ifc一期和二期中間的平台,同層有少數餐廳,例如Dear Lily,不太好找。餐廳有室內和室外座位,有不少外國人和外傭

2020-02-18
2020-02-28 539 瀏覽
中環呢間shakeshack,係佢第一間嘅分店。一直都聽人講好好食,所以一定要去試吓。其實我已經唔係第一次嚟,但每次都非常之多人,又要排隊買嘢食又要搵位。所以如果想來朝聖嘅,儘量避開午飯繁忙時間會比較好。Shack Burger ($50)呢個係佢哋最基本嘅漢堡,有單層有雙層嘅。講真個句佢嘅牛肉係幾多肉汁,但係整體來講味道唔算太特別,唔係令我想再試嘅。Shroom Burger ($66)佢呢個炸大蘑菇真係極之好食。咬落去仲係好熱好Juicy,佢炸得一啲都唔乾。但個重點係,佢裏面嗰層芝士,一咬開就爆出嚟,真係好正。鍾意食蘑菇嘅人一定要叫呢個嚟試吓。Cheese fries ($36)佢嘅芝士非常濃郁,薯條又好脆,令我哋食唔停口。Milk Tea Shake ($42)呢個係香港獨有嘅奶昔口味,佢嘅奶茶味真係相當濃滑,奶昔嘅口感好厚好足料,一d都唔似坊間快餐店嗰種水水嘅口感。唯一美中不足嘅地方係佢冇套餐可以叫,所以都係建議同朋友嚟,每人叫啲唔同款嘅小食,就可以試多啲。

Shack Burger ($50)

Shroom Burger ($66)

Cheese fries ($36)
佢嘅芝士非常濃郁,薯條又好脆,令我哋食唔停口。

Milk Tea Shake ($42)

2019-10-18
  • Milk Tea Shake
  • Shroom Burger
2020-02-21 918 瀏覽
之前係倫敦食過呢間既shack burger,個陣覺得個包舊扒有d乾😕冇想像中咁好味。今次係香港就再試下!今次就嗌佐兩個shack burger😍芝士薯條同埋一杯fithty fithty🥤開心既係塊趴比較juicy冇之前係外國食既咁乾😍可能我比較好彩😂佢地個火候or煎既時間岩岩好😂而芝士薯條就一樣咁好味,都香脆。fithty fithty就感覺好似特別版檸檬茶咁😂個人覺得啦,咁佢的確係一半檸檬一半紅茶😂但味道同平時飲開既檸檬茶係有啲唔同,都值得一試噶!

shack  burger
2020-02-13
shack  burger
2020-02-13 637 瀏覽
大食妹呢排真係好鍾意飲奶昔,自上一次喺尖沙咀飲完個唔好飲奶昔之後,一路都好想飲番一杯好飲嘅奶昔今日去到位於IFC嘅shake shack ,本身諗住整個漢堡包算,點知見到餐牌有奶昔都忍唔住要試吓<Caramel Milkshake $42>大食妹本身好鍾意飲甜野,所以今次揀咗焦糖味嘅奶昔,一飲落去就飲到超級超級濃郁嘅焦糖味,真係不禁心心眼左好耐成杯奶昔雖然好邪惡,但係完全充滿咗焦糖風味,蛋蛋都好似食緊焦糖咁樣,真係超級好飲呢加埋個超級無敵大海景,喺度飲杯嘢真係嘆到不得了

<Caramel Milkshake $42>

加埋個超級無敵大海景,喺度飲杯嘢真係嘆到不得了