2023-05-14 702 瀏覽
呢日同幾個好朋友沙田食飯,揀左呢間靚靚地fusion 西餐廳。叫左三文魚凱撒沙律,啲菜好新鮮,幾大碟,唔錯!叫左個卡邦尼pizza,中間有隻流心蛋,幾正,賣相唔錯,味道都唔錯香煎帶子意粉呢個幾好食!帶子煎得幾好,好juicy,又大大粒。個意粉嘅白汁都整得好好食!呢個肉碎蛋包飯係一流!必食!大大份,個蛋係半熟,好好食,好滑,加上佢個肉碎係辣的,好開胃!仲有蝦添!好滿足!黑松露燉飯呢個都好好食,芝士味同黑松露味突出,好食!最後叫左matcha latte and apple tonic兩杯都好好飲!呢間,高質!可再黎!

叫左三文魚凱撒沙律,啲菜好新鮮,幾大碟,唔錯!

香煎帶子意粉

呢個肉碎蛋包飯係一流!

必食!
好滿足!

黑松露燉飯
呢個都好好食,芝士味同黑松露味突出,好食!

兩杯都好好飲!

呢間,高質!可再黎!
2023-05-09 625 瀏覽
餐牌更新了,感覺上比之前的選擇更少了,食物水準亦無提高,相反覺得比以前差了,建議如在他們聯營apps foodie下單時,請看清楚及詢問店員,部份寫上非會員需要加$18的,其實是錯誤描述,我們到後來結賬才給告知並無分會員或非會員,是所有客戶都要收取的,一切以實體menu為準🤷🏻‍♂️雖然銀碼不大,但被這樣誤導,加上食物質素,已覺得十分不值,決定再沒下次下單過程中,我們想點飲品並詢問店員時,他們亦只回覆看app內容點餐,現在的10% 服務費,真的不知道服務在哪裡🤷🏻‍♂️如點餐app資料有誤,就改回人手正常下單吧🙈,並不是之後結賬才告知客人資料有誤,這真的是不好的體驗😔
2023-05-07
2023-05-09 485 瀏覽
同兩個朋友加一個小朋友,共4人聚餐,食物合適小朋友食,份量都夠炸豆腐同炸薯條好食,黑松露醬都幾香,上菜速度算快,唯一意外係牛扒,叫5成熟,黎到變全熟,同職員反映,換左一份7成比我地,職員睇到我地切開之後都搖搖頭,講左句唔好意思另外職員唔會主動比水,但飲品又偏貴,所以有種迫你叫野飲既感覺用餐時間90分鐘,最初食完野都冇過黎收檯,但突然之間好快咁黎收晒啲野 但現場仲有位,出面又冇人等位,我地其實都未夠鐘所以我地就急急腳咁出去埋單

但現場仲有位,出面又冇人等位,我地其實都未夠鐘
所以我地就急急腳咁出去埋單
雞扒蛋包飯
2023-05-08 429 瀏覽
和好久不見朋友來吃下午茶,環境不錯,第一次來,感覺不錯👍,朋友食意粉、我就食蝦多士!食物美味,我選的飲品凍花茶也好好味好香!不過服務員就好似沒什麼笑容,可能做得太辛苦!叫人加水也叫了二次才有人記得加比我地!多大程度上也滿意這兒的食物及服務
2023-05-07 413 瀏覽
星期六晚上的新城市廣場間餐廳都排長龍,呢間竟然冇。朋友話想試下,三條友便入去食晚餐。款式都不少,但手機落單個介面好奇怪,唔係跟食物嘅種類去分類,全部撈埋一齊。食物好快就黎到,首先叫咗一個炸淮山,望落去同薯條冇分別,而且一個脆皮亦都做得好好,不過咁樣返去切嘅淮山就會食到一絲絲嘅根,如果佢造成一粒粒嘅話可能更方便食,不過係好好味嘅。至於個燒魷魚筒,好味,但係更加驚喜嘅係佢伴菜的Wasabi薯蓉。將魷魚筒同埋薯蓉加埋佢嘅七味粉一齊擺入口,好有層次也香口。燒春雞冇乜特別,佢旁邊嗰幾舊番薯就好好味,而佢嘅沙律亦都做得好有誠意,特別係啲藜麥冇咗平時我哋自己煮嗰陣味。 見到隔籬枱叫嗰啲特色飲品都好吸引,不過今次就冇叫。至於個意大利飯,上面插着嗰幾塊芝士又香又脆又好味,個意大利飯仲可以拉絲。推介呀!
2023-05-06 283 瀏覽
今日推介我超級鍾意嘅沙田餐廳 SENSU💕係一間日式Fusion餐廳,有唔同意粉、蛋包飯、小食,仲有cocktail and mocktail飲~我最鍾意就係佢哋食物份量唔多,因為我食量好細,好快就飽,呢度嘅食物貴精不貴多!我最鍾意就係Caesar Salad啲菜好新鮮爽脆 我次次都會叫架!之前啲菜仲會切到一口大小,可以食得好優雅有爽脆嘅沙律菜同麵包粒,仲有好脆嘅煙肉粒,上面灑滿芝士粉,而且全部沙律菜都沾滿沙律醬我超愛今日試咗新Menu煎帶子櫻花蝦意粉超級超級好味必須encore唯一挑剔係份量太少
今日推介我超級鍾意嘅沙田餐廳 SENSU💕

煎帶子櫻花蝦扁意粉
煙三文魚凱撒沙律
煎帶子櫻花蝦扁意粉
2023-04-30 324 瀏覽
服務:無乜服務但收加一服務費,我寧願你單價自己加大10%好過寫明加一服務費,我條氣會順好多(落完單都反問一下,究竟邊個服務過我)坐低水都無杯,自己落單,自己埋單除左唔洗自己煮同拎埋個位度食之外食物:淡而無味,意粉兩啖食哂,無特別叫左杯荔枝蘋果茶(48蚊),煙三文魚忌廉意粉(118蚊),牛油果水波蛋多士(128蚊)價錢:完全係搵笨(可能我窮,肉赤)唔知食左咩就3百幾埋單總結:唔會再黎同唔會去其他分店隔離台兩位姐姐仔都話服務差(其中一個姐姐仔自稱好少係餐廳咁炆想鬧人)
(落完單都反問一下,究竟邊個服務過我)
坐低水都無杯,自己落單,自己埋單
除左唔洗自己煮同拎埋個位度食之外

食物:淡而無味,意粉兩啖食哂,無特別
叫左杯荔枝蘋果茶(48蚊),
煙三文魚忌廉意粉(118蚊),
牛油果水波蛋多士(128蚊)

價錢:完全係搵笨(可能我窮,肉赤)
唔知食左咩就3百幾埋單

總結:唔會再黎同唔會去其他分店
隔離台兩位姐姐仔都話服務差
(其中一個姐姐仔自稱好少係餐廳咁炆想鬧人)

2023-04-30
2023-04-24 355 瀏覽
見到間好岩打卡既日式西餐廳💙光初就係比佢環境吸引左去到見到啲食物都幾正好大份和風牛肉旋風蛋包飯配照燒汁($128)份量超大 夠哂兩個人牛肉軟淋好似牛腩咁好正蛋勁滑配埋汁 一流😋😋龍蝦汁海鮮扁意粉($128)龍蝦汁超濃味仲掛汁係每條意粉海鮮都幾多黑松露薯條($68)勁正 超推未係出面食過呢款咁濃既黑松露醬餐湯係蕃茄湯飲落好濃真係好似V8沙律有少少柚子汁蜜香雪梨葡萄烏龍果茶($42)真心呢個岩哂打卡好香又好飲清潤又甜#foodie_aki#yum_yum
見到間好岩打卡既日式西餐廳💙
光初就係比佢環境吸引左
去到見到啲食物都幾正
好大份

和風牛肉旋風蛋包飯配照燒汁($128)
份量超大 夠哂兩個人
牛肉軟淋好似牛腩咁
好正
蛋勁滑
配埋汁 一流😋😋

龍蝦汁海鮮扁意粉($128)
龍蝦汁超濃味
仲掛汁係每條意粉
海鮮都幾多

黑松露薯條($68)
勁正 超推
未係出面食過呢款咁濃既黑松露醬

餐湯係蕃茄湯
飲落好濃真係好似V8
沙律有少少柚子汁

蜜香雪梨葡萄烏龍果茶($42)
真心呢個岩哂打卡
好香又好飲
清潤又甜

#foodie_aki
#yum_yum

2023-04-07 734 瀏覽
餐廳位於人氣極旺的新城市廣場, 但因店鋪位處新城市第三期, 不是火車站出口的第一期, 不熟沙田的朋友容易迷失, 所以我們坐下35分鐘後才人齊, 但店家限時進食時間只有90分鐘, 我們只好食後再找地方閒聊。餐廳裝修採用木材質, 色調溫暖, 食物分量偏少, 但質素精緻而高質, 如只但求食環境和質素的情侣可以考慮。餐牌上的薄餅是厚批, 但來的薄餅卻是薄批底, 而且是薄得好像脆片一樣, 咬起來會發出聲響。泡菜做薄餅餡料, 我倒是第一次見識, 以為會好辣, 但想不到一點兒也不辣, 味道OK!蛋包飯是日本家常經典菜式, 賣相非常吸引, 切開蛋包後是帶汁的珍珠飯, 伴新鮮大蝦同吃, 大大滿足。燒猪肋骨外表燒得不錯, 食落口感則普通, 而且略嫌調味不足。三文魚忌廉意粉, 由於份量太小, 我還未來得及起筷已經被友人搶食一空^^
韓式泡菜黑豚肉薄餅
香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯
朱肋骨伴燒波蘿及紫薯
菠菜煙勳三文魚忌廉意粉
2023-04-03
韓式泡菜黑豚肉薄餅
2023-04-04 499 瀏覽
係沙田新城市入面呢間環境望落令人舒服簡約嘅打咭餐廳 店內坐位都幾多 坐得舒服 我地下午茶時間去 唔算好多人餐廳係QR CODE落單 我地點完野食都好快到蒲燒原條鰻魚蛋包飯個飯整得好靚 鰻魚加炒蛋呢個配搭更係無得輸🫶🏻炸雞翼薯條🍟炸雞翼做得好香脆 薯條配左個黑松露醬炸豬扒豬扒正常水凖 配左唔少新鮮沙律菜👍🏻伯爵奶茶配黑糖寒天飲品賣相好精緻 飲落唔會太甜 有一粒粒嘅寒天加落奶茶到幾特別👍🏻總括黎講 係一間可以一去再去嘅餐廳
我地下午茶時間去 唔算好多人

豬扒正常水凖 配左唔少新鮮沙律菜👍🏻
伯爵奶茶配黑糖寒天
總括黎講 係一間可以一去再去嘅餐廳

2023-03-29 467 瀏覽
餐廳環境唔錯,坐得好舒服食物賣相精美,約朋友嚟食啱晒 ▪️大啡菇黑松露水波蛋吐司 $118水波蛋整得好靚,咬開蛋漿流出來超邪惡!配搭大啡菇食,口感豐富,味道唔錯▪️燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168原條燒烤魷魚燒得好靚好香口,每件切到大細啱啱好,方便一啖一件,份量算好多。魷魚食落有咬口,想龍尾啲可以點味粉,配山葵薯蓉食又得▪️迷霧白桃烏龍氣泡茶 $68賣相精緻,氣泡茶加入白桃烏龍茶,解渴之餘又消膩🍴SENSU📍沙田沙田正街18號新城市廣場3期2樓A237號舖
餐廳環境唔錯,坐得好舒服
食物賣相精美,約朋友嚟食啱晒

▪️大啡菇黑松露水波蛋吐司 $118

▪️燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168

▪️迷霧白桃烏龍氣泡茶 $68
賣相精緻,氣泡茶加入白桃烏龍茶,解渴之餘又消膩

🍴SENSU
📍沙田沙田正街18號新城市廣場3期2樓A237號舖
2023-03-29 329 瀏覽
見到網上推薦既呢間餐廳特登黎到沙田佢裝修好靚,岩晒好仔朋友打卡日本木系裝修,內裡有唔少打卡位主打日式西餐有唔少創意既料理蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯平時蛋包飯就食得多估唔到呢間仲有黑咖哩食黑咖哩係製作時加入黑朱古力咖哩味既濃香混和朱古力既香氣令到層次更加豐富鰻魚好厚肉肥美配飯食真係一流雞蛋煎得岩岩好,超級嫩滑青森蘋果濃縮咖啡店員推薦既主打咖啡既有蘋果既酸甜味又有咖啡既苦澀味中和得好好係一款容易入口既咖啡
見到網上推薦既呢間餐廳
特登黎到沙田
佢裝修好靚,岩晒好仔朋友打卡
日本木系裝修,內裡有唔少打卡位
主打日式西餐

咖哩味既濃香混和朱古力既香氣
令到層次更加豐富
鰻魚好厚肉肥美
配飯食真係一流
雞蛋煎得岩岩好,超級嫩滑

青森蘋果濃縮咖啡
係一款容易入口既咖啡
2023-03-29
  • 原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯
2023-03-28 200 瀏覽
Sensu餐廳是一家位於沙田區的日式餐廳。除了傳統的日式料理之外,這家餐廳還提供了一些別具特色的菜品,其中蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯和迷霧白桃烏龍氣泡茶就是其中之一。蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯是一道將日式和印度風格融合在一起的創意料理。這道菜品以鰻魚和咖哩為主要材料,搭配蛋包飯,味道香濃、口感豐富。鰻魚經過特殊處理後,先用炭火燒烤,再用蒲燒醬汁烤至金黃色,口感鮮嫩多汁。咖哩的加入,則讓整道菜品味道更為豐富,並營造出獨特的口感。最後,蛋包飯的加入使得整道菜品更加完美,讓人一試難忘。迷霧白桃烏龍氣泡茶是Sensu餐廳的招牌飲品之一。這種氣泡茶以烏龍茶和白桃為主要材料,搭配氣泡水,味道清新、口感爽口。茶香和桃香的混合,讓整杯茶品帶有一種獨特的香氣,令人回味無窮。Sensu餐廳的蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯和迷霧白桃烏龍氣泡茶是充滿創意和特色的菜品和飲品,給人留下深刻的印象。如果您想嘗試新奇的料理和飲品,Sensu餐廳是您不容錯過的好去處。

2023-03-28 179 瀏覽
沙田Sensu餐廳是一家位於香港新界沙田區的日式餐廳,以其精美的菜品和精湛的廚藝聞名。其中,燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料是這家餐廳的招牌菜之一。燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料,是一道日式料理中非常經典的菜品。這道菜品以鮮嫩的原條魷魚為主料,搭配山葵薯蓉和自家製香料,味道鮮美、口感豐富,深受食客的喜愛。在Sensu餐廳,燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料的做法非常精湛。魷魚經過特殊處理後,先用炭火燒烤,使得魷魚的外層微焦,內部仍然鮮嫩多汁。接著,配以山葵薯蓉和自家製香料,使得整道菜品更加美味可口。山葵薯蓉的加入,讓菜品更加豐富口感,自家製香料的獨特配方,則讓菜品味道更為突出。除了燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料外,Sensu餐廳還提供了其他優質的日式菜品,如刺身、壽司、天婦羅等,每道菜品都是由經驗豐富的廚師親手製作,保證道地美味。總之,燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料是沙田Sensu餐廳的招牌菜之一,其鮮嫩多汁、豐富的口感和獨特的香料配方,讓人一試難忘。如果您想品嚐道地的日式美食,Sensu餐廳是您不容錯過的好去處。

除了燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料外,Sensu餐廳還提供了其他優質的日式菜品,如刺身壽司、天婦羅等,每道菜品都是由經驗豐富的廚師親手製作,保證道地美味。

2023-03-27 236 瀏覽
入座計90分鐘,齊人先好入座;最低消費每位1份食物或飲品🙂淨睇價錢唔平,套餐做會員免費平$100點了$398(會員價)套餐香煎豬鞍配柚子麵豉蘋果蓉(另+$28)估唔到肉好嫩滑,肉汁鮮嫩👍🏻黑松露卡邦尼薄餅$138,ok鰹魚燒汁牛肉蛋包飯(套餐),好味😋嫩菠菜煙燻三文魚忌廉意粉,$118👍🏻意大利豬肉腸,蘑菇麵包薄餅😵早知唔叫呢樣,唸住薄餅飽肚,原來係麵包🥯蘑菇湯好好味😋選擇都有限,食品質素都可以,不過服務態度真係需要改善🥴離遠揮手見唔到,要大叫先有人埋嚟落單用膳時間夠鐘必須要埋單,不過無人入座都無趕走用open rice 買food story coupon $100 只俾$90,唔可以叫套餐請注意⚠️
入座計90分鐘,齊人先好入座;
最低消費每位1份食物或飲品🙂

淨睇價錢唔平,套餐做會員免費平$100

點了$398(會員價)套餐
香煎豬鞍配柚子麵豉蘋果蓉(另+$28)
估唔到肉好嫩滑,肉汁鮮嫩👍🏻

黑松露卡邦尼薄餅$138,ok

鰹魚燒汁牛肉蛋包飯(套餐),好味😋

嫩菠菜煙燻三文魚忌廉意粉,$118👍🏻

意大利豬肉腸,蘑菇麵包薄餅😵
早知唔叫呢樣,唸住薄餅飽肚,原來係麵包🥯

蘑菇湯好好味😋

選擇都有限,食品質素都可以,
不過服務態度真係需要改善🥴
離遠揮手見唔到,要大叫先有人埋嚟落單
用膳時間夠鐘必須要埋單,不過無人入座都無趕走

2023-03-25