2022-08-03 361 瀏覽
▫️巨午餐肉芝士雙份日本滑蛋牛油果芥末醬 $58個包意外地幾脆幾好食😋相比起其他main牛角包算係比較平啲,同埋份量夠大夠飽!但麻煩就係食嘅時候好難咬😂太大舊切完之後變成一忽忽好論盡,不過味道嚟講係不錯的😻▪️痴_線朱古力咖啡 $55只有熱冇凍架🫶🏻另一款自流唔朱古力亦都非常打卡👻朱古力醬爆曬出嚟!港女必備👧🏻味道方面就正正常常啦😂🔹好飽評語呢間Cafe有好多間分店,我都係第一次去,環境方面佢係透明/白色/雲石做主題,門口招牌幾打卡但係入面就普通雲石枱😺menu上佢仲有貓仔多士同埋和牛丼,大家見到可以話比我知好冇食😹但如果係純粹想嚟打卡嘅話,我覺得未必需要特登過嚟,始終佢有好多間分店下次經過嘅時候先再試一試都可以😹🫶🏻整體味道不過不失啦~
▫️巨午餐肉芝士雙份日本滑蛋牛油果芥末醬 $58

▪️痴_線朱古力咖啡 $55

🔹好飽評語
  • 痴_線朱古力
2022-07-15 256 瀏覽
🌒 小編夜晚約咗朋友食飯,自己好少出港島區,見有時間就去銅鑼灣行下,順便去sensory ZERO食晚飯。[ 亂闖試飲試食 ]🍽 是日海鮮配日本米意大利飯 😋😋😋😋當晚嘅海洋為帶子,都算好大隻。佢哋選用日本米嚟整意大利飯,所以唔會好難咀嚼,入面有少少菌類同芝士粉,醬汁偏向清淡。☺️ 🍽 澳洲 M5+ 和牛溫泉蛋飯 😋😋😋😋朋友叫咗依個日式飯試,不過不失!澳洲M5+和牛肉質嫩,溫泉蛋同飯都係喺水準內。☺️ ☕️ 初吻 😋😋😋😋面頭有少少焦糖,甜味嘅咖啡,似係白朱古力咖啡。☺️ 🍦sensory ZERO x DAMA 純素雪糕 - 竹炭椰子可可 😋😋😋😋😋成晚最令人驚艷嘅純素雪糕,食落先有好濃郁嘅香甜椰子味,然後黑朱古力嘅可可味慢慢喺口腔滲出嚟。雪糕因為係純素,所以冇加添任何奶類食材,口感似沙冰,好適合對奶製品敏感人士食用。👍🏻晚餐 💵💵💵💵約港幣$200/人 💁🏻‍♀️ 溫馨提示︰依間分店晚市較早完結,晚上9點就閂門,所以食晚飯嘅朋友仔要嚟銅鑼灣分店,就要自己預一預時間啦!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 是日海鮮配日本米意大利飯 😋😋😋😋

🍽 澳洲 M5+ 和牛溫泉蛋飯 😋😋😋😋

☕️ 初吻 😋😋😋😋
面頭有少少焦糖,甜味嘅咖啡,似係白朱古力咖啡。☺️

晚餐 💵💵💵💵約港幣$200/人

是日海鮮配日本米意大利飯
澳洲 M5+ 和牛溫泉蛋飯
初吻
2022-07-14 135 瀏覽
之前堂食過覺得唔錯, 見公司附近有就lunchtime 去買左個外賣,係市區黎講呢個價錢算唔錯🥹👍🏻💛日式豬軟骨溫泉蛋飯 $118外賣盒分開兩格,想要幾多汁可以自己安排~豬軟骨煮得幾軟身入味,醬油味唔會太鹹蓋過豬軟骨既味,而且份量比我想像中多,有三大舊,其中一舊真係大到好似tempo細紙巾咁大 (請見圖三)😂😂😂另外溫蛋生熟度掌握得好好,小小建議,個蛋可以擺去飯嗰格,因為夾過去飯既過程好易散同都係用黎撈飯㗎姐哈哈🤣餐廳用日本米同日本蛋,得出每粒飯都好飽滿,食落有口感👍🏻餐具係散裝,無膠袋包住,疫情之下呢個扣少少分。但店員好有禮貌,值得一讚,所以打和啦 super!!🫠另外提提大家,因為餐廳係2樓,得一架𨋢上,仲會有人問你係咪去社區疫苗接種中心😵‍💫, 想快少少就可以經莎莎上電梯😎味道:8.5/10性價比:7.5/10📍sensory ZERO (禮頓中心)銅鑼灣禮頓道77號禮頓中心2樓L1號舖📌人均消費: below $101-200#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogge

💛日式豬軟骨溫泉蛋飯 $118

外賣盒分開兩格,想要幾多汁可以自己安排~

餐廳用日本米同日本蛋,得出每粒飯都好飽滿,食落有口感👍🏻

餐具係散裝,無膠袋包住,疫情之下呢個扣少少分。
但店員好有禮貌,值得一讚,所以打和啦 super!!🫠

味道:8.5/10
性價比:7.5/10

📍sensory ZERO (禮頓中心)

📌人均消費: below $101-200
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #打卡餐廳 #causewaybay #fusionfood #alldaybreakfast #cafe
外賣自取
2022-07-11 114 瀏覽
sensory ZERO (禮頓中心)朋友成日提sensory ZERO呢一間cafe,好打卡ABLE,一直想試好耐。今日下午係銅鑼灣行街,夜晚約左朋友食晚餐,呢個時間可以去食個輕食。知道禮頓中心有一間分店,不過位置比較隱秘,係SaSa一樓左手邊,一唔留意,就會忽略左。平日時間,餐廳唔多人,環境唔會好嘈雜,以簡約白色為主調,比人感覺幾舒服。雙份日本滑蛋牛角包 ($42)原來牛角包係下午茶時間先有,雙份炒蛋份量放滿係牛角包上面。炒蛋好滑,滑蛋下有芥末醬,牛角包烘得香脆,滿滿一啖放入口,真係好滿足。
sensory ZERO (禮頓中心)

雙份日本滑蛋牛角包 ($42)

[ sensory ZERO ☕️ ]銅鑼灣 @sensoryzero 呢間 cafe 嘅入口,喺莎莎舖頭入面嘅一個角落👀 第一次去嗰陣,真係唔易搵!🤣 但好處係幾隱蔽,即使假日都唔算好多人,可以靜靜地坐吓🥰»»————- ☟☟ ————-««[ 1 5 3 食 評 😋 ]🥐 感味爆料牛角包 ($58)153 揀咗肉鬆款式嘅牛角包,裏面有:肉鬆、芝士、雙份日本滑蛋、牛油果芥末醬✨牛角包烘過幾鬆脆,蛋炒得好滑(餐廳表示選用日本蛋🥚)芥末醬幾惹味但唔攻鼻,不過就太唔覺有牛油果味🤔🍳 無肉大滿足早餐配自家製果醬 ($128)因為 153 唔太鍾意食腸仔、煙肉嗰啲醃製肉類,所以就揀咗呢個無肉嘅 all-day breakfast 🍽 呢個 all-day breakfast 裏面有:喵喵多士、芝士焗椰菜花、薯角、沙律、雙份日本炒蛋、茄汁焗豆🫘 大部分都係全日早餐常見嘅食物,喵喵多士就特別啲,係貓咪嘅形狀幾可愛🐱 烘到微暖香脆都幾好食~另外呢個全日早餐有配果醬,可以揀士多啤梨玫瑰🍓、無花果,或者雜莓果醬🫐 153 就揀咗無花果,第一次食幾特別,酸酸甜甜都幾開胃🌟🍫 痴_線朱古力 ($50)嚟到 s
[ sensory ZERO ☕️ ]

[ 1 5 3 食 評 😋 ]

🥐 感味爆料牛角包 ($58)

感味爆料牛角包

🍳 無肉大滿足早餐配自家製果醬 ($128)

無肉大滿足早餐配自家製果醬

🍫 痴_線朱古力 ($50)

嚟到 sensory ZERO, 點可以唔試佢哋嘅 痴_線朱古力 呢🤪

佢其實係一杯熱朱古力嚟,只限熱飲冇凍飲提供。朱古力面頭鋪滿黑、白、牛奶朱古力碎,仲鋪咗大量朱古力粉,朱古力滿到漏瀉🤤

雖然外觀好澎拜,但飲落冇想像中咁漏,用嚟打卡📸 或作為餐飲都可以接受👍🏻

痴_線朱古力

[ 供 應 時 段 🕛 ]

留意返,153 食嘅以上兩款食物(牛角包、全日早餐)唔係全日供應,平日午市係冇得食㗎😩

星期一至五:
✅ 早市
❌ 午市
✅ 下午茶
✅ 晚市

星期六日及公眾假期:
✅ 全日供應

»»————- ☟☟ ————-««

sensory ZERO(銅鑼灣)

🍴 餐廳地址:

📍 分店地址:

▪️ 灣仔港灣道6-8號瑞安中心1樓103號舖
▪️ 太古太古城道18號太古城中心地下誠品生活G014號舖
▪️ 尖沙咀廣東道3號海港城馬哥孛羅香港酒店G樓連卡佛
▪️ 黃竹坑香葉街2號One Island South G01號舖
▪️ 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓706號舖
▪️ 沙田科技大道西17號17W大樓地下G01號舖
▪️ 大角咀九龍大角咀海泓道1號奧海城三期地下 G29 號舖

🔍 同區搜尋:

#153foodie西式
2022-06-26
痴_線朱古力
2022-04-18 423 瀏覽
有汽咖啡好特別、無花果Jam好有香味配合貓咪造型多士絶配、croissant好好食、份量算係大份,唔使排隊嘅Cafe’好適合同朋友及獨自一人偷閑嘅地方😁藉得再嚟👍🏼
藉得再嚟👍🏼

粉紅咖哩豬扒飯
Fig  &  Earl Grey  Tea  Jam
2022-04-18
粉紅咖哩豬扒飯
Fig  &  Earl Grey  Tea  Jam
2022-04-17 319 瀏覽
星期日晏左起身,原本想試另外一間cafe, 但已經冇晒野食,咁行過呢間sensory zero見佢都好似唔錯就入去試下,睇下個餐牌先內容都幾豐富,都好多選擇。介紹下d食物先我地2個叫左廚房幫你諗好意粉,即係pasta daily今日個意粉係海膽忌廉汁意粉味道偏淡冇海膽味有少少失望。味道:3/5 賣相:3/5另外一個係all day deluxe breakfast 除咗好基本嘅炒蛋,多士 ,沙律菜 ,薯餅同茄汁焗豆之外佢有配m5澳洲和牛同焦糖香蕉炒蛋味道一般但都算滑,至於沙律菜,焗豆同薯餅都係基本野就唔多講。佢個果醬我覺得幾出色因為估唔到幾出色所以食完先記得影,佢有4款果醬選擇,我揀左個無花果伯爵茶果醬,清新既無花果配淡淡既伯爵茶味相當出色。個果醬覺得幾驚喜。和牛方面就都一般般,唔太夠牛味,靠個汁先叫做有少少味。飲品方面,好多搞鬼名。痴_線朱古力咖啡其實本身係想叫痴_線朱古力,但手殘揀錯左,心諗應該分別唔大。個mocha 朱古力味唔太夠,咖啡有少少酸。Signature coffee <first kiss>佢應該係latte 上面有一層焦糖。總結:餐廳服務食物一般般,
內容都幾豐富,都好多選擇。

介紹下d食物先
我地2個叫左
廚房幫你諗好意粉,即係pasta daily

今日個意粉係海膽忌廉汁意粉

味道偏淡冇海膽味有少少失望。

味道:3/5
賣相:3/5

另外一個係all day deluxe breakfast

佢個果醬我覺得幾出色

和牛方面就都一般般,唔太夠牛味,靠個汁先叫做有少少味。

飲品方面,好多搞鬼名。

痴_線朱古力咖啡

個mocha 朱古力味唔太夠,咖啡有少少酸。

Signature coffee <first kiss>

佢應該係latte 上面有一層焦糖。

總結:
餐廳服務食物一般般,唔算特別出色。
但服務唔錯,侍應幾好禮貌。餐具都幾用心。環境都算舒服。

今次到我🐻‍❄️臭屁熊獨食👻,呢間cafe嘅朱古力特飲出哂名吸引左好多人嚟打卡,等我又試吓先😆銅鑼灣分店喺Sasa一樓入面嘅角落位,係禮頓中心出面兜左個大圈先搵到🤦🏻‍♀️簡約白色嘅裝潢,空間唔大,但勝在冇咩人,好靜好舒服,可以坐好耐偏西日式,有沙律、意粉、飯類、多士同牛角包等選擇,整體份量都唔少,食到好飽🙈不過價錢略貴同味道普通,可能太過有期望,反而覺得有少少失望,冇網上其他人講到好驚艶,覺得飲品比食物出色,如果有機會再去,應該淨係會叫杯朱古力_➤熱痴_線朱古力 Crazy chocolate🍫(下午茶餐+$9)主要係為咗呢杯朱古力而黎,果然名不虛傳,一見到真身就覺得個名真係冇改錯,杯面舖滿大量嘅黑、白、牛奶朱古力碎同朱古力粉,多到就嚟滿瀉,好澎湃,賣相非常吸引😂 暖笠笠,打卡要快手,朱古力都溶得幾快,聞落超香朱古力味,飲落係比平時普通餐廳嘅朱古力再濃郁少少,冇想像中咁甜膩,帶少少黑朱古力嘅苦澀,仲飲到少少未完全融哂嘅朱古力碎,但擺耐左凍左之後,啲朱古力凝固沉哂落杯底,整體其實冇乜特別,係賣相加左分 (P.S.店員仲會好貼心比埋濕紙巾,咁就唔怕飲到好污糟啦)➤蒲燒鰻魚|雙份日本滑蛋|牛油

_
痴_線朱古力(下午茶+$9)

➤蒲燒鰻魚|雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬|感味爆料牛角包Crispy croissant with overflow stuffing(kabayaki eel & double japanese scrambled eggs with avocado wasabi paste)🥐$92.7
牛角包係下午茶先有,總共有九款揀,比想像中大個,都算對得住價錢嘅,雖然都係偏貴🙈表面烘得幾酥脆,層次分明,只係食到尾個包比啲醬同蛋汁浸淋左少少,餡料幾豐富,中間夾住兩大舊燒汁鰻魚,口感淋滑入味,面頭灑左少少紫菜碎,不過食嘅時候要小心啲有少少碎骨🤭雙份滑蛋果然好厚,但亦都因為偏厚嘅關係裏面有少少熟同乾,相反面層唔會太熟仲保留咗少少蛋汁同嫩滑嘅口感,正正常常,加埋半溶嘅芝士,但牛油果芥末醬🥑唔係幾出,存在感零😂整體正常發揮,冇特別,就係想像到嘅味,而且太大嚿,好難一次過擺入口,食嘅時候感覺好似分開三樣嘢嚟食咁
蒲燒鰻魚|雙份日本滑蛋|牛油果芥末醬|感味爆料牛角包

➤脆炸蕃薯條 Sweet potato fries🍠🍟$43.2
炸得幾香口同乾脆,唔油膩,食到蕃薯嘅香甜,配埋蛋黃醬就冇咁dry,不過不失
脆炸番薯條

2022-03-28
下午茶
  • 痴_線朱古力
2022-01-07 416 瀏覽
專程慕名而來試吓佢嘅呢杯🌟髒髒朱古力🍫🌟見到佢個賣相咁多唔同層次嘅朱古力粉,同裝飾,已經覺得好吸引,我冇攪勻佢飲,先食咗塊面頭嘅朱古力🍫然後再飲,層次味道豐富🤩又唔會太甜👍🏻無論係打卡影相定係味道,都唔錯✨
專程慕名而來試吓佢嘅呢杯🌟髒髒朱古力🍫🌟
2021-12-19 337 瀏覽
法式朱古力牛奶朱古力奶味道香濃甜甜的,冬天飲最適合。反而下次想試吓佢哋嘅痴線朱古力🍫感味爆料牛角包🥐:雙份日本滑蛋牛角包真係唔怪得佢話係爆料,雙份炒蛋嘅份量令到牛角包滿一滿。炒蛋亦都非常之滑,最驚喜係佢嘅牛油果醬,帶少少芥末味都幾惹味。巨午餐肉芝士雙份日本滑蛋牛角包同上邊嗰個牛角包一樣,炒蛋都係非常之嫩滑。午餐肉亦都非常之大條,炸到外邊超級脆,唯一有少少美中不足就係我覺得午餐肉比較鬆散,如果肉質比較實淨翻少少會好食啲。
法式朱古力牛奶

感味爆料牛角包🥐:

雙份日本滑蛋牛角包

巨午餐肉芝士雙份日本滑蛋牛角包
2021-10-28 703 瀏覽
今日放假,心情大好!可以好好享受一下放慢腳步👣的感覺!瞓醒覺再去食個晏,真係好開心呢!之前已經有人叫我去試吓去呢度飲吓佢杯Crazy chocolate,所以我今日其實係因為呢杯野先過嚟食晏的!去到坐低,食飯時間都竟然唔使等位亦冇乜人,只有三兩枱客!好令我難以置信!平時去太古果間經常都滿坐,完全截然不同!我哋叫咗兩份午餐!一個係饅魚飯,另外一個係豚肉飯!午餐均有一個沙律🥗一個湯同一杯$40以下嘅飲品!饅魚飯味道很不錯!而且大大份,饅魚亦有三大嚿,仲有一大堆炒蛋添!真係飽到食唔曬!另外豚肉飯老公話都唔錯⋯⋯最後就係我特登過嚟飲嘅痴線朱古力🍫,真係好濃朱古力味,好香好好味!而且跟餐只加$10感覺好抵!👍🏻👍🏻最後我老公話最滿意係呢間嘢冇乜人,感覺舒服冇壓迫感,可以再嚟(因為平時叫佢去太古果間佢誓死唔去😞)
2021-10-25
2021-10-21 373 瀏覽
食完飯買杯咖啡飲, 試吓朋友推介嘅ginger latte💛因為係用ginger syrup, 所以冇得走甜, 但係可以少甜 (但同時會少啲薑因為只係少啲ginger syrup😂)咖啡香濃, 薑味亦都好出, 因為平時唔飲開甜野, 我覺得少甜啱啱好, 唔會因為少甜而冇乜薑味✨ 推介☺️(唔好意思張相唔係好靚, 純粹想show佢真係有好多薑🤣)

(唔好意思張相唔係好靚, 純粹想show佢真係有好多薑🤣)
外賣自取
  • Ginger  Latte
2021-10-13 412 瀏覽
離不開必定飲crazy chocolate 唔好以為普普通通嘅cafe 其實D食物都有質素扮下文青同埋坐低慢慢傾計都幾舒服地方都寬躺唔會趕住食完就要走嘅感覺。服務態度又好好呢個地方必去地點值得一試
離不開必定飲crazy chocolate
唔好以為普普通通嘅cafe
其實D食物都有質素
扮下文青
同埋坐低慢慢傾計都幾舒服
地方都寬躺
唔會趕住食完就要走嘅感覺。服務態度又好好
呢個地方必去地點
值得一試
2021-09-26 473 瀏覽
餐牌選擇似考試格式, 稍不留神,就會叫錯有些食品只限早餐/午餐/下午茶/晚餐,才可order,但就放在同一個file 夾比客人選擇~廚師幫你諗好意粉~$114大大碟意粉,非常乾身,以蕃茄,芝士粉,海鮮做調味配料,味道尚算不錯,但餐廳的意粉系列選擇只有這款和素食意粉,而牛角飽在午餐時段又不供應,在不想食飯的情況下,實在係"迫不得已"的唯一選擇~蒲燒三層鰻魚滑蛋飯~$143厚切鰻魚大大片,入口後發現有微小刺骨,要小心吃。味道尚算不錯,一大碗飯,份量也超多。粟米湯/藜麥沙律菜dark chocolate mocha

餐牌選擇似考試格式, 稍不留神,就會叫錯
有些食品只限早餐/午餐/下午茶/晚餐,才可order,
但就放在同一個file 夾比客人選擇

~廚師幫你諗好意粉~$114

~蒲燒三層鰻魚滑蛋飯~$143

粟米湯/藜麥沙律菜

dark chocolate mocha
來一杯天馬行空的咖啡 ☕️sensory ZERO 創立於2014年, 只係短短幾年,分店已擴充到港九新界🇭🇰 一直聽聞佢地既咖啡創意無限,今日經開佢哋嘅cafe終於有機會試吓啦😋Crazy Mocha ☕️ 係佢地人氣飲品痴_線 朱古力🍫既朋友🤣 海量朱古力配上甘香既咖啡,出奇地夾,面且一D都唔太甜,睇得又飲得😍澳洲M5和牛肩肉沙律🥗近年大熱低碳/生酮飲食,呢款菜式絕對好岩鐘意健康keep fit 既朋友仔。和牛肉味夠而且軟身,配埋清新沙律食完都唔覺得太膩。輕盈之選。同枱朋友點了其他口味既咖啡☕️都好飲又有特色,鐘意品嚐咖啡驚你哋有時間可以嚟呢度試吓🥰
來一杯天馬行空的咖啡 ☕️

Crazy Mocha ☕️