2024-04-14 0 瀏覽
今午專誠去試試tiramisu & coffee😆。Cafe主要以深色木系為主題,悉心的擺設,予人一份閒息感覺💃💥Classic Tiramisu $70👉👉整體層次分明,份量較一般偏大。👍入口順滑,略帶酒和咖啡香味,手指餅有口感,入口即熔。🤤💥Baileys Coffee $44👉👉甜酒並没有蓋過咖啡的濃郁,兩者竟是這麼融和。😃😊咖啡師會偶爾出來和顧客互動,諮詢大家意見,為求讓每位客人能樂在其中。✌️咖啡師和我互動時,提及用aquacode冲泡咖啡,以增強特色咖啡的提取。免收加一✌️
今午專誠去試試tiramisu & coffee😆。

💥Classic Tiramisu $70
👉👉整體層次分明,份量較一般偏大。👍
入口順滑,略帶酒和咖啡香味,手指餅有口感,入口即熔。🤤

💥Baileys Coffee $44
👉👉甜酒並没有蓋過咖啡的濃郁,兩者竟是這麼融和。😃

免收加一✌️
2024-03-30
  • Tiramisu
  • Baileys Coffee
2024-03-31 92 瀏覽
偶而在open rice看到這間cafe👉tiramusu&coffee相片甚吸睛,今午便到訪去hea hea tea tea😆。整間cafe主要以木系為主題,加上悉心的擺設,舒適感濃😍💥Classic Tiramisu 🤤$70👉整體層次分明,份量較一般偏大。👍入口順滑,略帶酒與咖啡的香味,手指餅偏硬,但入口即熔。💥Hot Baileys Coffee 😋 $44👉一口嘗下去兩者是這麼的融和,甜酒没有蓋過咖啡的濃香。😊咖啡師會偶爾出來跟顧客互動,諮詢大家對食物和咖啡的意見,為求精益求精,真心希望讓每位顧客能樂在其中。💃下次定會跟朋友再到訪試試其他食物和咖啡

整間cafe主要以木系為主題,加上悉心的擺設,舒適感濃😍

💥Classic Tiramisu 🤤$70
👉整體層次分明,份量較一般偏大。👍
入口順滑,略帶酒與咖啡的香味,手指餅偏硬,但入口即熔。

💥Hot Baileys Coffee 😋 $44
👉一口嘗下去兩者是這麼的融和,甜酒没有蓋過咖啡的濃香。

💃下次定會跟朋友再到訪試試其他食物和咖啡

2024-03-30
  • Tiramisu
  • Baileys Coffee
本身都鍾意啲餐廳門面係比較多木嘅裝飾,行過就俾佢嘅門面吸引咗,適逢禮拜尾chill chill哋,入去輕鬆吓。餐廳坐滿晒都唔會太嘈,唔會覺得好侷促,個感覺好良好。見到幾多一pair pair嘅couple或者朋友甚至係family嚟。我嗌咗Egg Benedict配三文魚,咖啡係LatteEgg Benedict 配三文魚佢嘅Bended係驚喜滿滿,首先佢嘅份量比想像中大,冇諗過佢係會比成粒牛油果,通常喺出面食嗰啲比半個㗎咋嘛😂另外,佢個包唔係實得得嘅muffin,係好鬆軟嘅豬仔包。咬落去嗰下俾佢嘅牛油香衝擊到。Latte (nutty)嗌咖啡嗰陣佢會問鍾意fruity or nutty ,亦都係我比較欣賞嘅地方。我個人本身就比較鍾意nutty嘅咖啡,而佢呢一杯真係幾好飲。推介同朋友嚟gathering嘆吓

我嗌咗Egg Benedict配三文魚,咖啡係Latte

Egg Benedict 配三文魚

Latte (nutty)

推介同朋友嚟gathering嘆吓
Egg  Benedict  (with  Salmon)
Latte  (Nutty)
Egg  Benedict  (with  Salmon)
2024-03-22 100 瀏覽
食物:4.5/5環境:4/5服務:4/5性價比:4/5 食物:九龍城呢間cafe無論平日定weekend中午都好多人食,平日要12:30去到先有位,之後陸續多人爆場至2點。今次試左個慢煮雞胸main, 雞胸煮得嫩滑,肉份量還可以,陪埋d伴菜岩岩好夠食,Rings Coffee最最最出夠係佢係咖啡類飲品。叫左杯咖啡梳打,好好飲,比例好好同夠大杯,推介!環境:正常餐廳格局,冇咩好講服務:正常餐廳服務,冇咩好講性價比:平日lunch set連飲品 ~$150左右,算係中高檔價錢,但食物好食同飲品好好好好飲,超值得一試
食物:4.5/5
環境:4/5
服務:4/5
性價比:4/5
環境:正常餐廳格局,冇咩好講
服務:正常餐廳服務,冇咩好講
2024-03-03 199 瀏覽
今日去九龍城找地方和好朋友食午飯,見到Rings Coffee 的評語都不錯,就來試吓。點知喜出望外,職員服務 excellent,笑容滿面,食物質素又好,座位舒適,非常適宜一路品嚐食物一路談天說地,職員不會「吹吹趕趕」。食完個主菜,仲食埋甜品。可惜太飽,未能品嚐他們出名的咖啡。不過下次一定再來😊All Day Breakfast :牛油果剛剛熟透,炒蛋幼滑,又有Parma Ham和乳酪,美味又有營養溫泉肉醬意粉:朋友點的菜式,睇落都相當美味,賣相極吸引原味Tiramisu :不會太甜,很適合女士們

溫泉肉醬意粉:朋友點的菜式,睇落都相當美味,賣相極吸引

原味Tiramisu :不會太甜,很適合女士們
溫泉蛋肉醬意粉
原味Tiramisu
溫泉蛋肉醬意粉
原味Tiramisu
2024-01-19 376 瀏覽
第二次Encore 呢間Cafe~ 其實第一次係喺九龍城無意中發現到呢間Cafe,結果食過第一次之後就覺得好好食,所以就特登返嚟食多次。今次就試咗佢哋個all day Breakfast同埋Tiramisu. Tiramisu識落酒味重啲啲,兩個人share食份量就啱啱好,面頭啲cream就Heavy啲,再加埋中間脆嘅餅乾同埋個海綿蛋糕一齊食,好正。而all day breakfast 相對冇乜特別,覺得有啲啲貴。

2024-01-07 356 瀏覽
同事話個咖啡好好飲,聽聞個咖啡師仲拎過拉花獎。之前成日開地圖都見到哩間咖啡店,但一直無機會試。今次終於約得成,約埋同事一齊去試下 🤓附近有地盤工程,每一下打椿,成間咖啡店都震,每日返工嘅員工都好辛苦😖全日早餐 ($138)All Day Breakfast所有午餐都會送餐湯。個全日早餐好豐富,有炒蛋、牛油果、薯餅、香腸、parma ham、sourdough,仲有一杯乳酪cereal。每樣少少,食落好飽。平時all day breakfast,好少會有cereal 😍如果怕份量太大,咖啡店仲有提供唔同款嘅all day breakfast,可以揀下邊款岩自己食。馬斯卡彭芝士肉醬意粉 ($138)Mascarpone Bolognese肉醬有啲漿口,意粉上面有少少辣椒絲,夾埋意粉一齊食,可以中和意粉嘅膩。仲有啲合桃碎令個意粉多一個口感,好好食。Flat White ($19)原價係$38,跟餐叫會有半價。轉燕麥奶就要加$4,一樣會有半價。咖啡豆可以揀nutty 或者 fruity 豆。咖啡好香,奶打得好滑,就算用燕麥奶,個拉花都好靚。無意中聽到職員同客人對話。當職員執枱發現客人個日式布丁
今次終於約得成,約埋同事一齊去試下 🤓

全日早餐 ($138)
All Day Breakfast

所有午餐都會送餐湯。
每樣少少,食落好飽。

馬斯卡彭芝士肉醬意粉 ($138)
Mascarpone Bolognese

仲有啲合桃碎令個意粉多一個口感,好好食。

Flat White ($19)

咖啡豆可以揀nutty 或者 fruity 豆。
咖啡好香,奶打得好滑,就算用燕麥奶,個拉花都好靚。

無意中聽到職員同客人對話。
當職員執枱發現客人個日式布丁淨返好多,於是問客人係咪唔岩食。
客人尷尬咁答,覺得個布丁太甜。
職員聽到甜品唔岩客人口味,free咗個布丁俾個客。
即刻同其他職員一齊研究點去改進。
好好嘅良心小店💗
2023-11-23 416 瀏覽
九龍城有很多cafe,呢間以牛油果作招徠。今次嚟只係歇吓腳,飲杯嘢,食件cake。因為人手拉花,所以等咗一陣。咖啡唔係特別出色,普普通通。朋友喜歡芝士奶蓋,佢話飲品清新,芒果味濃,下午飲最好因為當日冇其他蛋糕,只得兩款Tiramisu。賣相幾靚,原味較好食,其實都係一般。綠茶味唔夠香,無驚喜。下次唔會再食。雖然食物唔太吸引,但環境舒服,當日滿座都唔太嘈。店主可能好鐘意漫畫人物Tin Tin,每邊牆都掛咗幾幅丁丁歷險記的posters。
鮮奶咖啡

因為人手拉花,所以等咗一陣。咖啡唔係特別出色,普普通通。
四季春芒果橙芝士奶蓋

朋友喜歡芝士奶蓋,佢話飲品清新,芒果味濃,下午飲最好

Tiramisu

因為當日冇其他蛋糕,只得兩款Tiramisu。
賣相幾靚,原味較好食,其實都係一般。
綠茶味唔夠香,無驚喜。下次唔會再食。
Matcha  Tiramisu

鮮奶咖啡
Tiramisu
2023-11-05 445 瀏覽
Ring coffee係我九龍城區去得最多嘅coffee shop。喜歡佢嘅早午餐,weekend去到可以慢慢食。好多菜式都有健康美味的牛油果,佢嘅薯餅亦都出色。Yogurt新鮮美味,all day breakfast 更有Vegetarian 選項。咖啡方面亦都有好多選擇,不過我比較常點較普通的Flat white。Green Breakfast 2.0 素食早餐2.0Mascarpone Bolognese 馬斯卡彭芝士肉醬意粉

Green Breakfast 2.0 素食早餐2.0

2023-11-04 403 瀏覽
近年九龍城多了很多咖啡店,每一間都各有特色。Rings Coffee以木質傢俬為主,今次和朋友選擇到這裡吃午餐主要是被這裡的牛油果花和Tiramisu吸引。❈ 牛油果蛋多士 HK$98❈ 焙茶鮮奶 HK$22 (配午餐價)牛油果花真的好美,太陽蛋也非常吸睛。牛油果加上少許胡椒粉與太陽蛋放在酸種麵包上,味道很搭。另外還配搭營養又健康的穀麥乳酪。焙茶鮮奶略甜,拉花精美。❈ 全日早餐2.0 HK$138❈ 四季春芒果橙芝士奶蓋 HK$24 (配午餐價)全日早餐非常豐富,炒蛋、香賜、培根、牛油果、薯餅,酸種麵包和穀麥乳酪。四季春芒果橙芝士奶蓋外表看似啤酒,是以新鮮芒果和橙榨成果汁加上清香的四季春混合以成,頂層的奶蓋,甜以不膩,口感綿滑。❈ 提拉米蘇 (經典原味) HK$70這個Tiramisu與傳統餐廳的做法不一樣,這個的底層手指餅外酥內脆,上層加上軟綿綿的奶油。

❈ 牛油果蛋多士 HK$98
❈ 焙茶鮮奶 HK$22 (配午餐價)

牛油果蛋多士
焙茶鮮奶

❈ 全日早餐2.0 HK$138
❈ 四季春芒果橙芝士奶蓋 HK$24 (配午餐價)

全日早餐2.0

❈ 提拉米蘇 (經典原味) HK$70

提拉米蘇 (經典原味)

牛油果蛋多士
2023-09-24 578 瀏覽
第一次特登去食一間餐廳食早餐,好姐妹介紹話呢間早餐多款式配搭又好味,所以今日去開附近就黎試下😆 地點不難找到,九龍城站行幾分鐘就到。入到餐廳,店員給我一個很好的角落位,我可以舒舒服服,慢慢享受早餐。呢期鍾意食既野都係綠色,所以我點左飲品綠茶鮮奶。主餐叫左All day breakfast牛油果蛋多士,只係樽仔嗰個有啲唔知點咁,其他主食-燶邊太陽蛋,花花新鮮牛油果,健康椰菜花同埋牛油果醬多士都不錯,早餐來說,份量很夠,大滿足😋

2023-09-11
$150 (早餐)
  • All  Day  Breakfast
2023-09-12 451 瀏覽
今日喺九龍城附近做嘢 早咗少少 諗住飲杯咖啡食少少嘢 之前曾經嚟過一次飲手沖 覺得麻麻哋好飲不過附近我淨係識呢一間Cafe 所以都係嚟返呢度今日嘅蛋糕係原味芝士蛋糕$45食落都係不過不失唯一唔特別鍾意嗰啲granola本身我係一個好鍾意食granola嘅人但係加埋落個蛋糕度真係超級唔夾😅跟餐加咗一杯熱latteOK好飲 係唔係好夠熱整體不過不失 $64一個下午茶 OK啦但係如果叫其他嘢我就覺得有啲貴 唔係好抵食😝😝
今日喺九龍城附近做嘢

整體不過不失 $64一個下午茶 OK啦
但係如果叫其他嘢我就覺得有啲貴 唔係好抵食😝😝
2023-09-12
下午茶
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ位於九龍城衙前塱道的ʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ不知不覺都已於城內開了6年之久每次到訪都發現有著不少客人光顧可見有足夠「實力」ᴋᴇᴇᴘ住一群熟客戶店舖除了提供咖啡外亦有提供不同食物由早餐到午餐,下午茶小食及甜品均有提供☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ- sᴏᴇ $19 (ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ ᴘʀɪᴄᴇ)-ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ 點咖啡時店員會提供詢問食客會選擇ɴᴜᴛᴛʏ或ғʀᴜɪᴛʏ風味的豆入口滿滿的熱情果果香飲完ᴀғᴛᴇʀ ᴛᴀsᴛᴇ亦滿滿ғʀᴜɪᴛʏ果香味🥑ʜᴀʟғ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ ᴡɪᴛʜ sᴀʟᴍᴏɴ $88流心蛋香,配上三文魚及牛油果是最佳拍擋唯麵包有點硬口ʏᴏɢᴜʀᴛ & ɢʀᴀɴᴏʟᴀ的甜味亦平均ʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ的咖啡非常出色而店員事後亦主動跟客人交流那種熱誠的確令人尊重相信好快會再見面😋@ringscoffeeʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ (ᴋᴏᴡʟᴏᴏɴ ᴄɪᴛʏ)📍ɢ/ғ, ɴᴏ. 8 ɴɢᴀ ᴛsɪɴ ʟᴏɴɢ ʀᴏᴀᴅ, ᴋᴏᴡʟᴏᴏɴ ᴄɪᴛʏ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

ʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ

位於九龍城衙前塱道的ʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ
不知不覺都已於城內開了6年之久
每次到訪都發現有著不少客人光顧
可見有足夠「實力」ᴋᴇᴇᴘ住一群熟客戶

店舖除了提供咖啡外亦有提供不同食物
由早餐到午餐,下午茶小食及甜品均有提供
Flat  white

-ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ
點咖啡時店員會提供詢問食客
會選擇ɴᴜᴛᴛʏ或ғʀᴜɪᴛʏ風味的豆
入口滿滿的熱情果果香
飲完ᴀғᴛᴇʀ ᴛᴀsᴛᴇ亦滿滿ғʀᴜɪᴛʏ果香味

流心蛋香,配上三文魚及牛油果是最佳拍擋
唯麵包有點硬口
ʏᴏɢᴜʀᴛ & ɢʀᴀɴᴏʟᴀ的甜味亦平均

ʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ的咖啡非常出色
而店員事後亦主動跟客人交流
那種熱誠的確令人尊重
相信好快會再見面😋

@ringscoffee

ʀɪɴɢs ᴄᴏғғᴇᴇ (ᴋᴏᴡʟᴏᴏɴ ᴄɪᴛʏ)
Flat  white
2023-09-06 310 瀏覽
今個夏天特別多雨,搞到我呢啲咁鍾意戶外活動嘅人放假都要屈係屋企漚臭。今個星期終於頂唔順揸車去九龍城搵吓有咩cafe可以坐下嘆下咖啡。開車去接朋友之後出發去挑戰出名難搵車位嘅九龍城。出奇地今日一搵就搵到,仲要係一間cafe嘅門口有錶位,二話不說泊好車入去醫肚。Cafe坐位多數係室內,唯獨一張係正門口出面。我哋咁啱見到有位就坐咗呢張。一坐低睇menu先發現係九龍城頗有名氣嘅Rings coffee。其實想試好耐,之前有聽聞過佢哋嘅咖啡都幾出色,估唔到今次亂打亂撞走咗入嚟。- All Day Breakfast¹³⁸牛油果剛熟夠新鮮,仲好靚咁砌咗朵花出嚟,配埋燶邊太陽蛋既好味又啱晒打卡。酸種麵包包身外脆內軟,夠晒香口。穀物乳酪,酸酸甜甜開胃有營健康,是素食者唔錯嘅選擇。- 熱鮮奶咖啡³⁸咖啡醇香,沒有因為是鮮奶咖啡而掩蓋晒原本咖啡的味道。如果有得選擇Nutty或Fruity 嘅咖啡豆會更好。

- All Day Breakfast¹³⁸

- 熱鮮奶咖啡³⁸
2022-10-12
$170 (早餐)
2023-09-02 254 瀏覽
想試呢間以牛油果聞名既cafe好耐,趁住平日放假終於有機會食到👍🏻 叫咗all day breakfast同牛油果多士,可能因為對太大期望,食完覺得無乜特別,牛油果既調味亦有啲唔夠。反而個乳酪好似更出色😂咖啡叫咗一杯flat white, 好有驚喜!我唔係特別好咖啡既人,試過有啲咖啡好酸又有啲係好苦。但呢度啲豆好岩我口味,有咖啡香之餘又好易入口👍🏻 真係有想叫多一杯既衝動整體來講覺得可以為咗杯咖啡回訪~

整體來講覺得可以為咗杯咖啡回訪~
2023-03-31