2022-05-01 552 瀏覽
5.1長假期的第一天,想悠閒地呷一口咖啡,與友人渡過quality time,決定一訪九龍城Rings Coffee☕️白牆、啡木、丁丁歷險記掛畫(有人認識它嗎?),踏入店內就感到寧靜放鬆🙂帶狗狗出門遊玩的朋友們可以要求坐門外的位置,更適合打卡呢~🍽ALL DAY BREAKFAST $138 + 蘑菇 $20滿滿的配料放滿一個大碟子,視覺上十分豐富!全日早餐最適合貪心的人,甚麼配料也來一點,也因為這個原因,很容易令人覺得烹調複雜性不高,即是所謂的「唔值」。老實說,這個餐點味道確實驚喜度不足,配料味道平淡,蛋及包無味,煙肉過咸,唯獨薯餅內有薯粒 值得一讚。另加的蘑菇稍烘煎後,加上黑椒,但菇味也略嫌不夠⋯煙三文魚牛油果班尼迪蛋 $138原隻牛油果開邊,置上煙三文魚 及 流心日本蛋兩隻,這個上碟擺法有新意!而麵包則用上如茶記「豬仔包」的軟熟包,塗上牛油。切開流心蛋未見洶湧的流心效果。而味道方面,幸好有煙三文魚,稍為吃出一點咸味,否則便似咀嚼軟泥(軟的包、牛油果、蛋⋯)。反而伴碟的哈蜜瓜沙律不錯,澆上黑醋料,甜甜酸酸十分適合中和咸味。ICED LATTE and AMERICANO $42,
🍽

煙三文魚牛油果班尼迪蛋 $138

ICED LATTE and AMERICANO $42, $36
用上偏酸苦的咖啡豆,亦嚐不出牛奶的濃香,有點失望。

總括來說,打卡一流,環境正常,但味道沒有驚喜。下回繼續分享其他CAFE體驗。

2022-04-24 3098 瀏覽
本來跟朋友相約好 到九龍城另外一間咖啡店試試😗怎料到埗後 友人略嫌該咖啡店的坐位不是很user friendly 〰️ 於是我們非常即興地search 附近好評較多的Cafe - Rings Coffee✨✨ -當天是公眾假期的最後一天 故此店外也有著長長人龍 友人和我等候了大概45分鐘 然後店員安排了我們入座bar枱的位置☺️ 也是不太舒服的位置啦 比較擁擠一點〰️ 不過可以近距離看著barista 即席泡製一杯又一杯的咖啡☕️🫶🏻 而且咖啡師和店員的態度很不錯 👅 很多客人會即場查詢很多與咖啡有關的問題 他們都會一一解答😽 -Hojicha latte 🍵 $44好大一杯!拉花都好有誠意 好靚😻 味道超濃郁 從顏色也可知道真的很醇厚的焙茶味道! Very thick texture! 我則點了凍的Americano☕️ 點了凍飲當然第一個大的缺點就是沒有精緻的拉花🤣🤣不過我就是喜歡最純粹的咖啡豆味道 🫶🏻 香 薄 帶點酸 夠冰 喜歡💓芝士牛肉菠蘿漢堡🍔 $148 上枱時真的嚇了一跳 因為真的很巨大一個漢堡!Brioche bun 做得很出色 很香的牛油味🧈 面層烤脆了 裡面甜而濕潤 好好吃👅

Hojicha latte 🍵 $44

我則點了凍的Americano☕️

芝士牛肉菠蘿漢堡🍔 $148
上枱時真的嚇了一跳 因為真的很巨大一個漢堡!Brioche bun 做得很出色 很香的牛油味🧈 面層烤脆了 裡面甜而濕潤 好好吃👅 我跟友人一直搶著吃😂😂😂😂 配上罐頭菠蘿🍍、芝士🧀、厚厚的牛肉漢堡扒、蕃茄🍅、生菜🥬 真的人間美味! 不得不提的是 漢堡扒真的好厚😂 而且有牛肉味道 美中不足的是 因為它是全熟的 入口會比較乾〰️ 但也無阻我對整個漢堡的熱愛💓

粗切薯條🍟 配上少許鹽 新鮮炸起真的讓人欲罷不能🫣

香辣墨魚汁虎蝦意大利麵 🍝
這 個 真 的 很 驚 豔✨ 還記得剛入口時 我忍不住驚嘆道這是我吃過最好吃的墨魚汁意大利麵 因為意大利麵本身帶有強烈的墨魚味道🦑 比起坊間只靠顏色呼攏客人的店來得更真實!Al dente! 虎蝦有4隻 爽口 唔霉! 香香辣辣好過癮!❤️‍🔥

Daily Cake $45 (乳酪芝士蛋糕) 🍰
由於兩個主食實在太出色 友人和我不禁想試埋Rings Coffee出品既甜品!所以我哋就揀咗是日甜品 - 乳酪芝士蛋糕💛 蛋糕入口好輕盈 軟滑 是Yoghurt味道的Basque cheesecake 🫶🏻 乳酪味道好出 配上蜜糖穀物趣趣 增加口感 好好吃!👅👅
真沒想過誤打誤撞入了一間這麼高質素的Cafe 高質在於食物和飲品質素有保證 員工專業的咖啡知識和友善服務態度💓 而且價錢又不貴 真的好希望搬來九龍城 嗚嗚🥹
  • Hojicha  latte
  • 芝士牛肉漢堡
  • 香辣墨魚汁虎蝦意大利麵
  • Iced  americano
  • Yogurt  cheesecake
2022-04-24 398 瀏覽
最近想減肥,嘗試挑戰低碳生酮飲食,先發現出去食真係好難😂紀錄下d餐廳,幫助下其他都想低碳的朋友仔❤❤户外有一小桌和木椅,打卡影相不錯! 室內空間相對較小,但坐落仍舒適!🔸️慢煮雞胸雜菜沙律 $88- 份量算大,雞肉較瘦略干,沙律配合黑醋味道較酸爽開胃,值得一提的是洋蔥有醃製過,口感酸甜,比較特別!✅生酮/低碳人士🔸️卡邦尼意大利麵 $108- 份量正常,芝士口感creamy ! 煙肉切絲煎後簿脆香口,喜歡濃味的朋友仔會喜歡🔸️熱鮮奶咖啡coffee latte $38- 拉花特別,重鮮奶味,不過很快表面已有泡泡,想打卡要快喔! 🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐⭐性價比:⭐⭐⭐⭐打卡度:⭐⭐⭐⭐餐廳環境:⭐⭐⭐⭐✅生酮/低碳人士✅户外座可帶寵物
最近想減肥,嘗試挑戰低碳生酮飲食,先發現出去食真係好難😂
紀錄下d餐廳,幫助下其他都想低碳的朋友仔❤❤

🔸️慢煮雞胸雜菜沙律 $88

餐廳環境:⭐⭐⭐⭐

✅生酮/低碳人士
✅户外座可帶寵物

2022-04-12 415 瀏覽
難得一個weekend 自由自在毒L行完街坐巴士是但入間Cafe啪個Tea~ 最肥Work From Home肥咗幾磅,心諗都是食得輕盈啲好。慢煮雞胸雜菜沙律🥗連沙律醋沙律油都無要~ 應該是咪好輕盈🤭但真心Fresh嘅,雞胸唔會鞋口~ 沙律爽脆Cappuccino香滑靚拉花😙佢哋嘅Menu間唔中又會轉,所以其實你見到篇文嘅時候已經轉咗做其他嘢都唔出奇😌💛Rings Coffee👉🏻九龍城衙前塱道8號地下
難得一個weekend 自由自在

慢煮雞胸雜菜沙律🥗

香滑靚拉花😙

💛Rings Coffee
👉🏻九龍城衙前塱道8號地下
2022-04-09 322 瀏覽
約左朋友食早餐,近近地就去返以前鍾意去既cafe以前星期六日黎,實在太多人…怕怕~所以之後都揀平日一個輕量既早餐有半個牛油果加班尼迪蛋半塊包,少量菜加生果味道方面都keep住水準雖然食完好似好吾夠喉咁但因為係早餐,都相對比較平有個舒服地方可以同好耐冇見既朋友坐低食個早餐飲杯咖啡☕️傾吓計,坐足兩個鐘都吾錯❤️份量對男士一定吾夠,但對女士黎講都爭少少🤏我仲好記得呢日下午5:20掛8號波😂半年前既事
約左朋友食早餐,近近地就去返以前鍾意去既cafe
以前星期六日黎,實在太多人…
怕怕~所以之後都揀平日
一個輕量既早餐有半個牛油果加班尼迪蛋
半塊包,少量菜加生果
味道方面都keep住水準
雖然食完好似好吾夠喉咁
但因為係早餐,都相對比較平
有個舒服地方可以同好耐冇見既朋友坐低食個早餐
飲杯咖啡☕️傾吓計,坐足兩個鐘
都吾錯❤️
份量對男士一定吾夠,但對女士黎講都爭少少🤏
我仲好記得呢日下午5:20掛8號波😂
半年前既事

2022-04-08 253 瀏覽
💗 #胃在九龍城 🌙 #胃在cafe📍RingsCoffee一年前已經想同朋友去呢間coffee shop,但講完最終都冇去到,今次有時間唯有自己去啦~.平日中午1點半都要等差唔多3-4分鐘先有得入去~到差唔多下午先少啲人.❤️牛油果蛋多士($88)一開始見到個份量以為會食唔飽🫣,點知食完個肚漲住咁走🤣多士係酸種麵包,喺面抹左一層牛油果蓉,個人認為將蛋黃撈埋再加多少少調味會更加好食🍳牛油果卷成花嘅造型幾啱打卡🥑但係可能太熟,仔細睇會見到牛油果上面有黑色一點點,有少少影響觀感,味道就還好,主要係造型靚。.❤️百利甜酒朱古力(Set +$22)杯朱古力反而有驚喜!朱古力味濃郁夾雜少許百利甜酒香,Feel到有少少酒精嘅辣味,但同朱古力好夾,值得一試🍫. ❤️‍🔥睇完快啲Like & Share俾朋友一齊去啦!♟九龍城衙前塱道8號
💗 #胃在九龍城 🌙 #胃在cafe
📍RingsCoffee

一年前已經想同朋友去呢間coffee shop,
但講完最終都冇去到,今次有時間唯有自己去啦~
❤️牛油果蛋多士($88)

一開始見到個份量以為會食唔飽🫣,點知食完個肚漲住咁走🤣
有少少影響觀感,味道就還好,主要係造型靚。
❤️百利甜酒朱古力(Set +$22)
杯朱古力反而有驚喜!朱古力味濃郁夾雜少許百利甜酒香,
Feel到有少少酒精嘅辣味,但同朱古力好夾,值得一試🍫
 ❤️‍🔥睇完快啲Like & Share俾朋友一齊去啦!
♟九龍城衙前塱道8號
2022-04-01
  • 百利甜酒朱古力
大家聽到九龍城,通常都只會諗起“泰國菜”又或者“手打魚蛋”🤭但其實仲收埋左好多卧虎藏龍既小店嫁! 🙌🏻最近都開左好多間cafe,於是就諗住過黎試下啦!🍽Rings Coffee☕️🪵小店主打日式木系設計,帶俾人一種輕鬆舒服既感覺!😌🥐All Day Breakfast ($138)全日早餐配料好豐富,包括有紐倫堡腸、黑麥酸種麵包、煙肉、炒蛋、牛油果、薯餅及沙律。😍擺盤都吸晴夠哂打卡-able嫁👍🏻,帶微微香草味既豬肉腸,加上烘得新鮮熱辣仲外脆內軟既酸種麵包,配埋嫩滑既炒蛋,而且綠色牛油果份量都唔多就半個,味道就軟滑,作為一個all day breakfast都好perfect嫁啦!🙌🏻💡小知識 :紐倫堡腸除了用左基本大蒜及胡椒醃製外,仲加上香料中和豬肉中的肥膩感但保留到原有豬肉味。 而酸種麵包一種含有酵母和有益菌的發酵麵粉和水混合而成的,帶出到濃郁既味道及嚼勁的口感,而當中的升糖指數都很低,會比較健康。☕️Flat White ($38)Flat White 慢慢都變左好多人既心目中其中一款喜愛既咖啡😙今次呢杯口感都唔錯喎,咖啡口味偏帶小小果香,而且奶泡口感都絲滑順暢,係奶泡及咖啡上既比例

🍽Rings Coffee☕️

🪵小店主打日式木系設計,帶俾人一種輕鬆舒服既感覺!😌

🥐All Day Breakfast ($138)

☕️Flat White ($38)
Flat White 慢慢都變左好多人既心目中其中一款喜愛既咖啡😙今次呢杯口感都唔錯喎,咖啡口味偏帶小小果香,而且奶泡口感都絲滑順暢,係奶泡及咖啡上既比例做得剛剛好,唔錯唔錯! 🤨下次會想去再試另一款既!😉

🍽 @ringscoffee
🏡 九龍城衙前塱道8號地下

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數 :🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️ ⭐️

2022-02-03
  • All  Day  Breakfast
  • Flat  white
【牛油果愛好者必試💛 看到又食到嘅心思!】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●◐○———🥑 牛油果蛋多士|$88慕名而來,果然不失所望!因為本身鍾意食牛油果,所以一見呢個花型嘅牛油果就吸引咗、bookmark咗要嚟!多士一啲都唔馬虎,烘得香脆之餘,面層抹上牛油果蓉醬,入口creamy,令麵包口感多一份濕潤,更帶有墨西哥嘅風情🌟 煎蛋擁有完美焦邊,蛋香嘅全部轉色而蛋黃仍然保留生嘅狀態,可以一刺而穿,完美!在旁嘅沙律仍見到有心意,加入咗芒果粒,酸酸甜甜,令人胃口大開!另外亦灑上杏仁片,令整體多一份口感,層次提升🌟
【牛油果愛好者必試💛 看到又食到嘅心思!】

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●◐○

———

🥑 牛油果蛋多士|$88
  • 牛油果蛋多士
不會令人失望的cafe♥️Avocado tost+太陽蛋+sourdough 係無敵組合😍Toast仲有加埋牛油果醬 極足料👍🏻太陽蛋面頭有啲調味料 食落口感好豐富值得encore!奶蓋四季春超大杯 飲落好清爽 推介個人中意焙茶latte 拉花好高與茶味重可惜冇凍飲.📌 Rings Coffee (九龍城)#九龍城美食 衙前塱道8號地下
不會令人失望的cafe♥️

Toast仲有加埋牛油果醬 極足料👍🏻
太陽蛋面頭有啲調味料 食落口感好豐富
值得encore!

奶蓋四季春超大杯 飲落好清爽 推介
個人中意焙茶latte 拉花好高與茶味重
可惜冇凍飲

📌 Rings Coffee (九龍城)
#九龍城美食 衙前塱道8號地下
2022-02-17 493 瀏覽
第一次黎九龍城原來尼度有好幾間特色咖啡店尼間離宋皇臺站最常近 難得新年有開不過門口已經有十人排緊隊排左20 分鐘左右 可以入座了餐牌菜式唔算多試左個all day breakfast難得有🥑🥑🥑 麵包外脆內軟幾鐘意個沙津配有🍑 清甜又清新炒蛋軟滑 沒有添加太多鹹份 保留蛋香味薯餅非常香口 唔會乾 又夠大塊另外 試左牛肉漢堡薯條出色 唔會炸到黑左 做到外脆內軟得黎有咬口 漢堡扒非常厚身 但有點乾 可以生少少 咁就完美 服務:店員友善 每次都會噴消毒清潔枱面及椅子環境:偏焗 感覺空氣唔太流通 位置迫挾多人會較嘈雜
第一次黎九龍城

服務:店員友善 每次都會噴消毒清潔枱面及椅子
環境:偏焗 感覺空氣唔太流通 位置迫挾
多人會較嘈雜
2022-02-01 349 瀏覽
💛Rings Coffee @九龍城📍九龍城衙前塱道8號地下九龍城除咗有唔少泰國菜 都開左唔少cafe 而且位置十分方便 今次試左一間都幾熱門既cafe☕️係宋皇臺站行5分鐘都唔洗就到~🍳 Smoked Salmon & Avocado Egg Benedict $138🥚入面切開仲係流心🤤 配上新鮮creamy牛油果🥑 同煙三文魚 伴碟仲有烘過既麵包、超爽甜既哈蜜瓜沙律菜做配搭 簡單得尼又好味😋 不過略嫌流心蛋唔係好夠味~🍔Cheese Burger with French Fries $148Burger個包有微微烘過 少少脆✨🐮厚切牛肉煎到好香牛味🤤 勁鍾意菠蘿🍍呢個配搭好juicy 加埋生菜🥬同蕃茄🍅 味道酸甜 開胃好多 減低油膩感 口感好豐富🥰如果個牛再juicy d就更好~薯條都不錯外脆內軟🍟🤎Hojicha Latte $44💚Matcha Latte $50焙茶同抹茶2杯茶底都做到好香濃😍 拉花畫左隻熊仔🐻同貓🐱 好可愛💖 茶控必點!👅好味:3.9/5💲價錢:3.6/5🌟性價比:3.8/5👀環境:3.8/5👥服務:4/5

💛Rings Coffee @九龍城

🌟性價比:3.8/5
👀環境:3.8/5
👥服務:4/5
2022-01-27 767 瀏覽
隨著屯馬綫開通 真係多咗嚟九龍城搵嘢食😋 九龍城除了一向熟悉的泰國菜亦多咗好多Cafe進駐 😝☕️☺️-今次呢間cafe 的咖啡更加曾經拎過獎🤩 Cafe門口已經開始排緊隊好彩等左一陣就有位😊😊 店員安排坐吧檯😆同好友一路傾計 一路睇住咖啡師沖咖啡 真係好舒服 好chill 😌😌😌D油畫都好靚😍😍☺️👍🏻 -🌮 All-day breakfast $138好豐富嘅配料🤩 特別喜歡食 牛油果 滑蛋 同酸種麵包🤩🤤牛油果 仍保持青綠色🤤 而且香甜軟滑🤤 滑蛋炒到好滑 加上少少調味 味道岩岩好😋加埋麵包及煙肉一齊食 正👍🏻☺️-🍔芝士牛肉菠蘿漢堡 $148牛肉好厚切 煎到好香 好juicy 🤤🤤咸香的牛肉及芝士片 配搭清新酸甜的生菜、蕃茄及菠蘿🍍 口感好豐富☺️ 味道配搭得好好👍🏻 伴碟的薯條 仍是暖笠笠 香脆可口😆 -☕️ Cappuccino $38同場好多人都叫手沖咖啡 反而今日想飲cappuccino ☺️☺️ 咖啡上呈現心形的拉花 賞心悅目😍😍 但奶泡好似打得唔夠 放左一陣就好易散開🥲 咖啡飲落充滿果香 後勁較重 層次豐富☺️ -🍫 Mocha $42 拉花好有層次😍 拉到好完整 飲落朱古力味道可以
隨著屯馬綫開通 真係多咗嚟九龍城搵嘢食😋

牛油果 仍保持青綠色🤤 而且香甜軟滑🤤
All-day  breakfast

🍔芝士牛肉菠蘿漢堡 $148
牛肉好厚切 煎到好香 好juicy 🤤🤤
咸香的牛肉及芝士片 配搭清新酸甜的生菜、蕃茄及菠蘿🍍
口感好豐富☺️ 味道配搭得好好👍🏻

飲落朱古力味道可以再濃郁啲🙈
Mocha

🍽🍴總結 🍽🍴
Cafe 環境好舒服😌
坐在吧檯的我地 可以睇住咖啡師沖手沖咖啡 又可以望到整個餐廳嘅眾生相 好chill 🤩🤩

2022-01-22
All-day  breakfast
芝士菠蘿牛肉漢堡
Mocha
  • All  Day  Breakfast
2022-01-19 276 瀏覽
久仰個大名啦😎犀利到🥇🎖🏆🏅一入門口就見到成堆獎喺度望都知猛料呀👍🏻咁當然😂相對地個期望值就會拉高左嫁啦🤓🌈好彩佢又冇令我失望🌈佢呢個All day Breakfast 真心唔錯尤其當日嘅本肥就好耐冇食過Sour dough 同牛油果佢🥑牛油果又靚個sour dough🍞又鬆軟認真吸引呀喂😎再加埋一個靚嘅薯餅同好嘅炒蛋可以開始一個Good Morning 了😎🌞咪住未講完🙃得獎嘅係🎖🏆☕☕☕咖啡☕☕☕🏆🎖唔係個早餐😂我地有嗌Cappuccino 同就咁house black當日晨早流流冇嗌hand drip☕不過🤓攞過獎真係攞過獎呀吓個house black都唔同啲🙂🙃🙂🙃個啡有個果香🍎有個酸度同時個nut味🌰同埋少量嘅葡蜜味🍇完美咁balance返個酸味之餘仲👃🏼聞到個淺中烘焙🔥嘅香味喺個尾韻度飄返出嚟☕個人嚟講係非常之滿意嫁🧑🏻‍🏫#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #ringscoffee #coffee #烘焙 #alldaybr
久仰個大名啦😎

當日晨早流流冇嗌hand drip☕
不過🤓攞過獎真係攞過獎呀吓
個house black都唔同啲🙂🙃🙂🙃
個人嚟講係非常之滿意嫁🧑🏻‍🏫

#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #ringscoffee #coffee #烘焙 #alldaybreakfast #咖啡 #handrip #longblack #cappuccino #咖啡師 #chill #foodporn #sourdough #sourdoughbread
九龍城除了泰國菜,現在多了很多特色的咖啡店走日系風格的 Rings Coffee 每次經過都大排長龍週末到九龍城找好吃的時候,居然無人等位,即刻入去食個 brunch ~~店內座位不多,裝潢以純白色和原木色的小清新日系簡約風格儍媽點了客 ... Piccolo Latte〈HK$32〉有儍媽愛飲的 Piccolo,可惜拉花唔夠挺身較快散掉All Day Breakfast〈HK$138〉滑蛋炒得又香又滑,煙肉和隻腸不會煎到太乾,入口不太鹹還有香脆的薯餅、烘至微脆的黑麥酸種麵包、清新的牛油果和沙律食完不會太膩口,份量蠻多,好滿足 ~~儍爸 ... 芝士牛肉菠蘿漢堡〈HK$148〉+ 凍 Latte〈HK$42〉我只食了一口漢堡咋加了片厚切菠蘿,酸甜的果香,令到漢堡無咁膩口 ~~仲有剛炸起的薯條,熱烘烘脆卜卜 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
九龍城除了泰國菜,現在多了很多特色的咖啡店
走日系風格的 Rings Coffee 每次經過都大排長龍
店內座位不多,裝潢以純白色和原木色的小清新日系簡約風格

儍媽點了客 ...

Piccolo Latte〈HK$32〉
有儍媽愛飲的 Piccolo,可惜拉花唔夠挺身較快散掉

All Day Breakfast〈HK$138〉
滑蛋炒得又香又滑,煙肉和隻腸不會煎到太乾,入口不太鹹
還有香脆的薯餅、烘至微脆的黑麥酸種麵包、清新的牛油果和沙律
食完不會太膩口,份量蠻多,好滿足 ~~
儍爸 ...

我只食了一口漢堡咋
加了片厚切菠蘿,酸甜的果香,令到漢堡無咁膩口 ~~
仲有剛炸起的薯條,熱烘烘脆卜卜 ~~
2021-09-19
  • All Day Breakfast
  • 芝士牛肉菠蘿漢堡
2022-01-06 220 瀏覽
間鋪好細,約廿個位左右,門口有一張枱但係對住泊滿車的馬路周圍既鋪又係五金鋪有大叔係度講粗口其實一點都吾chill。平日一早見入面都9成滿,甘多人吾洗做真幸福。決定買外賣試下佢杯cappuccino 。估吾到有驚喜~~~ 不過間鋪實在太細太焗促。等外賣時本來都坐係counter等,個店員叫我出去等,等一杯咖啡要沖好耐嗎?