🥢大角咀超美渡假風泰北菜 超高水準泰式炭火烤魚烤牛扒咖哩金麵🥢大角咀感覺好多不同的特式餐廳,最近去咗一間主要提供泰北菜式,佢地仲榮獲了米芝蓮推介是實力的肯定,裝修採用湖水綠色主調,配搭藤製傢具和壁畫,帶有泰國風情,特別鐘意店內燈光,感覺回到了熱帶地方的溫暖陽光下,廚師及店員都是泰籍團隊,是100%完全的泰國感覺🥢泰式柚子蝦沙律 $128食泰菜最鐘意就係清爽的沙律,店員推介柚子沙律蝦係佢哋的招牌菜,材料由洋蔥,車厘茄,柚子肉,魚仔乾,酸甜味道恰到好處,味道酸酸爽爽的,甜味來自果肉果汁的香甜,蝦肉爽彈又新鮮,係美好的開始🥢炭火燒牛肉 $208聽聞佢地的炭火燒牛扒,炭火燒烤過的牛扒完整的排列好,牛肉味特別香濃,而且完美地被炭火烤過,帶一種香烤的香氣,口感軟熟而且幾有肉汁,另外配上特製的醬汁令牛扒味道提升,喺我心目中完勝所有泰國店的烤牛扒🥢泰式炭火鹽燒魚 $268如果有睇開我哋都知道我哋好鐘意食泰式燒魚,呢到都唔例外會點返條試吓,來到時真係有點驚喜,全魚用鹽包裹燒烤,旁邊伴上香葉,香菜,洋蔥及米粉,生菜,附上兩款醬汁可以包住魚肉一齊食,魚身用上最大size 非常厚肉,魚肚內室滿斑蘭及香茅香料,

🥢泰式柚子蝦沙律 $128

🥢炭火燒牛肉 $208

🥢泰式炭火鹽燒魚 $268
如果有睇開我哋都知道我哋好鐘意食泰式燒魚,呢到都唔例外會點返條試吓,來到時真係有點驚喜,全魚用鹽包裹燒烤,旁邊伴上香葉,香菜,洋蔥及米粉,生菜,附上兩款醬汁可以包住魚肉一齊食,魚身用上最大size 非常厚肉,魚肚內室滿斑蘭及香茅香料,魚肉軟滑鮮甜帶點香料香氣,包上香葉青醬甜醬同食係另外一種新的感覺

🥢泰北咖喱金麵 $128
香濃的泰式咖哩帶少少香辣,附上香烤雞扒,麵條分成兩層,上層是脆卜卜的脆麵,可沾咖哩醬食,下層軟熟的索汁的麵條,兩款口味食法,旁邊仲拌了醃菜 ,會平均返整體的感覺

🥢芒果糯米飯 $78
食泰菜幾咁飽都要食的一個甜品,估唔到係芒果設計成一朵花,上面放上椰漿,再灑上玫瑰花碎碎做裝飾,芒果用上泰國芒果,香甜感十足

🥢泰國奶茶 $38
正宗的泰國奶茶味,茶味特別濃,奶味香滑

🥢泰國 Singha 生啤 $68
食辣嘢泰國菜梗係飲生啤,是絕佳的配搭

🥢令人愛上的一間泰北菜,並不是因為佢係米芝蓮,是整體環境氣氛,裝修燈光都配搭得好好,泰藉店員非常nice ,食物味道質素同平時食的泰國菜好唔同,味道好高質而且擺盤好美,係完全另一種全新的體驗感,呢到係我係絕對會再來的一間泰北菜

📍Restoran SAYA (大角咀)

• 泰式炭烤魚
  • 炭烤牛扒
  • 泰式柚子沙律
2023-12-19 95 瀏覽
是日小妹到訪了一間位於大角咀嘅泰國菜餐廳,聽聞這間餐廳係首次入圍米芝蓮2023必比登推介香港美食名單,餐廳主打高質傳統泰式菜,由泰國廚師親自主理。人氣招牌菜有炭火燒牛肉、炭火鹽燒魚、泰北咖哩金麵、蟹肉奄列、芒果糯米飯等,小妹當然也要試試看🤤🤤🤤炭燒豬頸肉 $138豬頸肉薄切,邊緣燒至焦脆,肉質嫰有肉汁,薄切下品嚐到油潤口感,配上泰式酸辣汁,惹味可口蟹肉奄列 $158奄列大大件,薄薄蛋皮,內裡充滿蟹肉絲,份量多,肉質鮮甜意大利香草蒜蓉麵包 $38烘烤後嘅香草蒜蓉麵包,外脆內軟,陣陣蒜蓉焦香,那種留在口腔內揮之不去嘅重口味,酥香惹味,令人無法抗拒,小妹同樣地對佢又愛又恨😂餐廳裝修以湖水綠為主調,走泰式復古民族風,牆壁掛滿復古海報和傳統泰式壁畫,舒適藤櫈配上民族風的坐墊,再配上各款泰式美食,令人有種彷如置身泰國當地小店,打卡一流。有興趣嘅朋友們,有機會要試試喔😉

炭燒豬頸肉 $138

蟹肉奄列 $158
奄列大大件,薄薄蛋皮,內裡充滿蟹肉絲,份量多,肉質鮮甜

意大利香草蒜蓉麵包 $38

蟹肉奄列
炭燒豬頸肉
意大利香草蒜蓉麵包
蟹肉奄列
炭燒豬頸肉
意大利香草蒜蓉麵包
呢間米芝蓮推介嘅泰國菜一直都係奧運非常之受歡迎,避開夜晚嘅高峰時間,下午茶時間過黎食,唔使等位happy happy。~餐廳裝潢非常別緻,有特色得黎,採光度都好好,下晝有種Chill Chill地嘅感覺。~睇完餐牌之後我哋揀咗:1.依善辣肉碎生茶包(豬肉)$118LARB MOO ISAN“Thai Isan-Style Minced Pork Salad“2.泰式青咖哩 •雞 $138CAENG KHIAO WAAN GAI“Thai Green Curry Chicken”3.竹籠東北糯米飯 small $28KHAO NIEW“Thai-style Sticky Rice in Bamboo Container”4. 芒果糯米飯 $78Mango Sticky Rice~首先講下佢嘅辣肉生菜包,材料比起坊間嘅生菜包更為豐富,令人驚喜嘅係裏面有脆口嘅豬耳,辣味好香口,但係又唔會嗆喉。仲有就係沙律菜嘅種類幾多,貌相靚之餘,食落口感亦多樣d。~泰式青咖哩雞嘅材料就好足,大大塊雞扒口感嫩滑,加上裏面有好多唔同款式嘅蔬菜,包括有椰菜花、西蘭花、紅椒絲、豆、秋葵、蘆筍等等,索曬咖喱汁之後更顯

睇完餐牌之後我哋揀咗:
1.依善辣肉碎生茶包(豬肉)$118
LARB MOO ISAN
2.泰式青咖哩 •雞 $138
CAENG KHIAO WAAN GAI
“Thai Green Curry Chicken”
3.竹籠東北糯米飯 small $28
KHAO NIEW
4. 芒果糯米飯 $78
Mango Sticky Rice

泰式青咖哩雞嘅材料就好足,大大塊雞扒口感嫩滑,加上裏面有好多唔同款式嘅蔬菜,包括有椰菜花、西蘭花、紅椒絲、豆、秋葵、蘆筍等等,索曬咖喱汁之後更顯誘人,咖喱汁配搭柔軟香草麵包和竹籠東北糯米飯亦很夾,後者單食會比較硬身,撈咖喱就啱啱好。

最後甜品芒果糯米飯造型非常精緻,玫瑰花狀嘅芒果,片片厚薄均勻,刀功不錯,加上低甜椰汁及玫瑰花瓣碎,好適合打卡之餘,味道亦很不錯。

~~~
大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖
♡ 大角咀度假風泰菜|Restoran SAYA ♡-每次行過利奧坊都見到呢一間泰國菜 @sayahkg 佢係登上咗米芝蓮必比登推介。入面嘅裝修睇落都充滿民族嘅風格湖水藍嘅色彩為主。今日收工之後就去試吓啦🥰呢度最吸引到我嘅梗係佢嘅芒果糯米飯啦‼️😍-♡ 冬蔭蝦片♡ $28見到隔籬枱叫咗籃心思思都想試吓🙆🏻‍♀️上面佈滿冬陰功粉 辣辣地幾好食😋咬落好香脆。-♡ 泰北咖哩金麵 ♡ $128呢度嘅signature就係呢個麵啦‼️佢比我想像中辣😂佢嘅表面係酥脆麵條 而下面嗰層就放咗煮熟嘅麵條 兩款麵條吸晒咖喱汁之後都各有特色。旁邊附上咗雞扒 連埋一齊食都幾正👍-♡ 香茅斑蘭茶 ♡ $38個茶香氣馥郁消暑又清涼去火好解渴開胃。-♡ 飛天炒通菜 ♡ $88通菜爆炒得香辣惹味咬落新鮮爽脆-♡ 芒果糯米飯 ♡ $78芒果包到玫瑰花🌹形狀打卡啱晒啦✨芒果鮮甜多汁,糯米飯好暖,口感綿密又有嚼勁仲有芒果🥭粒係側邊 椰汁🥥好多免頭仲有乾玫瑰花碎 無論係視覺定味覺效果都冇得彈🥰❥#⇢店鋪資料:Restoran SAYA (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖## 🔍尋找同區美食📍➾ #礦泥黃X
♡ 大角咀度假風泰菜|Restoran SAYA ♡
每次行過利奧坊都見到呢一間泰國菜 @sayahkg
佢係登上咗米芝蓮必比登推介。
入面嘅裝修睇落都充滿民族嘅風格
湖水藍嘅色彩為主。
今日收工之後就去試吓啦🥰
♡ 芒果糯米飯 ♡ $78
芒果包到玫瑰花🌹形狀
打卡啱晒啦✨
芒果鮮甜多汁,
糯米飯好暖,口感綿密又有嚼勁
仲有芒果🥭粒係側邊 椰汁🥥好多
免頭仲有乾玫瑰花碎
無論係視覺定味覺效果都冇得彈🥰

⇢店鋪資料:
🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X大角咀
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南
#大角咀 #大角咀美食 #大角咀餐廳 #旺角美食 #香港泰菜

• 飛天炒通菜
  • 泰北咖喱金麵配炭火燒雞
2023-12-17 41 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯大角咀出名多嘢食,今次就到訪位於利奧坊試吓米芝蓮推介嘅泰國傳統東北菜。餐廳格調用上深綠色嘅瓷磚,配搭藤仔家具,有啲似去咗泰國度假嘅感覺。泰北咖喱金麵 $128雖然成日食泰國菜,依款金麵就真係第一次見。原來佢哋用咗兩款麵:炸麵同埋炒蛋麵。兩種唔同嘅麵吸收咖喱汁嘅速度都會唔同,所以會形成兩種嘅口感,配搭煎香嘅雞扒,層次非常豐富。蟹肉奄列 $158好厚身嘅奄列,但係切開入邊係好鬆軟,同埋可以見到滿滿嘅蟹肉。內層嘅蟹肉夠晒濕潤,加埋配搭嘅泰式甜辣醬,滋味加倍。芒果糯米飯 $78平時食糯米飯好驚飯底乾同埋硬,佢哋依款煙煙韌韌,同埋有椰汁包裹住。糯米飯上面嘅芒果都整成玫瑰花形狀,賣相咁靚都唔捨得食㗎。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯Restoran SAYA (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

泰北咖喱金麵 $128

芒果糯米飯 $78

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

2023-12-15 42 瀏覽
這間Restoran Saya 米芝蓮推介的泰北菜餐廳,果然名不虛傳,在大角咀探家姐後到來品嚐下,仍在回味中🤣⭐泰式柚子蝦沙律柚子蝦沙律有三隻大蝦,清爽酸甜,柚子與鮮蝦完美結合,配料豐富多樣化,口感爽脆,泰式醬汁微辣,美味推薦。⭐沙嗲雞串沙嗲雞串共有五大串,雞肉厚身,但能保持鮮嫩多汁,沙嗲醬味道濃郁,微辣開胃;另炭火燒烤後的雞肉香氣四溢,燒得很香口又不肥膩,口感美味,令人回味。⭐印度飛餅質感酥脆,口感鬆軟,搭配有很多花生碎粒的沙嗲醬來吃很有風味,值得一試。整體來說,呢間富泰國風情及民族色彩裝修的店舖地方寬敞,吃得舒適,如在大角咀附近想找泰式美食,真是一個不錯的選擇!

⭐泰式柚子蝦沙律

⭐沙嗲雞串

⭐印度飛餅

2023-12-15 27 瀏覽
我最近到了Restoran SAYA品嚐他們的招牌菜和甜點,我跟朋友非常滿意這次用餐體驗,特別是這裏裝潢環境舒適,我們都吃得特別開心。印度飛餅($38)這款印度風味的飛餅是一道不可錯過的開胃小吃。飛餅外皮酥脆,內裡蓬鬆柔軟。搭配上香辣的咖哩,味道更加迷人。這道小吃價格實惠,適合和朋友一起分享。泰北咖喱金麵($128)這道泰北咖喱金麵絕對是我在這家餐廳的亮點之一。麵條煮得剛剛好,一麵兩食,一邊彈牙有嚼勁,一邊十分香脆!咖喱湯底濃郁香辣,融合了泰北特有的香料和椰奶的甜味,味道豐富而令人著迷。上面的配料包括新鮮嫩滑的雞肉,增添了口感的層次。炭火燒牛肉($208)這道炭火燒牛肉給我留下了深刻的印象。牛肉切得薄而嫩,炭火燒烤的過程使得肉質更加鮮嫩多汁。搭配上醬料,每一口都能品嚐到牛肉的鮮美風味,絕對是物超所值。芒果糯米飯($78)作為甜點愛好者,我必須稱讚這道芒果糯米飯。糯米飯口感Q彈,搭配上新鮮的芒果片,甜度適中。每一口都能感受到芒果的清新風味,絕對是一道令人垂涎欲滴的甜點。芒果熱情果沙冰($58)這款芒果熱情果沙冰給我帶來了消暑的愉悅感受。沙冰口感綿密,加上新鮮的芒果和熱情果,帶來了豐富的口

印度飛餅($38)

泰北咖喱金麵($128)

炭火燒牛肉($208)

芒果糯米飯($78)

芒果熱情果沙冰($58)
這款芒果熱情果沙冰給我帶來了消暑的愉悅感受。沙冰口感綿密,加上新鮮的芒果和熱情果,帶來了豐富的口感和果香。作為一道清涼飲品,它絕對能讓你在夏天感到舒爽。

椰汁沙冰($58)
椰汁沙冰是我在這家餐廳的另一個推薦飲品。椰汁的香氣濃郁,沙冰口感綿密滑順。上面的椰果和椰肉增添了口感的層次感,讓這道甜點更加豐富而美味。

地址:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖
2023-12-15 45 瀏覽
瑪莎文咖哩 •牛肋條(KAENG MASSAMAN NEUA ) $158牛肋條炆得好軟腍而且充滿牛肉味☺️咬落去係啖啖肉汁同埋絲絲細肉慢慢咀嚼後會有種微辛但唔辣既口感🤤 配埋蒜蓉包沾上香濃嘅咖喱🍞和牛炒寬河粉 (PAD SEE EW Beef )$148寛河粉彈牙 牛肉炒得恰好 入口軟腍 一齊食口感豐富又美味😋泰式焦糖奶茶奶凍 (Thai Caramel Milk Tea Panna Cotta)$58入口有焦糖既回香 喜歡奶茶同焦糖味道既朋友值得一試🧡Restoran SAYA 📍 大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖

和牛炒寬河粉 (PAD SEE EW Beef )$148
寛河粉彈牙 牛肉炒得恰好 入口軟腍 一齊食口感豐富又美味😋

入口有焦糖既回香 喜歡奶茶同焦糖味道既朋友值得一試🧡

Restoran SAYA
📍 大角咀嘉善街18號利奧坊二期地下G701號舖
RestoranSAYA打入米芝蓮2023必比登推介,餐廳主打泰國東北部Isan傳統菜式,食物高質素且經濟實惠。環境設計鮮明亮眼,以湖水綠色為主調,配搭藤製傢俱和特色壁畫,帶有異國泰式風情🕍🍜Khao Soi (HK$128)這款泰北咖喱金麵是餐廳人氣菜式,木炭烤雞柔嫩香口,椰香咖哩汁微辣中帶有鮮甜,金麵一半煮熟,十分彈牙掛汁力強,另一半金麵則是酥炸,層次分明🥘炭燒豬頸肉(HK$138): 是正宗泰式醃製燒豬頸肉,炭香四溢配上自家製泰式酸辣蘸汁,風味絕佳🍸 椰青(Hk$58): 椰青汁带有自然清香,水分充足,椰肉嫩滑油脂充分🍹 利賓納荔枝梳打 (Hk$38): 漸層顏色夠Sharp, 微甜果汁配梳打,醒腦提神(All subject to 10% service charge)📍Restoran SAYA大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖(港鐵奧運站 C1 出口, 步行約4分鐘)

🍜Khao Soi (HK$128)

📍Restoran SAYA

2023-12-14 32 瀏覽
大角咀一向美食眾多😍今日試下泰式米芝連餐廳🍴呢間泰國餐廳好多打卡位📷早幾日去到食飯已經係滿滿嘅聖誕氣氛🎄🎅🏼▪️蟹肉炒飯一上枱已經聞到炒飯嘅香氣😙而蟹肉俾得絕對不吝嗇🦀仲加咗啲炸蒜增強口感添🥰店員亦都另外跟咗一碟魚露蒜汁✨加埋落去個味道亦都有提升✅啖啖蟹肉☺️▪️泰式炸雞棗炸雞棗有驚喜🥰雞棗係用腐皮包住免治雞肉🍗炸香切成粒😝一咬開入邊有少少肉汁✨而且入面亦加入蔬菜🥬配上泰式辣醬😍簡直一流❣️▪️蟹肉奄列推介👍🏻奄列煎得香香脆脆😋蛋皮包住滿滿嘅蟹肉🦀再配上滿滿鮮嫩嘅蟹肉同蔬菜😝必食之選🤩而且亦都唔會覺得好油膩☺️份量亦都啱啱好🥳▪️芒果糯米飯造型滿分💯芒果切完一片片整成玫瑰花🌹好多芒果啊🤩份量好足夠🤗糯米飯好軟淋🥭香甜嘅椰漿淋係糯米飯上🍚芒果好香甜😋真係好好味😌
大角咀一向美食眾多😍

▪️芒果糯米飯
2023-12-12
  • 蟹肉奄列
  • 芒果糯米飯
今次是我第二次到這家餐廳,這天跟朋友到利奧坊看房,之後就在附近找美食,美食很多,利奧坊二期樓下就是這家餐廳,這家泰國菜跟其他的很不同,是泰北菜,很好味,也很特別,值得一試。餐廳的設計充滿民族風情,以湖水綠色為主調,配上藤製家具和壁畫,還有天花板的裝飾,小品擺設等等,讓你彷彿置身於泰國的叢林之中。餐廳的菜式也是以泰北傳統料理為主,由泰籍廚師團隊親自烹調,保證正宗。 必點的招牌菜就是泰北金麵,這是一道用咖哩、椰奶、香料和雞肉熬煮的湯麵,麵條有一部分是炸過的,增加了酥脆的口感,另一部分是煮過的,帶有彈牙的嚼勁,兩種不同的特色相互配合,你可以根據自己的喜好,加入生洋蔥、酸菜和檸檬汁,調整味道的層次,更加惹味。 另一道值得推薦的菜式是蟹肉奄列,這是一道用蟹肉和雞蛋做成的煎蛋卷,外層金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,每一口都有滿滿的蟹肉,搭配炸乾蔥、炸蒜和是拉差醬,風味十足。 飲品選了芒果熱情果沙冰,如果在夏天喝這個就更滋味;甜品選了芒果糯米飯,這是一道用新鮮芒果、糯米飯和椰漿做成的消暑佳品,芒果甜而不膩,糯米飯軟糯香甜,椰漿濃郁滑順,吃得滿足。 搭地鐵可以在奧運站匯豐銀行大廈出口出,非常近,步行 5 分鐘

搭地鐵可以在奧運站匯豐銀行大廈出口出,非常近,步行 5 分鐘就到。開車更方便,如果是吃晚餐,一般都會停在門口,看着車就可以,也可以泊到港灣豪庭的停車場,在利奧坊吃飯可以有泊車優惠。
2023-12-05
2023-12-12 31 瀏覽
泰北咖喱金麵 Northern Thai Coconut Curry Noodle Soup with Charcoal Grilled Chicken見呢個係POPULAR菜式, OPENRICE又好多人推, 決定叫呢個麵食! 見佢MENU有隻辣椒仔擔心會好辣, 即刻同侍應講要少辣, 佢都好有耐性咁解釋返其實唔算好辣, 但會照幫我同廚房講聲。一上枱就聞到香氣四溢的咖喱味道,咖喱醬既質地似湯水, 唔會太稠, 而咖哩味道濃郁又唔會過分辛辣,非常適合我地呢D鐘意微辣口味既。雞肉GRILL得黎肉質鮮嫩多汁,再加上麵有兩個質地, 有脆有淋, 口感過癮。飛天炒通菜 Fried Morning Glory Vegetable通菜融合左辣椒、炸蒜、薑和其他香料,微辣香口。通菜炒得岩岩熟,保持左蔬菜的鮮嫩口感。泰式香茅燒雞 Charcoal Grilled Marinated Thai Chicken (Hormone-free) with Nam Jim Jaew Sauce呢碟菜雖然要待一段時間, 但絕對值得等待。燒雞皮脆肉嫩,外層烤得金黃酥脆,入面肉質鮮嫩多汁。燒雞的香味同泰式香料混合令到呢道

呢碟菜雖然要待一段時間, 但絕對值得等待。燒雞皮脆肉嫩,外層烤得金黃酥脆,入面肉質鮮嫩多汁。燒雞的香味同泰式香料混合令到呢道菜更加美味, 連平時唔食雞皮既我都忍唔住食左幾舊。

最後不得不讚, 呢度樓面人手雖然少, 但全部都好友善, 又有耐性解釋比我D小食包D咩, 味道辣唔辣等等。提提呢到一定要叫飲品, 唔會有水提供啊! 兩個人食三款菜式已經好飽, 份量豪不吝嗇。不過食完都未係好分到究竟泰北同普通泰國菜既分別係咩……

老公已經對呢度既食品讚不絕口, 話可以再ENCORE, 哈哈
2023-12-11 40 瀏覽

泰北咖喱金麵 $128

芒果糯米飯 $78

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
呢排過開呢頭食飯,圍住奧利坊都幾多餐廳選擇,其中呢間食泰國菜嘅餐廳裝修好靚,價錢又唔算太貴,然後份量亦好足料~餐廳3點至5點有午休,唔想食閉門羹嘅話就睇啱時間先過嚟啦~照舊文末附上餐牌~🔹泰式咖喱蟹汁軟殼蟹($188)配三片蒜蓉多士,個人覺得可以另外再加配薄餅~醬汁非常之濃,而且好多了,軟殼蟹都好大隻同份量都好多~🔹伊善辣肉碎生菜包($128)第一次食呢款生菜包,入邊係有豬耳粒,口感幾特別,有別於平時嘅生菜包佢多咗一層爽脆嘅口感!🔹芒果糯米飯($78)糯米飯好軟熟,芒果份量好多,味道亦好清甜,呢個必點!📝餐牌參考:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8.5/10服務: 7/10環境: 8/10打卡: 7/10CP值: 7/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

📝餐牌參考:

推介值:8/10

• 泰式咖哩蟹汁軟殼蟹
  • 伊善辣肉碎生菜包
2023-12-11 33 瀏覽
💫RestoranSAYA💫呢間餐廳主打泰國菜,嚟到先發現啲員工似係泰國人,夠哂地道🇹🇭,所以要用英文同佢哋溝通,佢哋態度都好nice!餐廳環境氣氛都好好,vintage得嚟,又有泰國風味,又有聖誕氣氛🎄有2人枱、4人枱、高枱咩都有,非常適合拍拖或者同朋友傾計!今次主要食蟹,滿有驚喜啊😆🦀蟹肉奄列 🦀Menu寫住Special就試試佢,佢並唔係茶餐廳嘅奄列薄切切,佢份量好大好厚,切開熱辣辣出哂煙,裡面有好多蟹肉,好足料!夾埋伴碟嘅檸檬葉、辣椒仔同炸蒜一齊食,蟹味更出!🦀泰式咖喱蟹汁軟殼蟹 🦀同樣係熱辣辣上枱,咖哩汁夠驚喜,唔係水稀稀,而係比較杰身,相信係蟹汁足料,配菜都好足料,本身好怕三色椒嘅草腥味,都怕佢太生,但佢嘅配菜吸哂啲咖哩汁,好入味,怕草腥味嘅大家就唔驚了!重點嘅軟殼蟹炸粉唔厚👍🏻旁邊嘅蒜蓉包先係最驚喜!好好味!好軟熟,好新鮮,食得出唔係隔夜麵包,送咖哩汁一流!食完鹹,點少得醫埋第二個胃呢~😆🥭芒果糯米飯 🥭以為佢會雪凍咗上,點知係暖暖地上,所以唔會凍冰冰硬掘掘!以為冬天食芒果會好酸,點知好甜!本來好驚啲糯米飯可能會好硬難消化,但今次啲糯米飯做得好好,好軟糯~🍹柚子菠蘿梳打
💫RestoranSAYA💫

今次主要食蟹,滿有驚喜啊😆

🦀蟹肉奄列 🦀

🦀泰式咖喱蟹汁軟殼蟹 🦀

食完鹹,點少得醫埋第二個胃呢~😆

🥭芒果糯米飯 🥭

🍹柚子菠蘿梳打 🍹
🍹紅莓荔枝梳打 🍹
兩杯嘢飲都不錯,唔會死甜,係清甜,有果肉~