香濃惹味好食既新加坡小店💕呢間新加坡小店每日都係排長龍,小店細細座位唔多,裝修都幾靚,價錢一點不便宜,但食物係好好食既!優質蝦麵 $115呢個蝦麵真係好好食,配料唔多,但湯底好濃好香好惹味,食到連湯都想飲晒,可以要求免費加麵娘惹濃厚叻沙 $115我先生好鐘意食,好香濃椰味,略略辣左少少,但都係好濃好香好惹味咖池多士 $45 好味,夠脆夠多醬KOPI $35午餐加$18有香茅茶,但如果嗌Kopi就要原價🫣好飲既!
香濃惹味好食既新加坡小店💕

優質蝦麵 $115

娘惹濃厚叻沙 $115

咖池多士 $45
好味,夠脆夠多醬

KOPI $35
午餐加$18有香茅茶,但如果嗌Kopi就要原價🫣好飲既!
在灣仔這家人氣的Laksa店,他們的干撈Laksa確實令人驚艷,湯底的風味深厚,搭配麵條更是絕妙。不過,令人稍感可惜的是份量偏少,可能讓一些食客感到不夠滿足。店家推薦的Kaya Toast作為甜品選擇,雖然口感不錯,但卻偏甜,可能不太符合所有人的口味。整體而言,這家店的料理水準是不錯的,特色的干撈Laksa和Kaya Toast展現了獨特風味。然而,考慮到份量相對較少以及甜點過甜,可能會讓一些食客感受到性價比偏低。建議店家在甜點部分進行微調,以提升整體用餐體驗。
每次中午時段都見到呢間餐廳大排長龍,唯有靠收工時間去食個晚餐講真,價錢真係偏貴,而且舖頭成日選擇唔多。聽人講嚟到呢間舖頭一定要食喇沙,咁就叫喇沙啦!果然湯底味道好濃烈, 味道的而且確幾辣,但好惹味,食得出有好多香料。不過配料就唔係好多,蝦係切片上,應該成碗得三隻左右,仲有啲肉絲同豆卜,講真如果好肚餓嘅話,真係會唔夠食🤣因為食嗰日真係好肚餓,所以就叫多個咖央多士😂個包唔算超級脆,但個咖央好香椰子味,而且凍凍地咁,夏天食係幾舒服不過4塊仔成$45,真係幾貴下😅我諗我都會再諗吓值唔值得為咗個喇沙湯,再返嚟食多次🤣但一定要揀唔使排隊嗰陣時😅Nonya laksa lemak 叻沙: $115Kaya toast 咖央多士: $45味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤/5

講真,價錢真係偏貴,而且舖頭成日選擇唔多。
聽人講嚟到呢間舖頭一定要食喇沙,咁就叫喇沙啦!

因為食嗰日真係好肚餓,所以就叫多個咖央多士😂
不過4塊仔成$45,真係幾貴下😅

我諗我都會再諗吓值唔值得為咗個喇沙湯,再返嚟食多次🤣
但一定要揀唔使排隊嗰陣時😅

Nonya laksa lemak 叻沙: $115
Kaya toast 咖央多士: $45

味道:🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤/5
  • 娘惹濃厚喇沙
2023-10-06 765 瀏覽
經過好多次都冇機會再食,事關每次都排晒長龍,中午如果唔係準時衝落樓,都冇咩機會食到。今日好彩可以早少少放飯,等一張就入到去,之後就開始要排長龍啦。Staff Uncle好好笑容,就算要等 佢都好好禮貌,等都等得服啲。食過咁多間Laksa,係得呢間食過番噚味,湯夠濃但唔會過咸,係好難得既,絕對係香港Laksa既首選。本身想叫埋個咖央多士,不過今次太飽,唯有下次再黎過。P.S. 呢間野係會有少少趕既感覺,食完就好走。

本身想叫埋個咖央多士,不過今次太飽,唯有下次再黎過

P.S. 呢間野係會有少少趕既感覺,食完就好走。
Laksa
2023-10-06
Laksa
  • Nonya Laksa Lemak
  • Kaya Toast
2023-09-20 708 瀏覽
個喇沙麵真係一啲驚喜都冇...啲米線已經軟曬,又唔入味....個湯好似飲緊油咁樣,好老實講我覺得唔值佢嘅價錢... 我公司樓下對面茶餐廳都好食過佢,60蚊都唔使😣因為係社交媒體網站見到覺得好吸引,但 我覺得以佢嘅質素嚟講有啲太貴== 可能lunch set會平啲,但dinner唔推介嗌咗幾樣野,得個咖央多士幾好食。 其他全部都好overrated== 同埋menu選擇都唔太多比錢用payme要等好耐,收得好差。個人嚟講唔會再食第二次。😮‍💨

可能lunch set會平啲,但dinner唔推介

2023-09-20 522 瀏覽
首先性價比低到冇得再低,個喇沙係我食過最難食嘅喇沙,個湯冇乜味一啲棷香味都無,仲要半碗都無,啲面係林到冇得再落一咬就斷嗰種🤷🏼‍♀️‼️重點係我食到一半想叫佢加啲湯,佢話問咗廚房話無晒,但係之後見到有新客人入嚟都係嗌喇沙,走嗰陣時見到職員攞住一大煲去掉🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️即係講大話‼️‼️Pai Tee 味道還可以,不過冇乜特別,其實係雜菜卷,完全唔值$70 lolKaya toast 個醬幾特別,不過未去到驚艷,感覺不夠新鮮Lime iced tea 似係Lipton tea 加2粒青檸,$30一杯,我覺得淨係飲佢啲水之後出去買杯果茶仲好😓總括而言,完全唔會推薦任何人嚟幫襯呢間舖頭

總括而言,完全唔會推薦任何人嚟幫襯呢間舖頭
2023-09-20
2023-09-20 396 瀏覽
今日去咗灣仔番工,咁啱office喺正餐廳樓上,所以try吓。12點左右到,所以都唔洗等,直接有位,餐廳睇落幾fancy,打卡able,但weekday lunchtime都為食飽飽啫,所以冇細睇環境。唯一嘅問題係同行四人,要打橫坐有少少尷尬難傾偈。一坐底已經放好筷子同水,水係檸檬水,但檸檬放好多,少少過酸,有啲嚇親。Menu簡單三款main,因為想食叻沙,所以就直接第二項。食物都幾快到,打個靚卡。叻沙椰味好夠,辣但只係嘴唇辣,未feel到口渴應該真係冇msg,如果佢係幼米粉唔係米線會再開心多啲,而且唔開心地,有一條米線未煮熟,但overall,配料好多,味道唔單薄,而且份量好夠,以$115嘅價錢,如果配杯soda會抵啲啲嘅。謹記呢間只係收cash,alipay或payme,記得準備足夠cash!

2023-09-20
Mr
2023-09-18 206 瀏覽
I was longing to try this singapore laksa noodle shop when I saw in SCMP food review. Very highly rated laksa from singapore. Today I come all the way from DB. The laksa soup was very nice and rich with source good taste. The price was fair $115 giving located in Wanchai. To my surprised they don’t accept credit card or octopus only Alipay or cash. I don’t used Alipay only had 1000 dollar note which they can’t change. The boss ask me go to cash machine. I had to walk few blocks to find HSBC. I thought this is old school of doing business inflexibility of payment method causing inconvenience to customer. I hope the owner take note.
2023-09-01 273 瀏覽
Malaysian & Singaporean restaurant serving prawn noodles, laksa and kaya toast.There are only three types of noodles to choose from, but it attracts a long queue every day during lunch hours. The laksa soup base is very rich, and the portion of prawns and other garnishes are very generous. Extra noodles are available free of charge if the regular size cannot satisfy your tummy. Most importantly, remember to bring enough cash because this is the only payment accepted.🔸Nonya Laksa Lemak

🔸Nonya Laksa Lemak
2023-08-09 381 瀏覽
有冇人同我一樣,去完一個地方旅行,就會好掛住嗰度嘅嘢食🥲啱啱去完新加坡short trip🇸🇬,好想係香港食番啲正宗嘅喇沙,見到灣仔有間大排長龍嘅喇沙店,就膽粗粗去咗排隊,試吓佢😎🍝 乾喇沙($115)係我第一次食乾撈喇沙,好有驚喜😍 佢哋使用嘅面係銀針粉,亦都有好多唔同嘅配料,好似係蝦肉、雞蛋、雞肉等等,撈埋啲酸辣嘅醬汁,好正😋銀針粉撈埋啲醬同配料一齊食口感滑捋捋咁,味親又唔會太濃,恰到好處☺️🥪咖央多士($45)多士就算食到最後果口都好鬆脆❗️❗️多士入邊夾住一層好厚嘅咖央醬,又好濃嘅椰子香味,甜味亦都啱啱好,唔會有種死甜嘅感覺,真係十分推介💯

🍝 乾喇沙($115)

🥪咖央多士($45)

Lunch time經常大排長龍!Idiot當日12點半去到 等咗半個鐘入到~餐廳環境裝修簡約 以白色為主調 似西式cafe只有4、5樣菜式 貴精不貴多☺️-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥娘惹濃厚喇沙 $115湯底濃郁 椰香味幾突出 而且有陣鮮味小小辣幾惹味👅粗米粉唔易碎配料有鮮蝦 魚餅 雞絲 豆腐~雖然價錢偏貴 但都算足料🤤❤️‍🔥小金杯 $65香港比較少見嘅娘惹菜!精緻bite size 咬落口感清爽香脆😋裡面有紅蘿蔔 沙葛粒同碎豆乾 加上蝦仔和甜辣醬嘅點綴 酸甜開胃🤤❤️‍🔥班蘭咖咉多士 $65咖咉醬唔算多 但班蘭味同椰香都夠🤤多士烘得好香脆~  ❤️‍🔥熱班蘭葉香茅茶 (跟餐+$18)本身懷住試伏嘅心情飲 點知又幾好喎😹大大杯 有淡淡嘅香茅味 食完濃味嘅喇沙飲都幾refreshing😝
Lunch time經常大排長龍!
Idiot當日12點半去到 等咗半個鐘入到~
餐廳環境裝修簡約 以白色為主調 似西式cafe
只有4、5樣菜式 貴精不貴多☺️

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥娘惹濃厚喇沙 $115
湯底濃郁 椰香味幾突出 而且有陣鮮味
小小辣幾惹味👅
粗米粉唔易碎
配料有鮮蝦 魚餅 雞絲 豆腐~
雖然價錢偏貴 但都算足料🤤

❤️‍🔥小金杯 $65
香港比較少見嘅娘惹菜!
精緻bite size 咬落口感清爽香脆😋

❤️‍🔥班蘭咖咉多士 $65
咖咉醬唔算多 但班蘭味同椰香都夠🤤
多士烘得好香脆~

❤️‍🔥熱班蘭葉香茅茶 (跟餐+$18)
本身懷住試伏嘅心情飲 點知又幾好喎😹
班蘭咖咉多士
小金杯
娘惹濃厚喇沙
2023-08-01 323 瀏覽
去親港島區都係去cwb 中環多今次就專程去左灣仔食下呢個有唔少foodie推介既新加坡菜Menu上唔算好多選擇🤔主要都係食叻沙同咖央多士🍞—————————————————————🍴Nonya Laksa Lemak($115)佢哋既叻沙麵底係用粗米粉聞落係幾香既 食落個湯底就差少少我就略嫌個湯底偏稀而且食落椰香味🥥唔太夠入面仲有啲蝦🦐魚餅 雞蛋🥚芽菜 豆卜做配菜但呢個價錢比起佢既味道 CP值就差咁啲🥲—————————————————————🍴Kaya Toast($38)食得新加坡嘢🇸🇬當然要試埋咖央多士😌佢哋既咖央多士都真係幾值得一試👍🏻咖央份量好似唔洗錢咁😂搽到勁厚食落唔會太甜同太膩☺️而且每塊多士都烘到脆脆的#涼下午茶食佢啱晒~—————————————————————🍴Premium Prawn Noodle($115)除咗叻沙之外 佢哋仲主打呢個蝦麵🦐雞蛋麵同米粉做麵底 即係摻摻個湯飲落估佢唔到咁濃味 仲有啲甜甜地添仲有啲炸豬油同焦糖洋蔥做配料令到成件事食落更加香口個人認為蝦麵岀色過叻沙少少🤏🏻😂—————————————————————🍴Kopi with Teh一場嚟到
去親港島區都係去cwb 中環多
今次就專程去左灣仔食下呢個有唔少foodie推介既新加坡菜
Menu上唔算好多選擇🤔
主要都係食叻沙同咖央多士🍞
—————————————————————
🍴Nonya Laksa Lemak($115)

佢哋既叻沙麵底係用粗米粉
聞落係幾香既 食落個湯底就差少少
我就略嫌個湯底偏稀
而且食落椰香味🥥唔太夠
入面仲有啲蝦🦐魚餅 雞蛋🥚芽菜 豆卜做配菜
但呢個價錢比起佢既味道 CP值就差咁啲🥲
—————————————————————
🍴Kaya Toast($38)

食得新加坡嘢🇸🇬當然要試埋咖央多士😌
佢哋既咖央多士都真係幾值得一試👍🏻
咖央份量好似唔洗錢咁😂搽到勁厚
食落唔會太甜同太膩☺️
而且每塊多士都烘到脆脆的
#涼下午茶食佢啱晒~
—————————————————————
🍴Premium Prawn Noodle($115)

除咗叻沙之外 佢哋仲主打呢個蝦麵🦐

叫左類似泰式奶茶既物體 不過係熱既♨️
茶味雖然真係幾濃 但偏甜😕
建議可以唔洗試🤣
2023-07-29 190 瀏覽
突然之間好想去食喇沙,所以放工之後就去咗灣仔嘅呢間Rempah Noodles食晚餐。好耐之前食過一次覺得好好食,但係今次就大失所望。首先,佢嘅價錢一啲都唔平,要$115一碗,但係佢比我嘅感覺絕對唔值。我嗌咗個喇沙麵,個湯係好飲嘅,不過佢上邊啲配料完全唔得。啲蝦🦐又唔夠熱,啲豆卜有好硬,完全索唔到啲湯。另外,啲材料亦都好少,比起我之前食嘅時候差咗好多。以前我覺得佢係全港最好食嘅喇沙,估唔到而家水準會咁差,真係好失望。😞
2023-07-28
2023-07-28 145 瀏覽
新加坡🇸🇬的味道⭐️PREMIUM PRAWN NOODLE✔️蝦面的湯非常濃郁,配上煮熟的蝦、豬肉片、豆芽等配料,味道非常美味。雞蛋面,米粉混合,口感非常有層次👍👍👍👍⭐️DRY LAKSA✔️乾撈叻沙統的叻沙湯更辣更濃郁,沒有湯汁,口感也不一樣。再撒上一些叻沙葉和噴上檸檬汁,味道非常美味。⭐️KAYA TOAST ✔️由椰子漿、雞蛋和糖製成的果醬,通常會塗在吐司上,果醬味道好濃烈🙌🙌🙌鋪面設計都好有外國feel🥰🥰Lunch Time 經常好多人係門外等候,如果可以盡量避免午餐時間,就唔使排咁耐😆😆😆
新加坡🇸🇬的味道

⭐️PREMIUM PRAWN NOODLE

⭐️DRY LAKSA

⭐️KAYA TOAST

鋪面設計都好有外國feel🥰🥰

嗰叻沙真係好真材實料湯底濃、配料足,尤其係啲芽菜連埋啲湯麵一齊食,口感會好豐富又爽口!仲有4片鮮蝦、魚餅、雞絲、雞蛋同芽菜!咖央都好好食💚可以唔使試冰茶(慳返$30)☞ 娘惹濃厚叻沙 $115☞ 咖央多士 $38☞ 青檸冰茶 $30⁣⁣| 餐廳資訊 |⁣⁣- 灣仔軒尼詩道18號地舖(近金鐘F出口)-星期一至五 11:30am - 8pm-星期六11:30 - 6pm ; 星期日Close
嗰叻沙真係好真材實料
湯底濃、配料足,尤其係啲芽菜
連埋啲湯麵一齊食,口感會好豐富又爽口!
仲有4片鮮蝦、魚餅、雞絲、雞蛋同芽菜!
娘惹濃厚叻沙

咖央都好好食💚
可以唔使試冰茶(慳返$30)
咖央多士

☞ 娘惹濃厚叻沙 $115
☞ 咖央多士 $38
☞ 青檸冰茶 $30

⁣⁣| 餐廳資訊 |⁣⁣
- 灣仔軒尼詩道18號地舖(近金鐘F出口)
-星期一至五 11:30am - 8pm
-星期六11:30 - 6pm ; 星期日Close