2024-04-21 156 瀏覽
位於嘉咸街的Prime Pho在My central 1/F, 感覺旺中帶靜,加上食物味道不錯,因此,食得舒服。周末的下午,11:00多才吃完早餐,仍未肚餓,所以我們點了兩個午餐加兩個小食,再額外加配多一杯飲品,已足夠三人份量。午餐點了春卷撈檬及燒豬肉撈檬,加配米紙卷及雞肝醬蜜糖多士。飲品就要了兩杯青檸梳打及一杯檸茶,跟餐青檸梳打加18元,檸茶加12元,額外加的正價青檸梳打要35元。燒豬肉好味,相信亦係餐廳主打菜式,因餐牌上有燒豬肉撈檬、燒豬肉飯、燒豬肉小食等等……,所以見午餐都有燒豬肉撈樣就點了。每間越南餐廳都有自家調配的撈檬汁料,有些味道偏咸或偏酸,而這家則偏辣,如不嗜辣的朋友,就要逐少加,避免太辣。除燒豬肉外,春卷及米紙卷都好味,雞肝醬蜜糖多士就不過不失。
除燒豬肉外,春卷及米紙卷都好味,雞肝醬蜜糖多士就不過不失。
燒豬肉撈檬
春卷撈檬
米紙卷(跟餐)
雞肝醬蜜糖多士(跟餐)
飲品
2024-04-20
2024-04-14 231 瀏覽
餐是位於嘉咸街街市旁的商廈的2樓,地方不算大,簡潔企理。The restaurant is located on the 2/F of a commercial building next to Graham Street Market. It is not big with simple layout, clean and tidy.🥢咸蛋黃醬烤雞扒 ($88)Salty Duck Egg Sauce Roast Chicken Thigh with Creamy Scramble Egg Rice咸蛋黃醬汁很配合炸得夠脆身的雞扒,食完重口味的咸蛋黃醬雞扒再食配伴碟的花生醬雜菜絲沙律感覺清新。The sauce has a rich flavour of salty duck egg that goes well with the crispy chicken. The vegetable salad on side refreshes the taste bud after having the item with strong flavour. 🥢米紙卷 ($30)Salad R
餐是位於嘉咸街街市旁的商廈的2樓,地方不算大,簡潔企理。

🥢咸蛋黃醬烤雞扒 ($88)

🥢米紙卷 ($30)
Salad Roll
材料新鮮,跟一小碟花生醬,其實不沾上花生醬也夠味,沾上醬也不錯。
The ingredient is fresh and goes well with peanut sauce. It’’s taste good even without the sauce.

☕️越南滴漏咖啡($25)
Vietnamese Milk Coffee

✏️總括來說,這餐廳的食物ok,性價比高。
In general, the food is ok and value for money.
2024-03-05 733 瀏覽
今日 lunch 想食越南河粉,同事帶我去試呢度,試了生牛肉河,河粉有哨口,啱我口味,蝦餅好食,個 source 我鐘意,特色檸茶帶少少話梅味我又鐘意,同事唔食雞翼,下次同其他同事去試埋牛油雞翼先!
2024-03-05
$148.5 (午餐)
  • 特色檸茶
  • 河粉
  • 蝦餅
2023-11-27 1781 瀏覽
明明收銀有八達通,又要客人食夠$300以上才可用八達通及credit card. $300 以下只收現金。是什麼原因?迫客人食夠$300!根本不方便客人及為難客人(如沒帶現金)
2023-11-08 1861 瀏覽
1️⃣生牛河個湯底真係全港黎比算係出色,好濃味而唔鹹,牛肉多,嫩,仲有蘿蔔.不過河粉煮得唔夠耐,硬身左d. 改善埋依樣係100分.💰HKD$882️⃣奶茶好好飲的泰式奶茶,奶同茶比例岩岩好,同埋我叫小小冰,佢真係落小小,冇溝淡奶茶味道💰HKD$20餐廳播D歌好有品味,員工好nice,價錢合理,值得一試
1️⃣生牛河
💰HKD$88

2️⃣奶茶
💰HKD$20

餐廳播D歌好有品味,員工好nice,價錢合理,值得一試
2023-10-27 1267 瀏覽
完全不是真材實料的感覺 湯頭全味精份量少得可憐 2粒牛丸 3塊牛 $96 雙平🥱At this price there really should be more beef. I can see why people find it tasty , but if you’ve had traditional Vietnamese pho , the broth here is clearly tastes like msg with beef essence…. But again, not surprised in the HK dining scene.
完全不是真材實料的感覺 湯頭全味精
份量少得可憐 2粒牛丸 3塊牛 $96 雙平🥱
2023-09-25 1755 瀏覽
《Prime Pho》 中環越南粉 暫時覺得係全港最好食嘅pho🥹位置喺中環嘉咸街街市上面新住私人住宅樓下商場平台小小難揾 午市多人有時要等位食物唔算上得好快 *必食《燒豬肉越南粉》粒粒豬頸肉 燒得香口肉汁微微焦香氣滿瀉分開碟上 唔係浸喺湯入面原汁原味可以加小小青檸汁平衡返唔太油膩份量幾飽滿湯底望落平平無奇 食落鮮味河粉粉真係好滑口配料芽菜芫荽同埋洋蔥增加香味香鮮辣椒青檸另外配上隨個人口味可辣可唔辣最近仲新推出咗飯餐嘅選擇
《Prime Pho》

配料芽菜芫荽同埋洋蔥增加香味
香鮮辣椒青檸另外配上
隨個人口味可辣可唔辣

最近仲新推出咗飯餐嘅選擇
中環長龍越南河粉餐廳,質素對得住價錢👍🏻🔻火燒牛腩燒豬肉撈檬 💰82+10% 火燒牛腩係用薄切牛腩,即時用火槍炙燒,炙燒嘅手法令牛味更加濃郁,燒到表層微焦,但肉仲帶小小粉紅色,超級軟嫩😋燒豬肉份量超多,甜辣口味,炭火香味十足,非常惹味👍🏻檬粉有超多配菜,有大量芫荽、青瓜絲、紅蘿蔔絲、芽菜、蔥絲等,加上越式甜酸辣汁,好清爽開胃😋最後食到好飽啊 👅味道:8/10💡性價:7/10📌環境:7/10
中環長龍越南河粉餐廳,質素對得住價錢👍🏻

🔻火燒牛腩燒豬肉撈檬 💰82+10%

燒豬肉份量超多,甜辣口味,炭火香味十足,非常惹味👍🏻

👅味道:8/10
💡性價:7/10
📌環境:7/10
  • 燒豬肉撈檬
2023-07-12 2000 瀏覽
突然間,好想食越南嘢😃😀😀跟住就上網搵到呢間💗食咗生牛肉河粉估唔到夜晚仲可以嗌set加埋牛油雞翼同埋椰青😃簡直係絕配🥳滿足晒我想食嘅願望生牛肉非常之嫩滑湯底清甜😀牛油雞翼大隻😆
突然間,好想食越南嘢😃😀😀
跟住就上網搵到呢間💗
生牛肉非常之嫩滑
湯底清甜😀
牛油雞翼大隻😆
2023-06-07 1681 瀏覽
星期六晚係中環想食越南🇻🇳粉,平時食開個間已經closed。上OP搵到呢間越南野幾高評分,就試試啦!位置唔起眼,大家要細心搵搵,入到去估唔到都坐滿8成人,我地選擇坐高枱!💰$92 生牛肉牛筋湯檬湯底夠香濃,牛筋彈牙,生牛肉嫩滑,唔錯喎!💰$78 火燒豬肉法包法包夠脆,餡料十足,如果醬再多點會開心d💰+$20 越式春卷,都夠鬆脆但略嫌食落口有點油膩感總結位置少偏,環境ok,食物質素唔錯,價錢吸引!

💰$92 生牛肉牛筋湯檬
湯底夠香濃,牛筋彈牙,生牛肉嫩滑,唔錯喎!

💰$78 火燒豬肉法包
法包夠脆,餡料十足,如果醬再多點會開心d

💰+$20 越式春卷,都夠鬆脆但略嫌食落口有點油膩感

總結位置少偏,環境ok,食物質素唔錯,價錢吸引!
2023-05-06
  • 火燒豬肉法包
  • 生牛肉湯河
2023-05-23 1250 瀏覽
1.火燒牛腩撈檬 《⭐️⭐️⭐️⭐️》本來想叫佢個招牌PRIME PHO, 係有成7-8款餸,而且聽聞湯底好濃,用左24小時去熬製,但我見實在太大份,怕食唔曬,所以就試下佢另一款廚師推介火燒牛腩撈檬,牛腩燒到微焦,係有煙熏既味道令牛肉味更濃郁,而且檬粉份量都好多,同時有好多既青瓜絲、芫荽、芽菜,再加埋酸甜既醬汁,味道開胃又豐富😋2.越式炸蝦餅《⭐️⭐️⭐️》自家製蝦餅有正常水準,雖然跟餐得三塊,不過口感好脆同埋蝦滑都好彈牙,而且個醬汁都幾驚喜,有別於平時既泰式辣醬,佢係比較重醃檸檬味,令蝦餅味道更fresh🥰3.越南咖啡 《⭐️⭐️》咖啡係越南滴漏咖啡,唔會太酸,味道正常,無咩驚喜,不過可以用黎打卡😎
1.火燒牛腩撈檬
《⭐️⭐️⭐️⭐️》

2.越式炸蝦餅
《⭐️⭐️⭐️》

3.越南咖啡
《⭐️⭐️》
呢間越南餐廳位於中環嘉咸街 大廈入口要穿過啲街邊鋪頭仔 再搭lift上樓上 即使位置咁隱蔽 都無阻一班打工仔放飯時嚟排隊 排咗20-25分鐘先入到座 而我就分開咗兩次去試唔同嘅野食🤩 ✨️生牛肉湯河 $88湯河上菜時已經放咗九層塔,洋蔥,芫荽喺碗裏面 另上辣椒同青檸 牛肉份量都幾多 有成7-8塊 每塊肉都有啲厚度 而且肉質軟嫩而唔鬆散 牛湯濃郁鮮甜 飲咗都唔會口乾 河粉質地偏厚少少 有啲彈性 唔會一夾就好易斷 仲好掛湯 成碗生牛肉湯河可以話係中環No.1🍜🥹 ✨️撈檬孖寶 燒豬肉+炸雞翼 $82我第二次嚟到就試咗撈檬 仲可以配兩款餸 撈檬嘅汁酸度啱啱好 好開胃 碟上亦有有多青瓜絲同蘿蔔絲做配菜 燒豬肉好香 表面微脆內裏亦都唔乾 雖然就有啲啲油膩🐽炸雞翼就略嫌炸粉厚咗少少 成碟撈檬份量都ok多 但不知不覺就食晒😋 ✨️牛油雞翼 2隻 跟餐 +$20牛油雞翼就中規中矩 無話好香好重牛油味 肉質都ok嫩滑 炸粉都係厚咗啲 想嗌小食嗌吓都無妨 但就無話必點 ✨️椰青 跟餐 +$35椰青超大個 而且椰子水滿晒咁制 亦都好清甜 裏面都有超多果肉 嗌嚟獎勵吓自己都幾開心💖 ✨️特色奶茶 跟餐 +$12其實係一

✨️生牛肉湯河 $88

✨️撈檬孖寶 燒豬肉+炸雞翼 $82

✨️牛油雞翼 2隻 跟餐 +$20

✨️椰青 跟餐 +$35

✨️特色奶茶 跟餐 +$12
其實係一杯好普通無特色嘅茶記奶茶 奶味茶味都係好普通 無咩特別 比佢特色兩隻字呃咗

總結:
主食生牛肉湯河真係好出色 加埋大大個椰青 呢個組合真係好滿足 喺中環返工要收藏呢間餐廳 想食pho嘅時候就嚟食 絕對可以變成飯堂😋
生牛肉湯河

椰青
  • 撈檬孖寶燒豬肉+炸雞翼
  • 燒豬肉撈檬
2023-04-25 660 瀏覽
邊行邊懷疑人生,點解可以咁偏遠隱蔽,但係自己搵既無得怨🤪假日兩點幾去到,原來佔地咁闊落,但係吉既矮檯只係得返一張,其餘都係吧檯,想必定係好食吧🥹▪️ Prime Pho(8/10)+ 特式奶茶(7.5/10)💲118 + 9呢碗野真係超級足料,有好多唔同部位既牛🐮上檯色澤一律好粉,生牛肉幾軟嫩,牛腩片同牛展亦都好腍身,牛脷大片到我直情覺得自己同隻牛錫緊,全部牛味十足😎牛筋保留左滿滿既膠質,牛柏葉又爽口,舊巨型牛尾就交左比對面位清道夫🤭唯獨係牛丸相比下會遜色一點,比較細粒缺乏彈性🐮另外仲有扎肉同埋清甜無渣既蘿蔔🥕河粉偏幼身但夠滑溜,牛骨湯底清澈唔油膩🥣▪️ 越式蝦餅滑蛋飯(7.5/10)💲98蝦餅偏薄脆身,炸皮味道有少少中式炸蟹鉗既影子,入口有蝦肉粒幾彈牙🤫個蛋大致嫩滑,仲有唔少蛋漿🥚伴碟既係薄荷葉椰菜蘋果沙律配椰奶薑蓉花生醬,薑味同花生醬味尤其濃烈,配搭清新可口幾特別🍎🔎 整體評分(7.5/10)

Prime Pho

▪️ 越式蝦餅滑蛋飯(7.5/10)💲98
越式蝦餅滑蛋飯

🔎 整體評分(7.5/10)
Prime Pho
越式蝦餅滑蛋飯
2023-04-14 317 瀏覽
係中環返開工就知道 lunch hour好似打仗咁,大家都係秒速食完就交台。今日一個人黎食prime pho,平時會叫佢嘅招牌特別pho,咩都有d,不過今日唔係特別肚餓,叫左個牛筋牛展湯河,非常滿足。湯底係清甜又有濃郁的牛肉湯香味,每次我都會飲曬都唔覺得口渴,牛筋和牛展肉質柔軟,鮮嫩多汁。而且,d河粉非常有彈性,係屬於煙韌果種。餐廳的環境都好舒適,我一個人黎通常都係坐bar 台,雖然疫情唔嚴重,餐廳仲係好窩心會有隔板,食得安心好多。

2023-03-29 354 瀏覽
平時都甚少黎港島食嘢,今次係為左睇🎤JJ演唱會🏟️‼️‼️禁就隨便搵左間越南嘢🇻🇳啦,點知有啲驚喜波🎉🎉▪️生牛肉湯河🥩食麵先飲湯😉湯底濃郁❕唔油膩❕☝🏻第一啖好鹹,之後唧左啲青檸後冇咁鹹,比較容易入口😋蘿蔔好甜好入味,牛肉片有牛味🐮之餘,仲大塊同嫩滑🥩。河粉幼滑軟硬適中▪️越式炸蝦餅🦐蝦餅大大塊,非常香口。蝦餅口感彈牙🦷,每啖都有蝦味🦐,一件接一件停唔到啊🔄‼️▪️越式炸春卷即叫即炸,口感酥脆🥬生菜新鮮清爽,可以中和油膩感🫶🏻禁樣一餐每人百幾蚊(午市🔆),係港島區黎講唔算貴❗️加上食物味道不錯👍🏻個人好欣賞蝦餅😋係必點之一‼️如果有其他分店都會想翻兜😎除左遠之外,都無乜毛病❗️

▪️生牛肉湯河🥩

▪️越式炸蝦餅🦐
▪️越式炸春卷
即叫即炸,口感酥脆🥬生菜新鮮清爽,可以中和油膩感