2021-08-25 223 瀏覽
今天某大超級市場有大減價,去購物順道吃意大利午餐。餐廳內部裝修用上大量木材,窗外有綠樹,給人舒適自然的田園風情。座位舒適,店員服務殷勤。揀選了四款新口味的食品。法邊豆焗蘑菇68元,法邊豆新鮮爽口,蘑菇味香,以牛油、蒜蓉、香草及鹽等調味,味道層次豐富。熔化芝士麵包球66元,熱辣辣,芝士惹味,麵包香口,值得推介。烤雞松露蝴蝶粉168元,雞皮烤得香,雞肉嫩滑,蝴蝶粉軟硬適中,蘑菇味濃,黑松露味香,芝士少量,醬汁較多。薄餅兄弟168元,一半為薄餅,一半為薄餅餃,兩者的主要饀料均為辣肉腸、馬蘇里拉芝士及蕃茄醬。兩者之分別為前者餅底香脆,餅面有新鮮羅勒;後者內層有大量軟心芝士,芝士味香濃。配以青菜沙律及黑醋,有助消滯。總結:環境舒適自然,店員服務殷勤,食品十分美味。

揀選了四款新口味的食品。

總結:環境舒適自然,店員服務殷勤,食品十分美味。
2021-08-25
2021-07-10 272 瀏覽
天氣太熱,想找個地方坐下,剛好經過PizzaExpress,門口的早餐餐牌吸引,便決定進去。.👇Traditional Italian breakfast傳統意式早餐$98 ⭐️⭐️⭐️⭐️這個意式早餐樣樣有,豐盛的一天開始,成碟最好味我覺得是那幾條火箭菜和菇,菇味好濃,我竟然喜歡,而兩個包好煙韌彈牙,的確是意大利麵包的特色。👍.👇泡沫咖啡 cappuccino $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️.👇鮮奶咖啡 latte $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️

👇泡沫咖啡 cappuccino $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Cappuccino

👇鮮奶咖啡 latte $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Latte
2021-07-10
$98 (早餐)
Cappuccino
Latte
2021-06-18 238 瀏覽
行過紅磡見到好耐無食既 pizza express😋 , 朋友仔同我都未食lunch, 二話不說就話入去食😜「海鮮沙律」有大蝦,魷魚,蜆肉,仲有柚子😋「焗蘑菇」芝士在面,咬入有水份☺️「雞翼」每隻都金黃色,絕對係我最愛的雞中翼🥰🥰👍🏻「夏威夷薄餅」內有 Parma ham 為主,配有果醬😍 好fresh 「蕃茄海鮮意粉」「朱古力心太軟」配有 山莓果醬,焦糖醬😁流出朱古力醬😍夾了雲呢拿雪糕, Super yummy😘「番石榴汁」「薑汁檸蜜」👍🏻👍🏻夠潤備註:🔺地方開洋寬敞,幾舒服😌🔺每款份量充足👍🏻
行過紅磡見到好耐無食既 pizza express😋 ,
朋友仔同我都未食lunch, 二話不說就話入去食😜
「海鮮沙律」有大蝦,魷魚,蜆肉,仲有柚子😋
「焗蘑菇」芝士在面,咬入有水份☺️
「雞翼」每隻都金黃色,絕對係我最愛的雞中翼🥰🥰👍🏻
「蕃茄海鮮意粉」
「番石榴汁」
「薑汁檸蜜」👍🏻👍🏻夠潤
備註:
🔺地方開洋寬敞,幾舒服😌
🔺每款份量充足👍🏻

2021-06-18 372 瀏覽
二公婆今日齊齊放假,睡到自然醒,直接落街食個午餐。搬到紅磡之後,都未有時間過去黃埔逛逛,趁今日就去黃埔揾食順便去行街。我們行到海邊見到間pizza express,突然間有少少掛住北京烤鴨pizza🍕 同千層肉醬闊條麵。以前喺中環返工,同事都會去pizza express lunch,去年公司搬了之後,就沒有再食,今日就決定係pizza express 食過悠閑的午餐☺️。門口職員好有禮貌問我們想坐近窗邊或其他位置,因為我怕太陽曬,決定坐牆邊。環境寬敞,有落地玻璃望街打開餐牌,我已經心思思想食北京烤鴨pizza 同千層肉醬闊條,老公又話想食雞翼同沙律,反正還未吃早餐,全部叫晒!去pizza express 不得不食焗麵包球,但今次我想試試牛油果蕃茄占醬。想不到有意外驚喜,牛油果配搭蕃茄,帶少少酸味,感覺清新,很開胃。薄脆麵包,真的又薄又脆,配搭牛油果醬一流牛油果蕃茄占醬 $68叫了老公想食的焗雞翼,雞翼幾滑,配以蜜糖芥茉漿,清除油膩感!焗雞翼 $83另外叫了一個細雞肉蘋果沙律,青蘋果酸甜,沙律菜又新鮮,配搭檸檬蛋黃醬👍👍雞肉蘋果沙律 $68終於輪到主角北京烤鴨pizza出場,呢個以前同同

環境寬敞,有落地玻璃望街

牛油果蕃茄占醬 $68
牛油果蕃茄占醬

焗雞翼 $83
焗雞翼

雞肉蘋果沙律 $68
雞肉蘋果沙律

終於輪到主角北京烤鴨pizza出場,呢個以前同同事去食lunch 必叫!首先,烤鴨嫩滑,沒有因為焗完之後鞋口,配合青瓜,青蔥同海鮮醬,真係好似食緊片皮鴨,只不過個餅變咗薄餅😂。平時食pizza 通常是蕃茄醬底,呢款Pizza,用海鮮醬,另類得來又好惹味👍👍

北京烤鴨pizza $158
北京烤鴨薄餅

肉醬千層闊麵芝士,層層肉醬配以芝士烤焗,上枱時香噴噴熱辣辣,好吸引。

千層肉醬寬麵 $138
千層肉醬寬麵

我另外叫咗個Tiramisu,同蜜糖檸檬薑。老公即要了杯latte作結。一壺微辣帶蜜糖甜味的檸檬薑,配以自家制香滑的Tiramisu,適合细細品嚐。

自家制Tiramisu $38
Tiramisu

Iced latte $40 & 蜜糖檸檬薑 $38
蜜糖檸檬薑

放假在家附近周圍逛逛,享受一個寧靜嘅午餐,也是一種生活樂趣😊
2021-06-18
Tiramisu
蜜糖檸檬薑
  • 北京填鴨薄餅
2021-06-01 799 瀏覽
朋友話好耐都無食過Pizza,但我話Pizza兩個人食唔到D咩,於是就約埋另一個再加埋我媽媽四個人一齊去食。而為咗大家都方便所以就揀咗黃埔嘅Pizza Express,而其中一個朋友第二朝要三點幾起身返工,所以就提早六點鐘食晚飯。早食最大嘅好處係好多位可以比我哋揀坐邊度。安排好位置後,埋頭苦幹咁揀食咩嘅時候發現原來呢到都有Happy hour,指定嘅酒精飲品可以買一送一,喺呢頭返工嘅人可以嚟呢度Happy一下喇!而我哋最後就決定要個四人套餐,套餐可以揀兩個餐前小食、一個pizza、一份沙律、兩個意粉/飯同四杯野飲,講真,呢個份量應該都可以夠5-6個人嚟食,真係份量好足!小食嘅蕃茄醬配肉丸,兩樣配襯越食越想食。凍盤意式凍肉拼盤,份量同款式都幾多。Pizza就揀咗海鮮口味,味道幾特別,亦唔好好似傳統pizza咁咸。雞肉凱撒沙律嘅雞肉好滑,菜亦都好新鮮意式野菌螺絲粉好creamy 蟹肉白酒意粉上嘅蟹肉份量都幾多,淡淡嘅酒香味,好味😋以呢個價錢食到咁多野真係好超值。

小食嘅蕃茄醬配肉丸,兩樣配襯越食越想食。

凍盤意式凍肉拼盤,份量同款式都幾多。

雞肉凱撒沙律嘅雞肉好滑,菜亦都好新鮮

意式野菌螺絲粉好creamy

蟹肉白酒意粉上嘅蟹肉份量都幾多,淡淡嘅酒香味,好味😋

以呢個價錢食到咁多野真係好超值。
2021-05-27
2021-04-21 207 瀏覽
pizza express 20週年, 原來推出了一個新嘅餐牌主打意大利西西里的菜式✈️, 菜單入面用了有益的橄欖油去製作, 今天和友人經過便入去試試!😗西西里作為地中海最大嘅島嶼,當然係品嚐海鮮, 西西里餐單点了一款焗香草沙甸魚 , 肉質結實, 魚骨一咬便碎, 配搭香草味道不錯~🍕 我們還點了西西里肉腸菠菜薄餅 , 很喜歡他們的肉腸 味道香濃 , 手打pizza 依然出色 ,每一口也充滿地中海小島風情🌊 彷彿 去了意大利 一樣~🌞
2021-04-03 210 瀏覽
黃埔真係無乜小朋友friendly嘅早餐之選。之前都唔知pizza express 有早餐食。有日經過見到早餐takeaway 有85 折即刻買黎試左。幾抵食又好食。之後都帶左小朋友黎食左幾次,因為真係坐得好舒服又岩小朋友食!早餐都好多選擇:有all day breakfast 仲有素食嘅選擇有pizza 仲有螺絲粉 岩晒小朋友加錢可以有以下嘅野飲:takeaway 都一d 都唔hea, 拎到返屋企俾小朋友食都秒殺左!差d 連相都影唔切我地叫左一個早餐薄餅,好多料,拎到返屋企仲係熱同脆。隔離仲有少少salad, 好味😍肉丸螺絲粉,個湯底好味,好濃嘅蕃茄湯。小朋友好鐘意食!仲有蘋果汁同咖啡:好滿足嘅早餐😍

早餐都好多選擇:

有all day breakfast 仲有素食嘅選擇

有pizza 仲有螺絲粉 岩晒小朋友

加錢可以有以下嘅野飲:

肉丸螺絲粉,個湯底好味,好濃嘅蕃茄湯。小朋友好鐘意食!

仲有蘋果汁同咖啡:

好滿足嘅早餐😍

2021-03-28
外賣自取
2021-03-30 156 瀏覽
湊完仔仔返學,就約左媽咪group 朋友食早餐,難得metime,我哋去左 Pizza Express 食精緻早餐,紅磡分店是落地玻璃的,有自然光射入餐廳內,感覺很舒服,座位寬敞,環境寧靜,傾計一流。傳統意式早餐特別喜歡吃自家製麵包,似薄餅與法包結合,很煙韌有口感,再沾上焗肉丸的醬汁,微微辣及酸酸的,更加美味,肉丸也多汁有咬口,套餐還有火腿、 蕃茄、雜錦蘑菇、 雞蛋及火箭菜,非常豐富。蕃茄湯海鮮螺絲粉蕃茄湯底香濃,再配上蜆肉同鮮蝦,味道很夾,甜甜酸酸又不失鮮味,螺絲粉軟硬適中 ,份量也多,也非常美味。餐飲叫了美式咖啡及泡沫咖啡,每杯咖啡配上一件曲奇,咖啡真的很香濃,連平時不好飲咖啡的朋友,也說喜歡喝。食物美味,服務很好,環境也舒服,相信會很多機會再來享受我的 metime。

蕃茄湯海鮮螺絲粉

2021-03-26
$70 (早餐)
  • 傳統意式早餐
2021-02-13 724 瀏覽
新年前與朋友有約,吃個Pizza當團年。餐廳有塊大大的落地玻璃,感覺窗明几淨。落座後發現,新年限定Pizza已然推出,還取了如意/團圓的意頭名字,算是為這個平淡的新年增添點氣氛吧。不用多想我們就選擇了這個如意二人套餐來試試。頭盤:軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤。火腿軟身,色澤粉嫩,擺成玫瑰花形狀,樣子誘人。與微苦的火箭菜、多汁的蜜桃和流心的芝士,伴著一起吃,口感豐富。主菜之一:牛肝菌西班牙腸薄餅。點餐時被“牛肝菌”三個字吸引了目光,一時沒留意,原來這個Pizza也有好多帕爾馬火腿,好吧,好東西就多吃點,看來他們家最近是主推帕爾馬火腿了。西班牙腸鹹香突出,牛肝菌的特殊幽香,再加上黑醋汁的點睛,味道豐富。主菜之二:意式燉海鮮湯。青口、蝦、墨魚仔、元貝仔,份量充足;湯底濃郁,喝是不夠的,但用來沾麵包就非常好。飲品:荔枝特飲&西柚特飲。荔枝清甜,西柚酸爽,梳打底很是解氣。總的來說,食物味道很好,用料也沒手軟,最後要打包離開。另外員工服務周到,時時留意客人的用餐情況而幫我們換碟,看到我們步向門口準備離開時還貼心詢問我們用餐情況並幫我們開門,值得讚賞。
新年前與朋友有約,吃個Pizza當團年。

餐廳有塊大大的落地玻璃,感覺窗明几淨。
不用多想我們就選擇了這個如意二人套餐來試試。

軟心芝士帕爾馬火腿烤蜜桃拼盤
牛肝菌西班牙腸薄餅
意式燉海鮮湯

荔枝特飲&西柚特飲
2021-02-08
2021-02-08 304 瀏覽
今晚點了個$525 的新年家庭套餐(4-5人份)同屋企人開心Share。 可以自選餐牌中4款薄餅/主菜,另有一份青菜沙律,蒜蓉包及焗麵包球。份量都幾足。薄餅選了新年限定菜式中的10吋牛肝菌西班牙腸薄餅。餐廳十分細心,怕外賣影響口感,所以將parma ham, 火箭菜及黑醋醬分開,到食個陣先放上pizza 上。牛肝菌濃郁的香氣,西班牙腸及parma ham 的咸香,跟三款不同的芝士十分配合,而火箭菜及黑醋可減低油膩感。牛肝菌雞肉螺絲粉亦是新年限定,軟硬度適中的螺絲粉配上牛肝菌,雞肉,車里茄,菠菜,芝士及蒜蓉油,味道配合得不錯。肉醬寬條麵就略厭肉醬少了一點,所以味道都啖了一點。但麵質口感卻不錯。烤雞配蝴蝶粉,半份的烤雞燒得不錯,肉質仍然嫩滑,咬落有肉汁,不會太乾,味道有少少辣更惹味。三大塊蒜蓉包配上Mozzarella同Parmesan cheese。青菜沙律焗麵包球配上朱古力榛子醬,小朋友至愛。最後還點了一份蜜糖芥末雞翼($83),芥未另上,蜜糖雞翼本身已夠入味,厚肉嫩滑,不錯。溫馨提示: 是次外賣落單後需要等45分鍾,所以大家要食就盡早落單。要讚的是,今晚很多人叫外賣,眼見侍應及廚房都

青菜沙律
焗麵包球配上朱古力榛子醬,小朋友至愛。

要讚的是,今晚很多人叫外賣,眼見侍應及廚房都很忙,但他們的服務態度仍然很好,很努力幫食客跟單。
2021-02-07
45 分鐘 (外賣自取)
2021-01-30 190 瀏覽
今日一個人到黃埔pizza express lunch,第一次到這間分店感覺很大,而且大落地玻璃非常開揚!可以望到人來人往的街道。原來午市點一個主菜便送沙律/湯及飲品。我點了北京烤鴨pizza、green salad及凍檬茶。Peking duck pizza是我的最愛,惹味醬汁配上烤鴨肉、香蔥、黑胡椒、chilly,味道非常好,口感豐富!green salad清新好味,感覺相當健康!店舖座位舒適,店員服務態度好

green salad清新好味,感覺相當健康!

店舖座位舒適,店員服務態度好
  • 北京烤鴨pizza
2021-01-03 227 瀏覽
叫左個午市2人套餐,嗌左北京填鴨pizza,之前係銅鑼灣分店食過,覺得好好好食,意外地match,推薦其他朋友去食,都話好食。咁岩放工得閒就想話再去食,正好黃埔有分店,結果超級失望,個意粉好普通,而個pizza簡直失敗,又凍又韌,都唔知擺左幾多個鐘,同銅鑼灣分店比簡直係天同地,唔同分店真係差咁多?連pizza都係凍食?最好食竟然係加點個雞翼,食落似乎只有雞翼係即整,好似成個套餐都係整定擺到凍曬都會照拎俾客食,讚。大家唔想食凍pizza就唔好去尼間分店啦

大家唔想食凍pizza就唔好去尼間分店啦
2021-01-02
$245.85 (午餐)
2020-12-07 227 瀏覽
有同事生日,收工同佢慶生,但因限聚令,去餐廳要分開食,所以決定買外賣去佢屋企食,她住在黃埔,附近有間Pizza Express,提供傳統意式美食。好啱壽星同事胃口。落單後好快就包裝妥當等待客人領取。海鮮pizza:海鮮pizza即叫即做,餡料豐富,口感一流, 有蜆肉、蝦肉、橄欖、靑口、魷魚... 等等 .加$18升級至更大更香脆的14吋羅馬餅底。意式焗肉丸:配以香辣蕃茄牛肉醬及白汁,最後灑上番茜伴以香草包,味道濃郁。烤雞配蝴蝶粉配蘑菇汁:烤雞用香草醃製後烤至金黃色,皮脆肉嫩好入味,就連雞胸肉都非常的軟嫩、多汁。蝴蝶粉配蘑菇汁和菠菜,最後加上鮮忌廉巴馬臣芝士、蕃茜及迷迭香。口感creamy。蕃茄海鮮意粉:香辣番茄醬配上蝦肉、蜆肉、八爪魚、小元貝及車厘茄,味道濃郁。
落單後好快就包裝妥當等待客人領取。
20 分鐘 (外賣自取)
2020-12-02 118 瀏覽
批薩快遞一行三人黃埔搵食漫遊,遊近住酒店有間批薩快遞,入座晚餐叫個二人餐349,做生日你都叫咗個二人套餐, 意大利麵碳酸鹽 ,兩杯檸檬冰茶,燒烤蘑菇肉丸肉醬68,綠色蘋果檸檬水38 ,呢個係升級嘅20 ,頭盤係另外叫咗個海鮮pizza猗加25,兩個黑松露冰淇淋50 仲有個choco lava餅,松露ice cream 呢個dinner 都幾好味。講道薄餅,一定係食薄薄薄脆餅先至好食,厚薄餅容乜易飽呀,頂住個肚,你都食唔到嘢,呢一間我值得一讚㗎,真係薄得呢個餅心都係脆嘅, 真係值得係下次再嚟,叫返呢個薄薄薄嘅薄餐 ,海鮮夾埋鮮味可口都唔使講個味道都好正合口味。 好啦我又講下個燒烤蘑菇肉丸,真係抵食㗎 ,即係加少少錢 ,就叫到一個而且有八粒,我哋三個人,一係一個人食少一粒 ,當然唔會啦我,哋一個分開一粒,兩個都係食少啲啲啫,真係好味㗎,幾乎想外買一份咁濟呀 ,所以呢個係新出咗餐點真係值得推介重有重點講松露雪糕,有機會唔試點得,外面未見過,一試難忘,好似女朋友咁。試下喇。
批薩快遞
做生日你都叫咗個二人套餐, 意大利麵碳酸鹽 ,
海鮮夾埋鮮味可口都唔使講個味道都好正合口味。
好啦我又講下個燒烤蘑菇肉丸,
所以呢個係新出咗餐點真係值得推介

2020-11-24 113 瀏覽
今天不用上班,駕車外出遊玩,在紅磡吃晚餐。餐廳內部環境舒適,清潔衛生,座位寛敞,店員服務親切。晚上有點清涼,先喝熱飲品,蜜糖檸檬薑熱飲38元,甜酸中帶點薑味,暖胃好飲。海鮮沙律73元,蝦肉彈牙,煙三文魚帶點咸味,柚子開胃,車厘茄、青瓜和青菜均新鮮,酸忌廉有助提升味道層次。焗蘑菇83元,蘑菇釀入羅勒香草醬、原粒橄欖及馬蘇里拉芝士,味道層次豐富,配以醃甜椒、火箭菜及巴馬臣芝士碎,賣相美觀。意式焗肉丸68元,豬肉丸惹味,配以香辣蕃茄牛肉醬,與香草包一起吃,十分滋味。羽衣甘藍蘑菇松露薄餅158元,薄餅外圍香脆,中央部份吸收了松露油,口感特別,蘑菇大粒爽口,羽衣甘藍香口。意大利芝士蛋糕38元,軟滑,甜度適中。總結:環境適舒,食物美味。

意大利芝士蛋糕38元,軟滑,甜度適中。

總結:環境適舒,食物美味。
2020-11-24