2023-05-27 300 瀏覽
難得黎開尖沙咀呢邊上堂,落堂經過呢間好出名嘅米芝蓮泡芙一定要試試啦😆接近七點去到有幾隻味已經sold out,最後買咗買咗招牌crème brûlée 同埋焙茶味,雖然冇人排隊,但係呢都有好多訂單等緊整,落完order都等咗大概10分鐘左右先有得攞🫠返到屋企食完晚餐之後當飯後甜品食,雖然放咗喺雪櫃一陣,但係一入口依然好鬆脆完全冇變淋泡芙皮做到好薄入面有好多cream一脆一軟口感好好😋😋不過而家已經冇得堂食啦,希望遲啲會開返堂食,咁樣下次去開尖沙咀就可以再試試其他口味?😁

泡芙皮做到好薄入面有好多cream一脆一軟口感好好😋😋

焙茶  and  crème  brûlée
2023-05-27
焙茶  and  crème  brûlée
2023-05-24 220 瀏覽
🍮 焦糖燉蛋泡芙 $40上面層焦糖脆片極脆好似玻璃咁晶凝,啲cream口感幼滑爆漿好香滑但唔會太甜,同埋會見到有啲雲呢拿籽,外賣拎左十分鐘左右食,個皮都仲脆脆地~ btw唔知點解我好似食到少少乳酪味😂係咪我個嘢壞咗?有幸之前入過去堂食,仲可以叫個泡芙嗌杯野飲慢慢坐,最近幾次見到都落左閘,離遠見到仲以為冇開舖,忍唔住問店主,佢話之後應該都唔會開架啦🥹,淨係會做外賣平日5點幾去都仲有得賣好好彩,都見到門口有好幾個人等,仲以為有排先到我,點知十分鐘都唔洗🥰
🍮 焦糖燉蛋泡芙 $40

2023-04-25 384 瀏覽
📍《 Owl's Choux 》尖沙咀麼地道32號地下👧🏻👦🏻為咗試呢個泡芙足足去咗三次先買到❗️ 舖頭開三點,強烈建議大家四點前要去到,因為我地試過五點去到已經賣晒🥹 今次3:15pm去到諗住實冇死,點知已經有人排緊隊,加上所有泡芙都係即叫即整,結果都等到4pm先食到🥲 大家可以最少買兩個,排隊等嗰陣會心理平衡啲😂 即管睇吓佢值唔值得我哋三顧草廬仲要等咁耐!▫️焦糖燉蛋泡芙🍯 $40 呢度嘅signature之一,面頭有一層燒過嘅焦糖,脆卜卜,入面有大量吉士同忌廉,一咬落去啲cream爆曬出嚟好邪惡😝 我哋以為泡芙係暖嘅,點知原來係凍食嘅🤣▫️Tiramisu泡芙☕️ $48 👧🏻除咗抹茶仲好鍾意食tiramisu😆 泡芙上面有一層鹹嘅cream cheese同埋偏苦嘅咖啡粉,加埋一齊tiramisu味都幾出!Overall其實幾好食嘅,不過要咁辛苦先食到,👧🏻👦🏻應該就唔會再有下次啦👀~▫️紙盒… 📦 $2This is just for fun haha 不過覺得幾好笑,因為店舖只供外賣,基本上買兩個以上都要收返$2買個紙盒😂人均消費 $40-50推介度🌕🌕🌕🌑🌑#hongkongfood
📍《 Owl's Choux 》
尖沙咀麼地道32號地下

▫️焦糖燉蛋泡芙🍯 $40

▫️Tiramisu泡芙☕️ $48

▫️紙盒… 📦 $2

人均消費 $40-50
推介度🌕🌕🌕🌑🌑

#hongkongfoodie #香港美食 #打卡餐廳 #thefoodie #foodie #foodiehk #foodpics #foodphotography #foodblogger #instafood #香港必食 #香港好去處 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #tsimshatsui #泡芙 #puff
2023-04-20 286 瀏覽
同老公食完拉麵過對面見到好吸引於是試下~加左$2既紙盒係要貼下堂(特登去左對面街影)左係焦糖燉蛋,右係Tiramisu 外觀都幾靚~店員定唔知店主都幾靚仔(同老公一致覺得🤣🤣)係相片入面見到佢張相原來叫Ricky😎😎Tiramisu~老公揀既,我試左啖覺得比較苦焦糖燉蛋~焦糖好脆,燉蛋好creamy不過怕肥食左半件比埋老公食下次想試朱古力伯爵茶(賣晒)&愛爾蘭甜酒,焦糖燉蛋可以再encore
同老公食完拉麵過對面見到好吸引於是試下~

加左$2既紙盒係要貼下堂

(特登去左對面街影)

左係焦糖燉蛋,右係Tiramisu

Tiramisu~老公揀既,我試左啖覺得比較苦
焦糖燉蛋~焦糖好脆,燉蛋好creamy
不過怕肥食左半件比埋老公食

2023-04-19
外賣自取
  • 焦糖燉蛋泡芙
2023-04-20 215 瀏覽
外出工作到尖沙咀,當然順便搵埋食☺️試之前唔知呢間店係米芝連咁勁,只係順路工作完嚟試下。即刻落單即刻焗,我同同事仲有少少微言要等15分鐘。我㨂咗檸檬乳酪泡芙,同事要咗焦糖燉蛋泡芙。嗯~食落外皮係脆卜卜嘅泡芙,的確幾好味!食完收返啲微言😂
即刻落單即刻焗,我同同事仲有少少微言要等15分鐘。
我㨂咗檸檬乳酪泡芙,同事要咗焦糖燉蛋泡芙。
嗯~食落外皮係脆卜卜嘅泡芙,的確幾好味!食完收返啲微言😂
2023-03-26 393 瀏覽
#chuchu食在尖沙咀📍 Owl's Choux 大推❗️大推❗️大推‼️ #chuchu推介 宜家🐷基本上一出尖沙咀就想食,不愧係米芝蓮,不過佢上左小紅書,最近多咗好多遊客ಥ_ಥ就係K11斜對面!不過就真係要等,因為得店主同伯伯(應該係爸爸好得意的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎))即叫即整,同埋好多人一買就半打半打買,所以先要等咁耐!💡買曬就冇架喇!🐷試過5點就已經賣曬!—————————————————————❣️焦糖燉蛋泡芙 $40必食✨真係好好食,雖然一個要$40但值得的!即叫即整,首先面頭係用槍燒過嘅焦糖,脆卜卜!外脆內軟嘅泡芙!餡超級真材實料,超級多,有吉士醬同忌廉,眼見嘅雲尼拿籽!真係諗起都想食🤤.❣️Tiramisu ❣️檸檬味❣️朱古力味 🐷食過好多隻味,其他味都各有各特色,不過都係Cream brulee係最好食!取代唔到!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 10/10 💰性價比: 9/10👍🏻推薦: 10/10 —————————————————————🏡地址: Owl's Choux (尖沙咀)尖沙咀麼地道32號地下🕑營業時間: 15:30-19:00(逢星期⼀
#chuchu食在尖沙咀
📍 Owl's Choux
大推❗️大推❗️大推‼️ #chuchu推介
💡買曬就冇架喇!🐷試過5點就已經賣曬!
❣️焦糖燉蛋泡芙 $40

👅好味指數: 10/10
💰性價比: 9/10
👍🏻推薦: 10/10
—————————————————————
🏡地址: Owl's Choux (尖沙咀)
尖沙咀麼地道32號地下
🕑營業時間: 15:30-19:00(逢星期⼀休息)
#chuchu食甜品
—————————————————————

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #eatwithfoodiez
2023-03-20
焦糖燉蛋泡芙
2023-03-23 220 瀏覽
呢間cream buff 我bookmark咗好耐,今日路過尖沙咀就買黎試一試•ᴗ• Creme brûlée $40•ᴗ• Hochicha Almond $48•ᴗ• Tirami-Choux泡芙外觀好靚,非常打卡able📸泡芙口感脆皮外酥內軟、裡面嘅cream都好豐富,會有一層原味cream同一層creme brulee/hochicha/咖啡油味嘅cream。原味cream好soft,但各口味嘅cream都太甜。加上泡芙外皮有一層脆皮糖,泡芙的麵糊和cream都被加入過多嘅糖導致太甜了,雖然佢嘅cream好順滑,但糖蓋過咗cream原本的味道。食得出creme brulee/hochicha cream嘅材料都足/有質素,只係過於甜。Tirami Choux cream有嘅咖啡苦味加上面層加左鹹味的芝士奶蓋作調和,相對無咁甜,比較令人接受。

•ᴗ• Creme brûlée $40
•ᴗ• Hochicha Almond $48
•ᴗ• Tirami-Choux

泡芙外觀好靚,非常打卡able📸

❤️Bookmark咗呢間泡芙好耐,佢連續好多年拎到米芝蓮街頭小食推介,經過尖沙咀一於去試下係咪真係咁好食先!😋 週末去到見到十幾人排隊,我地都排半個鐘左右,全部即叫即製,之前多人推介嘅雪糕泡芙已經冇製作了,主力製作Creme Brulee~店主態度好友善,本身想點士多啤梨味,店主都會提醒下果款泡芙製作完成後要等15分鐘表面溶化先好食,由於時間限制就到晚飯時間, 我地點咗另外2款~一到手已經聞到好香, 先係招牌嘅➡️"焦糖 Creme Brulee", 表層嘅焦糖薄脆有輕輕炙過, 入口有陣陣焦香😍,外皮鬆化脆口, 一咬開係爆餡吉士醬同忌廉, 好幼滑, 仲有粒粒雲呢拿籽提升香味!👍🏻👍🏻另一款就點咗➡️"Hochicha 日式焙茶奶油泡芙", 咬開一樣係爆餡, 焙茶必點!😋超濃茶香, 質感幼滑, 唔會好甜, 食完都唔覺得膩👍🏻雖然我地覺得定價比較進取, 不過又真係幾值得食!🔸焦糖 Creme Brulee ($40)🔹Hochicha 日式焙茶奶油泡芙 ($48)

焦糖 Creme Brulee

超濃茶香, 質感幼滑, 唔會好甜, 食完都唔覺得膩👍🏻
Hochicha 日式焙茶奶油泡芙

雖然我地覺得定價比較進取, 不過又真係幾值得食!

🔸焦糖 Creme Brulee ($40)
🔹Hochicha 日式焙茶奶油泡芙 ($48)
2022-11-02
焦糖 Creme Brulee
  • 焦糖燉蛋泡芙
  • 法式焦糖燉蛋泡芙
  • 日式焙茶奶油泡芙
  • Hochicha
2023-01-28 330 瀏覽
之前一直在尖沙嘴上班,可是一直碰不到這間開店。是日路過錦登徑,見到少許人龍,就知道是機會去嘗試。由於疫情,所以店鋪不會開放,小編只能在外賣處購買。款式口味視乎當日店主準備了什麼,不一定全部都有。小編見到前排的人一買就很多個,看起來應該味道不錯。因此,小編買了一個Crème brûlée口味,即是原味。Crème brûlée ($40)大概等了5-7分鐘,因為當時只有店主跟一個伯伯負責,所以需要等待一會。小編以為拿上手是熱騰騰的,原來是室溫偏凍的。雖然比想像中小,有點少貴,但是上手是有點重的,感覺裡面餡料會很多。一口咬下去,先吃到是硬硬的焦糖,然後就是外脆裡鬆軟的puff,再到餡料(吉士醬和忌廉)。口感層次算豐富,吃得到是手工製作,因為裡面都好鬆軟,沒有機器壓實的口感。餡料也是真材實料,看到好多雲尼拿籽,成本蠻高的。吉士醬滑身,忌廉輕盈,而且兩者加起來不是很甜,小編感到滿足(不太好甜)。因為這個泡芙實在足料,所以吃完後都不會覺得空虛跟膩,就是價錢有點少貴,不過下次小編還是願意嘗試有酒味的泡芙。

Crème brûlée ($40)

2023-01-18 285 瀏覽
朋友說是米芝蓮既經開就過嚟試下!四十幾蚊一個泡芙,仲要等咗一段時間!諗住係店食不過冇開位置比人坐,最後行到K11先有地方坐低食!其實一接個泡芙已經覺得太細個!仲細過手心!一食落去會聞到一浸怪味?可能係包裝紙既味道!好影響囉!失望!再食落去面頭嘅朱古力cream,好似美心西餅既cream味道!真係好一般!
明明仲有好多餐廳未post,但忍唔住比呢間打尖先🫶🏻 香港泡芙專門店唔多,食嚟食去都係西樹同Beard Papa’s呢類嘅連鎖店,本身以為泡芙味道唔會差好遠,但呢間真係好驚喜,就算等候時間比較長都值得🥺!店舖3點半先開,大概6點半至7點就會截單,記得早啲去唔好摸門釘❗️~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:8.3/10🌌環境: 7/10 ▫️焦糖燉蛋泡芙 ($40)泡芙即叫即整,可以見到老闆喺雪櫃攞返吉士醬出嚟,因此保持到冰凍口感,配上面頭即燒嘅焦糖,口感一流~ 泡芙外皮脆身,有啲似菠蘿包表面嘅脆皮,本身自己好怕甜,但呢個甜度啱啱好🫶🏻

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:8.3/10
🌌環境: 7/10

▫️焦糖燉蛋泡芙 ($40)
I had bookmarked this place for years, and their chouxs were always sold out during my previous visits. This time, I arrived there early at 15:15 on Sunday.And I saw a long line already even the store officially opened at 15:30. There were only 2 staff in the store and freshly making the chouxs, so can't expect to be able to get the food quickly. I waited for an hour to place my order and I estimated that another half an hour was needed to get my order, so I just told the staff that I would retu
And I saw a long line already even the store officially opened at 15:30. There were only 2 staff in the store and freshly making the chouxs, so can't expect to be able to get the food quickly. I waited for an hour to place my order and I estimated that another half an hour was needed to get my order, so I just told the staff that I would return after an hour to get it and then I could sneak out to have my Mexican Food(will be introduced in my next review, spoiler: it's good!!!). When I returned to the store at 17:30, the choux were already sold out and still plenty of ppl waiting for their orders. I would recommend you guys to buy it during weekdays cause I personally don't think the chouxs worth such long wait.
---
▪️𝑪𝒓𝒆𝒎𝒆 𝑩𝒓𝒖𝒍𝒆𝒆 𝑪𝒉𝒐𝒖𝒙 $40 👍🏽
▪️𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝑪𝒉𝒐𝒖𝒙 $45
Both are in quite a small size concerning the high price. But the interior of the choux was fully stuffed with cream and mousse. The cream bruless one is as good as people said. Rich in vanilla aroma and the top was torched to the right crispness. The hojicha one is also super condensed flavor but a bit too strong to my taste and it suits people who are really into hojicha flavor more.
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
𝑪𝒓𝒆𝒎𝒆 𝑩𝒓𝒖𝒍𝒆𝒆 𝑪𝒉𝒐𝒖𝒙
𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝑪𝒉𝒐𝒖𝒙
60 分鐘 (外賣自取)
𝑪𝒓𝒆𝒎𝒆 𝑩𝒓𝒖𝒍𝒆𝒆 𝑪𝒉𝒐𝒖𝒙
𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝑪𝒉𝒐𝒖𝒙
2023-01-02 166 瀏覽
終於試到呢間泡芙🤤↗️日式焙茶Hochicha🌟🌟🌟🌟有時覺得焙茶都有少少苦,但呢款口味有又幾OK🤤↖️焦糖燉蛋crème brûlée 🌟🌟🌟🌟🌟是日最愛❤️↘️Tiramisu🌟🌟🌟🌟🌟非常香滑又Creamy‼️推介‼️↙️Mocha coffee🌟🌟🌟🌟其實味道有少少似tiramisu,都係咁香滑!另外仲有幾隻口味都想試,希望下次有機會試佢嘅「朱古力伯爵茶」❤️
終於試到呢間泡芙🤤

2022-12-16 287 瀏覽
Owl's Choux早幾年佢拎米芝蓮嗰陣都有去支持過,個陣試過佢嘅Creme Brulee Puff,已經覺得好驚艷;最近見到好多人ig 再熱捧呢間小店,今次經過就再黎試下啦Creme Brulee Puff HK$40隔咗四年再去食過,呢個Creme Brulee Puff 已經由當時嘅HK$2X變咗HK$40,不過味道依然keep 到水準;Creme Brulee 外脆嘅表皮加上微脆嘅泡芺,入面仲吱有勁full 嘅吉士同cream,外脆內軟嘅口感,好好食Hojicha 日式焙茶 HK$48另一個多人推薦嘅係呢個焙茶味嘅泡芺,泡芺依然係用緊脆皮泡沃,入面有好香濃焙茶cream,呢個都好好食,值得一試嘅~Tirami-Choux HK$48身為Tiramisu嘅愛好者,見到有Tiramisu味就當然唔放過啦;但呢個係三個之中最普通嗰個,可能因為同平時嘅Tiramisu 冇咩太大分別,甜度剛剛好,唔錯~整體感覺Creme Brulee Puff 依然都係最好食,絕對會再encore;順帶一提,店主好細心接完客嘅order 逐個整,望住佢好用心咁整啲泡芺,連續咁多年都拎到米芝連獎都係實至
Owl's Choux

Creme Brulee Puff HK$40

Hojicha 日式焙茶 HK$48

Tirami-Choux HK$48

整體感覺
Creme Brulee Puff 依然都係最好食,絕對會再encore;順帶一提,店主好細心接完客嘅order 逐個整,望住佢好用心咁整啲泡芺,連續咁多年都拎到米芝連獎都係實至名歸嘅~
2022-12-10 213 瀏覽
Cream Brulee puff 呢個泡芙係店鋪既招牌,外層係菠蘿皮非常脆,同一般既泡芙皮有啲唔同。上面有層厚厚既焦糖,好有焦香味又唔會太燶,加埋入面滿瀉既吉士同忌廉醬🤤有雲呢拿籽仲更加濃味!雖然價錢唔算平,但非常之抵食🤤
Cream Brulee puff