Odelice! (蘭杜街)

餐廳: Odelice! (蘭杜街)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-12-26 80 瀏覽
聖誕聚餐第二回,來到灣仔的法式小店 Odelice,嘆個 brunch。Clams Cocotte - 磨菇蒜蓉汁煮的蜆,creamy 入味,每粒蜆都吸收醬汁精華,惹味。Soup of the day - creamy 的青豆湯,飲完暖胃,冬天飲合適不過。Mussels & Fries - 法國藍青口, 飽滿鮮味, 醬汁以奶油、椰子、洋蔥、芫荽等煮成,加入了墨西哥辣椒及青檸添清新。薯條除了點黑松露醬外,點青口醬汁也非常美味。Lobster Spaghetti Extravaganza - 半隻龍蝦,份量大,龍蝦肉新鮮彈牙,還有蝦及蜆,伴以香草蕃茄醬汁,令人食不停口。來到法式小店,總會點crêpe 作甜品,這份燒菠蘿 crepes,感覺輕盈些,配香滑雪糕,怎能抗拒?Odelice 的 brunch,一直沒有令人失望。

Clams Cocotte -

Mussels & Fries -

Odelice 的 brunch,一直沒有令人失望。
2023-12-21 71 瀏覽
之前食過呢間西餐廳一次 覺得唔錯 近排又去咗食 唔知水準有冇下降呢😚𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑆𝑒𝑡 𝐹𝑜𝑟 2 $768𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑠𝑒𝑟👅𝐷𝑎𝑖𝑙𝑦 𝑠𝑜𝑢𝑝嗰日係磨菇湯 湯夠濃郁 仲有好多磨菇粒 正😆👅𝑉𝑒𝑔𝑔𝑖𝑒 𝑃𝑜𝑘𝑒́ 𝐵𝑜𝑤𝑙 (+$20 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑠𝑜𝑦-𝑠𝑒𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑡𝑢𝑛𝑎)沙律都幾大份 蔬菜夠新鮮 吞拿魚都幾多🤓𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟👅𝐶ℎ𝑒𝑓’𝑠 𝑃𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟 ’𝐿𝑒 𝑃𝑟𝑜𝑣𝑒𝑛𝑐𝑎𝑙’呢個好豐富🤩有山羊芝士 火腿 吞拿魚他他 最鍾意食佢嘅鴨肝醬多士 炸黑松露磨菇球 餡料夠飽滿 好食😋𝑀𝑎𝑖𝑛 👅𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑇𝑢𝑟𝑘𝑒𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑠𝑡呢個有驚喜 火雞胸食落唔鞋 仲有幾多肉汁 調味以栗子味較為突出 好味🤤👅𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑖𝑐𝑒 (+$88 𝑢𝑝𝑔𝑟𝑎𝑑𝑒 𝑡𝑜 𝑤ℎ𝑜𝑙𝑒 𝑙𝑖𝑣𝑒 𝑙𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟)龍蝦夠大隻 食落夾彈新鮮😛龍蝦飯嘅龍蝦汁都好夠味 好味道𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡👅𝐶𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑇𝑎𝑟𝑡椰子撻撻皮夠薄 唔會太甜 配埋雪糕 一流😝👅𝐷𝑎𝑦𝑑𝑟𝑒𝑎𝑚𝑒𝑟 $48👅𝑁𝑢𝑡𝑒𝑙𝑙𝑎 𝐻𝑜𝑡 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 $48總括嚟講 呢間西餐廳食物質素高 服務幾好 大家要嚟呢度

𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑆𝑒𝑡 𝐹𝑜𝑟 2 $768

👅𝐶𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑇𝑎𝑟𝑡
椰子撻撻皮夠薄 唔會太甜 配埋雪糕 一流😝

👅𝐷𝑎𝑦𝑑𝑟𝑒𝑎𝑚𝑒𝑟 $48

👅𝑁𝑢𝑡𝑒𝑙𝑙𝑎 𝐻𝑜𝑡 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 $48

總括嚟講 呢間西餐廳食物質素高 服務幾好 大家要嚟呢度一試呀🥰

😋 好味:8.99/10
🤑 價錢:7.99/10
🤗 服務:8.02/10
😝 環境:7.96/10
😚 衞生:7.76/10
🤩 整體:8.98/10
2023-12-20 64 瀏覽
12點未到入店,和內地普通話朋友共兩人入座,餐廳內只有兩台客,女服務員安排我們坐緊靠有人坐的一台,我們回覆希望先坐隔開一台的位置,後面如果真多人時候再搭檯,很快聽到吧檯入面有個男人廣東話粗口大聲埋怨"唔X係啊,X街,咁仲使做生意嘅,癡X線",以為我地聽唔明,之後扮曬野轉普通話同我地講,要求轉台,我地馬上起身走人。可能餐廳好生意,要客人配合,但唔使爆粗,咁樣的服務再好的食物質素都唔掂以後一定唔再幫襯。
Odelice 🇫🇷呢間餐廳出面食可麗餅,原來連其他鹹食都好出色!假日brunch set仲有好多選擇😍甘荀湯|濃郁幼滑👍🏻加左小小杏仁片增加層次!蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆|蜆肉雖然唔係好大粒,但粒粒都好肥美😋同埋完全無沙。個汁好濃郁,點包食應該都好夾,餐廳可以考慮下配埋麵包 🤣軟殼蟹墨汁意大利飯|係原隻軟殼蟹😍炸得好酥脆!意大利飯煙韌有咬口👍🏻法國油封鴨腿|鴨腿外層微脆,肉質已經炆煮到好腍,黑松露薯蓉口感綿密。醬汁係紅桑子醬汁,酸酸地中和番鴨腿既油膩感🥰冧酒燒菠蘿可麗餅|黎呢度一定要食crepe😍😍😍可麗餅蛋香十足,鍾意佢口感煙韌,配埋焦糖醬同燒菠蘿,簡單配搭已經好好味🤤
Odelice 🇫🇷

甘荀湯|

濃郁幼滑👍🏻加左小小杏仁片增加層次!

蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆|

軟殼蟹墨汁意大利飯|

係原隻軟殼蟹😍炸得好酥脆!意大利飯煙韌有咬口👍🏻

法國油封鴨腿|

冧酒燒菠蘿可麗餅|

• 法國油封鴨腿
2023-12-12 105 瀏覽
今日陪好姊妹慶祝考試順利~ 去食好 D 先黎個小食 - 黑松露薯條。嗯,滿心以為咁簡單野食,好難出事喇,但點知有啲太乾,而且醬汁唔夠。不過唔緊要,呢到可以係度補充架!建議一開始就有多啲醬汁,應該會更好味!接下嚟就係神奇芒果啦!佢個椰奶嘅味道突出,好香濃!如果鍾意椰奶同芒果嘅組合,呢個係一個好好嘅選擇~第二杯係粉橙夢幻啦!有士多啤梨同新鮮橙一齊,真係好解膩!佢酸酸甜甜嘅味道,好適合食完油膩野飲~接住嚟就係油封鴨腿煎鵝肝意粉喇!意粉普普通通,無乜特別嘅地方。不過,鵝肝入口即融嘅感覺真係巧正喔!只不過有啲可惜嘅係鵝肝嘅味道偏淡啲,希望可以更突出啲!最後,就係好多人叫嘅火焰橙酒可麗餅!哇,佢唔單止好食,佢都好好睇!因為有真係火係上面燒,好特別~而且,裡面仲有橙肉食,正喔~
今日陪好姊妹慶祝考試順利~ 去食好 D

不過唔緊要,呢到可以係度補充架!
建議一開始就有多啲醬汁,應該會更好味!

接下嚟就係神奇芒果啦!
佢個椰奶嘅味道突出,好香濃!
如果鍾意椰奶同芒果嘅組合,呢個係一個好好嘅選擇~

第二杯係粉橙夢幻啦!

不過,鵝肝入口即融嘅感覺真係巧正喔!

只不過有啲可惜嘅係鵝肝嘅味道偏淡啲,希望可以更突出啲!

最後,就係好多人叫嘅火焰橙酒可麗餅!
哇,佢唔單止好食,佢都好好睇!
因為有真係火係上面燒,好特別~

而且,裡面仲有橙肉食,正喔~
火焰橙酒可麗餅
火焰橙酒可麗餅
油封鴨腿煎鵝肝意粉
神奇芒果
粉橙夢幻
誰說吃法國菜就一定是貴價而且份量少?家中的男生老是抱怨吃法國菜都吃不飽???@o.delice 就顛覆了大家對法國菜的stereotype ♡一進入餐廳就好像把我帶回了八月的法國巴黎之旅呢🇫🇷感覺置身於巴黎大街小巷的bistro中我卻認為這樣才是最親密最地道的法國菜呢兩個人的brunch才吃了$600真是非常相宜的法國菜價格了ꆧ⩊ꆧ ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ .當天的是日餐湯是南瓜湯南瓜湯質地非常濃稠加入淡忌廉有奶香的加持更加棒而且南瓜味頗濃~是不錯的南瓜湯耶。ᵉ̷͈ั ꎴ ᵉ̷͈ั𑁍空運黑青口 $185Brunch時間就奢侈地吃上青口哈哈黑青口個頭雖小但肉質嫩滑比得上藍青口湯汁有大量蒜蓉白酒味而且偏酸是會讓人越吃越開胃的味道❤︎(⃔ 。•˒•。)⃕↝ 旁邊附上的酥脆薯條是青口的標配了吧(一想到青口薯條就想到回到比利時了🇧🇪…嗚嗚好想歐洲)𑁍 炒蛋牛油果多士配煙三文魚 $150最簡單最純粹的早午餐味道!!!!一定是炒蛋牛油果配煙三文魚了哈哈不知道為什麼如此簡單的材料搭配在一起就是神奇的美味°꒰๑'ꀾ'๑꒱°炒蛋雖然不是那種嫩滑的蛋液流動的
誰說吃法國菜就一定是貴價而且份量少?
家中的男生老是抱怨吃法國菜都吃不飽???
一進入餐廳就好像把我帶回了八月的法國巴黎之旅呢🇫🇷
感覺置身於巴黎大街小巷的bistro中
我卻認為這樣才是最親密最地道的法國菜呢
兩個人的brunch才吃了$600
真是非常相宜的法國菜價格了ꆧ⩊ꆧ

當天的是日餐湯是南瓜湯
南瓜湯質地非常濃稠
加入淡忌廉有奶香的加持更加棒
而且南瓜味頗濃~是不錯的南瓜湯耶。ᵉ̷͈ั ꎴ ᵉ̷͈ั

𑁍空運黑青口 $185
Brunch時間就奢侈地吃上青口哈哈
黑青口個頭雖小但肉質嫩滑比得上藍青口
湯汁有大量蒜蓉白酒味而且偏酸
是會讓人越吃越開胃的味道❤︎(⃔ 。•˒•。)⃕↝
旁邊附上的酥脆薯條是青口的標配了吧
(一想到青口薯條就想到回到比利時了🇧🇪…嗚嗚好想歐洲)

𑁍 炒蛋牛油果多士配煙三文魚 $150
最簡單最純粹的早午餐味道!!!!
一定是炒蛋牛油果配煙三文魚了哈哈
牛油果不是切片上
而是guacamole塗在多士上๑•́ ₃ •̀๑
還有三大片甘香肥美的煙三文魚
多士應該是sourdough外皮非常酥脆可口
整體搭配永無出錯!

𑁍 香蕉船 $95
與平常吃到的法式crepe軟腍煙靭的口感不同
這份香蕉船的crepe應該經過烘烤
非常薄脆、製成一個巨型蛋撻模的形狀
有雲呢拿和士多啤梨雪糕各一
加上切半的香蕉和酸酸甜甜的草莓。മ⩊മ。
是開胃滿足甜品之選!

套餐優惠追加
𑁍 法國生牛肉他他 $95
牛肉他他質地也是非常軟腍
加入mayonnaise和蛋黃拌勻的牛肉份外美味滑溜
再配上香脆的牛油酸種麵包
一脆一軟的美味搭配也是必點!

𑁍凍美式咖啡
𑁍凍檸檬茶

推介指數:7.85/10

📍Odelice! (蘭杜街) (灣仔)
Address: 灣仔蘭杜街2號地下9號舖

#princess_西餐
#princess_灣仔

#instafood #foodshare #food #foodie #foodlover #foodstagram #hkfood #hkfoodie #hkig #hkfoodig #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodblog #hkig #hkigfood #foodsharing #fooddiary #香港美食 #灣仔美食 #灣仔cafe #灣仔好去處 #香港西餐 #西餐 #灣仔 #灣仔法國菜 #相機食先
  • 法國空運黑青口
2023-11-22 102 瀏覽
Odelice - 灣仔今日去灣仔食Weekend Brunch 套餐會跟湯同主菜 仲可以優惠價加前菜是日例湯係蒜香薯仔蓉忌廉湯 好香好味道蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆 個汁超濃沃 有啲似龍蝦汁如果有個麵包點就正喇 蜆肉雖然唔算好大隻 但係配埋啲汁食味道好夾龍蝦意粉 有半隻鮮活龍蝦同蜆 配埋普羅旺斯番茄汁 龍蝦肉雪白彈牙且鮮甜 意粉加咗蕃茄汁酸酸甜甜好開胃澳洲M4+牛胸腹排 配黑松露紅酒醬汁 仲配埋薯條添 牛胸腹我哋叫咗五成熟 生熟程度啱啱好 有肉汁得黎亦夠牛味 點少少松露紅酒汁已經能夠提鮮火焰橙酒可麗餅 店員會喺我哋面前點火 非常有睇頭 橙肉用咗血橙 可麗餅上面有少少酒 仲有一球雲呢拿雪糕 冰冷交融 又唔會過甜 推介
Odelice - 灣仔

是日例湯係蒜香薯仔蓉忌廉湯 好香好味道

2023-11-20 96 瀏覽
星期六2點幾未食野,想去食個brunch,近近地去左Odelice。週末lunch由95起,可以因應需要add on再加小食。是日餐湯是甘荀湯,不知道為什麼嘗起來有點冬蔭公的感覺,有點東南亞的味道,很有趣!點了杯cappuccino,奶沫綿密,不錯。半隻燒雞 $145香草調味很香,雞肉不算Juicy但也不會太乾,配上煙燻辣椒沙律醬會更加惹味。番薯條甜甜的炸得很香脆。澳洲M4牛胸腹排 $155牛肉油花豐富,口感軟綿,每一片都夾著油香以及肉味。"蘋果派" $75肉桂蘋果配上雲呢拿雪糕及焦糖醬,香甜濃郁,很美味!
週末lunch由95起,可以因應需要add on再加小食。
是日餐湯是甘荀湯,不知道為什麼嘗起來有點冬蔭公的感覺,
有點東南亞的味道,很有趣!
點了杯cappuccino,奶沫綿密,不錯。
半隻燒雞 $145
番薯條甜甜的炸得很香脆。

澳洲M4牛胸腹排 $155
牛肉油花豐富,口感軟綿,每一片都夾著油香以及肉味。
"蘋果派" $75
肉桂蘋果配上雲呢拿雪糕及焦糖醬,香甜濃郁,很美味!
2023-11-20 93 瀏覽
Odelice!法式小館的雙人套餐 $738是日精選餐湯🔸椰菜花忌廉湯湯的質地濃郁滑順,椰菜花的香氣在口中綻放,帶來一種清新的感覺。Poke沙拉,份量都多,鮮蔬菜口感爽脆。主廚拼盤"法國南部篇"擺滿了各種美味的法式小點。自製鴨肝醬多士是其中的亮點,鴨肝的濃郁和多士的酥脆完美結合,令人回味無窮。還有Sainte-Maure山羊芝士,它的濃郁奶香味在口中綻放。吞拿魚他他、白毛豬火腿、炸黑松露磨菇球、枝豆蘸醬和餅乾條,各有特色風味,尤其個磨菇球好好食。主菜🐟香煎三文魚配黑松露什菌燴飯三文魚的外皮煎至金黃酥脆,內部肉質鮮嫩有魚油香,配上黑松露和什菌的燴飯,彼此的風味相互融合,令人陶醉。🐮阿根廷安格斯牛脊肉牛脊肉則是柔軟多汁,搭配燒薯粒和露筍,還額外加了$88的鴨肝,軟嫩口感與牛脊肉完美搭配,唔錯。🍨甜品紅桑子撻內部充滿了紅桑子的酸甜風味,為這餐作結。
Odelice!

法式小館的雙人套餐 $738
是日精選餐湯🔸椰菜花忌廉湯

Poke沙拉,份量都多,鮮蔬菜口感爽脆。

主廚拼盤"法國南部篇"

主菜
🐟香煎三文魚配黑松露什菌燴飯

🐮阿根廷安格斯牛脊肉

🍨甜品
紅桑子撻
內部充滿了紅桑子的酸甜風味,為這餐作結。
2023-11-15 78 瀏覽
門面法式設計風格;室內座位寬敞舒適,燈光柔和,令人坐得自在 。餐牌:熱/凍檸茶:紅茶濃烈而不苦澀,檸檬片新鮮又厚厚的。餐湯-椰菜花忌廉湯:溫熱的湯令人喝後很舒服;把椰菜花打成蓉,沒有顆粒;味淡的椰菜花加上忌廉和芝士後,變得香濃美味。澳洲M4+牛胸腹排(五成熟):牛排肉汁豐富,表面的格紋焦痕令到有點燒烤的香氣 。其他餐廳一般在牛排附上的醬汁都普普通通,相反這個蘸了更好吃。香煎盲槽魚:魚肉嫩滑有彈性,這薯角特別好吃,每邊炸得香脆的 。法國 Charolais生牛肉他他:酸種麵包完美發酵,洞洞細密;生牛肉他他味道酸酸的,很開胃的前菜,有輕微芥末的辣。甜品-羊奶芝士蛋糕:我覺得羊奶味不是太重,有點甜,驚喜的是切開中間有流心的羊奶芝士!!芝士蛋糕外皮裏面有幼滑香濃的流心芝士,口感瞬間提升。

餐牌:

熱/凍檸茶:
紅茶濃烈而不苦澀,檸檬片新鮮又厚厚的。

餐湯-椰菜花忌廉湯:
溫熱的湯令人喝後很舒服;
把椰菜花打成蓉,沒有顆粒;
味淡的椰菜花加上忌廉和芝士後,變得香濃美味。

澳洲M4+牛胸腹排(五成熟):
牛排肉汁豐富,表面的格紋焦痕令到有點燒烤的香氣 。

香煎盲槽魚:
魚肉嫩滑有彈性,這薯角特別好吃,每邊炸得香脆的 。

法國 Charolais生牛肉他他:
酸種麵包完美發酵,洞洞細密;
生牛肉他他味道酸酸的,很開胃的前菜,有輕微芥末的辣。

甜品-羊奶芝士蛋糕:
我覺得羊奶味不是太重,有點甜,

2023-11-12
  • 椰菜花忌廉湯
2023-11-14 1296 瀏覽
星期日的下午, 陽光普照, 和妹妹在金鐘太古廣場逛逛買了兩件初冬新裝, 心情愉快.又到下午茶時間, 妹妹想嘆下午茶, 想起法國餐廳 Odelice 最近有有新創意  "野餐@巴黎",  逢周六日供應. 由 Pacific-3 行過去蘭杜街 好方便.店員招呼有禮, 安排座位, 我們看看 menu,   點了 High-Tea.  真不錯.飲品,  有三款茶任選, 妹妹喜歡法國花草熱茶,  而我愛法國氣泡酒, 只另加$40.    檯上紅色檯布,  配起飲品,  好悅目.    法國花草熱茶加上蜜糖, 帶出更香滑茶味. 隨著雙層餅架送到.    主幹係 巴黎鐵塔, 好吸引.   令我們感覺仿似身在巴黎. 上層甜點各兩件:   士多啤梨朱古力迷你撻/  焦糖布蕾迷你撻/  紅桑子馬卡龍/ 羊奶芝士蛋糕. 下層鹹點:  煙三文魚& Sainte-Maure多士/  吞拿魚他他迷你撻/  炸黑松露蘑菇球/ 西班牙白毛豬火腿/  煙三文魚多士/ 自製鴨肝醬多士/  枝豆蘸醬.  好豐富啊. 我們開始先吃上層,   我杯法國氣泡酒 香噴噴,  先同巴黎鐵塔碰碰杯.   我取了甜品三款上碟,  士多啤
由 Pacific-3 行過去蘭杜街 好方便.
飲品,  有三款茶任選, 妹妹喜歡法國花草熱茶,
我取了甜品三款上碟,  士多啤梨朱古力迷你撻,  士多啤梨紅卜卜好豔麗, 賣相討好,  焦糖布蕾迷你撻, 紅桑子馬卡龍吃得 脆口.
士多啤梨朱古力迷你撻, 焦糖布蕾迷你撻, 紅桑子馬卡龍
羊奶芝士蛋糕,   味道 甘香, 內有 羊奶芝士, 口感軟糯, 相當好.
接著鹹點:  自製鴨肝醬多士,  鴨肝醬配上酸果醬及多士,  好滿意.
自製鴨肝醬多士
吞拿魚他他迷你撻,   撻皮香脆,  吞拿魚他他軟嫩,  口感有層次.  西班牙白毛豬火腿, 有著鹹香火腿味, 可以慢慢咬.
吞拿魚他他迷你撻, 西班牙白毛豬火腿,
 炸黑松露蘑菇球,  炸得香脆, 松露蘑菇味道美, 也不油膩.
煙三文魚& Sainte-Maure 多士, 法式多士比較硬一點.  煙三文魚不錯.
最後食好味鹹點.  枝豆蘸醬, 好入口, 味道不錯, 一人一枝, 好快食清.
枝豆蘸醬
享受了美食,  暢談一會, 又過了一個愉快星期天.  在 巴黎鐵塔旁 下午茶, 好回味.
士多啤梨朱古力迷你撻, 焦糖布蕾迷你撻, 紅桑子馬卡龍
吞拿魚他他迷你撻, 西班牙白毛豬火腿,
  • 吞拿魚他他迷你撻
  • 西班牙白毛豬火腿
  • 士多啤梨朱古力迷你撻
  • 焦糖布蕾迷你撻
  • 紅桑子馬卡龍
2023-11-13 117 瀏覽
今日同同事一齊過嚟食午餐,午餐的選擇很多,有唔同嘅意粉又有青口牛扒燒雞等等我今日試咗佢個澳洲M4牛腹扒$155午餐已經包括一個沙律或者餐湯,另外配上主菜另外加錢可以要多杯飲品,由於今日天氣好凍,所以我叫咗餐湯飲餐湯係忌廉湯,啲蔬菜蓉打得好cream食唔到一粒粒嘅感覺好香。澳洲M4牛腹扒配薯條,牛扒上菜嘅時候好靚,我叫咗八成熟,睇落亦都唔會太熟,可惜牛扒今次煎得有啲燶,食落口似濃濃地咁的味道。下次要試食其他,見到其他客人食意粉好似唔差。餐廳細細不過午餐時間唔算多人,感覺好好,唔會覺得好趕咁。

餐廳細細不過午餐時間唔算多人,感覺好好,唔會覺得好趕咁。

2023-11-12 72 瀏覽
週日去了灣仔一間法國餐廳食brunch。Brunch set有好多選擇,有egg Benedict, sandwhiches, pasta, risotto…….椰菜花忌廉湯🥣好香,獨有嘅椰菜花香,質感綿滑,營養豐富。Lobster 🦞 Spaghetti 🍝 「Extravaganza」主角龍蝦外,還有蜆和蝦,果然「華麗盛宴」。龍蝦肉又爽又彈,蜆肉鮮美,蝦隻脆口。醬汁是蕃茄底,鮮甜美味。血橙可麗餅橙酒隨著火燒散發出陣陣香氣。淋上可麗餅,入口即時感受到酒香濃度。血橙血一樣鮮紅的果肉帶着陣陣芳香,果肉甘甜。
週日去了灣仔一間法國餐廳食brunch。

椰菜花忌廉湯🥣
好香,獨有嘅椰菜花香,質感綿滑,營養豐富。

主角龍蝦外,還有蜆和蝦,果然「華麗盛宴」。
龍蝦肉又爽又彈,蜆肉鮮美,蝦隻脆口。
醬汁是蕃茄底,鮮甜美味。

血橙可麗餅
橙酒隨著火燒散發出陣陣香氣。
淋上可麗餅,入口即時感受到酒香濃度。
血橙血一樣鮮紅的果肉帶着陣陣芳香,果肉甘甜。
2023-11-12
其他
今個星期六同朋友去左哩間餐廳食下午茶。餐廳走水泥工業風路線,牆上掛上唔同巴黎環境既圖片🗼哩個巴黎鐵塔下午茶性價比好高,而且超啱打卡📸🫖野餐·巴黎 下午茶 $258 二人份巴黎鐵塔層架真係好靚,超啱打卡!層架分為兩層,上下層分別有10款鹹點及甜點,仲包2種Tisarom 法國花草熱茶。🔺第一層小食煙三文魚配Sainte-Maure多士自製鴨肝醬多士吞拿魚他他迷你撻枝豆蘸醬炸黑松露蘑菇球西班牙白毛豬火腿🔺第二層甜品焦糖布蕾迷你撻士多啤梨朱古力迷你撻紅桑子馬卡龍羊奶芝士蛋糕下午茶嘅鹹點、甜點同樣出色,鹹點特別推介煙三文魚多士同吞拿魚他他迷你撻;而哩到嘅甜點最好嘅地方就係唔會死甜,真係甜度適中,啱啱好~而士多啤梨朱古力迷你撻同埋羊奶芝士蛋糕都非常好食👍🏻🍵Tisarom 法國花草熱茶法國花草熱茶有三款唔同類型及功能,分別係舒緩花草茶、排毒花草茶及抗壓花草茶。我同朋友就叫咗排毒同抗壓哩兩款~排毒花草茶入面有留蘭香薄荷、迷迭香、百里香、金錢草、蒲公英;抗壓花草茶有香茅、薰衣草、玫瑰花瓣、蘋果乾。兩款茶飲落去,個人都好舒服~🍷除咗茶之外,另外加$40 可以加購酒品一杯,包括法國氣泡酒、布根地白中白或

哩個巴黎鐵塔下午茶性價比好高,而且超啱打卡📸

🫖野餐·巴黎 下午茶 $258 二人份

士多啤梨朱古力迷你撻
紅桑子馬卡龍
羊奶芝士蛋糕

🍵Tisarom 法國花草熱茶

🍷除咗茶之外,另外加$40 可以加購酒品一杯,包括法國氣泡酒、布根地白中白或含羞草雞尾酒,不過我同朋友都唔飲酒,所以就冇叫到啦~

下午茶
2023-11-12 63 瀏覽
今日又想食法國餐就跟太太到灣仔去享用這間法國 Brunch set. 紅菜頭甘筍湯兩種味都非常平衡,又有粒粒的口感,出色的餐湯。蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆這是隨餐的追加小吃,蒜香味令我食慾大增,蜆肉雖然不是很大隻,但是非常入味😋😋空運黑青口我們選了泰式風味,滿滿的香草氣息,搭配青口好未得令我連湯也喝了好幾口。龍蝦意粉 龍蝦非常大隻,肉質鮮甜,彈牙,吃得津津有味!😍😍法式可麗餅餅皮非常鬆軟,暖暖的,配搭rum酒雪糕,口感非常出色。最令我喜歡的是餅上面那小粒的菠蘿,非常美味。蜂巢花茶及檸檬茶茶味濃郁,飲得舒服。總結呢一餐令成個週日充滿滿足感。正👍🏻

紅菜頭甘筍湯
兩種味都非常平衡,又有粒粒的口感,出色的餐湯。
紅菜頭甘荀湯

蒜香蘑菇忌廉汁煮蜆

空運黑青口

龍蝦意粉
龍蝦非常大隻,肉質鮮甜,彈牙,吃得津津有味!😍😍

法式可麗餅

蜂巢花茶及檸檬茶
茶味濃郁,飲得舒服。

總結呢一餐令成個週日充滿滿足感。正👍🏻
紅菜頭甘荀湯
  • 法國空運黑青口