呢間係我近期大愛嘅韓國菜,入到嚟好似去咗啲韓式酒館咁,Chill得嚟又唔會太嘈,好啱放工約埋朋友食韓菜飯返杯!Kimchi Pancake韓菜必食泡菜餅,煎得外脆內軟,加埋香葱泡菜汁好惹味,不過建議多啲人share先嗌,無咁膩~Spicy Seafood Noodle麵條並唔係普通辛辣麵,而係真韓式拉麵,所以入口好彈牙,湯底用牛肉煲成,鮮辣得嚟會飲得出啖啖牛味,海鮮好足量,送酒一流!Salmon Mini Rice Ball飯糰偏乾身,如果再黏啲口感會再好啲,三文魚刺身泡菜味道唔算好突出Cocktails: Dokdo Gimlet / Dream High-ball前者入口清新,酒味唔算好嗆口,啱女仔飯;後者有淡淡茶香,配搭濃味菜正好解膩

Kimchi Pancake

Spicy Seafood Noodle

Salmon Mini Rice Ball

2024-04-12 255 瀏覽
是我是我!真的快乐牛肉他他是生牛肉在嘴里跳桑巴🥩,吃起来软韧中带着嚼劲。还可以在小酥饼上放上牛肉和梨条,口感层层叠叠,是鲜香丰盈的清甜💦炸鸡每个都超级大块,酥脆厚实的外壳将鸡肉的汁水牢牢的锁在里面,没有很特别但吃着很满足🍗,配的小萝卜也格外的清口爽脆🏖️店很小,也不好找,但是帅哥真的很帅
是我是我!真的快乐
🏖️店很小,也不好找,但是帅哥真的很帅
2024-04-09 246 瀏覽
門口真心難搵,唔留意就會行過咗😂 建議大家睇吓其他圖文並茂嘅食評,睇定個入口係邊先平日夜晚有空枱嘅,但店員就唔知等咩,要等下先俾入座咁啦。安排枱嘅時候又有少少誤會,店員A話坐呢張,店員B又話坐嗰張咁。 以為係oppa 就大哂咩😂炸雞咪都係炸雞咁,冇特別。幾鐘意食佢個cheese shake corn,係其他餐廳好似冇見過呢樣嘢。Bossam 無論味道/外貌上同其他韓國餐廳唔係好一樣,唔推介。覺得呢個餐廳適合4人以上用餐,咁就可能叫多啲唔同種類嘅嘢share, 兩個人食兩樣就飽。如果下次再嚟嘅話想試佢個flank & shank

炸雞咪都係炸雞咁,冇特別。

如果下次再嚟嘅話想試佢個flank & shank
2024-03-02 1157 瀏覽
友人唔知喺邊啲廣告嗰度又睇咗啲隱世食店又話要排隊剩剩咁樣….餐廳5:30開門搞到5:15嚟到,其實我先係排第二個咋嘛😂餐廳裝修簡潔環境昏暗叫咗以下三樣嘢- Boneless Fried Chicken - Slow cooked Pork Belly- Chilled Crab Salad個炸雞真心好食有六大件外脆內Juicy豬腩肉包菜🥬+配菜食典型菜包肉,肉既口感係好嫩既佢哋既重味醃醬其實係唔會食到豬本身既味道個軟殼蟹沙律🥗除咗隻炸軟殼蟹之外佢仲有好多蟹肉蟹籽喺個沙律入邊佢嘅醬汁味道開胃有啲特別有少少芥末味埋單$605兩個人嚟講(冇飲酒)人均要$300有少少貴
搞到5:15嚟到,其實我先係排第二個咋嘛😂
- Chilled Crab Salad
炸雞真心好食有六大件
外脆內Juicy
豬腩肉包菜🥬+配菜食
典型菜包肉,肉既口感係好嫩既
佢哋既重味醃醬其實係唔會食到豬本身既味道
個軟殼蟹沙律🥗
除咗隻炸軟殼蟹之外
佢仲有好多蟹肉蟹籽喺個沙律入邊
佢嘅醬汁味道開胃有啲特別有少少芥末味
埋單$605兩個人嚟講
(冇飲酒)人均要$300有少少貴
氛围超赞里面的服务员都是韩国人皮肤都是水光肌身板好高好端正spicy chicken:份量超大,满满芝士铺在上面就很诱人!里面有鸡肉、地瓜粉。有点辣,还附有薯格可以粘着火锅酱吃,很好吃。kimchi pancake:一上来就要吃,很香又很脆!不会辣,粉感不强。还有他们的调酒很棒!

氛围超赞
里面的服务员都是韩国人
皮肤都是水光肌身板好高好端正

还有他们的调酒很棒!
2024-02-17 892 瀏覽
提示1: 第一次黎,你預要用10分鐘搵個入口。  提示2: 唔好坐吧台,好逼,尤其係有個gas爐係你前面。  提示3: 想靜靜地傾計既唔好黎。    平日晚上係附近工作,見呢間係社交平台好受歡迎,就兜左幾個圈去食。  7點已經好爆,犀利。個場好有氣氛,食客係女性為主,但好嘈。。    Kimchi Pancake $150   唔夠泡菜味,有少少死咸,又好油,印到下面張紙都透晒。    Spicy Chicken $360  份量夠晒2-3人食,辣辣地好開胃,仲有一份薯格送,整體好好食。  可惜個環場好逼又好焗,個火係前面,但個掣係再後面,好唔方便,整體體驗真係麻麻。  Hite Beer $100
提示1: 第一次黎,你預要用10分鐘搵個入口。
 提示2: 唔好坐吧台,好逼,尤其係有個gas爐係你前面。
提示3: 想靜靜地傾計既唔好黎。

Kimchi Pancake $150
唔夠泡菜味,有少少死咸,又好油,印到下面張紙都透晒。
Kimchi Pancake

Spicy Chicken $360

Spicy Chicken

Hite Beer $100
2024-01-25
Spicy Chicken
2024-01-27 973 瀏覽
呢間韓國餐廳真係好隱世,要係NINETYs隔離條巷仔入去,無人介紹一定唔會知呢度有間餐廳😂Boneless fried chicken炸雞外皮好脆,內裏雞肉又可以保持juicy嘅口感,食落有少少辣,好正👍🏻Salmon mini rice balls呢個極力推薦😍 紫菜飯糰調味啱啱好,配埋三文魚同蟹籽一齊食,口感出色👍🏻

Boneless fried chicken

Salmon mini rice balls

2024-01-19 913 瀏覽
呢間韓國餐廳喺個後巷度非常之難搵,但係真係好多人排隊食,總括嚟講我覺得啲嘢食係唔錯嘅,但係有少少貴今次食咗個泡菜煎餅,cheese shake corn 同埋flank and shank講真,三樣嘢食都幾好食。個泡菜煎餅我覺得係我食過其中一個最好食嘅泡菜煎餅!好大份,同埋佢唔係好薄嗰種,係有啲煙韌,有啲厚度嗰種。個泡菜煎餅唔會太辣,但係又好有泡菜味,好適合我呢啲食唔到太辣嘅嘢嘅人。個粟米好特別,真係有個紙袋俾你可以shake,佢上面啲粉搞到我食到停唔到口個牛鍋都唔錯,有啲牛𦟌,又有豆腐同埋粉絲值得一題就係佢唔使切餅費,仲可以播生日歌添,如果你慶祝生日都係一個幾抵嘅選擇。但係唯一唔好嘅地方係佢比較陰暗,同埋啲音樂有啲大聲,傾計係有少少難度

講真,三樣嘢食都幾好食。

個牛鍋都唔錯,有啲牛𦟌,又有豆腐同埋粉絲

Menu都會有各種酒類order!是一個chill但又符合中環形象特色嘅餐廳。環境比較昏暗💡播韓文歌有着去咗韓國的氣氛✨📍•Drunken Calm Pot一個類似清酒煮蜆嘅概念,但以韓式主打嘅酒-燒酒煮蜆~廚師將酒倒蜆鍋,表演一場火燒蜆!✨🔥🐚整體覺得還好!可惜食落蜆未夠新鮮🥲但用清酒煮出嚟嘅湯~有點意思!很好喝呢~仲另外有附送蔬菜盤+粉絲!食完蜆可以以火鍋嘅方式煮熟佢地!• Seafood Pancake有少少失望,雖然佢個味道係唔錯嘅~但係以韓式煎餅嚟講⋯偏厚身!食落會重蛋漿感多於海鮮!
Menu都會有各種酒類order!
是一個chill但又符合中環形象特色嘅餐廳。
環境比較昏暗💡播韓文歌有着去咗韓國的氣氛✨📍

•Drunken Calm Pot
一個類似清酒煮蜆嘅概念,
但以韓式主打嘅酒-燒酒煮蜆~
廚師將酒倒蜆鍋,表演一場火燒蜆!✨🔥🐚
整體覺得還好!可惜食落蜆未夠新鮮🥲
但用清酒煮出嚟嘅湯~有點意思!很好喝呢~
仲另外有附送蔬菜盤+粉絲!
食完蜆可以以火鍋嘅方式煮熟佢地!

• Seafood Pancake
有少少失望,
雖然佢個味道係唔錯嘅~
但係以韓式煎餅嚟講⋯偏厚身!
食落會重蛋漿感多於海鮮!

2024-01-13
2024-01-13 581 瀏覽
呢間鋪頭真係收得超埋,睇晒Google Maps兜咗好耐先發現原來佢喺後巷嘅轉彎位,好難搵😂入面嘅燈光都比較昏暗,比起餐廳佢更加似一間酒吧。由於當日人數都比較多,所以為咗快啲我哋就揀咗吧枱,仲可以睇住職員調酒。聽到職員用韓文溝通,我估佢哋都係韓國人。⭐️Flank & Shank $340USDA prime slow-cooked beef flank & shank in bone broth, house-made dipping sauce, glass. 一開始佢俾咗個Gas爐我哋然之後由得佢慢慢煮,個牛骨湯底幾嘢味,唔會好鹹。份量都幾多,兩個人食唔晒。⭐️Kimchi pancake $130House-made kimchi, chive salad聽朋友講呢度最出名嘅就係呢個泡菜煎餅,所以一早留咗肚食佢。都煎得幾香口,好啱做下酒菜,不過略嫌有少少太油膩。⭐️Spicy seafood noodles $180Hand cut noodles, assorted seafood, beef brisket, spicy broth超典型嘅韓式泡菜辣麵味😂 啲面超級滑好難夾,味道

⭐️Flank & Shank $340

⭐️Kimchi pancake $130

⭐️Spicy seafood noodles $180
超典型嘅韓式泡菜辣麵味😂 啲面超級滑好難夾,味道都幾好,辣度適中~

整體嚟講其實啲嘢食都好食嘅,不過可能因為expectation太高,所以冇想像中咁大驚喜。

位於中環大館旁邊的隱世韓國料理餐廳,入口不在大街上而在小巷𥚃,餐廳的招牌也擺放得比較含蓄,一不小心便會錯過。店內的裝潢昏暗且有氣氛,背景音樂播放著Kpop音樂,木製檯和椅子上放置有質感的韓式不鏽鋼餐具。店員大部分都是真正的韓國Oppa,餐廳處處都充斥着韓國的氣味,適合四至六人下班聚會的韓式居酒屋。A hidden spot for Korean cuisine located right next to Tai Kwun in Central. Stylish interior design in a restaurant with authentic Korean dishes, a nice Korean Izakaya for a small group of gathering who crave the taste of Korea after work in Central. *A foodie documentation of dining experience in restaurants through image and text.

Boneless Fried Chicken
Spicy Seafood Noodles
  • Boneless  fried  chicken
  • Slow-cooked  Pork  Belly
2023-12-02 1027 瀏覽
呢個餐廳都幾隱蔽,要行入後巷先至見到門口。入邊環境相對較暗,有啲酒吧feel。最啱同朋友坐低飲杯嘢慢慢傾。講返重頭戲入邊全部都係Oppa,講笑,講返呢度嘅嘢食。叫咗人氣最高嘅海鮮煎餅,想碟熱辣辣都幾香口,不過冇醬汁點就差少少。三文魚飯團🍙,啲三文魚係分開上,飯團比較鬆散,撈埋啲三文魚一齊食似食緊炒飯。五花肉,普普通通,會提供菜俾你包住嚟食,不過第一次見會比閂娃娃菜俾你包。整體環境唔錯,全晚播住K-Pop Music,星期日晚去唔使等位,唯一不足就係Oppa太冷淡😂。
呢個餐廳都幾隱蔽,要行入後巷先至見到門口。

2023-11-29 762 瀏覽
周未晚上去幫襯人口喺後巷較難搵晚飯時間好多人排隊等咗個幾鐘排到差唔多頭位見到有張枱冇人坐但唔安排人落去坐跟住見到有一班人嚟到唔使排隊同某職員打招呼就坐咗落去(又話唔俾book 位,係都唔好留門口第一張枱咁覺眼啦好心)隔咗陣有三個韓國人無排隊走咗入嚟同某職員用韓文講咗幾句就走然後我眼前有張枱埋單走人隔咗幾分鐘嗰三個韓國人再次出現又好開心咁坐低咗我就再等咗20分鐘先有位嘢食選擇唔多但質素ok但要去食最好同Oppa 交咗朋友先我就唔會再去留位俾朋友都唔好做得咁過分同肉酸
周未晚上去幫襯
但要去食最好同Oppa 交咗朋友先
我就唔會再去
留位俾朋友都唔好做得咁過分同肉酸

2023-11-04 1343 瀏覽
每个店员都好好看啊!都是宽肩窄腰的韩系大帅哥,好奶好爱seafood pancake分量意外的很足,🍕柔韧的光泽瞬间照亮了食欲,而且每一口吃着都有小海鲜🦑,不仅酥脆中包裹着软嫩,还有鲜香与葱香在嘴里荡起双桨spicy chicken是热辣的韩式酱汁混合超级厚实的芝士,🥘吃起来虽然有些辛辣,但是很浓郁温暖。鸡肉超级的软嫩大块,炸的小薯饼浸透了汤汁之后更是变的绵软香糯🥔店是有点不好找,但帅哥真的值得
每个店员都好好看啊!都是宽肩窄腰的韩系大帅哥,好奶好爱
店是有点不好找,但帅哥真的值得
歡迎follow IG @eatwifme2k23 睇更多!今次去間真·隱世韓國菜Obp.🇰🇷一推開門,昏暗燈光+抒情韓文歌,氛圍感拉好拉滿!我哋大約18:30到餐廳,嗰時裏面只有兩三枱客,不過坐低冇耐就愈嚟愈多人,好在夠早入座!我哋嗌咗𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 해물파전 、𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 짬뽕 、𝑭𝒍𝒂𝒏𝒌 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒉𝒂𝒏𝒌 도가니 수육 전골 ,全部都好高質!😍所有餐點都勁足料,三個人食三個餸稍微過多,建議一大班朋友一齊share多幾個餸🫶🏼惟一美中不足可能係見唔到靚仔 오빠 店員⋯⋯呢個其實係一月去食嘅,而家先寫返食評,聽講而家嘅質素小浮動,搵日再去食下!

𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 해물파전
𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 짬뽕