餐廳: Nonsense
資訊:

6天前 0 瀏覽
朋友已經黎過好多次,推薦咗我哋食招牌煲仔飯。我地揀了鵝肝和牛封門柳日式煲仔飯及松葉蟹甲羅盛日式煲仔飯。 煲仔飯煮得好香,好入味,亦都好有特色。另外,我地叫了炸軟殼蟹海鮮芝士咖喱鍋•烤油餅,最意外係烤餅,整得好香,點咖喱係好好味。 咖喱好足料,軟殼蟹好入味香😙😙,食緊時候老闆不時關心我地食物質素。 芝士蛋糕,我地叫咗好幾隻味道,慶祝朋友生日❤️❤️師傅幫我地擺得好靚,碟上畫畫得好靚❤️❤️朋友好開心。
鵝肝和牛封門柳日式煲仔飯

2024-03-15
生日
鵝肝和牛封門柳日式煲仔飯
  • 開心果巴斯克軟心芝士蛋糕
5/5/2024📍Nonsense 呢間係土瓜灣嘅cafe 主打巴斯克芝士蛋糕同埋日式fusion菜即日係open rice 訂位就得 餐廳環境冇特別靚 但都坐得舒服嘅⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨開心果巴斯克芝士蛋糕 配焦糖燉蛋($58)超好食!開心果味好出 中間位做到軟心嘅效果 店家標榜係低糖少油 但一樣好好食😋焦糖燉蛋細細粒 焦糖面夠脆又唔會太苦 燉蛋夠香夠滑 🉐✨松葉蟹甲羅盛海鮮日式煲仔飯 ($198)蟹膏撈勻蛋黃同埋啲飯之後 味道唔太出 海鮮方面有帶子、蝦子、八爪魚、青口、蠔有提供甜豉油 撈埋落去好食啲我哋都覺得煲仔飯最重要嘅係飯焦 但唔知係咪呢個煲嘅關係 我哋整唔到飯焦🥹 有啲失望✨炸軟殼蟹海鮮芝士咖哩鍋 配烤油餅 ($248)咖哩有得揀辣度 我哋揀咗小辣 唔覺得好辣 好易入口 芝士份量好多 下面keep住開火熱住個鍋 令芝士有拉絲嘅效果 軟殼蟹索咗啲咖喱汁好好食😋下面鋪咗好多紅蘿蔔粒、薯仔粒 海鮮種類同煲仔飯果啲一樣烤餅得兩塊 有啲少✨Mango smoothie ($58)還好 有少少人工感覺⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯我哋食咗$618 (連加一)主
5/5/2024
📍Nonsense
即日係open rice 訂位就得
餐廳環境冇特別靚 但都坐得舒服嘅
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨開心果巴斯克芝士蛋糕 配焦糖燉蛋($58)
焦糖燉蛋細細粒 焦糖面夠脆又唔會太苦 燉蛋夠香夠滑 🉐

✨松葉蟹甲羅盛海鮮日式煲仔飯 ($198)
蟹膏撈勻蛋黃同埋啲飯之後 味道唔太出
海鮮方面有帶子、蝦子、八爪魚、青口、蠔
有提供甜豉油 撈埋落去好食啲

✨炸軟殼蟹海鮮芝士咖哩鍋 配烤油餅 ($248)
咖哩有得揀辣度 我哋揀咗小辣 唔覺得好辣 好易入口
軟殼蟹索咗啲咖喱汁好好食😋
下面鋪咗好多紅蘿蔔粒、薯仔粒
海鮮種類同煲仔飯果啲一樣
烤餅得兩塊 有啲少

✨Mango smoothie ($58)
還好 有少少人工感覺

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋食咗$618 (連加一)
主食都好食嘅 但甜品真係更加impressive

推薦指數🌟:3.5/5
📍 土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖
2024-05-05
之前食過一次今日lunch再去食依家用QR code點餐其實個系統係有少少問題 幾枱都唔識點點解唔優化左個系統再令出黎用感覺有啲擾人食餐飯都要搞咁多野.同埋張QR code貼係枱面好核突影相想避開佢都難成件事low class左好多.就快食完個陣啲侍應就會行過黎呢樣要唔要個樣要唔要其實好煩一來我仲有少少未食完二來感覺好似趕人走咁.到我食完個陣啲侍應就即刻收曬啲野然後張枱空盪盪個陣個場坐得4成人好似想比我坐多陣都唔得好大壓力.總結黎講今次個feeling好差應該無下次
之前食過一次
好大壓力
總結黎講
今次個feeling好差
應該無下次
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$120-170-🤍大蝦蟹肉·蝦頭油·日式煲仔飯 $148蝦頭油加生蛋黃撈飯 真係香氣十足😋蟹肉份量都多 蝦都爽口又大隻🍤仲有少少飯焦 好惹味🍚味道🌕🌕🌕🌕🌗-🤍炸軟殼蟹蒜香鹹蛋黃忌廉汁扁意粉 $138軟殼蟹炸得好脆好香口 🦀鹹蛋黃味好香🍳忌廉都好creamy意外都好掛汁🍝味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍蟹肉軟芝士牛肝菌忌廉汁扁意粉 $108同樣都係creamy 意粉夠掛汁芝士味同牛肝菌味都好出🧀蟹肉份量都唔少🤤味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍黑白松露炸薯條 $82薯條炸得好香口🍟松露沙律醬超級好食😍平時唔點醬嘅我 都忍唔住點咗好多醬🤩味道🌕🌕🌕🌕🌗-🤍朱古力軟心巴斯克蛋糕配焦糖燉蛋 $58外層烤得好脆🍰食落芝士味好出 內層好滑仲有唔少嘅朱古力流心🍫燉蛋都重焦糖味同幾滑🍮下次想試埋茶味系列🥳味道🌕🌕🌕🌕🌑-整體味道🌕🌕🌕🌕🌗抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪8/10|人均消費💰~$120-170

蟹肉軟芝士牛肝菌忌廉汁扁意粉
黑白松露炸薯條
朱古力軟心巴斯克蛋糕配焦糖燉蛋
2024-05-06 100 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼母親節快到啦🎊主打巴斯克軟心蛋糕嘅「Nonsense」最近推出期間限定優惠,買任何口味嘅原個Basque Burnt Cheese Cake🎂即送母親節閃牌同二選一女王皇冠或紅色波波禮盒🎁媽媽們收到一定甜入心💕🍰巴斯克軟心蛋糕($198/5寸)新推出開心果口味🤩切開係流心吉士餡,口感軟滑綿密💋開心果味非常濃郁,同芝士奶香平衡得宜👍🏻蛋糕面層鋪滿新鮮香甜嘅士多啤梨同藍莓🫐再配搭厚身酥脆嘅曲奇餅底,絕對唔會令你失望💥▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🍰巴斯克軟心蛋糕($198/5寸)

2024-04-11 403 瀏覽
已經係第三次同屋企人過嚟幫襯,一次比一次驚喜,而家市道無咁好,多左人北上消費,越嚟越多連鎖餐廳加上貴租,令小店難以生存。同屋企人食過一次nonsense 之後,搵番久遺既小店人情味,之前員工見到我地有小朋友,會主動同佢傾偈同埋請仔仔飲果汁。今次同老人家一齊黎食慶祝生日,職員好有心,預先同我地溝通點樣幫我地準備,我地一行5 人,黎到同職員有講有笑,食物質素依舊色香味俱全,老人家好開心,最後仲有職員親手畫既祝福甜品畫伴除我地叫既甜品上。真係好有心思,令我地好難忘!希望大家真係好好珍惜,一定要多多幫襯下。

真係好有心思,令我地好難忘!
希望大家真係好好珍惜,一定要多多幫襯下。

• 法國鵝肝什菌黑松露意粉
  • 鵝肝黑松露意粉
2024-04-08 375 瀏覽
上個月男朋友媽媽生日 點可以無生日蛋糕!!咁岩佢係一個勁鍾意食芝士蛋糕嘅人😌去土瓜灣搵親戚就醒起附近有間幾唔錯嘅芝士蛋糕就即刻去買Nonsense會係主打巴斯克軟心蛋糕🧀有雙拼系列💁‍♀️有新鮮生果系列💁‍♀️媽媽鍾意食生果附啲 就揀返個藍莓俾佢❣️ 5’巴斯克藍莓軟心芝士蛋糕 $198蛋糕外層燒焦 表皮略略帶有焦香味做得到巴斯克嘅獨有嘅軟心芝士口感💕食落綿密又柔軟🤩芝士味道都偏重中間軟心層係佢地自家製藍莓醬黎🫐🫐而藍莓醬可以中和到芝士蛋糕個份膩口感新鮮生果自家制藍莓醬仲要帶有果肉Nonsense出產嘅芝士蛋糕係:⭕️低糖少油 ❌ 防腐劑 ❌ 植脂奶油低糖少油對女士們簡直係幸福😍加上無加防腐劑 大家可以放用食~
上個月男朋友媽媽生日 點可以無生日蛋糕!!
咁岩佢係一個勁鍾意食芝士蛋糕嘅人😌

新鮮生果自家制藍莓醬仲要帶有果肉

Nonsense出產嘅芝士蛋糕係:
⭕️低糖少油 ❌ 防腐劑 ❌ 植脂奶油
低糖少油對女士們簡直係幸福😍
加上無加防腐劑 大家可以放用食~
巴斯克藍莓軟心芝士蛋糕
Nonsense 老公生日🎉💗係訂左蛋糕🎂Nonsense自設工場🤝每天新鮮製造巴斯克蛋糕保證新鮮~分為兩個系列:雙併軟心同新鮮生果🎂「雙拼軟心」有四款口味開心果小山園抹茶伯爵茶朱古力x吉土口味🎂「新鮮生果」有三款口味富士蘋果草莓藍莓我都掙扎咗好耐揀邊款好🤭款款好吸引最尾呢就揀咗草莓巴斯克蛋糕🍓由於選用少甜低糖配方~自家特調新鮮果醬及果肉不加防腐劑~食得更健康👏🏻蛋糕入口順滑~芝士味夠濃配埋自家草莓醬🍓好好味😋Nonsense 📍土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖

老公生日🎉💗係訂左蛋糕🎂

草莓
藍莓

我都掙扎咗好耐揀邊款好🤭款款好吸引
最尾呢就揀咗草莓巴斯克蛋糕🍓

由於選用少甜低糖配方~
自家特調新鮮果醬及果肉
不加防腐劑~食得更健康👏🏻

蛋糕入口順滑~芝士味夠濃
配埋自家草莓醬🍓好好味😋

📍土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖
外賣自取
主打巴斯克軟心蛋糕🎂雙拼系列係自選一款味道配吉士😬 💩今次就試左開心果加吉士呢個配搭😛 另外仲有朱古力🍫伯爵茶或者小山園抹茶🍵呢幾個選擇~開心果味巴斯克軟心芝士蛋糕 5寸 HKD 198落刀切個下已經feel到蛋糕中間好軟滑🔪切到底仲用左曲奇做餅底🙌🏻增加返整體口感~軟心芝士mix埋濃郁既開心果醬😋橫切面可以見到半熟效果很不錯👌🏻加埋面頭新鮮既士多啤梨同藍莓🫐酸酸甜甜一齊食就唔怕太膩啦😆

開心果味巴斯克軟心芝士蛋糕 5寸 HKD 198

外賣自取
這間日式煲仔飯餐廳竟然撈過界做蛋糕店,主打巴斯克芝士軟心蛋糕,而且還有分店: 美孚甜品店及觀塘工場。當日我堂食順道取蛋糕,一舉兩得。🐷黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $148吃第一口的時候真的「嘩」一聲!黑毛豬肋肉很有嚼勁,咬的時候會有點油脂滲出,加上無數菇菌和甜醬油,勁惹味。米飯粒粒分明,吸盡豬肋肉的油香和菇菌的濃香,而且還有飯焦😍🦀炸軟殼蟹芝士咖喱海鮮 配烤油餅 $248 追加烤油餅 $28炸軟殼蟹不油膩而且超大隻,佔整個鍋的三份二。其他海鮮如蝦仁、青口和蜆也是爽彈新鮮,而且感覺食極都仲有。咖哩選了小辣,配上拉絲芝士,伴在烤油餅上,可謂一鍋滿足你多個願望🥰🤎焙茶巴斯克軟心芝士蛋糕 + 法式焦糖燉蛋 $58 焙茶味非常甘香,配上香甜嫩滑的焦糖燉蛋,$58簡直平到笑🤩除了茶系蛋糕,其他口味如開心果味、金枕頭榴槤味和檸檬威士忌味也非常誘人。蛋糕以外,堂食還有日式捲蛋、法式焦糖燉蛋流心戚風蛋糕和窩夫,聽到都覺得好幸福🥰🥡 外賣:吉士雙拼巴斯克芝士軟心蛋糕 $168-198/5吋選擇了原味+小山園抹茶吉士$168,即外層為原味,內裏有小山園抹茶吉士餡,口感軟綿細滑,芝味濃郁。但如果喜歡超級濃郁抹茶味的
🐷黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $148
🦀炸軟殼蟹芝士咖喱海鮮 配烤油餅 $248
追加烤油餅 $28
🤎焙茶巴斯克軟心芝士蛋糕 + 法式焦糖燉蛋 $58
🥡 外賣:
吉士雙拼巴斯克芝士軟心蛋糕 $168-198/5吋
選擇了原味+小山園抹茶吉士$168,即外層為原味,內裏有小山園抹茶吉士餡,口感軟綿細滑,芝味濃郁。但如果喜歡超級濃郁抹茶味的話,建議不要選擇雙拼,反而選擇整個小山園抹茶,因為雙併中的原味始終會有點搶fo 💚如果想知道好吃與否,其實也可以先再餐廳堂食試試,反正也只是$58😂外賣蛋糕menu 詳見店家社交平台,留意指定口味即烏龍茶、特濃咖啡及鹹蛋黃味只供外賣,沒有堂食(但聽到這些口味已經很想試)😚
2024-03-26
  • 黑毛豬肋肉日式煲仔飯
  • 焙茶巴斯克芝士蛋糕
2024-04-03 121 瀏覽
社交平台最近瘋狂被Nonsense的巴斯克流心芝士蛋糕洗版,作為甜品控的我當然被燒到!Custard 雙拼口味分別有 5″ ($168)、7″($258),定價親民。以新鮮士多啤梨鋪面,令整個蛋糕增添一絲清新。切開蛋糕,看到裏面幼滑的流心效果,更格外邪惡吸引!蛋糕中心柔滑濕潤,夾帶著綿滑的伯爵茶吉士內餡,入口順滑,茶香和芝士味同樣濃郁,配曲奇餅底,造出三重層次味道,而且不會過份甜膩,完美配搭。性價比頗高,值得推介,絕不會令鍾情流心芝士蛋糕的你失望!
以新鮮士多啤梨鋪面,令整個蛋糕增添一絲清新。
切開蛋糕,看到裏面幼滑的流心效果,更格外邪惡吸引!
性價比頗高,值得推介,絕不會令鍾情流心芝士蛋糕的你失望!
2024-03-28 167 瀏覽
位於土瓜灣嘅nonsense 是一間主打日式煲仔飯嘅餐廳,餐廳同時有售巴斯克芝士蛋糕🤩非常夠晒特別! 咁次咁岩家人生日想食巴斯克芝士蛋糕, 所以我就買咗一個5寸朱古力味吉士流心巴斯克芝士蛋糕, 價錢都只係$168,跟埋生日牌同燈串😛呢款蛋糕上層鋪住新鮮生果, 外層呈焦糖色,散發出濃郁嘅焦香味! 蛋糕一切開已經非常驚喜! 佢內層柔軟,流心吉士同朱古力醬都香滑細膩,朱古力味濃郁而不甜膩。蛋糕嘅大小適中,適合3-4人享用, 性價比都幾高😍

2024-03-18 313 瀏覽
呢間土瓜灣西日料理餐廳 最出名居然唔係主菜~而係每日自家製嘅軟心巴斯克芝士蛋糕 仲有人話係平價版世一(╯°▽°)╯ 到底係咪真?!✿ 原味拼開心果吉士流心巴斯克(5”) $①⑨⑧蛋糕好墜手 確實佛心價錢啊 最平$168都買到原個5寸~軟心效果真的非一般⋯有入口即融嘅絲滑感!蛋糕表面微焦 仲係少有嘅曲奇脆餅底 內餡就係滿滿嘅吉士流心醬 一啖有多重口感(≧∇≦*)有濃郁芝士香 夾雜奶香同開心果味 食落又唔會太膩 仲有美美嘅鮮果襯托 𝘾𝙋值真的超高!難怪咁多人大讚 呢個價錢超水準發揮啦 ´∀`

✿ 原味拼開心果吉士流心巴斯克(5”) $①⑨⑧
蛋糕好墜手 確實佛心價錢啊 最平$168都買到原個5寸~

• 開心果巴斯克軟心芝士蛋糕
-過去既星期日係我爸爸👨🏻生日 適逢佢今年生日🎂😍我幫佢喺 nonsense 訂咗個蛋糕 - 吉士流心巴斯克芝士蛋糕🍰四款唔同口味揀 朱古力🍫伯爵茶、小山圓抹茶、開心果價錢由$168-$298不等 ( 唔同尺寸選擇 5”/7” )今次我就揀左朱古力味比爸爸👨🏻切開真係超流心🧀半熟狀態芝士味道突出朱古力亦唔會太甜 神奇地完全唔會覺得好膩😍on top仲有一推香甜士多啤梨🍓同藍莓🫐性價比超高‼️推推🙌🏻

過去既星期日係我爸爸👨🏻生日 適逢佢今年生日🎂
四款唔同口味揀 朱古力🍫伯爵茶、小山圓抹茶、開心果

今次我就揀左朱古力味比爸爸👨🏻
切開真係超流心🧀半熟狀態芝士味道突出
朱古力亦唔會太甜 神奇地完全唔會覺得好膩😍
on top仲有一推香甜士多啤梨🍓同藍莓🫐
性價比超高‼️推推🙌🏻
  • 朱古力吉士流心巴斯克芝士蛋糕
2024-03-15 225 瀏覽
係附近做完野,經過見到呢間餐廳有巴斯克軟心芝士蛋糕現貨售賣,店員介紹佢地係自設芝士蛋糕工場每日新鮮制作,並採取低糖少甜配方,不會好似傳統芝士蛋糕般甜膩❤️咁就買左個蛋糕返屋企食😗✨️生日閃燈牌都係免費送架🥰巴斯克軟心芝士蛋糕 (5吋) $128選擇左小山園培茶味道這款是軟心芝士蛋糕,結合了日本茶文化和西班牙經典芝士蛋糕的元素,焦糖烘燶面的蛋糕蘊藏住流心軟滑的忌廉芝士🧀,入口即溶🫶而表面略為起皺、邊緣一點都不平整。小山園焙茶焙火味明顯,在軟滑的忌廉芝士口感中相當突出,茶味自然,甘口順滑,有顯著回甘味道❤️
✨️生日閃燈牌都係免費送架🥰

巴斯克軟心芝士蛋糕 (5吋) $128
選擇左小山園培茶味道
巴斯克軟心芝士蛋糕 (5吋)

2024-03-07
外賣自取
$128 (宵夜)
巴斯克軟心芝士蛋糕 (5吋)
  • 巴斯克軟心芝士蛋糕(5吋)