2021-10-10 378 瀏覽
銅鑼灣希慎廣場竟然有間咁大落地玻璃既cafe係九樓,誠品隔離,寫字樓個邊好好彩去到有玻璃位環境都好舒服好寧靜係自助形式,自己搵位坐,去counter落order✨.食物我叫左mixed wild mushroom fettuccine in cream black truffle sauce($78)份量唔細喔!都幾好味 唔覺唔覺食左好多~所以走既時候濟濟地😆好多mushroom而且個白汁好match既不過黑松露味就唔係好濃~
銅鑼灣希慎廣場竟然有間咁大落地玻璃既cafe

係九樓,誠品隔離,寫字樓個邊
好好彩去到有玻璃位
環境都好舒服好寧靜
係自助形式,自己搵位坐,去counter落order✨
份量唔細喔!都幾好味
唔覺唔覺食左好多~所以走既時候濟濟地😆
好多mushroom
而且個白汁好match既
不過黑松露味就唔係好濃~

2021-10-07 338 瀏覽
約咗銅鑼灣見朋友落雨嘅關係都唔想出去室外搵嘢食朋友上OpenRice搵到依間好隱蔽嘅Cafe位於希慎9樓 喺誠品隔離平時去誠品都好少行入呢個位置原來呢度有間樓底高 落地玻璃咖啡店我哋叫咗Hot Chocolate同mocca杯朱古力真係唔錯 味道好濃郁飲落滑身 唔會太甜膩而mocha朋友話中規中矩咖啡味偏重朱古力味就較淡呢度人少少比較清靜環境都唔錯 值得一試
約咗銅鑼灣見朋友
而mocha朋友話中規中矩
咖啡味偏重朱古力味就較淡
呢度人少少比較清靜
環境都唔錯 值得一試
好耐冇去銅鑼灣覓食,今次就嚟到呢間bookmark咗好耐嘅cafe嘆下咖啡,好chill呀☕️✨Flat white $32係近期飲過嘅咖啡之中算最好飲嘅,佢嘅咖啡味十分香濃,牛奶同咖啡嘅比例剛剛好,奶泡打得好幼滑,好飲✨Caffe Mocha $34朱古力味唔會蓋過咖啡味,唔係死甜嗰種,好飲✨Mango avocado salad $68色彩繽紛打卡一流,除咗芒果同牛油果之外仲有好多唔同種類嘅生果,下面係沙律菜,每一樣都十分之新鮮爽口,配搭埋一齊好食✨Tiramisu $58同意大利餐廳整法一樣,非常之傳統,手指餅浸滿咖啡味道好濃郁,cream亦都好滑,上面有啲蛋捲碎增加口感,必食推介總括而言,食物質素十分滿意價錢亦算便宜👍不過職員服務態度一般👎(雖然呢度係自助形式自己揾位,冇乜服務可言,不過亦都感受到佢哋唔太友善),環境闊落,有好大嘅落地玻璃深透自然光線,坐得舒服🧡美味指數🍽:8.5/10 環境指數📸:8.5/10整體表現💜:8.5/10CP值指數😎:8.5/10

✨Flat white $32

✨Caffe Mocha $34
朱古力味唔會蓋過咖啡味,唔係死甜嗰種,好飲

✨Mango avocado salad $68

✨Tiramisu $58

總括而言,食物質素十分滿意

美味指數🍽:8.5/10
環境指數📸:8.5/10
整體表現💜:8.5/10
CP值指數😎:8.5/10
  • Flat  white
  • Tiramisu
2021-09-25 205 瀏覽
Happy Friday 想同同事relax一下,想靜靜地傾吓計食得輕鬆啲,就行咗去Hysan Place睇吓有咩選擇同事帶我上9樓有間Cafe好好座,境觀開揚,食物質素又唔錯,結果點了一個homemade cheese burger, 正到爆!焗薯仔熱辣辣好美味,牛肉漢堡極juicy, 配埋洋蔥同我最愛嘅番茄簡直係絕配呀!仲點咗杯Americano不過唔記得影相…Cafe都算多座位,唔會限坐幾耐,以後喺銅鑼灣食lunch飲咖啡又多個選擇喇

2021-09-24
2021-09-16 146 瀏覽
【Shaken Iced Cafflè Mocha】$43 呢杯Mocha好正!成杯係偏重朱古力味第一啖飲到好香濃嘅朱古力味 之後咖啡味先慢慢出~有啲似飲朱古力 不過帶少少咖啡味 唔甜~因為係shaken iced 所以冇冰 成杯唔會變淡~隔離係ehonia~ 手工意粉幾出色✨
【Shaken Iced Cafflè Mocha】$43
呢杯Mocha好正!成杯係偏重朱古力味
第一啖飲到好香濃嘅朱古力味 之後咖啡味先慢慢出~
有啲似飲朱古力 不過帶少少咖啡味 唔甜~
因為係shaken iced 所以冇冰 成杯唔會變淡~

隔離係ehonia~ 手工意粉幾出色✨
✨💜Food 。香港秘境高空咖啡廳 💜✨📍N.O.T Specialty Coffee...這家隱藏版咖啡廳 就藏在銅鑼灣 誠品書店裡 是個世外桃源穿過層層書香後的另一個 不同空間 .超高的落地窗 配上城市風景 再曬著暖暖的陽光 舒服的午後也可以很Chill ☕️.餐聽也提供熱食,如果剛好想當個午餐或下午茶來chill ㄧ下 ,也是個不錯的選擇。.或者妳可以在誠品買本書在這家店 選個舒服的 位置點杯咖啡➕食物 很適合放鬆的待ㄧ個下午 .文末分享拍照打卡位置給大家💖
✨💜Food 。香港秘境高空咖啡廳 💜✨

📍N.O.T Specialty Coffee

很適合放鬆的待ㄧ個下午
文末分享拍照打卡位置給大家💖
1K
2021-08-30 164 瀏覽
一直都好想黎呢一間精品咖啡試一試!除左高質咖啡外再配埋一個日落既天空相當寫意.Americano hkd$24雖然價錢好抵但呢杯Americano絕對唔馬虎,完全對得住各位既味蕾.咖啡味道帶住一陣花香後韻帶點杏脯香.味道唔會過份苦澀,相信清爽易入口.咁啱當日好天而且又咁好彩地有落地玻璃窗邊位,配埋咁好既咖啡令人覺得好輕鬆.Chocolate cake 朱古力蛋糕既可可味而且香甜濃郁.味道重可可香得黎又唔會過份甜膩嗆喉.質感略嫌唔夠濃厚綿密,食落少少鬆散.

Americano hkd$24
咖啡味道帶住一陣花香後韻帶點杏脯香.
味道唔會過份苦澀,相信清爽易入口.

Chocolate cake
朱古力蛋糕既可可味而且香甜濃郁.
味道重可可香得黎又唔會過份甜膩嗆喉.
質感略嫌唔夠濃厚綿密,食落少少鬆散.
  • Iced  americano
2021-08-26 145 瀏覽
🍽🍴🍽🍴🍽🍴🍝🍝🍝🍝🍝🍽🍴🍽🍴🍽-🥢 Pecan n’ Honey Bagel (Blueberry) $32 🆙-呢款Bagel本身已經有Cream Cheese,Menu無寫但Bagel可以轉藍莓味🫐。外皮焗得好脆但入面嘅麵包好鬆軟,仲有陣陣果香味🥯~配埋蜜糖甜甜地,非常好食!-📌自己本身超鍾意食手工意粉同bagel,所以一發現呢兩間相連嘅黃店有齊哂已經好期待,mark實一定要試🤩。不過上年食過一次,用餐體驗都幾差,尤其係n.O.T Specialty Coffee嘅店員態度真係好惡劣🤯。落單嘅時候唔知做乜勁燥底又晦氣😵‍💫,搞到成餐飯都食得唔係幾開心,所以就算bagel好好食我都無再去過幫襯…直至今次朋友係希慎想搵個地方坐下,先再嚟試下服務有無改善😂。-🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 4/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.25/10-🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🍽🍴🍽🍴🍽🍴🍝🍝🍝🍝🍝🍽🍴🍽🍴🍽
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.25/10
🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽
2021-08-04 280 瀏覽
:: NOT Specialty Coffee. ::bookmark左好耐嘅cafe就喺誠品9f嗰層穿出去一個好闊落嘅open area (*☻-☻*)早上十點幾去有窗口位!高興!-truffle ham & cheese bagel $48iced latte / flat white $32bagel可以揀onion/plain味但其實無咩洋蔥🧅味HAHAHA烘熱左嘅bagel外脆內軟 幾chewycheese同truffle味道好出 同ham非常之夾 推薦!!! 咖啡就奶味比較重~無咩特別;!! NO WIFI !! 未必係間適合做嘢嘅cafe xd
:: NOT Specialty Coffee. ::
bookmark左好耐嘅cafe
就喺誠品9f嗰層穿出去
一個好闊落嘅open area (*☻-☻*)
早上十點幾去有窗口位!高興!
iced latte / flat white $32
bagel可以揀onion/plain味
但其實無咩洋蔥🧅味HAHAHA
烘熱左嘅bagel外脆內軟 幾chewy

;
$80 (早餐)
上星期睇咗個重播電視節目講hysan place建築設計攞咗好多獎。今日放假獨自hea,諗住tea time食少少嘢,就上去explore下點環保法,見呢間café在open rice都有唔少comments,就試試。鋪位位處辦公室大樓電梯大堂,環境採光充足,坐位闊落,但坐high chair食嘢唔多舒服,當撓腳後,膝頭剛好頂着張“bar 枱”,另有正常櫈則配以矮過櫈的茶几仔,唯一對着利舞臺的枱& high chair的高度配合好少少。總之,打卡ok,食完嘢已想走。食物一般,order了flat white,正常、算好飲,細杯裝。New Yorker Bagel有ham, cheese and 菜。ham & cheese正常,菜唔算新鮮,bagel有翻熱但偏硬,本人食開又軟又脆,所以bagel唔合格。服務方面,其實都無咩服務可言,唔識形容,但感覺唔多良好。叫完嘢食自行搵位,好彩有位男士可能見我搵位,冇打書釘就走了,否則我應該要企喺lift lobby食。俾錢後唔多清楚個流程,收錢後冇俾單據,木面問你叫咩名,等叫名攞嘢食。有d肚餓的我,等一輪攞完杯咖啡,之後再等成10-15min先再叫
服務方面,其實都無咩服務可言,唔識形容,但感覺唔多良好。叫完嘢食自行搵位,好彩有位男士可能見我搵位,冇打書釘就走了,否則我應該要企喺lift lobby食。俾錢後唔多清楚個流程,收錢後冇俾單據,木面問你叫咩名,等叫名攞嘢食。有d肚餓的我,等一輪攞完杯咖啡,之後再等成10-15min先再叫我個名攞bagel,開頭仲以為漏單。如果趕時間或者好肚餓,不建議光顧。
環境光猛,看似光鮮,但清潔度一般。有少量政治色彩的報置,但不代表什麼。
café來說,真係大把選擇。到此一遊。
Flat white
The New Yorker Bagel & Flat white
2021-07-28
Flat white
從來沒有去過一間極端差的服務咖啡店,簡直影響香港咖啡業界。這是第一次也是最後一次幫襯。Never experienced such nasty service in HK coffee industry. This is the first time and last time for life.第一次帶母親及妹妹嘆個下午茶地點喺希慎誠品隔離。This is the first time I brought my mom here and sisters after lunch and we found this coffee place behind Eslite Hysan.老實說,我哋唔係咖啡專家同埋佢間鋪都幾吸引但係服務員態度非常惡劣兼自以為是。有時覺得某一部份的香港人唔知點解會生有如此「狗眼看人低」的品格。飲食行業是一個人與人之間的生意關鍵有賴本身尊重及服務嘅成功之道。To be honest, we are not coffee expert and the shop looks attractive but not the staff whom in general l

第一次帶母親及妹妹嘆個下午茶地點喺希慎誠品隔離。

To be honest, we are not coffee expert and the shop looks attractive but not the staff whom in general looks snobby that is one of the worst character I see in “some” Hong Kong people. These people don’t born with humble personality and not knowing what is the key to success. Food and beverage is a people business.

他們應該看待每一個客人有一個新品嚐咖啡的客人並教育他們怎樣去欣賞及品嚐佢哋自己用心沖的一杯咖啡。可惜他們的態度令到你感到好似一個低級客人,唔識飲咖啡就唔好理。即使他們戴上了口罩,也感覺到對你一點都不尊敬。並且無禮地指導你應該點樣飲咖啡的每一個層次而不應該用搞棍把奶及咖啡攪勻。

They should treat every single customer as a new comer and “educate” how to enjoy their hearty-made coffee instead of giving attitude and make your feel like idiot even they have masks on. And instruct u in a rude manner on how you should drink the coffee with layer instead of mixing up the milk.

成個過程都好像中咗毒入去你嘅血液裏面令到你非常憤怒並且不想把這杯咖啡品嚐。

The experience is like toxic infuse in your blood and bump with anger that you don’t even want to drink the coffee into your stomach.

很抱歉我在這裡寫了一個這麼壞的食評但是你這間咖啡店的核心價值是否帶給客人一個愉快的咖啡經驗?你們是否真的為了宣揚咖啡的真正喜悅還是想打懷自己這盤生意嗎?

I’m so sorry to write this feedback but it is really annoying and frustrating when someone is trying to get a happy moment with family but ruin by someone who don’t know how to do business.

我相信我不會推介這間咖啡店給任何人甚至再光顧,完。

Period and I won’t recommend this coffee place neither come again.
Coffee  made  u  angry
2021-07-23
喺正銅鑼灣中心地段嘅希慎廣場誠品書店隔離,名副其實係比大家喺瘋狂購物之後,休息歇腳咖啡店。咖啡店位置有啲隱蔽,大概係喺高層辦公大樓電梯大堂附近,估計主力係做辦公室客多過購物客。.N.O.T. Specialty Coffee 同 Ehonia 分享同一個鋪位同埋共用用餐空間,但係似乎係唔同品牌,前者係賣咖啡後者提供輕食,俾錢都係要分開。兩間餐廳基本上冇提供任何服務,有少少類似係food court 自助形式,買完要自己拎到用餐區域開餐。.淨講N.O.TCappuccino 💲32⭐️2.5/5以銅鑼灣地段,價錢比想像中經濟。但係比較苦澀,咖啡味不重,提早放棄。.🔸本身所有配套包括價錢其實都好滿意,特別係難得晚餐可以簡單輕食一下,喺旺區都唔係太容易。但係杯奶啡質素真係有好大嘅進步空間。到此一遊系列。.不專業食評 nei.foodie
淨講N.O.T
Cappuccino 💲32
⭐️2.5/5
不專業食評 nei.foodie
2021-07-29 227 瀏覽
未食完受氣, 落單時服務員全黑口黑面,帶住個口罩講得又細聲又快令客人聽唔清楚佢講幾錢,仲要開住有聲既音響,問佢1句我聽唔清楚幾錢就即時黑面脾住你大聲講,最慘既係諗住好好食啦,點知係一般貨色,買個麵包食喺屋企沖杯咖啡都好過佢,唔會再幫襯🤬
2021-07-29
2021-07-28 2775 瀏覽
👒鬧巿中一點寧靜👒推介指數❤️❤️❤️❤️❣️行完街想休息一下、想放下空,朋友提議去希慎。終於嚟到銅鑼灣打卡勝地,好好彩等咗一陣就有位啦。2個人2杯啡同2樣嘢食都夠,hea多陣行個圈又差唔多食夜晚😂 放假行下街飲飲食食減下壓嘛❣️☕️Flat White HKD32✨奶量約30-40%*✨同Latte比較多一份無奶泡嘅熱奶。奶泡較薄飲落感覺奶更細滑,而咖啡濃郁帶點Nutty,價錢亦親民~🍫Caffe Mocha HKD36✨ 奶量約20 %*✨比 Cappuccino 更少奶,再加入朱古力成分。飲落咖啡香濃,帶點朱古力味同奶~ 🍴Original Scone HKD20✨Scone reheat 完熱焫焫,聞落好香牛油味,clotted cream 同jam 已經搽好奉上。食落香酥不膩,早知叫多個啦~ 而且超抵食!🥯The New Yorker Bagel HKD58✨原本想食Ham n’ Cheese 不過sold out 啦~ 揀咗New York Bagel。Reheat完嘅Bagel 外脆內煙韌,餡料有Ham、芝士、蕃茄同火箭菜,紅黃綠色齊晒🚥望住銅鑼灣新舊樓交錯、唐樓、商場、豪宅… 突然覺
👒鬧巿中一點寧靜👒

✨ 奶量約20 %*
Original Scone

🍴Original Scone HKD20

🥯The New Yorker Bagel HKD58

望住銅鑼灣新舊樓交錯、唐樓、商場、豪宅… 突然覺得好陌生,本土小店呢?

地點方便感覺開揚,咖啡同嘢食都滿意,CP值高!
🏠N.O.T. Specialty Coffee (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場9樓
外賣自取
  • Flat  white
  • Caffe  Mocha
  • The New Yorker Bagel
  • Original  Scone
2021-07-13 212 瀏覽
第一次寫食評,今次真係要爆!每次去親呢間嘢d staff都好唔友善個個都鞋口鞋面,問佢少少嘢個眼神衰到無人有以為自己係咩隱世名店咩大佬⋯⋯最岀名咪個樓底囉仲有咩呀?Never again!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
第一次寫食評,今次真係要爆!

每次去親呢間嘢d staff都好唔友善
個個都鞋口鞋面,問佢少少嘢個眼神衰到無人有
以為自己係咩隱世名店咩大佬⋯⋯
最岀名咪個樓底囉仲有咩呀?
Never again!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻