2024-04-24 135 瀏覽
食完飯想飲杯野,最後去左希慎NOT, order左杯espresso tonic 同 凍朱古力,另一個朋友 話等陣先order,結果我攞野飲的時候,佢話要一人一杯,我話ok,麻煩佢杯隻杯我,佢話,我哋呢度唔recommend share,我答佢話我friend想試試個味道先,佢話唔得,我話甘你比杯水我,佢一邊比杯水我,一邊話我哋唔recommend share,你要甘無無辦法,非常惡劣的語氣。 我唔明白,點解我friend 唔可以試一淡先order,佢堅持有咩意思,結果攞完坐低無一陣,佢同d同事對住我們指指點點,無一陣,還叫人來催我們order。本身其實大家都打算order,結果佢強硬語氣加惡劣態度後,朋友寧願走都唔想再order。 最後只好極速對完杯tonic就走。好想支持香港消費,但每次遇到呢d態度,都忍唔住滴一滴汗,96元消費坐唔夠10分鐘...
2024-04-24
😋N.o.t. Specialty Cafe (Hysan Place)Beverage ordered😋1. Iced americano☕️2. Iced coffee latte☕️👧🏻🗣️The coffee is in nutty🌰 taste, the iced coffee latte does not served with iced, it’s just frozen the cups served, which is not really iced, room temperature i prefer to say. I request for the skim milk 🥛 in latte☕️. It does have two layers for the latte, on top is one shot of coffee and the skim milk at the bottom, the barista recommends to take a drip of the coffee first, then use a tablespoon 🥄stir to

Beverage ordered😋
1. Iced americano☕️
2. Iced coffee latte☕️

👧🏻🗣️The coffee is in nutty🌰 taste, the iced coffee latte does not served with iced, it’s just frozen the cups served, which is not really iced, room temperature i prefer to say. I request for the skim milk 🥛 in latte☕️. It does have two layers for the latte, on top is one shot of coffee and the skim milk at the bottom, the barista recommends to take a drip of the coffee first, then use a tablespoon 🥄stir to mix the coffee and milk☕️.

The view is regarded as Manhattan view finds in Hong Kong, which is really gorgeous🏙️🌆, but the drinks are just so so💁🏻‍♀️😶‍🌫️.

💰💲3️⃣3️⃣pp
Iced  coffee  latte
2024-04-20
生日
2024-03-29 318 瀏覽
被好多Cafe介紹文章所吸引,什麼景觀開揚,‘’睇晒銅鑼灣‘,廣角鏡欺騙手法層出不窮。其寶比想象或影相細得多,所謂區高臨下,都只係睇到對住利舞台。一場嚟到,飲杯latte先走啦,我叫左個Flat white 同埋Muffin Total $66, 一般Cafe,價錢,Flat White香濃,Muffin 得原味,難食,太散。如果比我揀會去樓下間How to llive,去過尖沙咀果開HOW唔錯,同埋好似係有services, 唔洗自己拎。NOT 我第一次去,唔知佢有個電子牌,所以比完錢就係度等佢出飛定話我知點做,結個果女職員佢無,就過左幾個人,我都唔知佢有我定無,係我見到有人攞先問返佢攞。我唔知係咪有化妝太靚嘅關係,佢個斜視樣都係有D畸呢Anyway NOT agsin, enjoy HOW 活在當下。

我唔知係咪有化妝太靚嘅關係
,佢個斜視樣都係有D畸呢

2023-11-22 1640 瀏覽
週三中午來希慎,第一次光顧這間 cafe,位置在誠品的另一邊,之前完全不知道這邊有間 cafe。中午 12 點來到,完全不用排隊,剛好今天天氣真的很好,午間的陽光從落地大玻璃窗曬進來,光猛又舒適。Oat milk latte 水準 OK,在銅鑼灣這個價錢不算貴。食物十分驚喜,點了 grilled flat iron steak,無論是牛肉,下面的蘑菇白汁,還是焗千層薯餅都很好吃。
Oat milk latte
Grilled chilled prime flat iron steak
2023-11-22
Oat milk latte
2023-10-25 1146 瀏覽
之前去銅鑼灣咁啱想搵間cafe坐低食吓嘢無意搵到呢間小店去到嗌咗個冬陰公海鮮意粉🍝佢哋嘅意粉幾彈牙配埋個汁又酸又辣幾開胃之後仲試埋個乳豬嚟到個擺盤好精緻食落肉質好淋同平時中式嘅乳豬好唔同有驚喜👏🏻最後試埋佢哋嘅𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞賣相相當唔錯食落好香𝚁𝚞𝚖酒味但比較空氣感唔算飽肚而佢哋嘅咖啡味道亦好香濃不過就好細杯如果份量多啲就更好👍🏻同埋呢度嘅位置唔算多如果想坐得舒服啲可能就要book位或者早少少嚟啦🤗
之前去銅鑼灣

如果想坐得舒服啲
可能就要book位
或者早少少嚟啦🤗

2023-10-22 651 瀏覽
不少人說這裡咖啡水準不錯,今日有個半鐘的空檔時間,想找個地方消磨就來試試了。這裡還提供不少輕食選擇。Flat white $36Peacon and honey bagel $42cream cheese上放了果仁和蜜糖,味道香甜可口。Cafe環境算寧靜,客人多是一人或二人組合,有的靜靜打電腦,有的輕聲說話,背景音樂(英文歌)也不會吵。落地玻璃窗採光極好(有點過於好,怕坐窗邊太曬)。由於樓層高,景觀也非常開揚。座位大部分是bar檯,可坐3-4人的檯約4張(1人坐這種檯就要預可能被問可否搭檯)。店員很有禮貌。先點餐付款,響機到收銀處自行取餐。因沒有一個矮檯放置備好的餐飲,像我這長得又矮又手殘的要從高處拿盛得滿滿的咖啡下來再拿回座位可得加倍小心。

Flat white $36

Peacon and honey bagel $42
cream cheese上放了果仁和蜜糖,味道香甜可口。

2023-10-09 655 瀏覽
下午茶跟朋友聚餐,便到銅鑼灣這間隱蔽的Cafe,渡過一個休閒的下午。.Banana Bread/ Lemon Tea Cake🍞因為已吃過正餐的關係,便沒有點選main menu的部分。蛋糕非常鬆軟,是比預期更好吃,香蕉味道很濃郁,整個包也佈滿香蕉的味道!檸檬味很清新,很適合夏天吃,建議先吃檸檬蛋糕,後吃香蕉蛋糕,更能享受兩種蛋糕的味道!.Flat White/ Cappuccino☕️咖啡絕對是必點!咖啡豆炒得得香,店內周圍環境也能嗅出!
Banana Bread/ Lemon Tea Cake🍞
Flat White/ Cappuccino☕️
咖啡絕對是必點!咖啡豆炒得得香,店內周圍環境也能嗅出!
🐮N.O.T. Specialty Coffee🐮🐮#hkbeeflover_西式🐮#hkbeeflover_銅鑼灣• • • 🐮評價🐮咖啡非常不錯 跟友人點了各兩杯咖啡Mocha 及 Latte 非常喜歡Mocha 濃度及不太甜 Latte 甜度也剛好店員禮貌地問會否加半包糖Linguine 的質感很不錯 比平日厚身 很有彈性 魷魚也尚算鮮甜 配合紫菜、三文魚子及明太子整個配搭幾好 豬肋骨夠大份不過鹹了一點但也很軟腍番薯條乾身一點 但我喜歡

🐮N.O.T. Specialty Coffee🐮

Linguine 的質感很不錯
比平日厚身
很有彈性
魷魚也尚算鮮甜
配合紫菜、三文魚子及明太子
整個配搭幾好

豬肋骨夠大份
不過鹹了一點
但也很軟腍
番薯條乾身一點
但我喜歡
Mocha & Latte
  • Mocha
這家只吃環境理由已經很充足馬上列入 再回頭系列😚MOCHA (ICED) $36UMM~他們的咖啡☕️底偏酸整體混合巧克力🍫 也不過甜 相對上奶味更為重些 舒服CHOCOLATE (ICED) $45他們的巧克力🍫超級濃郁!!!喝進去冰涼涼 厚厚的微巧克力🍫的苦 但又不失巧克力🍫 原有的甜品美好~而且他們的冰 沒有放到飲料裏面 反而是先用冰塊🧊 配搖匀讓我們一直坐 緩缓的品嚐也不會因冰塊🧊 熔化 味道因而變淡坐坐在這個藍天白雲 美好的景色底下慢慢享受手中飲料🥤 真是一大享受😌
這家只吃環境理由已經很充足
馬上列入 再回頭系列😚
MOCHA - ICED(右)
MOCHA (ICED) $36
UMM~他們的咖啡☕️底偏酸
整體混合巧克力🍫 也不過甜 相對上奶味更為重些 舒服
CHOCOLATE (ICED)
CHOCOLATE (ICED) $45
他們的巧克力🍫超級濃郁!!!喝進去冰涼涼 厚厚的
微巧克力🍫的苦 但又不失巧克力🍫 原有的甜品美好~
而且他們的冰 沒有放到飲料裏面 反而是先用冰塊🧊 配搖匀
讓我們一直坐 緩缓的品嚐也不會因冰塊🧊 熔化 味道因而變淡
坐坐在這個藍天白雲 美好的景色底下
慢慢享受手中飲料🥤 真是一大享受😌
2023-09-19
CHOCOLATE (ICED)
  • CHOCOLATE (ICED)
2023-09-29 224 瀏覽
希慎呢到隱藏左一間cafe 個景幾好座位唔算多假期黎預左要等位~‣ Iced Cafe Latte ($34)叫呢杯Latte嘅時候店員話係Dirty做法,唔係好明咁點解唔叫Dirty而叫Iced Latte...😂Anyway講番杯Latte,佢有3/5係凍牛奶,上半2/5係espresso,奶係用明治奶所以係幾好飲,而espresso味道都唔錯,冇酸味但咖啡味都幾香,不過都係同奶搞匀左個風味最match!
希慎呢到隱藏左一間cafe
個景幾好
座位唔算多
假期黎預左要等位~

‣ Iced Cafe Latte ($34)

作為一個唔鍾意喺屋企溫書嘅人我梗係喺屋企附近搵好地方㗎啦.而呢間嘢呢 就係方便得黎又可以好舒服咁溫書既地方!.我最鍾意就係坐窗口吧枱嘅位置溫到攰嘅時候就可以望吓出面嘅風景 下面平台同埋側邊靠牆都有啲植物 可以舒緩到眼睛嘅疲勞同埋放鬆吓個腦袋!.除咗吧枱 仲有啲大張嘅三角型枱呢度都幾chill 唔想要枱既 仲有個位置隔開畀大家搬墊落黎坐 有feel~試過同朋友喺嗰度吹一個下晝既水都開心😂.呢間嘢平時我自己會飲咖啡latte/ flat white不過其實係嘅朱古力系列飲品都好正Chocolate🍫 , Mocha ☕️ 👍.平時出去飲可能會覺得好甜不過呢間我估係濃度比較高音樂都唔會好水好稀咁樣🤤.再喺隔離買埋個Tiramisu 食 真係絕配!心底裏嘅朱古力系列同Tiramisu個人會選擇呢間!🥰🤤
作為一個唔鍾意喺屋企溫書嘅人
我梗係喺屋企附近搵好地方㗎啦
而呢間嘢呢 就係方便得黎
又可以好舒服咁溫書既地方!
我最鍾意就係坐窗口吧枱嘅位置
溫到攰嘅時候就可以望吓出面嘅風景
下面平台同埋側邊靠牆都有啲植物
可以舒緩到眼睛嘅疲勞同埋放鬆吓個腦袋!
除咗吧枱 仲有啲大張嘅三角型枱
呢度都幾chill 唔想要枱既
仲有個位置隔開畀大家搬墊落黎坐 有feel~
試過同朋友喺嗰度吹一個下晝既水都開心😂
呢間嘢平時我自己會飲咖啡latte/ flat white
不過其實係嘅朱古力系列飲品都好正
Chocolate🍫 , Mocha ☕️ 👍
平時出去飲可能會覺得好甜
不過呢間我估係濃度比較高音樂都唔會好水好稀咁樣🤤
再喺隔離買埋個Tiramisu 食 真係絕配!
心底裏嘅朱古力系列同Tiramisu個人會選擇呢間!🥰🤤
2023-09-20
  • Chocolate
  • Mocha
2023-09-03 321 瀏覽
CWB隱世Cafe星期二早上9:30上到去,係港鐵F出口有電梯直上唔難搵,職員係無乜笑容,但有禮貌同態度都好好,有問有答唔似之前食評寫得噤差喎(唔知係換左人定反省過😂😂)。坐係近窗口位置好開陽好舒服。叫左mocha, Americano coffee同smoke Salmon bagel ,同朋友坐左一個鐘多啲無投訴😂😂。如果真係要搵野改進,為一嘅就係無送餐要自己攞同無餐盤😅😅(大佬!幾十蚊消費想要5星級酒店服務質素咩!)😂😂下次經過銅鑼灣都會再去👍👍
CWB隱世Cafe

下次經過銅鑼灣都會再去👍👍

2023-08-22
$70 (早餐)
  • Americano
2023-08-08 796 瀏覽
呢 道 絕 對 係 我 一 個 人 唔 知 去 邊好 嘅 comfort zone 🤣有 次 拎 住 本 書 就 坐 咗 一 個 晏 就(佢 有 好 多 bar 枱 位,唔 洗 怕 尷 尬)🥯 Pecan and Honey Bagel($42)Bagel 係 好 食 的 ✌🏻有 翻 熱,好 有 咬 口鐘 意 食 甜 口 味 嘅 要 試 下 ~️☕️ Latte($34)拉 花 係 有 心,咖 啡 亦 不 錯 Latte 都 會 飲 到 濃 濃 嘅 啡 味 仲 有 得 揀 skimmed milk 或 者 oat milk
有 次 拎 住 本 書 就 坐 咗 一 個 晏 就
(佢 有 好 多 bar 枱 位,唔 洗 怕 尷 尬)

🥯 Pecan and Honey Bagel($42)
Bagel 係 好 食 的 ✌🏻有 翻 熱,好 有 咬 口
鐘 意 食 甜 口 味 嘅 要 試 下 ~

️☕️ Latte($34)
拉 花 係 有 心,咖 啡 亦 不 錯
Latte 都 會 飲 到 濃 濃 嘅 啡 味

2023-07-30 711 瀏覽
老實講呢間餐廳服務態度評語一向係好差嘅,但係我在誠品睇完書,諗住只係飲一杯咖啡就冇所謂啦。呢間餐廳仲有一個特色,位置係好難搵,要穿過書店,再穿過搭𨋢嘅地方先至見到,就係因為咁嘅原因客人比較少,加埋大大落地窗,坐得好舒服😄☕️Ice Americano:隻豆微酸,不過飲落好清、好舒服。🍫 Iced Chocolate:朋友今日已經飲了兩杯咖啡,所以只點了一杯凍朱古力奶,朱古力味一啲都唔濃,淡淡的、唔好飲,下次唔點。不過收$45細細杯係咪可以俾好少少質素的呢?

Iced Americano

Ice chocolate

下午茶
2023-07-29 435 瀏覽
It is very difficult to find a coffee shop which is reasonably priced in Causeway Bay. N.O.T. coffee did it! It is located near the Eslite bookstore but it is a bit difficult to find it because it is located at the office side of Hysen Place. I’ve ordered an Americano which is really affordable. It only costs $28. And I really want to highlight the environment. It is amazing as you can see a large glass window overlooking happy Valley. I really like the vibe there and I hope more people can find this place to have lazy and lovely afternoon at this coffee shop.
Americano
2023-07-19
$28 (其他)
Americano