2024-04-24 56 瀏覽
今日飯團熊同工作夥伴去咗西營盤嘅「MOOJOO Lifestyle Cafe」食商務午餐。餐廳喺西營盤地鐵站B3出口一出轉左就到,非常方便,另外呢度都係一間寵物友善餐廳🐈🐕,所以有陣時都會見到客人帶同貓貓狗狗入嚟食嘢,而餐廳入邊都會有唔少寵物嘅裝飾,會有貓狗嘅壁畫、貓貓咕𠱸同埋貓架等等 🐈🐈‍⬛🥯 煙三文魚牛油果配酸種麵包 ($88 + 1)喺煙靭嘅酸種麵包上面查滿咗用牛油果🥑做嘅果醬,有好清新嘅感覺,另外再加上兩片煙三文魚,令到食落去嘅感覺唔會太寡,望落去份量唔多,但係食完都好飽肚,係健康之選!推薦指數:🍙🍙🍙🍝 明太子蟹肉蟹籽意粉 ($108 + 1)忌廉意粉入面加咗蟹肉🦀同埋蟹籽,但係就唔係好感覺到有明太子嘅味道,不過整體味道都唔錯,口感好Creamy,但蟹肉嘅份量就唔多,亦都比較碎,所以無乜蟹味,只係一個普通嘅忌廉意粉 😅推薦指數:🍙🍙🍙🍳 英式早餐配雞蛋仔 ($128 + 1)呢個係呢一間Cafe嘅招牌菜式,英式早餐包括咗茄汁豆🫘、兩條煙肉🥓、兩條腸仔、蘑菇🍄同埋兩隻太陽蛋🍳,另外再加上一底雞蛋仔,啱啱送上嚟嘅時候覺得份量唔多,但食落原來都幾飽!不過除咗雞蛋仔比較吸引之外,

🥯 煙三文魚牛油果配酸種麵包 ($88 + 1)
煙三文魚牛油果配酸種麵包

推薦指數:🍙🍙🍙

🍝 明太子蟹肉蟹籽意粉 ($108 + 1)
明太子蟹肉蟹籽意粉

推薦指數:🍙🍙🍙

🍳 英式早餐配雞蛋仔 ($128 + 1)
英式早餐配雞蛋仔

呢個係呢一間Cafe嘅招牌菜式,英式早餐包括咗茄汁豆🫘、兩條煙肉🥓、兩條腸仔、蘑菇🍄同埋兩隻太陽蛋🍳,另外再加上一底雞蛋仔,啱啱送上嚟嘅時候覺得份量唔多,但食落原來都幾飽!不過除咗雞蛋仔比較吸引之外,個英式早餐就都冇乜特別,個人認為可以一試用嚟打卡,但未必會再返兜 😅
推薦指數:🍙🍙

🐟 經典炸魚薯條配沙律 ($128 + 1)
經典炸魚薯條配沙律

呢炸魚薯條係比想像中大份量,炸魚都係熱辣辣啱啱炸起,肉質都嫩滑,另外薯條🍟都好夠粗夠脆,味道啱啱好!😋
推薦指數:🍙🍙🍙

🌭 雜錦香腸拼盤 (四川麻辣、冬陰功、黃咖喱) ($88 + 1)
雜錦香腸拼盤 (四川麻辣、冬陰功、黃咖喱)

呢個小食反而有驚喜,雜錦香腸有三個口味,每樣有兩條,外皮係脆皮,三個味道都非常之出,例如四川麻辣🌶️真係會有麻辣嘅感覺,但係又唔係辣到要狂飲水嗰隻,而冬陰功🇹🇭就有淡淡的香茅味,黃咖喱🍛就會有濃郁嘅咖喱味,三款嘅味道同腸仔都好夾,值得再試!😋
推薦指數:🍙🍙🍙🍙

除咗雜錦香腸拼盤小食之外,以上四個套餐都包左飲品,可以揀美式咖啡或者檸檬特飲,以西營盤Cafe嘅午餐價錢嚟講算係可以接受,質素中等,可能對於有寵物或者鍾意寵物嘅朋友會比較吸引 😊
2024-04-24
雜錦香腸拼盤 (四川麻辣、冬陰功、黃咖喱)
2024-03-18 257 瀏覽
又係西營盤🤣🤣係呀,因為我住係呢度,落街就可以周圍搵嘢食!話說呢一兩年係藝里坊開咗唔少餐廳🍴,間間都有特色,今次就食呢間寵物友善餐廳!MooJoo嘅環境係幾好,採用開放式嘅裝修,可以靠窗邊坐又得,坐入面想寧靜啲都得!最緊要係咩?我平時好早起身,呢間算係藝里坊附近比較早開嘅餐廳!我喜歡早上,無乜人之餘,空氣都好啲!今次就揀咗入面嘅榻榻米座位!睇睇個餐牌,幾特別,好多都係以雞蛋仔為主嘅嘢食!早餐就梗係叫All Day Breakfast啦!我哋就點咗3個餐!🩷英式早餐配雞蛋仔All day Breakfast間間都大同小異,但呢間最特別係配咗雞蛋仔,我哋小朋友見到開心到傻咗!🩷煙三文魚、煎蛋配雞蛋仔呢個幾香,開頭見佢份量好似唔算好多,但竟然係飽肚喎!🩷煙燻牛肉、羊奶芝士配雞蛋仔呢個好特別,以為煙燻牛肉會好靭,但咬落一啲都唔靭,小朋友都食到,羊奶芝士唔羶味,入口都好濃香!✨飲品方面我哋就叫咗朱古力鮮奶咖啡☕️、Dirty同一杯朱古力🍫!可能店家係採購咖啡品種時都落咗啲心思,口味唔會太澀,入口香濃!整體來講,呢間都係幾舒服嘅一間餐廳,如果有寵物嘅朋友會比較開心,佢哋都會提供到適合寵物玩樂嘅物品!

🩷英式早餐配雞蛋仔
英式早餐配雞蛋仔

🩷煙三文魚、煎蛋配雞蛋仔
呢個幾香,開頭見佢份量好似唔算好多,但竟然係飽肚喎!
煙三文魚、煎蛋配雞蛋仔

🩷煙燻牛肉、羊奶芝士配雞蛋仔
煙燻牛肉、羊奶芝士雞蛋仔

朱古力鮮奶咖啡
Drity
朱古力

整體來講,呢間都係幾舒服嘅一間餐廳,如果有寵物嘅朋友會比較開心,佢哋都會提供到適合寵物玩樂嘅物品!唯一係比其他餐廳食個早餐貴少少囉,不過咁特別都值得嘅,有機會都要黎試試!

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食品:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價格:⭐️⭐️⭐️⭐️
$150 (早餐)
煙三文魚、煎蛋配雞蛋仔
煙燻牛肉、羊奶芝士雞蛋仔
朱古力鮮奶咖啡
Drity
朱古力
  • 雞蛋仔
2024-03-16 106 瀏覽
入到嚟啲員工服務態已經好差叫咗一杯燕麥奶咖啡,結果等咗15分鐘都冇蹤影,餐廳已經唔係好多人,叫咗另一個侍應去追,佢就不斷話整緊再追多一次先至來然後杯咖啡都唔係用燕麥奶,仲要係難飲我就同返個侍應講,唔使換返另一杯俾我,但就唔好計我燕麥奶嘅額外收費然後嗰位態度好差嘅侍應,反問返我係咪確定呢杯唔係燕麥奶
入到嚟啲員工服務態已經好差
再追多一次先至來
然後杯咖啡都唔係用燕麥奶,仲要係難飲
然後嗰位態度好差嘅侍應,反問返我係咪確定呢杯唔係燕麥奶
2024-02-13 239 瀏覽
難得嚟到西環 當然要試試呢到嘅Cafe舖面粉色嘅裝修真係好吸睛裡面仲有啲貓貓毛公仔 光線都好充足-🤍煙三文魚墨汁意大利麵 $128好特別嘅係意粉係用墨汁打成🤩而唔係普通墨魚汁淋面🦑忌廉都好重奶味 仲有少少橄欖油煙三文魚份量都合埋🐟味道🌕🌕🌕🌕🌗-🤍美國安格斯牛肉漢堡配薯條 $158麵包好軟熟 牛肉都好夠騷 但略嫌乾🐮芝士舖滿牛肉面真係好邪惡🧀薯條夠粗又夠脆🍟味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍帶子三文魚籽寬條麵 $128寬條麵軟硬適中 彈牙又唔會過硬😋而且都夠掛汁 忌廉都幾creamy🥛帶子冇過熟 三文魚籽令味道更豐富🥰雜菌同三色椒粒都增加咗清新感🫑味道🌕🌕🌕🌕🌑-回訪嗎:🙋🏻‍♀️整體味道 🌕🌕🌕🌕🌑抵食 🌕🌕🌕🌑🌑
難得嚟到西環 當然要試試呢到嘅Cafe
回訪嗎:🙋🏻‍♀️
整體味道 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食 🌕🌕🌕🌑🌑
2024-02-02 212 瀏覽
最近行下行下去到西營盤壁畫街,見到一間寵物休閒咖啡店,裝修簡潔,時尚,感覺好溫暖,最主要是就算淨係飲杯咖啡都非常歡迎,任坐吾嬲,因為之前已經吃過早餐,所以現在淨係想飲杯嘢,所以叫了杯最新的Rose latte,真心個句,杯啡好正,見到心情好靚,拉花靚,咖啡味濃,奶泡好香滑,不會太甜恰到好處的玫瑰花香味,,值得推薦。
2024-01-31
2024-01-29 198 瀏覽
今日黎到西營盤諗住去下呢邊嘅cafe hea下行咗個round經過見呢間cafe好似幾靚就入去食個Lunch我地order咗兩個Lunch set一個係黑松露蘑菇意大利飯另一個carbonara 意大利飯好似煮得偏生未係煮得剛好而carbonara就不過不失係上面個蛋太熟味道就剛好正常可能我地見個裝修都幾靚expectation 有d高以cafe黎講未算係一定要幫襯另外我地再加咗炸蕃薯條呢個就合格以上炸得金黃剛好完全冇overcook
今日黎到西營盤諗住去下呢邊嘅cafe hea下

以cafe黎講未算係一定要幫襯
另外我地再加咗炸蕃薯條
呢個就合格以上
炸得金黃剛好完全冇overcook

西營盤 📌MOOJOO Lifestyle Cafe幾個月無踏足西營盤,今日路經藝里坊 • 2號地下,見開咗間寵物友善 Cafe ☕ 以寵物為主題嘅裝修,地方寬敞亦坐得舒服,見有食評話d 野食唔好食,咁啲嘢食真係唔太好食 ~ 呢個都真係事實 😖🥚雞蛋仔全日早餐 $148 ( 平日$128 • 週六日要加 $20 )呢個雞蛋仔 All day 早餐,除咗個雞蛋仔有啲新鮮感,擺得上枱之外,其他食材都好 hea。 [ 小兜仔茄汁豆 、 2條煙肉 🥓、 磨菇 🍄、 2 條腸仔 、2 粒太陽蛋 🍳 ] 。 ▫️雞蛋仔🥚上枱仲熱,外脆內亦算軟,內餡密度高,除咗外層,其他方面 & 味道上,都同一般雞蛋仔唔同,但味道又唔係唔好食,雞蛋仔嘅味道同 All Day 夾唔夾,鹹 vs 甜 match 與否,真係見人見智。▪️罐頭嘢茄汁豆~ 凍 & 腥腥地▫️2片煎得既唔香又唔熱嘅煙肉 🥓▪️2條熟咗,但唔熱嘅腸仔 ▫️磨菇 🍄冇菇味,又係唔熱▪️最okay 係2 粒太陽蛋🍳,煎得幾靚,上枱係熱辣辣🍟黑松露薯條 +$25 上枱係熱辣辣,有薯條香味,如果炸香少少會更好; 而黑松露醬較稀,亦冇乜黑松露味。☕ Signatur
西營盤 📌MOOJOO Lifestyle Cafe

▪️罐頭嘢茄汁豆~ 凍 & 腥腥地
▫️2片煎得既唔香又唔熱嘅煙肉 🥓
▪️2條熟咗,但唔熱嘅腸仔
▫️磨菇 🍄冇菇味,又係唔熱
▪️最okay 係2 粒太陽蛋🍳,煎得幾靚,上枱係熱辣辣

🍟黑松露薯條 +$25
☕ Signature Cappuccino $38
由於我嗌咗 Set,所以咖啡跟餐係半價,即$19,半價嘅性價比係吸引,咖啡嘅味道亦都唔錯,淨係個喵喵🐱 圖案都令人賞心悅目。
♦️題外話,店內有個戴眼鏡 男店員,行路跣來跣去,"撤check咁轉",鞋同地板產生嘅聲響係好吵耳,其實有冇諗過 影響客人休閒嘅心情❓

🔅 總括嚟講,飲品方面 ☕ 味道唔錯,但食物真係唔太好食,亦都唔太值,令客人有一種感覺好流又未到好伏嘅感覺,如果再幫襯,都可能都純粹淨係飲杯咖啡 ☕
2024-01-15
2023-12-19 241 瀏覽
MOOJOO餐廳位於西營盤,是一家可以攜帶愛貓和愛犬一同進餐的地方。附近的牆身壁畫眾多,新舊建築交錯,營造出濃厚的藝術氛圍,這個區域也被稱為「藝里坊」,吸引了許多遊客前來打卡。今天的午餐品嚐了慢煮手撕豬肉漢堡配薯角和特色鮮奶泡沫咖啡。咖啡的拉花圖案中當然少不了狗爪印,這也是餐廳的標誌。漢堡主要以慢煮手撕豬肉為主,夾雜著沙拉菜,酸酸美味,開胃又不油膩。再來一杯香濃苦澀的咖啡,能減輕味蕾上的酸感。餐廳還有其他特色菜單,同樣非常吸引人,下次會再來試試。
餐廳還有其他特色菜單,同樣非常吸引人,下次會再來試試。
2023-12-04 249 瀏覽
早幾日晚上吃完ShopB路邊攤之後,係西營盤地鐵站附近發現有好多家寫了我名字的Cafe店,立下flag下次要黎食brunch!第一家選了這家貓咪Cafe,粉橙的色調再加上店裡好多貓咪元素,是你開始一個慵懶週末的好地方,哈哈 ^^這家brunch的特色是雞蛋仔egg waffle all day breakfast,平時甜雞蛋仔食得多,有鹹口選擇的café可遇不可求🤤, 試完就更喜歡!🍴MOOJOO LIFESTYLE CAFE🐱
🍴MOOJOO LIFESTYLE CAFE🐱
2023-10-25 424 瀏覽
這間Cafe 十分開陽,光線充足。一進去就看到一隻狗狗乖乖地伴隨着主人,也看到一個類似榻榻米的位置。就和學生一起坐在這個有趣的位置。一進來見到一張很大的餐牌,看見一個特色的午餐,雞蛋仔煙三文魚全日早餐,這個菜式沒有?令我失望,雞蛋仔外脆內軟,沙律配菜好味,煙三文魚香甜,另外配了一杯凍檸茶。套餐配凍檸茶是免費的。學生叫了另一個泰式大蝦沙律,沙律的醬汁是店舖自製的,甜蜜酸度都十分適中,如果可以多一兩隻蝦會更好,因為現在每一碟沙律只有三隻蝦。另外配了手沖咖啡,拉花很美麗。要大贊一下店舖的環境很舒適,設計也比較獨特,座位呀舒適,彩光很好,看見外邊有很多藝術氣息的塗鴉牆。店舖晚上應該是一個酒吧,擺了不同的酒🩷
這間Cafe 十分開陽,光線充足。

一進去就看到一隻狗狗乖乖地伴隨着主人,
也看到一個類似榻榻米的位置。

就和學生一起坐在這個有趣的位置。

另外配了手沖咖啡,拉花很美麗。

店舖晚上應該是一個酒吧,擺了不同的酒🩷
2023-10-23 295 瀏覽
We choose this cafe because we have our dog with us and looks very dog friendly. But were wrong as this manager is not very friendly to start with. First, He told us that their last order is 9pm but we are just entering the restaurant at 6:30pm. He gave us a table in the corner that is too tight for our medium dog and theres a lot of halloween decorations within the area. When we asked to remove it just to make sure we dont damage it, he moved it but we heard a lot before he did. I observed their other guest with dogs and seems they are very welcoming to them. Maybe because our dog is only a mongrel and these dogs are fully breed? Even their social media
account doesn’t show mongrels in their posting. Hopefully they are not selective. Food were fine and even the presentation were great. We just dont like the service. We will not recommend this place for sure. Please dont say your pet friendly if you do not know how to treat pet as part of your costumer.
2023-10-16 246 瀏覽
西環自從有地鐵站後,中環soho的環境氣息就逐漸經上環飄到西環,西環站旁的牆身亦加上了藝術氣氛。且圖畫不是亂畫的,也會配備硬件和陳列道具,感覺非常不錯。🐰這周末就特意來到這里,感受一下氣氛,並大吃一喝一下,坐在窗旁邊欣賞著美麗的牆壁畫,邊看著路過的狗狗,更有旁坐的狗仔在休憇,感覺太舒閒了。坐在治療的角落,還吃著all day breakfast,看似是英國普通的常餐,餐廳卻將麵包改成香港出名的雞蛋仔,即時感謝更親切,吃著更溫暖。可惜,切食物的時候,食物碟圓形兼不平,切東西不方便之餘,更發出聲嚮,十分尷尬!
2023-10-05 235 瀏覽
📍MOOJOO Lifestyle Cafe西環西營盤忠正街1號奇里坊2地下1, 2及22號舖寵物友好係賣點,食物一般。叫咗個四川麻辣牛舌配酸種麵包($72)、慢煮手撕豬肉漢堡包配薯角($138)同薄荷茶($36)牛舌酸種麵包係好食嘅,好香麻辣味,牛舌片又薄又腍👍🏻。不過份量比例有啲奇怪,牛舌>>>>>>酸種麵包。個burger真係唔得,仲要係recommended item,個麵包好易散,個餡一pat野咁冇層次,只食得出沙律醬味🥲。薄荷茶係用TWININGS茶包😂環境係唔錯,大部份人有帶狗。靠其他客人嘅狗搭救,都食得開心😂😂
📍MOOJOO Lifestyle Cafe
西環西營盤忠正街1號奇里坊2地下1, 2及22號舖

寵物友好係賣點,食物一般。

薄荷茶係用TWININGS茶包😂

2023-09-24 225 瀏覽
Enjoy my holiday with family & my dog, so we try go this lifestyle cafe.The restaurant decoration color is looking so warm feel so nice and so free.And the food is nice but not cheap. overall is acceptable but the service is too Low Level.Need to improve. Seem like very cheap fast-food restaurant. and not enough air con If that cafe shop improved more service, I must try again.
, I must try again.
2023-08-30
  • egg waffle
雖然已經係半年前去嘅餐廳。不過都好想介紹俾有養狗仔嘅朋友。呢間餐廳位於西營盤地鐵站B3出口附近,位處於奇里坊。奇里坊本身都有好多唔同嘅cafe同埋壁畫打卡。相信住係西環嘅朋友應該都好熟悉。Moojoo專為愛狗人士而設。狗仔可以坐係餐廳入邊,就算大熱天時都唔怕佢地會熱親。我去嘅時候係涼涼地嘅天氣,坐左係近內街嘅位置,我嘅主子可以四圍行下,唔駛坐定定睇我地食嘢咁悶。我咁推介呢間餐廳係因為通常帶主子出去,都會想佢多啲活動嘅地方,同時亦會注意安全,呢間餐廳設於內街, 唔怕佢衝出去馬路,發生危險。🍳英式早餐配雞蛋仔 $108平時都好鐘意食All day breakfast,今次配埋雞蛋仔好特別。雞蛋仔整得非常鬆脆。賣相一流。非常推薦。🍝海鮮龍蝦汁意大利麵$188海鮮份量足料,龍蝦汁亦好好味。☕️鮮奶泡沫咖啡 $37啡好飲之餘,餐廳嘅賣點就係可以俾主子嘅相咖啡師用機打印上咖啡面。好特別嘅體驗。仲要完全免費,冇主子嘅朋友都可以俾任何嘅相俾咖啡師打印。總結,非常推薦各位主子帶埋毛孩去幫襯。寫完呢篇都好想帶主子再去食下。我嘅主子可唔可愛呢? ☺️MOOJOO最近都係大圍開左分店。住新界嘅朋友都可以去一試。

🍳英式早餐配雞蛋仔 $108

🍝海鮮龍蝦汁意大利麵$188
海鮮份量足料,龍蝦汁亦好好味。

☕️鮮奶泡沫咖啡 $37

2023-03-18