2022-06-02 231 瀏覽
McCafé 出咗新吞拿系列佛系嘅我近幾日先試 食咗新吞拿意式包我其實仲未食過新吞拿(竟然!🙈)喂幾好味喎!咁可以買幾罐擺喺屋企 😛個包外面烘得脆跪咬入去裏面當然有新吞拿仲有芝士、蛋沙律幾好味不過細份咗啲男士可能會唔夠飽另外叫咗新岩鹽焦糖燕麥咖啡轉咗Oatly嗱帶返個頭盔我本身好少飲咖啡絕對唔係咖啡專家通常一杯咖啡飲半杯就放低但今次我係飲晒成杯平時啲飲品加啲粒粒嘢通常都係勁肥嘅珍珠乜圓而佢加咗啲燕麥脆脆多咗層次有嘢咬又好味而且感覺健康我鍾意 🥰另外仲有新吞拿魚芝味薄餅新吞拿扭扭通粉我孤獨食客邊食得哂下次有機會先試新吞拿芝味捲就11點前先有即係冇我份 😂
McCafé 出咗新吞拿系列

新吞拿芝味捲就11點前先有
即係冇我份 😂

• 新岩鹽焦糖燕麥咖啡
2022-05-28 38 瀏覽
咖啡因係離不開的的。每日最少啪一杯咖啡嘅我最近愛上左mccafe,雖然價錢唔算平。但有時朝早返工真係好需要一杯咖啡提提神。沙中呢間Mccafe都算就腳。而且開0600。岩晒返早嘅我。雖然早,但有時佢都幾多人,可以話係沙田中心一帶居民首選食早餐嘅地方。今日需要一點甜,所以無叫到americano ,點左lced latte。奶嘅比重都好多。但對比起平時飲開americano嘅我。咖啡味唔算重。但都叫做ok嘅。

外賣自取
2020-06-08 194 瀏覽
去McCafe單點飲品/熱食/蛋糕都唔平,記住叫杯嘢飲先,再加嘢食成件事就會抵好多啦。☝🏻芝士奶蓋系列 (芒芒)🧀由於唔想夜媽媽飲咖啡,我就揀杯有生果嘅嘢飲,順便燒下暑。老麥初推出芝士奶蓋時,好多朋友大叫中伏,主要係因為奶蓋太鹹太企身。我覺得老麥可能改良咗配方🤔,雖然奶蓋都係偏企身,但今次再飲感覺冇咁鹹,同甜甜嘅芒果味夾咗好多。☝🏻曲奇妙趣芝士蛋糕🍪🧀如果我唔揀士多啤梨蛋糕🍰就一定會揀佢。朱古力蛋糕底唔會太甜,芝士偏硬帶少少酸味,配合埋曲奇餅碎同幾粒Sweet Sweet嘅白朱古力,口感都幾豐富。不過食哂成件都“漏”架,甜品想食佢嘅晚餐就唔好食太飽喇🤰🏻。

☝🏻芝士奶蓋系列 (芒芒)🧀
由於唔想夜媽媽飲咖啡,我就揀杯有生果嘅嘢飲,順便燒下暑。

☝🏻曲奇妙趣芝士蛋糕🍪🧀
如果我唔揀士多啤梨蛋糕🍰就一定會揀佢。
  • 曲奇妙趣芝士蛋糕
McCafe 又做優惠 用手機app可以有 新嘅芝士奶蓋免費飲一杯 有3個味( 葡萄 / 沖繩黑糖珍珠茶/菠蘿) 優惠限定2日 唔知係咪佢想試下市場反應 一定無喜茶咁好飲ga la 免費就唔好expect太多 lunch 食完飯去飲 都幾多人wo 要等10分鐘先有 我叫左葡萄味 個杯奶蓋面仲畫左個心 層次好分明顏色幾靚 飲落去個葡萄味有d假 同個茶底唔太夾 不過個芝士奶蓋係ok 唔會好膩嘅感覺 個底仲有葡萄肉可以食 不過飲管就吸唔到佢上嚟如果要比正價飲一定會極度失望 免費嚟講都可以一試嘅

如果要比正價飲一定會極度失望 免費嚟講都可以一試嘅
2018-06-25 223 瀏覽
McCafe 又出新野,今次係芒果系列,一定要試啦📍冰雪Double芒果(中:$31.5/大:$33.5)Double Mango Frappe自從許留山細杯左又加左價,好耐都冇再飲過芒果飲品,今次竟然McCafé 會出🤩。其實$30幾蚊價錢又唔算平,不過估唔到味道比想像中好好多👍🏻。雖然話係沙冰,但係d冰打得非常幼細,口感稠密,唔會覺得滿口冰粒❄️。芒果味並唔假,唔係死甜,飲落都幾香幾好味。而且沙冰面加左2大球芒果蓉,拌勻之後芒果味更加濃郁💛🧡,仲食到粒粒芒果肉😍。草根覺得唔錯嫁,夏天飲真心解暑😋📍芒果泡芙丸子(飲品加$13)Mango cream puff除左個芒果特飲,仲試左新出嘅泡芙,有2款口味,草莓🍓同芒果。草根今次揀左芒果,賣相似雪條掍拮住2粒魚蛋😂,好似有d hea 。泡芙皮唔脆就預左,中間嘅芒果cream有微微芒果香味,唔會好甜漏。由於本身對佢冇期望,所以反而又比想像中好d wor,不過都係貪得意跟飲品加$13試下,唔會特別再翻啅了🙈。同樣價錢,加錢食三文治🥪抵好多呀😆✌
McCafe 又出新野,今次係芒果系列,一定要試啦

📍冰雪Double芒果(中:$31.5/大:$33.5)
Double Mango Frappe

📍芒果泡芙丸子(飲品加$13)
Mango cream puff

• 冰雪Double芒果
覺得 Starbucks 太貴?其實 McCafe 也是一個不錯的選擇。今日午飯後還想吃個下午茶,但又不想花太多錢,所以最後去了 McCafe 哈哈。我點了個 Flat White,用Citi信用卡還可以自動升級,確實掋飲。咦?那個圓形的是不是拉花來的?好像有點像心形。。。咖啡味道絕不香濃,感覺淡而無味,奶的比例也好像過火了。可能就是一分錢一分貨吧。另外加錢點的香蕉果仁鬆餅蛋糕就不錯了,店員先把蛋糕烘熱,香蕉味也很濃郁,還有果仁增添口感。整體不會太甜太膩。

2017-12-07
下午茶
2017-01-31 246 瀏覽
上星期陪了老豆去沙田中旅社搞快證手續,本來老豆要跟我還有阿媽年初十左右去大陸旅行,卻忘記自己的回鄉證過期,結果要臨時臨急跑去中旅社。沙田最近這幾年有些地方規劃都有些微變動,中旅社沙田分社有沒有搬遷改動過,我不太曉得,唯一有件事我最肯定的是,沙田麥當勞曾經搬遷過。五年前我還在沙田上班時,都曾經吃過沙田麥當勞。但是沙田麥當勞當時還在新城市廣場,但在整個商場租務又經歷重大改動,麥當勞被迫搬到旁邊的沙田中心商場去。沙田中心商場分店的麥當勞,面積絕對不輸給以前新城市廣場的麥當勞,大得連入口也有兩大個,一個望向商場外的行人走廊,另一個在商場內。兩個入口都有個共通點,就是麥當勞招牌旁邊,都搭上麥當勞內另外設立的咖啡店「McCafe」。沙田麥當勞一如以前新城市廣場分店一樣,都是人頭涌涌。老豆的口味不算太刁鑽,他對麥當勞一向都不大排斥,只要有位置可以給他坐低,一切都可以很易辦。例如最近麥當勞在農曆新年推出的「黃金脆薯牛/雞堡」,老豆就絕不介意食它。我之前在西貢已經吃過午飯,「黃金脆薯牛/雞堡」我以前都已經試過(連食評都已經出過了),所以胃口不大,好好的喝杯咖啡算數好了。去到「McCafe」櫃檯面前,我就

去到「McCafe」櫃檯面前,我就立刻被「McCafe」那杯很大的咖啡吸引到了。後來我發現,原來是「McCafe」特別推出的「Oreo」咖啡跟甜品系列。
我立即跟店員點了杯熱的「Oreo Tiramisu鮮奶咖啡」,然後慢慢等待,看着店員沖製這杯,看似Oreo味道極之濃厚的鮮奶咖啡。
等了大約十多分鐘後,我期待已久的「Oreo Tiramisu鮮奶咖啡」終於完成。「Oreo Tiramisu鮮奶咖啡」,顧名思義,首先當然要有一大塊Oreo曲奇餅放在咖啡杯上面,然後有一大推鮮奶忌廉擠滿在曲奇餅與咖啡之間。
Oreo Tiramisu 鮮奶咖啡(大)
當時我有個問題很想問,到底Tiramisu在咖啡的哪個部份?Tiramisu芝士餅我以前也曾經吃過,Tiramisu有咖啡成份我也很清楚,但是我一路喝這杯咖啡,還是搞不清楚Tiramisu跟這杯咖啡有什麼直接關係?
喝到最後,我才真正發現為什麼這杯咖啡會稱為提拉米蘇咖啡了,就在杯底!這杯提拉米蘇咖啡杯底積存着一堆,類似提拉米蘇蛋糕的材料。這堆疑似提拉米蘇蛋糕的材料,令整杯咖啡帶甜點蛋糕甜味。
不過,雖然杯底的提拉米蘇的材料,令咖啡的整體味道變得很甜,咖啡的濃味混合提拉米蘇的甜味,產生了很大的化學作用,提拉米蘇的甜味注入到咖啡內,變得比一般咖啡更香更甜。

但告誡各位想試飲這個提拉米蘇咖啡的朋友們,飲完這杯咖啡後,千萬不好再吃杯底的提拉米蘇蛋糕渣,因為蛋糕渣味道真的很苦澀,估計咖啡吸收了提拉米蘇蛋糕的甜味,剩下的蛋糕已經只剩下苦味,不吃也罷。
2017-01-23
Oreo Tiramisu 鮮奶咖啡(大)
  • OreoTiramisu鮮奶咖啡(大)
  • OreoTiramisu鮮奶咖啡(大)