2022-07-25 223 瀏覽
📍Matchali, K11 Musea Always excited to try new matcha places, this one has been on the list for awhileWe ordered: Hot Matcha latte $50Iced Dirty Matcha $60Hot Dirty Matcha $55Iced Hojicha $55Really good matcha, I loved the open space so can really see them make it one by one, it was a very chilled spot too! I would love to the other lattes (blue, gold, grey) but obviously had to try the matcha first!
📍Matchali, K11 Musea

Iced Hojicha $55

2022-06-19
  • Matcha  Latte
2022-06-16 131 瀏覽
香港首個本地抹茶品牌,Matchali以擁有百年歷史的抹茶為主題,今次係 K11 Musea 開設新分店店舖採用宇治抹茶,用傳統竹拂掃即場手拂,享受茶道級抹茶除左傳統抹茶,仲有多款色彩繽紛的款式選擇,同時提供一系列非植物奶俾客人選擇大家可以輕輕鬆鬆嘆一杯咖啡,食下蛋糕,食下曲奇,慢活一下食物方面:Matcha Latte : 抹茶味濃而不苦澀,入口香滑,奶味香濃 Chocolate chip cookie : 曲奇非常大塊,朱古力味道適中,酥脆味美Muffin : 鬆餅質感似麵包鬆軟,朱古力味道適中,輕食一流

店舖採用宇治抹茶,用傳統竹拂掃即場手拂,享受茶道級抹茶

大家可以輕輕鬆鬆嘆一杯咖啡,食下蛋糕,食下曲奇,慢活一下
食物方面:

2022-06-15 57 瀏覽
一早出去K11 Musea 行街,食完lunch 就諗住搵下有咩買黎番屋企嘆咖啡。因為lunch 食得太飽,所以就沒去Gontran Cherrier。經過Matchali 就睇下有咩揀~~朋友話佢之前試過佢既canele 同cheesecake,但就話係唔好食,所以我就避開左😮‍💨但俾我發現佢啲cookies 係由cookie.dpt 出品既,即係唔諗其他就買左~~Raisins Cookies 基本味,一如既往cookie.dpt 係有水準~~ 外脆內軟,同埋呢款甜味唔高,所以我個人比較鍾意~~P.S 如果有呢間野special favor 會吸引啲~
Raisins Cookie

P.S 如果有呢間野special favor 會吸引啲~
2022-04-26
外賣自取
Raisins Cookie
2022-06-07 245 瀏覽
今日係qb pop up food truck見到matchali, 成個menu都係抺茶焙茶飲品甜品,好吸引,於是就買左黎試!Hojicha latte, hot, 40蚊我叫左正常甜,岩岩好,有點味但唔係太甜,重點係有好濃既焙茶香味!係正宗高質既焙茶粉,成杯陪住我返工,都飲足一個下午,非常好。飲完仲有好多焙茶粉剩。我仲jam左同事既iced strawberry macha latte試一啖,不得了!果甜味撞埋matcha latte度,好好味❤️推薦,下次去musea 要再買

Hojicha latte, hot, 40蚊

推薦,下次去musea 要再買
2022-06-05 184 瀏覽
見到呢度Menu有得食Canele 就衝左入去 喺香港搵到好食嘅Canele唔係咁容易 呢間係我哋食過覺得超難食🤮Matcha Canele $48🥵單刀直入咁講第一個錯❌佢係用微波爐叮翻熱 大錯!第二個錯❌叮完都凍冰冰 佢再幫我叮多一次 連外皮都依然係凍 唔掂第三個錯❌個皮完全唔脆 外皮銀咗唔係好咬得開 內裡變左個軟左嘅濕麵團 即使個茶味有幾濃都補救唔到 食左一啖之後都吞唔落—————————————💸💸💸唉😮‍💨 都真係幾失望㗎環境又唔係特別乾淨
Matcha  Canele

Matcha Canele $48🥵
單刀直入咁講
第一個錯❌佢係用微波爐叮翻熱 大錯!
—————————————
💸💸💸唉😮‍💨 都真係幾失望㗎

環境又唔係特別乾淨
2022-05-06 338 瀏覽
Matcha latte極難飲 苦到一個點 佢奶幾乎係冇落咁 見個色心知不妙 勁深綠色 我叫latte唔係成杯抺茶wo🙃🙃到飲落去 d粉似未攪勻🥹 見佢門面望落都幾專業咁…..真係去返銅鑼灣果間飲好過💰HKD$50
Matcha latte

💰HKD$50
2022-04-28 244 瀏覽
呢間主打即場人手拂茶嘅茶飲店我bookmark咗好耐,一直心思思想試吓😍 一向鐘情焙茶獨特香味嘅我今次落重本買咗杯價值$85蚊嘅凍焙茶latte加雪糕on top🤑✅推薦✅Iced Hojicha Latte💰55 + Hokkaido Milk Ice Cream💰30 入口即刻感受到焙茶濃郁炭焙香味,夾雜微微苦澀但順滑嘅味蕾衝擊👅 配搭一球大大嘅北海道牛乳雪糕,甜甜奶香味完美中和焙茶嘅醇厚回甘口感💭 Perfect Match(ali) 💞🤣🪄 Matchali @matchali_hk @k11musea 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea1樓106號舖🗺地區:#porkbelly_foodie_尖沙咀🍽菜式:#porkbelly_foodie_cafe#porkbelly_foodie #hkfood #hkfoodie #香港美食 #香港好去處 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #焙茶 #咖啡 #雪糕 #hojicha #latte #hokkaido #北海道牛乳 #牛奶雪糕 #焙茶拿鐵 #matchli #拿鐵 #雪糕

✅推薦✅
Iced Hojicha Latte💰55
+ Hokkaido Milk Ice Cream💰30

🗺地區:#porkbelly_foodie_尖沙咀
🍽菜式:#porkbelly_foodie_cafe

#porkbelly_foodie #hkfood #hkfoodie #香港美食 #香港好去處 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #焙茶 #咖啡 #雪糕 #hojicha #latte #hokkaido #北海道牛乳 #牛奶雪糕 #焙茶拿鐵 #matchli #拿鐵 #雪糕 #icecream #tea #茶 #hojichalatte
After the disappointing drink Mocha, I decided to try another drink store and saw Matchali and finally got a chance to try their iconic Strawberry Match Latte.The drink looked quite pretty with a really distinctive 3 colored pattern. Besides looking pretty, the drink was quite delightful. The tartness and mild sweetness of the strawberry complemented the slight bitterness of the matcha. A slight criticism would be the drink having too much ice. It would be slightly better if they just added arou

The drink looked quite pretty with a really distinctive 3 colored pattern. Besides looking pretty, the drink was quite delightful. The tartness and mild sweetness of the strawberry complemented the slight bitterness of the matcha. A slight criticism would be the drink having too much ice. It would be slightly better if they just added around half the amount of ice then the drink would be perfect.
Strawberry Matcha Latte
2022-04-22
Strawberry Matcha Latte
2022-04-17 161 瀏覽
老實講⋯如果想要飲濃抹茶既,呢度就未必太適合,因為兩樣既抹茶味都唔重👹純粹係呢日好口渴下經過,出品冇咩茶味就唔會太濟但又解到渴,變相幾合我心意😂▪️ Matcha Affogato(7.5/10)💲65雪糕有三隻味,分別係原味、芝麻味、抹茶味,兩球口感大致順滑,芝麻味夠香濃,淋上熱既抹茶Shot,冰火交融幾匹配😛▪️Yuzu Lemonade Matcha(7.5/10)💲55見店員整既時候四分三都係落柚子檸檬汁同埋梳打,而抹茶只係佔四分一🤪本身都驚個配搭會奇怪,但可能抹茶比例少飲落唔出,大致上都係清爽既普通柚子梳打🌿🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ Matcha Affogato(7.5/10)💲65

Yuzu Lemonade Matcha

🔎 整體評分(7.5/10)
Yuzu Lemonade Matcha
2022-04-11 110 瀏覽
.Matcha Latte (Hot)🍵 $50=====================Matchali採用京都宇治抹茶粉帶微微苦澀味好有茶香飲落奶未夠細緻但個人就鍾意抹茶濃郁味道多======================喜歡打卡嘅朋友凍飲影出嚟嘅效果係靚過熱飲======================📍地址:Matchali (K11 Musea) (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 1樓106號舖@matchali_hk ======================..#eatwithpankie #foodstagram #foodphoto #photooftheday #foodporn #hkfood #香港美食 #相機食先 #hkfoodstagram #foodblogger #foodlover #foodoftheday #foodphotography #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodiegram #foodshare #香港地道美食 #afterno
[抹茶控必飲🍵]
但個人就鍾意抹茶濃郁味道多

喜歡打卡嘅朋友
凍飲影出嚟嘅效果係靚過熱飲

📍地址:
Matchali (K11 Musea) (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號
Victoria Dockside
K11 Musea 1樓106號舖
@matchali_hk
======================

#eatwithpankie #foodstagram #foodphoto #photooftheday #foodporn #hkfood #香港美食 #相機食先 #hkfoodstagram #foodblogger #foodlover #foodoftheday #foodphotography #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodiegram #foodshare #香港地道美食 #afternoontea #sweet #cake #breakfast #matcha #matchalihk #matchali #matchalatte #matchalover #k11musea #tstfood

2022-03-26 147 瀏覽
-🦄MATCHALI @matchali_hk-HOT HOJICHA LATTE Hkd50EXTRA MATCHA SHOT +Hkd10ALMOND MILK +Hkd5SUGAR FREE +Hkd0————————————————Total Hkd65Rating🌕🌕🌕🌑🌑--真係無諗過我會係短時間之內再次到訪MatchaLi我有少少🤏🏻衝動想試哂佢哋啲茶飲or特色飲品所以早排仲開通埋會員卡儲印仔 希望快啲儲到~而呢杯Hojicha Latte其實係我當日嘅第二杯拿鐵即係話 我係同一日入面連續飲咗兩杯Latte呀…所以我個晚係眼光光到天光 完全無瞓過覺🥺第一次去MatchaLi嘅時候就飲咗凍嘅抹茶拿鐵今次再訪 就簡咗Hot Hojicha Latte 轉換下口味其實焙茶呢款係低溫烘焙飲品 咖啡因含量較少每杯只有大約7毫克嘅咖啡因 所以夜晚飲都得佢含有好豐富嘅維他命A/C/E 可以增強免疫力仲可以促進新陳代謝 同埋幫助燃燒卡路里架焙茶Latte比起抹茶Latte唔同嘅地方主要係香氣焙茶Latte有著一股好香噴噴好濃郁嘅炭烤茶香味可能係因為我要求無糖嘅關係 焙茶味都算甘濃👌🏻味道
🦄MATCHALI @matchali_hk
HOT HOJICHA LATTE Hkd50
EXTRA MATCHA SHOT +Hkd10
ALMOND MILK +Hkd5
SUGAR FREE +Hkd0
————————————————
Total Hkd65
Rating🌕🌕🌕🌑🌑
[MY 6th TEA LATTE w ALMOND MILK]

真係無諗過我會係短時間之內再次到訪MatchaLi
我有少少🤏🏻衝動想試哂佢哋啲茶飲or特色飲品
所以早排仲開通埋會員卡儲印仔 希望快啲儲到~

而呢杯Hojicha Latte其實係我當日嘅第二杯拿鐵
即係話 我係同一日入面連續飲咗兩杯Latte呀…
所以我個晚係眼光光到天光 完全無瞓過覺🥺

可能係因為我要求無糖嘅關係 焙茶味都算甘濃👌🏻
味道方面 我額外加咗One Shot抹茶 所以會苦澀
不過始終係焙茶做主角 抹茶配角 所以唔會有回甘
個人覺得佢可以再濃啲再澀啲 因為我真係未夠喉
所以呢杯Hojicha Latte主要以炭香為主 焙茶味為後
而杏仁奶方面 奶泡都打得Ok唔錯 幾綿密幾軟綿綿
同時有住好香嘅杏仁奶香氣 又順滑 同焙茶好夾👅
今次選擇飲熱飲 感覺比凍飲入口會舒服啲
不過如果比我簡 我都係會簡返苦澀嘅抹茶
我個人比較鍾意抹茶個種猛烈嘅攻擊呢Haha
反正都係失眠 倒不如嚟個轟轟烈烈嘅攻擊?
Btw當日嘅Staff好CuteCute呀 希望可以再見
佢應該係外國人 但係識講99%流利嘅廣東話
感覺佢係一個好Nice好可愛嘅女孩子hehe…
2022-03-21
2022-03-25 151 瀏覽
我都好鍾諗飲ᗰᗩTᑕᕼᗩ嘅人😋呢間野都開左段時間架啦。。佢有好多ᗰᗩTᑕᕼᗩ款。。我今次飲左杯有ᑕᕼᗩI嘅。。講真要好受到正宗ᑕᕼᗩI嘅人先至好飲呀。。佢呢間嘅ᑕᕼᗩI超濃。。接受唔到就飲番ᗰᗩTᑕᕼᗩ啦👍🏼👍🏼..🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᕼᗩI ᒪᗩTTE☕️ᖇEᗪ ᗷEᗩᑎ ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE🍪ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕOOKIE🥚ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᗩᑎEᒪE🫓ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᗯᕼITE ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᔕᑕOᑎE..📍 Matchali尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea1樓106號舖.
我都好鍾諗飲ᗰᗩTᑕᕼᗩ嘅人😋
呢間野都開左段時間架啦。。
佢有好多ᗰᗩTᑕᕼᗩ款。。
我今次飲左杯有ᑕᕼᗩI嘅。。
講真要好受到正宗ᑕᕼᗩI嘅人先至好飲呀。。
佢呢間嘅ᑕᕼᗩI超濃。。
接受唔到就飲番ᗰᗩTᑕᕼᗩ啦👍🏼👍🏼
🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᕼᗩI ᒪᗩTTE
☕️ᖇEᗪ ᗷEᗩᑎ ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
🍪ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕOOKIE
🥚ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᗩᑎEᒪE
🫓ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᗯᕼITE ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᔕᑕOᑎE
📍 Matchali
🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᑕᕼᗩI ᒪᗩTTE ☕️ᖇEᗪ ᗷEᗩᑎ ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE 🍪ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕOOKIE 🥚ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᑕᗩᑎEᒪE 🫓ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᗯᕼITE ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᔕᑕOᑎE
2022-03-23 83 瀏覽
相信Matchali都不用多介紹😂🙊抹茶控嘅天堂,只賣抹茶製品用專屬嘅抹茶為你沖一杯香香的飲料🍵<𝙸𝚌𝚎 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎🍵>Matchali採用京都Uji抹茶粉帶微微苦澀感抹茶味香濃牛奶味🥛這個位爭啲#跟住ff食好西 ——————Matchali (K11 Musea) (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea1樓106號舖
相信Matchali都不用多介紹😂🙊
抹茶控嘅天堂,只賣抹茶製品
用專屬嘅抹茶為你沖一杯香香的飲料🍵
<𝙸𝚌𝚎 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎🍵>
Matchali採用京都Uji抹茶粉
帶微微苦澀感抹茶味
香濃牛奶味🥛這個位爭啲

#跟住ff食好西
——————
Matchali (K11 Musea) (尖沙咀)
外賣自取
2022-02-22 114 瀏覽
有時行行下街都好攰嘅時候。。就會出現ᗰᗩTᑕᕼᗩᒪI👍🏼👍🏼佢個度啲ᒪᗩTTE真心好好飲。。當然佢嘅貌相都正正底啦。。我本身就比較鍾意熱飲多啲。。但凍飲個打卡指數相當出色。。如果想影相就要飲凍飲啦😋..☕️ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE🍵ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE..📍 Matchali (K11 Musea) (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea1樓106號舖
有時行行下街都好攰嘅時候。。
就會出現ᗰᗩTᑕᕼᗩᒪI👍🏼👍🏼
佢個度啲ᒪᗩTTE真心好好飲。。
當然佢嘅貌相都正正底啦。。
我本身就比較鍾意熱飲多啲。。
但凍飲個打卡指數相當出色。。
如果想影相就要飲凍飲啦😋
☕️ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
🍵ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
📍 Matchali (K11 Musea) (尖沙咀)
☕️ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE 🍵ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
☕️ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE 🍵ᗰᗩTᑕᕼᗩ ᒪᗩTTE
2022-02-15 129 瀏覽
-🦄MATCHALI -ICED MATCHA LATTE Hkd55EXTRA MATCHA SHOT +Hkd10ALMOND MILK +Hkd5SUGAR FREE +Hkd0————————————————Total Hkd70Rating🌕🌕🌕🌗🌑-近排先踏進抹茶Latte界嘅我 話咁快迎嚟2nd Latte講到抹茶Latte 係香港🇭🇰Matchali係不得不提嘅@matchali_hk 係香港本地茶品品牌 跟隨日本嘅傳統所有飲品均以專業嘅店員以人手係顧客面前即席拂茶抹茶來自日本宇治第五代茶園嘅手工採摘 有一定嘅質素-我欣賞佢哋嘅抹茶飲品會有好多元化嘅口味選擇以抹茶做主題 但係抹茶唔係唯一 仲會有焙茶 薑黃等等我今次第一次到訪 就簡咗最Basic嘅抹茶Latte唔知道係咪熱飲會比好 不過我就係突然間想飲凍嘅另外仲由牛奶轉咗做杏仁奶 同時間要求走糖除此之外 仲麻煩店員幫我少冰 唔想冰塊會溝淡啲茶味最後我仲額外加咗1 Matcha Shot 希望可以再濃啲本身我問店員 有無限話最多可以加幾多個Shot佢話無限 即使唔加都好夠味 如果大家想再加Shot其實加1個Shot已經好濃
🦄MATCHALI
ICED MATCHA LATTE Hkd55