2022-02-01 880 瀏覽
被精緻的印度食物照片吸引了,餐廳又有不少素食選擇,可在此來個Green Monday!而且透過openrice訂枱有全單7折優惠 入座時說用openrice 訂枱的,印度侍應一直搖手搖頭😅……午餐難道只做自助餐吧🤔他好像想說$110還要7折嗎🤣其實我們是想吃單點菜式,但見自助吧上供應的食物也不錯,有素有葷,所以就了吃自助餐😆 趟坐下,先為我們上一客原味Naan,餅邊做得脆脆的,好吃😋之後再上一客黑松露Naan,黑松露不多,所以味道不大出,而且做成餅身較軟,反不夠原味可口自助吧有兩盆新鮮沙律菜和幾碗醬汁供應試了綠色的,是薄荷味、橙色的,嘩!超級酸醬來😖素吃有4大盆,小吃有烤雜菜和天多利烤薯仔,咖喱有馬鈴薯青豆咖喱和奶油乳酪咖喱,4款食物味道都不錯,咖喱吃時不辣,但有少許事後辣勁,不錯但最愛吃口感似豆腐的奶油乳酪咖喱和後期補上的圓餅烤雜菜😋葷類有天多利烤雞、雞翼、咖喱雞肉和咖喱羊肉,朋友最愛吃咖哩羊肉,他說羊肉入味、酥軟,有水準主食還有印度薑黃飯和印式雜菜湯甜品是豆腐乳酪湯丸,這個真的太太太甜了😖總結來說,每位$110連10%服務費,真的物起所值

自助吧有兩盆新鮮沙律菜和幾碗醬汁供應
試了綠色的,是薄荷味、橙色的,嘩!超級酸醬來😖

但最愛吃口感似豆腐的奶油乳酪咖喱和後期補上的圓餅烤雜菜😋

馬鈴薯青豆咖哩和奶油乳酪咖哩

天多利烤雞和咖哩羊肉

主食還有印度薑黃飯和印式雜菜湯

甜品是豆腐乳酪湯丸,這個真的太太太甜了😖

奶油豆腐湯丸

• chicken tikka
  • mutton roganjosh
  • paneer butter masala
2022-01-25 380 瀏覽
Authentic Indian cuisine, nice deco, friendly and attentive service, we're so happy to pick this restaurant to celebrate our 17th Anniversary. Good varieties of curries on buffet table, love the butter chicken, fried fish fillets, tandoori chicken.....very juicy and tender, my favorite garlic naan bread, hot and crispy served to our table, very reasonable price with outstanding food quality. Definitely will bring along my friends here again.
2022-01-25
紀念日
  • Butter chicken
  • Garlic Naan Bread
2022-01-15 247 瀏覽
隔一段時間就會同朋友去食下印度野尖沙咀呢帶都有唔少印度野餐廳今次試新野試下位於金馬倫道呢頭的新派印度餐廳MASALA HUT & CAFEmenu上選擇都幾多元化素食的朋友黎到都唔需要擔心Palak Paneer芝士菠菜咖喱 食落香料味都ok重茅屋芝士個size都算幾大粒 仲要係自家製食落口感溫和帶有少少煙韌感配合埋菠菜泥的咖喱成個配搭幾有層次Punjabi Kukkad Makhanwala牛油雞雞肉一d都唔會好鞋身 食落啖啖肉用蕃茄作為醬汁的主調食落又香又濃 蕃茄本身自帶的酸 中和左膩的感覺無論係配飯定係配印度薄餅都是很match的Truffle naan黑松露醬作點綴 食落超香不過呢款naan就唔太適合配咖喱因為咖喱的濃會蓋過左松露的香Garlic naan有牛油的naan食落口感超鬆軟再加埋香草同蒜蓉作調味超香啊Prawn Biryani大蝦香料飯唔好講笑 飯食落的香料味係比起咖喱既重超級多 可以話都幾重手我覺得食落都帶返幾分辣度 (唔食得辣的我)但係辣得黎 又會令人有種上癒的感覺外加印度香米夠哂爽口呢個飯夠哂足料 Mango Lassi食親印度野必點飲品口感幼滑 果香味濃解辣
隔一段時間就會同朋友去食下印度野

再加埋香草同蒜蓉作調味
超香啊

Prawn Biryani
大蝦香料飯
我覺得食落都帶返幾分辣度 (唔食得辣的我)
但係辣得黎 又會令人有種上癒的感覺

見到呢度有搞lunch buffet
價錢都幾相宜
打算下次再黎搓下
2022-01-14 210 瀏覽
一直都好鍾意食印度菜,但係好難搵到朋友陪我食。 難得搵到朋友就上網搵咗間睇落唔錯嘅印度餐廳食。我地先叫咗d前菜食下。其實都要d時間睇下餐牌,因為睇完菜名都唔知係咩,好彩每個菜名下都有少少英文介紹有咩食材。Dahi Golgappe 好得意嘅前菜,佢係一個炸嘅空心麵團,入面係滿滿嘅醬汁,酸酸辣辣,一食落好似飲緊湯咁,入面仲有少少薯仔蓉咁。重口味嘅人應該會鍾意食。可能因為有薄荷青醬嘅關係,食落其實又唔會好滯。好有特色!Tawa Fish呢個魚整得好好食,雖然外面睇落係有少少燶,但食落入面係好滑,魚肉白雪雪,仲有少少濕潤,一d都唔乾。配埋橙綠色嘅青醬同埋辣醬,感覺好開胃。去到主菜,由雞、牛、羊、去到魚蝦,肉類嘅種類多到令人選擇困難症發作。最後睇咗OpenRice推介叫咗一個Punjabi Kukkad Makhanwala。 超!好!食!其實佢係類似butter chicken, 冇諗過會咁好食,朋友食到唔停口。佢個汁一啲都唔辣,好creamy, 蕃茄嘅鮮味令到佢食落好開胃,好啱送薄餅。個雞肉又係好滑,呢一個餸係令到我哋會想再encore依間餐廳。另一個主菜點咗Nalli Nihari佢落咗

Dahi Golgappe

好有特色!

Tawa Fish

另一個主菜點咗Nalli Nihari
佢落咗成條羊骨喺入面,肉質嫩滑,羊肉味唔算好重,個燴汁亦都係用咗好多香料,味道濃郁。

包都有好多選擇。我同朋友比較重口味,就揀咗一啲有味多啲嘅包。

Truffle nan

Butter nan

兩款nan都好軟身,新鮮整好熱辣辣。當然truffle nan會比butter nan入味。

從來未喺香港食過,用蕃紅花整嘅雪糕,入面落咗啲果仁同埋開心果,一粒粒咁食好易入口好特別。原本以為印度嘅甜品都會太甜, 可能佢都就咗香港人口味,唔會太甜。

整體來講係好滿意嘅一餐,會再幫襯。

2021-12-28 173 瀏覽
朋友幸運地抽到平安夜演唱會飛,我就成為被邀請一齊睇嘅幸運兒🤭。但要喺大時大節當日預訂餐廳真係一個困難呀~西餐日本餐一早滿座,最後用openrice碌到呢間印度餐廳,難得仲接受網上訂位,即刻㩒左先😆。 餐廳喺金馬倫道樓上鋪,Royal blue嘅主題顏色令我以為自己去錯歐洲餐館,感覺好decent😳。 晚上7點左右,我地係第一檯客,侍應好熱情招待,而且餐廳一直播住聖誕歌,好有氣氛🥳。直到8點左右陸續滿座,入面有一半係印度人,其餘都有唔少香港本地人幫襯。 ❤ Christmas welcome drink($0)店員話呢個係聖誕節送嘅無酒精特飲, 細細杯紅色有氣飲品,加上新鮮薄荷葉,味道甜甜地,真係令人感到驚喜同愉悅呀☺️。 ❤ Dahi Golgappe($68)網上介紹呢個係印度好受歡迎嘅街頭小食,所以就嗌一個試試~ 外層係薄脆波波,波入面大概一半係薯仔,然後有少量洋蔥,其餘空間注滿酸辣醬同乳酪醬汁,一口咬落去首先係香脆酸辣嘅味覺衝擊,然後係薯仔嘅軟綿感覺,係好開胃嘅一款小食。不過食嘅時候要小心,因為好容易爆汁🤣。 ❤ Fried Prawns ($78)一上檯其實睇唔出係蝦,因為醬汁太

❤ Christmas welcome drink($0)

❤ Dahi Golgappe($68)

❤ Fried Prawns ($78)
一上檯其實睇唔出係蝦,因為醬汁太多😆,但聞到好香嘅蒜蓉味。蝦都幾大隻,外面煎過,肉質彈牙,伴隨蒜蓉粒粒真係有層次又好香口。

❤ Chicken Koma($128)
黃咖喱雞,咖喱只係少辣,容易入口,而且有比較重嘅椰香味,質感亦都較為creamy。雞肉都唔少,雞胸同雞腿部位加埋有4~5件。

❤ Butter Naan($38)
牛油味好重,但係又唔油膩,熱辣辣咁而且外層脆脆地,點咖喱汁食味道好夾。 所以最後嗌多左一份食🤭。

❤ Tequilla Sunrise($78)
幾Fresh同好大杯嘅cocktail,橙味同龍舌蘭酒味都好濃郁,有夏天熱情嘅感覺🍹。下次要試下埋佢嘅特色飲品Mango Lassi先。

Openrice訂座埋單仲有8折,真係好抵,值得再黎😚。
2021-12-24
  • Butter Naan
  • Dahi Golgappe
2021-12-21 675 瀏覽
工作後在尖沙咀,因未吃過印度菜,便心血來潮一起到「Masala Hut & Cafe」,它是間新派印度餐館,門口的香料特色牆很吸睛,餐廳以藍色為主調,內部裝潢時尚高貴帶型格,環境很闊落,最重要是地方十分整潔,餐廳分兩區,有梳化及高枱那邊方便邊用電腦邊喝杯飲品,另一邊用餐區,正式享用食物的地方。吃印度菜其實不止咖哩,餐牌的選擇非常多,食物分了很多類別,有素食及肉食,十分豐富。前菜點了Mixed Bean Salad,各式雜豆切粒,如鷹嘴豆,青椒粒,蕃茄粒,芫荽,伴起來吃的冷盤,非常開胃清新帶微辣!Murgh Shorba,好像印度版的香濃雞湯,質感較濃稠,足料的雞肉很滑,雞湯加上黑椒後更香!Tawa Fish,黑椒和孜然醃得入味,外面煎至金黃色,魚塊口感很嫩,加上粉紅色的特色酸甜醬汁,更加惹味!Saundhi King Prawns ,有三大隻,肥厚的蝦肉燒後依然爽脆多汁,蝦頭更是燒得惹味!旁邊的七彩醬料有點像乳酪口感,層次豐富。Chicken Do Pyaza,正宗印度菜必叫的印度咖喱,色香皆濃但不辣,帶有椰汁味道,雞肉很多,十分嫩滑,十分多配菜洋蔥!Butter Naan ,印度薄餅

Butter Naan ,印度薄餅與咖哩醬從來也是絕配,發酵過的麵餅加上咖哩同吃,更加惹味!朋友就吃原味道,因為烘烤過後牛油味很香濃,而且薄餅質地十分鬆軟,必點之選!

Strawberry Milkshake,士多啤梨奶昔口感幼滑,士多啤梨味香濃,味道剛好但不會太甜,看得見的果肉粒,很有誠意!

整體來說,這間新派印度餐館很有特色,印藉職員服務態度主動友善,有氣氛,水準高,很推薦喜歡印度菜的朋友!
2021-12-16
  • Murgh Shorb
  • Tawa Fish
  • Saundhi King Prawns
  • Butter Naan
2021-12-19 74 瀏覽
今晚同小鮮肉預早食冬至飯, 今晚反傳統唔食中菜, 嚟到尖沙咀的Masala Hut & Cafe食印度菜, 印度香料超多種類, 強而濃烈, 我就鍾意佢哋嘅燉肉及印度烤餅, 百食不壓。Masala Hut 裝潢有格調及貴氣, 空間感十足, 枱與枱之間有足夠嘅社交距離, 座位又舒服。湯、小食、主菜及甜品, 大部份都系印度特色菜, 酒精當然少不了。開飯前先來啤一啤, cheer  >>>>>>Butter nan ($38)食印度菜, 又點少得印度薄餅拈汁呢?Nalli Nihari ($148)慢煮羊肉內有一隻羊髀及數件連骨羊肉。慢煮過的羊肉很鬆軟, 肉質唔嚡, 羊髀肉與骨之間片白膜甘香肥美, 印度咖哩辣汁非常濃香, 香香辣辣, 辣度屬於中度, 入口充滿印度香料風味, 齋食略嫌偏鹹, 配白飯或印度薄餅就very goodGoan Fish Curry ($138)呢個黃咖哩汁, 比起慢煮羊肉個汁冇咁辣, 辣度比較親民, 香得黎仲有椰子香味, 我比較鐘意用呢個汁伴nan 食。魚件嫩滑, 切開細細件再淋上黃咖哩汁食, 香口滑溜。classic i

開飯前先來啤一啤, cheer  >>>>>>

Butter nan ($38)
食印度菜, 又點少得印度薄餅拈汁呢?

Nalli Nihari ($148)
慢煮羊肉內有一隻羊髀及數件連骨羊肉。

Goan Fish Curry ($138)

魚件嫩滑, 切開細細件再淋上黃咖哩汁食, 香口滑溜。

classic infian kesar ice cream ($48)

今晚我叫左ice cream做甜品, 印度 ice cream 有一個特色, 佢哋鐘意加芝士落雪糕度, 雪糕富較強的芝士奶香, 聰明地以薄荷的清新香氣中和, 雪糕香滑, 還有粒粒開心果碎咬吓, 唔太甜, 不錯的印度甜品

Chef recommendation ($48)
小鮮肉叫嘅甜品, 佢話要神秘感喎, 兩杯甜品一齊, 我覺得呢杯比較似雪糕

試咗一匙, 呢個產品真係幾特別, 裏面有一舊舊好似滑溜版的冰豆腐嘅物體, 兩條文研究咗好耐都食唔出系乜東東, 同女服務員八下, 真係surprise, 原來係Cottage cheese, 唔怪得呢個甜品奶味咁強, 甜度相對我杯雪糕亦較高, Cottage cheese做甜品幾得意。
2021-12-19 78 瀏覽
雖然成日經過尖沙咀呢棟大廈 都冇試過上樓 今日比朋友帶左上黎食印度野入面裝修幾靚好岩影相 仲有screen播住d mv 好有feel印度菜我真係未食過 所以都係聽店員推介黎食首先係呢個頭盤 睇落其實真係唔知咩黎 但食落去係酸酸甜甜又有少少辣味 超級開胃 我第一次食係相當驚喜 我同朋友都超鍾意食 大家一定要試下睇落好似雞翼 但原來係魚黎架 外面睇落有d燶 但食落係冇燶味之餘 d魚肉係冇散 仲好結實 呢個係咖喱羊肉飯 其實好香口 但偏辣 所以我同朋友都食唔曬 如果食得辣既可以試下第一次食印度野 原來都幾正

印度菜我真係未食過 所以都係聽店員推介黎食

第一次食印度野 原來都幾正
2021-12-17 401 瀏覽
一位嚐香辣菜的老朋友知我是同好,今晚相约在這家印度菜館一嚐好味🤔🤔典雅不浮誇的佈置,門口有廣告牌介绍午市印度菜自助餐👏👏全部侍應皆貌似印度籍,正好操練一下英語會話,坐下後先來了開胃飲品芒果印度奶昔(mango lassi),芒果味重,奶昔濃而滑,更有杯面拉花,酒保好有心思😋😋👍🏼👍🏼前菜選了:田園沙律及侍應推介的印度街頭素菜小食(let's chaat)一款叫dahi golgappe這款素小食外皮鬆脆内面灌滿酸甜醬液,十分開胃,佐酒可選😋😋主菜:Goan fish curry(魚咖哩)魚肉滑嫩,醬汁芳香而不辛辣,配以熱薄餅(nann)好惹味😋😋Lamb Roganjosh(克什米爾红椒醬汁羊肉),羊肉味鮮,紅椒汁香草味濃而不辣,這次配上Tandoori roti(未發酵粗麥薄餅)更有口感😋😋飽餐後再慢慢品嚐杯中的芒果奶昔,好好回味這頓美味餐👏👏

典雅不浮誇的佈置,門口有廣告牌介绍午市印度菜自助餐👏👏

芒果印度奶昔

前菜選了:

田園沙律

這款素小食外皮鬆脆内面灌滿酸甜醬液,十分開胃,佐酒可選😋😋

dahi golgappe

主菜:

魚咖哩

喀什米爾紅椒醬汁羊肉

Tandoori roti 粗麥薄餅

飽餐後再慢慢品嚐杯中的芒果奶昔,好好回味這頓美味餐👏👏
2021-12-15
Tandoori roti 粗麥薄餅
  • Tandooriroti粗麥薄餅
  • dahigolgappe
2021-12-16 72 瀏覽
記起三年前去印度旅行, 對印度手工藝好喜歡, 食物也有特色, 那次我們還買了多款咖喱香料回家, 自己烹調, 非常回味.今晚去了尖沙咀  Masala Hut & Cafe, 一間摩登印度餐廳, 在二樓, 打開電梯門, 即看見印度香料, 細心先觀賞.餐廳內有西方設計大型酒吧, 酒品不少.座位分成兩部份, 前半部像 VIP房 , 有梳化位及高檯, 後半部份, 梳化位再加圓檯.  設計舒適, 燈飾好摩登.  播著爵士音樂, 工餘後, 大家可以吹水減壓, 感覺輕鬆. 甫坐下,  侍應送來白開水及 menu.  侍應也懂講廣東話, 和客人溝通無難度.先點了飲品,我愛  Strawberry Milkshake,草莓奶昔, 奶昔調得好濃郁,  奶味加上士多啤梨香,好飲又扺飲!朋友叫了 Banana Milkshake香蕉奶昔口感香濃幼滑, 唔會太甜.  超級好味.大家齊碰杯 !!Samosa Chaat   咖喱角, 有別於常見三角形咖喱角.醬汁很多, 七彩繽紛, 咖喱角被生洋蔥, 鷹嘴豆, 紅石榴籽等蓋上.主角咖喱角炸得像廣東春卷, 內有薯仔, 青豆蓉, 入口鬆脆, 口感豐富, 加上伴菜, 少辣
餐廳內有西方設計大型酒吧, 酒品不少.
座位分成兩部份, 前半部像 VIP房 , 有梳化位及高檯,
先點了飲品,
我愛  Strawberry Milkshake,
朋友叫了 Banana Milkshake
香蕉奶昔口感香濃幼滑, 唔會太甜.  超級好味.
大家齊碰杯 !!
主角咖喱角炸得像廣東春卷, 內有薯仔, 青豆蓉, 入口鬆脆, 口感豐富, 加上伴菜, 少辣, 酸酸甜甜好開胃.
Fried Prawns
奶油蝦4 隻,  蝦肉爽口, 奶油醬汁味道香滑, 帶點椰油味,
肉質新鮮, 比較炸蝦更好食.
每次食印度餐, 必定食印度咖喱菜加烤餅 Naan,  今次選擇了 Lamb Roganjosh  咖喱羊,
Roganjosh 系北印度咖喱, 香料是薑, 蔥, 月桂組合, 味道偏濃, 慢煮羊肉, 加芫茜最好.

羊肉煮得稔, 有點骨.  份量適中, 咖喱味道香而不太辣, 配烤餅吃最完美.
Truffle Naan,  上檯熱辣辣, 好煙韌,  那黑松露好香,  不用配咖喱也好好食.
點些 Roganjosh 咖喱食, 又別有一番風味.
侍應又提供多兩款醬汁, 服務好殷勤.
Punjabi Kukkad Makhanwala
帶乳酪的咖喱雞, 雞件無骨方便進食, 奶油滑雞, 啖啖肉, 咖喱味道濃而不辣, 口感豐富.
我們多點了Garlic Naan,
蒜味好香, 帶少少香草, 有質感, 鬆軟而煙韌又吾乾.
點咖喱配印度烤餅吃一流好食.
食物份量適中, 組合很好.
餐廳還有大營幕, 播放跳舞短片, 可以邊看邊食,
港式摩登印度菜,  做得合口味, 我們也喜愛.
  • Fried Prawns
  • Lamb Roganjosh
  • Truffle Naan
  • Punjabi Kukkad Makhanwala
  • Strawberry Milkshake
星期日同肥仔老豆悠閒行尖沙咀,行過重慶大廈就忽然想食咖哩,咁就上OpenRice搵一搵就發現呢間Masala Cafe,第一次係香港發現印度菜為主題既自助餐咁就緊係要試下啦雖然食物選擇不多,但每一款都係新鮮係廚房現做,見到店員不斷係廚房同店面行出行入補上熱辣辣既餸菜,所以唔使擔心自助餐就唔新鮮當中我最喜愛既一定係chicken tikka,平時係印度餐廳幾十蚊先一件,黎到呢到可以任食就一定食翻夠本,keema mutter就係我第二最愛,每枱送上既印度薄餅點上呢個羊肉沫咖哩簡直係一流而咁多熟食里面,最喜歡的是tandoori chicken. 印度烤雞. 雞肉非常嫩口,而且有香濃的印度風味,細細件啖啖肉,非常野味。

琴日朋友話想食印度菜,我哋又係尖沙嘴附近,就揀左呢間「Masala Hut & Cafe」一入到係就有個大屏幕播放住印度歌,成間餐廳格調都幾唔錯,餐廳服務都好熱情,印度人粵語都好標準🤣仲好有耐心幫我哋推薦嘢食✌️Garlic Naan一種發酵過頰餅,可以搭配肉類同各式印度醬汁當作主食吃🥄烤餅中含有蒜碎,吃落好香口!必食👍👍Goan Fish Curry平時食得最多都係咖哩牛腩,雞肉,咖哩配魚肉真系食的好少,魚肉好鮮嫩,咖哩都唔辣,配埋薄餅諗唔到真系好夾👍😋Tandoori Kukkad印度烤雞🍗,雞肉嫩滑,將香料鎖進雞肉裡,香味十足😋Prawn Biryani非常有印度風味嘅以蝦🦞為主角嘅香料飯,加左印度不同風味咖哩香料,仲配埋一碗乳酪醬,味道都幾獨特😋餐廳仲有午餐自助餐食嫁,價錢都好合理👍

Garlic Naan

Goan Fish Curry

Tandoori Kukkad
印度烤雞🍗,雞肉嫩滑,將香料鎖進雞肉裡,香味十足😋

Prawn Biryani

餐廳仲有午餐自助餐食嫁,價錢都好合理👍
2021-12-14 53 瀏覽
約開朋友係尖沙咀食飯,今次想試吓我未試過印度菜餐廳,就簡左呢間Masala Hut & Cafe入到去聽到播放住印度歌好有風味👂🏻坐底先點兩杯Mango Lassi 🥭酸酸甜甜好開胃🍴Garlic Naan一種發酵過頰餅,可以搭配肉類同各式印度醬汁當作主食吃🥄烤餅中含有蒜碎,吃落好香口🍴Dahi Golgappe印度出名街頭小吃,外層香脆裏面放左薯仔、洋蒽等配料,加上甜甜醬料,味道多層次,令人一口接一口Lamb Vindaloo🍖燴羊肉,羊肉好大件滿足你味蕾配上咖哩料理,味道適好推薦Tandoori Kukkad印度烤雞🍗必食經過烤而成雞,將香料鎖進雞肉裡,每一口都非常惹味😋

坐底先點兩杯Mango Lassi
🥭酸酸甜甜好開胃

🍴Garlic Naan

🍴Dahi Golgappe

Lamb Vindaloo
🍖燴羊肉,羊肉好大件滿足你味蕾配上咖哩料理,味道適好推薦

Tandoori Kukkad
2021-12-11 224 瀏覽
同事食素,無意間俾我搵到間印度風情的cafe,有素也有葷食,所以我都好期待這次甘有特色的晚餐。Angeethi ka murg 必食的傳統菜,烤雞串,有別於泰式串燒,雞件比較大,微微焦香,脾位肉質嫩滑,白色醬汁唔辣,上面有香草碎,提升肉香,橙色醬汁是辣椒醬,按自己嗜辣程度蘸上。Truffle nan 印度菜另一主食是薄餅,比較乾身,唔算太油,加上黑松露醬點綴之下,薄餅的牛油香跟黑松露醬很搭配Dahi golgappe 香脆的炸麵餅,中間是空心的,充滿了酸酸微辣的醬汁,仲有鷹嘴豆泥,馬鈴薯,要小心食,真係好脆,素食者最鍾意,又醒胃Shabnam curry 咖喱很香濃,配料有青豆,磨菇,蔬菜比較多款,比較奶味,creamy,食落去口感很豐富,配飯食一流Morel mushrooms pullao with truffle oil比較有特色的炒飯,印尼香米比較修長,加入黑松露醬,更加香口而矜貴,仲有配合蘑菇,肉桂,更加帶出獨有的香味。炒飯很乾身,不會黏稠,我搭配shabnam curry 食又唔錯worKesar kulfi 濃郁芳香的一款甜品,很creamy ,我當作係雪糕甘食,仲有開心

Angeethi ka murg

Truffle nan

Dahi golgappe

Shabnam curry
咖喱很香濃,配料有青豆,磨菇,蔬菜比較多款,
比較奶味,creamy,食落去口感很豐富,配飯食一流

Kesar kulfi
濃郁芳香的一款甜品,很creamy ,我當作係雪糕甘食,仲有開心果果仁碎,食起來很有口感。

Mango lassi
濃郁的芒果沙冰,果香十足,芒果迷必試

Virgin colada
菠蘿果蓉加椰汁,很有熱帶風情,很香的菠蘿味,加上擺設唔錯,很有美感

2021-12-09 63 瀏覽
今天有事出尖沙咀,又到了晚餐的時間,在食肆林立的尖沙咀見到這間印度餐廳,由於平時很少吃印度餐,所以決定上去試下。上到去見到餐廳裝修都幾別緻,餐廳內環境都相當闊落,枱與枱之間擺放會有擠迫感覺。坐下覺得口乾,先叫了杯Fruit punch。Fruit punch 不似我們平時所飲的樣子,倒有點像奶昔似的。 入口不太甜,有點黏稠稠的感覺,亦没有洒味。再點了個印度街頭小食。乒乓波的大小,外型有點像我們打邊爐吃的生根,但頂部削了小部分,内裡有幾粒米通似的脆顆粒。 將下面玻璃杯盛載綠色的醬汁倒進去來吃, 味道酸酸、辣辣且帶有些香草味, 入口還有些嗆口的感覺,十分有特色。主菜要了一個Tawa fish & Garlic Naan魚塊用印度香料醃得味濃,少許辣,入口有咬感,個人覺得只是稍為有點乾了些,如果配以醬汁來吃的話可能會好吃些。 薄餅份量都可以,味道亦不錯,但上枱時覺得不夠熱,所以欠缺了脆口的感覺,因為今次一個人吃,點菜有限,有待下次再來試吓有否改善和其他菜式。

坐下覺得口乾,先叫了杯Fruit punch。

再點了個印度街頭小食。

主菜要了一個Tawa fish & Garlic Naan