2024-04-02 264 瀏覽
Little Prince是近來吃到最驚喜的西餐小店之一!裝修原木色調,配上落地窗採光非常好,明亮,環境優雅整潔。餐牌一共四頁 午餐60-80HKD之間,➕10HKD就可以升級自選咖啡,下午茶大概在20-30,價格非常划算!味道上,我們點的三樣菜色全部都非常!好吃!全日早餐86HKD要記得全日早餐只有週六有供應!有黃油煎香的大啡菇,烤腸,茄汁焗豆,煙三文魚和超級滑嫩的黑松露炒蛋,配上一個入口濃濃牛油味酥酥脆脆的小可頌🥐大澳鹹魚醬墨魚仔意粉🍝68HKD店家每月都會有新菜式,三月就是這個特色的大澳鹹魚醬意粉!墨魚仔入口爽脆,不會煮過久,非常新鮮,加小小蒜香已經好香濃,又佐以鹹魚醬的鹹鮮,一口下去就是海洋party盛宴!超推!朱古力香蕉熱香餅38HKD超級適合下午茶的小點心!有兩塊厚身熱香餅,加上topping的香蕉!香蕉店家很有心的做了焦糖面,一口下去脆脆的,陪著軟糯的熱香餅,絕妙搭配!小店氛圍溫馨,店家自家經營,服務有禮,有時間一定會encore!

味道上,我們點的三樣菜色全部都非常!好吃!
全日早餐86HKD

大澳鹹魚醬墨魚仔意粉🍝68HKD

朱古力香蕉熱香餅38HKD

2024-03-02 178 瀏覽
📍Little Prince (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖木系文青高質咖啡店,環境舒適,落地玻璃採光度高,有多款意粉和飲品,價錢親民,食物都是即叫即做,熱辣辣,可以和朋友一起享受寧靜休閑午餐。☁️煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉$64煙三文魚整成一朵玫瑰花,意粉掛滿濃稠的忌廉汁,軟硬適中,煙肉加上三文魚粒和奶油香忌廉,好creamy ☁️麻辣牛肉忌廉汁意粉$68一上枱已經好香,牛肉份量多,加咗花椒粒,少少麻辣,非常惹味☁️玫瑰鮮奶咖啡$32心型拉花,表面舖上玫瑰花碎片,不會太甜,絲滑香濃☁️紫薯鮮奶$32好少餐廳有紫薯鮮奶,會有小小沉底,要攪拌後先飲,會更加濃味,好好飲#葵涌#葵涌美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cafe #咖啡店#意粉#煙三文魚#煙肉#鮮奶#drinks#咖啡#eating_and_working_in_h_葵涌
📍Little Prince (葵涌)
葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖
麻辣牛肉忌廉汁意粉

☁️煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉$64

☁️麻辣牛肉忌廉汁意粉$68
一上枱已經好香,牛肉份量多,加咗花椒粒,少少麻辣,非常惹味

☁️玫瑰鮮奶咖啡$32
心型拉花,表面舖上玫瑰花碎片,不會太甜,絲滑香濃

☁️紫薯鮮奶$32

麻辣牛肉忌廉意粉
  • 煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉
  • 紫薯鮮奶
  • 玫瑰鮮奶咖啡
👭🏻呢間西餐廳喺葵興嘅工業區入面,落到KCC地下,餐廳裝修以木系同白色為裝修主調,門面望落清新舒適,餐牌價錢仲好實惠🤭餐廳提供多款午市意粉,茶餐仲有港式西式輕食同甜品、仲有唔同特色嘅咖啡選擇,任何單點項目都可以以$9優惠價升級🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢韓式泡菜海鮮意粉 💰68✨👭🏻孖妹見係2月份新口味,又有fusion元素即刻試下🙆🏻‍♀️意大利扁麵煮熟後用忌廉白汁、切碎韓式泡菜、三色車厘茄、炒起,加埋大量蜆肉、蟹棒入意粉、鮮蝦上碟,意粉軟硬適中,幾掛汁,泡菜偏酸帶微辣,好香惹味滿足🤓泡菜仲可以促進腸道蠕動🥢朱古力香蕉熱香餅 💰38✨一共兩件,整得好鬆軟算厚身,有原條香蕉伴碟,淋上朱古力醬同香滑忌廉,熱香餅係帶香蕉糖味道,幾surprise 到👷🏻‍♀️細孖,諗起細個食香蕉🍌朱古力😂😂🥢熱榛子鮮奶咖啡 + 💰9✨👩🏻‍💼大孖好鍾意飲hazelnut Latte,見到有即刻以套餐半價優惠升級飲,西餐廳細細地估唔到有心形拉花💓咖啡豆杏仁味較重,好nutty ☺️ 酸度低啱晒👭🏻孖妹口味✨奶泡打得尚算綿滑,奶脂含算高,奶泡層做到少少掛杯,以加配9蚊價錢算抵飲👍🥢熱朱古力鮮奶咖啡 + 💰9✨👷

🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

🥢韓式泡菜海鮮意粉 💰68

🥢朱古力香蕉熱香餅 💰38

🥢熱榛子鮮奶咖啡 + 💰9

🥢熱朱古力鮮奶咖啡 + 💰9

✨👷🏻‍♀️細孖都升級嘆番杯,適逢元宵節一於試下甜蜜蜜嘅chocolate flavoured 咖啡杯底先極少水開有糖朱古力粉,加入同厚感豐滿鮮奶+濃郁咖啡形造出一种香甜誘人味道
✨外觀呈深啡色調,為👷🏻‍♀️細孖下晝閱讀時間帶黎甜蜜感覺

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

• 朱古力香蕉熱香餅
  • 熱榛子鮮奶咖啡
  • 熱朱古力鮮奶咖啡
2024-05-11 0 瀏覽
葵涌一直以嚟都充滿著各種美食,不論係大街小巷,定係隱世角落,處處都有值得探索嘅美食。今日我哋經過葵興KCC地下,發現呢間 Little Prince 環境夠chill好舒服,餐廳以木系為主,價格相當實惠。雞肉菠菜忌廉汁意粉 $62有雞肉、新鮮菠菜和蒜片,雞肉份量多。意粉煮到啱啱好,醬汁多,令整個忌廉汁更幼滑。玫瑰咖啡 (+9)拉花好靚,咖啡上面有玫瑰花碎,聞到好香玫瑰花味,入口香濃順滑。帆立貝明太子意粉 $69賣相超美,意粉有彈性,帆立貝鮮甜,配料有菇菌、番茄仔、蒜片和洋蔥碎,口感味道豐富,上面鮮橙色明太子點綴,美觀又好食。熱情果梳打 (+14)清新嘅熱情果,加上有氣忌廉梳打,解渴解膩。Little Prince葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖

雞肉菠菜忌廉汁意粉 $62
玫瑰咖啡 (+9)

帆立貝明太子意粉 $69
熱情果梳打 (+14)
清新嘅熱情果,加上有氣忌廉梳打,解渴解膩。

Little Prince
葵涌葵昌路72-76號
Life@KCC地下G05號舖

2024-05-10 0 瀏覽
星期六下午葵涌餐廳選擇唔算多,想坐得舒服少少,揀左呢間係KCC地下嘅餐廳,有午餐同下午茶,選擇多性價比又高,出餐速度都好快。帆立貝明太子意粉 $69五月期間限定,忌廉汁creamy,每條意粉都包滿醬汁但又唔會好鹹啊。帆立貝份量同大細都合理,再灑上飛魚籽增加口感!呢個價錢真係好抵食,如果我番工附近都有呢間cafe就好黑松露炒蛋厚多士 $43下午茶餐都有好多選擇,炒多超滑嫩而不油,黑松露香味濃郁,搭配多士食好滿足。個人喜歡多士口感再香脆d就仲吸引芋頭鮮奶 +$9套餐包一般飲品,但去cafe當然要加特飲,仲有拉花。鮮奶味比較重嘅芋頭鮮奶,調味不會太甜凍鮮奶咖啡 +$14

帆立貝明太子意粉 $69

凍鮮奶咖啡 +$14
帆立貝明太子意粉
黑松露炒蛋厚多士
芋頭鮮奶
Craving for a delectable plate of spaghetti and a delightful cup of coffee had been on our minds for quite some time, and serendipitously, we stumbled upon a charming coffee shop in Kwai Chung that exceeded our expectations. The highlight of their May specials was the scallop spaghetti, which proved to be an absolute delight with the addition of cod roe, creating a wonderfully creamy and satisfying dish. Complementing the meal perfectly was their exceptional latte, boasting a rich blend of hazelnut and chocolate that elevated the entire flavor profile.

好耐冇食到好味嘅意粉,結果我哋喺葵涌嘅一間咖啡店食到!佢哋嘅五月仲有特別推介嘅帆立貝明太子意粉,好creamy同明太子十足!佢哋嘅拿鐵更加驚艷,有濃郁嘅榛子同朱古力味,令成餐更加出色!
2024-04-22 18 瀏覽
提起葵涌大家會諗起葵涌廣場好多美食,掃街葵興站既E出口近年起左個商業大廈活@KCC同Life@KCC今日我食既餐廳就係Life@KCC地下入口既Little Prince餐廳打造一個大自然既環境,令人非常放鬆因為餐廳的裝修用左木木比我既感覺係純淨,天然今日我叫左全日早餐$86<周六先有供應>同煙三文魚忌廉意粉$64全日早餐有鬆脆牛角包茄汁豆炒雜菌牛油味好香法蘭克福腸係脆皮腸好爽脆煙三文魚煙肉白汁忌廉意粉意粉好有咬口每條掛住忌廉汁白汁仲有三文魚碎可謂非常用心製作清晒意粉荔枝玫瑰梳打清署特飲荔枝清香同玫瑰的香氣混合非常清爽綠茶鮮奶綠茶味非常清香鮮奶香濃牛奶味
提起葵涌
大家會諗起葵涌廣場
好多美食,掃街

葵興站既E出口
近年起左個商業大廈
活@KCC同Life@KCC

今日我食既餐廳就係Life@KCC地下入口既
Little Prince

餐廳打造一個大自然既環境,令人非常放鬆
因為餐廳的裝修用左木

木比我既感覺係純淨,天然

今日我叫左全日早餐$86<周六先有供應>

鮮奶香濃牛奶味

2024-04-20
  • 全日早餐
  • 煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉
• Little Prince •一直都唔知原來KCC地下有間小小的cafe🫶🏻裝修舒服簡約~菜式唔算好多主要係食意粉有大路野有fusion款~價錢都好親民🤑星期六都有Lunch/ Tea set👍🏻ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎今次試左4樣野~🤍煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉 $64好creamy~三文魚量多👍🏻味道好夠濃🤤🤍檳城叻沙蝦意粉 $65口味偏甜🫶🏻唔會太辣🥵有成5隻蝦🦐仲要唔係梅嗰啲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🤍凍玫瑰咖啡 跟餐+ $14粉紅色同埋咖啡顏色嘅漸層好靚🩷🤍凍綠茶鮮奶 跟餐+ $14ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎餐廳推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅為半分)Little Prince (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖🚇港鐵葵興站行約5分鐘
• Little Prince •

一直都唔知原來KCC地下有間小小的cafe🫶🏻
裝修舒服簡約~
菜式唔算好多主要係食意粉
有大路野有fusion款~
價錢都好親民🤑
星期六都有Lunch/ Tea set👍🏻

ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎
今次試左4樣野~

🤍煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉 $64
好creamy~三文魚量多👍🏻
味道好夠濃🤤

🤍檳城叻沙蝦意粉 $65
口味偏甜🫶🏻唔會太辣🥵
有成5隻蝦🦐仲要唔係梅嗰啲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🤍凍玫瑰咖啡 跟餐+ $14
粉紅色同埋咖啡顏色嘅漸層好靚🩷

🤍凍綠茶鮮奶 跟餐+ $14

ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎

餐廳推薦程度:🔆🔆🔆🔆
(5個🔆為滿分;🔅為半分)

Little Prince (葵涌)
葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖
🚇港鐵葵興站行約5分鐘
2024-04-17 12 瀏覽
好耐冇去cafe食下野chill下,今次陳生朋友介紹左葵涌係kcc 有間小店cafe。價錢經濟實惠,味道都唔錯。📍葵涌 Little prince 我哋食左:🌟香辣蒜片蜆肉意粉💰59蜆肉好多,蒜片提升意粉🍝香味,唔算辣,西餐黎講價錢算平,份量女仔食岩岩好。🌟全日早餐💰86全日早餐包括:法蘭克福腸,黑松露炒蛋,炒雜菌,煙三文魚,茄汁焗豆,迷你牛角包。黑松露好香,三文魚新鮮全日早餐好抵,出面啲餐廳大部分都💰1xx或以上。最緊要味道好味。🌟熱朱古力奶+💰9朱古力味好出,加埋奶夠晒creamy。🌟袖子蜜梳打+💰14袖子密梳打,袖子份量都算多,唔會過甜,甜度岩岩好。總結:Little prince 價錢經濟實惠,如果想搵間cafe chill 下都係唔錯嘅選擇,餐廳係靠路邊既落地大玻璃,採光開揚。如果一個人想搵間餐廳諗下野呢間唔錯有兩個單人位靠落地玻璃。2人總數💰168人均💰8410分滿分味道:7.5/10環境:7/10價格:7.5/10#hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie.hk#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hon

📍葵涌 Little prince

我哋食左:

🌟香辣蒜片蜆肉意粉💰59

🌟全日早餐💰86

🌟熱朱古力奶+💰9
朱古力味好出,加埋奶夠晒creamy。

🌟袖子蜜梳打+💰14
袖子密梳打,袖子份量都算多,唔會過甜,甜度岩岩好。

2人總數💰168人均💰84

10分滿分
味道:7.5/10
環境:7/10
價格:7.5/10

#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店打卡
#葵涌#cafe#全日早餐 #alldaybreakfast
2024-04-16 6 瀏覽
呢間西餐廳喺葵興嘅KCC地下, 全餐廳裝修係用木系同白色為裝修主, 門面望落好舒適, 餐牌價錢仲好實惠, 有多款意粉, 仲有一啲特別口味, 好似冬蔭公, 喇沙, 麻辣等等, 都好吸引, 仲有飲品, 特色咖啡同甜品, 任何單點項目都可以以$9優惠價升級咖啡/鮮奶系列, 凍飲加$14/ 加$14梳打系列; 食物都是即叫即做, 熱辣辣; 可以和朋友一起享受寧靜休閑午餐, 都係一個唔錯嘅選擇。煙三文魚, 煙肉, 忌廉白汁意粉 - $64煙三文魚整成一朵玫瑰花, 意粉掛滿濃稠嘅忌廉汁, 意粉軟硬適中, 煙肉加上三文魚粒和奶油香忌廉, 食起嚟好creamy, 意粉係掛哂汁, 加咗煙肉有好香又有煙薰味道, 令意粉味道更吸引!大大份咁, 份量充足!冬陰功鳳尾蝦意粉 - $65冬陰功配意粉, 好fusion, 冬陰公汁好濃, 好好味, 酸辣香兼備, 帶有少少辛辣而又清新的味道, 冬陰功同意粉原來咁夾, , 冬陰公汁非常掛汁; 配菜分別有草菇, 車厘茄, 及6隻鳳尾蝦, 啖啖肉好爽。焦糖鮮奶咖啡 – 加$14熱情果梳打 – 加$14熱情果味濃, 酸酸甜甜, 清新解膩。

煙三文魚, 煙肉, 忌廉白汁意粉 - $64

冬陰功鳳尾蝦意粉 - $65

焦糖鮮奶咖啡 – 加$14

熱情果梳打 – 加$14
熱情果味濃, 酸酸甜甜, 清新解膩。
2024-04-16 10 瀏覽
放個break☕️葵興區木系親民Café 🪵葵興區工廠林立,同時都有不少用心經營的餐廳小店。周六經過Life@KCC商場,比呢間木系文青咖啡店「Little Prince」吸引住👑落地大玻璃,採光度十足,望住窗外人來人往,係餐廳享受寧靜休閑的片刻~🍴雞肉菠菜忌廉汁意粉份量十足🍝意粉嘅熟度剛剛好,每啖都掛滿奶香濃稠的忌廉汁,好creamy;而雞肉都幾嫩滑吾嚡口,配埋菠菜、蒜片和芝士碎,色香味俱全🍴全日早餐今次叫咗只有週六供應嘅全日早餐😍食材好豐富,有煎得香噴噴的法蘭克福腸和雜菌、捲起來像玫瑰花瓣的煙三文魚、超級滑嫩的黑松露炒蛋,配上鬆脆富牛油香的牛角包同沙律菜一齊食,滿足哂💯🍹飲品Mocha即叫即沖,有埋靚靚嘅拉花熱情果梳打,清新解膩
放個break☕️葵興區木系親民Café 🪵

🍴雞肉菠菜忌廉汁意粉

🍴全日早餐

🍹飲品
Mocha即叫即沖,有埋靚靚嘅拉花
熱情果梳打,清新解膩
2024-04-09 12 瀏覽
收銀態度勁可怕,要受氣就入去食。野食一般,我去幫個同事拎外賣都要比話你知佢話,好似食飯要睇佢面色,難怪香港無人留低,全部番大陸係有原因。今次真係第一次經歷過咁既事!客人受氣,伙記比鬧,如果佢係老闆娘間舖真係要自求多福
外賣自取
2024-04-09 19 瀏覽
戴眼鏡嘅女人! 態度差到一個點!咁樣點做生意邊個叫外賣邊個食!都要挑機!自己上次落錯單搵客人出氣!我地都好無奈!佢:你地睇清楚啲!有冇落錯野!睇啦發生咩事要咁!已經唔係第一次!人生我第一次寫食仲評!覺得打工都有情緒!但如果要咁樣對待客人!我地唔會再食!佢好記性!記得我地貴姓!入到黎西面!我估計佢應該係老闆娘!其他香港飲食業都唔易做!試問我地早餐同lunch 都成日幫襯!點解要態度咁差去對待!希望葵興區打工仔睇下有冇其他選擇!我見呢個平台都有其他人講呢個女人!證明不只是我一個覺得佢有問題
戴眼鏡嘅女人! 態度差到一個點!咁樣點做生意
邊個叫外賣邊個食!都要挑機!
自己上次落錯單搵客人出氣!
我地都好無奈!
佢:你地睇清楚啲!有冇落錯野!睇啦
發生咩事要咁!已經唔係第一次!

記得我地貴姓!入到黎西面!
2024-03-28 27 瀏覽
Little Prince • 葵涌葵涌呢間西式cafe絕對適合附近返工嘅人士試一試,雖然我唔係葵涌返工,但今次咁岩經過見到餐廳有個位坐下就一於試一試。餐廳係嘅午餐同下午茶選擇都幾多,我地個日係週末,坐到大枱,坐得舒服😋😋..✅ 雞肉菠菜忌廉汁意粉 🍝 $62菠菜醬汁奶香幾香濃,上面加上芝士碎增加鹹香,入面除左菠菜仲有香葉增加香氣。雞肉滑,整體幾好😙..✅ 法式焦糖燉蛋 🍮 $35焦糖燉蛋一向係我至愛,我會鐘意較滑身而且蛋香味濃嘅,呢款燉蛋幾岩我口味,不過個人覺得如果甜度降低少少會更好😙..✅ 綠茶鮮奶 🍵 $32有心思嘅一杯飲品,鮮奶飲品一向好少見拉花圖案,今次有隻熊仔圖案,精緻談唔上,但幾可愛,賣相已加分👍🏼
Little Prince • 葵涌
✅ 雞肉菠菜忌廉汁意粉 🍝 $62

✅ 法式焦糖燉蛋 🍮 $35

✅ 綠茶鮮奶 🍵 $32
2024-03-18 57 瀏覽
收銀員態度惡劣!食物品質參差!上次嗌個蝦醬意粉蝦醬一大舊無撈勻今次嗌個吞拿魚又比錯喇沙!成日都係咁!最衰係申訴時對方態度差到震!真係年紀細小小都當場喊🥲🥲🥲今次個意粉仲要係苦嘅🥲成盒掉咗。lunch time時間有限,已經唔容許再落街買。番工番左成日,想食餐舒服飯都咁難??真係貼錢買難受!!!!!!!睇番評論,全部都係投訴呢條友,點解唔炒咗佢?如果佢係老闆,不如收番埋自己喺屋企,生意會好啲!
收銀員態度惡劣!
食物品質參差!
上次嗌個蝦醬意粉蝦醬一大舊無撈勻

今次嗌個吞拿魚又比錯喇沙!
成日都係咁!
最衰係申訴時對方態度差到震!真係年紀細小小都當場喊🥲🥲🥲
今次個意粉仲要係苦嘅🥲
番工番左成日,想食餐舒服飯都咁難??
真係貼錢買難受!!!!!!!

外賣自取