2019-11-22 106 瀏覽
西環手工啤酒😍同朋友食生日飯,佢又鍾意飲🍻🍻🍻見到 Little Creatures嘅Beer Paddle咁特別,就訂張枱食個晚餐先🥳🥳🥳一入門口已經見到一筒筒既啤酒! 高過人大過牛既釀酒筒!🎈Caesar Salad + iberico ham ($133)新鮮爽口嘅沙律菜🥗🥗我地仲加埋西班牙黑毛豬,豬毛豬一卷卷鋪係沙律面頭😍😋! 又香又咸配埋新鮮菜,成個嘅份量都唔少,啖啖油香味😻😻😻 🎈Chicken & Avocado Burger ($145)🍔🍔大堆頭系列!😋😋😋! 漢堡包好軟熟,先用牛油煎香脆,中間塊雞扒煎香,雞肉肉質非常嫩滑,夾埋牛油果泥同埋生菜🤤🤤🤤🤤😪!🍟🍟🍟薯條係幼切,岩岩炸好!薯仔味好出😽😽重有松露同茄汁可以點醬食😻!!豐富!🎈Umami Carbonara ($175)意大利粉配好creamy既 忌廉汁😍卡邦尼意粉最緊要要有煙肉粒粒,佢地重加埋魚籽味道非常豐富,上面加埋木魚好香口👍🏻!🎈Beer Paddle ($140)🍺🍺🍺🍺🍺🍺好多枱都點左,我哋都唔執輸,一於叫返set🥳🥳🥳有6款唔同款嘅啤酒🍻由左至右咁順序開始飲😆6杯,有d果香味,有d 偏甘苦味!女仔
西環手工啤酒😍

大堆頭系列!😋😋😋! 漢堡包好軟熟,先用牛油煎香脆,
🍟🍟🍟薯條係幼切,岩岩炸好!薯仔味好出😽😽
重有松露同茄汁可以點醬食😻!!豐富!

🎈Umami Carbonara ($175)

🎈Beer Paddle ($140)🍺🍺🍺🍺🍺🍺
好多枱都點左,我哋都唔執輸,一於叫返set🥳🥳🥳有6款唔同款嘅啤酒🍻由左至右咁順序開始飲😆6杯,有d果香味,有d 偏甘苦味!女仔都好岩飲😻其中第四杯仲係以 Kennedy Town 命名,勁特別!

現場重有live band ☺️!氣氛好浪漫!!!
而且個場好大!空間感都好好!
2019-11-20 83 瀏覽
喺澳洲留過學嘅我倆,真係好難得先搵到一間咁有澳洲特色嘅餐廳一入到黎,咁cozy嘅裝修,好casual 嘅待應,完全令人好懷念,估唔到哩度嘅啤酒都係自己釀製,好有heart之餘亦有好多口味,我地一黎就嗌左個 tasting set黎試,每款都好有風味,實在令人回味Lemon Lime Bitters 係喺澳洲餐廳好常有嘅飲品,哩度嘅味道同喺澳洲飲嘅一模一樣再講tasting beer plate, 由清淡至濃味,每一種味都有齊晒,每杯啤酒仲有佢嘅詳細介紹,真係好貼心。
burger 大大份,雞扒牛油果嘅餡亦都好足料,好食得黎又幾好健康。重點推介哩度嘅牛扒,份量夠晒大,肉質軟熟,成熟度恰到好處,唔會overcooked,一定要試!
pizza 又一重點推介,芝士夠晒濃,亦夠哂鮮味,pizza 皮亦烤得好脆,薄得黎,亦不乏咬口。
牛肉炒意大利粉,真係炒得好香口,少少辣味,夠晒特別!
最後少不了甜品,真係不得了!甜度較得剛剛好,醬汁夠晒creamy,個蛋糕軟熟又彈牙,加埋面頭嘅脆糖,加埋一齊真係perfect match!
喺澳洲留過學嘅我倆,真係好難得先搵到一間咁有澳洲特色嘅餐廳

Lemon  Lime  Bitters

Tasting  beer  plate
tasting  beer  plate

Chicken  Avocado  Burger

Pepperoni  Pizza

牛肉炒意大利粉,真係炒得好香口,少少辣味,夠晒特別!

Banana  pudding  with  ice cream
Lemon  Lime  Bitters
Tasting  beer  plate
tasting  beer  plate
Pepperoni  Pizza
  • banana  pudding  with  ice cream
  • steak
2019-11-20 60 瀏覽
西環海傍向來有不少美食聚集,奈何自己住等地方跟那兒並不近,很少到那兒,這天男朋友突然提議到那邊逛逛,這樣也好的,順便可以吹吹海風。Little Creatures 就在海傍旁邊,位置一點也不難發現。剛入門口的時候真的有點兒嚇倒了,有大量的外國人在門口,還不知是不是喝醉了🤣裡面的環境大概是走工業風,超像工業大廈的佈局。食物的種類繁多,正適合我這個西餐控有漢堡包、沙律、薄餅、主菜等等,不過要注意價錢有點兒偏貴,食物的質素也算對得起這個價錢的。在這裡食物其實不是重點,啤酒才是,看到餐牌有那麼多啤酒的款式就知道了,當然不嗜酒精的人也可選擇無酒精飲品。這裡好像有好多人點這款Beer Paddle,雖然自己本身不太好啤酒,但還是試試吧。啤酒有6種款式,店員有細心的為我們逐款逐款介紹,是由左邊開始喝起。每一杯都細細杯的,很易喝進口,適合酒量不算很好的人喝,至少喝完也不會醉😂比較特別的是最後兩款,以啤酒來說味道清甜,令我印象深刻,其餘4杯則不會有很苦澀的味道。Carbonara在西餐來說也是必點的吧,就這樣看已經知道份量不少,跟平時的一樣,有不少煙肉。carbonara一定要creamy才夠好吃,這裡

裡面的環境大概是走工業風,超像工業大廈的佈局。

食物的種類繁多,正適合我這個西餐控

Beer Paddle

Carbonara在西餐來說也是必點的吧,就這樣看已經知道份量不少,跟平時的一樣,有不少煙肉。carbonara一定要creamy才夠好吃,這裡的carbonara真的做到了,裡面的忌廉汁和芝士很多,而且也不會太膩,滋味非常十足。
UMAMI  CARBONARA

最近正值減肥時期,需要吃大量的豆類、海鮮等等,所以決定點一份三文魚,三文魚有大量的omega 3,可以為肌膚保濕,還有減少身體炎症功效,所以很多濕疹、關節炎、筋膜炎患者,都透過攝取Omega 3去舒緩狀況。三文魚頗厚,有大量的油脂,三文魚十分軟稔。
TASMANIAN  SALMON

男朋友向來喜歡吃牛肉,在這裡當然也不忘點一份,點了一份肉眼扒,價錢還真不便宜,要$328
不過吃完會發覺值得這個價錢!肉眼扒被燒過的印很明顯,表面有牛油,塗至均勻後會令質感更細滑。牛肉點了五成的,口感算是軟稔中帶點嚼勁,肉汁豐富。
GRAIN  FED  ANGUS  MBS  2+  RIBEYE

最後吃的是焦糖燉蛋,焦糖燉蛋真的不得了,現今的人都很流行「打卡」,這個焦糖燉蛋想必是打卡的最佳之選,燉蛋旁邊的都是乾冰,產生冒大量煙的效果。焦糖燉蛋是我向來在西餐中很愛吃的食物,焦糖面脆脆的,燉蛋的蛋味十分濃厚,不會太過「水狀」,最欣賞它這道菜。
CREME  BRÛLÉE
2019-11-09
Beer Paddle
UMAMI  CARBONARA
TASMANIAN  SALMON
CREME  BRÛLÉE
2019-11-20 70 瀏覽
今日和朋友去堅尼地城房吹吹海風見到這一間很有西式餐廳的感覺內裏佈置了非常多的酒桶 就來个星期天的wewkend brunch 啦!入邊空間超級大 我放多張枱子 感覺像去了歐洲餐廳 因為非常多的外國人 超級有feel~~我們早上沒有吃早餐 叫了超級多東西手工薯條 $75 配上松露醬及番茄醬 新鮮熱辣 非常好吃凱撒沙律 $108 份量夠大夠多 沙律醬下得足夠牛油果醬加墨西哥脆片 $138 三大塊墨西哥脆片 加上滿滿的牛油果醬 內裏還有番茄果粒 好吃!至於主菜則叫了牛扒和蛋 $170 一大塊牛扒和雜菜 牛扒無根 易切早晨全餐 $138 額外加了蘑菇和三文魚 香草香腸好吃 蘑菇份量夠多煎得夠香 還有兩隻煎蛋 蛋汁留在麵包上 配上黑豆吃 十分滿足當然還要叫一些手工啤酒啦!West coast Ipa $88味道偏甜 非常易入口 有少許西柚味Apple Cider $70漂亮的瓶子 非常清新的口味 配上薯條吃一流!這兒食物質素高 環境又正 價錢亦都相宜 好適合黎食個weekend brunch!
今日和朋友去堅尼地城房吹吹海風
見到這一間很有西式餐廳的感覺

我們早上沒有吃早餐 叫了超級多東西

手工薯條 $75 配上松露醬及番茄醬 新鮮熱辣 非常好吃

凱撒沙律 $108 份量夠大夠多 沙律醬下得足夠

至於主菜則叫了
牛扒和蛋 $170 一大塊牛扒和雜菜 牛扒無根 易切

當然還要叫一些手工啤酒啦!
West coast Ipa $88
味道偏甜 非常易入口 有少許西柚味

Apple Cider $70
漂亮的瓶子 非常清新的口味 配上薯條吃一流!

2019-11-20 98 瀏覽
一年前食過一次已經覺得佢好高質,環境好chill,今次約左朋友嚟食下佢嘅Brunch,水準依然好高!◆Summary◇場地好大,裝修狂野又令人放鬆,有種去左美國西部嘅感覺。週末嘅中午食Brunch 就冇得揀翻之前食嘅青口了🙈不過依然冇失望,質素高,推介🥢Avocado Toast 🥢Brewers Burger 🥢Creme Brulee 同埋一定唔少得嘅🍺Beer Paddles ————————————————————◆Beer Paddle◇HKD140必試的招牌‼️六杯手工啤酒色澤香氣味道各不相同又各有特色,有酒體醇厚的,有輕盈清新的🍊有木桶味重的,有隱約帶荔枝味的,仲有一杯竟然飲出左海鮮的味道🦐即使平時唔太飲酒,都絕對可以飲得出每一杯啤酒的特點。◆Avocado Toast◇HKD130滿滿的牛油果🥑熟得啱啱好,軟滑又清香,同Burrata口感好夾,軟韌得來帶些少彈性,再夾雜絲絲奶香🧀搭配埋黑醋汁酸酸地好開胃。最欣賞係Toast, 以為會好硬,竟然好軟熟又煙韌!下次有機會一定要試佢單點嘅酸種包🍞◆Brewers Burger◇HKD165包體鬆軟,牛

◆Summary◇
場地好大,裝修狂野又令人放鬆,有種去左美國西部嘅感覺。

————————————————————
Beer  Paddle

◆Beer Paddle◇HKD140

Avocado  Toast

◆Avocado Toast◇HKD130

Brewers Burger

◆Brewers Burger◇HKD165
包體鬆軟,牛肉煎至5成熟,都幾多汁唔會乾,夾住溶左嘅芝士大大啖超滿足🤤薯條都炸得好脆身,擺耐左都唔覺油🍟

Steak  and  egg

◆Steak and Egg◇HKD170
牛扒都係叫左五成熟,控制得好好,入面仲係粉紅色。牛肉冇甚肥脂,切落去好柔軟,冇筋,調味簡單得來都好凸顯肉味🐮如果可以多少少胡椒同海鹽應該會更加突出

Crime  Brulee

◆Creme Brulee◇HKD85
好靚打卡必備📷煙霧環繞的效果超級吸睛,薄薄一層焦糖脆身,入口即溶,燉蛋綿滑得來唔會太甜,食落去有沉實的感覺又不會太膩。必試‼️

◆Pavlova◇HKD80
芒果雪糕上淋上菠蘿汁🍨以Meringue做底,由上層的冰涼軟滑,到下層的輕盈脆口,口感千差萬別,唯獨最後二者都係入口即溶,歸於同樣的終點💦層次感好豐富的一道甜品,如果甜度稍降會更享受,不過Meringue靠糖支撐結構,大概是不可能減糖的😅
Beer  Paddle
  • Creme brulee
  • Beer Paddle
  • Beer Tasting Paddle
2019-11-20 47 瀏覽
不離地@Little Creatures 地址: 西環堅尼地城堅彌地城新海旁2-5A號五福大廈地下1號舖 電話: 28335611 Cheers sat night . 總於可以放假休息了,去食美食人都開心,因我是不折不扣的吃貨哦!$220 salmon 魚扒,比起其他肉,魚扒更好味,點上一份肉嫩唔乾身的三文魚扒。$138 nicoise salad tuna,boiled egg 伴橄欖油醋dressing ,粉紅色1成熟吞拿魚好軟腍,仲有熟度剛剛好的水煮蛋,沙律在任何時候都是美妙易入口$88 cauliflower 你知啦在keto 界 cauliflower 多變有蓋低卡低carb ,一細碟食完好飽架啦$168 pork ribs,是哦,醃得入味酸酸甜甜架醬汁,是小妹最愛大大啖食架主菜,有時用手拎起連骨啜Cream burlee $85 以滑為重點,heavy cream 加蛋同糖,面加燒層脆身焦糖塊。滑到胃中好味到如上了天堂呢,問你死味有特式手工啤酒西,越飲越精架啤酒發好人仕可以一試,可惜我對酒敏感。
不離地@Little Creatures

電話: 28335611

2019-11-19 54 瀏覽
We happened to visit grandma in the morning and that is excatly perfect time for a good brunch after all week long hard work. So here we are!We ordered an iberico ham egg benedict with a fresh Lime lemon soda. The egg is jus like a lava coming out slowly and taste undoubtedly great with the ham. The veal bun is fine and we appreciate much more on the fries with truffle sauce😂😎Will definitely come back for dinner next time and taste their craft beer! Cheers
今個星期日想好好拍個拖浪漫下, 突登上網搵下有咩好餐廳chill下~ 見到依間係堅離地城海旁隔離既一間手工啤酒餐廳, 見評價唔錯, 又係海旁諗住食完飯可以浪漫下, 所以就打黎book定位~ 堅尼地城站落車5分鐘都唔洗既路程就到啦, 入到去第一眼係見到bar枱入面有幾個靚仔店員之後就係一排排既酒桶, 釀酒器, 直頭成間釀酒廠咁, 已經感覺好特別同有點點既期待~ Beer Tasting Paddle一次過試哂6款唔同酒精濃度, 苦味, 色澤, 果香, 甜味既手工啤酒, 係酒既後面放有卡片詳細說明, 好detail! 試左中意邊款先再order, 當中有花香味, 有苦d有清d, 我就最中意Bright Ale(Tropical & Fruity), 飲落有淡淡果香, 好岩女仔飲NICOISE Salad好靚既Seared Tuna, 表面輕輕用高温烘過, 肉仍然保持嫩粉紅, 水煮蛋好滑, 簡單用上橄欖酒黑醋, 清新又好味。Stir-Fried Beef Spaghetti意粉炒得好香, 醬汁沾滿意粉而且好平均, 見到佢係用chlli sauce所以揀佢因為我地都中意食辣, 確實佢炒得好惹味

Beer Tasting Paddle

NICOISE Salad

Stir-Fried Beef Spaghetti
意粉炒得好香, 醬汁沾滿意粉而且好平均, 見到佢係用chlli sauce所以揀佢因為我地都中意食辣, 確實佢炒得好惹味! 仲用左kale令到口感更加豐富

Rib Eye
叫左medium rare, 哩塊rib eye不得了, 軟腍之外一切落去非常juicy, 跟左燒汁但個人認為原汁原味已經夠哂香係最好食。另外有烤過既串茄同薯仔, 份量同味道都配合得好好

Brownie
Apple Pie
一早已經諗定要食兩個甜品, 因為之前上網搵佢既時候已經見到佢d甜品好吸引, 真係無令我失望, Brownie用鐵pan上, 店員係面前淋上朱古力醬, 落係鐵板既醬滾到起pop, 落係雪糕上既醬則即時結凍變成一層朱古力脆皮, 幼滑雲呢嗱雪糕, 朱古力脆皮, 濃厚brownie, 熱朱古力醬, 同時放入口, 味覺同視覺都有多重享受, 必定要試下

蘋果批亦非常好食, 面頭一球雲呢嗱雪糕, 酥皮做得酥脆, 入面好多蘋果肉, 十分香甜
超中意依兩個甜品!

好滿足既一餐, 由啤酒到甜品都好出色, 唔黎食飯既話, 飲下酒叫個甜品傾下計relax下都好適合, 男朋友都話好正, 絕對會再黎
2019-11-16 56 瀏覽
同朋友堅地城飲下啤, CHILL 一 CHILL叫左一SET BEER TASTING PADDLE, ​每種酒都有其獨特香味, 有清新有濃烈 original pils易入口,好香bright ale tropical, 有果香,aftertaste 強pale ale hoppy 酒精最強kennedy town brew 香味最強rogers' 黑啤​口感​甘醇, ​好滑kennedy town ipa最濃烈, ​苦感回味綿長grain fed angus mbs 2+ ribeye, 10OZ的​安格斯穀飼牛, ​保留肉汁,再炭燒至微焦,入口非常 Juicy,而且鬆化之餘仍保持嚼口感,牛肉味濃得來帶餘韻。steamed mussels, 份量非常之多, ​肉质新鲜,​口感​滑嫩,搭配煙熏味且​口感​微甜的啤酒,與青口 的海水氣息完美融合, 醬汁好惹味, 配2塊有TOAST, 浸一浸醬汁黎食, 吸收醬汁精華, 滋味無窮roasted beetroots salad, ​紅菜頭為沙律添上鮮豔的紅色, 羅馬生菜, 則能豐富整道沙律的​口感​,香 橙好鮮甜, 仲有檬皮, 各取長處
同朋友堅地城飲下啤, CHILL 一 CHILL
pale ale hoppy 酒精最強
kennedy town brew 香味最強
rogers' 黑啤​口感​甘醇, ​好滑
kennedy town ipa最濃烈, ​苦感回味綿長

2019-11-15 66 瀏覽
星期六晚同屋企人想好好relax一下,我地去左堅尼地城一間西餐廳到食晚餐。呢間餐廳好大好寬闊,好有外國餐廳既感覺。呢間餐廳既手工啤酒好出名,喺餐廳入面可以見到大大個既釀酒桶。我地點左beer paddle, 一set有6杯唔同口味既啤酒,總共先$140,好抵!我地點左個凱薩沙律,沙律唔會dry之餘仲好新鮮!另外,我地點左兩個主菜,分別係5成熟既西冷牛排同埋barramundi(一種澳洲既魚)。牛排好香同juicy。魚肉亦都好嫩滑!最後,當然要食埋甜品啦,我地點左cream brûlée 同埋chocolate brownie,呢個係我食過最好味既brownie,配埋hazelnut 既gelato,完美啊!

我地點左個凱薩沙律,沙律唔會dry之餘仲好新鮮!

2019-11-14 62 瀏覽
朋友喺手工啤愛好者,呢日就帶我嚟試吓呢間澳洲過江龍餐廳內自設釀酒設備,非常專業Beer PaddleOringal Pilsner 滲出陣陣啤酒花香同時保持著輕盈清爽的特性Bright Ale 口感清新而均衡,結合溫和的麥味與濃郁果味的啤酒花帶出清爽口感Pale Ale 具柑橘及桃香,而獨特的麥芽味能平衡啤酒的苦味Kenny Town Brew 是為香港特別調製,季節限定款式,帶烘烤煙燻味,口感溫和甘苦Roger's Beer 濃厚帶輕淡的焦糖麥芽味與香滑的口感Kenny Town IPA 帶有濃烈啤酒花香及柑橘味,帶茴芹的辛辣口感,亦有綿長的回甘作結Pork Belly Tacos 豬腩肉切粒,肥瘦均勻,脂香豐腴,以燒烤醬醃製,出色惹味,配埋墨西哥捲餅作餅底,滿口滋味Sticky Pork Ribs豬肋骨以香辣海鮮醬醃製後烤焗,外層微焦內裡軟嫩多汁,而且切件上枱,十心貼心Angus Beef Slider安格斯漢堡扒用澳洲草飼牛肉搓成,肥肉不多,以牛油法包夾住,再配埋松露蛋黃醬及醃青瓜,味道鹹鮮有致Mediterranean餅底薄而香脆,充滿麥香,餡料以茄子蒜泥醬配搭酸奶芝麻,非常健
朋友喺手工啤愛好者,呢日就帶我嚟試吓呢間澳洲過江龍

餐廳內自設釀酒設備,非常專業

Pork Belly Tacos

Sticky Pork Ribs

Angus Beef Slider

Mediterranean

餅底薄而香脆,充滿麥香,餡料以茄子蒜泥醬配搭酸奶芝麻,非常健康

Nicoise Salad

吞拿魚以火輕炙,內裡仍然粉嫩,配埋鯷魚及流心水蛋,仲有爽嫩的沙律菜和醒胃的紅酒醋汁,是不錯的前菜

Pulled Pork Buiger

手撕豬肉漢堡豬肉撕得幼細醃醬惹味,配埋香脆薯條及松露蛋黃醬,鮮香惹味

Miami Carbonara

鮮甜的蟹肉配埋鹹鮮油潤的伊比行亞風乾火腿,鮮香有致,而意粉則硬度適中

Grain Fed Angus MBS 2+Ribeye

穀飼安格斯肉眼扒,油花細緻均勻豐腴,肉質軟腍

Chocolate Walnuts Brownie

布朗尼蛋糕外層微脆,內裡濕潤綿密,配搭朱古力雪糕,味道一流

Pavlova

蛋白脆餅香甜鬆脆,配搭芒果雪糕感覺無咁甜膩
2019-10-19
1K
Little Creatures is an Aussie based Craft Brewery and Restaurant, featuring an excellent selection of fresh beer from tank to tap. The beer paddle is a must-try and it is great for those who want a taste of multiple brews at the same time.We came here for Sunday brunch, and when we stepped in, we were greeted with an industrial, rustic atmosphere with six gigantic brewery tanks that had its very own charisma.  Eggs Royale (HK$98)A delightful smoked salmon egg Benedict is perfect for a lazy Sunda

Eggs Royale (HK$98)

Eggs Royale

A delightful smoked salmon egg Benedict is perfect for a lazy Sunday Brunch and it really is a dish to indulge in.
Eggs Royale

Pork Belly Sandwich (HK$145)

Pork Belly Sandwich

Ciabatta sandwiched with pork belly, rosemary aioli, rocket and pickled onion ... and more frites.
Pork Belly Sandwich

Grass Fed Ribeye (HK$310)

Grass Fed Ribeye

The dish serves up a 300g grass fed ribeye with salsa verde, cheese potatoes and vine tomatoes.

Beer Paddle (HK$140)

Beer Paddle

For beer lovers, you can explore the flavours with this beer tasting paddle, a 100ml pour of six beers.  The tasting set included: Pale Ale, Original Pils, Bright Ale, India Pale Ale, Rogers’ and Seasonal House Brew.
Beer Paddle

Iced Chocolate (HK$45)

Iced Chocolate

(Brunch available on Saturday, Sunday and Public Holidays from 8am-4pm)
2019-09-29
Grass Fed Ribeye
Iced Chocolate
以文字及影像搵食的人,寫得好與不好是一回事,自我感覺良好是基本行業教條,所以當作家遇上可以用文字強烈表達對手工啤酒的喜愛-【Little Creatures】,就如童話中餓壞了的小孩,巧遇糖果屋,哪能停步?不同處是小孩希望平安歸來,而我們則樂於終身囚禁,或許原因之一是巫婆尊容有欠得體,但【Little Creatures】 則沒此問題了。走遍香港角落🇭🇰位於堅尼地城-西環海傍既【Little Creatures】門口好大,環境好似好relaxing。入到去感受到佢地對手工啤酒的熱愛,這一刻我都希望能成為其中的一份子。Hops, hops and more Hops.內裡空間大到烈得之了,環境很寬敞,門口少量位置,直入少少左邊有一排沙發座,再入面都係空間感十足,如果人數8-12個都可以被安排坐在長桌,幾多人都唔係一個大問題。好啱叫杯啤酒同朋友慢慢享受。很喜歡這兒環境的特色,大大的啤酒釀製氣氛,成個迷你既酒廠係我面前。由0到100,如何製作生產都可以慢慢去了解,😍咁記有個Gimmick: 「The Brew Process : 10Step」。餐廳內有幾個大啤酒tank,有啲裝住【Litt

很喜歡這兒環境的特色,大大的啤酒釀製氣氛,成個迷你既酒廠係我面前。由0到100,如何製作生產都可以慢慢去了解,😍咁記有個Gimmick: 「The Brew Process : 10Step」。餐廳內有幾個大啤酒tank,有啲裝住【Little Creatures】自家啤酒,Happy Mode已啟動了。

餐枱放有呢本小手冊,可以慢慢認識不同的啤酒特性。

但我相信凡事有類似主題或中心思想般的東西,總比較漫無目的好,在「形而」更強調的是品味。對我來說,「品味」就是「選擇」及「判斷」。Opening點了幾款酒,當然服務員推介會更好,雖然牆上都有唔同既推介。但係我決定「選擇」非常接受的。Menu都因為好吸引!

Beef Paddle $140🍻每款100ml,兩個人就啱啱好。
呢個簡直超好Service,店員會逐個逐個介紹同形容,侍應講英文但係你會完全明白作既講解,真係一間好西式嘅餐廳。BTW可以試晒六款口味,好抵飲! 重點是六杯啤酒份量都樂多,但整體都易入口,好飲!
其中6款啤酒可以一次過試晒, 每款苦味、甜味,入口,After Taste都唔同,幾有趣!

🔹Beef Paddle $140左起…🍻
👉🏻Original Pils Hoppy & intense
4.6% IBU40 EBC10
👉🏻Bright Ale Tropical & Fruity (Top one)
4.5% IBU30 EBC13-----呢杯真係推介...Tropical & Fruity,男同女都樂難抗距到...EBC13,成件事好LIght!
👉🏻Pale Ale Hoppy Balanced & refreshing
ABV5.2% IBU:36 EBC20
👉🏻Kennedy Town Brew :
Style Seasonal Fun Beer (出面買唔到)-----呢杯都真係都推介,首先係【Little Creatures】既 Seasonal Fun Beer,出面買唔到,但味道好出色,偏甘香,聞落充滿花香味。都係比較甜既!!
👉🏻Rogers Smooth Balanced & refreshing
ABV3.8% IBU24 EBC:35
IPA Rugged Bold (出面買唔到) -----IPA既 top one 呀,相信好多人都會喜歡既,不過我覺得味道稍稍太甜,但由頭到尾都好s Smooth,又Long tasting。幾特別。
Beef Paddle

💕「Fancy A Specific Beer: Let One of our creatures know, maybe it will be our next Brew!」

試晒成Set,優質質量真係無可置疑,亦都相信讓不少啤酒愛好者愛上精釀啤酒。因為從輕啤酒到重啤酒,喜歡水果味的喜歡重烘培味的,不同質地也有。同行朋友超鍾意呢度啲啤酒,就決定買唔同款既番屋企慢慢嘆,澳洲運過黎既款相當不錯呢。

在這個陶醉同悠閒既氣氛下,晚飯時間點了幾款食物
🙋🏻‍♀️Order Food:
▪️Salads:Nicoise Salad 🥗 $138
▪️Main:Grass Fed Striploin 10oz $285
▪️Share a little: Mushroom Tacos 🌮 $110
▪️Pizza:Mediterranean $135
▪️Desserts:Banana Toffee Pudding $85
🔹Salads: Nicoise Salad 🥗 $138
Think salad is boring? This classic French Niçoise salad is full of flavour and texture, perfect for popping in my dinner time.驚喜地有水準...

表面有Seared tuna,boiled eggs,tomato,green beans,少量果仁碎,蔬菜好新鮮,加一點沙律汁、red wine醬汁令到食落口不油膩,十分開胃。Discover this salad from around the globe —it's filling, fabulous and packed with vegies.
Nicoise Salad

🔹Main:Grass Fed Striploin 10oz $285
Perfect for grilling whole and carving. This is one of our most popular items, Always a favourite for its great taste and tenderness!肉味濃郁程度太高了吧,5成熟,表面烤到香脆美美但做到裡面依然充滿肉汁 。肉質與脂肪比例均勻!Nice!

Grass Fed Striploin 10oz

伴隨左baked potatoes ,更加飽肚,同埋滿足感提昇晒呀!!Striploin正!

Grass Fed Striploin 10oz

🔹Share a little: Mushroom Tacos 🌮 $110
一客tacos配啤酒,真係無敵架!
推薦松露蘑菇,略帶辛辣但同時又好像較健康,蘑菇味好香,加少少青檸汁落去感覺仲更fresh。
Mushroom Tacos

The perfect taco...that just so happens to be vegetarian and vegan!

🔹Pizza: Mediterranean $135
名符其實的薄批,厚度剛剛好,薄餅燒得也剛剛好不是又焦又脆那種就是Pizza蠻有口感的,中間部分還帶點點鬆軟。
Mediterranean

聞到好香餡料味道,加上內裡芝士,試完一塊後實在太好味!半個都唔夠喉。
Mediterranean

🔹Desserts:Banana Toffee Pudding $85
店員無介紹錯,100分好食!Including Cheese cream,入口唔膩又有層次感。
Banana Toffee Pudding

A lovely, warming banana sponge pudding with warm toffee sauce.

仲有埋雪糕,冷暖交融,好味到Happy Ending既幸福感。整份餐的水準中上上上上的...
Banana Toffee Pudding

肚餓? 口渴?來喝一杯吧!不要做那些腦袋裝備了種種詞彙,但心裡卻沒有什麼屬於自己感受的人,沒有用心去了解和溝通,只會停留在非常淺薄的層次,沒法進行選擇及判斷。所以一杯好既手工啤,同有水準既食物真係Take a good break for me...成晚真係坐得十分舒服,Keep住狀態都係Happy Mode。
豐富味道既釀酒廠,呢度比我係感受到獨一無二,好鍾意呢種熱誠既感覺,【Little Creatures】同所有人分享。釀酒廠採取開放、透明的態度,毫不遮掩保留,做到真正隨時樂於歡迎Anyone come to join their精釀啤酒既世界。Like It!
星期一到星期五 11.30am-11.30pm
星期六,星期日和公眾假期 8am-11.30pm
Banana Toffee Pudding
  • Kennedy Town Brew
  • Rogers Smooth Balanced & refreshing
  • Bright Ale Tropical & Fruity
2019-11-11 31 瀏覽
西環有一間西餐廳入邊嘅裝修非常特別,有一排係以釀酒平瓶擺放喺店舖當眼嘅位置,而呢啲絕對唔係裝飾品,而係真係釀酒嘅地方,可以咁近距離見到釀酒嘅語氣,真係特別興奮嚟到呢度絕對唔可以錯過嘅係呢七杯嘅手工啤酒,味道由淡至濃,顏色亦都好似特意排列過,作為餐前酒,亦都係唔錯嘅選擇主食方面我哋叫咗Umami Carbonara,呢個卡邦尼意粉面頭鋪滿蟹肉、三文魚子、巴馬火腿,鮮甜嘅蟹肉同埋吹波波嘅三文魚子令到呢個意粉好有層次另外我哋叫咗barramundi,呢一個係一個煎魚,魚皮煎得非常香口,而且魚肉更能夠保持最嫩滑水平,旁邊更有檸檬汁可以自由配搭,個人推薦加入檸檬汁,因為檸檬能夠帶出魚的鮮味!之後我哋仲叫咗一客steamed mussels,呢一個青口份量真係超級多,超過10多隻青口喺入邊而且後面更配有法式麵包 甜品方面我哋揀咗法式焦糖燉蛋,呢個甜品真係好吸睛,因為店員會將乾冰倒入甜品的碗內,當乾冰揮發的時候呢一個場景同仙境一樣,就係打卡嘅好時機呢度嘅食物質素相當唔錯,如果再有機會我都想再嚟品酒同食晚飯

呢度嘅食物質素相當唔錯,如果再有機會我都想再嚟品酒同食晚飯
2019-11-10 36 瀏覽
Happy sunday 天氣晴朗,有陣陣微風,閨蜜帶我去飲手工啤酒, 本身唔係太喜歡飲啤酒, 但我鍾意食,咁佢飲啤,我就食嘢啦😂從地鐵堅尼地城站落車, 向海旁風向走,沿途都有好多特色食店、酒吧, 好似置身於赤柱, 不過呢度舒服啲冇咁多人👍這間係來自澳洲嘅餐廳 ,入到去右手邊有好多大型製啤酒容器, 平時係旅遊節目就睇得多,今次就可以親眼睇到啦🤭來個Weekend Brunch 先😋-Beer Paddle$140.00🍺~ 又唔係貴喎🤭有六款100毫升,嘅手工啤酒, 有埋卡紙圖文並茂介紹每隻啤酒嘅特色, 雖然啤酒唔係我杯茶, 但我也忍不住同閨蜜share一杯帶有花香同另一杯果香嘅酒🍻-Breakfast Pizza$125.00🍕- 薄批、脆底 、火箭菜、芝士加埋風乾火腿, 味道濃沃,鹹香味十足, 係送啤酒嘅良伴😋-Avocado on Toast$130.00🥑~ 牛油果、蕃茄、芝士, 食物冇乜調味, 只係用咗香醋, 可以食咗本身食材嘅味道,very good~❤-Roasted Beetroot Salad$108.00🥗~ 本來飽飽哋,但見到這個, 紅紅綠綠,紅菜頭、幾款新鮮嘅蔬

來個Weekend Brunch 先😋

-Beer Paddle$140.00🍺

-Breakfast Pizza$125.00🍕

嘅良伴😋

-Avocado on Toast$130.00🥑

~ 本來飽飽哋,但見到這個, 紅紅綠綠,紅菜頭、幾款新鮮嘅蔬菜, 仲有烘到好脆口嘅榛子,胃口返曬嚟😆

-Pavlova$80.00

~ 賣相好靚,菠蘿乾果片, 芒果雪糕, 好滑、好好味❤❤

👩‍⚖ 工業風裝修,空間感大, 給人一種放鬆、勁有渡假嘅feel,食物高汁, 難怪坐落冇耐 就full 曬,有人排隊等位la😎

2019-10-27