2020-01-05 515 瀏覽
最近迷上了手工啤,因此愛酒同事帶我們去一間他不時的的酒吧。聽他說有很多手工啤酒,食物質量也不錯。Beer paddle會不時調整讓客人可一次試不同口感的手工啤酒。會有店員介紹每款啤酒,而且也有印卡讓大家自己看。左1的味偏清香,帶點果香味適合女生喝。2是清中有點苦澀,後勁帶點甘甜。3重麥味偏香;但又不會太烈。4跟一較接近,清香而易入口。5則是有可樂味,偏甜,後勁帶點澀。最後右邊第6杯重麥味,很香濃帶澀。我們點了前菜是椰菜花,上邊淋了帶點花生香,椰菜花煮得軟硬適中,挺鮮甜。這個炸魚塊炸得相當好,外皮香口鬆脆,魚肉很大塊,點醬後吃很惹味。青口也很新鮮,醬汁很香濃點麵包也好好吃很搭配。然後青口肉厚也煮得很香軟。最後主菜是扒,同樣是很大一塊,配有不少薯菜。牛的質量不過不失有正常水準,薯菜則非常清甜很好吃。甜品有驚喜,是非常傳統的焦糖燉蛋,蛋因是蒸出來所以水分很足,很滑身。這個力推,很好吃!朋友點的另一甜品也不錯,香脆裡頭又熱中帶軟的質感很讚。

朋友點的另一甜品也不錯,香脆裡頭又熱中帶軟的質感很讚。

2020-01-03 504 瀏覽
Little creatures最出名一定係佢哋既自家製手工啤酒,出面餐廳有啲都有得買。地方好大幾好坐,近海邊,但唔係睇景既。其實都唔係第一次黎,黎親就係想chill下,飲杯啤。食個lunch唔想太heavy(明明已好heavy),有次dinner叫過steak覺得煎得唔太好,今次就叫咗caesar salad($108)同 Brewers burger(好似係,已一段時間無印象😂)($165)沙律菜幾新鮮,都幾大盤,價錢黎講都算係咁既。burger幾不錯,大大份,有芝士,生菜,bacon咁,patty都juicy。burger較上一次既steak好味。薯條幾乾身,新鮮熱辣。嚟呢度當然係要飲返杯,啤酒其實我都唔太識飲😂😂😂不過試過既都幾香酒花味,又夠凍,係不錯既。假期係要飲返杯先係㗎嗎!

假期係要飲返杯先係㗎嗎!
2019-12-19 574 瀏覽
因為男朋友鍾意飲啤酒🍻所以去咗主打來自澳洲嘅特色手工啤酒嘅【Little Creatures】🍺Beer paddle(6 shots) $140 一次過可以試晒六款手工啤酒🍻由淡到酒精濃度較高都可以試哂Waiter 好細心介紹六款啤酒😍🐮Grass Fed Striploin 10oz $285🐮Grass Fed Angus Ribeye $385好正 ❤️牛扒一啲都唔老煎到恰到剛剛好❤️肉質一流而且好juicy🍴Steamed Mussels $185有驚喜😍 啲青口煮得好入味而且入邊放左啲香腸一齊煮令味道更有層次🐔Crispy Chicken $128份量都幾大份而且炸得幾鬆脆又唔會太乾用嚟送啤酒😍就一流🍮Creme Burlee $85呢個必食‼️上檯時霧曬煙,打卡一流又好睇又好食😍😍😍🌆呢度個環境幾chill 而且有註場DJ可以隨時點你鍾意嘅歌好正,好啱一大班人嚟happy friday 一齊chill 下同啤一啤下🥳
因為男朋友鍾意飲啤酒🍻

而且炸得幾鬆脆又唔會太乾
用嚟送啤酒😍就一流

🍮Creme Burlee $85
呢個必食‼️
上檯時霧曬煙,打卡一流
又好睇又好食😍😍😍

🌆呢度個環境幾chill
而且有註場DJ可以隨時點你鍾意嘅歌
好正,好啱一大班人嚟happy friday
一齊chill 下同啤一啤下🥳
2019-12-04 428 瀏覽
呢個星期特別倦 公司好多野做,終於!爬至去我心愛嘅星期六曰,一定要好好放鬆善侍自己,上星期見facebook有個fd po手工啤好正而且見d相環境唔錯,一於去試吓先!平時好少黎西營盤呢區黎到至發覺原來都幾幽靜~一入到去 就見到一排大大個銀色嘅練酒筒,同酒筒,自家製手工啤我黎啦!嘆個靚tea先,Menu有各種唔同嘅手工啤 花多眼亂,小食,pizza,甜品都好多選擇!既然花多眼亂 心大心細倒不如試一set6杯細啤酒,慢慢細嚐下每種都有獨特的啤酒香麥香!男士同女士嘅口味都會唔同架!炸得好好嘅炸雞!仲要大件夾抵食!份量比起一般多,真心必點!雞件炸得鬆脆,一d都唔厚粉,入面嘅雞肉keep住juicy嫩滑,配上泰式嘅醬,酸酸甜甜冇膩感!好正!迷你Burger X3小件入面嘅漢堡好有牛味,漢堡唔會煎得太乾,雖然看似迷你,但份量都唔少架!辣肉腸Pizza黎到黎新鮮熱辣架!薄㧗底加上面面芝士同辣肉腸,味道不錯!冰凍雪糕放喺暖暖嘅Brownies 上面凍熱凍熱嘅口感好好,一啖一啖香濃朱古力味嘅brownies 沾上一啖又一啖vanilla 雪糕,仲不時咬到鬆化合桃Yummy yummy!
呢個星期特別倦 公司好多野做,
終於!爬至去我心愛嘅星期六曰,
一定要好好放鬆善侍自己,
上星期見facebook有個fd po手工啤好正
而且見d相環境唔錯,一於去試吓先!
平時好少黎西營盤呢區
黎到至發覺原來都幾幽靜~

一入到去 就見到一排大大個銀色嘅練酒筒,
同酒筒,自家製手工啤我黎啦!

嘆個靚tea先,
Menu有各種唔同嘅手工啤 花多眼亂,
小食,pizza,甜品都好多選擇!

既然花多眼亂 心大心細
倒不如試一set6杯細啤酒,
慢慢細嚐下每種都有獨特的啤酒香麥香!
男士同女士嘅口味都會唔同架!

炸得好好嘅炸雞!仲要大件夾抵食!
份量比起一般多,真心必點!
雞件炸得鬆脆,一d都唔厚粉,
入面嘅雞肉keep住juicy嫩滑,
配上泰式嘅醬,酸酸甜甜冇膩感!
好正!

迷你Burger X3小件
入面嘅漢堡好有牛味,
漢堡唔會煎得太乾,
雖然看似迷你,但份量都唔少架!

辣肉腸Pizza
黎到黎新鮮熱辣架!
薄㧗底加上面面芝士同辣肉腸,
味道不錯!

冰凍雪糕放喺暖暖嘅Brownies 上面
凍熱凍熱嘅口感好好,
仲不時咬到鬆化合桃
Yummy yummy!
同朋友weekend去西環海旁一間食澳洲菜嘅西餐廳chillchill,朋友之前食過話好好味,呢晚就帶我嚟試!餐廳環境好大,空間感十足。👁‍🗨Beer Paddle $140呢set澳洲特色手工啤,分別有六款,叫一set可以試哂六款👍🏻味道由淡至濃,各有特色。👁‍🗨Steam Mussels $185青口肉質彈牙,蒜香十足,味道鮮甜,連伴碟嘅麵包都好香脆!👁‍🗨Carbonara Pasta $175卡邦尼醬汁濃郁,濃稠度剛好,均勻掛滿每條意粉上,面層嘅三文魚籽份量多,咸鮮味十足。👁‍🗨Ribeye $328牛扒肉質軟腍,牛味香濃,油脂甘香十足。👁‍🗨Chocolate $45朋友今日有啲感冒唔飲得酒,所以叫咗杯熱朱,點知佢地嘅熱朱都好好飲,味道香濃,口感幼滑。👁‍🗨Apple Pie $80份量都唔細!外層酥皮鬆化,入面嘅蘋果肉香甜軟腍,果味香濃。👁‍🗨Creme Brûlée $85都好大碟,仲有強勁嘅煙霧效果,蛋味香濃,好滑溜,賣相仲好靚🥰

餐廳環境好大,空間感十足。

👁‍🗨Beer Paddle $140
👁‍🗨Steam Mussels $185
青口肉質彈牙,蒜香十足,味道鮮甜,連伴碟嘅麵包都好香脆!
👁‍🗨Carbonara Pasta $175
👁‍🗨Ribeye $328
牛扒肉質軟腍,牛味香濃,油脂甘香十足。
👁‍🗨Chocolate $45
👁‍🗨Apple Pie $80
份量都唔細!外層酥皮鬆化,入面嘅蘋果肉香甜軟腍,果味香濃。
👁‍🗨Creme Brûlée $85
2019-11-28 369 瀏覽
Little Creatures 坐落西環網紅咖啡店隔壁, 以往遊人如鯽會看到來打卡和人龍在門前聚集。如今街上冷清了,坐在面向街上的角落,眺望藍海迎著徐徐海風更閒恬。這裡的craft beer馳名,店內佇立了幾個巨型酒桶和tap,我們這次點了白酒和Latte,味道不過不失。下次一定要試試這裡的beer。Truffle hand cut fries沒有拍照,可惜了!這個fries令人眼前一亮,身材剛好,不太幼身又不像薯角般壯健,咬下去沒有過盛的油炸味,也不會有沒有熟透的生薯仔味。蘸點truffle醬, 新鮮的薯仔美味就在炸得香脆的外表下爆發開去了!

Truffle hand cut fries
2019-11-17
2019-11-27 371 瀏覽
今日本來係同朋友食生日晚飯但而家局勢動盪,都冇乜心情慶祝加上屯門牛擔心夜晚冇車返歸,於是決定改食TEA晏就兩點半嚟到,已經七成滿,好彩有卜位當中不少係外國人係到好HIGH咁HAPPY HOUR緊係到好認真諗緊食咩既時候, 有個WAITRESS行過嚟似催我地落單我地話等多陣先,佢就黑面離開都令人幾無奈ROASTED BEETROOT SALAD $108前菜食個沙律健康一下值得一讚係紅菜頭同鮮橙真係幾清甜同幾FRESHLEMON DRESSING酸酸地幾開胃,又有脆脆地既NUTS增加口感如果唔想咁悶成日食CAESAR SALAD,可以揀呢個CHICKEN & AVOCADO BURGER $145呢個BURGER有D FAILED,因為雞肉口感都幾"鞋"同埋牛油果係蓉狀,但個人就鍾意一塊塊BURGER可以SKIP呢款,但跟機既薯條幾好食HAND CUT FRIED $75本嚟諗住叫甜品,但BURGER個薯條好好食下酒真係一絕,決定棄甜品追加薯條薯條炸得夠乾身夠脆,仲有邪惡既松露蛋黃醬,無得輸WEST COAST IPA(右)  $88飲落味道幾清新,果味突出,幾啱啤酒新手既女仔FORGO
今日本來係同朋友食生日晚飯
但而家局勢動盪,都冇乜心情慶祝
加上屯門牛擔心夜晚冇車返歸,於是決定改食TEA

晏就兩點半嚟到,已經七成滿,好彩有卜位
當中不少係外國人係到好HIGH咁HAPPY HOUR緊

我地話等多陣先,佢就黑面離開
都令人幾無奈

ROASTED BEETROOT SALAD $108
前菜食個沙律健康一下
值得一讚係紅菜頭同鮮橙真係幾清甜同幾FRESH

如果唔想咁悶成日食CAESAR SALAD,可以揀呢個

CHICKEN & AVOCADO BURGER $145
呢個BURGER有D FAILED,因為雞肉口感都幾"鞋"
同埋牛油果係蓉狀,但個人就鍾意一塊塊
BURGER可以SKIP呢款,但跟機既薯條幾好食

HAND CUT FRIED $75
本嚟諗住叫甜品,但BURGER個薯條好好食
下酒真係一絕,決定棄甜品追加薯條
薯條炸得夠乾身夠脆,仲有邪惡既松露蛋黃醬,無得輸

WEST COAST IPA(右)  $88
飲落味道幾清新,果味突出,幾啱啤酒新手既女仔
FORGOTTEN TOAST(左) $68
顏色係深色少少既琥珀色,有少少煙燻味,部長我就鍾意呢款

LUNAR WHITE ALE $35(beer of the week)
呢個係今個星期既BEER OF THE WEEK
平原價接近一半既價錢,咁抵就要試下

呢款啤酒成份有芫荽,令人有啲卻步
因為部長我都唔鍾意芫荽陣味
但飲落冇乜芫荽味,係after taste有少少,可以接受
但如果真係好憎芫荽陣味就唔建議試了
2019-11-26 281 瀏覽
近期放假都唔可以四圍去, 只好約埋D朋友去飲杯野, 食個早午餐, 優休閒閒咁過星期日,食完野就早啲返屋企hea下囉,我哋今次一行四人中午時間就要飲到醉醺醺,我哋嗌左兩set Beer Paddle, 一set Beer Paddle有六個口味,六個味都有唔同嘅感覺,我覺得呢間餐廳最特別嘅地方就係佢所有啤酒都係新鮮製造,香港製造,令我哋不知不覺都飲咗好多, 我哋仲叫咗好多嘢食返嚟陪啤酒,叫咗我BB最鍾意嘅凱撒沙律(Caesar Salad),都係非常新鮮嘅羅馬生菜配即磨芝士片, 另外我哋又叫咗牛扒(Steak & Egg)揀左半成熟,牛扒仲有兩個德國腸配啤酒一流,另外我哋仲叫咗一個Vegetarian Breakfast, 個麵包好新鮮外脆內軟好好味, 再配埋隻半熟蛋真係一流,另外我最欣賞嘅就係佢嘅Warm Brownie,朱古力味非常之龍仲要額外比多一平朱古力醬林喺雪糕同Warm Brownie嘅上邊,真係食過返尋味。
  • Beer Paddle
2019-11-26 229 瀏覽
今日約咗三五知己去食飯,揀咗我個friend樓下嘅呢間啤酒工場,場內好有feel好多制啤酒嘅儀器喺度,我都見到有好多外國人坐喺度飲下啤酒食下野,嚟到呢度一定唔少得一定要叫一set啤酒啦,我哋除咗叫啤酒之外當然有唔飲酒嘅朋友我哋另外叫咗啲Mix Juice比佢哋飲,都做得好好、好新鮮。咁我哋叫咗一個R. Beetroot Salad Override Price紅菜頭香橙沙律,個味道好清新好特別一下就俾我啲朋友食晒啦, 另外仲叫咗一個牛肉餡的麵包配薯條,個薯條熱辣辣好香脆仲有少少嘅調味,另外個Open Food iberico Ham牛肉都好林切左薄片好好味,另外我哋仲帶咗一啲甜品,有一個綜合嘅ice cream,每一個味都好香濃有芒果味雲呢拿味朱古力味全部都食得出係自家製嘅,另外我哋仲帶咗一個菠蘿芒果蛋白脆餅,我班朋友仔非常讚賞佢呢個脆餅做得好正宗
2019-11-25 256 瀏覽
朋友住在堅尼地城,平時他都鐘意周圍飲飲飲食食,今次他帶我來到處他家附近的酒吧見識下,未入店已見到有些外國人圍在一起飲酒,氣氛很熱鬧☺️ 整間酒吧富有工業風,主要以木色為主,旁邊有很多大酒桶,氣派十足!大部份店員和客人都是外國人,彷彿身在外國😂——————————🔹Fish and Chips 炸魚薯條 $180這個炸魚薯條分量非常多,有兩大塊炸魚,外脆內軟,魚肉厚且多汁,絕對不是平價魚柳;薯條熱辣辣炸起,旁邊還有番茄醬和沙律醬,分量足夠三四人一齊食!🔸Carbonara 卡邦尼意粉 $175卡邦尼意粉有點乾,食起來不creamy亦有點淡...幸好有魚子,輕輕一拮,鮮鹹的汁隨即爆出來,令整個意粉變得不再太乾身🥰柴魚片好香,還帶點鮮味,不錯👍🏼🔹Striploin 里脊肉 10oz $285平時食牛扒鐘意叫五成熟,這塊里脊肉食落好重肉味,好多汁😍本身冇乜鹽調味,所以有啲不夠味,但很鮮腍~🔸 Beer Paddle $140難得黎到呢間手工啤酒店🍻當然要啤啤佢!店員推介他們餐廳自家釀製的手工啤酒,一共6 shots好抵飲~每款都不同濃度、味道和色澤,顏色越淺,相對容易入口。我最喜歡飲Brigh
——————————

🔹Striploin 里脊肉 10oz $285
Striploin

🔸 Beer Paddle $140
Beer Paddle

難得黎到呢間手工啤酒店🍻當然要啤啤佢!店員推介他們餐廳自家釀製的手工啤酒,一共6 shots好抵飲~每款都不同濃度、味道和色澤,顏色越淺,相對容易入口。我最喜歡飲Bright Ale,有淡淡的果香味和甜味❤️

Fish and Chips
Striploin
Beer Paddle
2019-11-25 164 瀏覽
Little Creatures has been our family favourite for a long time! This time we came to celebrate our besties bday! We started off with a Cheery sling beer, the colour was so vibrant and had a sweet tangy taste! We really liked it! To start we ordered: Toss the green salad, Smash avocado bowl, mussels and tacos too! All the starters were very tasty. For main we shared a Mediterranean pizza, which was a bit bland! However the Umami carbonara was amazing! Finally we had a steak which was very nice a

For main we shared a Mediterranean pizza, which was a bit bland! However the Umami carbonara was amazing! Finally we had a steak which was very nice and juicy!

Staff were fabulous!!! And again, we ordered way too much food!!!

The only thing we weren’t too happy about was the cake charge at $250 (we also had to ask for the plate and folk)....
Cheery sling   Beer
Steak
Toss  the  green  salad
Mussels
2019-11-24 90 瀏覽
餐廳樓底好高 好中意🥳聽講依到出名手工啤,一坐底即係叫左試下,有六杯唔同口感,幾得意!再叫左個rib eye steak, 好juicy!好好味!最後叫左creek brûlée, 成盅野上枱,有埋乾冰,好仙氣!好味👍🏾
餐廳樓底好高 好中意🥳
2019-11-23 103 瀏覽
係朋友介紹之下,今次約咗朋友嚟到堅尼地城呢間好有特色嘅餐廳食晚餐。去到門口嘅時候已經見到有好多外國人係門口飲緊嘢,入到去地方好大,裝修都好異國風情,有啲似歐洲嘅餐廳,因為香港好少咁闊落嘅餐廳。呢度嘅啤酒都出名,所以叫beer paddle,會有六杯100ml嘅啤酒,有唔同嘅味道,店員會一個一個介紹,service幾好。除咗酒之外,我地都有叫返個sparking water飲。叫咗個burger「Chicken & Avocado」,嚟到先知原來仲有薯條送埋,仲有埋黑松露醬配埋添。burger都幾大個,我地就share嚟食,入面塊雞肉好大塊。Pizza就叫咗「Hawaiian」,size適中,我地每人分都分到幾多,個包就都好軟熟,好好味。「Lime Chicken Tacos」,唔係太多餐廳可以食到Taco,自己覺得口感都幾好味。仲叫咗個「Grain Fed Angus MBS 2+ Ribeve」,我地叫咗middle rare,我地都可以接受到生啲嘅,牛扒非常好食,上面有牛油令到佢更加creamy,咬落去肉汁都會出晒嚟,超好食呀!我地食到成枱都係食完主菜,就要動用第二個胃了,叫咗個C

除咗酒之外,我地都有叫返個sparking water飲。

我地食到成枱都係

食完主菜,就要動用第二個胃了,叫咗個Crème Brûlée,嚟到已經覺得好正,奶感重,唔太甜。

呢個我覺得好特別嘅一個甜品,係Banana Toffee Pudding,上面有一層cream,格隔又有啲有焦糖嘅香蕉,cream之下就有一層香蕉蛋榚係裡面,味道加埋好夾好好食,未係出面試過食到呢隻甜品
2019-11-23 90 瀏覽
早排聽到同事提起堅尼地城開了一家間澳洲菜+自家製啤酒店,一search 之下才發現是早幾年待在珀斯時去過的一家店,終於有時間去一下了!餐廳樓底高裝修帶點工業風,感覺很relax!啤酒🍻當然要品嚐一下各款手工啤,order 了這個tasting set 共有6款口味,由淡至濃麥味也很易入口值得一試。個人特別喜歡麥味較重的啤酒!脆炸薯條手切薯條配黑松露醬,形狀不一既薯條幾脆口,帶有陣陣黑松露味道😋野味呢!紅菜頭沙律清新健康既組合,紅菜頭及沙律菜也很新鮮!加了橙肉、果仁、新鮮蕃茄及黑醋,口感豐富呢!紐西蘭青口個人特別喜愛吃青口,這個用白酒及蒜蓉煮的青口鮮甜入味,白酒既青香加上蒜香味,好食!水牛cheese 🍕 pizza個人喜歡芝士味濃既食物,pizza 是薄脆餅底加入蕃茄醬及厚厚既芝士香草,很原始的pizza味道,簡單美味👍🏻香港分店環境風格也很像珀斯Fremantle店,加上樓底高,感覺親切會再幫襯呢!

啤酒🍻

2019-11-06
  • Beer Tasting Paddle
  • 白酒蒜蓉青口
2019-11-23 71 瀏覽
依間嘅酒好得,佢係本地品牌,有幾多口味可以揀,位於堅尼地城,地點都認真好chill,加上食物款式都唔少,唔只係飲酒。我地嗌咗一個啤酒set,有六款精選,由左邊飲到右邊,由淡口到濃味,佢有張紙仔寫返有咩特別同埋係咩口味,我地就偏愛第四款,之後就再點多咗杯。牛油果蓉同脆片,一向嘅牛油果香,食埋就有少少飽。我地主菜點咗牛扒,牛扒油脂厚香,煎得剛好,加上薯仔嘅皮都非常香口,我地都覺得係香港難得好食嘅牛排。雞肉配上牛油果蓉嘅墨西哥餅,配上沙律汁同菜,醬汁唔會好厚,食落好清爽。雞肉份量都唔少,加上唔會太乾,整體好味。最後我地點咗brownie配雪糕同單點咗一份柚子雪芭,brownie會淋上巧克力漿,形成一層脆皮,口感更加豐富。柚子雪芭清新解膩,整體食物同酒水都唔差✌🏻