男朋友成日陪我去cafe打卡,今次就回饋吓佢先🥳 今次我帶佢去銅鑼灣嘅Layback Cafe ,有海鮮、有和牛,男朋友都讚不絕口😋!🦀 生拆蟹粉拌北京拌麵 ($298)成個拌麵蓋滿咗蟹膏、蟹肉、蟹粉,金黃色、超豪華!以為自己食緊皇帝嘅御膳🤣 而且味道都係非常一流,蟹香十足又唔會太鹹💗 店員仲好細心幫我哋噴上花雕酒驅寒添!🦞 原條龍蝦尾窩夫伴芒果 ($328)超誇張!呢個窩夫上面居然有原條龍蝦!切開龍蝦超多肉,炸到外脆內嫩,配上酸酸甜甜嘅芒果同醬汁,非常好食🤤 連窩夫都係外脆內綿,仲有楓糖香味,好推薦🌟!🐮 日本和生粒配賽馬拉雅山岩鹽 ($128)和牛配上粉紅色岩鹽更帶出香味撲鼻🥰 百零蚊有成碟滿滿嘅和牛粒,冇乜花巧但每一粒都飽滿掛汁,正正😛🍰 抹茶麻薯巴斯克芝士蛋糕 ($78)甜品都唔可以錯過!呢度嘅麻薯巴斯克蛋糕整得非常好😍 軟綿口感加上滑溜麻薯,絕對要留肚食😚🫖 巴黎公寓 ($66)🍵 Matjito ($78)飲品方面我揀咗個美白美容嘅茶「巴黎公寓」,男朋友揀咗mocktail,帶有抺茶嘅mojito🍀

🦀 生拆蟹粉拌北京拌麵 ($298)

🦞 原條龍蝦尾窩夫伴芒果 ($328)

🐮 日本和生粒配賽馬拉雅山岩鹽 ($128)

🍰 抹茶麻薯巴斯克芝士蛋糕 ($78)

🫖 巴黎公寓 ($66)
🍵 Matjito ($78)

我地好多時呢,生活上難免會有d急促,某程度上逼得太緊,係繁華都市既背後,總有種無形既壓力,令人抖唔到氣既感覺,呢個時侯我地就需要layback一下,回到最初點,搵返自己。👇🏻📌M A I N S -▪️ Whole Lobster Tail · Linguine - $328▫️ 先黎個人氣招牌「龍蝦·扁意粉」,原隻龍蝦尾上陣,好有驚喜,龍蝦肉新鮮爽甜,扁意粉吸收哂龍蝦汁,入口香濃惹味,而且做到掛汁力,相當Creamy,好好食。▪️ Tai O Dried Prawn & Scallop · Ristto in Lobster Bisque - $168▫️ 第二道必食就係「大澳虎蝦·北海道帆立貝·龍蝦汁意大利飯扁意粉」,帶子用上新鮮刺身級,chef再係面頭火炙過,所以入口鮮甜得黎帶點焦香,面頭仲有大澳既虎蝦乾,突出到個鹹鮮味,值得一試。📌S N A C K S - ▪️ Honey Butter and Garlic Half · Cut Chicken Wings - $98▫️ 揀左個小食 「蜜蜂糖牛油·蒜香單骨雞翼」,佢地個糖漿係採用加拿大既楓糖漿,所以入口無果種死甜,好舒服,而雞翼炸到外
我地好多時呢,生活上難免會有d急促,某程度上逼得太緊,

係繁華都市既背後,總有種無形既壓力,令人抖唔到氣既感覺,

📌M A I N S -
Whole Lobster Tail Linguine

▫️ 先黎個人氣招牌「龍蝦·扁意粉」,原隻龍蝦尾上陣,
好有驚喜,龍蝦肉新鮮爽甜,扁意粉吸收哂龍蝦汁
Whole Lobster Tail Linguine

入口香濃惹味,而且做到掛汁力,相當Creamy,好好食。
Whole Lobster Tail Linguine

Tai O Dried Prawn & Scallop Ristto in Lobster Bisque

帶子用上新鮮刺身chef再係面頭火炙過,所以入口鮮甜得黎

帶點焦香,面頭仲有大澳虎蝦乾,突出到個鹹鮮味,值得一試。

📌S N A C K S -
Honey Butter and Garlic Half Cut Chicken Wings

▫️ 揀左個小食 「蜜蜂糖牛油·蒜香單骨雞翼」,佢地個糖漿
係採用加拿大楓糖漿,所以入口無果種死甜,好舒服,
雞翼炸到外脆內軟,完全係食唔停口。

📌D R I N K S -
▪️ Japanese · Peach Soda - $58

▪️ Espresso · Tonic - $62
Espresso Tonic

▫️ 飲品試左杯「日本蜜桃·梳打」,梳打係來自本土汽水廠閣樓」出品,
比平時飲既更加爽口,而且氣泡lasting更長,加埋日本白桃果蓉,好清新;
Japanese Peach Soda

而「濃縮咖啡湯力水·梳打」用上中焙咖啡豆加埋草本味tonic
兩者溝埋入口係帶點fruity,淡淡果皮香,兩者非常夾,正!

📌D E S S E R T S -
▪️ Pistachio · Basque Cheesecake - $78

▪️ Tiramisu - $68
Tiramisu

▫️ 甜品試左個「開心果·巴斯克芝士蛋糕」,賣相好吸引,
中間食落呈流心狀態,開心果味夠突出,cheese cake入口軟綿,唔錯;
Pistachio Basque Cheesecake

而「意大利芝士餅」入口完全無果種好甜膩既感覺,
而且口感好鬆軟,酒味亦濃郁。
2024-03-07
Tiramisu
用左咁多年第一次打comment…真係好難食🙃$158明太子軟殼蟹扁意粉係完全冇明太子嘅味,但有啲喺魚子上面😅😅😅更加過分嘅係英式炸魚薯條🥶條魚喊到傻咗,係真係好難食😳薯條就唔算中規中矩,但已經去到最後一樣形式,唔想講到咁衰~另外我好想讚吓個職員,佢好努力咁唱生日歌俾隔籬枱嘅客人,超級敬業❤️
Layback Cafe & Bar環境幾好,我同我朋友一齊來噶,服務態度都唔錯,整頓飯落來,我同我朋友都吃得好滿足。我地叫左個生拆蟹粉北京拌面,個碗碟好中國風,可能因為北京拌面?賣相非常好體,成個面鋪滿了蟹肉、蟹膏、蟹粉,用料超足,而且距地個醬汁好濃稠,creamy,用來撈面真系一級棒!蟹肉好鮮甜啊,我同我朋友都對這個菜點曬贊。
2024-05-08 0 瀏覽
放假約咗朋友係銅鑼灣食飯,於是就上網睇吓有邊間餐廳好食,然後見到好多人推介呢間「Layback」,所以就去咗食啦😎上到去門口隻大啤啤真係好吸睛,入到去環境都唔錯,望住舊唱片嘅位置感覺到好懷舊!💫日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽和牛粒肉質鮮美,再配上喜馬拉雅山岩鹽嘅微妙調味,口感豐富💫法式芥末子蜜糖烤羊架呢道法式烤羊架質感細緻,肉質鮮嫩多汁,再配上獨特嘅芥末子蜜糖調味,帶出豐富層次嘅口感同風味💫韓辣雞卡邦尼配五花肉韓辣雞香辣味,再加上多汁嘅五花肉,口感豐富,每啖都讓人驚喜連連💫抹茶麻薯巴斯克芝士蛋糕抹茶嘅香濃,芝士嘅滑順口感,絕對係味蕾嘅享受,令人回味無窮💫熱開心果拿鐵呢杯拿鐵香氣十足,開心果嘅香甜同咖啡嘅苦澀完美結合,飲落去令人心情愉悅💫Gin-Yum清爽宜人,帶嚟一陣涼意

💫日本和牛粒配喜馬拉雅山岩鹽
和牛粒肉質鮮美,再配上喜馬拉雅山岩鹽嘅微妙調味,口感豐富

💫法式芥末子蜜糖烤羊架

💫韓辣雞卡邦尼配五花肉

💫抹茶麻薯巴斯克芝士蛋糕
抹茶嘅香濃,芝士嘅滑順口感,絕對係味蕾嘅享受,令人回味無窮

💫熱開心果拿鐵

💫Gin-Yum
清爽宜人,帶嚟一陣涼意
2024-05-04 2 瀏覽
好像是第三次來這裡用餐,第一次是新開,好像只有一兩枱客人,食物質素服務都不錯;第二次來時就很多人最後還滿座了;呢次特別深刻,因為漏了我的餐,個個都食完了追了幾次才到...之後便不敢再來。今次再來是因為farewell同事,他揀了,就給多次機會這次人不太多,一半入座,雖然服務員一點笑容也沒有,但今次上菜就很快,食物質素算不錯,份量也不少,這樣的環境其實也滿適合聚會P.S. 但見坐最裡面日式感的位置就應該不太舒適,入去出去都要‘爬’咁職員清潔時連鞋也要靠上坐墊上去,可能不太衛生

今次再來是因為farewell同事,他揀了,就給多次機會

職員清潔時連鞋也要靠上坐墊上去,可能不太衛生
2024-04-19
2024-05-02 10 瀏覽
放假約左朋友行街食飯girlstalk,係銅鑼灣搵左間cafe可以坐低慢慢傾計,餐廳環境舒適,店員服務很好👍🏻芝士拼盤點左個小食芝士拼盤,包含有藍芝士、布果芝士、意式橄欖味餅乾、無花果和堅果等等,相當足料,芝士很香口🧀好濃郁😋生拆蟹粉拌北京拉麵上枱見到伴碟好靚,好多蟹肉,麵的質地好煙韌可口香芒醬比目魚伴碟好靚睇到都好想食,魚煎得好香口,魚既肉質好鮮嫩可口Avocoffee第一次飲用牛油果整既咖啡,味道好特別,用沙冰做整得好精緻好靚,帶有香濃的咖啡味☕️Irish coffee上面有層cream,這杯是帶有酒既啊coffee整得,很香濃咖啡味配上酒,很夾很好飲😋Pistachio Basque cheesecake 整得好靚既蛋糕🍰上邊有好多醬帶有堅果,蛋糕帶芝士味,很香口呢!

芝士拼盤

生拆蟹粉拌北京拉麵
上枱見到伴碟好靚,好多蟹肉,麵的質地好
煙韌可口

香芒醬比目魚
伴碟好靚睇到都好想食,魚煎得好香口,魚既肉質好鮮嫩可口

Avocoffee

Irish coffee

Pistachio Basque cheesecake
2024-04-23
下午茶
同朋友來到銅鑼灣揀左一間方便傾偈💬 又特別氣氛餐廳🍴發現到香港西餐廳Café ,都吃到滿滿的蟹粉拌麵⁉️♥️前菜八爪魚伴薯蓉八爪魚🐙片有6大片 薯蓉內有nuts ,增加脆脆口感,八瓜魚清啖配上奶油,牛油香薯蓉,整體配搭不錯👍🏻♥️主食🦀️生拆蟹粉拌北京拉麵🍜季節限定蟹粉拌麵無須北上吃到滿滿的蟹粉拌麵⁉️一上菜被震懾到,蟹粉🦀️蟹肉非常澎湃,另外有一個小碗全部裝滿,讓你啖啖蟹皇蟹肉,滿足感💯還有小把戲噴上香水,原來香水瓶內裏裝上10年女兒紅,大閘蟹🦀️性質寒涼,女兒紅能驅塞愛吃蟹之人,🌟🌟🌟強烈要來吃,不用拆殼已經啖啖肉吃得到🦞龍蝦扁意粉 wole Lobster Tail Linguine也是驚喜之作,單是龍蝦尾都已經啖啖肉,龍蝦肉好厚肉,彈牙偏意粉🍝索曬龍蝦汁,非常creamy掛汁,連個意粉都好鮮味😋🍵🍰Matcha Mochi Basque抹茶麻薯巴斯克蛋糕巴斯克蛋糕🍰好soft滑幼,香濃芝士味,但相對會濟,加入抹茶🍵減低飽濟感,食完主食都可以一口接一口中間夾雜住軟綿綿麻薯,增添口感😍♥️飲品🍹Green GiantSmoothie,全杯綠色超級健康,有奇異果,牛油果🥑,青蘋果,香蕉,菠蘿夏日炎

♥️前菜
八爪魚伴薯蓉

八爪魚🐙片有6大片

♥️主食
🦀️生拆蟹粉拌北京拉麵🍜季節限定蟹粉拌麵
無須北上吃到滿滿的蟹粉拌麵⁉️

愛吃蟹之人,🌟🌟🌟強烈要來吃,不用拆殼已經啖啖肉吃得到

也是驚喜之作,單是龍蝦尾都已經啖啖肉,龍蝦肉好厚肉,彈牙

中間夾雜住軟綿綿麻薯,增添口感😍

♥️飲品

🍹Green Giant
夏日炎炎,最適合不過
飲落去好順喉,好滑身,味道甜甜的,香蕉🍌味較岀,繼而飲到牛油果🥑味道

☕️開心果Dirty
好多開心果脆脆掛杯,單飲咖啡☕️入口好濃,但配上杯緣的開心果,朱古力🍫醬配搭上,先甜好香咖啡,啱曬初嘗咖啡人士口味
2024-04-29 9 瀏覽
環境休閒 感到舒適和放鬆雖然店內的座位數量有限都係book 位比較好旁邊有8 張特色位 可以坐2訪今次試下dinner menu食左海膽意粉意粉煮得剛好海膽有濃郁的海洋味醬汁不會過於搶份量不多燒春雞味道 唔錯雞肉燒得太熟外皮都酥脆配菜 薯容同烤菜都好食pizza 薄批香濃芝士味推介最後 因為朋友生日我地叫左芝士蛋糕芝士濃郁又滑甜度適中 不會過於膩口
環境休閒 感到舒適和放鬆

芝士濃郁又滑
甜度適中 不會過於膩口
2024-03-06
2024-04-25 15 瀏覽
鬧市中隱世Café 同queenie打算搵間Café打卡食下野,就發現呢間位於銅鑼灣嘅 @laybackcafe ,一入到去格調清新,仲有好大隻bear bear坐鎮喺門口,而餐桌係一張大木頭🪵枱,感覺特別寫意!🍝北海道海膽帆立貝幼蛋麵 $198帆立貝熟度剛好,而海膽鮮味。起初以為幼蛋麵好幼但竟然唔係,不過好掛汁又彈牙,加上creamy 鮮味十足既海膽汁真係絕配 。🍳素食All Day Breakfast $138有牛油果,薯餅,磨菇,羽衣甘藍,焗豆,蜜瓜!呢個組合都係我鍾意食嘅配搭,不過牛油果偏熟左小小,羽衣甘藍配上酸甜醋汁好惹味!🍡芝士Impossible蕃茄肉醬croffle $68呢個Impossible蕃茄肉醬croffle好有驚喜,雖然素食但係都好惹味,配上croffle 煙韌鬆軟,咸度剛剛好!🧁Tiramisu $68creamy 又有espresso 味但輕盈既,有驚喜,值得一試!🍰開心果巴斯克芝士蛋糕 $78偏實淨嘅巴斯克,蛋糕都偏濕有氣泡。芝士味係主角,開心果味比較輕,要加埋個開心果醬先濃返啲。飲品我推介:開心果Dirty、藍湖😍Layback Cafe & Ba
鬧市中隱世Café

🍝北海道海膽帆立貝幼蛋麵 $198

🍳素食All Day Breakfast $138

🍡芝士Impossible蕃茄肉醬croffle $68

🧁Tiramisu $68

🍰開心果巴斯克芝士蛋糕 $78

飲品我推介:開心果Dirty、藍湖😍

Layback Cafe & Bar
銅鑼灣耀華街3號百樂中心17樓02-03號舖
2024-04-24 58 瀏覽
今日同朋友久違聚會~我選擇左呢間位於銅鑼灣的Layback Cafe & Bar🤍餐廳環境讓人放鬆,裝修風格特別!係一間高質嘅西餐廳,朋友同我都好鍾意🥰蘋果蜜桃鮮打綠茶呢杯飲品喺其他地方好少見,所以好值得試!濃郁的蜜桃汁再配搭清香淳樸的綠茶,味道香甜帶一點淡淡的苦澀,再加上清甜嘅蘋果味,非常可口、口感豐富🤤蘋果啤梨鮮打綠茶這個和蜜桃鮮打綠茶有鮮明的分別!蘋果啤梨先打綠茶,味道非常清新、啤梨與蘋果的味道融合,十分清甜💚再加淡香的綠茶簡直是絕配!芝士薯條芝士和薯條是一個很好的搭配~是很多人喜歡的組合😋而呢間餐廳嘅芝士薯條味道有層次,芝士醬料很多,薯條香脆,是芝士愛好者必點的菜式!蟹膏蟹肉卡邦尼卡邦尼係有名嘅意粉之一,用蟹肉同蟹膏搭配卡邦尼,我是第一次見,但是讓我非常驚喜!濃郁的蟹膏和香甜的蟹肉加上卡邦尼原本的味道,非常美味!不會太膩、味道豐富❤️如果喜歡食蟹的人,一定要試一下!明太子軟殼蟹扁意粉作為蟹肉愛好者,這個一定是必點的!明太子醬料鹹香味俱全帶一點微辣,非常惹味!加上香脆可口的軟殼蟹,還有七彩顏色的配料裝飾,非常美觀😍更加令人開胃!Ube Mochi Basque Cheesecake

蘋果蜜桃鮮打綠茶

蘋果啤梨鮮打綠茶

芝士薯條

蟹膏蟹肉卡邦尼
富❤️如果喜歡食蟹的人,一定要試一下!

明太子軟殼蟹扁意粉

Ube Mochi Basque Cheesecake
最後梗係要食吓餐廳嘅甜品啦~今次我哋就嗌咗呢個Ube Mochi Basque Cheesecake💜淨係就咁睇個外表已經覺得好吸引!食埋更加不得了!Cheesecake 質感creamy,入口即溶再加埋入面嘅麻糬,煙靭嘅口感,非常特別!紫薯味仲要好香甜🤤

喺繁忙嘅鬧市我哋總需要一個可以俾我哋放鬆嘅地方同朋友傾吓計食餐飯~而Layback Cafe & Bar就係一個可以俾人放鬆下嘅餐廳,店員態度都好好,令我哋成個用餐體驗都好開心🥰店員會顧及我哋嘅需要提供適合我哋嘅服務!加上餐廳優雅嘅環境,美麗嘅月亮燈,更加好適合打卡🫶🏻總括而言真係好值得一試~

2024-04-17
  • 蟹膏蟹肉卡邦尼
2024-04-24 5 瀏覽
濃縮野菌松露扁意粉🍝用食用花做伴碟賣相唔錯黑松醬好creamy 掛曬係麵條上Cafe空間唔算大 環境都OK不過唔會話好闊落同朋友搵個地方坐低食嘢吹吓水👍🏻擺盤幾靚 啱晒打卡
濃縮野菌松露扁意粉🍝

同朋友搵個地方坐低食嘢吹吓水👍🏻
擺盤幾靚 啱晒打卡
2023-09-15
2024-04-23 19 瀏覽
近期發現咗一間銅鑼灣樓上西餐廳除咗嘢食好食之外,餐廳裝修都有好多打卡位特別係有一張長形日式榻榻米位一大班朋友可以食住嘢輕鬆傾偈餐牌有不少特色款式可以揀如果鍾意食蟹粉嘅你一定要必選✨生拆蟹粉拌北京拉麵 $298蟹粉份量十足,除咗拉麵上有蟹粉外,另附有一碗蟹粉,濃郁蟹高蟹油,食之前店員會噴上女兒紅,冇咁寒涼,認真細心💖✨四川黑糖單骨雞翼 $118外皮酥脆,醃得入味,小小微辣✨霹靂霹靂烤法國春雞$188皮脆肉嫩,香口惹味✨草莓奶油 $68新鮮香甜草莓🍓甜而不膩軟滑奶油配上脆皮窩夫,雙重口感!
近期發現咗一間銅鑼灣樓上西餐廳
除咗嘢食好食之外,餐廳裝修都有好多打卡位
特別係有一張長形日式榻榻米位
一大班朋友可以食住嘢輕鬆傾偈

餐牌有不少特色款式可以揀
如果鍾意食蟹粉嘅你
一定要必選
✨生拆蟹粉拌北京拉麵 $298

✨四川黑糖單骨雞翼 $118
外皮酥脆,醃得入味,小小微辣

✨霹靂霹靂烤法國春雞$188
皮脆肉嫩,香口惹味

✨草莓奶油 $68
新鮮香甜草莓🍓甜而不膩
軟滑奶油配上脆皮窩夫,雙重口感!
呢間英式Café成為與友人相聚的星期日休閑午餐之選,店鋪小而溫馨,最好就是沒有訂枱也不用排隊😍由於主要想試佢啲main,所以無點到set menu。1️⃣英式炸魚配黑松露薯條 𝑯𝑲𝑫𝟏𝟒𝟖鱈魚厚實有嚼口,炸粉比例恰到好處,配上 檸檬汁即時提升層次,不用沾他他醬也不錯。薯條唔夠多黑松露,下面啲薯條只能齋食/點茄汁2️⃣蟹膏蟹肉卡邦尼𝑯𝑲𝑫𝟏𝟓𝟖足料蟹肉(仲要有蟹籽),濃濃的芝士味+蟹味,鐘意creamy嘅人實岩。 3️⃣大澳虎蝦乾配帆立貝龍蝦汁意大利飯𝑯𝑲𝑫𝟏𝟔𝟖呢個配搭新鮮,有Fusion感覺,蝦乾夠重蝦味,配埋個龍蝦汁好開胃。帆立貝都啱啱好火候,入口鮮嫩。💡總結/幾碟份量都算正常多,唔係打卡餐廳食唔飽3個女仔3碟絕對夠飽。出品質素平均地好味🧡❤️
由於主要想試佢啲main,所以無點到set menu。

1️⃣英式炸魚配黑松露薯條 𝑯𝑲𝑫𝟏𝟒𝟖

薯條唔夠多黑松露,下面啲薯條只能齋食/點茄汁

2️⃣蟹膏蟹肉卡邦尼𝑯𝑲𝑫𝟏𝟓𝟖

3️⃣大澳虎蝦乾配帆立貝龍蝦汁意大利飯𝑯𝑲𝑫𝟏𝟔𝟖

💡總結/
幾碟份量都算正常多,唔係打卡餐廳食唔飽
3個女仔3碟絕對夠飽。出品質素平均地好味🧡❤️

英式炸魚配黑松露薯條
大澳虎蝦乾配帆立貝龍蝦汁意大利飯
英式炸魚配黑松露薯條
大澳虎蝦乾配帆立貝龍蝦汁意大利飯
  • 大澳虎蝦乾配北海道帆立貝龍蝦汁意大利飯
2024-02-28 94 瀏覽
睇食評見到個蟹粉拌麵同開心果芝士蛋糕先諗住去嘅,果然冇令人失望。打卡出嚟效果都好得!因為都好full又冇book位,陰差陽錯之下坐咗啤啤熊張枱,雖然要爬入去,但係有啤啤相伴都好開心😆除咗蟹粉拌麵,仲叫咗黑松露薯條,同埋手撕豬肉漢堡包🍔。三個人600零蚊,都好ok啦,又有得打卡,啲嘢又好食😋蟹粉拌麵要趁熱食,蟹粉份量好多,不過掛住影相遲咗食的話,開始會有少少腥味。價錢實在係貴,但有咁澎湃嘅蟹粉,都算數啦。黑松露薯條不過不失。手撕豬肉漢堡個微調得不錯整體ok。開心果巴斯克蛋糕,賣相實在驚豔。味道來計,唔算甜,可能開心果蓉的份量俾cream cheese多,芝士味唔夠,口感可以再滑啲。呢間cafe係完全可以再去翻兜的😋

除咗蟹粉拌麵,仲叫咗黑松露薯條,同埋手撕豬肉漢堡包🍔。

三個人600零蚊,都好ok啦,又有得打卡,啲嘢又好食😋

黑松露薯條不過不失。

手撕豬肉漢堡個微調得不錯整體ok。

呢間cafe係完全可以再去翻兜的😋

2024-02-27