2020-11-07 469 瀏覽
喜歡這餐廳,像是鬧市中的一點寧靜沙田新城廣場行經過天橋就找到如果天氣好,坐室外好舒服值得推薦一下蘑菇湯,味道很濃郁,啖啖蘑菇煎蛋芝士和牛漢堡👍🏻沙律配了芝麻醬亦是值得一讚
喜歡這餐廳,像是鬧市中的一點寧靜
沙田新城廣場行經過天橋就找到
如果天氣好,坐室外好舒服
值得推薦一下蘑菇湯,味道很濃郁,啖啖蘑菇
煎蛋芝士和牛漢堡👍🏻
沙律配了芝麻醬亦是值得一讚
2020-01-16 750 瀏覽
今天在沙田中央公園寫生,到中午時候想找點東西吃,也不想和其他人在食晏時間爭位,就取近捨達在沙田大會堂裏的 la terrazza Caffe,遇上這刻人客較少 ,安座舒適又沒有壓迫感 。先購票,我選擇簡單的芒果窩夫和泡沫咖啡,等一會,聽到叫票號碼就到櫃台自取。我的芒果窩夫賣相頗不錯, 可是窩夫不夠香脆,只是微微加熱,實在很有失望感,伴窩夫的芒果汁甜酸味道得宜,尚算可口,咖啡味道略淡,但都可以接受。

2020-01-15
第一杯以為自己order左奶,佢話比少啲奶,之後第二杯其實只係倒走第一杯少少,再比返我,從未飲過甘既焦糖咖啡👎🏻👎🏻👎🏻。不老實!!!水加奶,難飲到嘔🤮🤮🤮!吾可以用三合一相比,因為這是奶水🤮🤮🤮!
2018-10-22 1724 瀏覽
喺沙田睇戲,梗係食左午餐先拉,知道沙田大會堂上面有間餐廳,有室內及室外座位可選擇,而且室內環境幾靚及座位寬闊,今次選擇坐室內先,望住室外環境,見到陽光及天空藍,好舒服好放鬆感覺,order 個lunch set 先,煎蛋車打芝士波特菇和牛漢堡包伴沙律$138,有凍/熱蘋果茶,幾好味而且唔甜,感覺幾清新,忌廉蘑菇湯,蘑菇湯非常香濃,食到好多粒粒蘑菇,感覺非常足料,配餐包,係自家製的,非常香軟,配上橄欖油加黑醋食,正,煎蛋車打芝士波特菇和牛漢堡包,包微微煎香內軟,煎蛋🍳流蛋汁,夢寐以求,車打芝士香濃芝士味道,大菇焗烤多汁,和牛煎得香,而且有肉汁,呢個配搭一流
2018-10-21
2018-08-13 1261 瀏覽
這間餐廳位於沙田旺區地段非常方便餐廳設計非常有情調夜晚可以到戶外地方點上燭光非常有情調食物不錯,份量適中!當然因為環境關係,價錢亦會比較貴!但是非常浪漫,係情侶拍拖的好地方!
這間餐廳位於沙田旺區
地段非常方便

餐廳設計非常有情調
夜晚可以到戶外地方
點上燭光非常有情調

食物不錯,份量適中!

當然因為環境關係,
價錢亦會比較貴!

但是非常浪漫,係情侶拍拖的好地方!
放假係沙田唱k~你知啦neway d野都食唔飽人~係新城市行左陣街,又見到周圍都大媽.....人多車又多...間間都排隊...坐度低食又限時...出面落雨濕濕...我朋友話出去大會堂呢間野食...諗著好啦, 落雨一定冇咩人,可以坐耐d都好去到環保都幾別致甘😆,如果好天黎應該風景唔錯又舒服👍🏻📋叫左個"蒜香白酒煮青口意粉"$138同個"芝士波特菇和牛漢堡"$138set有蘋果茶,杯茶好好飲! 仲有有沙律/湯,有包, 如果個包再熱d就好啦🍴睇相都見啲青口多到滿左,意粉係爽口個種口感,不過我鐘意煙靱多啲🍴仲有幾期待的~漢堡,睇到雞蛋煎得幾靚,仲有夾著塊厚和牛,d肉汁漏緊出黎,好吸引!😋😋個大啡菇同和牛都幾正,好多汁呀🤔唯一係想佢可以整熱d先上台比客食下次好天,再黎☺️☺️☺️

去到環保都幾別致甘😆,如果好天黎應該風景唔錯又舒服👍🏻

青口煮意粉

個大啡菇同和牛都幾正,好多汁呀
🤔唯一係想佢可以整熱d先上台比客食
芝士菇和牛漢堡

下次好天,再黎☺️☺️☺️
芝士菇和牛漢堡
2018-06-24 687 瀏覽
同個老人家級別嘅舊同事食飯,當然精挑細選一間老人家坐得舒適又靜靜地,野食唔可以失禮嘅餐廳呀。老人家係沙田友唔想佢山長水遠出黎,就揀咗呢間喺沙田大會堂洗面機有文化氣息亦都可以正整地優雅地食嘅餐廳。落雨濕濕行呢條長長嘅樓梯上去裝修靚仲冇乜人好似包場咁晚餐好多選擇有肉有海鮮有亦都有意大利粉同飯,唔肚餓所以前菜都冇加,直接叫餐湯配包,主菜叫咗德國鹹豬手同紅鯛魚柳配紫薯泥麵包鬆軟,薯仔蘑菇湯香濃,蘑菇粒粒好多,好綿密好好飲紅鯛魚柳煎得金黃香脆,魚肉嫩滑。紫薯蓉好香大甜味配返個魚肉好清楚亦都增加飽肚感又唔會蓋過左魚嘅鮮味香烤嘅南瓜同蕃茄同蜜豆嘅酸甜味一齊好夾好和諧。德國豬手個份量就好大,配埋酸椰菜同薯條,其實可以兩份食。豬皮香脆、肉都唔鹹好香肉軟好味因為落雨所以冇坐喺出邊,間餐廳明明叫做露台餐廳但係我就冇坐到露台。如果唔落雨出邊仲有酒吧位睇住城門河景,飲野一流服務態度唔錯,靜靜地冇乜人可以慢慢傾計,價錢亦都唔算貴埋單$500左右

落雨濕濕行呢條長長嘅樓梯上去

裝修靚仲冇乜人好似包場咁

蘑菇湯

麵包鬆軟,薯仔蘑菇湯香濃,蘑菇粒粒好多,好綿密好好飲

煎龍利柳配紫薯蓉

德國鹹豬手

2018-05-24
2018-03-24 914 瀏覽
今晚一行三人即日訂左食Dinner,6:00入座,8:00交枱。我地叫左三個餐,牛排🥩7成熟,岩岩好又大塊,牛肉漢堡包🍔都幾好,塊牛肉入口個邊仲脆脆地,口感幾好👍🏻磨菇菌忌廉意粉,一大個磨菇,好入味👍🏻整體來說都幾好👍🏻

磨菇菌忌廉意粉,一大個磨菇,好入味👍🏻

整體來說都幾好👍🏻
2018-03-24
紀念日
2017-11-29 973 瀏覽
位於沙田大會堂附近的空中花園西餐廳,環境較佳裝潢也是令人感覺舒適,所以相對而言價錢也稍高一點,$100-180左右不等。午市套餐是麵包主食與一杯飲料。麵包是屬軟身很適合加橄欖油或黑醋配著一起吃。相當的入味香軟。飲料是蘋果紅茶,少甜沒特別。今次我點的是香煎魚柳伴時菜配香蒜忌廉汁,價值$118。煎的火候其實掌控不錯,很香口又不會過火及太濕身。忌廉汁也是不會太賺,下邊配的紫薯蓉很不錯,蒜容忌廉汁配輕甜的薯蓉其實很易入口。美中不足是魚下太多鹽有點過咸。要不斷喝水才解渴。整體而言就不過不失。

午市套餐是麵包主食與一杯飲料。

整體而言就不過不失。
2017-08-06 1170 瀏覽
每逢假日沙田一定人山人海,其實心裏不太想推介La Terrazza caffe,但真係一個好地方。是日附近shopping然後係度食左個tea,順便休息下。因為係大會堂既未端,不在商場群中,較少人留意。作為一間係公共空間既cafe,partition較高,路過唔會留意到你👌👌有6個餐全日供應,E餐芝心多有4款餡料任選其一。我就叫左set A smoked salmon caesar salad + $20 skimmed milk latte。煙三文魚肥香,份量不少,約4大片沙律新鮮,呢度既咖啡係starbucks supply, ok but no comments.

煙三文魚肥香,份量不少,約4大片

• smoked  salmon  caesar  salad
2016-10-01 1905 瀏覽
A great place to spend your time on your own or with your friends. Quiet place with fabulous design and decorations. Sofas and chairs are comfortable. You may willing to stay longer and enjoy the food and drinks there. Coffee and lattes are sold and sandwiches or waffles as side dish. Great at all.
2016-10-01
  • Cold Chocolate
呢間環境特別正,有別一般的西餐廳,距有大大露天座位,環境好靚,裡面設計都好特別,白色為主,主餐系美國安格斯牛扒9oz配時蔬加燒汁,我order左7成熟,肉質岩岩好見紅,牛扒好嫩滑,好有牛味道,配淡淡嘅燒汁,帶出牛肉嘅鮮味,好正,無牛筋!超正煎南海大蝦配帶子黑松露忌廉汁配意大利寛條面,未試過甘正嘅寛條面,好濃嘅蛋味,有嚼頭,配黑松露忌廉汁,正到暈。大蝦好彈牙,好新鮮,帶子一D雪都無,兩面煎到金香,好掂最後,系態度喇,我地一到羅位,距就話無位,問要等幾耐,距話無得等,而且有幾個需要2位的朋友同我地一樣,被趕走,我喜歡環境,就企在度等,跟住再問就話1個半鐘後,但係幾分後距話有台,但係只可以食一個小時要交台,我地在張檯由落單到上菜都勁快。未食完已經完收碟,但係周圍好多空位,被人趕嘅感覺真系五好受,而且態度好差,真係好可惜,環境,食物質素,味道都好好,可惜有個趕客嘅經理,

扒美國安格斯牛扒配時蔬
煎南海大蝦配帶子黑鬆露忌廉汁配意大利寛條面
2016-07-01
扒美國安格斯牛扒配時蔬
煎南海大蝦配帶子黑鬆露忌廉汁配意大利寛條面
2016-06-11 1348 瀏覽
食咗肉醬千層闊麵,另外加多杯鮮奶咖啡.感覺上整千層闊麵都幾晒時間,但呢度已經預先整好晒,唔係即叫即整,只係一收到order先入爐.雖然係咁,食起嚟都幾香噴噴,同埋都可以拉到芝士絲,都算唔錯嘅.佢入面夾住薯蓉,番茄肉醬同茄子,呢幾樣嘢加起來都好難整得難食.咖啡方面都OK啦,佢其實係星記出品,係好在冇咩人.
食咗肉醬千層闊麵,另外加多杯鮮奶咖啡.

咖啡方面都OK啦,佢其實係星記出品,係好在冇咩人.
2016-03-23 1496 瀏覽
難得悠閒到沙田行街, 想找個地方小休兼醫肚, 其實絕非易事大會堂內有一家咖啡店, 人客不會太多, 可以悠閒地休息一下, girls talk蕃茄芝士豬柳漢堡包漢堡包上的是麥皮, 而非芝麻, 感覺幾特別夾著蕃茄, 芝士&主角 - 豬柳豬柳並非平時薄薄的一片, 超厚, 而且不會太濃味+$20可配Starbucks咖啡一杯心靈好滿足
難得悠閒

到沙田行街, 想找個地方小休兼醫肚, 其實絕非易事

蕃茄芝士豬柳漢堡包

漢堡包上的是麥皮, 而非芝麻, 感覺幾特別

夾著蕃茄, 芝士&主角 - 豬柳

豬柳並非平時薄薄的一片, 超厚, 而且不會太濃味

+$20可配Starbucks咖啡一杯

心靈好滿足
蕃茄芝士豬柳漢堡包
  • 蕃茄芝士豬柳漢堡包
生日飯,諗住近近地book沙田大會堂上面意大利餐廳。打去點知full左,侍應叫我地可試下到時walk in.呢間西餐轉手好幾次,之前食過一次tea, 食物普通但勝在靜靜地可以坐下傾下計。晚餐係第一次試。晚上7:30pm walk in 兩位,真係有位。侍應話兩小時要交枱,奇怪係餐廳9:30pm last order, 我交左枱你都翻唔到枱吧。。。睇睇menu, 原來只有set menu. 叫左兩個set, 跟餐包,salad或湯同埋有杯蘋果茶。 Baby ribs夠林幾好食,醫汁都唔錯,跟薯條及沙律。可惜食物唔夠熱。 龍脷柳不錯,但個飯略為太濕太油。味道可以。食物不過不失。餐廳光線太強影響氣氛,而且好嘈,以為自己係茶餐廳。食唔到環境,食唔到質素,食唔到氣氛,所以價錢實在太貴。只此一次,不會再回來了。

餐包
Ribs
龍脷柳意大利飯
龍脷柳不錯,但個飯略為太濕太油。味道可以。

2016-03-11
生日