❥位於將軍澳海濱的古典西餐廳,裝修華麗典雅,注重每一個細節,從餐椅到餐桌,還有牆壁都帶優雅感。以雀鳥為主題,牆上看到的是Flamingo,咕𠱸用的是鸚鵡圖案,梳化與桌椅的顏色對比強烈。❥蟹肉牛油果沙律,很特別的前菜,因為全都是以牛油果作底,配以蟹肉,如果想吃菜的不多,但味道還好,用了牛油果,令到蟹肉口感豐富。❥因為真的是想吃沙律,我們點了另一個沙律鮮果大蝦沙律,今次真的有很多沙律菜吃,味道和份量也很好。❥主菜墨魚汁墨魚意大利飯,意大利飯飯身比較硬,未算太煙靭,是真正意大利飯作風。❥甜品焗肉桂蘋果撻配雪糕,味道不太甜,而玉桂味道香,新鮮熱熱的,伴雪糕作一頓,午餐完結。❥中午時分這裏的人客不多,是跟朋友好好享受的地方。美中不足的是他們的服務未如理想,侍應只有全餐廳一人,而侍應並不顧及顧客的照顧,只顧望餐廳外,真的搞不懂!

2023-11-14
生日
2024-02-22 35 瀏覽
成晚得我地一台客,feel到死氣沈沈。order時呢一位披頭散髮既waitress堅稱surf n turf入面既「10oz牛肉眼扒」同單點既「10oz肉眼扒」唔同,因為多左個「牛」字⋯⋯同埋好薄做唔到三成熟(都唔明佢點解係都要重複又重複做唔到三成,明明我係要七成熟⋯)事實證明根本係同一樣嘢。仲有一路講一路寫低都可以漏嘢同埋記錯,都幾不可思議。好快黎左一個for share既前菜同其中一個人既主菜,之後一直到食晒呢兩個,其他前菜&主菜都未到。搵咗好耐先搵到waitress答曰:「我都同廚房講咗。」唔關佢事,走咗出去街邊同一位食煙人士吹水。總之非常之差既experience。環境係幾靚既,都算乾淨,但service極差,食物味道都只是平庸,其他幾好都無用。
成晚得我地一台客,feel到死氣沈沈。

對上一次食係佢岩岩開張個陣。當時order ge野,我覺得麻麻,將南任何一間都好食過佢!個日放工,想落街食,見佢有85折,貪平入左去。一共order左3樣野,沙律,牛扒同豬。1. Pear and berries tiger prawn Salad. 當碟沙律一上到黎,我以為佢上錯野,因為碟上得芝士碎,車尼茄,同沙律菜。 我即刻叫個waiter 比 menu 我睇,我個刻懷疑自己睇錯餐牌。 然後,個waiter 應該唔識英文,我問佢pear and berries 係邊佢話呢個就係我叫ge沙律🥗 我當然唔收貨,佢就拎返入廚房,隔左2分鐘,個廚師拎返碟野出黎話:” here’s your berriesssssss!!!!!” 佢放左好多粒藍莓(霉ge)同加左藍莓醬上去!我真係多謝你 真係好L難食。然後個waiter後埋黎話:”廚師特登整個疊新嘅俾你地!”事實係拎返入去個碟,因為個2條蝦毛我撥開左去側邊,同圖片嘅位係一樣! 仲有就係呢條蝦毛叫虎蝦?2.牛扒我order 5成熟,個塊扒出到黎,我分唔到係牛定豬 我問個waiter,佢都答我唔知🤔然後佢又去問個廚師,廚師話: steak!
對上一次食係佢岩岩開張個陣。

個日放工,想落街食,見佢有85折,貪平入左去。

一共order左3樣野,沙律,牛扒同豬。

佢放左好多粒藍莓(霉ge)同加左藍莓醬上去!

我真係多謝你
真係好L難食。
然後個waiter後埋黎話:”廚師特登整個疊新嘅俾你地!”

Pear  and berries  tiger  prawn  salad

2.牛扒
我order 5成熟,個塊扒出到黎,我分唔到係牛定豬
我問個waiter,佢都答我唔知🤔
然後佢又去問個廚師廚師話: steak! 但個waiter 話: 係豬扒!

我即刻黑人問號❓ 個廚話steak 你答我係豬? 望住塊well done 牛扒,西客嘅我話要重新整過一塊。然後個廚好嬲咁行出黎問: what’s wrong with the steak?
我重申一次我要5成,然後佢話比我嘅就係5成,佢有check temperature!!! 我個刻真係好嬲!
They  said  this  is  medium

3. BBQ豬
舊豬無問題,但d薯蓉似大陸個d薯蓉粉溝水,口感同味道都好奇怪

總結: d人同食物都唔掂。佢堅持個塊牛扒係5成熟,我真係無野講。 埋單仲要8百幾,食埋d狗也不吃嘅垃圾
2023-10-21 227 瀏覽
熱帶風情又雅致的裝修,色彩斑斕,落地大玻璃採光度十足,份外悠閒,打卡💯🍎🥧Cinnamon Apple Crumble with Vanilla lce Cream焗玉桂蘋果撻配雲呢拿雪糕撻底酥脆,配埋蘋果夠軟夠香甜,仲有淡淡嘅玉桂香氣,再加上雲呢拿雪糕,每一啖入口好滋味,多重口感☕️Tiramisu 意大利芝士蛋糕賣相吸引😍蛋糕層層疊疊,每一層都係濃郁嘅芝士味道,夾埋香濃嘅咖啡洒,一口咬落去,真係香滑到不得了!至於甜品質素,味道十分出色經op網上預約享有75折優惠將軍澳海濱有兩間的裝修各有不同想去的話留意不要去錯喔💕

焗玉桂蘋果撻配雲呢拿雪糕

撻底酥脆,配埋蘋果夠軟夠
香甜,仲有淡淡嘅玉桂香氣,再加上雲
呢拿雪糕,每一啖入口好滋味,多重口感

☕️Tiramisu 意大利芝士蛋糕

經op網上預約享有75折優惠
將軍澳海濱有兩間的
裝修各有不同
想去的話留意不要去錯喔💕
2023-08-15 222 瀏覽
同朋友慶祝生日選擇了這間餐廳,意外地覺得好,雖然入座人少。但係入面裝修好靚,坐位坐得好舒服,食物都係唔錯,幾好食,比等位等好耐的餐廳好食。平時都唔會俾評語,但今次直係要俾個like佢。
平時都唔會俾評語,但今次直係要俾個like佢。
2023-08-14
生日
用餐優惠
優惠券
2023-07-27 200 瀏覽
3 大人, 其中一個小鳥胃. 總數約$1600 (之後發現有 meal set, 價錢好吸引).法國生蠔新鮮;  T-Bone 7成啱啱好, 美味 (影相前已食左幾舊); 龍蝦寬面: 全隻龍蝦上, 足料. 汁我個人覺得稍咸;Tiramisu: 正常水平紅酒, $398, 可以, 有橡木&果香. 不太酸. casual drinking, 出去食飯, 性價比尚可. 甜酒: 不太甜, 雲尼拉香. 飯後配上一杯, 剛好.景覲欠奉, 但食物唔錯. 本人覺得只用MORTON 1/3 價錢, 但環境寬敞, 不嘈. 反正夜麻麻, 就算尖沙咀海旁都無景睇, 所以無所謂.  整體中上.
法國生蠔新鮮;
T-Bone 7成啱啱好, 美味 (影相前已食左幾舊);
龍蝦寬面: 全隻龍蝦上, 足料. 汁我個人覺得稍咸;
Tiramisu: 正常水平

甜酒: 不太甜, 雲尼拉香. 飯後配上一杯, 剛好.
T-Bone
2023-07-23
T-Bone
2023-06-20 192 瀏覽
平時過開嚟做Gym都會經過呢間靚靚餐廳🍴 餐廳環境寬敞,店內裝修華麗優雅,有大大嘅吊燈同滿滿嘅壁畫Weekend 朋友難得放假,就約咗佢嚟呢間餐廳chill下😎╰☆意式辣肉腸薄餅 $168份量十足!批邊又香又脆,仲有滿滿嘅芝士,加上辣肉腸增添口感😌相當滋味╰☆卡邦尼意大利粉 $168煙肉🥓香脆,帶有鹹香,醬汁濃郁惹味,芝士味亦相當濃郁,每條意粉都掛滿醬汁,芝士控唔好錯過╰☆法國直送生蠔 $98/2pcsFine de claire N2,肉質鮮甜,帶有海水味╰☆焗玉桂蘋果撻配雲呢拿雪糕 $78即叫即做,邊位焦香,蘋果粒粒配上冰凍雪糕,一冷一熱,味道一流
平時過開嚟做Gym都會經過呢間靚靚餐廳🍴
餐廳環境寬敞,
店內裝修華麗優雅,有大大嘅吊燈同滿滿嘅壁畫

╰☆意式辣肉腸薄餅 $168

╰☆卡邦尼意大利粉 $168
煙肉🥓香脆,帶有鹹香,醬汁濃郁惹味,
芝士味亦相當濃郁,
每條意粉都掛滿醬汁,芝士控唔好錯過

╰☆法國直送生蠔 $98/2pcs
Fine de claire N2,肉質鮮甜,帶有海水味

╰☆焗玉桂蘋果撻配雲呢拿雪糕 $78
2023-06-11 757 瀏覽
La Rosabelle Bar & Grill係將軍澳開左第二間分店,裝潢同之前宮庭風格既分店截然不同,餐廳採用色彩繽紛既傢俱,加上現代風格Flamingo牆紙,營造出輕鬆自在既開揚空間。餐廳既weekend brunch價錢由$200至$500不等,今日假期特別開心,我地叫左最貴既地中海式鱸魚同西班牙海鮮炒飯。套餐另外包括餐湯/沙律、甜品同餐飲。沙律有火箭菜、橄欖同芝士,芝士令味道冇咁單調,但份量好少。- 地中海式鱸魚平時食西餐好少食魚,不過呢個地中海式鱸魚係職員大力推介,所以最後揀左!鱸魚原條上非常大條,肉質嫩滑多汁。而且鱸魚無咩細骨,可以大啖大啖咁食😍。旁邊既烤薯仔同蕃茄原汁原味,非常美味。- 西班牙海鮮炒飯海鮮炒飯即叫即做,大約等左30分鐘。海鮮當然係主角,款式豐富包括青口、蜆、蝦同魷魚。表面有一層香脆既飯焦,入面既飯粒吸收曬海鮮既精華,口感煙靭,等待係值得嘅😍。除左海鮮之外入面亦有肉同青豆。之前食過正宗西班牙海鮮炒飯,味道偏鹹,而La Rosabelle既西班牙海鮮炒飯味道無咁鹹,而且好香口,我認為味道比較適合香港人🤔甜品係Raspberry Penna Cotta,Pen

沙律

沙律有火箭菜、橄欖同芝士,芝士令味道冇咁單調,但份量好少。

地中海式鱸魚

- 地中海式鱸魚

- 西班牙海鮮炒飯

Raspberry Penna Cotta

甜品係Raspberry Penna Cotta,Penna Cotta口感好似啫喱,配上覆盆子之後味道變得酸酸甜甜👍🏻

Latte
今餐以Latte作結,飲品嚟講好大杯。一邊飲咖啡一邊透過落地玻璃遠眺將軍澳嘅景色真係一大樂事🤩。兩款主菜好出色,不枉我假期都遠赴將軍澳食La Rosabelle Bar & Grill。
2023-05-26
沙律
地中海式鱸魚
Raspberry Penna Cotta
Latte
2023-06-04 98 瀏覽
近排去咗將軍澳海邊 見到呢間西餐廳裝修唔錯 所以一於去試吓 唔知正唔正呢😚4 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑀𝑒𝑛𝑢𝐴𝑝𝑝𝑒𝑡𝑖𝑧𝑒𝑟 👅𝐹𝑖𝑛𝑒 𝐷𝑒 𝐶𝑙𝑎𝑖𝑟𝑒 𝑂𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟𝑠 2 𝑝𝑐𝑠佢嘅生蠔幾新鮮 食落都好肥美 好食😋👅𝐶𝑟𝑎𝑏 𝐴𝑣𝑜𝑐𝑎𝑑𝑜 𝑇𝑖𝑎𝑛呢個食落好清新 牛油果味幾重😙仲有啲蟹肉 作為前菜唔錯😛𝑆𝑜𝑢𝑝👅𝐶ℎ𝑒𝑓 𝐷𝑎𝑖𝑙𝑦 𝑆𝑜𝑢𝑝𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 👅𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝑇𝑜𝑚𝑎ℎ𝑎𝑤𝑘 $338呢個豬扒好高質🤩嚟到一定要食 炸到好香脆 肉質又唔乾 正🤤👅𝑆𝑢𝑟𝑓 & 𝑇𝑢𝑟𝑓 $388呢個又有安格斯牛扒 同埋龍蝦半隻 幾豐富 牛扒煎得幾香 冇乜筋 龍蝦都幾大隻🥰𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡 👅𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 佢嘅tiramisu都唔錯 Cream幾滑 同埋都食到咖啡香😙👅𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 & 𝑇𝑒𝑎總括嚟講 呢間餐廳嘅食物質素唔錯 同埋都坐得幾舒服 大家不妨嚟呢度一試🙈😋 好味:8.05/10🤑 價錢:7.89/10🤗 服務:7.88/10😝 環境:7.99/10😚 衞生:7.87/10🤩 整體:8.01/10

4 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑀𝑒𝑛𝑢

😝 環境:7.99/10
😚 衞生:7.87/10
🤩 整體:8.01/10
2023-06-02 53 瀏覽
The food and wine are really good. We have burrata and cheese salad, seafood paella and Chefs selection combo etc tonight. I suggest you to try Uni toast. That taste fresh.
  • Burrata  and  cheese  salad
今日去咗將軍澳海濱長廊踩單車,中午就揾到一間好有格調嘅餐廳食lunch 。半開放的環境,有少少微風吹過,特別寫意。套餐嘅前菜係湯或者沙律,二揀一。沙律係火箭菜同蕃茄,再撒少少芝士碎。主菜我揀咗地中海式鱸魚。師傅即時烤焗,時間掌握得好好。鱸魚特別肥美,肉質細嫩鮮味,簡單的調味,已經好好味。配菜也不少,有橄欖、蕃茄、薯仔等,豐富又健康。甜品係Panna cotta,酸酸甜甜,好開胃。餐飲-涷檸茶加$28就有啦~另外加咗招牌白酒蜆肉意粉,醬汁係蜆肉汁,好濃郁,有啲似蟹膏咁,蜆肉以量取勝,而且處理得好,冇食到有沙,果然係招牌菜之一。性價比高,由意大利師傅坐陣,也是餐廳特色之一!

甜品係Panna cotta,酸酸甜甜,好開胃。
餐飲-涷檸茶加$28就有啦~

性價比高,由意大利師傅坐陣,也是餐廳特色之一!
2023-05-23 66 瀏覽
-{將軍澳海濱西餐🍲}🤤 安格斯 10 安士牛扒伴烤龍蝦 (半隻) 🤤 ($388)Dinner set嘅牛扒配龍蝦 牛扒grill得好重焦香味😚其他配菜都有grill😜另外龍蝦都多肉食😋👖褲評: 8/10🤤 黑松露蘑菇意粉🤤 ($168)扁意粉好掛汁 意粉偏硬身而黑松露味好香🥰👖褲評: 7.8/10🤤 蟹肉牛油果沙律🤤蟹肉好多~avocado 甘味幾出擺盤都好靚😜👖褲評: 8/10🤤Ponna Cotta🤤奶香重 上面嘅果粒酸酸甜甜幾fresh!👖褲評: 8/10🤤Tiramisu🤤重杏仁酒味 後面少少咖啡味~cream較綿滑😚👖褲評: 7.8/10將軍澳海旁真係好多餐廳 依度環境寬敞仲要pet friendly😙又多間選擇性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 La Rosabelle Restaurant & Bar 🚩地址:將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下4號舖 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai將軍澳
{將軍澳海濱西餐🍲}

👖褲評: 8/10

🤤 黑松露蘑菇意粉🤤 ($168)
扁意粉好掛汁 意粉偏硬身而黑松露味好香🥰

👖褲評: 7.8/10

🤤 蟹肉牛油果沙律🤤
蟹肉好多~avocado 甘味幾出擺盤都好靚😜

🤤Ponna Cotta🤤
奶香重 上面嘅果粒酸酸甜甜幾fresh!

🤤Tiramisu🤤
重杏仁酒味 後面少少咖啡味~cream較綿滑😚

👖褲評: 7.8/10

性價比: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10

地址:將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下4號舖

安格斯 10 安士牛扒伴烤龍蝦 (半隻)
黑松露蘑菇意粉
蟹肉牛油果沙律
Tiramisu
安格斯 10 安士牛扒伴烤龍蝦 (半隻)
黑松露蘑菇意粉
蟹肉牛油果沙律
Tiramisu
2023-05-15 67 瀏覽
之前已經去過東涌分店🤤今次嚟咗將軍澳Alto店!仲帶埋寶貝小狗🐶🍴白酒蜆肉扁意粉白酒份量適中,唔會太濃蓋過蜆肉嘅鮮甜。加埋扁意粉口感啱啱好,食曬成碟都唔會覺得好膩。🍴 安格斯10安士牛扒伴烤龍蝦🦞 (半隻)媽咪最愛五成熟,肉汁豐盈,脂肪比例適中,食落唔算油膩。龍蝦好多膏,味道鮮甜,但咬落唔算喺好爽口。🍴黑松露薯條份量十足。每條薯條都好飽滿,唔喺空心薯條。薯味都夠,如果炸得再脆啲就仲正!🥤Oreo Smoothie飲落朱古力味較重,smoothie部分啲Oreo味唔出。🍸Mojito正常水平,都易入口。
之前已經去過東涌分店🤤
今次嚟咗將軍澳Alto店!
仲帶埋寶貝小狗🐶

🍴白酒蜆肉扁意粉

🍴 安格斯10安士牛扒伴烤龍蝦🦞 (半隻)

🍴黑松露薯條

🥤Oreo Smoothie
飲落朱古力味較重,smoothie部分啲Oreo味唔出。

🍸Mojito
正常水平,都易入口。
將軍澳海旁附近多國菜特色餐廳完全無諗過將軍澳都會有如此情調歐國風的多國菜餐廳-位於藍塘傲La Rosabelle Restaurant and Bar裝潢好有格調, 滿滿歐陸風,半開放的環境,坐落舒服無論是一家人享受午餐晚餐,或是情侶慶祝紀念,都十分合適啊❤️❤️-餐廳晚上亦都幾多選擇由A la Carte 到套餐都有,4 COURSE DINNER MENU已經包括了餐湯,生蠔,主菜,甜品及餐飲,-前菜選了FINE DE CLAIRE OYSTERS 法國直送空運生蠔,食落新鮮爽甜-SOUPCHEF DAILY SOUP 是日餐湯也暖暖的很開胃-主菜選了GRILLED WHOLE SEABASS WITH GRILLED VEGETABLES烤原條海鱸魚原條烤焗的爐魚外皮呈銀色,魚肉質地堅實呈白色,食落新鮮而嫰滑,而且魚骨相對較少,簡單以橄欖,蕃茄及新薯作伴菜已經好好食。-另外A la Carte 叫了Paella de Marisco - Seafood Paella 西班牙海鮮炒飯用鐵鍋上菜都好正宗,成個賣相澎湃夠份量不特止,-海鮮材料鋪得滿滿之餘仲好新鮮,大蜆大蝦青口及魷魚,意大利

將軍澳海旁附近多國菜特色餐廳

完全無諗過將軍澳都會有如此情調歐國風的多國菜餐廳

裝潢好有格調, 滿滿歐陸風,

半開放的環境,坐落舒服

無論是一家人享受午餐晚餐,或是情侶慶祝紀念,
都十分合適啊❤️❤️

餐廳晚上亦都幾多選擇
由A la Carte 到套餐都有,
前菜選了
FINE DE CLAIRE OYSTERS

法國直送空運生蠔,食落新鮮爽甜
SOUP

CHEF DAILY SOUP 是日餐湯也暖暖的很開胃

烤原條海鱸魚

原條烤焗的爐魚外皮呈銀色,魚肉質地堅實呈白色,

食落新鮮而嫰滑,而且魚骨相對較少,

簡單以橄欖,蕃茄及新薯作伴菜已經好好食。
另外A la Carte 叫了

西班牙海鮮炒飯
用鐵鍋上菜都好正宗,成個賣相澎湃夠份量不特止,

海鮮材料鋪得滿滿之餘仲好新鮮,
大蜆大蝦青口及魷魚,

意大利飯底煮得入味濃郁,也是我愛的半生熟口感,好好味啊~
最後套餐叫了

SIGNATURE TIRAMISU 意大利芝士蛋糕
帶淡淡酒香,軟滑得黎教人滿足。
2023-04-28 62 瀏覽
餐廳位於將軍澳,位置清優,可以餐食邊望下公園景,而且裝修都好有心思,充滿古典美,同朋友邊食邊傾計就最岩。🥣雜菜清湯Set lunch前菜可以揀沙律或者餐湯。我地就揀左餐湯暖最胃,雜菜湯味道清新,每一匙都有啖啖既蔬菜,入口好清爽🐷意式香草烤豬腩($158):豬腩肉切成薄片,肉質鮮嫩,香草同調味料入面嘅調配啱啱好,味道香濃而又唔會太重口味,配埋烤蔬菜,食落好開胃!🍕巴拿馬火腿薄餅($178):如果你鍾意食薄餅,呢款巴拿馬火腿薄餅絕對係要試下。薄餅底烤得酥脆,火腿肉質鮮美,加上啲芝士同埋蕃茄,味道鮮明。而且啲份量都幾大太,好岩同朋友分享。🥩美國安格斯肉眼牛扒($238):呢款美國安格斯肉眼牛扒味道絕對唔會讓你失望。牛扒煮得啱啱好,肉質細嫩多汁,配上啲燒汁,香味四溢。而且仲有大量炸蔬菜,感覺健康d,適合喜歡享受生活嘅朋友嚟試下。

🥣雜菜清湯

🐷意式香草烤豬腩($158):