2019-09-13 735 瀏覽
行到邊食到邊~銅鑼灣。-久違的Girl Talk聚會,今次我們選擇本地人氣戚風蛋糕專門店~La Famille為聚腳點。-店內有很多不同口味的戚風蛋糕,令有選擇困難症的女生們不知道怎麼辦🤔。店員耐心解説戚風蛋糕是採用植物油來制作還用北海道著名Nakazawa新鮮忌廉製作。所以最後我們點三款蛋糕及兩杯熱飲🤪。另有Tea Set-HK$60日本完熟蜜瓜~充滿濃香的蜜瓜味戚風蛋糕。頂層的蜜瓜好甜好甜喔!蜜瓜味忌廉真是甜而不膩😉-HK$54皇牌士多啤梨~這個是店內推介一定要試。吃下去便置身在士多啤梨園🥰-HK$60日本白桃~新口味的日本白桃清甜優雅,汁液也多,果肉柔軟😋-三款戚風蛋糕也是充滿著鬆軟的「空氣感」🤤值得一讚所有蛋糕放在冷藏櫃內還用玻璃罩蓋著是保持蛋糕濕潤度☺️-HK$42薄脆焦糖咖啡~頂層是一片薄如脆片的焦糖配上苦味較濃的咖啡而提升了口感次。送贈咖啡曲奇,鬆脆可口😁-HK$42宇治抹茶泡沬鮮奶~漂亮的拉花配上濃宇治抹茶及香滑鮮奶👍🏻。送贈為抹茶曲奇蘸著泡沫鮮奶另一種風味😚-環境裝修設計是華麗風,還有餐具是我喜愛的金色及夾架是玫瑰金🤩。寶石箱裝著瑪莉蛋糕🤗。金色梳化非常好坐🙂服務態度非
行到邊食到邊~銅鑼灣。

另有Tea Set

日本完熟密瓜

皇牌士多啤梨

日本白桃

薄脆焦糖咖啡

宇治抹茶泡沬鮮奶

金色梳化非常好坐🙂服務態度非常有禮😙

🍰: La Famille
📮: 銅鑼灣耀華街 25 號丹納中心地下 2 號舖。
2019-09-07
日本完熟密瓜
皇牌士多啤梨
日本白桃
薄脆焦糖咖啡
宇治抹茶泡沬鮮奶
2019-09-12 75 瀏覽
九月份總是有很多朋友都會生日,而我也不例外。今日又與好友興生,老實說近日我通常都會選擇健康為主的蛋糕。La Famille我深信是其中之一,全走健康路線。以戚風蛋糕為主,軟綿細潤甜而不膩見稱。選擇銅鑼灣分店,位置於時代廣場後街相當方便。有別於其他店鋪,多了一些空間可以與友傾談相聚。喜歡店內的雲石設計,深信必定成為少女們打卡熱點。全走低糖、低卡戚風蛋糕,有迷你版、又有4款不同Size蛋糕分別由 $360. $470. $580. $910不等。我選擇今期期間限定日本完熟蜜瓜(15cm) $398•熟透的蜜瓜香甜又多汁,配上綿綿的戚風蛋糕,滿帶果香,清甜而不膩,相當唔錯。15cm完全足夠4-6人食用,貴少少的甜品又健康的確大推。

2019-09-08
2019-09-11 59 瀏覽
🌟雙重朱古力 $65*市面上要搵一個2個人食既蛋糕真係唔容易!而店鋪既蛋糕全部都好精緻!又細細個 2個人食岩岩好!😚蛋糕以戚風蛋糕為主體 食落較乾身 原來入面有朱古力忌廉 不甜不膩👍🏻若忌廉分佈得均勻一啲就更好 因為頭幾啖真係太乾😅不過仲有好多其他味道揀 都有興趣試下😆
🌟雙重朱古力 $65
2019-09-07 83 瀏覽
一路都想試La Famille 既蛋糕,今日終於有機會同男朋友黎呢度食甜品。銅鑼灣呢間係暫時唯一一間有設座位既蛋糕店,室內裝潢高貴優雅,金黃色嘅梳化更為奪目,坐得好寬敞舒適。-La Famille 既蛋糕口味種多,睇到我眼花繚亂,呢個又想食,個個又想食😋😋。最後揀下揀下,就落左4個甜品,兩杯飲品lu~😂😂-📌Chiffon Cake - 戚風蛋糕首先要讚下佢地主打既戚風蛋糕,鬆軟而不膩、入口即化。用料比例拿捏得幾好,會用植物油取代動物油,最重要係佢地既忌廉來自日本北海道、沒有防腐劑的,可以食得新鮮又放心。-1⃣和茶三色 $54三色是日本小山園抹茶、焙茶和沖繩黑蜜作為蛋糕三色的暈紋,很有心思的顏色配搭🤩。抹茶甘香,面層一抹濃厚的抹茶醬,加上酸甜的紅桑子,不錯😋。2⃣雙重朱古力 💰54朱古力味香濃而不膩,入面既朱古力忌廉和面上既榛果朱古力脆脆配搭一流,酒香味的感覺係令我加左不少分,正。3⃣完熟日本蜜瓜 💰60夏日應季,又點少得完熟蜜瓜,粒粒清甜,透住淡淡的果香。 蜜味忌廉,賣相吸引,入口輕盈順滑,奶香味濃,冇油膩感。-📌 Bavarois - 巴伐利亞咁精緻美麗既布丁啫喱,我都忍唔住想試番個。

最後揀下揀下,就落左4個甜品,兩杯飲品lu~😂😂

📌Chiffon Cake - 戚風蛋糕
1⃣和茶三色 $54

2⃣雙重朱古力 💰54

3⃣完熟日本蜜瓜 💰60

📌 Bavarois - 巴伐利亞
咁精緻美麗既布丁啫喱,我都忍唔住想試番個。
4⃣士多啤梨巴伐利亞 💰45
呈冬甩形狀,上層是包著乾花及水果的果凍,下層是布丁。比起蛋糕會甜d,但同樣不膩,清甜既果香,值得比讚。

📌 Special Cafe - 特色咖啡
一邊食蛋糕,一邊歎咖啡絕對係捨意。

5⃣ 伯爵茶泡沫鮮奶 💰44
泡沫輕盈,清清地既伯爵茶加奶好夾,配住蛋糕飲一流!

6⃣ 沖繩黑蜜泡沫鮮奶咖啡 💰42
咖啡、黑蜜和鮮奶的比例不錯,口味很大眾,容易接受的味道。

溫馨提示:記得早點買/提前預訂呀,如果唔係你心意既蛋糕有機會賣哂架!
八月最後一天,星期六中午,銅鑼灣。常說女生有兩個胃,無論吃到多撑,面對甜點就毫無招架之力,尤其是造型精美的。跟閏蜜好久沒見面,今天決定去這家新冒起,以戚風蛋糕作為主打的甜點店來個下午茶。從空間感充足的佈置,雲石桌子,金色絲絨布椅子,以沉實的金色為主色,沒有俗氣而金碧輝煌的浮誇,也沒有刻意弄成每個角落都是少女心打卡位,搞得很多人因為裝修而腳步,如同一個雍容而優雅的貴婦--沈穩,舉手投足卻流露出與眾不同的氣派。甜點櫃裡,看到整齊排列著各種口味的數十款玻璃罩蓋著,只有巴掌大的精緻蛋糕:玫瑰紅桑莓荔枝、日本柚子、莫希托 (Mojito)、巧克力...每一個都各有特色,令人難以抗拒,浩瀚蛋糕海使人迷惑。但即使再怎麼眼花潦亂,看起來有多麼相似,總有那麼一個,會讓你覺得特別想要拿回去。所以,每一個客人在這裡選擇的蛋糕,都是值得細心保護,都是獨一無二的,玻璃罩蓋著的就算不是玫瑰,其存在意義不言而喻。「戚風」一詞從法語Chiffron音譯而來,是一種絲質紡紗的布料,戚風蛋糕就是以質感柔軟輕薄有彈性,仿如Chiffron,因而得名。一向對伯爵茶口味的都無法抗拒,尤其是自帶的獨特佛手柑油香氣,給予蛋糕更上一
八月最後一天,星期六中午,銅鑼灣。

甜點櫃裡,看到整齊排列著各種口味的數十款玻璃罩蓋著,只有巴掌大的精緻蛋糕:玫瑰紅桑莓荔枝日本柚子莫希托 (Mojito)巧克力...每一個都各有特色,令人難以抗拒,浩瀚蛋糕海使人迷惑。
英國伯爵茶戚風蛋糕
一向對伯爵茶口味的都無法抗拒,尤其是自帶的獨特佛手柑油香氣,給予蛋糕更上一層的風味。英國伯爵茶戚風蛋糕超級鬆軟綿密,內藏著幼滑如空氣的奶油,輕盈無比。表面有一小顆巧克力馬卡龍,外層極薄,裡面軟糯黏牙,不會太甜,旁邊的奶油也是有用伯爵茶弄成,伴著一小塊焦糖脆脆,整體口感完全不滯膩,甜度恰到好處。
伯爵茶咖啡
配上一杯伯爵茶咖啡,第一次嘗試這個配搭,看到有奶油的時候還擔心會太甜,也是多慮了,香醇咖啡為基底,茶香慢慢散發出來,奶油更添細滑口感,一口蛋糕一咖啡,味道層次更豐富。
日式白桃
相對淡雅的伯爵茶,閨密更愛日式白桃,就是因為期間限定四個字。當令的日本白桃就是日本水蜜桃,以香甜多汁著名,配合清淡濕潤的蛋糕,剛好作出平衡。
草莓巴伐利亞
人終究是貪心,喜歡新鮮感,再點一份草莓巴伐利亞。這甜點源自德國南部巴伐利亞地區,而這裡的迷你版更見悅目,晶瑩剔透,透明果凍凝固著五彩繽紛的鮮果跟花瓣,鋪在草莓慕絲上,簡直是無與倫比的美麗。
草莓巴伐利亞
鮮花瓣帶點點苦味,把鮮果和慕絲的甜度中和,除了外表,更有內涵。

La famille在法語是「家」的意思,吃著手工藝術甜點,靠著絲絨沙發聊天,傭傭懶懶的,真有種在瑞士家裡的一個日常周末下午。
2019-08-31
英國伯爵茶戚風蛋糕
伯爵茶咖啡
日式白桃
草莓巴伐利亞
1️⃣「雙重朱古力🍫($54) 」有酒香味 加埋帶有少少苦嘅特濃朱古力 超夾 仲有面頭朱古力脆脆 超正!The Double Chocolate Chiffon Cake🧡($54) has a rich chocolate flavour with a mild fragrance of alcohol. The chocolate crunches toppings are the highlight of the cake!-2️⃣「法國玫瑰🇫🇷🌹($54) 」係人氣之選 亦都係🐰小編最愛😍!佢有清香玫瑰花香 因為好特別同埋做得好出色 所以令我最印象深刻 The French Rose Chiffon Cake🇫🇷🌹($54) is the most famous one. It is also my favourite too! Surprisingly, it is fragrant with rose aroma. Honestly speaking, this cake is very impressive and outstanding.-3️⃣「英國伯爵茶🇬🇧☕️($54) 」有
3️⃣「英國伯爵茶🇬🇧☕️($54) 」有淡淡伯爵茶嘅香味 蛋糕唔甜 如果你係伯爵茶控 呢個蛋糕一定岩哂你!The Earl Grey Tea Chiffon Cake🇬🇧☕️($54) has a mild fragrance of earl grey. You must love it if you are earl grey addicts!
4️⃣「日本柚子Japanese Yuzu🇯🇵💛($54)」好清新 柚子味十足 一食落就知自己食緊柚子味 重點係食極都唔膩🥳 The Japanese Yuzu🇯🇵💛($54) is aromatic with yuzu aroma. Most importantly, it is so appetising and fresh so you can’t stop eating it!
價錢price:$55 - $90
地址address:Le famille in Causeway Bay
性價比CP value:🤤🤤🤤⚪️⚪️
飽肚fullness:🤤🤤⚪️⚪️⚪️
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤🤤🤤
服務service:🤤🤤🤤⚪️⚪️
Score:86/100🔖(bookmark)
  • 雙重朱古力
  • 法國玫瑰
  • Cafe Earl Grey
  • 日本柚子
2019-09-04 104 瀏覽
一路都好鍾意佢哋嘅戚風蛋糕,所以今年家母生日就訂咗個大蛋糕慶祝😗 本身好想試新出嘅mojito味,不過家母係朱古力fans唯有忍下手揀個濃厚雙重朱古力😌老實講平時食蛋糕好少會揀朱古力味,唔係伯爵茶就係啲生果味,事關朱古力睇落好似好大唔好簡單,但其實好容易撻Q,甜得滯又會覺得膩,用料唔夠靚又會俾人話係假朱古力等,而呢個就完全冇呢啲問題✨響邪惡嘅賣相下食落個朱古力味夠香之餘甜度又比想像中輕,連老人家都唔覺太甜,而蛋糕本身都係佢哋一貫高水準嘅正常發揮,口感軟綿鬆化唔會好乾身,另外中空部份都fill滿白忌廉,令蛋糕每啖保持濕潤,同時忌廉質感輕盈食落冇負擔✨仲有要特別提一下嘅係個蛋糕裝飾除咗有馬卡龍之外仲有好多朱古力系嘅零食,有kitkat/hersheys/oreo/麥提莎/三角朱古力,仲有我細個最鐘意食嘅twix😍 第一時間俾我拎哂兩條食,童年回憶當堂返哂嚟🤣

2019-09-03 256 瀏覽
當你口痕想HIGH TEA果陣,你會去邊?茶餐廳?的確係平靚正,但大多都係煎炸野,熱氣🔥高級餐廳?環境好,食物質素好,但同樣價錢亦高而我,就會揀銅鑼灣嘅「LA FAMILLE」啦唯獨係銅記呢間附合哂下面三點坐得舒服食得開心價錢貼地.室內裝潢高貴優雅,暗金色嘅牆身配上金黃色嘅梳化,坐得好舒服自在好有西洋古典嘅氣息.四點幾到達,戚風蛋糕而所剩無幾果真受歡迎.呢個SPECIAL SET FOR TWO真係好抵$158就有一個戚風蛋糕,巴伐利亞同兩杯咖啡加多$10,仲可以將巴伐利亞換成蛋糕添仲吾洗加一添.最新推出亦係期間限定嘅日本完熟蜜瓜無理由吾食下嘅選用左日本網紋赤肉蜜瓜比一般嘅蜜瓜更要香甜多汁上面放左幾塊蜜瓜肉配上蜜味忌廉,賣相吸引而橙紅色嘅蛋糕混入左粒粒蜜瓜肉鬆軟而入口即化嘅戚風蛋糕配上粒粒新鮮爽甜嘅蜜瓜果肉,口感豐富蛋糕中央係北海道忌廉入口輕盈順滑,奶香味濃郁最重要係完全吾會有油膩感亦係我一直都咁中意LA FAMILLE嘅原因.肥🐽係芒果控,所以就揀左呢個面層放左一層芒果布丁仲有幾粒白色小花,白朱古力粒,芒果粒賣相清新可愛睇返蛋糕本身,吾會有好大嘅空洞用手指按下,回彈力十足可見蛋糕係極

當你口痕想HIGH TEA果陣,你會去邊?
茶餐廳?
的確係平靚正,但大多都係煎炸野,熱氣🔥
高級餐廳?
環境好,食物質素好,但同樣價錢亦高
而我,就會揀銅鑼灣嘅「LA FAMILLE」啦
唯獨係銅記呢間附合哂下面三點
坐得舒服

食得開心

價錢貼地

室內裝潢高貴優雅,暗金色嘅牆身
配上金黃色嘅梳化,坐得好舒服自在
好有西洋古典嘅氣息

四點幾到達,戚風蛋糕而所剩無幾
果真受歡迎

最新推出亦係期間限定嘅日本完熟蜜瓜
無理由吾食下嘅

選用左日本網紋赤肉蜜瓜
比一般嘅蜜瓜更要香甜多汁

上面放左幾塊蜜瓜肉配上蜜味忌廉,賣相吸引
而橙紅色嘅蛋糕混入左粒粒蜜瓜肉
鬆軟而入口即化嘅戚風蛋糕配上
粒粒新鮮爽甜嘅蜜瓜果肉,口感豐富

蛋糕中央係北海道忌廉
入口輕盈順滑,奶香味濃郁
最重要係完全吾會有油膩感
亦係我一直都咁中意LA FAMILLE嘅原因

肥🐽係芒果控,所以就揀左呢個
面層放左一層芒果布丁
仲有幾粒白色小花,白朱古力粒,芒果粒
賣相清新可愛

睇返蛋糕本身,吾會有好大嘅空洞
用手指按下,回彈力十足
可見蛋糕係極之鬆軟
而芒果味濃郁,甜而不膩嘅清甜帶點微酸

由於SPECIAL COFFEE 實在好吸引

只係加$10就可以換購,真係無理由吾飲
咖啡表面灑上糖霜再用火槍燒焦
濃郁香滑嘅咖啡配上薄脆焦香嘅口感,一流

香濃濃嘅LATTE配上黑糖獨特嘅甜香

低糖而不膩嘅味道
令到媽咪食完都係咁讚好

2019-09-01
2019-09-02 88 瀏覽
呢間蛋糕店有多款口味,有選擇困難症要諗一陣,佢每隻味唔會話出好多個,有d 味道去到會賣晒都唔定,或者係排到你果陣比前面果個買阻😂喜歡呢間d蛋糕細細個,有時食完餐生日飯已經好飽,仲要隔硬啪個1磅蛋糕都幾想嘔,仲要得2-3個人,次次切一半帶走一半都幾麻煩,呢個細細個就岩岩好,一人2-3啖就食晒伯爵茶味戚風蛋糕茶味唔重,都有伯爵茶香味既,蛋糕偏乾,甜度適中,味道雖然唔係話好好食,甚至好普通,但係由於外觀靚,影相厄like都幾好睇,所以要買生日蛋糕既時候都會繼續考慮,試下其他味會唔會好味d, 而且呢個size既蛋糕唔多地方有呢~~

伯爵茶味戚風蛋糕

伯爵茶味戚風蛋糕
外賣自取
2019-09-02 65 瀏覽
好開心嘅下午,約好姊妹靚靚mi 左去 @lafamillecake 的銅鑼灣分店食tea💕謝謝mi幫我影咗咁多靚相✨🍰✨💗 .本身被#lafaillecake Bavarois吸引,靚到不得了,好精緻好似藝術品一樣😍💕不過我哋當日下午2pm去到已經賣曬了,下次一定要買到來食💗.今次我哋就叫左唔同款式嘅戚風蛋糕💗,lafamille cake既#戚風蛋糕 堅持用北海道Nakazawa新鮮忌廉製造,特別香濃配上口感柔軟綿滑既戚風蛋糕,真係完美嘅配搭😍💗 .我哋兩個叫咗五款蛋糕,好似食蛋糕放題一樣😋✨今次叫咗法國玫瑰,日本完熟哈密瓜,宇治抹茶耶香,開心果及荔枝口味 💗各有特色😍而且每款都好靚,cafe環境幽靜舒適,喺靚環境享受甜品心情都變得特别好💗.特別鍾意法國玫瑰🌹🍰✨賣相超靚,食落好有驚喜💗玫瑰花味好突出,軟綿綿嘅戚風蛋糕加上北海道新鮮忌廉,每啖都充滿住優雅玫瑰花香味,好幸福嘅感覺💗而且蛋糕甜度恰到好處,每人食左兩個蛋糕完全唔會有膩嘅感覺😍.蛋糕每款都好好味各有特色,而且價錢一啲都唔貴,蛋糕質素完全係超水準💗另外更加有期間限定嘅款式💗下次一定要再來試,銅鑼灣區超好下午茶好去處💗 .🛒蛋糕

特別鍾意法國玫瑰🌹🍰✨賣相超靚,食落好有驚喜💗

🛒蛋糕也有網上預訂❤ www.lafamillecake.com

⠀⠀
🏠 銅鑼灣店 耀華街25號丹納中心地下2號鋪
🕚 Sun-Fri : 1300-2200
⠀⠀ Sat : 1000-2200
☎ 2472 2989

#lafamillecake #lafamille #hkkol #kolhk #hkmodel #hkfoodie #852girl  #852kol  #kol #foodiehk
2019-08-23 522 瀏覽
假日可以early dinner,之後輕輕鬆鬆享受甜點和飲返杯咖啡。走到繁華的Time Square後街,有一間裝修十分有格調的cafe,就是有不少分店的La Famille,這裡可以堂食。除了蛋糕,還有Madeleine和 cookies,以無添加、化學香料色素為本,而且有不少日本直送食材,有北海道鮮忌廉、麵粉、京都宇冶抹茶,甚有品質的樣子。還有新品上市,可惡,日本完熟蜜瓜一早sold out。Special set $158 for 2,有2件cake,2杯飲品,cp值幾高。特色咖啡都幾吸引!美好的晚上現在開始了。沖繩黑蜜泡沫鮮奶咖啡(+$10)加了沖繩黑蜜糖,天然甜味,與咖啡毫無違和感。宇冶抹茶椰香 petit chiffon cake 口感鬆軟,夠濕潤,抹茶味香,不太甜,加了北海道鮮忌廉,都可以清新無負擔,吃完後一點罪惡感都冇。日本柚子瑪德蓮蛋糕($18)賣相和口味都好特別,貝殼形小蛋糕加了高知縣柚子絲和白朱古力dip,不甜不膩。熱薄脆焦糖咖啡(+$10)焦糖味又香又濃,跟咖啡味很搭,附自家製小餅乾,很貼心,推薦!皇牌士多啤梨petit chiffon cake (+$10),

還有新品上市,可惡,日本完熟蜜瓜一早sold out。

特色咖啡都幾吸引!

美好的晚上現在開始了。

宇冶抹茶椰香 petit chiffon cake

日本柚子瑪德蓮蛋糕($18)

皇牌士多啤梨petit chiffon cake (+$10),士多啤梨味都幾重,唔係香料味,貨真價實。

伯爵紅茶瑪德蓮蛋糕($18)是我喜歡的伯爵紅茶口味,茶香味濃,還加了朱古力,好吃。

$80 (宵夜)
  • 薄脆焦糖咖啡
  • 皇牌士多啤梨
  • 宇治抹茶椰香
2019-08-22 89 瀏覽
la famille 的蛋糕,總是有種讓人開心的魔法。色彩繽紛,造型漂亮,無論賣相同味道都是如此吸引。今天與妹妹來到la famille cafe,坐下來慢慢細味蛋糕滋味。下午茶時分人不多,坐在環境華麗的cafe內,有種貴婦感覺。點了春日果茶,有蠟燭座保溫,果茶香味馥郁,配蛋糕喝能平衡蛋糕甜味。妹妹則選擇她最愛的伯爵茶泡沫鮮奶,不過甜,入口柔滑。蛋糕款式花多眼亂,最後選擇了意式奶凍及雙重朱古力戚風蛋糕,另外選擇了士多啤梨巴伐利亞。巴伐利亞呈冬甩形狀,上層是包著乾花及水果的果凍,下層是布丁,不會太甜,造型更是人見人愛。悠閒的下午,嘆著茶香,享受美味的蛋糕,真是享受人生♡

下午茶時分人不多,坐在環境華麗的cafe內,有種貴婦感覺。

悠閒的下午,嘆著茶香,享受美味的蛋糕,真是享受人生♡

2019-08-22
2019-08-15 432 瀏覽
Cakes is no longer to be patent for Girls only. Right?-La Famille呢個法文既意思係「我家」,主打輕型,清新同日系風格既戚風蛋糕,款式、囗味、賣相多不勝數,擺哂係雪櫃裡面,任君選擇,裝修精緻,以雲石、木紋同暗金帶有一種型格、奢華感覺,今次同朋友黎銅鑼灣分店堂食,雖然兩條麻甩佬入到去好似好gay咁,但邊個話男仔唔鍾意食Cake咖?反之我仲係蛋糕控黎tim!👇📌Chiffon Cake - 戚風蛋糕▪ 宇治抹茶椰香 - $60▫ 翠綠色般既小蛋糕,帶有夏日風情,本身我食甜品都好鍾意嗌抹茶,今次就特別有新鮮感,用到椰子黎做配搭,而唔係最常見既紅豆,極具創意,味道亦都無失望,陣陣椰汁香味配搭抹茶混合,清甜味極濃郁,仲有少少回甘既感覺,證明用料唔差,價錢係值得既!▪ 盛莓藍蝶 - $54▫ 有Staff推薦我試下呢個新品,以水果做主題,包括士多啤梨、藍莓、黑莓、覆盆子同埋蔓越莓,整體味道就夠哂清新啦,外形顏色仲好吸晴,以蝶豆花同紫羅蘭花混合而成既天然色素,完全體驗到IGable果種夢幻般感覺,一定俘虜一眾少女心!▪ 雙重朱古力▫ La
La Famille呢個法文既意思係「我家」,主打輕型,
清新同日系風格既戚風蛋糕,款式、囗味、
賣相多不勝數,擺哂係雪櫃裡面,任君選擇,
裝修精緻,以雲石、木紋同暗金帶有一種型格、
奢華感覺,今次同朋友黎銅鑼灣分店堂食,
雖然兩條麻甩佬入到去好似好gay咁,但邊個話
男仔唔鍾意食Cake咖?反之我仲係蛋糕控黎tim!👇

📌Chiffon Cake - 戚風蛋糕
▪ 宇治抹茶椰香 - $60
▫ 翠綠色般既小蛋糕,帶有夏日風情,
本身我食甜品都好鍾意嗌抹茶,今次就特別有新鮮感,
用到椰子黎做配搭,而唔係最常見既紅豆,
極具創意,味道亦都無失望,陣陣椰汁香味配搭
抹茶混合,清甜味極濃郁,仲有少少回甘既感覺,
證明用料唔差,價錢係值得既!

▪ 盛莓藍蝶 - $54
▫ 有Staff推薦我試下呢個新品,以水果做主題,
包括士多啤梨、藍莓、黑莓、覆盆子同埋蔓越莓,
整體味道就夠哂清新啦,外形顏色仲好吸晴,
以蝶豆花同紫羅蘭花混合而成既天然色素,
完全體驗到IGable果種夢幻般感覺,
一定俘虜一眾少女心!

▪ 雙重朱古力
▫ La Famille既蛋糕標榜用日本麵粉、
砂糖同北海道直送忌廉,所以食落比一般蛋糕無咁膩,
當然無朱古力,食甜品根本唔夠喉。呢個雙重朱古力
70%黎自朱古力忌廉,外圍都係榛果朱古力脆脆,
口感一流,味道濃郁,仲帶少少酒香味,
蛋糕仲保持到鬆軟!

▪ 伯爵茶泡沫鮮奶 - $44
▫ 樣靚身材正,除左比喻靚女之外,仲可以用係
飲品身上,呢杯Earl Grey Milk做到泡沫輕盈,
賣相一流,入口細滑,絕對係我最愛呀!

▪ 薄脆焦糖咖啡 – 42 (H)
▫ 入口先有種苦澀,再黎有焦糖既香,
中間再有一層奶滑泡沫,三者層次做到平衡,飲得過!
2019-08-15
  • 盛莓藍蝶
  • 宇治抹茶椰香
  • 雙重朱古力
  • 伯爵茶泡沫鮮奶
  • 薄脆焦糖咖啡
2019-08-14 103 瀏覽
呢排心情唔多好~搵閨蜜一齊去散散心,食個tea ~ 呢間蛋糕店竟然有tea食~個價錢重要好抵~2杯野飲🥤再加2個cake🎂都係$158~蛋糕細細🎂如果人小既時候,買梨慶生一流~~
2019-08-13 80 瀏覽
La Famille 是戚風蛋糕的尊門店, 真係有好多味可以揀🙈 花多眼亂, 心大心細❤️ 我哋三個女仔叫左一個Special Set for two, 同埋add on 再叫多左個戚風蛋糕, 因為實在太多味想試🙈Earl grey 戚風蛋糕, 味道就淡d, 但有淡淡的茶香抺茶戚風蛋糕, 配上抺茶醬 & 內裡的buttercream, 非常好味, 既不膩, 又靚又好食至於, 巴伐利亞, 真係第一次食, 我哋叫左北海道忌廉芝士巴伐利亞, 有驚喜, 帶少少酸, 非常清甜, 都係好好味🥰飲品叫左cafe brûlée & earl grey latte, 不過不失, 成個環境約埋幾個閨蜜飲下咖啡食下甜品真係一個不錯的選擇 🥰