2019-04-09 279 瀏覽
上環一向都好多小店食市,今日就揀左個意式餐廳食左簡單輕便嘅lunch。喺上環站A2出口一出過對面馬路就到喇,好方便。當日1點15分到達,剛剛撞正食飯時間,返工嘅人入哂坐,咁好彩無人排隊,我去到就排第一。等左3個字就有位喇!Set lunch個range都好闊,以一間小店黎講,真係好有誠意,由三文治、burger,去到Pasta、Brunch,仲有扒餐你選擇,真係好有心!咁set lunch有唔同嘅主食選擇之餘,仲有是日餐湯或者沙律,餐飲係有即磨咖啡或茶嘅,如果要轉latte/ cappuccino就要加$10喇!我就叫左個雞肉蘆筍黑松露忌廉闊條麵($108),加$10轉左杯latte。咁杯咖啡係無拉花嘅,而奶都唔夠企身唔夠厚,普通咖啡,有d失望。但個闊條麵就唔好睇落顏色淡淡,但味道真係好出色,濃郁嘅忌廉帶帶淡淡嘅黑松露醬嘅味道,麵條本身好有咬口,蘆筍都非常多,整體係好夾,可以一試。跟餐沙律就正常合理。對我黎講咖啡真係重要嘅一環,如果大家對咖啡無咩期望或要求,都可以黎試試,因為麵條真係非常出色。

What a delicious meal in sheung wan! Fresh ingredients cooked with heartful skill and seasoning.You can taste every details of the food. Even a simple dish, it is really outstanding. It will be my first choice if I am around this area in future.Yummy!
Yummy!
2019-03-18 192 瀏覽
依間小店位於中環,裝修風格有啲似歐洲家庭式餐廳,風味十足!約埋三五知己,或者單獨一個食飯,靜靜地氣氛都很好!因為遲左出去食午飯,成2:30,所以嚟到呢間餐廳唔算太多人,入到去叫咗牛扒lunch set!主食牛扒,牛扒有牛味,有嚼頭,要花一點時間咀嚼,配菜都豐富,有薯蓉同埋好多蔬菜粒,另外餐湯係南瓜湯,都唔錯,不過不失!
2019-03-17 141 瀏覽
周未想享受下寧靜ge空間就同朋友黎左呢間西餐廳食 朋友話原本星期日唔開 近排先開始連星期日都開星期日附近冇太多人 又唔嘈 小店空間不大 但足夠十幾個人黎食 分分鐘 可以包場tim 裝修簡單舒服野食選擇都幾多最後揀左煙三文魚意大利青瓜及香草芝士意大利雲吞香煎美國安格斯西冷配蘆筍燒汁Special treat for Sunday 星期日黎仲可以有免費甜品食香煎美國安格斯西冷配蘆筍燒汁5成熟岩岩好 而且厚 肉味濃 非常juicy 煙三魚意大利青瓜意大利芝士雲吞意大利芝士雲吞好好食 雲吞皮係用意粉整好有口感 加上芝士勁正 食到lam lam 利 個汁又唔會太heavy 味道剛剛好免費飯後甜品 朱古力士多啤梨tart 一d都馬虎 一口岩岩好 又唔會過甜 正
周未想享受下寧靜ge空間

煙三魚意大利青瓜意大利芝士雲吞

免費飯後甜品 朱古力士多啤梨tart
一d都馬虎 一口岩岩好 又唔會過甜 正
2019-02-05 372 瀏覽
是日去左上環開左個漫長GE會議,放得工黎都已經8點Lo,除左想拿拿聲返屋企之餘,個肚仲勁餓,辛苦左一日,於是就諗住食好D,黎好好慰勞自己一番。上環不嬲都多野食,但要搵到好食GE,都要識搵識簡先得。今次我就簡左間係文咸東街GE西餐廳黎試下,黑色GE玻璃邊框,望入去係暖和GE燈光。門面唔太大,容納到20人左右,相信唔係集團式經營GE餐廳,而裝潢格局另有一番味道,感覺上應該係間唔錯GE選擇。我簡左個角落GE位置坐,一黎可以觀察附近GE食客GE日常,二黎又可以靜靜一個人享受下獨處GE時光,而唔會有唔自在GE感覺。我叫左個煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵 ($148),呢度有得將闊條麵可以轉做 意粉、野菌意大利雲吞 或芝士菠菜意大利雲吞,實在太另我喜出望外。我簡左唔多餐廳有GE芝士菠菜意大利雲吞。上檯時,濃濃GE香草忌廉味飄散住,上面再撒左青瓜、三文魚同蟹籽係上面,簡單GE點綴,但呢個主菜GE格調就已經提升左唔少。雲吞做到一口一個,十分適合女士要講斯文講儀態GE要求,忌廉雖然聞起黎非常香濃,但入口唔會喧賓奪主,雲吞一咬香濃GE芝士味即刻湧出黎,忌廉反而一反常態成左中和GE良好調劑品。每口雲吞每

上環不嬲都多野食,但要搵到好食GE,都要識搵識簡先得。

我叫左個煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵 ($148),呢度有得將闊條麵可以轉做 意粉、野菌意大利雲吞 或芝士菠菜意大利雲吞,實在太另我喜出望外。我簡左唔多餐廳有GE芝士菠菜意大利雲吞。上檯時,濃濃GE香草忌廉味飄散住,上面再撒左青瓜、三文魚同蟹籽係上面,簡單GE點綴,但呢個主菜GE格調就已經提升左唔少。雲吞做到一口一個,十分適合女士要講斯文講儀態GE要求,忌廉雖然聞起黎非常香濃,但入口唔會喧賓奪主,雲吞一咬香濃GE芝士味即刻湧出黎,忌廉反而一反常態成左中和GE良好調劑品。每口雲吞每口芝士難免會怕膩,而配上青瓜GE青新爽口GE味道同口感、三文魚本身亦沒有加太多調味,剛好為強烈GE味蕾沖擊帶黎平衡,呢道菜做得實在不錯。

女士對甜品總會有額外ge Quota,於是就叫多左檸檬撻 ($42),我好怕甜品係死甜,而呢個檸檬撻GE甜同酸黎得剛剛好,而個內餡口感比蛋撻漿硬淨少少,而撻底都幾鬆軟好食,亦都非常好食。

有機會再黎上環,再翻兜都不為過。
2019-01-29
  • 煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵
  • 檸檬撻
2019-01-28 343 瀏覽
呢間cafe係我其中一間lunch最常去既小店我鐘意佢d意粉醬汁夠特別,意粉係手工既😊order左肉丸番茄🍅意粉lunch set係包餐湯同一杯飲品今日既湯🥣係番茄湯,湯既質感係番茄蓉🍅上面加左少少香草🌿同欖油好match好開胃😋😋👍🏻意粉好快就到左肉丸係有好香牛肉味,唔會鞋口,好味😝醬汁睇得出係自家製既,有番茄蓉🍅同橄欖油味道酸甜清新,仲有溶溶地既芝士薄片好正👍🏻👍🏻上面亦都有少少香草🌿,同餐湯果d係一樣味(好想知係咩葉><)手工意粉都好味,口感再煙韌少少會更好!Lunch我通常都鐘意飲返杯咖啡,為下晝既工作提提神😂熱咖啡☕️奶另上咖啡都ok,夠濃味😌當望出面街人多車多,坐係小店入面飲住咖啡☕️喺短暫既lunch time休息下感覺好寫意Ps 如果有時間可以晏少少先去因為lunch time時間都多人,會坐得逼d
呢間cafe係我其中一間lunch最常去既小店
我鐘意佢d意粉醬汁夠特別,意粉係手工既😊

order左肉丸番茄🍅意粉
lunch set係包餐湯同一杯飲品

今日既湯🥣係番茄湯,湯既質感係番茄蓉🍅
上面加左少少香草🌿同欖油
好match好開胃😋😋👍🏻
番茄湯

意粉好快就到左
肉丸係有好香牛肉味,唔會鞋口,好味😝
醬汁睇得出係自家製既,有番茄蓉🍅同橄欖油
味道酸甜清新,仲有溶溶地既芝士薄片好正👍🏻👍🏻
手工意粉都好味,口感再煙韌少少會更好!
肉丸番茄意粉

Lunch我通常都鐘意飲返杯咖啡,
為下晝既工作提提神😂
熱咖啡☕️奶另上
咖啡都ok,夠濃味😌

當望出面街人多車多,坐係小店入面飲住咖啡☕️
喺短暫既lunch time休息下感覺好寫意

Ps 如果有時間可以晏少少先去
因為lunch time時間都多人,會坐得逼d
2019-01-28
番茄湯
肉丸番茄意粉
  • 蕃茄湯
2019-01-21 224 瀏覽
本身冇book位 入到間店 老板問我地上吾上樓上原來閣樓有個小空間仲好 傾計free d都得發現d食物都相當吾錯 店員好有禮貌煙3文魚闊條面 特別係加左d青瓜 令到個面清新d 吾會太heavy 蜆肉意粉 好多蜆芝士薯條雜菌闊條面 菇既種類好多 同個汁亦好夾
本身冇book位 入到間店 老板問我地上吾上樓上
原來閣樓有個小空間
仲好 傾計free d都得
發現d食物都相當吾錯 店員好有禮貌

蜆肉意粉 好多蜆

芝士薯條

雜菌闊條面 菇既種類好多 同個汁亦好夾

2019-01-20 126 瀏覽
今日二時在中環聽完seminar,四時半又有另一個。雖然行程緊密,但中間還有兩小時的自由時間。我和朋友想找一間特色咖啡小店坐坐,於是我們一路向上環方向走,走到了我舊公司附近的一間意大利特色餐廳La Casa Bistro,它正正是我們想找的那種真心製作食品又和藹可親的cafe。現在剛好是tea time,當然要點tea set啦!嘩,這裡居然有英式下午茶餐,可供兩位用 ($168)。底層是1) 法式煙肉蛋批 : 讚,熱食,咸味調得剛剛好; 2) 雞翼 : 很惹味,也是熱食。中層是 1) 煙三文魚多士 : yummy,煙三文魚甜美,多士很脆; 2) 法式野菌酥皮盒 : okay。上層是甜品1) Lemon Tart; 2) Chocolate Tart; 3) Brownie : 我個人較喜歡Lemon Tart,酸酸的可幫助消化。至於飲品,我升級選了cappuccino,外型上雖然没有打高高的奶泡,但也很香滑。朋友選的white flat也不錯。我們就這樣度過了兩個小時,十分愉快。

現在剛好是tea time,當然要點tea set啦!

嘩,這裡居然有英式下午茶餐,可供兩位用 ($168)。

朋友選的white flat也不錯。

我們就這樣度過了兩個小時,十分愉快。
2018-12-19 173 瀏覽
今日去上環入年貨,不知不覺就夜晚又肚餓,朋友介紹去吃靚料西餐。餐廳好易搵,上環A2出口左手過馬路,穿小巷,向左手對面馬路望就見到了。餐廳地方唔係好大,但坐得好舒服,裝飾也有巴黎餐廳感覺,二面鏡牆加上輕微音樂,小店店主好有心思。餐牌比我地想像中多野吃,以為餐廳細細,食物種類超多,而且不重覆。我要左一份加拿大豬柳,又叫左甜品後上。香煎加拿大豬柳配火箭菜及西苺汁 $138豬柳煎得好香口,肉燒得剛好,有厚度,有D似黑豚,不過冇黑豚咁lauo. (音:流同樓之間)配上火箭菜同西苺汁,又開胃又飽腹。推薦!試一間餐廳甜品得唔得,就當然要試一試佢哋嘅Tiramisu。甜品係新鮮整,所以餅底仲好脆,稍稍等溶化後,食落去新鮮又好味。一個人都可以食得晒一份。好滿足呀。—————————————如果喜歡我嘅文章,請幫幫忙follow 我,俾個like我。鼓勵下我繼續寫食評。多謝你。❤️

香煎加拿大豬柳配火箭菜及西苺汁 $138

配上火箭菜同西苺汁,又開胃又飽腹。推薦!

—————————————
2018-11-30 204 瀏覽
最近好開心,係我同男朋友公司附近,發掘到呢間高質西餐小店😍係中環同上環之間,我地可以一齊Lunchtime去食啦❤️-🔹雞肉蘆筍黑松露忌廉闊條麵($102)好喜歡佢地調配既黑松露忌廉,黑松露味道唔會好搶,剛好帶起啲香味😋蘆筍都幾好,無渣👍🏻雞肉大大塊,所以成碟睇落好似好細,但食落去幾飽👅-🔹野菌煙肉忌廉燴雞($105)雞塊有4大塊,肉質好嫩😍最緊要係個忌廉汁做得好好味,令到個雞更加好食🐔唔知點解食落有少少花生醬味咁🤔仲有薯蓉配埋,薯蓉夾埋啲醬汁一齊食正呀~-▫️餐湯係南瓜湯🎃好濃郁,連餐湯都好好飲👍🏻▫️裝餐附送咖啡☕️
🔹雞肉蘆筍黑松露忌廉闊條麵($102)
🔹野菌煙肉忌廉燴雞($105)
▫️餐湯係南瓜湯🎃好濃郁,連餐湯都好好飲👍🏻
▫️裝餐附送咖啡☕️
2018-11-27 2447 瀏覽
上環中一個小角落************************又到blue Monday, 係時候又要食好嘢慰勞下自己啦。從上環站出嚟對面馬路,就搵到呢一間細細哋嘅餐廳。餐廳外形唔起眼,入到去氣氛就 有柔和的色調配上木係嘅傢俬令人哋有家嘅感覺,唔通呢啲就係傳說中嘅小確幸?睇完個menu之後,我同朋友就嗌嘢食啦。🍴香蒜白酒煮大蜆多士花甲喺白酒同埋蒜蓉烹調之後好嫩口蜆肉好乾淨,冇沙嘅,配搭嘅麵包十分之脆口,配合嫩滑嘅蜆肉令人哋齒頰留香😋😋🍴小食拼盤拼盤入面有煙三文魚,香腸,parma Ham, 佢嘅伴碟好用心好似一盤藝術品, 而且佢擺嘅位置都係有諗過嘅,客人食嗰啲就可以一層一層顺次序咁樣食🍴 蟹肉餅配芫茜蛋黃醬蟹肉餅再配合呢一個蛋黃醬,炸到好香脆而蟹肉都夠多夠綿密,而且大大粒非常之好,咬落去嘅時候仲有一條條蟹肉真係落足料㗎😋上環呢一間鋪頭仔,真係十分值得一試,相對於其他意大利餐廳佢價錢比較親民,雖然份量就比較滴式,但係你食完之後你會鍾意佢哋㗎。
上環中一個小角落

************************

從上環站出嚟對面馬路,就搵到呢一間細細哋嘅餐廳。

睇完個menu之後,我同朋友就嗌嘢食啦。

🍴香蒜白酒煮大蜆多士

花甲喺白酒同埋蒜蓉烹調之後好嫩口

🍴小食拼盤

有諗過嘅,客人食嗰啲就可以一層一層顺次序咁樣食

🍴 蟹肉餅配芫茜蛋黃醬

蟹肉餅再配合呢一個蛋黃醬,
炸到好香脆而蟹肉都夠多夠綿密,

2018-11-26
又嚟到一個星期最想chill最想relax嘅一日喇~唔可以浪費咗咁寶貴嘅一日,就當然要由早上開始令佢充實起來啦!呢間餐廳位置唔算難塭,留心一下就會見到佢架喇💕當日落著毛毛小雨,大慨10:00am到咗餐廳後搵左一張靠門口嘅枱坐低...有位男服務員好快就拎左個menu過黎,價錢正常...我好快就比avocado egg benedict🥑🍳🍞吸引左🤭🤭🤭而同行朋友就要egg omelette with toast🍳🍞飲品就要左latte☕️ & rich chocolate☕️🍫係等野食嘅過程中,係度望下街、發下呆咁真係幾寫意🤤《Avocado Egg Benedict》 $98墊底個toast相當有驚喜!好脆口,比平時用muffin墊底嘅口感好好多🥰🥰🥰而個荷蘭汁幾rich味道都唔錯~切開隻水波蛋見到蛋黃汁流出嚟嗰下都幾治癒☺️☺️☺️成個口感好豐富,配上有軟綿綿嘅牛油果🥑、同脆卜卜嘅toast🍞《Egg Omelette (mushroom and Bacon) with Toast》 $88分量相當之大!隻蛋亦都好厚🤤🤤🤤餡料亦都唔馬虎,遍佈左成個奄列🍳食完之後都幾飽架🤭🤭🤭《Latte》 +
又嚟到一個星期最想chill最想relax嘅一日喇~
呢間餐廳位置唔算難塭,留心一下就會見到佢架喇💕

有位男服務員好快就拎左個menu過黎,價錢正常...

係等野食嘅過程中,係度望下街、發下呆咁真係幾寫意🤤

《Avocado Egg Benedict》 $98

分量相當之大!隻蛋亦都好厚🤤🤤🤤
餡料亦都唔馬虎,遍佈左成個奄列🍳
食完之後都幾飽架🤭🤭🤭

《Latte》 +$15
入口先感受到好幼滑嘅奶泡同場好香嘅奶味~
之後就會感受到咖啡嘅甘香~ 不錯喔!

《Rich Chocolate》 +$15
係友人點的,佢話味道真係幾rich...
佢幾欣賞👍🏻👍🏻但飲得多可能會覺得甜喔~

多謝呢間餐廳比左一日好嘅開始我🥰💕
係呢度仲影左小小文青相添🤣🤣
悠悠閒閒嘅週末做乜好呢,更係帶埋自己最愛嘅人岀去食好嘢啦!今日我就揀咗呢間係上環區嘅意式小店。今日叫咗3個午市套餐,而餐前就揀咗是日餐湯“南瓜湯”,個湯好濃郁細滑同埋唔膩口,啖啖都覺得好香甜,真係好好飲喔👍🏼👍🏼。“迷你野菌意大利雲呑配青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯”一上枱時就瀰漫住🦐香,我哋已急不及待將雲呑同湯放入口慢慢品嚐,雲呑嘅菌味同湯嘅鮮甜好襯呀😋,店員話我哋知佢哋係用上10個鐘去淆製鮮🦐湯㗎,所以非常鮮、香、味美👍🏼👍🏼👍🏼,再食一啖青衣魚柳同大蜆肉,嘩~絕對係鮮上加鮮~ 好正呀⋯⋯😋😋😋“安格斯芝士漢堡包配炸薯條”🍔,芝士已溶係漢堡扒上,再放上厚切微焦嘅洋蔥、蕃茄同一片酸瓜~ 一啖咬落去漢堡扒好Juicy、牛肉味好濃厚之餘再配埋香噴噴嘅餡料,食到停唔到口添👍🏼👍🏼👍🏼⋯⋯ 仲有薯條係粗身有口感嗰隻呀,好味😋😋😋“雞肉蘆筍黑松露忌廉闊條麵”🍝嘅雞肉好嫩滑,每條闊條麵都掛滿味道同濃淡剛好黑松露忌廉汁,自家製嘅意大利麵條有蛋香同質感煙韌,又係另一種唔同嘅享受喔👍🏼👍🏼👍🏼最後飲埋餐飲,杯Hot Rich Chocolate真係好rich啊☕️👍🏼👍🏼

南瓜湯
南瓜湯
迷你野菌意大利雲呑配青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯
安格斯芝士漢堡包配炸薯條
雞肉蘆筍黑松露忌廉闊條麵
難得有個空閒既”Ruby Tuesday”🤣黎上環行下街食個Break Tea的最好不過☺️適逢朋友介紹呢間野食幾吸引而且氣氛幾好🤣還掂近近地一於黎Tea下啦☺️位於上環文咸東街既La Casa Bistro喺上環站A2出口行過黎亦十分方便😆雖然環境較細座位唔多🙊但呢度好有歐陸Coffee Shop既感覺☕️☺️而且周邊較為清靜既環境亦坐得好舒服☺️唔止閒日Brunch Time😆假日黎同朋友坐下食個Tea傾下計亦十分適合😆以歐陸風情Bistro做襯托👨🏻‍🍳☕️亦配合著高質素既西餐食材☺️🍴蕃茄湯難得呢度有小肥至愛既蕃茄湯😍🍅以濃郁既蕃茄蓉慢調而成既蕃茄湯🍅🥣香氣滿溢之餘亦帶出微微茄蓉口感🤤微微灑上香草亦為美感點綴添上分數☺️香煎美國安格斯西冷安格斯牛扒夠哂大塊亦顯份量十足🥩🤩五成熟既牛扒係剛剛好☺️🐮肉質滑嫩Juicy之餘唔起根🤤配合濃郁Gravy更帶出扒香鮮味更加Juicy😋另外亦有薯菜做襯托😆薯蓉夠哂Creamy香滑之餘☺️雜菜灑上微微薄鹽亦增添鮮味☺️🥦🍅Cappuccino用Double espresso做啡底☕️😆濃郁咖啡配合多重香滑奶泡有著兩重味覺☺️一流賣相為濃香Cappuccino增添窩心同
難得有個空閒既”Ruby Tuesday”🤣

濃郁咖啡配合多重香滑奶泡有著兩重味覺☺️
一流賣相為濃香Cappuccino增添窩心同工藝☺️☕️

2018-11-06
2018-11-02 102 瀏覽
If you work in Central/Sheung Wan, you’d understand how packed every single decent restaurant is during lunch hours. But to my surprise, this little Italian bistro still got seats for a Tuesday afternoon!!Their homemade pasta is SO AMAZING!! Kinda reminds me of the great pastas I had in Italy. Al dente texture with delicious sauce. Couldn’t get enough of them!!