2019-08-20 693 瀏覽
相信去得cafe嘅人都想上下網同朋友傾下計,原本我地去呢間野既原意係想同旅伴飲杯野上網睇下行程,Order版上有Wifi字眼,落完單先發現無Wifi。問所有員工都係話無Wifi,明明有3個Wifi但全部都唔share比客人,真心覺得中晒伏。最後全程用自己電話data上網,m記起碼都有30分鐘呀大佬🙄野飲算OK,為起平均50幾蚊一杯。書店個邊嘅書未比錢係唔可以拎過cafe個邊,即係其實無咩意思,gimmick野居多。
2019-08-10 730 瀏覽
🍰北海道牛乳芝士蛋糕Hokkaido Milk Cheese Cake🍰玉桂芝士蛋糕Crumble Cinnamon Cheese Cake🥗藜麥甜豆牛油果沙律配醋汁Quinoa In Vinaigrette With Avocado And Sweet Peas與朋友相約到這間坐落在油麻地一個不起眼的屋邨中的Cafe到達後我們如常地各自到Cashier點餐然後取了收據便回到座位上數分鐘後店員捧來了蛋糕碟子上畫了三個人仔細欣賞發現店員並非隨意地繪畫而是把我們三人的樣子畫了下來更細心得連衣著神情髮型等細節也捕捉了一間窩心親切的店-食物品質亦非常高蛋糕甜而不膩吃完會想要吃一件再加上附上新鮮蘋果作點綴的蘋果茶解膩吃完沒有半點負擔

🍰北海道牛乳芝士蛋糕

再加上附上新鮮蘋果作點綴的蘋果茶解膩
蘋果茶

吃完沒有半點負擔
2019-07-05 1139 瀏覽
今日難得要去油麻地返工,當然想嚟食返餐好嘅,又想得閒做下文青,所以今日就嚟咗油麻地百老匯電影中心嘅餐廳Kubrick一入嚟餐廳,基本上左手邊就係書店,右手邊就係餐廳嘅地方,感覺非常光鮮高雅,亦合適大家飲住咖啡嚟打書釘,什至嚟打卡。由於諗唔到食乜好,於是叫左個全日早餐。牛角酥嘅外皮非常香脆,外脆內軟嘅感覺非常之好食。兩條腸仔都有香草味,亦係脆皮腸,感覺唔錯嘅。兩塊煙肉就有驚喜,因為煎得好脆身,同時冇乜肥肉感覺健康。不過煎蛋就比較失望,因為只係普通嘅荷包蛋。個餐仲有薯餅番茄同茄汁豆,呢啲表現正常啦。加錢要左個泡沫咖啡。咖啡味濃郁亦都順口,加上靚靚嘅拉花,非常滿意。不過食個早餐再加杯咖啡,就承惠148個大洋。

不過食個早餐再加杯咖啡,就承惠148個大洋。
2019-04-30 1673 瀏覽
假期總愛出外走走,信馬由韁,思緒會帶你走進寧謐處。油麻地是個矛盾之地,彌敦道的繁囂讓人喘不過氣,但一拐個彎,走進白天的廟街,走進果欄,走近警署,截然不同的風貌讓人對這舊區渴望重新認識。這裡有個駿發花園,花園不著名,著名的是這裡有個百老匯電影中心,有不少非主流電影在此上畫,有一所賣非主流書籍的書店,於是吸引不少人來呼吸一下文化氣息。而Kubrick就是在這氛圍下,招呼一眾文化人。來這裡,你可以隨便找個位置坐坐,然後到櫃面看看有啥吸引,我最愛這裡的咖啡,latte macchiato、flat white皆不俗,此外還有一些花香咖啡,曉有特色。需要裹腹的話,pasta會是不錯的選擇,誠意推介spaghetti in squid ink with prawns,肉醬沾粘著每條意粉,還有微辛惹味的肉丸。此外,spaghetti carbonara也是不錯的選擇。坐在這裡,看看書,放空一下,渡過一個慵懶下午,可謂樂哉!
假期總愛出外走走,信馬由韁,思緒會帶你走進寧謐處。

而Kubrick就是在這氛圍下,招呼一眾文化人。

坐在這裡,看看書,放空一下,渡過一個慵懶下午,可謂樂哉!

2018-10-07
2019-04-22 1240 瀏覽
一定都認為呢度食物及環境不錯本來開開心心放假黎食晚餐由點完餐後已想攞杯水飲下點知行到埋去得冇杯諗住佢地可能多客收唔切杯轉頭再斟食到中段朋友又出左去一次都仲未有杯都算已經食到好口乾食完頂唔順朋友又出左去一次仍然一隻杯都未有於是好聲好氣地問其中一位職員可唔可以比隻杯裝水飲結果店員話洗唔切冇水杯朋友話咁可唔可以比隻咖啡杯個店員竟然話洗唔切呀 一隻杯都冇呀大佬呀 都係想飲杯水姐 你d水又裝晒一支支係度 杯都唔肯比人 你咁既態度唔知以為叫你比杯咖啡我。。。其實我見到當時佢同時已經收左幾隻杯入去 我寧願你叫我等陣 等你洗隻杯比我 或者比個裝沙律既碗仔都得呀 好過同客講一隻杯都冇喎本來欣賞意精真係好食 但聽到真係無奈又成肚氣咁走!這樣的態度令人卻步下次仲要唔要去,非常討厭。作為服務業,好好反省下應該如何處理事件較為恰當吧!
一定都認為呢度食物及環境不錯

於是好聲好氣地問其中一位職員可唔可以比隻杯裝水飲

結果店員話洗唔切冇水杯
朋友話咁可唔可以比隻咖啡杯
個店員竟然話洗唔切呀 一隻杯都冇呀

本來欣賞意精真係好食 但聽到真係無奈又成肚氣咁走!

這樣的態度令人卻步下次仲要唔要去,非常討厭。
作為服務業,好好反省下應該如何處理事件較為恰當吧!

2019-04-21
2019-04-02 1208 瀏覽
工作太忙,好耐無寫食評啦。今日難得放假,又要去油麻地複診,複診前 2 點鐘黎 kubrick 食個 late lunch。每次黎複診都鍾意去 kubrick hea 吓,食個 late lunch 先,鍾意哩度夠文青,氣氛夠輕鬆,同埋最鍾意佢個 bailey‘s coffee!最近工作太辛苦,放假要對自己好啲,叫咗個 意大利香草醬芝士意粉,見到有蘑菇湯又想飲,佢轉套餐一加就要加兩樣,就加埋薯條。唔理係咪肥死啦既然做嘢都就做死.... 當然要叫我最愛嘅 iced bailey's coffee 啦!加埋就要 $150. 當獎勵自己返工咁辛苦啦!意粉先到,好香,夠濃味,不過都係要加埋辣椒仔先好食。跟著上薯條,粗身,熱辣辣,又夠脆。然後送上蘑菇湯,嘩,原來咁大碗!仲有麵包!我無諗過.... 一個人叫到成檯嘢食好似好誇張咁... 蘑菇湯係最有驚喜!好好飲,清清地,有蘑菇粒粒,好味過好多西餐廳喎!麵包都夠熱夠脆  最愛當然係 bailey coffee,無失望!好滿足 難得悠閒食個 late lunch,但習慣咗,都係食得太快... 又諗起兩年幾前被當頭棒喝後係 kubrick 的一個下午...

最愛當然係 bailey coffee,無失望!好滿足

難得悠閒食個 late lunch,但習慣咗,都係食得太快... 又諗起兩年幾前被當頭棒喝後係 kubrick 的一個下午....

蘑菇湯
iced  bailey’s  coffee
2019-04-02
蘑菇湯
iced  bailey’s  coffee
  • 忌廉蘑菇湯
  • iced bailey's coffee
2019-04-01 699 瀏覽
假日去獨行一下, 去個戲院睇下劇都唔錯呀.來到油麻地一個比較安靜既小區, 有家很似商店的餐廳比文化品包圍住, 食野都會講究一點.FISH BURGER, 的魚肉很新鮮, 熱騰騰仲好有汁他他醬比較重味, 自己食唔慣. 無薯條配之下我食了SALAD酸瓜配菜, 新鮮的. 蔬菜味濃!包包有牛油香,芝士很濃味滑溜!由於時間關係. 快快食完就要下一場了. 個日假日, 唔係有好多位, 所以平日可能好小小..職員都很合格, 自己都有講有笑 沒有累的樣子...飲料方面可以多反小小...ALTHOUGH有水飲, 但其他飲料可以多點CHOICE會好一DD佢地仲有雪糕但我無時間eat...
假日去獨行一下, 去個戲院睇下劇都唔錯呀.
來到油麻地一個比較安靜既小區, 有家很似商店的餐廳
比文化品包圍住, 食野都會講究一點.

FISH BURGER, 的魚肉很新鮮, 熱騰騰仲好有汁
包包有牛油香,芝士很濃味滑溜!

職員都很合格, 自己都有講有笑 沒有累的樣子...
佢地仲有雪糕但我無時間eat...
2019-03-24
  • FISH BURGER
2019-03-30 725 瀏覽
油麻地算是一個鬧市拍車容易的地方, 去睇戲食飯都算方便! 睇戲730前找個地方醫肚, search左呢間藝文青café, 店面落地玻璃感覺都幾柔和, 透光感覺份外relax 加上café 放了一些晝, 相, 木書架及木既枱櫈吸引了很多年輕人來打卡 and 厄like! 可能是黃昏時段餐廳人數不太多, 感覺得都幾RELAX既而且無時限...若果唔趕時間睇戲應該都可以HAE一陣既!是日點了一客香蒜蘑菇蟹肉扁意粉和一個ALL DAY BREAKFAST, 餐廳的主食大部分都可以選擇加30或40元加湯/沙律/小食及飲料!我們選了加30元兩款加了餐湯及茶! 餐廳食物一般, 沒有特別賣相,味道也不是份外好吃, 不過環境尚算舒適, 係香港地鬧市中找一間寧靚既CAFE既實在不是太容易!香蒜蘑菇蟹肉扁意粉味道一般但都CREAMY既,不過不失ALL DAY BREAKFAST材料算多,有腸、煙肉、薯餅、雜菇、蕃茄n 煎雙蛋,不過略嫌食物上抬不夠熱, 蛋也只是微暖而巳!餐湯SOUP OF DAY

香蒜蘑菇蟹肉扁意粉
味道一般但都CREAMY既,不過不失
香蒜蘑菇蟹肉意粉

ALL DAY BREAKFAST
All day breakfast

餐湯
SOUP OF DAY
套餐湯

2019-03-25
2019-03-13 578 瀏覽
舒服的cafe,連著戲院的,有野食有野飲,仲有書賣。先點餐,店員會比個牌你放桌面,然後送上食物。中午近黃昏時份,與朋友係度飲杯野傾下計都唔錯😃不知道這些圖畫想表示什麼🤣
舒服的cafe,連著戲院的,有野食有野飲,仲有書賣。
先點餐,店員會比個牌你放桌面,然後送上食物。

中午近黃昏時份,與朋友係度飲杯野傾下計都唔錯😃

不知道這些圖畫想表示什麼🤣
2019-02-05 1166 瀏覽
在油麻地工作的朋友,相約在Kubrick Cafe午餐,原來在駿發花園中別有天地,如果不是有清楚的指示,相信走過了也未能察覺這是一間食市。舖位不算大,但一半是書店,全是有關電影和藝術的書籍和物品,坐位大慨有四十多個,簡約的裝修,木裝的枱椅,加上書籍和花草盆栽,頓時也變了文青。食品有沙律,麵包和pasta等, 相對是非常簡單,另外叫主食可加飲品和小食,由2款至4款不等,我倆都點了pasta, 加30元有兩杯飲品。我選了卡邦尼意粉,朋友則要蒜香蟹肉扁意粉,賣相是正統西式意粉,芝士也濃郁,份量也非常足夠。加上梳打特飲,已是非常豐富的午餐。同時是自助式點餐付費,不需收加一服務費,整頓午餐吃得飽飽,閒聊了差不多2小時,都是花費了200元,是不錯的選擇。

2010 瀏覽

2018-12-25 1099 瀏覽
聖誕同朋友們睇場無敵破壞王2,買左五點半場,入場前試試在Kubrick醫肚。主打文青風cafe路線,有大量書籍供閱讀購買,加上北歐風格裝修,吸引年輕人前來打卡。食物質素出奇地好,卡邦尼意粉夠掛汁,不會太咸,咖啡也屬中上貨式!值得推薦!
2018-12-13 843 瀏覽
🐼#kubrick #flatwhiteA quick coffee at the kubrick gave you a feel of ~art~ and liberty. The coffee is good and the coffee art is cute. I love their flat white and the milk comes in different options: skimmed / soy / full fat. I chose the full fat option to give it a full body and also cuz I love flat white better with fat haha. Not picture here is the dessert my friend got. I love the cakes here! The sitting environment can tend to be crowded on the weekend, but the general ambient vibes make up
🐼#kubrick
#flatwhite
The sitting environment can tend to be crowded on the weekend, but the general ambient vibes make up for it. Patrons are quietly enjoying their coffee or reading up a book. We started a drawing group to have bi-weekly meeting here so we can channel our creativity
I admire their inclusivity that they hired a diversity of staff. The native Cantonese tongue is a decent surprise. Come here for movies and buy some movie-related souvenirs at their gift shop too!
🧚🏽Follow my ig : @pandaeatshk 🐼 for more food rants! 😋🍑🍖🍕🌮🥘🍣🍮🍳🍜 #hungry #香港美食 #pandaeatshk #hkfoodblogger #hkgoodeats #hkfoodblog #hkfoodie #hkigfood #全力食 #hkfoodstagram #飲食日記 #bestfoodhk #topcitybiteshk #fotdhk #hkeat #hkfood #hkrestaurant #hongkongfoodie #ufoodphoto #foodgasm #foodgasmic #相機食先 #香港美食地圖 #吃貨人生 #popyummy
2018-11-12 1281 瀏覽
朋友話有間餐廳推介,本身我早到左,諗住早少少去揾位,點知朋友話:算啦,你自己去一定迷路ga la呢間於駿發花園既cafe,位置都比較唔顯眼,我平時行過仲以為係書店同好似Starbucks 甘,環境寧靜,好岩週末過黎放一下空入到去十一點五十分,店員話要十二點先可以點主食,而家只可以點飲品。我就點左杯維也納咖啡(因為未知咩黎),等到十二點就再嗌左一個手撕豬漢堡。講杯野飲先,原來維也納咖啡即係奶蓋咖啡,上面有甜甜滑滑既奶泡,下面係黑咖啡,好好飲!奶泡既堅挺程度,食完一餐飯都仲係度個手撕豬漢堡都好正,非常juicy,個醬汁似燒烤醬!非常值得一試!唯一不足既係個隻擺漢堡飽既碟,見住個店員拎到手震震,個飽好似就跌就跌甘好彩個店員技術高超,先順利送到去我地張枱度,你地試過就會明我講咩

我就點左杯維也納咖啡(因為未知咩黎
),等到十二點就再嗌左一個手撕豬漢堡。

2018-11-03
  • 手撕豬漢堡
  • 維也納咖啡
2018-10-02 1335 瀏覽
晚上與友人A相約睇北韓諜戰大家在戲院買完飛後都不想行太遠食晚飯於是選擇在戲院旁的CAFE,悠閒地食住等睇戲凱撒沙律沙律醬上枱時已經拌勻,每片生菜都沾有沙律醬生菜頗新鮮,加上足夠的芝士片和脆脆麵包粒份量很足夠,是不錯的沙律意大利香草醬芝士意粉因店員先上意粉後上沙律,與友人完成沙律後可能攤了一陣,意粉已經變硬,混有芝士的醬也開始結成一粒粒香草的香味很突出,是感覺清新的意粉但味道仍難以補救意粉變硬及醬汁凝固的口感青檸梳打落單時已叫了少甜,所以不會太甜而且少甜後也不會太酸,是不過不失的餐飲凍法式薄荷鮮奶咖啡友人表示薄荷味頗重,但不會很怪的薄荷味咖啡味道香,不是低質咖啡豆而且也跟我一樣叫了少甜,甜度剛好是好飲的薄荷鮮奶咖啡總括而言,是性質比不錯的CAFE加上BC VIP / MOVIE MOVIE會員會有DISCOURT雖然意粉質素有改善空間,但環境真的很不錯處於晚飯時間也不會很多人,只有三四枱客人也不會像其他CAFE有限時90分鐘能夠和友人放鬆心情邊食邊傾下計是很寧靜很悠閒的CAFE
晚上與友人A相約睇北韓諜戰
大家在戲院買完飛後都不想行太遠食晚飯
於是選擇在戲院旁的CAFE,悠閒地食住等睇戲

凱撒沙律
沙律醬上枱時已經拌勻,每片生菜都沾有沙律醬
生菜頗新鮮,加上足夠的芝士片和脆脆麵包粒
份量很足夠,是不錯的沙律

意大利香草醬芝士意粉
因店員先上意粉後上沙律,與友人完成沙律後
可能攤了一陣,意粉已經變硬,混有芝士的醬也開始結成一粒粒
香草的香味很突出,是感覺清新的意粉
但味道仍難以補救意粉變硬及醬汁凝固的口感

青檸梳打
落單時已叫了少甜,所以不會太甜
而且少甜後也不會太酸,是不過不失的餐飲
青檸梳打

凍法式薄荷鮮奶咖啡
友人表示薄荷味頗重,但不會很怪的薄荷味
咖啡味道香,不是低質咖啡豆
而且也跟我一樣叫了少甜,甜度剛好
是好飲的薄荷鮮奶咖啡
凍法式薄荷鮮奶咖啡

總括而言,是性質比不錯的CAFE
雖然意粉質素有改善空間,但環境真的很不錯
處於晚飯時間也不會很多人,只有三四枱客人
也不會像其他CAFE有限時90分鐘
能夠和友人放鬆心情邊食邊傾下計
是很寧靜很悠閒的CAFE
2018-09-20
2018-09-09 1534 瀏覽
放工後奔去電影中心,距離睇戲得個半鐘頭既時間,坐左成日又唔想食炮谷咁唔健康,於是入左去係正隔離既cafe。間cafe一入去裡面,左手邊係放書既,右手邊先係比人坐底食野,窗邊有啲小盆栽,睇落都幾有feel ga。時間唔多,好快咁點左「幾」樣野😂😂:顏值最爆分!!本身芝士加香草,已經會令到食物既香味豐富好多個人特別愛戴,香味濃郁的番茄肉醬,再加上溶化的芝士,口感非常豐富又好食!入口一啲都唔油膩,食到蒜蓉味,好鍾意扁意粉配搭。蜆肉四處在,淡淡都係蜆肉,一啲都唔辣。好creamy, 唔太甜

時間唔多,好快咁點左「幾」樣野😂😂:
意大利風乾火腿配水牛芝士香草包 + 英色香腸

顏值最爆分!!本身芝士加香草,已經會令到食物既香味豐富好多

芝士肉醬通心粉

香蒜蘑菇蟹肉扁意粉

入口一啲都唔油膩,食到蒜蓉味,好鍾意扁意粉配搭。

蒜蓉辣椒蜆肉意粉

蜆肉四處在,淡淡都係蜆肉,一啲都唔辣。

北海道牛奶芝士蛋糕

好creamy, 唔太甜