2020-05-20 1540 瀏覽
坐係假日繁忙嘅咖啡店前方係書本嘅汪洋左邊係碧綠嘅盆景同熙來攘往嘅路人咬一啖枱上嘅carrot cake肉桂同果仁嘅味道係口腔擴散再試一啖crumble cheesecake甜膩嘅味道同crumble鬆散嘅口感 令人失望歎一口氣 算啦 放低叉 打開書飲一啖熱朱古力 同樣無比平凡書本嘅世界令人忘記眼前嘅食物唔知咖啡店入面嘅食客係品味食物 定係書本呢?Carrot Cake $38Crumble Cheesecake $38Hot Chocolate $40
坐係假日繁忙嘅咖啡店
算啦 放低叉 打開書
飲一啖熱朱古力 同樣無比平凡
書本嘅世界令人忘記眼前嘅食物
唔知咖啡店入面嘅食客
係品味食物 定係書本呢?

Carrot Cake $38
Crumble Cheesecake $38
Hot Chocolate $40
2020-05-18 1037 瀏覽
環境很好,但如果想留多個90分鐘的話就要繼續再買,兩個人的話兩個人都要買了。態度麻麻哋,食物係可以接受嘅。如果想支持佢哋嘅話就嚟啦。 但係如果係溫書,就要考慮一下。
環境很好,
2020-05-18
2020-04-29 1485 瀏覽
同友人相約去溫書去到發現竟然變左90分鐘用餐時間睇見附近唔少人同我地一樣中左伏凸^-^凸同埋提醒大家個到係❌無wifi-同友人去到個時大概1150分餐牌寫住1200開始供應午餐但過左10分鐘個時先有侍應出黎同我地講話一早落得單 話我地已經得番70分鐘用餐時間😡-鮮蝦🍤墨汁意粉(💰98)一上菜就好香蝦味、甚至係龍蝦味🤪唔知係唔係落咗人工調味粉呢墨汁好稠好濃郁 掛哂落意粉到🤤女士們結伴食嘅時候就要小心啲‼️因為會食到成咀都係墨汁🥺🥺🥺-特色芝士牛肉漢堡🍔(💰98)食得出係自家手打嘅漢堡依然保住肉汁而且入邊仲有煙肉🥓都幾足料-我哋額外加咗薯條同埋西柚梳打2 add-ons(💰35)薯條🍟好實在,而且相對比較少油健康西柚梳打🍹粉紅色都好引人注目而且唔會太甜適合少女心又唔太好甜既我(。・ω・。)-嘢食其實都幾好食雖然有啲漏同埋店員既態度就見仁見智啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)不過環境係真係好靚同埋都有賣文宣嘅日曆♪( ´θ`)ノ大家得閒去食個Tea、食個alldaybreakfast打下卡、睇下書(●°u°●)​ 」都係推薦嘅
同友人相約去溫書

餐牌寫住1200開始供應午餐
但過左10分鐘個時先有侍應出黎
同我地講話一早落得單
話我地已經得番70分鐘用餐時間😡
鮮蝦🍤墨汁意粉(💰98)
一上菜就好香蝦味、甚至係龍蝦味🤪
唔知係唔係落咗人工調味粉呢
墨汁好稠好濃郁 掛哂落意粉到🤤
女士們結伴食嘅時候就要小心啲‼️
因為會食到成咀都係墨汁🥺🥺🥺

特色芝士牛肉漢堡🍔(💰98)
食得出係自家手打嘅漢堡
依然保住肉汁而且入邊仲有煙肉🥓
都幾足料

我哋額外加咗薯條同埋西柚梳打
2 add-ons(💰35)
薯條🍟好實在,而且相對比較少油健康
西柚梳打🍹粉紅色都好引人注目
而且唔會太甜
適合少女心又唔太好甜既我(。・ω・。)

嘢食其實都幾好食雖然有啲漏
同埋店員既態度就見仁見智啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
不過環境係真係好靚

同埋都有賣文宣嘅日曆♪( ´θ`)ノ
大家得閒去食個Tea、食個alldaybreakfast
打下卡、睇下書(●°u°●)​ 」都係推薦嘅
2020-03-12 1432 瀏覽
百老滙電影中心隔離呢間kubrick係書店+cafe☺️😚文青味濃😛打卡一流呢度都好多人黎做下自己野溫下書,有得叉電,幾好😚😚仲有個大玻璃透光入嚟好舒服😊😊叫左個cake set揀左carrot cake 🍰 同一杯latte☕️蛋糕好好食賣相好靚❤️latte又好味,咁樣坐係度一個下午都好寫意☺️☺️

叫左個cake set
揀左carrot cake 🍰 同一杯latte☕️

2020-01-06 1894 瀏覽
環境非常優美,氣氛仿如離開了香港去了外國cafe。之前已經想食,奈何八點後食物供應就收工,所以今日早點到。menu都多選擇,試左卡邦尼意粉和是日湯,湯是green pea soup, 以為creamy,點知飲水,飲了綠色的水,未試過一個湯一啖就吾想飲。隨湯附送一個包,好好食,熱辣辣,有些牛油香味。意粉都好好食,正常,汁對有些人可能味道太濃,不過我好肚餓,好醫到肚。總之吾好叫湯。另外carrot cake睇落去好大份,下次會再接再厲去試。
2019-12-09 1380 瀏覽
蒞過三四次。野食一般,價錢都可以,只係服務態度真係好差。差到我要特登黎打劣評(平時鬼得閒打咁多野?)蒞到偽文青cafe緊係想過一個放鬆悠閒嘅下午。但當個店員一開口問要咩,個種不耐煩嘅神態令我以為入左澳牛。我一開始都不以為意。但當我問佢地有冇wifi時,店員一句「冇喎!」,令我有種錯覺覺得自己要求cafe有wifi係好唔人道。總結,蒞一次影下相呃like就算。隔離既書唔比錢的話都唔可以帶過蒞坐低睇。有乜為?

2019-12-09
2019-11-30 1541 瀏覽
來電影中心就多,有時未入場都會來呢到睇下有冇好書買,一直都想試下呢到咖啡,今晚終於品嚐到喇。我們二人八點幾散場後來到,雖然人流行多,但不失寧靜,非常好。在Counter點好晚餐搵個好位,十分鐘後店員陸續上餐:-❶ 火箭菜型枝竹風乾火腿沙律 Artichoke and Rocket Salad with Parma Ham ($68)有芝士Parma Ham蕃茄乾配火箭菜好食,只略嫌沙律汁的油多了點,食到最後一口都係油,整體係抵食嘅。❷ 牛背扒配薯條 Blade Steak with Fires ($128)肉質肉味幾好,冇overcook,薯條夠熱脆口好好食。❸ 凍愛爾蘭咖啡 Iced Irish coffee ($52)最高一層奶油好滑,威士忌味唔重 (重D就更好啦)❹ Mak’s Brewery x Kubrick 哲學醞釀啤酒 ($64)一個字,好飲!麥味同咖啡味兩者恰當,飲完仲想飲Total: $312

在Counter點好晚餐搵個好位,十分鐘後店員陸續上餐:-

肉質肉味幾好,冇overcook,薯條夠熱脆口好好食。

最高一層奶油好滑,威士忌味唔重 (重D就更好啦)

一個字,好飲!麥味同咖啡味兩者恰當,飲完仲想飲

Total: $312
2019-11-29
  • 火箭菜型枝竹風乾火腿沙律
2019-11-29 1080 瀏覽
2019年11月28日因為要商談事務加食晚餐所以選擇了油麻地的Kubrick Cafe,此店空間大,座位充足,所以在七時半的黃金時段到店也不難找到位置。當然以防萬一你也可以提前一天致電訂座。菜式的選擇多樣,有漢堡、沙拉、全日早餐,當然少不了意粉。飲品也是五花八門,茶品、咖啡,甚至提供特色啤酒。我與友人最後選擇了卡邦尼意粉,加配餐湯和麵包,另點一壺伯爵茶。食物質素屬於中上水平,在此一要特別讚揚這裡的員工!他們的服務態度非常棒,點餐時不但積極給予意見,而且全程臉帶笑容,令人心情愉悅。上餐速度也非常快,我們悠閒地享受晚餐,在Kubrick 度過了滿足的一個晚上。(帶著微胖身軀的可愛男店員令我們印象非常深刻呢~)
2019年11月28日

(帶著微胖身軀的可愛男店員令我們印象非常深刻呢~
2019-11-25 744 瀏覽
已經唔記得係第幾次黎🤣呢度環景好舒服,半邊係書局,半邊係coffee shop,平日都好多人黎帶住電腦飲杯咖啡坐返一個下午,而我就好鐘意食佢既carrot cake,份旺好足又唔會好甜,送咖啡一流~
2019-10-25 790 瀏覽
呢個咖啡店喺個屋苑入面,價錢唔算平,份量唔算多,但勝在痴實百老匯電影中心,開場前去食下野都係個唔錯既選擇。之前飲過呢度既咖啡一般,今次就慳錢剩係叫碟意粉。呢度半自助形式既,去counter落單比錢,攞返塊牌返黎等staff送餐。芝士肉醬意粉賣相算ok,茄汁酸度適中,醬汁夠熱所以啲芝士粉好快就mix晒落個汁度。肉碎既份量適中,唔會太大粒,幾好食。意粉方面硬度都ok,比al dente偏淋少少,但咁啱呢排胃痛,食碟淋啲既意粉啱晒。

2019-10-15 669 瀏覽
尋日得閒由土瓜灣行去油麻地食個lunch,沿途行下,睇下風景,都會行到一d無咩會經過既地方。去到餐廳,一入門口,左邊書店,右邊食店,行左陣書店就坐低食野。清清靜靜既環境食野係幾寫意嫁,叫左個卡邦尼意粉,沙律,一杯mocha,個意粉ok,正常水平,個沙律好酸,d汁酸到呢,set餐既沙律唔好點,另外杯mocha,無見其他人影相既咁靚,味道都係ok la,我覺得呢樹主要食環境,味道既正常就算,之後有時行過可能會黎食既,不過就唔會特登入黎食啦
2019-10-11 692 瀏覽
集齊了書店、文具店、咖啡店於一身的Kubrick, 旁邊就提戲院和cd 店,絕對是一個文青好去處。在這小區中建立了一個獨一無二的角落,讓大家休息。店內會有不定期展現,有關於文字敘述和插畫等。而書店有大量文藝書籍,可選擇一邊看書,一邊飲咖啡,休閒地渡過假日的下午。店外向著的是平凡的屋邨,放學後的時段都充滿了小朋友在遊玩,非常熱鬧。薰衣草咖啡完美地特顯了薰衣草的香味和咖啡的苦澀味,再加上鮮奶作緩衝。一開始先會品嚐到薰衣草清新的香味和淡淡甜味,然後再慢慢地滲出咖啡的苦味。榛子咖啡榛子原本獨有果香味加上咖啡,往往是讓人溫暖的感覺。層次沒有薰衣草咖啡分明,反而是融合得非常無暇。

薰衣草咖啡

榛子咖啡
2019-09-24 839 瀏覽
油麻地戲院一向是文化人聚集之地, 期間的書店連CAFE KUbriCK係一文化氣息滿滿的餐廳, 是日於此地食晚飯。Americano新鮮豆, 味偏酸唔澀口, 但咖啡味唔太濃同香特式芝士牛肉漢堡由於我要生酮飲食嘅關係, 我問個CASHIER漢堡能否不要包, 轉生菜得唔得, 之後佢問個大廚, 大廚出嚟問我, 想點......我同佢講我唔食得澱粉質, 佢就好配合咁話, 咁我同你轉做生菜底夾住個漢堡啦, 事就這樣成了, 食味就都係果啲CAFE味啦, 個車打芝士係靚貨, 奶味濃好出車打芝士味, 牛用漢堡啲肉打得幾好, 唔死實, 有肉汁, 食落鬆化, 生菜係多汁, 好新鮮。環境好舒服, 餐廳無乜食物味, 濃濃的書卷味, 廚師配合度高, HEA座同朋友吹水係一個唔錯嘅場。
Americano
新鮮豆, 味偏酸唔澀口, 但咖啡味唔太濃同香
特式芝士牛肉漢堡轉生菜底
特式芝士牛肉漢堡

2019-09-22
特式芝士牛肉漢堡轉生菜底
2019-09-03 886 瀏覽
所謂的文藝咖啡館,最重要的,不是咖啡,不是食物,不是裝潢,而是氣氛、心情。懶洋洋的一個下午,帶著讀到第39頁的《罪與罰》,買了兩句鐘後的電影的票,走進Kubrick Cafe。 「你好!」「⋯⋯」店員一言不發望向我,眼神透過眼鏡發射著「快__啲叫嘢食咪咁多聲氣」的命令。一頭黃油、髮線後退、身型腫脹、滿面橫肉的他,令我有種時空交錯、立刻進入了茶餐廳的感覺。在這家裝潢浪漫、文人集中的著名咖啡店,居然藏著這麼一隻「加西莫多」,而且是不善良的,看來是巴黎聖母院大火後某種錯配的回魂吧!

「你好!」

「⋯⋯」

2019-09-02
2019-09-02 670 瀏覽
咖啡廳的裝潢很有暖和的感覺,咖啡廳內有書店,很有書卷氣息,並有不少特別文具精品發售,書店配咖啡廳把整個空間延伸起來,感覺寛闊,坐得舒服。食物味道不錯,漢堡包很juicy,汁都漏晒出黎,好有份量,食得好飽。只是配餐飲品雖有顏色看似特別,但味道真的沒什麼特別,就是糖水加冰水,另外收費也不算平,沙律比較乾,如配點沙律油或配上少許沙律醬也是細心切想的舉動。芝士蛋糕頗滿意,北海道牛乳味很香濃,咖啡也合口味。過去經過該店都坐滿人,今次周末午餐也能坐得舒坦確是難得。
BBQ手撕豬肉芝士漢堡+凍飲
北海道牛乳芝士蛋糕+Single  Espresso