2022-07-29 1459 瀏覽
之前朋友話呢間麻薯包好食,老公公司喺附近,就叫佢去睇吓,點知佢行過去有少少唔就腳。我同佢講如果超過$20就睇吓先,太貴就唔買,去到見買二送一,每個計落$12,價錢合理唔貴。買咗三款,賣相都幾靚,一款紫色應該係芋頭,一款綠茶裏面有紅豆餡,另一款佢話咖啡,裏面係朱古力餡。因為放工買返嚟我都係預聽日食,返熱之後麵包好鬆軟啲餡唔係好甜,但紫色嗰個芋頭我覺得普通冇乜特別,唔多覺有芋頭味,綠茶就幾好食,老公話咖啡嗰個都幾好,如果呢個優惠冇變,$12個唔貴,下次可以試吓其他款,不過我不嬲都鍾意食綠茶呢個一定要再試。
麻薯包
麻薯包
是日去咗葵興做嘢,我話想買麵包做早餐,Office同事就帶咗我嚟呢間KOL Bakery。叫得KOL,賣相當然要夠打卡able。紫色嘅係芋蓉麻糬QQ。入面除咗有麻糬,仲有好香好滑嘅芋蓉。啡色嘅就係朱古力麻糬QQ。入面有滿滿嘅朱古力醬,但係又唔會太甜,大人小朋友都咁啱食。綠色嘅係宇治抹茶麻糬QQ。入面除咗有抹茶醬,仲配有紅豆,鍾意抹茶嘅就一定要試。黑白芝麻做外層嘅就係糖不甩麻糬QQ。入面真係有花生同椰絲,好有糖不甩風味。最後橙紅色呢個就係OPPA泡菜餐肉麻糬QQ。入面有泡菜、午餐肉,混入埋麻糬,結合咗鹹、甜、辣嘅味道,夠晒gimmick。
叫得KOL,賣相當然要夠打卡able。
紫色嘅係芋蓉麻糬QQ
芋蓉麻糬QQ
入面除咗有麻糬,仲有好香好滑嘅芋蓉。
啡色嘅就係朱古力麻糬QQ
爆漿朱古力麻糬QQ
入面有滿滿嘅朱古力醬,但係又唔會太甜,大人小朋友都咁啱食。
綠色嘅係宇治抹茶麻糬QQ
宇治綠茶麻糬QQ
入面除咗有抹茶醬,仲配有紅豆,鍾意抹茶嘅就一定要試。
黑白芝麻做外層嘅就係糖不甩麻糬QQ
糖不甩麻糬QQ
入面真係有花生同椰絲,好有糖不甩風味。
最後橙紅色呢個就係OPPA泡菜餐肉麻糬QQ
OPPA泡菜餐肉麻薯QQ
芋蓉麻糬QQ
爆漿朱古力麻糬QQ
2022-06-26 682 瀏覽
哎呀我好好好好喜歡應該就是對這間店鋪的評價終於有在葵芳工作的機會30度還有特地繞路在烈日下走十分鐘來買麵包伯爵茶奶酥bagel 抹茶原粒大紅豆白玉麻糬包差不多香港吃過最好吃的麻糬包包
哎呀我好好好好喜歡
應該就是對這間店鋪的評價
終於有在葵芳工作的機會
30度還有特地繞路在烈日下走十分鐘來買麵包

伯爵茶奶酥bagel
抹茶原粒大紅豆白玉麻糬包

差不多香港吃過最好吃的麻糬包包
2022-05-30 655 瀏覽
最近見到呢一間麵包店嘅麻薯包好吸引 而且佢仲有得堂食 可以叫店員即刻翻熱!最鍾意係佢個芋蓉麻薯qq 賣相真係好靚 鋪滿晒紫薯粉 入面係香滑綿密嘅芋泥 再加埋煙靭嘅麻薯 再配埋鬆軟嘅麵包 口感真係相當之豐富!
2022-05-25 565 瀏覽
近來KCC 附近新開左越黎越多嘅餐廳。先幾日行過發現依間名為KOL Bakery 嘅新鋪。 新開張其間Bagel 同麻薯QQ $28 蚊一個,買一送一。價錢黎講十分抵,於是一口氣買左4個一試,分別係伯爵茶味Bagel,爆漿朱古力麻薯QQ,綠茶麻薯QQ,芋蓉麻薯QQ.每個咬開都有足料麻薯,食落煙韌彈牙,而且唔算太甜,感覺健康,就算擺過夜,第二日食,麵包質感同麻薯都仲係同即日食一樣咁新鮮。值得encore.地址:KOL Bakery葵涌葵安道1號KCC 號地舖

地址:KOL Bakery
葵涌葵安道1號KCC 號地舖
2022-05-24
2022-05-03 1037 瀏覽
近來的大熱人氣食品,麻糬麵包必定是很多人心目中的pick!雖則我不是麵包控,不過也要來湊湊熱鬧啊~ 最近看到不少人分享在葵涌一家麵包店的麻糬麵包,還有推廣優惠,絕對要買來試一下麻糬QQ $28(推廣期間買一送一)這次購入其中三個口味:芋蓉、綠茶跟爆漿朱古力~ 三款都是份量十足,與外間買到的相比這些都是大個裝的麵包來啊!而且表面都分別灑上紫薯、綠茶跟可可粉,看起來有點烏龜龜背,很有趣但又很好打卡,非常IGable~先由口味最淡的芋蓉說起~ 芋泥綿密而且帶奶香,味道剛好不會太甜;另一款綠茶口味,內餡有抺茶醬跟紅豆蓉,甘甜並重,絕對是最佳配搭!最後當然少不了味道最濃烈的朱古力味,裡頭是滿滿的軟心朱古力漿,中等偏甜的口味配麻糬跟麵包就會剛剛好!喜歡朱古力的朋友絕對不能錯過~麵包質地鬆軟,空氣感滿滿,加熱後口感更好;三款的餡料都不會少,撕開麵包的時候會看到麻糬自身帶有拉絲效果!麻糬口感煙韌,配幾款口味各有特色,也起了其獨特的作用,非常特別店家除了售賣麵包外,還有其他輕食跟咖啡等,店員還會為客人提供翻熱服務,更設有少量的室外座位,方便客人在店外享受食物堂食,非常貼心♥️由於店家坐落於葵興工廠區跟商業

麻糬QQ $28(推廣期間買一送一)

由於店家坐落於葵興工廠區跟商業區附近,在購買的途中有不少在這邊上班的朋友到店購買,可以的話能避開繁忙時間會比較好,而這個「買一送一」推廣優惠會一直進行直至6月底,想吃的朋友不妨收藏一下啊~
2022-04-29
2022-05-02 330 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 葵興 - KOL Bakery ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 最近見網上呢個包大熱☺️再加上…而家推出緊買一送一優惠😝 熱愛麻糬嘅我一於去試下😎麻糬超煙韌碌多幾張圖睇下入面有咩餡🤩餐廳出面有少少outdoor 位可以即場享用枱面有枝裝飾小麥克風🎙️ 幾得意😀附近有啲植物 幾舒適😝🔹芋蓉麻糬QQ $28 (買一送一優惠中)面頭灑滿紫薯粉 所以我仲以為係紫薯包原來唔止咁簡單入面有芋泥、麻糬芋泥口感軟綿🤤 我覺得外表係最靚😬🔹綠茶麻糬QQ $28 (買一送一優惠中)綠茶味香濃 估唔到有紅豆🫘味道唔苦仲帶點甜 因為係三款入面最甜我覺得好似甜品🤣🔹爆漿朱古力麻糬QQ $28 (買一送一優惠中)朱古力係流心 味道香濃小朋友最愛❤️૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評舖頭用咗湯種方式製作麵包所以麵包都能夠保持合適嘅濕潤度 一啲都唔乾三款都好值得一試 因為餡料完全唔同 ◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍KOL Bakery (葵涌)葵涌葵安道1號KCC2地舖►▪▫►▪▫►▪▫ 用餐提示 ►▪▫►▪▫►▪▫►- 翻熱食更好味 - Google map 搵呢度有少少唔準 - 優

最近見網上呢個包大熱☺️
再加上…而家推出緊買一送一優惠😝
熱愛麻糬嘅我一於去試下😎
麻糬超煙韌
碌多幾張圖睇下入面有咩餡🤩

餐廳出面有少少outdoor 位可以即場享用
枱面有枝裝飾小麥克風🎙️ 幾得意😀
附近有啲植物 幾舒適😝

🔹芋蓉麻糬QQ $28 (買一送一優惠中)
面頭灑滿紫薯粉 所以我仲以為係紫薯包
原來唔止咁簡單
入面有芋泥、麻糬
芋泥口感軟綿🤤
我覺得外表係最靚😬

🔹綠茶麻糬QQ $28 (買一送一優惠中)
綠茶味香濃 估唔到有紅豆🫘
味道唔苦仲帶點甜 因為係三款入面最甜
我覺得好似甜品🤣

🔹爆漿朱古力麻糬QQ $28 (買一送一優惠中)
朱古力係流心 味道香濃
小朋友最愛❤️

૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評
舖頭用咗湯種方式製作麵包
所以麵包都能夠保持合適嘅濕潤度 一啲都唔乾
三款都好值得一試
因為餡料完全唔同

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍KOL Bakery (葵涌)
葵涌葵安道1號KCC2地舖

►▪▫►▪▫►▪▫ 用餐提示 ►▪▫►▪▫►▪▫►
- 翻熱食更好味
- Google map 搵呢度有少少唔準
- 優惠到6月31日

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee葵興
🔎發掘同類美食:#ee甜品

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #kcc #葵興美食 #葵興 #bread #dessert #coffeeshop #coffee #cafe #散水餅 #散水餅推介 #蛋糕 #網紅 #kol #網紅店 #甜甜的 #美美的 #kolhk #麻糬 #拉絲
2022-04-28 262 瀏覽
公司附近開咗間新麵包店款式少,但新穎Tiramisu麵包好好食不過近來發現放麵包的地方每次都有烏蠅因為每次客人夾完麵包都會關上蓋子,烏蠅變相被困在放麵包的地方十分不衛生
公司附近開咗間新麵包店
款式少,但新穎