2021-10-10 3116 瀏覽
早前朝早睇戲前去食個brunch🍴經朋友推介呢間cafe!聽講呢度嘅咖啡☕️仲攞過獎架😳當時我地仲係舊鋪,宜家可能已經搬左去隔離鋪位啦~~𝕊𝕄𝕆𝕂𝔼𝔻 𝕊𝔸𝕃𝕄𝕆ℕ 𝕊𝔸ℕ𝔻𝕎𝕀ℂℍ三文治用左酸種麵包,麵包有彈性之餘,口感煙韌。中間夾住三文魚、蕃茄、生菜。係個有營養同健康嘅早餐🤣𝔹𝔸𝕊𝕀𝕃 𝔸ℕ𝔻 ℙℝ𝔸𝕎ℕ 𝕃𝕀ℕ𝔾𝕌𝕀ℕ𝔼𝕃𝕀ℕ𝔾𝕌𝕀ℕ𝔼扁意粉軟硬適中,好多蕃茄蓉🍅掛滿意粉🍝酸酸甜甜 十分開胃😋𝕀ℂ𝔼𝔻 𝕄𝕆ℂℍ𝔸𝕀ℂ𝔼𝔻 𝕃𝔸𝕋𝕋𝔼呢度咖啡可以選擇nutty或fruity😽我地4個人都有默契地嗌左nutty🙊Mocha較為苦澀,朱古力味較淡,比咖啡味掩蓋。而latte牛奶同咖啡比例剛好😽而朋友嗌左ℂℝ𝔼𝔸𝕄𝕐 𝕄𝕌𝕊ℍℝ𝕆𝕆𝕄 𝔸ℕ𝔻 𝕊ℙ𝕀ℕ𝔸ℂℍ、𝔽𝕀𝕊ℍ & ℂℍ𝕀ℙS、𝕀ℂ𝔼𝔻 𝔸𝕄𝔼ℝ𝕀ℂ𝔸ℕ𝕆同𝕃𝔸𝕋𝕋𝔼。望落都非常吸引(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 隔離飯香的概念haha

早前朝早睇戲前去食個brunch🍴
經朋友推介呢間cafe!
聽講呢度嘅咖啡☕️仲攞過獎架😳
當時我地仲係舊鋪,宜家可能已經搬左去隔離鋪位啦~~

𝕊𝕄𝕆𝕂𝔼𝔻 𝕊𝔸𝕃𝕄𝕆ℕ 𝕊𝔸ℕ𝔻𝕎𝕀ℂℍ

𝔹𝔸𝕊𝕀𝕃 𝔸ℕ𝔻 ℙℝ𝔸𝕎ℕ 𝕃𝕀ℕ𝔾𝕌𝕀ℕ𝔼
𝕃𝕀ℕ𝔾𝕌𝕀ℕ𝔼
扁意粉軟硬適中,好多蕃茄蓉🍅掛滿意粉🍝酸酸甜甜 十分開胃😋

𝕀ℂ𝔼𝔻 𝕄𝕆ℂℍ𝔸
𝕀ℂ𝔼𝔻 𝕃𝔸𝕋𝕋𝔼
呢度咖啡可以選擇nutty或fruity😽
我地4個人都有默契地嗌左nutty🙊

2021-09-14 1408 瀏覽
約咗朋友tea tea ~ 揾咗呢間,週末一定冇位要排隊啲小店,親住平日碰吓運氣😄大嘅有28個位左右,店外有寫限時60分鐘Set Lunch 到3點,叫左份Fish & Chip with Cappuccino,$88 + $5 Fish & Chip 正常,不過薯條偏硬少少🤏,Cappuccino 唔錯,朋友叫左杯ice latte $50 ~ 食物同飲品都係一般般
大嘅有28個位左右,店外有寫限時60分鐘
2021-09-05 995 瀏覽
十年前香港未係好多精品咖啡店呢間可以話係第一代!入到去咖啡香氣四溢店員會細心介紹各種咖啡豆會為你推介適合的味道❤️中意手沖咖啡可以來試試喔!今日我叫咗▼煙三文魚沙律$82▼熱朱古力$40(lunch-$20)總結:有個咖啡豆形狀的窩夫可以試下門面幾令,裝修開始有啲舊,入面位置唔多,有啲逼,不太適宜坐好耐,另外港島區有2間分店味道🌟🌟🌟🌟(4/5)環境🌟🌟🌟✨(3.5/5)打卡🌟🌟🌟✨(3.5/5)回頭率🌟🌟🌟🌟(4/5)
十年前香港未係好多精品咖啡店
呢間可以話係第一代!

入到去咖啡香氣四溢
店員會細心介紹各種咖啡豆
會為你推介適合的味道❤️

中意手沖咖啡可以來試試喔!

今日我叫咗

▼煙三文魚沙律$82
煙三文魚沙律

▼熱朱古力$40(lunch-$20)
熱朱古力

總結:有個咖啡豆形狀的窩夫可以試下
門面幾令,裝修開始有啲舊,入面位置唔多,
有啲逼,不太適宜坐好耐,另外港島區有2間分店

味道🌟🌟🌟🌟(4/5)
環境🌟🌟🌟✨(3.5/5)
打卡🌟🌟🌟✨(3.5/5)
回頭率🌟🌟🌟🌟(4/5)
煙三文魚沙律
熱朱古力
2021-09-02 685 瀏覽
朋友仔一到weekend就訓到黃朝百晏, 同大食妹食完晏之後要補反杯咖啡提下神我地就去左Knockbox Coffee Company朋友仔話上次黎好多人排隊, 今次好好彩可以即刻入座<Latte>大食妹嗌左Latte咖啡仲可以揀fruity定nutty, 好認真大食妹就嗌左fruity拉花唔算特別, 但咖啡好香, 鮮奶亦打得非常綿密有水準<Flat White>朋友嗌嘅Flat White都係揀左fruity, 味道會酸少少
我地就去左Knockbox Coffee Company
朋友仔話上次黎好多人排隊, 今次好好彩可以即刻入座
<Latte>
大食妹嗌左Latte
咖啡仲可以揀fruity定nutty, 好認真
大食妹就嗌左fruity
拉花唔算特別, 但咖啡好香, 鮮奶亦打得非常綿密有水準
<Flat White>
  • Latte
2021-09-01 619 瀏覽
咖啡好淡 食物質素一般 服務態度極差極差極差!入坐時間得60分鐘 今日約咗朋友食個晏晝咁得60分鐘梗係會捉緊時間傾吓計之後帶着羽毛頸鏈同勞力士手錶嗰位先生用啲好差好大聲嘅語氣態度叫我收聲唔好講再講野 跟住我同我朋友都呆晒話有冇搞錯啊 佢話:唔啱下次唔好黎囉!好啊咁記住你地旺角同灣仔都有一間分店㗎去Cafe就係要同朋友飲住野傾計㗎啦我哋嘅聲線係正常絕對唔係喧嘩囉你想靜咪開喺慈雲山囉唔好開喺旺角啦!呢啲咁差嘅服務態度喺香港真係好少有㗎喇!大家記得廣傳同唔好再幫襯 絕對唔會有下次!
咖啡好淡 食物質素一般 服務態度極差極差極差!
入坐時間得60分鐘 今日約咗朋友食個晏晝
咁得60分鐘梗係會捉緊時間傾吓計
跟住我同我朋友都呆晒話有冇搞錯啊
佢話:唔啱下次唔好黎囉!
好啊咁記住你地旺角同灣仔都有一間分店㗎
去Cafe就係要同朋友飲住野傾計㗎啦
我哋嘅聲線係正常絕對唔係喧嘩囉
大家記得廣傳同唔好再幫襯
絕對唔會有下次!
2021-09-01
2021-07-26 573 瀏覽
適合鍾意Nutty 嘅你! 難得今日經過第一次見唔使排隊,諗都唔使諗就走咗入去! 環境雖然唔係好大,但係座位方面都好闊落,唔會好壓迫!坐得都舒服😌重點係旺角咁多人嘅地方,依間小店配合埋啲民族歌,輕鬆嘅節奏好似去咗瞬間去咗小旅行咁!*同埋佢哋係有好多唔同嘅咖啡豆 仲有唔同嘅沖法重點係呢一間係得獎嘅咖啡店☕️ omg! (入到去先知) 之後呢就叫咗一杯Flat white$40 + 牛角包🥐(+$18) Tea time 而且呢佢哋嘅杯係勁靚Tiffany blue 除咗有公司名Knockbox之外,另一邊係佢哋舖頭嘅門面圖畫,超有心思! 而咖啡Nutty得嚟唔會太燶,啱啱好好香🤤牛角包就不過不失啦! 之後仲叫咗一杯Dirty $40都係Nutty味重啲嘅豆😳 侍應叫我唔使搞伴就可以飲,每一啖冷熱交替,個感覺好特別! 好滑順我覺得夏天好啱飲😳總括而言,如果唔使排隊一定會毫不猶豫入去飲番杯咖啡☕️ 喜愛Nutty味嘅你,點可以唔試🤭🤭
適合鍾意Nutty 嘅你!

難得今日經過第一次見唔使排隊,諗都唔使諗就走咗入去!

*同埋佢哋係有好多唔同嘅咖啡豆 仲有唔同嘅沖法

重點係呢一間係得獎嘅咖啡店☕️ omg! (入到去先知

Flat white

Flat  white

而咖啡Nutty得嚟唔會太燶,啱啱好好香🤤
牛角包就不過不失啦!

Dirty

總括而言,如果唔使排隊一定會毫不猶豫入去飲番杯咖啡☕️

喜愛Nutty味嘅你,點可以唔試🤭🤭

2021-07-26
Flat white
Flat  white
Dirty
  • Flat White
2021-07-15 354 瀏覽
近排天氣太熱都無咩胃口同朋友行街行到攰就搵間coffee shop坐下黎左呢間旺角嘅Knockbox,之前已經聽過佢地d咖啡好飲所以就叫左咖啡同沙律諗住食light d個沙律酸酸地幾開胃,都幾多牛油果😈🥑啱哂我雖然係普普通通嘅沙律,食完之後返而有番胃口所以再叫多個都係signature嘅waffle😋佢個waffle好得意係一粒一粒咁,似雞蛋仔感覺食落有陣咖啡香味🥰 再加埋焦糖香蕉嘅配撘無得輸啦不過鍾意waffle嘅朋友可能會覺得麻麻,因為質感真係唔係waffle你當佢係有咖啡香嘅雞蛋仔就會覺得好味🥰🥗: Avacado salad with Balsamic Vinegar🧇: Brown Waffle
近排天氣太熱都無咩胃口
同朋友行街行到攰就搵間coffee shop坐下
黎左呢間旺角嘅Knockbox,之前已經聽過佢地d咖啡好飲
所以就叫左咖啡同沙律諗住食light d
個沙律酸酸地幾開胃,都幾多牛油果😈🥑啱哂我
雖然係普普通通嘅沙律,食完之後返而有番胃口
所以再叫多個都係signature嘅waffle😋
佢個waffle好得意係一粒一粒咁,似雞蛋仔感覺
食落有陣咖啡香味🥰 再加埋焦糖香蕉嘅配撘無得輸啦
你當佢係有咖啡香嘅雞蛋仔就會覺得好味🥰

🧇: Brown Waffle

2021-06-23 427 瀏覽
not study-friendly at all😥 there’s no wifi nor sockets, and its quite noisy... there’s also a 1.5 hour limit once u get seated, though i saw people staying longer than that.the lychee and rose tea i had was flavourless and tasted more like hot water than tea😢 the staff were friendly and efficient though!

2021-05-27 780 瀏覽
回顧一下之前同朋友的飯後Coffee Break。今晚約了朋友晚餐,一心訂了很想試的日本餐廳,雖然食物環境氣氛都如預期的好,但可惜是限時, 所以暢談一陣忽然時間就到了!此猶未盡又未吃飽,怎算好?於是我們就在附近找一家咖啡店繼續坐。開店前一小時人流很少, 但對我們來說反而更舒適,平時我來都是滿座的, 有時會點吵。本身已經很喜歡這家咖啡店, 他的咖啡很香醇。但一直未有機會試他的Coffee Beans Waffle,因為每次去都點了鹹食。今次終於試到了😍🤗,我們點了一份Waffle Brown。Waffle是做了咖啡豆形狀,有點可愛,一粒一粒的其實方便分享, 配上焦糖化了的香蕉及雲呢拿味醬汁,很美味。飲品我試了KB Tonic, 香濃咖啡配上帶酸甜的Tonic,好refreshing,與甜品是絕配。

2021-05-21
其他
2K
2021-05-05 2845 瀏覽
五一懲罰祭 (day 5) ~今天去懲罰 , 這家位於 旺角-黑布街 的 💛 黃店 cafe "Knockbox Coffee Company" ~這家 "Knockbox Coffee Company" 個朵好似雷咁響 , 相信都不用多介紹 , 亦肯定是我們最喜愛的 (top five) 咖啡店之一 ~我們點了 Iced Americano & Mocha ~Mocha : 咖啡味與朱古力味並濟 , 比例約是6:4, 雖然未能表現出其獨特個性 , 但就應該可以合乎一眾 Mocha 愛好者的口味 ~Iced Americano : 入口感圓潤 , 果酸味道既芳香又鮮明 , 後帶厚實又沉鬱的回甘 , 極具個性 , interesting ~本篇完 ~
五一懲罰祭 (day 5) ~

我們點了 Iced Americano & Mocha ~

本篇完 ~
2021-04-16 1150 瀏覽
出旺角開會,途經knockbox,一直聽聞咖啡好飲,想也沒有想就走了進去。Order了cappuccino, staff問想要fruity or nutty的,我選了fruity。這杯cappuccino帶清新的果味,比較像莓果味,厚度適中,不太酸,餘韻帶微甘,很是我的口味。另外亦order了咸牛肉sourdough, 包身濕潤,味道偏酸,咸牛肉口感欠奉,味道亦較淡,cream cheese不夠香,整體一般。咖啡師亦把各種豆的風味寫在店子的黑板上。門口亦有選擇咖啡的簡單指示。環境不錯,咖啡值得推介,唯獨食物味道比較一般。會再來品嚐其他咖啡👍🏻

Cappuccino

Sourdough  with  corned  beef  and  cream  cheese

咖啡師亦把各種豆的風味寫在店子的黑板上。

門口亦有選擇咖啡的簡單指示。

環境不錯,咖啡值得推介,唯獨食物味道比較一般。
會再來品嚐其他咖啡👍🏻
Cappuccino
2021-04-11 763 瀏覽
/☕️Flat White ($45)呢到既咖啡有fruity & floral(帶花果香)或Nutty & full-bodied(帶堅果味)比大家選擇 我本身對咖啡無咩研究🤣 今次就試左fruity 另外轉左oat milk🥛杯咖啡一黎到已經聞到好香 仲有好靚既拉花 飲落就覺得帶少少果酸 好香濃🍮Crème brûlée Tart ($37)焦糖燉蛋撻同我想象既有少少唔同 撻皮上面有一層偏薄既焦糖燉蛋 原本以為表面會脆脆地 但就無 不過食落都好濃既焦糖味.Knockbox Coffee Company📍旺角黑布街21號地下.#anygoodfood_hk#anygoodfood_mongkok
☕️Flat White ($45)
我本身對咖啡無咩研究🤣
今次就試左fruity 另外轉左oat milk🥛

🍮Crème brûlée Tart ($37)
Knockbox Coffee Company
📍旺角黑布街21號地下
#anygoodfood_hk
#anygoodfood_mongkok
2021-03-26 693 瀏覽
吾知呢度有冇咖啡迷呢☕喺咖啡迷就必定要去呢間,呢間小編都喺從熱愛咖啡既朋友當中得知,呢間cafe曾「2018咖啡大師賽」中奪冠🏆,好多人都因為另個原因湧去,每次經過cafe都一定有人排隊,而店內位置吾多,所以大家要預反時間去等位啦⏳,如果有幸可以坐到吧枱就可以睇到各咖啡師即場沖一杯屬於你既咖啡,買咖啡既同時店員都會問你要fruity定nutty,如果大家喺飲咖啡初哥就揀fruity,nutty比較苦💁‍♀️,但喺小編建議就算平時冇飲開咖啡都可以嚟試下, 因為真喺不負所望,而且小編朋友個師傅都係咖啡師,經常會去嗰度飲咖啡,推介推介🔥🔥
Latte
2021-03-13
Latte
2021-03-19 532 瀏覽
呢個waffle係一粒粒好似咖啡豆既雞蛋仔...睇落幾精緻但係一食就知中伏每一粒都好硬好乾連街邊雞蛋仔都好食過佢..仲要98蚊😑仲有..目測某女staff對客態度都幾西下. 咖啡ok但唔會再幫襯😞
Pink  waffle
2021-02-22 772 瀏覽
️☕️𝐏𝐢𝐜𝐜𝐨𝐥𝐨 🍎𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐓𝐮𝐫𝐧𝐨𝐯𝐞𝐫 $𝟏𝟖在這裡渡過了很寫意的下午茶時光~他們的咖啡一向都很有名,當日來到時也看到不少人在買外賣咖啡。而店外還有個小牌寫著「2018香港咖啡師大賽的冠軍」,非常厲害!👍在這裡你可以選nutty或fruity的咖啡,而我這次試了nutty的piccolo,咖啡香氣濃郁,有一股堅果香,喝起來很滑順,帶一點點苦澀,每喝完一口,嘴裡還會有些餘韻。😊 而平日下午加配pastry有優惠,點了我很愛吃的蘋果批,烘暖後外皮頗鬆脆,裡面的蘋果蓉不會太甜,配上濃郁的咖啡最適合不過了。一定會再來試試其他咖啡!☕️
️☕️𝐏𝐢𝐜𝐜𝐨𝐥𝐨

🍎𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐓𝐮𝐫𝐧𝐨𝐯𝐞𝐫 $𝟏𝟖