今朝諗住幫屋企人訂外賣早餐,我哋用app訂餐,都慣咗食物一定無堂食咁新鮮,不過你揀得做得外賣送餐生意,咁你點都要確保食物可以最大限度下保持水平送到客人手上,自然好講究包裝方法。點知一嚟到,奶茶又倒瀉,求其一間茶餐廳都識用咖啡杯紙托,無紙托都會搵獨立袋再裝起,確保就算倒瀉都唔影響其他食物,佢又慳埋呢啲成本個窩夫仲好笑,明知係送餐外賣,仲要搵無窿嘅雞皮紙包,個窩夫唔淋都幾難你唔用紙盒,都學下人地雞蛋仔鋪果啲有窿雞皮紙啦好彩係倒瀉奶茶啲奶茶無滲入去啫(可能係老細有預知能力,預咗有奶茶會倒瀉,所以唔用有窿雞皮紙)老闆,你想接埋外賣平台生意,唔該你就搞搞啲包裝
今朝諗住幫屋企人訂外賣早餐,
我哋用app訂餐,都慣咗食物一定無堂食咁新鮮,
不過你揀得做得外賣送餐生意,

個窩夫仲好笑,明知係送餐外賣,
仲要搵無窿嘅雞皮紙包,個窩夫唔淋都幾難
你唔用紙盒,都學下人地雞蛋仔鋪果啲有窿雞皮紙啦
好彩係倒瀉奶茶啲奶茶無滲入去啫

老闆,你想接埋外賣平台生意,唔該你就搞搞啲包裝

2023-06-13 628 瀏覽
係附近工作完,路過Jo cafe入去食個lunch。之前都係試魚柳或者全日早餐多,今次試下飯類,order咗佢哋嘅lunch set 西班牙燴飯,跟餐揀咗熱奶茶,埋單$95 免加一。鋪頭位置向馬路都易搵,算係柴灣唯數不多嘅cafe。環境乾淨,座位都坐得舒服,職員都幾nice。有自助水位置,但同職員request 都ok。而燴飯份量都多,整體味道偏淡,飯粒口感軟硬適中,海鮮部分都新鮮但冇乜醬汁嘅味道,而奶茶就正常發揮。下次應該都會揀返魚柳或是扒類。

西班牙燴飯
2023-06-12
我最近去了柴灣的Jo Cafe,這裡的環境非常舒適,有一種家的感覺,讓人感到放鬆。菜單上的選擇也很豐富,包括早餐、餐包、沙律、意粉等等,還有一些特別的飲品和甜點。我行入去時,店員好熱情地迎接我,帶我去到我哋嘅座位。我揀咗佢哋嘅招牌菜之一嘅西冷牛排,呢道菜嘅味道好好,肉質鮮嫩多汁,配上濃郁嘅黑椒醬汁,啱啱啱啱啱,令我停唔住口。仲有,佢哋嘅蒜蓉包都好好食,外皮酥脆,內裏柔軟,好好味。試埋新鮮沙律,呢道沙律嘅食材好新鮮,配上蜜糖芥末醬汁,味道好爽口,令我感到好清爽。提拉米蘇,味道好濃郁,份量都好夠,好啱同朋友分享嘅。呢間餐廳嘅菜品味道好好,價格都比其他西餐廳實惠啲,令我感到好滿意。店員嘅服務都好好,令我感到好舒服。如果你係柴灣附近,我好推薦你嚟呢間餐廳食飯,享受舒適嘅用餐體驗,價格也不算太貴。而且這裡的環境非常舒適,是一個放鬆和享受美食的好地方。如果你在柴灣附近,不妨來這裡試試。

我行入去時,店員好熱情地迎接我,帶我去到我哋嘅座位。

提拉米蘇,味道好濃郁,份量都好夠,好啱同朋友分享嘅。

2023-03-22
  • 全日早餐
2022-12-21 590 瀏覽
嗌咗至少4次外賣,每次兩杯野飲都倒寫晒,搞到餐盒同膠袋都濕晒,打去同老板講完都無改善。今朝再嗌外賣平台,order完專登打落去舖頭同老板講叫佢將兩杯野飲分開裝,驚又倒寫,老板話無問題,點知送到屋企同之前一樣,嬲嬲地再打俾老板,佢竟然同我講:「係吖,呢排好多客人都有同樣既投訴」…..吹脹,今時今日咁嘅服務態度😡
吹脹,今時今日咁嘅服務態度😡
2022-09-20 976 瀏覽
📍Jo Cafe #JoCafe #MFJ柴灣 #MFJ西餐人均消費: HKD$125第一次食,唔去都唔知,呢間嘢開咗8年😂🆗 Deep Fried Fillet of Sole with Thousand Island Dressing 🐟 $118「千島脆脆炸魚柳」三件嘅炸魚柳 ,其實就唔似英式Fish & Chip果種,反而似港式早餐😂 不過食起嚟又唔差嘅,都香脆嫩滑👎🏻 Paella (Hotate, Clams, Mussels, Prawn, Squid) 🥘 $128「西班牙海鮮燴珍珠飯(帆立貝,鮮蜆,青口,海蝦,墨魚仔) 」 應該係我見過最醜樣嘅paella😂 其實佢好足料,但係色水就麻麻,而且仲要勁稀勁水! 🥲🆗 Sirloin Steak 🥩 $128「秘製西冷牛扒」有幾秘製我就唔知,我揀medium,食落都可以嘅,係口感爭少少粉,帶少少柴🆗Thick-cut Pork Fillet with Black Pepper🐷$108「厚切黑椒豬柳」厚切可以,豬扒都夠香口,但食落就爭少少味咁!不過每個餐$120左右,份量夠大,有餐湯有前菜沙律仲有甜品,柴灣嚟講,港式西餐

📍Jo Cafe #JoCafe

#MFJ柴灣 #MFJ西餐

人均消費: HKD$125

第一次食,唔去都唔知,呢間嘢開咗8年😂

千島脆脆炸魚柳

西班牙海鮮燴珍珠飯(帆立貝,鮮蜆,青口,海蝦,墨魚仔)

🆗 Sirloin Steak 🥩 $128
秘製西冷牛扒

厚切黑椒豬柳

不過每個餐$120左右,份量夠大,有餐湯有前菜沙律仲有甜品,柴灣嚟講,港式西餐算係咁啦😂

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #westerncuisine #westernfood #相機食先 #柴灣美食 #西餐
2022-09-04
2021-04-27 2532 瀏覽
柴灣都有底食好味的西餐每款都有好多蔬菜今次就食了黑松露燒雞長通粉帆立貝鮮蝦天使麵和牛扒配鮮薯容每樣都份量十足帆立貝鮮蝦天使麵d蝦彈牙又大隻,帆立貝也新鮮,天使麵也煮得剛好!至於黑松露燒雞長通仲有顏色豐富的西椒和椰菜花同菇,真係好豐富,健康蔬菜不可少,多多菜好好味!最令人期待的重頭戲牛扒也不錯,厚薄適中,成熟程度也剛好!鮮薯容也吃到薯仔味,不是溝粉而成。餐廳不太大,但五藏俱全,餐目豐富,是可以再encore的西餐
柴灣都有底食好味的西餐
牛扒配鮮薯容
每樣都份量十足
外賣自取
2020-11-30 2055 瀏覽
疫情關係,所以係屋企叫外賣,叫咗慢煮法式豬軟骨珍珠飯同西班牙海鮮,飯嚟到都係熱既👍🏻豬軟骨夠淋👍🏻好香,好味,驚喜係好多菜,但同豬軟骨唔太配合,如果係可以少D菜既種類會好D,豬軟骨多一件較好,飯唔係全部都珍珠米,有D失望,同埋飯盒偏細,女仔食既話啱啱好😉西班牙海鮮燴飯燴飯一樣有好多菜係入面,但都係同一堆款式既菜🤣飯本身味道幾好,但菜會出水,影響咗本身既飯味,海鮮係好食既👍🏻如果菜放埋一旁會好D餐廳可以將菜另上會更好,但多菜係開心既,但整體份量要多D我諗堂食應該會好食既!
慢煮法式豬軟骨珍珠飯

西班牙海鮮燴飯
餐廳可以將菜另上會更好,但多菜係開心既,但整體份量要多D
我諗堂食應該會好食既!
慢煮法式豬軟骨珍珠飯
2020-11-28 1291 瀏覽
今日同老公同埋女女尼食晚餐一直都無入過尼食飯,因為覺得價錢貴,不過依晚唔知食乜好,所以就尼左依間Jo Cafe食啦。一直以為係後生仔開既,估唔到似係一家人經營既餐廳!老板(我聽到熟客叫佢做Jo)見我地都唔知點乜野好,所以都有俾d意見。野食個presentation都幾靚,成餐覺得最有驚喜係老閭建議既薯蓉!真係好好食!連平時唔食薯蓉既老公都好like!成餐飯都食得好舒服係柴灣區想搵間靜靜地既小店,我會推介Jo Cafe!P.S.朋友話佢個三文魚炒飯好好食,下次試下先!
今日同老公同埋女女尼食晚餐

成餐飯都食得好舒服
係柴灣區想搵間靜靜地既小店,我會推介Jo Cafe!

P.S.朋友話佢個三文魚炒飯好好食,下次試下先!

• 薯蓉
2020-10-21 1184 瀏覽
因為自己開始緊戒精製澱粉質,開始左剩係食肉同菜既返工人生🍗🍖🥗🌽🥬柴灣工業區附近性價比甚高的西餐小店,不但出餐快捷,食物也不馬虎😍今日叫左全日早餐(A餐),沙律超大份,先食佢夠哂健康。而且雞扒多汁,唔會乾同焦,而且三文魚薯仔都幾特別,有三文魚香味👍🏻👍🏻而且份量十足!都係$65蚊!真係好驚喜❤️古法奶茶有茶香,唔會太奶味濃,岩我口味!小店唔算大,繁忙時間都要等下位~不過都唔會等太耐👍🏻
古法奶茶有茶香,唔會太奶味濃,岩我口味!
小店唔算大,繁忙時間都要等下位~不過都唔會等太耐👍🏻
2020-06-10 1607 瀏覽
呢間小店我一直都食開,性價比高,今晚比阿廚師哥哥叫左我去試新野,即管睇下你有咩新搞作😏今晚主菜係炸豬手,伴鰻魚炒飯,同埋甜品先上左碟炒飯,我就一般好鰻魚,但都忍唔住食左幾啖,因為炒得夠香,同埋勁多木魚,郁下郁下,加左D三色椒,成件事健康左😂 如果你唔食椒,可以提早同廚師講架,呢間小店最好既地方,就係基本上佢會滿足客人既要求,做到既佢地都會做,例如,你以為佢係西餐廳,點知你又估唔到,其實佢可以煮中菜,我見過其他客咁食,我真係見過😂 廚師話只要預早話佢知,佢會準備食材~ 返番正題,隻炸豬手終於上枱,完全可以媲美Kxxg Luxxig o個隻,呢個份量,兩個人都食啱啱好~ 每次去Kxxg Luxxig都要叫多D人先可以食隻豬手,如果唔係就會食唔哂。個皮炸到好鬼脆,D肉好稔同入哂味,勁正! 話就話兩個人份量,但我完全可以一個人食哂佢🤭 係見同朋友黎,先留返D比佢咋😏 廚師話佢本身想配D小食,例如炸薯角洋蔥圈,我話正呀,可以配啤酒添呀~佢個酸菜都唔錯,不過好似爭少少野,我同左廚師建議,睇下佢下次煮成點先~ 比個籍口叫佢請我食多一次🤣 不過你叫我比百幾蚊食呢隻豬手我都OK呀,真心值呀~ 個薯蓉本

今晚主菜係炸豬手,伴鰻魚炒飯,同埋甜品

佢個酸菜都唔錯,不過好似爭少少野,我同左廚師建議,睇下佢下次煮成點先~ 比個籍口叫佢請我食多一次🤣 不過你叫我比百幾蚊食呢隻豬手我都OK呀,真心值呀~ 個薯蓉本身好食,不過有豬手酸菜當前,薯蓉淪為配角啦~

最後佢仲送左個甜品比我,個Waffle配雪糕好似好簡單,但呢個配搭無得輸,食完炸野可以解一解,賣相一流,你唔好expect佢做到日本咁靚咁fancy,你食既係呢間餐廳既人情味,當然仲有味道啦😂 最後我一定會飲佢杯即磨齋啡,成件事完滿哂😊

佢自開業一年幾,自問都幫襯唔少,只要o係附近做野,我都會黎食,個水準都keep到,佢會定時定候換下餐牌,所以都keep住有新鮮感,小本經營,我覺得大家去開柴灣,可以幫襯下小店,而唔係新翠商場入面D連鎖食店

順帶一提,我見過有食客要求想食素,廚師都無say no,煮左素意粉/飯比佢,有時D餐廳廚師睬佢都傻,所以呢點都值得一讚👍🏻 我建議直頭整返款素菜比人揀,咁就perfect池啦👏🏻
2020-06-10
2020-06-10 698 瀏覽
今次受朋友邀請,就佢o個區方便,去左柴灣食大餐,呢間佢平時食開,所以同個廚師都好熟,廚師一介紹有新鮮龍蝦,佢就叫埋我一齊試下,見係佢咋,唔係真係唔會走咁遠😂我地點左龍蝦拼凡立貝同埋龍蝦拼三文魚。食龍蝦之前有個頭盆,有大蝦沙律、湯同蒜蓉包,個包正呀,小朋友應該好鍾意食🤣。食到差唔多,個龍蝦就黎啦,賣相幾特別,所以忍唔住相機食先,三文魚嗰份擺左洋葱圈o係上面,好有特色。龍蝦好新鮮,焗到啱啱好,佢哋另外上左三款汁比我地,其實本身隻蝦已經夠味,不過再點少少汁都好味,個人比較鍾意牛肝菌汁。其實仲有個薯蓉o係底,超好食!! 食完先醒起無影相😑 廚師話係自己打自己整,唔係用機打😮 佩服呀!見到咁豐富,以為佢會落D味精去煮個,點知冇,食完唔口乾,抵讚~ 食完仲有飲品,叫咗即磨咖啡,唔同普通西餐廳,個咖啡味好香,唔落糖咁飲仲正☺️ 老闆仲特登請我地食生果😎 呢間隱世小店真係唔錯,幾有人情味,好似家庭小店咁,食物賣相同味道都一流,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻

2020-06-08
2020-06-10 528 瀏覽
o係柴灣地鐵站搭小巴去東區醫院探朋友既時候,見到有一間西餐廳o係高威商場,之前未見過,所以就諗住同朋友探完病次後去食大概7點半左右去到,坐底睇下餐牌,好多野揀可能個侍應見我地一頭霧水,就行埋黎問有咩幫到我地,使唔使推介下,見佢盛意拳拳,我地又無咩頭緒,就叫佢幫下手啦佢話呢度比較出名既係扒類,西冷牛扒最多人order,不過我地又唔想啖啖肉,佢就話咁牛仔骨啱唔啱,OK喎又,佢再問我地食唔食魚,食呀,好鍾意食添呀,咁佢話不如加氣石班柳好唔好,好呀,我就咁啦 朋友就話想食飯,咁個侍應就推介胡麻醬雞肉炒飯,或者帶子鮮蜆忌廉燴飯,朋友揀左後者我突然見到有酒擺出黎,就問佢呢度係咪有酒牌,佢話有,我地兩個探完病,聽到D壞消息要消化下決定飲返兩杯開左一支紅酒,飲左陣,就有野食啦,我個牛仔骨加石班柳拼盤好大份,仲有薯蓉,牛仔骨夠哂份量,已經開始擔心食唔哂朋友個飯賣相好靚,我都忍唔住叫佢唔好食住,比我影下先賣相好唔等於好食,所以即刻試下先,唔好講笑,個牛仔骨好入味好稔好好食,唔癡牙,都未夠,條魚你見佢咁普通,食落完全兩回事,魚肉彈牙,唔會係o個D稔哂既魚肉,煎到好香,我好鍾意食呢條魚,勝過牛仔骨朋友個飯都好

大概7點半左右去到,坐底睇下餐牌,好多野揀

決定飲返兩杯

朋友個飯賣相好靚,我都忍唔住叫佢唔好食住,比我影下先

朋友個飯都好香,粒粒飯都有忌廉,帶子爽口,蜆唔係呃人頹廢蜆,堅係鮮甜,不過佢有D後悔,因為佢食完我個牛仔骨同魚,佢話早知叫埋同一樣

侍應問我地啱唔啱食,我地話簡直食唔停啦

人均消費:$250/人(已計紅酒兩支) 唔飲酒會平好多
2020-05-02 513 瀏覽
在抗疫期間 政府建議 無必要出街 多留在家中,由香港第一日有首宗本地個案開始到現在已經100多日,近日開始出現連續多日零個案,香港人在這些方面做得好,自己也感到倖運 身在香港♥️今次幫親Jo cafe 也做的很好,為客人量體溫,食物臺有透明膠版相隔,這些額外添加服務和設施大家都非常明白原意,令人都感到經營者有為這次抗疫表示行動,作為顧客也覺得安心♥️
早餐脆脆蛋白鮮奶麥片拼窩夫
2020-05-02
早餐
早餐脆脆蛋白鮮奶麥片拼窩夫
2020-04-12 475 瀏覽
新冠肺炎疫情持續,因為唔想出街食早餐,所以嗌咗外賣,其實早幾年已經有網上點外賣經驗,當時仲未有app,不過講真呢2間網店,我覺得佢哋嘅外賣店舖唔算多,唯獨app比較多選擇,所以近期主打叫app,難得比我發現有間勁近屋企嘅Cafe,所以試一試,【但其實從來都無食過亦唔知有呢間舖喺附近】。首先我搜尋到呢間餐廳之後再上openrice睇相,見到賣相唔錯,起碼感覺唔係嗰d扮西式早餐嘅港式餐廳先吖!最後嗌咗2份早餐:【香草豬肉腸、煙肉、法國田園沙律配蒜蓉多士$55】,另加$10配多個麥皮,飲品:熱古法奶茶及鮮磨咖啡。食後感:豬肉腸ok,田園沙律雖然配千島醬但都唔錯,有開胃感覺飲品:奶茶一般,如果鍾情飲咖啡嘅人應該較易接受,因為似特濃咖啡嗰種,比較無咁甜整體感覺:呢個價錢食all day breakfast 都可以,最適合就係啱晒d懶人或者而家疫情唔想出街食嘢嘅人

2020-04-12
20 分鐘 (外賣送餐)
$60 (早餐)
2019-07-06 1349 瀏覽
以往這區的早餐都以茶餐廳為主,但最近開了這間新Cafe,早餐、午餐、下午茶、晚餐都有,早餐有好多選擇蘑菇腸忌廉炒滑蛋配窩夫($32),或配香草蒜蓉多士軟身窩夫有牛油味炒蛋夠滑豬骨濃湯天使麵配雞扒、太陽蛋 ($42)雞扒都幾諗喜歡這小店播放悠揚音樂,星期六上午來嘆個靚早餐都幾舒服😌

蘑菇腸忌廉炒滑蛋配窩夫($32),或配香草蒜蓉多士
軟身窩夫有牛油味
炒蛋夠滑

豬骨濃湯天使麵配雞扒、太陽蛋 ($42)
雞扒都幾諗

喜歡這小店播放悠揚音樂,星期六上午來嘆個靚早餐都幾舒服😌

2019-07-06
早餐