餐廳: Itamama (何文田廣場)
資訊:

2024-02-02 324 瀏覽
唔洗加一四十幾蚊熱辣辣早餐連鎖店算有交代🙌🙌😻🥰🥰由落單到有餐 個人坐左5分鐘🥳🥳🥳🥳😎脆脆炸魚脆配香草豬肉腸.鮮奶炒滑蛋.蒜香牛油多士.田園沙律🥗蛋滑溜 中間夾薯蓉😸熱烘烘蒜蓉多士魚柳炸得鬆脆仲記得配上沙律醬😋😋😋沙律🥗又再夾上千島醬😋😋😋😋😋😋😋😋😋💁‍♀️開開心心Happy Friday Morning 🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼🧜‍♂️熱檸茶
唔洗加一四十幾蚊熱辣辣早餐

沙律🥗又再夾上千島醬😋😋😋😋😋😋😋😋😋

熱檸茶
  • 脆脆魚柳配香草豬肉腸.蒜蓉多士.田園沙律
2024-01-11 238 瀏覽
我哋兩位係2024年1月7日7:00pm 左右係呢度用餐。進食中途驚見一隻灰色老鼠高速係餐廳內自由遊走,有另外一台食客都見到。跟住老鼠向住我哋嗰台衝過來,喺臨尾關頭轉向衝入去廚房。同嗰日當值同事都有即時反映,位同事嘅回應係「都冇計,我哋有定期做滅鼠工作,但係一直都清唔走啲老鼠」。跟住當晚我哋兩位都病咗,有肚痛同埋發燒,到到今日都未好返,唔知關唔關啲嘢食唔乾淨事,因為成日都有老鼠喺廚房餐廳遊走,可能掂到啲嘢食。食物價錢同埋質素都唔錯,抵食嘅。不過對呢間分店啲衛生有啲懷疑。希望可以認真改善衛生狀況!
食物價錢同埋質素都唔錯,抵食嘅。
不過對呢間分店啲衛生有啲懷疑。
希望可以認真改善衛生狀況!
2024-01-07 158 瀏覽
今日係入面見到老鼠… 服務員態度是好的,食物也不錯。食嘢中途見到老鼠急速跑咗半個餐廳,然後匿埋咗喺唔知邊一處,對餐廳衛生嚴重質疑。I saw a mouse while eating today…. the service of the staffs are okay, the food are decent. But then in the mid of eatting, we saw a mouse running half way across the restaurant, we are worried about the hygiene of the restaurant.
中午用網上外賣平台order外賣,黑椒牛柳粒飯配蘑菇湯,12:40分落單,等到依家1個鐘都未出到黎,堂食就不停入去。以後唔會再叫,幾好食都無用,可能去義大利食都唔洗等一個鐘。
以後唔會再叫,幾好食都無用,可能去義大利食都唔洗等一個鐘。
外賣自取
同朋友在何文田交收完筆記之後,在何文田想食個快飯,就選擇了這間餐廳,不用等位就可以坐低。午市套餐跟餐湯,當日是野菌忌廉湯,味道普通正常。百里香烤雞配珍珠飯 $65烤雞調味不錯,有香草的香氣,不過近雞胸位置比較乾,有點鞋口。底下的芝麻醬沙律菜令到雞肉鞋口感有少少減輕的感覺,令味道更清爽。龍蝦汁焗豬扒珍珠飯 $65焗飯沒有龍蝦汁的味道,蕃茄汁味比較明顯,味道同普遍焗豬扒飯差不多。豬扒大大塊,肥瘦剛好,肉比烤雞更出色,不會鞋口。調味適合喜歡重口味的人,蕃茄汁加上融化的芝士,味道濃。香草雞扒滑蛋蓋飯 $61用香草醃製的煎雞扒出色,加上帶牛油香味的滑蛋,味道不錯,雞扒同滑蛋都保持到嫩滑口感,黑椒汁同樣夠味,很下飯。整體水準一般,不太差,記憶點一般,但以份量取勝,是男士也會飽肚的份量。

午市套餐跟餐湯,當日是野菌忌廉湯,味道普通正常。

百里香烤雞配珍珠飯 $65

香草雞扒滑蛋蓋飯

2023-10-23
香草雞扒滑蛋蓋飯
2023-09-20 294 瀏覽
✨龍蝦汁蕃茄焗豬扒珍珠飯本身以為焗飯會好耐先上,不過又幾快上菜,可能咁啱唔係繁忙時間😂😂呢個係冇龍蝦汁嘅味,淨係得芝士蕃茄汁🥫齋食啲芝士勁鬼正,蕃茄汁甜甜地,食食下忍唔住加下pepper 換下口味🐽豬扒係半肥瘦嚟,煎得好香口。呢個菜式我會鍾意普通飯多啲,多汁嗰啲會想配上痴痴地嘅白飯食。✨凍朱古力又係「豬」😂😂呢個朱古力唔會好甜,好濃郁朱古力味,奶唔會搶味。✨烤西班牙豬鞍扒配:烤野菜、香脆薯條、自家製黑醋薑汁哇!超級大塊!唔知點解廚房比2大塊豬扒😳😳我地以為係1塊😂呢塊扒勁juicy,好肥,脂肪部分好正,肉個樣又幾似雞胸肉質地嘅😂😂香脆薯條係幾惹味,鹹鹹地,食唔停口🙈跟餐: 野菌忌廉湯呢個有啲surprise,正常飲菇忌廉湯都係忌廉搶味,呢個正正相反 係勁有菇味!
✨龍蝦汁蕃茄焗豬扒珍珠飯

✨凍朱古力

✨烤西班牙豬鞍扒
配:烤野菜、香脆薯條、自家製黑醋薑汁

跟餐: 野菌忌廉湯
As a food blogger always on the hunt for great deals and delicious eats, I've made Itamama Steak Night my favorite Thursday tradition. Every week without fail, I find myself drawn to this cozy downtown eatery for its unbeatable steak special.The set menu runs only HKD13X on Thursdays, which includes a tender sirloin steak cooked to perfection, plus your choice of either soup or drink. It's an absolute steal for the quality of food you get. The steak itself is melt-in-your-mouth tender, with just

The set menu runs only HKD13X on Thursdays, which includes a tender sirloin steak cooked to perfection, plus your choice of either soup or drink. It's an absolute steal for the quality of food you get. The steak itself is melt-in-your-mouth tender, with just the right amount of pink in the middle. Topped with herb butter, each bite is flavorful heaven.

As for the drink selection, I can never go past its homemade lemon tea. Bursting with fresh citrus flavor, it's the perfect refreshing complement to the rich steak.

Whether you're looking for a cheap weeknight feed or a fun date spot, go for their steak!!!!
Thursday Steak
Thursday steak
2023-08-10
Thursday Steak
Thursday steak
1. 海鮮龍蝦湯意大利飯我啱啱試咗一個好正嘅海鮮飯- 海鮮龍蝦湯意大利飯,真係好好食啊!湯汁好濃郁,有龍蝦嘅鮮味,仲有少少甜味,好開胃。意大利飯都好彈牙,再加上湯汁,食落更加好味。新鮮嘅海鮮包括蝦、魷魚同蚌,再加上香草同埋調味料,味道真係好正。呢個飯仲好營養,好食又健康。總之,如果你鍾意海鮮同埋意大利風味,一定要試下呢個海鮮龍蝦湯意大利飯啊!2. 香脆魚柳滑蛋蓋我啱啱試咗一個超好味嘅飯- 香脆魚柳滑蛋蓋飯,真係好正啊!魚肉煎到好酥脆,口感好好,外面仲有一層酥脆嘅麵糊同特別嘅調味料,令人一口接一口。滑蛋蓋加埋軟糯嘅米飯,令人滿足又舒服。最後,蛋汁同魚肉嘅味道完美結合,口感好正啊!呢個飯唔單止好食,仲好營養,有好多蛋白質同埋維他命。整個飯嘅樣子都好精美,色彩鮮豔,一看就流口水。總之,呢個香脆魚柳滑蛋蓋飯係我食過最好味嘅菜之一,不論係味道定係樣子都超正,真係值得推介!如果你鍾意海鮮同米飯,一定要試下呢個香脆魚柳滑蛋蓋飯啊,保證你一試就會成為佢嘅鐘意者!#silvereatfoodie #hongkong #hkrestaurant #hkfoodie #hongkongfood #hkfoo
1. 海鮮龍蝦湯意大利飯

#silvereatfoodie #hongkong #hkrestaurant #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #topcitybites #hkfoodblog #hkig #hkblogger #美食
冇左呢個牛油果雞肉義大利飯,就係遺忘左你地餐廳的初心TwT,所以千期唔好將呢道美食移除。當我睇到呢個餐牌的時候,一野就見到呢個牛油果雞肉義大利飯,,一聽果名就知吸引,價錢合理,真係諗都唔諗就叫左黎食。一黎到就比佢的鮮艷的顏色吸引,再加上係飯上的小剃雞肉碎同好多雞皮,特別係佢果個充分的湯汁。好似你呢盤咁出色嘅義大利飯,無論嚮咩分店,都好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,咁鮮明,咁出眾!你飽滿的雞肉碎,充分的湯汁,神乎奇技嘅烹飪方法,同埋嗰杯熱朱古力。當食左第一口的時候,從來沒有試過這麼清新脫俗的感覺,牛油果的鮮香味,香菇的甜,混在一起的味道,竟然比「黑松露蘑菇義大利飯」有過之而不及,正如比我的初戀更加詩情畫意,所謂舉頭望明月,低頭思故鄉,好詩!好詩啊!Itamama 多謝令到我認識呢道人間極品,真係一試難忘,回味無窮,比給了我一個新的人生。

油果雞肉義大利飯
2023-02-15
油果雞肉義大利飯
  • 牛油果雞肉義大利飯
2023-02-17 507 瀏覽
今日喺何文田做嘢,咁啱去開何文田廣場,見到有連鎖西餐店Itamama……..加上見到自己有信用卡優惠,買左個外賣自取試一試佢🤤🤤🤤🤤🤤外賣自取百要等得比較耐由落單計都等要接近30分鐘先出到餐,呢點要扣一扣分啊⋯⋯加上餐具無比,行到一半要折返問店員拎😥😥😥😥😥不過整體黎講算ok既,折扣哂60幾蚊有飯有salad,仲有野飲/湯。不過今日流心蛋過熟不流心了😥😥😥而家珍珠飯都偏硬同乾身。
外賣自取百要等得比較耐

不過今日流心蛋過熟不流心了😥😥😥而家珍珠飯都偏硬同乾身。

外賣自取
2023-02-09 359 瀏覽
是日lunch 去開何文田,係openuniversity 附近既,何文田廣場一行入去就見到,地點算方便,大概12點左右到,人流唔算多,入去有位揀同朋友一齊點左個pizza,海鮮闊面同雞翼,雞翼超好食!柚子味香Pizza比想像中好吃,是薄批來的!煙三文魚味道香口!對得住個價錢啦!❤️❤️❤️❤️❤️價錢大概$80左右一人,價錢合適!即使到左人多時候,眼見服務都不錯!出餐快!應該不少打工仔及學生之選擇!!

Pizza比想像中好吃,是薄批來的!
煙三文魚味道香口!對得住個價錢啦!❤️❤️❤️❤️❤️
價錢大概$80左右一人,價錢合適!
即使到左人多時候,眼見服務都不錯!出餐快!
應該不少打工仔及學生之選擇!!
2023-02-09
2022-10-24 918 瀏覽
我朋友之前試過呢間午餐,話幾好食專登搭的士入嚟帶我嚟試。佢呢個飯熱辣辣,果汁有幾夜魅,不過啲飯食落去就有小小硬,整體嚟講都算唔錯至於我叫呢個闊條麵係白汁底,不過個面就冇個飯咁熱,熱量一半,因為意粉要熱先好食,我落咗芝士粉落去都唔唔算好用溶到,係呢方便我就比較覺得麻麻地我哋兩個都嗌咗呢個凍嘅即磨咖啡,不過飲落去就唔係好重味,而且仲好甜,不過呢間嘢聽朋友講話成日爆滿,我哋都要喺午餐較早前入座先有位,到我哋食完嘅時候已經有部份人等緊位整體來講都對得到個價錢但係就唔會再特登去食
我朋友之前試過呢間午餐,話幾好食專登搭的士入嚟帶我嚟試。
海鮮龍蝦湯意大利飯
黑松露菌煙肉闊條麵
即磨咖啡
整體來講都對得到個價錢但係就唔會再特登去食
2022-08-22
2022-10-12 504 瀏覽
下午茶之選,係好彩有呢間小型茶餐廳🥹環境企企理理,可以喺平民價錢食到都好唔錯既嘢食😂鴛鴦焗飯蕃茄焗豬+白汁焗雞 ,雖然我好鍾意食焗飯但係有時候都好驚焗飯非常熱🥹 呢個焗飯非常ok,呢個焗飯熱但係唔會係一入口就會辣到果種!一次過滿足又想食豬又想食雞的三心兩意😂韓式豚肉炒烏冬呢個烏冬炒得非常入味,有大量豚肉絕對唔係只有兩三塊,加特飲都係$6!總體而言比50幾蚊嘅茶記價錢已經有個幾舒服的環境+食物!唔錯唔錯~

鴛鴦焗飯

韓式豚肉炒烏冬

2022-07-16 863 瀏覽
繼續發掘平民高汁西餐廳。仲記得第一次喺呢度食嘅時候,係樣樣都想試❣️最終揀咗芝士焗法式紅酒香茅牛肉配珍珠飯,熱辣辣嘅牛肉咬落去超淋,仲有濃濃嘅芝士香,好坦白講食到番薯同蘿蔔嘅味道多過紅酒🙈,不過只係$58嚟講,CP值得真好高,呢間我應該會係咁回頭,慢慢試埋佢menu上其他食物😋

上次係一個偶然機會,我幫襯了何文田廣場的 itamama ,發現食物質素很不錯,員工的服務態度很好,最重要係地方寬敞舒適,價錢相當合理。今日再來光顧,沒有令我失望。itamama 的pizza值得一試,好好味,麵類食物也很不錯。飲品有特色,味道好,而且一點也不貴。在疫情下,經濟不好的情況下,有itamama 這樣「平民化」的餐廳,的確為大家帶來歡樂,希望itamama 一直做下去。😁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-22