2017-02-27 865 瀏覽
話說喺MegaBox見到有個咖啡區,唔洗穿過家具部,就直接去到同好似有啲比較特別嘅嘢食,就去睇下 兒童 蛋糕都好吸引但蛋糕個樣唔係好特別,所以叫左個漢堡包,試下夾唔夾 迷你肉丸漢堡 $9分開食全部都唔差,但加埋唔係好夾麵包唔係鬆軟,反而係韌嘅裡面有芝士同青瓜,因為無任何醬料,所以食到肉丸有洋蔥原來裡面用牙籤固定,所以其實唔可以一啖食曬(因為會咬到牙籤) 都係好蝕,下次喺度都係食蛋糕算 要食肉丸真係要入去,兜返另外一邊叫返一碟

同好似有啲比較特別嘅嘢食,就去睇下

兒童

蛋糕都好吸引

但蛋糕個樣唔係好特別,所以叫左個漢堡包,試下夾唔夾

迷你肉丸漢堡 $9

分開食全部都唔差,但加埋唔係好夾

麵包唔係鬆軟,反而係韌嘅

裡面有芝士同青瓜,因為無任何醬料,所以食到肉丸有洋蔥

都係好蝕,下次喺度都係食蛋糕算

要食肉丸真係要入去,兜返另外一邊叫返一碟
題外話/補充資料: 個女仔好惡,唔知係咪因為叫得太少 叫完碟嘢,係錠落枱
2017-02-22
2016-12-29 666 瀏覽
去親mego box, 多數都係因為黎睇戲, 然後再行下街咁呢次我地遲左少少黎到, 睇戲前男朋友話肚餓但一陣要睇戲, 又夠時間係餐廳坐低慢慢食, 佢又唔食得M記於是我就提議話不如黎IKEA FiKET,拿拿林食個包先~呢到d包都係即叫即有, 仲可以叫店員幫忙叮返熱d我地兩個人,叫左一個包+CHEESE CAKE share黎食咸牛肉芝士包:咸牛肉係一片片的,雖然薄片但都幾入味,加埋兩種芝士叮溶左少少之後都幾match,同埋面包是牛角包果種,幾好味啊!藍莓芝士蛋糕:芝士甜甜地又唔會太溜,藍莓酸酸甜甜,加埋面頭既脆脆,這個cheese cake我們都很喜歡!份量少少地, 唔會太過飽但又醫到肚仔餓好快食完剛剛好趕到去睇戲~趕時間的話, 呢到都係唔算既選擇啊!

呢次我地遲左少少黎到, 睇戲前男朋友話肚餓

但一陣要睇戲, 又夠時間係餐廳坐低慢慢食, 佢又唔食得M記

於是我就提議話不如黎IKEA FiKET,拿拿林食個包先~

呢到d包都係即叫即有, 仲可以叫店員幫忙叮返熱d

同埋面包是牛角包果種,幾好味啊!

份量少少地, 唔會太過飽但又醫到肚仔餓

好快食完剛剛好趕到去睇戲~

趕時間的話, 呢到都係唔算既選擇啊!
2016-12-17
  • 藍莓芝士蛋糕
2016-11-16 524 瀏覽
一人獨食叫了5粒肉丸薯蓉味道一如既往好味宜家既肉丸 總有種魔力叫人偶然會想去食配埋個果醬yummy怕唔飽所以多叫了魚柳麵麵就普普通通無咩味不過份量好多男仔一定夠飽肚餓可以一試魚柳都幾大塊仲有2塊不過太淋
一人獨食

仲有2塊
不過太淋
  • 瑞典肉丸配意粉
2016-05-09 1073 瀏覽
今天在附近上堂,又不想吃太多,就選擇在宜家買小小食物。*三文魚卷($19)一片稍為煎到微焦的中東包,包著煙三文魚、沙律菜和沙律醬。雖然冷藏過,但口感上沒有影響;中東包約幾mm厚,口感有少少粉;煙三文魚不會太咸;生菜尚算新鮮。料的份量適中,$19來說不錯。
今天在附近上堂,又不想吃太多,就選擇在宜家買小小食物。

*三文魚卷($19)

2016-05-09
2015-11-30 927 瀏覽
同個仔來playhouse玩,仔仔話有d肚餓,就系度叫左個素菜餅比仔仔,再加杯咖啡比自己。素菜餅系第一次試。系即叫即焗,焗得好香,食個陣熱辣辣,好味道,意外驚喜!比小朋友食系一個唔錯的選擇!除了素菜餅,個 cappunccino也很不錯,香濃很滑,barista 話系用南非咖啡豆, 味道很不錯, 我覺得d咖啡豆質素挺好,落奶的分量得宜,喜歡咖啡的朋友不妨一試!成個餐只是 $17, good quality pizza and coffee, 性價比高, 值得推介!

2015-11-20
  • 素菜餅
  • cappunccino
2015-11-04 643 瀏覽
我一向中意食三文魚,生gei刺身或熟的三文魚扒我都中意食。 甘就叫左個來試下拉!個賣相都ok,幾靚,個皮焗到剛剛好,帶金黃色,脆脆地,剛剛好!蛋系 boiled egg 切粒,三文魚 + 蛋 + 芝士, 都幾match , 我第一次試,覺得唔錯好味道,口感豐富,好 cheesy 好味,但食食下開始覺得有點 "漏”,因爲本身芝士同蛋已經漏,加埋三文魚就會覺得好肥。幸好我叫左個 kiwi fruit juice 中和一下,否則我應該食唔晒不過其實系好味的,可以當正餐食,大人食都應該夠飽
不過其實系好味的,可以當正餐食,大人食都應該夠飽
2015-10-23
2015-09-13 350 瀏覽
睇戲前食左少少野 迷你漢堡包同檸檬撻 迷你漢堡包好得意 $13有3個 佢個肉好厚 又易咬 再加上芝士溶係塊肉到 正👍🏻👍🏻 檸檬撻個撻皮唔錯 但真係幾酸 夾埋個皮一齊食會好d 但要夾多d皮先中和返😙
2015-09-11
2015-08-11 369 瀏覽
大漢堡很普通,但這迷你小漢堡真的好可愛!漢堡中間夾着芝士及ikea的招牌肉丸,包身雖乾了點,但宜傢的肉丸是有名的,味濃又軟潤,便宜又可愛,味道又不差,過過口癮最為適合!

大漢堡很普通,但這迷你小漢堡真的好可愛!

迷你肉丸漢堡 $8/2

2015-06-25 495 瀏覽
行完Ikea買家品,四點幾,食d小吃。試個想試好耐既cinnamon bun,得返最後兩個,好彩!肉丸OK,gravy好吃,cinnamon bun亦好吃,味道好香好多cinnamon,但過於鬆軟,硬返少少會好d!個人覺得如果可以到ikea冰箱買肉丸自己返屋企整可以更抵。

個人覺得如果可以到ikea冰箱買肉丸自己返屋企整可以更抵。

肉丸,cinnamon bun

2015-06-15
  • Cinnamon bun
2015-06-22 343 瀏覽
IKEA 的HOTDOG 套餐, 包汽水無限添飲,其實一杯都好夠架啦, 添飲機會唔大,都是群小朋友圍住汽水機玩同一杯接一杯飲。HOTDOG好簡單, 水煮腸一條, 有4個醬比你人加,芥末醬, 茄汁, 甜的小紅莓醬同熱狗醬,我自己就鍾意熱狗醬加茄汁。 好似煎的小籠子, 中間係肉餡, 但皮好死厚摺埋一齊, 又無肉,試過就算了。

帶馬騮去睇戲,睇戲前要當然要買啲小食!不戲院內嘅小食部好貴,唔化算!我呢啲師奶當然會唸盡辦法慳錢喇!IKEA一向價錢親民!味道唔錯!IKEA佔兩層!先去呢間買飲品,因為選擇比較多!一個大櫃檯,人流好多!水洩不通!選好飲品再去收銀比錢!店員好繁忙,幸好有禮!而且好爽手!伯爵紅茶(走奶)($12):茶包沖,夠熱夠味,只加糖都好味,茶味濃而不澀!紙杯係用咖啡紙杯!用料實在,有瓦通紙圈防「辣」手!窩心!橙汁($12):樽裝果汁!偏甜!味道唔假!抵飲!紙盒蘋果士多啤梨果昔:($10)味道比較特別!只可以話唔係平時嘅奶昔味!蝴蝶酥(2件)($8):會焗熱先比我,紙袋裝,可以吸油又唔會積水氣!幾好!不過唔夠脆同甜!一般!四樣先$42,味道以咁嘅價錢好味!仲可以大家選啱自己喜歡,有彈性好多!

橙汁+蘋果士多啤梨奶昔
橙汁($12):樽裝果汁!偏甜!味道唔假!抵飲!

蝴蝶酥
紙袋包裝

2015-02-08
5 分鐘 (外賣自取)
$15 (其他)
2015-01-18 347 瀏覽
剛剛食了一頓難食的晚餐,實在不滿足呀~~逛著逛著,就來到IKEA FiKET~見不是太多人,就點些小食慰一下心靈啦~~迷你肉丸漢堡 ($8/2),小小的漢堡卻一點也不馬虎~ 麵包上滿佈芝麻,香氣四溢,內藏半溶芝士、肉汁豐富的肉丸及酸瓜~ 烘過的漢堡暖烘烘的,外層微脆,內裡保持軟身~ 兩件美味的,只需八大洋,實在抵食呀!檸檬撻 ($14)沒有花巧的裝飾~ 曲奇批邊微脆,檸檬餡兒清新幼滑,酸中帶甜而不膩,這樣的價錢食到這樣的水準,令人喜出望外呀~平靚正的IKEA,好好安撫了小妹的心靈呀!!
剛剛食了一頓難食的晚餐,實在不滿足呀~~
逛著逛著,就來到IKEA FiKET~
見不是太多人,就點些小食慰一下心靈啦~~

迷你肉丸漢堡
檸檬撻
平靚正的IKEA,好好安撫了小妹的心靈呀!!
2015-01-08
迷你肉丸漢堡
檸檬撻
2014-10-24 672 瀏覽
宜家有一個CUP CAKE,名字係接骨木花,之前經過同事已經話要買嚟食,話食過好味,後尾冇買. 前幾日佢買左回來公司請我們食. 小小的蛋糕, 上面有一層白色的忌廉,那些就是接骨木花, 由於太飽所以放了一會兒才食,口感係, 上面果D 忌廉好甜呀, 有點花的清香, 但係因為太多,所以我感覺好甜. 下面的蛋糕都好味的,都鬆軟.原來同事話要凍食的呀, 因為放耐左上面的忌廉會溶左...

原來同事話要凍食的呀, 因為放耐左上面的忌廉會溶左...
2014-10-22
下午茶
2014-08-26 587 瀏覽
去到Mega box緊會去行ikea~晚飯時間打算去佢地間餐廳食野,但太多,係等位時間已經非常肚餓,見出面cafe唔算多人,還住少少野頂肚,見到有個肉丸小漢堡,細細粒,賣相可愛,就買嚟試下肉丸小漢堡 ($8/2個)其實都喺用返ikea著名嘅肉丸製成,但最意想不到係包內還放有芝士及青瓜醬,一點也不求奇,加上小小麵包皮經烘熱,外邊帶點微脆,內裹軟身,$8 還有兩個,真係底食~~另外,喺餐廳入面食完晚飯後,人潮還沒散,不想為了甜品再次排隊,所以就出嚟買甜品~有幾款cake選擇,每款都只係$1x蚊,好吸引,最後揀咗瑞典蘋果批~瑞典蘋果批 ($14)外皮較為鬆散帶點甜味,而入面除咗有一粒粒蘋果外,還有蘋果蓉,整體上不算太甜。還附在有一小盒雲尼拿醬,令蘋果批更為濕潤~後記:如果以正常價格,$3x-$4x蚊件cake黎計,佢一定稱不上好食,但以$16蚊黎講,質素真係超乎預期~
小漢堡 $8蚊2個
肉丸小漢堡 ($8/2個)
瑞典蘋果批
瑞典蘋果批 ($14)

後記:
2014-08-24
小漢堡 $8蚊2個
瑞典蘋果批
2014-03-17 594 瀏覽
係宜家行出黎原來除左餐廳範圍,竟然仲新開左cafe賣既野梗有唔同啦主打三文治、沙律、餅卷、飲品同埋甜品都係d快捷grab既選擇核桃撻 $14用料還好,冇擺放出黎既咁多料甜度偏高食落完全顛覆我想像中既脆口感覺係焦糖果種黏牙濕軟甚至連撻皮都係微濕既:^(
係宜家行出黎
原來除左餐廳範圍,竟然仲新開左cafe
賣既野梗有唔同啦
主打三文治、沙律、餅卷、飲品同埋甜品
都係d快捷grab既選擇
核桃撻 $14
用料還好,冇擺放出黎既咁多料
甜度偏高
食落完全顛覆我想像中既脆口感覺