食物:3.55      環境:2/5      服務:1/5      性價比:4/5            食物:(1)凍蝦:目測幾乎每枱都有叫, 份量頗多,配埋自動餐既雞尾酒醬,有置身五星級酒店既感覺。味道正常超市貨(ikea自己都有賣冷凍裝),間中帶少少蝦籽,解凍時好時壞,有時有幾隻冰冰地,有幾隻稔稔地,食凍蝦食到玩俄羅斯輪盤咁,新奇又有趣。(2)煙三文魚沙律:又幾好食,好食過超市最平$2x一包個款,配埋刁草醬口味幾複雜。(3)伯邑考肉丸:ikea必食名物。以前曾經流傳過主要成份為馬肉,而加係乜肉就不得而知了。相信大家都係貪平同配埋個紅桑子醬過下口癮。(4)疏菜傻餅:又係大家必食之選,焗熱完一大盤放左唔知幾耐,有熱有唔熱,任君選擇。(5)牛扒:又係一大批整完放熱櫃,似到會口味,有時好多筋,有時好鞋口,見到個長者拎去同職員反映太多筋咬唔到,激氣到痴孖筋。環境: 旺過街市熟食中心,人來人往,每次坐底食野都有幾位pre食客棟係長方枱4周做G4    服務: 唯一既1分係比收銀員,佢係值得一讚,數食物入機速度超快。唔係講笑仲快過茶記。 記得疫情個陣係統一排隊入座,呢個做法係超好,但疫情
食物:3.55
環境:2/5
服務:1/5
性價比:4/5

食物:

服務: 唯一既1分係比收銀員,佢係值得一讚,數食物入機速度超快。唔係講笑仲快過茶記。 記得疫情個陣係統一排隊入座,呢個做法係超好,但疫情前後依舊係放養模式,食客自行埋枱等位,經常有幾個食客不分先後等同一長枱,場面極尷尬,都唔知ikea高層係咪好想睇到人打架,但唔知點解呢個等位模式未出現過MMA,如果將呢個等位模式放入茶記,估計政府吸納晒幾千位南韓被下崗醫生同重開火神山醫院都唔夠裝。

性價比: 食物都係大路超市野,但每樣都配有唔同sauce有提升到口味,冇咁寡又唔洗自己買一大樽醬食唔晒。值錢只係超市價加少少加工價咁,避開peak hour仍然係大路之選
題外話/補充資料: 個等位模式真係好白痴,幾時變返做統一排隊
  • 等位等到飽
2023-03-13 470 瀏覽
會再幫襯,個鬆餅非常抵食,仲同我加熱,朱古力鬆餅裡有流心榛子醬,海盬焦糖咖啡好夠味,喜歡甜味既人選擇,位置剛剛在角落,比較少人行來行去,雖然得兩張枱,但可以慢慢舒服坐下,下次一定會嘗試其他咖啡同食物
2021-04-14 1094 瀏覽
今日同女朋友去MegaBox行街買野,當然就去ikea睇下野啦,不過有啲啲肚餓,就係ikea出面果間Ikea Fiket到食少少野先,不過而家疫情期間只可以外賣,咁我地就外賣行行少少食。p.s. 啲名真係唔太記得。牛肉包買個陣店員會問你想唔想叮返熱,當然想叮熱食啦,呢個麵包叮熱左勁好食,外面好軟熟,牛肉份量都好多,而且個汁都好惹味。法包就簡單啲,不過呢一個法包唔係好硬身果款,太大舊,食左一半就食唔曬。三文魚卷呢一個係冇得叮熱黎食,因為三文魚加入面有沙律醬,店員都唔建議叮黎食。卷入面都好足料,每一啖都有三文魚。焦糖咖啡好好飲,價錢又抵,焦糖味好重,一杯實而不華嘅焦糖咖啡。Overall黎講Ikea野食真係實而不華,而且價錢又好抵,加上個麵包真係勁好食,真係經過可以一試再試。
焦糖咖啡
p.s. 啲名真係唔太記得。

焦糖咖啡
好好飲,價錢又抵,焦糖味好重,一杯實而不華嘅焦糖咖啡。

2021-03-28
2020-06-09 698 瀏覽
窮J恩物!IKEA 乳酪味雪糕 $8老老實實 IKEA出過咁多隻味獵狗都係最愛 乳酪味雪糕!完全係拍得住 哈根大師 haha~價錢$8 完全係窮J恩物!#IKEA #icecream #香港美食 #甜品 #掃街#summer #loveit #cool
窮J恩物!
IKEA 乳酪味雪糕 $8
老老實實 IKEA出過咁多隻味
獵狗都係最愛 乳酪味雪糕!
完全係拍得住 哈根大師 haha~
價錢$8 完全係窮J恩物!

#IKEA #icecream #香港美食 #甜品 #掃街
#summer #loveit #cool
2019-12-23 599 瀏覽
Cheap and nice and in good quality of food and taste..I came here again after just few days, this is time so early for lunch at 12:25 PM only but starting loads of people waiting in a line there, waiting for food orders. For me, as an example show from my picture, it cost me $13 for soup $7 for unlimited coffee, $63 for the main. Regarding soup, the balance is so great with powder of meat inside, you will never feel alone. Regarding coffee, it is free for refill, by grand coffee machine so that the quality better than MacDonald close to Starbucks. Regarding main, depends on your favourite for beep, for me, I feel like a little bit over, around 70% cooked.
2019-11-16 443 瀏覽
大家去一轉IKEA睇吓咁多人食緊就知有幾受歡迎。又可以行街買野又可以食野。好啦入正題,叫左烤雞半隻,肉丸10粒,蔬菜薯餅,雞髀一隻同菠蘿蝦三明治。兩個人先$112。重唔去?

2019-06-23 607 瀏覽
今日來到Megabox行街,行到咁上下,見有d肚餓,就周圍搵野食,行到去Ikea,見到有好多人係到食野,咁我地就行去睇下個餐牌,又好似幾抵食,其中最吸引我地想食既原因就係佢有個芝士焗龍蝦意粉,於是就決定食呢間~點知佢個芝士焗龍蝦係得3粒肉平時食龍蝦d肉係一條肉咁起出來食架嘛,佢呢個就似一早比人起左d肉,仲要得3粒肉咁大把,然後用厚厚既芝士醬遮住🙄👎嫩豬肋骨配酸瓜呢個份量偏少,豬肋骨係幾嫩幾好食既,但就冇咩肉,但總比芝士焗龍蝦意粉好~瑞典肉丸當日覺得最值既就係肉丸,肉丸好香肉味,薯蓉就點汁醬食由於冇咩點接觸服務員,所以唔知服務好唔好~收銀就正常,冇特別~
今日來到Megabox行街,行到咁上下,
見有d肚餓,就周圍搵野食,行到去Ikea,
見到有好多人係到食野,
咁我地就行去睇下個餐牌,

點知佢個芝士焗龍蝦係得3粒肉

平時食龍蝦d肉係一條肉咁起出來食架嘛,
佢呢個就似一早比人起左d肉,
仲要得3粒肉咁大把,
然後用厚厚既芝士醬遮住🙄👎
芝士焗龍蝦意粉

嫩豬肋骨配酸瓜
呢個份量偏少,
豬肋骨係幾嫩幾好食既,
但就冇咩肉,
但總比芝士焗龍蝦意粉好~
嫩豬肋骨酸瓜

瑞典肉丸
當日覺得最值既就係肉丸,
肉丸好香肉味

薯蓉就點汁醬食

由於冇咩點接觸服務員
所以唔知服務好唔好~

收銀就正常,冇特別~
2019-06-18 517 瀏覽
九龍灣工廠區裡面,有間規模很大型的購物商場「Megabox」,雖然來往「Megabox」的交通不算很方便,若然選擇不駕駛車輛的話,就需要在「德福廣場」二期的平台公共交通交匯處,乘搭接駁巴士了。另一方面,原來「宜家家居」也選擇了,在「Megabox」裡面設定多層的門市部,當中還包括了在荃灣方店「宜家家居」也曾經見過,以自助方式銷售食品的「宜家家居餐廳及咖啡室」。不過,我後來還發現,原來九龍灣「Megabox」分店「宜家家居」,還在「宜家家居餐廳及咖啡室」旁邊的位置,還另外開了一間小型的輕食咖啡室,咖啡室的名稱叫做「IKEA FiKET」。「IKEA FiKET」面積規模雖然沒有「宜家家居餐廳及咖啡室」那些龐大,銷售的食品與飲品種類也沒有「宜家家居餐廳及咖啡室」那麼應有盡有,但是卻多了一分的寧靜,因為光顧「IKEA FiKET」的食客相對較少。而且在「IKEA FiKET」購買食品飲品的程序,相對沒有「宜家家居餐廳及咖啡室」那麼需要走太長距離,食客只需要在收銀處購票,之後就可以到餐飲區的檯櫈安坐等候,等候「IKEA FiKET」廚房製作飲品。至於「IKEA FiKET」裡面的熟食,太多以預

至於「IKEA FiKET」裡面的熟食,太多以預先製作完成和放入雪櫃備用的「意大利包」,或者是意大利風的芝士蛋糕為主,「IKEA FiKET」為「意大利包」加熱需要時間,相反芝士蛋糕就不需要時間等候了。

上次我在手機跟「開飯喇」戶口未報銷之前,就曾經光顧過「IKEA FiKET」,當時我看見「IKEA FiKET」收銀櫃檯旁邊放置了一塊小型價目表,價目表裡面顯示的飲品造型很漂亮,有一隻小鹿的圖案。

結果我上次我付款購買那杯名稱叫做「海鹽焦糖鮮奶咖啡」,拿上「IKEA FiKET」咖啡師親自製作的「海鹽焦糖鮮奶咖啡」製成品之後,才發現現實的製成品,是沒有小鹿圖案。

而且現實中「IKEA FiKET」「海鹽焦糖鮮奶咖啡」採用的外賣紙杯餐具,跟價目表裡面的「海鹽焦糖鮮奶咖啡」採用的瓦製咖啡杯相差實在很遠的距離。

所以,不計算「IKEA FiKET」「海鹽焦糖鮮奶咖啡」飲品實際上賣相的話,其實「海鹽焦糖鮮奶咖啡」的味道很有來自焦糖的濃厚甜味,只要忘記價目表裡面咖啡的小鹿圖案,就已經可以接受了。

不過,我始終對不加砂糖的「IKEA FiKET」「海鹽焦糖鮮奶咖啡」實際味道有所懷疑,所以我最後還是向「IKEA FiKET」裡面的店員,取了一包砂糖,方便為咖啡調味。

另一方面,原來「IKEA FiKET」跟「宜家家居餐廳與咖啡室」都一樣,一樣奉行北歐式的自助餐飲銷售模式,食客自行購票之後自行領取餐飲。但是「宜家家居餐廳與咖啡室」面積相對「IKEA FiKET」,就大得很多了。

食客在「宜家家居餐廳與咖啡室」整個購買餐飲的程序,都有如工廠食堂地流水作業進行,相反地「IKEA FiKET」的購買餐飲的程序,就只是快餐店或者咖啡店,購票和等候廚房出餐就行了。

「IKEA FiKET」尤其是在銷售芝士蛋糕跟其他食品上,所有的「IKEA FiKET」蛋糕,跟意大利包食品都是預先製好,只等候加熱程序就可以享用,實際等候時間不會很長。

我在「IKEA FiKET」的蛋糕冷凍櫥櫃裡面,選擇了一客賣相看似不算很亮麗,但是內裡的餡料卻是有鮮紅紅莓,跟藍色藍莓餡料的芝士蛋糕「藍莓紅莓芝士餅」。

「藍莓紅莓芝士餅」製成品表面的外觀,只是其貌不揚的麵包餅皮,內裡則是酸味芝士蛋糕餡料,加上藍莓紅莓混合出來的酸甜餡料,則成為「IKEA FiKET」裡面的「藍莓紅莓芝士餅」。

「藍莓紅莓芝士餅」的外表餅皮,或許未必及得上內裡的藍莓紅莓芝士餡料那麼吸收,畢竟藍莓跟紅莓的酸甜味道,始終沒有滲透出到芝士蛋糕的餅皮裡面。

所以「藍莓紅莓芝士餅」最初放入口的時候,沒有味道的餅皮,或許不能像藍莓紅莓芝士餡料那麼刺激到食客舌頭裡面的味覺,但是「藍莓紅莓芝士餅」內裡實際味道,還能勉強挽回分數。

「IKEA FiKET」的「藍莓紅莓芝士餅」跟傳統的芝士蛋糕相比,其實只是外層的餅皮味道較淡,吸收力稍為不及藍莓紅莓芝士餡料而已,不過「藍莓紅莓芝士餅」整體的味道其實不算差。

至於「IKEA FiKET」的咖啡飲品「海鹽焦糖鮮奶咖啡」,咖啡表面雖然沒有任何漂亮的拉花圖案,但是咖啡裡面的焦糖甜味卻很濃厚,足夠令食客稍為忘記咖啡原本的苦味。

而且「IKEA FiKET」裡面的咖啡師,在「海鹽焦糖鮮奶咖啡」的表面上,發了一層來自鮮奶的泡沫,鮮奶泡沫加焦糖令到咖啡在未加入砂糖前,已經擁有容易入口的甜味。

而且「海鹽焦糖鮮奶咖啡」飲品整體的口感,也都被打磨到非常之幼滑,幼滑的「海鹽焦糖鮮奶咖啡」雖然沒有拉花圖案襯托,但是卻有平易近人的焦糖鮮奶甜味。

至於「IKEA FiKET」的版本芝士蛋糕,「藍莓紅莓芝士餅」的外表,也跟「海鹽焦糖鮮奶咖啡」一樣欠缺漂亮的外表,只能夠在試味之後,才能感受到真正的味道感覺。

「藍莓紅莓芝士餅」最初入口的時候,雖然「藍莓紅莓芝士餅」礙於外層的餅皮,所以欠缺了一般芝士蛋糕會有入口即化感覺,但是「藍莓紅莓芝士餅」的味道還算是很有酸味。

而且「藍莓紅莓芝士餅」裡面的酸味,不是單靠芝士裡面的味道而來,還夾雜了由新鮮藍莓,跟新鮮紅莓的酸甜味道,兩種酸味合而為一形成芝士餅裡面最終的酸味。
藍莓紅莓芝士餅

「IKEA FiKET」之所以將他們製作的藍莓紅莓芝士「蛋糕」食品,稱呼為「芝士餅」,而不是「芝士蛋糕」,大概都是跟「藍莓紅莓芝士餅」的外層構造有直接關係。

「IKEA FiKET」「藍莓紅莓芝士餅」現實上的製成品,彷彿就是以麵粉餅皮,包裹着紅莓藍莓芝士蛋糕,雖然味道仍然有來自藍莓紅莓的酸甜味,但是麵粉餅皮令到「藍莓紅莓芝士餅」入口感覺,跟傳統芝士蛋糕不一樣。
海鹽焦糖鮮奶咖啡

說回「IKEA FiKET」咖啡室實際上的環境構造,「IKEA FiKET」以開放式設計,沒有牆壁或圍板作為間隔,卻能夠自成一閣,將自己跟「宜家家居」跟「宜家家居餐廳及咖啡室」完全分隔隔開。

所以即使「IKEA FiKET」現場有不少家庭跟小朋友幫襯,令到「IKEA FiKET」現場環境氣氛會有少許噪音,不過有甜味咖啡加芝士餅搭救,感覺其實很不錯的。

即使「IKEA FiKET」裡面售賣的「海鹽焦糖鮮奶咖啡」、「藍莓紅莓芝士餅」的外表造型,跟「IKEA FiKET」跟「宜家家居」都一樣,欠缺亮麗的外表。

但是北歐人跟「宜家家居」都一樣,都是崇尚實而不華,不靠打扮,不靠花巧外表包裝的企業,所以「IKEA FiKET」裡面的芝士餅跟飲品,都變成了外表簡單但卻有內涵,價錢平易近人的咖啡室。

至少很多家長跟兒童們,都對「IKEA FiKET」頗為欣賞,所以我享受「IKEA FiKET」的芝士餅跟焦糖鮮奶咖啡的同時,她們都能跟我一樣,也能在「IKEA FiKET」裡面渡過一個簡單的下午。
2019-06-08
藍莓紅莓芝士餅
海鹽焦糖鮮奶咖啡
2019-03-24 456 瀏覽
ㄧ早送完囡囡回校考試,返工前食個靚早餐。今次lKEA餐廳在九龍灣红點MEGA BOX。餐廳環境整潔寬敞,早餐無限量咖啡供應,並有套餐或自選组合,今次我套餐加自選。 煙肉2大塊 、 班戟2塊 、咖啡、薯餅ㄧ件、 麵包ㄧ塊 、牛油,總供HKD23。超平,超抵食。味道整體也不錯,班戟加熱多ㄧ㸃更好,餐廳可同ㄧ時間招待100至150人。拿完食物才付費,自動化,自己拿位,自己拿食物,自己付费。還有中式 糯米雞、 通粉、 麵條 、蕃茄 、雞扒 選擇下次可以再試。食完靓早餐,飲完即蘑咖啡,迎排新的ㄧ天工作,特別 精神飽滿。
2019-02-21 301 瀏覽
Went here because IKEA Bistro didn't have what I wanted so went here for a salted caramel latte instead.The picture looked quite nice but luckily they told me it wasn't like that.The latte had a strong coffee taste but I couldn't taste the caramel or salty notes in the drink.The Earl Grey tea was a little different to the blends I have had as there was a strange lemongrass taste.Although the drinks were not that good this time, the guy that day was really patient and nice to everyone.
2019-01-02 274 瀏覽
行過見到熱狗做緊特價咁就買來食佢原先係$10連埋汽水 汽水係可以refill 但由於當時唔係好肚餓所以我就淨係叫熱狗 都係$7個咋佢啲醬料都係自助鍾意食幾多就落幾多下一次都要再嚟食
但由於當時唔係好肚餓
所以我就淨係叫熱狗 都係$7個咋
佢啲醬料都係自助
鍾意食幾多就落幾多
下一次都要再嚟食
2018-12-31
2018-11-08 270 瀏覽
今日一早要去九龍灣做野,去ikea食個靚早餐,人都精神啲。唔算十分豐富,但都已經好夠飽,值得一讚係個肉丸通粉可以滿足到好中意食肉丸既我,估唔到早餐都食到。其餘既野食感覺都好健康,總結ikea無論早午晚三餐都好抵食。
今日一早要去九龍灣做野,去ikea食個靚早餐,人都精神啲。

2018-08-12 329 瀏覽
通常放假無乜野做就行下宜家傢私啦,明明唔肚餓,但每次行過門口d食物既香味,已經令我個胃醒晒,要食野。Ikea Fiket,比較似coffee shop 有cake有輕食如漢堡包仔、同我食既牛角包,仲有咖啡之類。。我揀左芝士龍蝦仔牛角包,牛角包算係鬆軟(始終不能與麵包店新鮮出爐的比較),但還可以,龍蝦仔,雖然唔係新鮮野,但都好味,有d甜既蝦味,最正係芝士,睇樣就見到有兩種芝士,幾樣本來係普普通通既野,加埋一齊又好好食喎。仲有要讚既係笑哈哈薯餅,食落係熱既,熱到辣咀個隻,炸到外脆內軟,好好味!襯埋杯醒神啡。飲完,可以去shopping 敗家了!

2018-03-31 357 瀏覽
行街行到累又肚餓,當然要搵d野食食下啦,我地選擇去食lKEA,因為平得黎又飽肚我地叫左瑞典肉丸配薯蓉,呢款真係次次都食,一咬落去肉稔多汁,抵食小食拼盤有腸仔,雞翼,粟米等,份量正常,雞翼唔乾身,好味三文魚白汁意粉,三文魚份量都幾多,白汁濃郁唔會太淡,另我比較大食,如果份量可以多dd就最好想快平正食一餐,ikea真係幾好選擇

小食拼盤有腸仔,雞翼,粟米等,份量正常,雞翼唔乾身,好味

想快平正食一餐,ikea真係幾好選擇
2018-02-03 337 瀏覽
因為要傾合約 今日就黎到九龍灣megabox附近本身諗住食小南國 但見ikea冇咩人就決定入去順便睇下有咩食今次晚餐係 豬手配飯 西冷牛 半隻龍蝦配意粉我叫左豬手 小食拼盤 加肉波10粒 肉波平平無奇啦豬手一流 73蚊 大大隻 淋身入味 配白飯什菜算係小咸 肉質唔算太厚冇咩雪味 小食拼盤就有炸連皮薯角 肉腸 栗米 炸雞翼肉腸最好食 有肉汁 其他都平平無奇價錢比以前貴左lu 有4分1位變左立食區 選擇都小過以前 眼見龍蝦意粉好多人都冇食可能麻麻地
因為要傾合約 今日就黎到九龍灣megabox附近

今次晚餐係 豬手配飯 西冷牛 半隻龍蝦配意粉