2020-12-23 237 瀏覽
今日行經朗豪坊,心思思又入去呢間來自東京嘅 I Cremeria食雪糕🍦。店舖以庭園風格作裝修,有花有草🌺,白色家具清新雅潔,置身其中非常舒服。大部分時間都要排隊等位,今日三點幾嚟到唔洗等位,超開心!I Cremeria 主打北海道牛奶及宇治抹茶雪糕,我今日選擇食「高知縣沪渡茶大福芭菲杯」$58。雪糕由舌尖滑入喉嚨,抹茶味濃郁帶少少甘澀味,甜度適中。大福餅煙靭有口感。紅豆軟腍,但略嫌太甜,夾埋大福餅或雪糕一齊食較好。I Cremeria 嘅雪糕真係好有層次,食完會有大満足嘅感覺。

雪糕由舌尖滑入喉嚨,抹茶味濃郁帶少少甘澀味,甜度適中。
大福餅煙靭有口感。
紅豆軟腍,但略嫌太甜,夾埋大福餅或雪糕一齊食較好。
2020-12-14 340 瀏覽
星期日快閃聚會, 即興約了好友到朗豪坊的i CREMERiA Café, 限聚令之下只剩一個鐘頭時間就到晚上六點, 快速食個甜品見下面都好開心。 店舖採用開放式設計, 環境都比較嘈吵。 點了兩款雪糕和兩杯Soda, 我吃雲呢拿朱古力雪糕和玫瑰荔枝梳打, 雲呢拿雪糕口感軟滑, 加上濃郁的朱古力味, yummy。玫瑰荔枝梳打清清地又唔甜, 都幾好飲。 而朋友吃的綠茶雪糕也不錯,她說綠茶味香濃, 甜度適中。之前經過好多次都想入去試下,i CREMERiA Café 地點方便, 雪糕和甜品都不錯啊!

2020-12-13
下午茶
2020-11-08 599 瀏覽
士多啤梨海綿卷 $68玫瑰荔枝梳打 $48柚子蜂蜜梳打 $48 蛋糕味道未去到好出色 海綿卷係幾鬆軟 但冇好濃郁既士多啤梨味 cream就唔錯 夾埋少少酸嘅士多啤梨食 冇咁膩飲品正常 賣相出色 環境靚 坐得舒服 啱同朋友坐低傾吓計
士多啤梨海綿卷 $68
玫瑰荔枝梳打 $48
柚子蜂蜜梳打 $48

飲品正常 賣相出色

環境靚 坐得舒服 啱同朋友坐低傾吓計
2020-11-06 354 瀏覽
平時好少食貴野,今日想打下卡影相嚟到食打卡一流嘅抹茶芝士蛋糕,抹茶芭菲,賣相真係好靚, 10分精緻,講吓抹茶芭菲,雪糕甜甜地唔會因為太多綠茶而苦,加上有小丸子煙煙韌韌幾好食;抹茶芝士蛋糕都幾濕潤,入口甜甜地,甜品係好食嘅,不過價錢都唔平下次再嚟食可能要出糧之後
2020-10-29 444 瀏覽
本身是日式班㦸的忠實粉絲,所以常常去食甜甜班㦸,香港有班㦸食的地方少之又少,一見到有,我就會立即去試,試了數間,最後仍然是覺得I cremeria 最好味。我食過❤️綠茶味,又食過士多啤梨🍓,最多食綠茶🍵味,也是我最喜歡的味道。今次老公想食朱古力🍫味,所以就叫了這個Bitter Chocolate 🍌 Banana。🍌 Bitter Chocolate Banana - 有香蕉🍌、原味忌廉,特濃朱古力醬,朱古力脆脆⋯等。Pancake 的皮仍舊充滿陣陣的奶香,另香蕉與朱古力一向也是好朋友👭,味道固然是好,但最重要是,當你一口咬下去,忌廉與皮的比例是剛剛好,不會太乾或太膩,太吸引了!😌😌非常喜歡I cremeria的班㦸,會繼續支持!❤️🌟

非常喜歡I cremeria的班㦸,會繼續支持!❤️🌟
2020-10-28 398 瀏覽
呢間甜品店響朗豪坊開咗好多年其實一早都想試吓佢個密瓜甜品行街行到攰坐低休息吓呢個位置都係一個唔錯嘅選擇今日難得又唔使等位座位有室內同室外揀大約坐到十枱人左右經典黑森林(左)朱古力咖啡(右)雲石枱同金屬托盤成件事高級左睇電話出色嘅黑森林應該有四層嘅個有兩層朱古力味好濃好食奇怪地白色個層我都係食到朱古力味中間夾左少少酒味車厘子蛋糕外層比較乾可能擺左一段時間加二十蚊嘅莫卡幾好飲有朱古力味之餘仲有少少咖啡香係甜左少少日本蜜瓜焦糖吉士(Plate )用碟上貴十蚊但係好睇啲同方便啲食落單嗰時店員話要等30至40分鐘先做好最後10分鐘就整好以crepe黎講我覺得塊皮太淋冇咗嗰隻煙韌嘅口感麵粉味好重蜜瓜都甜但係得碟個幾粒Crepe配埋雪榚一齊食會好食啲
呢間甜品店響朗豪坊開咗好多年
其實一早都想試吓佢個密瓜甜品

行街行到攰坐低休息吓
呢個位置都係一個唔錯嘅選擇
今日難得又唔使等位
座位有室內同室外揀
大約坐到十枱人左右

經典黑森林(左)
朱古力咖啡(右)
雲石枱同金屬托盤成件事高級左

可能擺左一段時間
加二十蚊嘅莫卡幾好飲
有朱古力味之餘仲有少少咖啡香
係甜左少少

日本蜜瓜焦糖吉士(Plate )

用碟上貴十蚊
蜜瓜都甜但係得碟個幾粒
Crepe配埋雪榚一齊食會好食啲
2020-10-27
2020-10-11 467 瀏覽
抹茶味濃,回味無窮!——高知縣沪渡茶大福芭菲杯($58)雪糕真係好滑呢!而且抹茶味濃郁💚唔會太甜,仲食到抹茶嘅少少甘澀味。不過紅豆就真係好甜喇😂大福正正常常幾煙韌咁~.紅豆同抹茶幾時都係perfect match!.Overall: 7.7/10Value for money: 2.9/5——📍i CREMERiA Café (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖...
抹茶味濃,回味無窮!
——
高知縣沪渡茶大福芭菲杯($58)
紅豆同抹茶幾時都係perfect match!
Overall: 7.7/10
Value for money: 2.9/5
——
📍i CREMERiA Café (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓13號舖
2020-10-02 409 瀏覽
跟朋友逛街走到累了想吃甜品🍮就隨便去了這一家,點了兩個甜品吃~~~~~~~~~~~~~~~~~抹茶六重奏🍵抹茶蛋糕、芝士忌廉、朱古力脆脆..etc配合在一齊,抹茶味超濃郁,大讚😋建議抹茶控可以試一下~~~~~~~~~~~~~~~~~士多啤梨芝士梳乎厘🍓這個梳乎厘不會太甜,有點像芝士蛋糕不會像其他梳乎厘太軟,軟硬適中口感也不錯,味道是可以的但如果是這個份量,配上這個價錢那麼價錢就有點高了,試一次就夠了🤭
跟朋友逛街走到累了想吃甜品🍮
就隨便去了這一家,點了兩個甜品
~~~~~~~~~~~~~~~~~
抹茶六重奏🍵
抹茶蛋糕、芝士忌廉、朱古力脆脆..etc
配合在一齊,抹茶味超濃郁,大讚😋
建議抹茶控可以試一下
~~~~~~~~~~~~~~~~~
士多啤梨芝士梳乎厘🍓
這個梳乎厘不會太甜,有點像芝士蛋糕
不會像其他梳乎厘太軟,軟硬適中
口感也不錯,味道是可以的
但如果是這個份量,配上這個價錢
那麼價錢就有點高了,試一次就夠了🤭
2020-05-23
下午茶
2020-09-29 392 瀏覽
位於旺角的i CREMERiA 🔶,是一間走高檔路線的日式甜品店。已經吃過這個品牌的甜品好多次,但每次出新產品,我還是忍不住要來品嚐,你就知道它的出品有多好吧!Melone Custard Brûleé Crepe $78 ◢用日本直送蜜瓜🇯🇵為主題的Crepe,香甜清新,值得推介。頂層是燒焦過的吉士醬,香脆的焦糖配順滑吉士醬,超級好吃! 軟綿綿的原味餅皮,包裏著 蜜瓜🍈、紅桑子朱古力脆脆🍫、紅莓、特製蜜瓜吉士忌廉🥚和原味忌廉🥛,幼滑香脆,雙重質感,加上蜜瓜的清甜,非常美味呀!Mini Crepe  $138/4個◢一盒四個的迷你Crepe🥰,有齊 士多啤梨、芒果、苦甜朱古力和焦糖吉士口味,最適合和家人分享啦! 原味餅皮,包裹著不同種類的水果🍓🍌🥭,香甜中帶點清新。當中我最愛焦糖吉士,內裡更有焦糖脆片和朱古力脆脆,值得推薦呀!

Mini Crepe  $138/4個◢

2020-09-24
2020-09-26 331 瀏覽
今日朋友買左一杯青提特飲78元,完全被照騙!!!竟然只比一杯淨青提水,問店員,店員指外賣因無膠托,所以無附雪糕、鮮提子等配料,只有淨青提水,都係78元!咁為何要售外賣?購買時又無特別講?全心欺騙消費者!我拎杯淨青提水折返,店員一見杯水即答已解釋比我朋友知😐我反問欺騙消費者嗎?店員答無辦法我指真係唔合理,不如用另一隻杯裝可能我太聰明啦,「不如用另一隻杯裝」對店員黎講個腦無出現過店員真係即刻比返所有配料我,真係唔要求就蝕左78元大家睇清楚先決定要唔要做個精明消費者
今日朋友買左一杯青提特飲78元,完全被照騙!!!
咁為何要售外賣?購買時又無特別講?全心欺騙消費者!
我拎杯淨青提水折返,店員一見杯水即答已解釋比我朋友知😐
我反問欺騙消費者嗎?店員答無辦法
我指真係唔合理,不如用另一隻杯裝
可能我太聰明啦,「不如用另一隻杯裝」對店員黎講個腦無出現過
店員真係即刻比返所有配料我,真係唔要求就蝕左78元
大家睇清楚先決定要唔要做個精明消費者

2020-09-26
2020-09-25 259 瀏覽
🥰「生活好苦,但你要甜。」作為抹茶控 又點可以抗拒到甜品既誘惑呢?就算食飽飯 好似都要食返個甜品 先叫做滿足😂-一直都好鍾意呢間既抹茶雪糕誇張啲講 第一次食嘅時候 簡直覺得佢擊中我心靈抹茶味香濃甘香 帶有微微苦澀味道軟雪糕質感綿滑 食落唔會太甜 配上底層玄米脆脆 添上另一款茶香 豐富口感令人想食一啖再接一啖😋-香蕉黑朱古力Crepe 香蕉味非常濃郁🤓連忌廉都有香蕉味 但就有少少蓋過黑朱古力既味道 Crepe皮唔會太厚 食落質感都幾好整體比較甜 一個人食既話應該會膩🤔-涷抹茶Latte 有抹茶既好拍擋紅豆做底🙌🏻牛奶同抹茶既比例岩岩好 飲得到抹茶香紅豆亦都好綿滑 成杯都好高質 推介👍🏻好味評分😋:5/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:5/5🌟🌟
🥰
「生活好苦,但你要甜。」
作為抹茶控 又點可以抗拒到甜品既誘惑呢?
就算食飽飯 好似都要食返個甜品 先叫做滿足😂
紅豆亦都好綿滑 成杯都好高質 推介👍🏻

好味評分😋:5/5🌟🌟
抵食指數🤑:4/5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:5/5🌟🌟
i CREMERiA 嘅雪糕真係好滑💜今次我地試左佢嘅抹茶雪糕同想像中一樣咁濃❣️唔會好甜 又帶啲抹茶苦澀🤤加上有唔同配料 好多層次每一樣都同雪糕好夾幾有咬口食完飯嚟食甜品真係超滿足😛好濃嘅抹茶雪糕 一定係抹茶控嘅最愛😋💜🤑 白玉餡蜜芭菲 $58🤑 高知縣沢渡茶大福芭菲杯 $58
i CREMERiA 嘅雪糕真係好滑💜

白玉餡蜜芭菲 / 高知縣沢渡茶大福芭菲杯
高知縣沢渡茶大福芭菲杯
白玉餡蜜芭菲
2020-09-16 223 瀏覽
Berry Chocolate $78 👍Hojicha Warabi Mochi Roll 焙茶蕨餅海綿卷 $58日本密瓜汁 (忘記了🙈🙇🏻‍♂️)皮嘅煙靭同鬆軟度 真喺冇得彈  ,士多啤梨 加埋入面嘅cream  酸酸甜甜 感覺啱啱好。個卷同飲品太一般  ,所以都冇咩記憶。🙈
Berry Chocolate $78 👍
日本密瓜汁 (忘記了🙈🙇🏻‍♂️)

Berry Chocolate

個卷同飲品太一般  ,所以都冇咩記憶。🙈
Berry Chocolate
2020-09-13 352 瀏覽
喺朗豪坊裏面,都可以享受到田園風味嘅午餐,icremeria 除咗甜品出名佢午餐都唔錯!每份餐大概60多元至100多元有好多選擇,仲可以加沙律、甜品、飲品去配搭!日式咖喱雞飯就一般,雞都係有啲雪味!辣蝦意粉嘅醬汁都幾好味!黑松露巴拿馬火腿意大利三文治用了都新鮮材料,但係略嫌麵包烘得唔夠熱!抹茶Latte都係比較淡咗一啲!整體來講環境比較取勝!份量都可以,賣相好好睇,打咭一流!想喺城市裏面搵到有田園嘅感覺,可以考慮嚟呢度!

日式咖喱雞飯就一般,雞都係有啲雪味!

辣蝦意粉嘅醬汁都幾好味!

抹茶Latte都係比較淡咗一啲!

整體來講環境比較取勝!份量都可以,賣相好好睇,打咭一流!

想喺城市裏面搵到有田園嘅感覺,可以考慮嚟呢度!

日式咖喱雞飯
辣蝦意粉
松露巴拿馬火腿意大利包
辣蝦意粉
松露巴拿馬火腿意大利包
2020-09-12 203 瀏覽
今次試左 crepe , 有啲失望... 個皮接左幾層太厚了,入邊d餡有士多啤梨,朱古力Brownie、cream .. 但食落味道一般啦⋯個雪糕上面有冰碎 相比起雪糕同埋芭芙,個crepe 既味道同賣相真係差咗少少Rose latte 一般,希望可以改善,食甜品如果有杯好咖啡就好喇最後,見到個tray 入面個邊有d污漬,唔知係咪上手食客d食物殘渣,希望衛生可以改善一下啦朗豪坊呢啲咁高人流嘅地方,餐廳好好唔會趕客,不過見開始有人排隊,食完都係還枱了
今次試左 crepe , 有啲失望...

個雪糕上面有冰碎
相比起雪糕同埋芭芙,個crepe 既味道同賣相真係差咗少少