-🦄 ʜᴏɢᴀɴ ᴄᴏғғᴇᴇ @hogancoffeehk ・🦀 ᴄʀᴀʙᴏᴄᴀᴅᴏ ᴛᴏᴀsᴛ ʜᴋᴅ128🪇 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌘・喜歡這個蟹肉酸種潛艇 蟹肉的份量實是澎湃肉眼可見就是絲縷蟹肉 肉質爽嫩充滿微嚼勁蟹肉配搭的醬亦很清新 絕無蓋過蟹肉的鮮味而茴香會是其靈魂所在 令整體味道再度昇華本來可能是平平無奇的 添加茴香是畫龍點睛牛油果蓉是樸素的好吃 就是那綿密的牛油果令我印象最深刻的是蛋 罕見地店家給了兩顆濃郁流心的蛋黃漿傾瀉 慢慢地穿梭於蟹肉中再經過翠綠牛油果蓉層 最後滲透於麵包之中那微香脆內軟綿的吐司 吸盡蛋黃漿日月精華而且吐司充滿酸麥香氣 滿足感是筆墨難形容表面的蔬菜還有助解膩 整體配搭感覺很完美・🇫🇷 ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ ʜᴋᴅ108🪇 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑・沒有最邪惡只有更邪惡 倒真是很久沒吃法吐由於法式吐司製作需時 那溫暖感已值得加分厚厚的法吐浸滿了蛋液 蛋香甜達到極致水平雞蛋香氣是濃重卻不膩 其甜度亦是洽到好處再伴隨微焦香感在俳迴 味道層次分明不單調個人挺喜歡肉桂糖點綴 猶如精靈把魔法灑落雖則肉桂香氣若隱若現 卻令此法吐更添風味配搭各新鮮
🦄 ʜᴏɢᴀɴ ᴄᴏғғᴇᴇ @hogancoffeehk

📍 ʜᴏɢᴀɴ ᴄᴏғғᴇᴇ @hogancoffeehk
👉🏻 銅鑼灣伊榮街21號地舖
2023-11-19
  • 法式多士
主力畫小店美食💕📌Hogan CoffeeHogan Brekkie Plate 早餐拼盤 $148酸種麵包•牛油果•煙肉•煙三文魚 •奶油什菌•炒蛋•沙律菜.好豐富嘅All Day Breakfast🍳酸種麵包烘到好脆!可以跟隨自己口味配搭不同toppings😎單食煙肉偏鹹 建議配搭麵包一齊食~🍴Chicken & Chorizo Turmeric Risotto黃薑辣肉腸雞肉意大利飯 $118.帶淡淡黃薑香氣的意大利飯🍚雞肉軟滑 辣肉腸粒較濃味 味道突出🍴Brioche French Toast 法式多士 $108配淡意大利芝士•海鹽焦糖•肉桂脆脆•雜莓醬. 浸滿蛋漿的法式多士🥚食落似麵包布甸🍞配埋水果同脆脆 口感更豐富 甜甜的多士配上酸溜溜的雜莓醬 感覺冇咁膩👍🏻🍴Affogato 雪糕咖啡 $50🍴Dirty 髒髒咖啡 $48

主力畫小店美食💕

📌Hogan Coffee
Hogan Brekkie Plate 早餐拼盤 $148
酸種麵包•牛油果•煙肉•煙三文魚 •奶油什菌•炒蛋•沙律菜
單食煙肉偏鹹 建議配搭麵包一齊食~
黃薑辣肉腸雞肉意大利飯 $118
配淡意大利芝士•海鹽焦糖•肉桂脆脆•雜莓醬
Affogato 雪糕咖啡 $50
Dirty 髒髒咖啡 $48

Chicken & Chorizo Turmeric Risotto 黃薑辣肉腸雞肉意大利飯
Hogan Brekkie Plate 早餐拼盤
Brioche French Toast 法式多士
Affogato  雪糕咖啡、Dirty  髒髒咖啡
Hogan Brekkie Plate 早餐拼盤
Brioche French Toast 法式多士
  • 法式多士
  • Hogan Brekkie Plate
銅鑼灣伊榮街這間Cafe成日經過,被他藍色的門面所吸引,今日終於同朋友去見識一下😚,據說他們的法式西多士非常出色店內環境舒適,配上柔和燈光,感覺好relax😆🔸 Brioche French Toast 法式多士|$108法式多士軟綿綿,帶蛋香,多士邊有少少脆脆口感, 配淡意大利芝士,香蕉🍌,士多啤梨🍓、藍莓🫐,還有海鹽焦糖、肉桂脆脆,口感多層次,令人回味無窮😚🔸 Chef special spaghetti: 肉醬意粉意粉麵條彈牙有嚼勁,濃郁肉醬,每一口都能帶來滿足感🔸 Chef special spaghetti: 味噌醬磨菇扁意粉扁意粉結合了味噌醬和磨菇的風味,風味獨特,值得一試🔸黑芝麻鮮奶|$48入口順滑,黑芝麻味好濃🔸抹茶鮮奶|$48濃郁滑順、帶有抹茶的茶香和微苦味,同時也有清爽的口感

店內環境舒適,配上柔和燈光,感覺好relax😆

意粉麵條彈牙有嚼勁,濃郁肉醬,每一口都能帶來滿足感

扁意粉結合了味噌醬和磨菇的風味,風味獨特,值得一試

🔸黑芝麻鮮奶|$48
入口順滑,黑芝麻味好濃

🔸抹茶鮮奶|$48
濃郁滑順、帶有抹茶的茶香和微苦味,同時也有清爽的口感
黑芝麻鮮奶
抹茶鮮奶
黑芝麻鮮奶
抹茶鮮奶
2024-02-23 91 瀏覽
餐廳望落位置好似唔多,但原來入面仲有位,位置闊落,空間感十足,仲掛滿油畫,文青得嚟氣質滿滿🖼️雖然餐廳營業到6pm,之後會有啲workshop,對沖咖啡/拉花有興趣嘅朋友仔,可以約埋幾個人去參加,2人成團,詳情去返餐廳profile睇睇☕️♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 蟹肉牛油果多士 呈現橙紅溏心嘅水煮蛋之下,鋪滿鮮甜蟹肉,同新鮮嘅牛油果醬,最下層係煙靭酸種麵包,仲有少少茴香嘅香氣😌❥ 鮮茄辣肉腸蝴蝶粉 茄味濃郁仲食到粒粒茄肉,辣肉腸軟硬度適中,軟糯蝴蝶粉沾滿晒醬汁,酸辣開胃日日都會有機會唔同,order之前問問staff有咩好食😋❥ 朱古力香橙蘭姆酒布朗尼配雲尼拿雪糕朱古力布朗尼中間半流心,每啖都散發出甜甜香橙蘭姆酒,再加上凍冰冰嘅雲尼拿雪糕,清新解膩😆❥ Tonic Expresso 上下分層,上層咖啡帶啲果香,下層就係氣泡水,當攪勻後,一啲苦澀味都冇,味道清爽😎❥ Pour Over - Cabán, Guartemala Santa Isabel Estate 所出產嘅咖啡豆,大部分都偏fruity啲,而呢款相對其他

❥ 蟹肉牛油果多士

❥ 鮮茄辣肉腸蝴蝶粉
日日都會有機會唔同,order之前問問staff有咩好食😋

❥ 朱古力香橙蘭姆酒布朗尼配雲尼拿雪糕

❥ Tonic Expresso

Santa Isabel Estate 所出產嘅咖啡豆,大部分都偏fruity啲,而呢款相對其他3種較nutty啲啲。飲落仲有淡淡嘅橙同紅糖嘅香氣,好微微嘅酸,順滑唔澀😋

∴∵୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
1️⃣ Brioche French Toast 🍞 · $108法式多士軟綿綿咁,帶蛋香,多士邊邊有少少脆身🐣 搭配軟滑嘅mascarpone、酸甜嘅雜莓醬、水果、海鹽焦糖同肉桂脆脆🍓🫐味道層次同口感都幾豐富🍯 2️⃣ Hot Sesame Latte 🖤 · $48入口順滑,黑芝麻味好濃,幾有驚喜😆3️⃣ Iced Matcha Latte 🍵 · $52抹茶味偏苦澀,抹茶粉融得唔夠均勻🥹4️⃣ Black Truffle Risotto 🍲 · $128意大利飯煮得軟硬適中,幾有咬口,亦夠入味,但黑松露味可以再濃郁啲🤏🏻5️⃣ Egg Benedict 🥑 · $118|7.4/10水波蛋淋滿法式荷蘭醬,放喺sourdough面🍳 搭配軟綿嘅牛油果蓉+煙肉/煙三文魚🍣 sourdough帶微微韌度,幾索汁入味🍞📍Hogan Coffee銅鑼灣📍

2️⃣ Hot Sesame Latte 🖤 · $48

入口順滑,黑芝麻味好濃,幾有驚喜😆

3️⃣ Iced Matcha Latte 🍵 · $52

抹茶味偏苦澀,抹茶粉融得唔夠均勻🥹

📍Hogan Coffee銅鑼灣📍
2024-02-17 34 瀏覽
成間Cafe寶藍色,喺外面睇真係好搶眼入到嚟亦都覺得成個環境好舒服不過嘢食我就覺得麻麻地 Brioche French Toast: 朋友話覺得個toast冇乜味而且上面有一大嚿cream,食落好滯😖 Smoked salmon bagel:個bagel冇乜特別,冇乜味,又唔覺得好有咬口入面啲滑蛋都炒得不過不失啦,唔算太老但係啲煙三文魚份量就真係少咗啲啲沙律菜亦都冇乜調味😕睇嚟呢間Cafe都係比較適合打卡only 菜式:- Brioche French Toast: $108- Smoked salmon bagel: $96 味道:🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤/5
成間Cafe寶藍色,喺外面睇真係好搶眼
入到嚟亦都覺得成個環境好舒服
不過嘢食我就覺得麻麻地

而且上面有一大嚿cream,食落好滯😖

入面啲滑蛋都炒得不過不失啦,唔算太老
但係啲煙三文魚份量就真係少咗啲

味道:🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤/5
Smoked salmon bagel
Smoked salmon bagel
.今日Ad hoc 約朋友去brunch 隨意的去咗我哋未食過既cafe 享受下☕️適逢2.14同年初五慶祝吓新年開工大吉🍊同埋情人節快樂🌹果然今次又係lucky day杯咖啡☕️好好飲食物都好食值得再去=====================👍🏻個人推介必食🥪Brioche Fresh toast $108 single toast or $148 set with black coffee Fresh toast 口感唔會好fluffy ,暖暖哋有麵包蛋漿感口唔會太甜鹹鹹地可用上意大利淡芝士食想酸酸地配返藍莓醬亦都有香蕉士多啤梨藍莓生果中和甜度整體感覺唔會太甜都好食食完配返杯black coffee一絕杯coffee好好飲,我諗屬於中淺炒飲落去唔會太苦澀後藴調咖啡嘅味道慢慢回甘味😎=====================☕️Flat White $45 我喜歡的味道唔會偏酸而且拉花靚夠持久飲完杯啡仲未化======================🍝Chef special $118辣肉腸茄汁意粉好耐冇食過蝴蝶粉軟硬度適中,配上個茄汁意粉,亦都唔會太酸好惹味好好食==========
[鬧市中pamper yourself的藍調選擇]

Brioche Fresh toast
$108 single toast or
$148 set with black coffee
Fresh toast
口感唔會好fluffy ,暖暖哋有麵包蛋漿感口
唔會太甜
鹹鹹地可用上意大利淡芝士食
想酸酸地配返藍莓醬
亦都有香蕉士多啤梨藍莓生果
中和甜度
整體感覺唔會太甜
都好食
食完配返杯black coffee一絕
杯coffee好好飲,
我諗屬於中淺炒

配上個茄汁意粉,
亦都唔會太酸
好惹味好好食

=====================
I have coffee ☕️ you have story
Life is colourful 🌈
Relax . Refresh . Recharge
真係我的人生motto
亦是Ig hashtag #️⃣ 的指定動作
======================
📍地址:
Hogan Coffee (銅鑼灣)
銅鑼灣伊榮街21號地舖
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️❤️
=======================
#eatwithpankie #foodstagram #foodphoto #photooftheday #foodporn #hkfood #香港美食 #相機食先 #hkfoodstagram #foodblogger #foodlover #foodoftheday #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodiegram #foodshare #香港地道美食 #coffee #cafe #coffeelover #假日好去處 #coffeetime #coffeeinhand #hkcafe #brunch #cafehopping #causewaybay #hogancoffeehk

2024-01-14 59 瀏覽
今日到訪別緻的咖啡店。店內的裝修有型時尚,手繪牆畫,配上藍白的色調,再配上深木色桌子,感覺現代又悠閑。French toast set $148這French toast 製作需時,但份量十足!這法式多士大大件,好厚身,外脆內軟, 味道香甜,充滿雞旦和牛奶的味道,加上忌廉奶油,更加香滑,沾上藍莓醬,好吃!Flat white / 補差價$7這奶白咖啡口感香滑,泡沫幼細,帶有少少咖啡的堅果風味,是老少咸宜的口味。Earl grey 補差價$10這伯爵茶口感香滑,有茶的幽幽氣息,不澀口,很順喉。

今日到訪別緻的咖啡店。店內的裝修有型時尚,

French toast set $148

Flat white / 補差價$7

Earl grey 補差價$10

這伯爵茶口感香滑,有茶的幽幽氣息,不澀口,很順喉。

2024-01-14
下午茶
2024-01-10 18 瀏覽
💙 Hogan Coffee📍銅鑼灣伊榮街21號地舖------------------------------1️⃣ 法式多士(聖誕期間限定) $108推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻法式多士煎得剛好 外脆內軟 有濃濃的蛋香及奶香 搭配了酸忌廉醬 藍莓醬 抹茶醬 抹茶粉 酸酸甜甜🥰多士可蘸不同醬 食到不同味道的多士 還加入了新鮮的藍莓 士多啤梨和黑莓 味道清新😍多士即叫即整 熱辣辣 需要耐心等半個鐘 但值得等待🤩2️⃣ 卡邦尼意粉 $118推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻卡邦尼意粉很正宗 意粉幼身 彈牙 有口感 正🤩意粉充滿了芝士味及忌廉味 很濃郁 平衡得剛好 還加入了不少煙肉粒 令意粉更有鹽香味 有層次 不錯😋惟分量較少3️⃣ 伯爵茶鮮奶 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻伯爵茶鮮奶的茶味突出 很香伯爵茶味 還有淡淡的奶香 不會太甜 甜度剛好 正❤️4️⃣ 伯爵茶朱古力 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻伯爵茶朱古力 可同時飲到伯爵茶味及朱古力味 不錯 但較甜🤏------------------------------餐廳以藍色為主調去裝潢 有特色 舒適 很適合打卡 食物質素及服務態度佳 高質Cafe 推
💙 Hogan Coffee

推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

4️⃣ 伯爵茶朱古力 $48
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
伯爵茶朱古力 可同時飲到伯爵茶味及朱古力味 不錯 但較甜🤏

餐廳以藍色為主調去裝潢 有特色 舒適 很適合打卡 食物質素及服務態度佳 高質Cafe 推薦💕

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-28 51 瀏覽
想黎好耐之𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞系正🥬🍳🥓𝐇𝐨𝐠𝐚𝐧 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞位於銅鑼灣伊榮街,其實就系皇室堡附近,餐廳𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭同𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞最出名。今次就想試試主食𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞多啲,𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭有機會再試☺️✿ 𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞 $148𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞中文名系早餐拼盤,即系可以理解為𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭,有𝐬𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡、牛油果🥑煙肉🥓煙三文魚 奶油什菌🍄炒蛋🍳沙律菜。牛油果蓉軟綿新鮮,奶油什菌🍄令我印象最深刻,奶油好𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,使得什菌好入味🖤✿ 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $48𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞吾系間間𝐜𝐚𝐟𝐞有所以試試,之前都喺第2間𝐜𝐚𝐟𝐞試過,不過感覺呢度𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲味更濃同埋冇咁甜。
想黎好耐之𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞系正🥬🍳🥓

✿ 𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞 $148
Brekkie Plate
✿ 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $48
Earl Grey Latte

2023-12-23
Brekkie Plate
Earl Grey Latte
༺ Hogan Coffee ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Hogan Coffee 𖠚ᐝ 法式多士($108)𖠚ᐝ 羽衣甘藍沙律($92)𖠚ᐝ 蟹肉牛油果多士+煙三文魚($128+28)𖠚ᐝ Latte($45)𖠚ᐝ 黑芝麻鮮奶($48)⚑ 銅鑼灣伊榮街21號地舖 ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.8/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽ ➳ 法式多士($108)必吃的法式吐司(´∇`)Brioche浸滿蛋漿,裏面都變了黃色,充滿蛋奶香🥰外微脆內軟熟好好吃!配淡意大利芝士、海鹽焦糖、肉桂脆脆、雜莓醬,令味道更豐富🥳特別愛雜莓醬,有原粒藍莓的! ➳ 羽衣甘藍沙律($92)沙律份量十足!配牛油果、藜麥、紅石榴、混合種籽、帕馬臣芝士、青醬~ 沙律汁令整體沙律很清新!而且牛油果熟度剛好,好淋🥳➳ 蟹肉牛油果多士+煙三文魚($128+28)蟹肉本身味道都好fresh! 配上牛油果蓉不會出錯😚仲有兩隻微微流心的水煮蛋!另外加了煙三文魚,有兩大片的,整體更滿足🥰➳ Latte($45)➳ 黑芝麻鮮奶($48)Latte味道不錯!黑芝
༺ Hogan Coffee ༻
➳ Hogan Coffee
𖠚ᐝ 法式多士($108)
𖠚ᐝ 羽衣甘藍沙律($92)
𖠚ᐝ 蟹肉牛油果多士+煙三文魚($128+28)
𖠚ᐝ Latte($45)
𖠚ᐝ 黑芝麻鮮奶($48)
⚑ 銅鑼灣伊榮街21號地舖 ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.8/10

➳ 法式多士($108)
法式多士

➳ 羽衣甘藍沙律($92)
羽衣甘藍沙律

➳ 蟹肉牛油果多士+煙三文魚($128+28)
蟹肉牛油果多士+煙三文魚

➳ Latte($45)
➳ 黑芝麻鮮奶($48)
Latte味道不錯!黑芝麻味道好濃郁,不過記住攪拌均勻😆

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳資訊¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

餐廳有藍色門面 好易認💙裏面環境都好舒服,座位闊落~ 最裏面的座位私隱度高,店員親切友善,十分推薦😚
  • Brioche French Toast
又到星期六嘅早上約咗朋友喺銅鑼灣行街一於食返個Brunch!😆想試呢間Hogan Coffee 一段時間主要係因為經過都會見到以藍色主調嘅門面覺得餐廳都別幟一格💙入咗一間隱蔽房間叫咗一個French Toast Set 包兩杯Black Coffee如果唔係好肚餓呢個French Toast 兩個人share 啱啱好要整得好嘅French Toast 唔係咁容易我覺得佢整得好嘅地方係唔太膩配搭埋果醬、香蕉食一流💛另外每人都叫咗杯咖啡唔錯唔錯👍🏻
又到星期六嘅早上

如果唔係好肚餓
呢個French Toast 兩個人share 啱啱好
要整得好嘅French Toast 唔係咁容易

我覺得佢整得好嘅地方係唔太膩
配搭埋果醬、香蕉食一流💛

另外每人都叫咗杯咖啡
唔錯唔錯👍🏻
French  Toast
·͜· Matcha Latte $52抹茶鮮奶賣相一般 個人期望會有美美的漸層🙈味道方面尚算可以 而且入口順滑🍵茶味如果加強濃度必定會更加出色🥰The presentation of matcha latte was slightly disappointing as I expected it would have a pretty layering😌 Taste-wise, it was smooth but not too rich😳 評分: 7/10🌟·͜· Tonic Espresso $45清爽溫和的湯力特濃咖啡絕對是這頓飯的精髓🌟Tonic Espresso was the highlight of the meal✨ It was super duper mild, fresh, and perfect for starting a day🥳評分: 8.5/10🌟·͜· Carbonara $118廚師精選的卡邦尼頗為濃郁😚個人很喜歡彈牙的意粉🍝可是份量較少有點可惜🥲Carbonara was rich, eggy, and meaty🥓 I loved the Al De
·͜· Matcha Latte $52

·͜· Carbonara $118
廚師精選的卡邦尼頗為濃郁😚
個人很喜歡彈牙的意粉🍝
可是份量較少有點可惜🥲
Carbonara was rich, eggy, and meaty🥓 I loved the Al Dente spaghetti that clung to the sauce😋 while the portion was quite tiny and not enough to fill my stomach🥹
評分: 7.5/10🌟

·͜· Crabocado Toast $128
由蟹肉🦀、水煮蛋🥚、牛油果蓉🥑和茴香組成的蟹肉牛油果多士🍞
味道就如想像般那樣🤣
是個不會出錯的組合🫶🏻
Crabocado Toast made with crab meat, poached eggs, smashed avocado and fennel🌿 You will never go wrong with this combo, nomzzz😚
評分: 7/10🌟

·͜· Brioche French Toast $108
渴望嘗嘗它們家的法式多士很久了🤩
鬆軟的甜奶油多士配上芬香撲鼻的肉桂脆脆🤎
還有意大利芝士、香甜的海鹽焦糖和充滿果香的雜莓醬也令人喜愛🫐
不過個人還是希望吐司可以更脆口一點🤣
Craving for their signature Brioche French Toast for a long time and finally paid a visit to it😍 Fluffy Brioche French Toast paired well with aromatic cinnamon soil, fruity berries coulis, salted Mascarpone and sweet caramel beurre🤤 while I just hoped the toast could be more eggy and crunchy🥺
評分: 7.5/10🌟
————————————————————————————
Hogan Coffee (銅鑼灣)
銅鑼灣伊榮街21號地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff銅鑼灣

#hogan #causewaybay #hongkong #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #hkfoodie #cafehopping #hongkongtravel #briochefrenchtoast #銅鑼灣 #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣cafe #다방 #홍콩 #데이트 #홍콩맛집
Matcha Latte
Tonic Espresso
Tonic Espresso
一直都冇留意原來銅鑼灣伊榮街開咗間藍白色為主調嘅Cafe,牆身仲有人手畫嘅壁畫,超有文青氣息✨呢日約咗朋友嚟呢度食個lunch抖下氣,靜靜地真係幾舒服㗎🥰🌟𝐇𝐨𝐠𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟏𝟒𝟖呢個早餐拼盤好豐富🤤有酸種麵包、煙肉🥓、煙三文魚、奶油什菌、炒蛋同沙律菜🥗酸種麵包外脆內煙韌,煙肉煎得幾香脆,不過最鍾意係奶油什菌同炒蛋,什菌好香牛油味,而炒蛋都係超滑身,配埋酸種麵包一齊食好滿足🤤🌟𝐇𝐮𝐦𝐦𝐮𝐬 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏𝟏𝟖第一次喺Cafe食鷹嘴豆泥多士😆同樣係酸種麵包,上層有厚厚嘅鷹嘴豆泥,再配上兩隻水煮蛋、煙三文魚同沙律菜,一咬落去口感好豐富🥰鷹嘴豆泥同平時中東菜嗰種有啲唔同,呢隻食落冇咁細滑,反而有少少薯蓉嘅質感😳幾特別~整體都好夾!🌟𝐁𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏𝟎𝟖呢個係餐廳招牌嘅法式多士😋兩大件金黃色嘅多士配上淡意大利芝士、海鹽焦糖、肉桂脆脆同雜莓醬,賣相真係一流✨餐廳特登用鬆軟綿密嘅布里歐麵包,第一啖食落去外層做得好香脆!😍微焦嘅感覺好正😚而中間嘅麵包好香蛋味同牛油味,質感軟熟,配埋生果、淡意大利芝士同焦糖醬一齊食真係邪惡得嚟好正😈🌟𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆

🌟𝐇𝐨𝐠𝐚𝐧 𝐁𝐫𝐞𝐤𝐤𝐢𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟏𝟒𝟖

🌟𝐇𝐮𝐦𝐦𝐮𝐬 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏𝟏𝟖

🌟𝐁𝐫𝐢𝐨𝐜𝐡𝐞 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $𝟏𝟎𝟖

🌟𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞🍫 (跟餐+$𝟑𝟐)
伯爵茶朱古力好精緻✨飲落雖然朱古力味唔係好濃,但飲落好細滑,而且有淡淡伯爵茶味😌

🌟𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (跟餐+$𝟑𝟐)
我呢杯伯爵茶鮮奶就比較重茶香味,飲落好舒服又唔會甜🥰
嚟到銅鑼灣行遠少少會發現有間店舖偏僻少少,不過坐得舒適,好啱同朋友情侶傾偈聚餐。門面裝修與藍色為主調,睇落去好有歐陸氣氛。🍴牛肉意式扁軟包漢堡 $138 (7/10)份量偏少,個麵包偏硬,幾特別,食落去好有口感有煙韌度,好香小麥味,牛肉係煎到全熟,幾有牛嘅香味,肉質比較緊實,加埋羽衣甘藍同埋辣椒蛋黃醬味道係幾香口,配沙律整體感覺唔油膩。🍝主廚特選意粉 $118 (7.5/10)分量多幾足,扁意粉好掛汁,忌廉好香濃,加左菠菜去煮好fresh,煙三文魚偏鹹香,唔錯。🍴法式多士 $108 (7/10)配淡意大利芝士 •海照焦糖•肉桂脆脆 •雜莓醬西多士好大份,有一定厚度,入邊浸咗牛奶同埋雞蛋,食到有少少蛋香,好軟腍濕潤,芝士有奶香,不過口感比較企身少少,另外配咗啲香蕉藍莓士多啤梨黑莓同雜莓醬,都幾豐富嘅!略厭煎得過火,燶咗少啲。☕️Latte $45 (7.5/10)咖啡都幾有誠意,用咗兩種混合豆,又將介紹咖啡豆嘅來源同埋特色! 咖啡味偏濃帶少少微苦,入口好順滑帶少少奶香,係帶微微Walnut同brown sugar味。推薦指數 7/10小店環境唔錯,幾適合慢慢嘆吓咖啡,嘢食都有誠意。

🍴牛肉意式扁軟包漢堡 $138 (7/10)

🍝主廚特選意粉 $118 (7.5/10)

🍴法式多士 $108 (7/10)
配淡意大利芝士 •海照焦糖•肉桂脆脆 •雜莓醬

☕️Latte $45 (7.5/10)

推薦指數 7/10
小店環境唔錯,幾適合慢慢嘆吓咖啡,嘢食都有誠意。