2018-03-10 192 瀏覽
走去影音世界尋找唱碟,, 電影,, 仲有美食。哎呀,, 對哦,, 估唔到美食可以隱身在音樂區xdHMV Kafé =w=超高質~有驚喜w1.員工服務很完美,, 要讚!!2.環境讓人感到舒適及自在。3.食物質素很高及味道很合適//這次品嘗了set Dinner ><Soup:Lobster soupSalad:Salmon & Avocado Tartare X ChipsMain:Beef tenderloin (with foie gras and mash potato)Desserts:Creme Caramel ———————————————————————龍蝦湯:很香滑,, 可以用停不到口來形容!!!沙律:有我最愛的牛油果,, 原本就覺得它像三文魚味道,, 這次配合上真正的三文魚時,, 更能提升到各自的味道,, 令人特別開胃主菜:這次是牛肉中極少的部位,, 更讓我期待。肉汁豐富,, 口感不但鬆軟帶點溶化,, 這就是罕有的理由。配有的鵝肝,, 味道很香,, 分佈非常均衡,, 入口合適。甜品:可以說是把整個氣氛推上高點。外形做成像蛋糕,, 焦糖的脆面配上滑滑的燉
走去影音世界尋找唱碟,, 電影,, 仲有美食。
哎呀,, 對哦,, 估唔到美食可以隱身在音樂區xd
HMV Kafé =w=超高質~有驚喜w
1.員工服務很完美,, 要讚!!
2.環境讓人感到舒適及自在。
3.食物質素很高及味道很合適//
這次品嘗了set Dinner ><
Soup:Lobster soup
Desserts:Creme Caramel
———————————————————————
龍蝦湯:很香滑,, 可以用停不到口來形容!!!

甜品:可以說是把整個氣氛推上高點。
外形做成像蛋糕,, 焦糖的脆面配上滑滑的燉蛋,, 美味指數達到滿分w 其實好唔捨得食,, 擺設好漂亮,, 最後食著朱古力脆球完結。

環境優雅,, 而餐桌使用彩色的格仔拼湊,, 有種強烈的反差,, 猶如表現出一個繁忙工作的人在一個與別不同的環境。
與友人下班後,, 前往這裡好好吃上一頓晚餐,, 這才是一種享受
Lobster soup
Creme Caramel
2018-02-01
生日
Lobster soup
Creme Caramel
2018-03-10 161 瀏覽
一直聽hmv有間餐廳 終於搵到時間出執食 雖然唔係夜晚無live band聽 但整體感覺唔錯!有lunch buffet同散叫 揀左散叫 見到個menu樣樣都想試 最後叫左pizza加小食拼盤 嗌完之後發現都幾大份😂小食拼盤樣樣都好好味 特別推介係個芝士條😋 餐廳好開揚 裝修好靚! 搵次夜晚黎應該會更有feel
2018-02-25 221 瀏覽
跟姊妹們聚一聚,嚟到銅鑼灣想搵個地方可以坐得耐,又可以舒舒服服傾下計。知道hmv開左間餐廳一直都想試下呀。Dinning area 滿左,問我地坐高枱有冇問題。肚子餓,只要有得食,有位坐邊都冇所謂。被安排坐係stage 前面,如果有live band 表演就正啦。今晚冇就唯有睇住Katy Perry演唱會片段都一樣精彩。Chamomile tea,用twining 茶包,熱水可以添。($40)姊妹們叫左peach smoothie, 都話唔錯。($65)燒豬肋骨($98): 半份portion,大件抵食,三個人每人可以分到兩份呀。全晚最好食嘅菜式,濃郁燒烤汁包住豬肋骨,骨同肉可以輕易分離。龍蝦扁意粉($248): 呢個嚟到好失望,賣相一般。雖然係拆曬龍蝦肉,用蕃茄,青瓜絲炒意粉,但係好淡口,冇嘜味。和牛漢堡: ($198)實屬普通,一個漢堡散件上枱,感覺有啲奇怪,煮得過了火,冇嘜肉汁。薯條炸得唔夠脆,提供左茄汁同他他醬點嚟食。Waffle mountain: 賣相唔錯嘅,不過味道一般。waffle太硬,口味有點似食緊餅乾。入面係榛子雪糕,比較少食到。上菜好慢,每一樣菜式都要等好耐物有得

知道hmv開左間餐廳一直都想試下呀。

上菜好慢,每一樣菜式都要等好耐物有得食。
今日朋友生日 我經過某個app訂左位 有(50% off) 所以去試下衛生 3/5分一入到去 坐底左 個人就拎左個menu黎 解釋邊d有折 之後佢將個menu放左係我朋友個碟上面 勁唔衛生 都唔知點食 好彩佢唔介意 之後食食下 有烏蠅不停係張枱附近飛 仲要飛落d野食到 所以我地覺得間野唔係咁衛生 唔係好開胃服務 1/5分之後佢就行開左 我地諗係吃咩既時候 就聽到d侍應係到議論我地透過某個app訂枱 特登貪平黎食之後格黎枱果個人問happy hour飲吃係咪有優惠 之後個侍應好串咁話 係啊 得呢版 之後就走開左 服務唔係咁好食物 3.5/5分1. 炸物拼盤幾好 - 好大份 不過佢d炸洋蔥好厚粉2. 牛排配黑松露醬薯蓉 - 牛排叫左七成都幾"淋" 但無咩味 個黑松露醬薯蓉有少少黑松露味 但d薯蓉比較稀3. 黑松露鵝肝闊條麵 - 係個好伏 因為首先個舊"鵝肝"一食就知並非鵝肝 而且佢係未熟既 個味好似食緊唔熟既豬潤咁 口感就一pat野咁 d意粉都係熟到過曬 一pat野咁成碟野得奶味 無黑松露味 亦都無咩醬 所以食到好乾2個人50%off之後食左$480 (三樣野 兩杯無酒精飲品)結論: 如果
衛生 3/5分
服務 1/5分
食物 3.5/5分
1. 炸物拼盤幾好 - 好大份 不過佢d炸洋蔥好厚粉

結論: 如果你去食既話 一定要用正價 唔可以用discount, 如果唔係可能會俾人講。衛生一般, 所以唔會再去。野食都ok, 不過性價比比較低, 如果我係俾正價既話, 寧願去第二間。

黑松露鵝肝闊條麵

炸物拼盤
2018-02-24
生日
用餐優惠
優惠券
  • 飲品
2018-02-13 199 瀏覽
喺銅鑼灣鬧市,想搵間餐廳又要有位又要抵食又要好食真係唔易,但hmv旗艦店入面竟然有西餐廳有野食有酒飲仲幾好食添,重點係一啲都唔貴!特別推介牛油果羽衣甘藍沙律同ham拼盤!人均消費為二百有找
2018-01-27 261 瀏覽
第二次黎 hmv kafe, 兩次覺得唔錯!! 今次照舊同上次一樣,叫左兩客大蝦意大利麵配菜甫蝦乾及鮮蕃茄醬,好香,有一隻全蝦加兩隻大蝦,加左蝦乾好惹味。Pizza 就轉左試辣肉腸,野菌,蕃茄,Mozzarella Cheese Pizza. 百三蚊有八件都幾抵食。😋好彩既係今次係下午茶時候,有特價小食叫左甜酸雞球拼脆米餅🍗同黑松露醬甜薯條🍟雞球酸酸甜甜幾醒胃,甜薯條係蕃薯條,甜甜地配松露醬好fresh ,我地幾全部甜薯條同松露醬清哂一條不留😂以為hmv kafe會好貴,因之前係bar and restaurant, 但原來唔係太貴,我地叫左五樣野,人均都只係百二,有埋呢個咁舒適同有氣氛既環境,真係幾抵😆約埋三五知己或情人把酒談心簡直係一流呀! 💃
好彩既係今次係下午茶時候,有特價小食
2018-01-27
2018-01-11 306 瀏覽
新一年,夜晚想食得有氣氛D又唔想太多人, 就諗起黎呢度 . 餐廳位於HMV 4樓,  環境闊落, 檯同檯唔會好貼,傾計啱哂 . 當晚無live band,不過大電視播緊Madonna concert , 都幾有氣氛先order Kale salad refresh 一下,  點埋黑松露醬薯條, 半份豬肋骨, 和牛面頰, Hawaiian Pizza . Kale Salad , 有胡麻醬同埋牛油果, 呢個配搭好夾黑松露醬薯條, 本身薯條已經炸得好香脆, 配埋黑松露醬真係停唔到口, 茄汁都唔洗點豬肋骨有半份/ 一份, 我地3人share半份一人都有2條骨, 醬汁酸酸甜甜 好惹味 和牛面頰, 好軟滑, 啖啖肉, 有慢煮過既感覺 Dessert order 左心太軟就扣左分,  因為無流心但係affogato 係feel 到有heart 既~ 雪糕杯仲有nuts 同埋整左個朱古力網, 加入 espresso , 食得好開心哩~
和牛面頰, 好軟滑, 啖啖肉, 有慢煮過既感覺

2018-01-01
2017-12-30 272 瀏覽
樓下裝修雖然無咩特別,低係食物同環境都相當不錯架~羽衣甘藍配牛油果沙律:好refreshing,加埋芝麻醬,好開胃 (3.5/5分)Buffalos wings:$88 有6隻大大隻雞翼 都算抵食(3/5分)Mac and cheese:肥仔野,唔好睇佢細細碟,因為啖啖cheese,份量岩岩好,而且淨係$30,食到多樣野(3/5分)鵝肝黑松露闊條麵:超濃味好好味,可惜鵝肝偏淡(4/5分)雞肉芝士pizza:今餐既敗筆🤦🏿‍♀️ 無味,而且餅底太tum,食左一塊已經停手 (1.5/5分)Overall都唔錯抵食,會再黎光顧架~
樓下裝修雖然無咩特別,低係食物同環境都相當不錯架~

鵝肝黑松露闊條麵:超濃味好好味,可惜鵝肝偏淡(4/5分)

Overall都唔錯抵食,會再黎光顧架~
話說又是一年兩度的週年慶,老婆說要來銅鑼灣逛逛速逛後肚子開始餓了,所以立即找餐廳吃飯起初想去戲院那邊看看有甚麼吃,因為之前經過發現翻新工程完成,那裡有好幾家餐廳可惜去到時發現人山人海,所以迅速移步去後面的hmv看看之前逛hmv時留意到頂層的hmv kafe,環境看似舒適,食物賣相吸引還有價錢中規中矩,所以決定一試來到餐廳,職員說場比較滿,只有吧檯位置剩我們並不介意,所以立即就座職員說餐廳設最低消費,每人九十看看餐牌,老婆說她要吃清淡點,所以叫了個凱撒沙律因為想要多點蔬菜及對它那個荷蘭醬蘆筍有興趣,所以點了自己糾纏了一回,最終點了炸魚配甜薯條點餐後等了一回才送上餐具,但沒有水,於是向職員要水職員說等等,怎知等了5分鐘都沒有水,於是只好再問另一職員期間只見各個職員好像忙得不可開交,但又不知他們在忙什麼,因只見他們走來走去怎知又等了一回(約5分鐘)都沒有水,此時,沙律及蘆筍上枱了於是再問職員要水,水終於來了話說沙律上枱那一瞬間真的很震撼,不是因為賣相很了得,而是份量少得可憐說真的,不知是自己見識少還是什麼,一碟索價$98的沙律竟然是這個份量,其他餐廳同一價錢都比它多一倍幸好味道正路,不過吃完
話說又是一年兩度的週年慶,老婆說要來銅鑼灣逛逛
速逛後肚子開始餓了,所以立即找餐廳吃飯
可惜去到時發現人山人海,所以迅速移步去後面的hmv看看
來到餐廳,職員說場比較滿,只有吧檯位置剩
我們並不介意,所以立即就座
職員說餐廳設最低消費,每人九十
看看餐牌,老婆說她要吃清淡點,所以叫了個凱撒沙律
因為想要多點蔬菜及對它那個荷蘭醬蘆筍有興趣,所以點了
自己糾纏了一回,最終點了炸魚配甜薯條

點餐後等了一回才送上餐具,但沒有水,於是向職員要水
職員說等等,怎知等了5分鐘都沒有水,於是只好再問另一職員
怎知又等了一回(約5分鐘)都沒有水,此時,沙律及蘆筍上枱了
於是再問職員要水,水終於來了

幸好味道正路,不過吃完像吃風一樣,肚空空的

蘆筍份量亦不多,只有六條
幸好索價$69,side dish價,沒那麼肉赤

蘆筍算鮮嫩,可惜荷蘭醬不夠功力,比較酸還有不夠蛋香

因為真的很餓的關係,沙律及蘆筍迅速被KO,結果我們呆呆的等炸魚上
不知是否因為我們吃得太快的關係,總覺得為何等了那麼久炸魚都未到,於是試試追單
職員說因為吧檯面積細,所以分段上菜,但明明我們只點了三樣食物,還有每樣份量就很細,根本不會佔枱太多空間啊
anyway,追單後不用一分鐘炸魚就上了
這次沒有surprise,因為份量一樣是很少,保持到份量的水準

因為剛炸起的關係,魚及甜薯條都是熱辣辣的
先嘗甜薯條,香口,甜甜的,好吃
魚的粉外面酥脆,裡面帶點煙韌
而魚是好貨色,有口感亦不會霉霉的
雖然好吃,但還是略嫌份量太少,這個索價也要$135

吃完後,我兩肚還是空空的,可惜不敢再點菜,只因相信份量也是很少
2017-11-10
2017-11-06 305 瀏覽
同朋友上左去食晚餐,叫左4道菜,其中一道係pork ribs。 等左一陣,黎左既卻係rib eye, 於是同一個waiter 講黎錯左,佢亦樂意換番比我地而且收走左。點知過左5分鐘,之前幫我地落單個個同事拎返碟rib eyes出黎話:「落左單,冇得換,而且亦肯定自己冇搞錯。」 , 然後我地解釋過我地當中有人係唔食牛,但最後都冇得換。係呢件事之後,呢間餐廳既幾個待應,不停係附近討論,仲比我地聽到個個落單同事話:「都叫左,咪食左佢囉..(悔氣地)」。一間餐廳竟然為會左一碟菜得失客人,冇係客人角度出發,仲要比面色客人睇,真係好失敗。

2017-10-19 307 瀏覽
After a busy morning it's perfect to come to this HMV Kafe at cwb to relax a bit. It's attached to the flagship HMV store so that I can take a little walk and window shopping b4 lunch. This bar and restaurant is nicely decorated, love the stage setting and the big screen playing different concert video. I can imagine how nice it is to dine here with live band show on. I order slow cooked pork roll and my friend ordered Cod fish fillet. Both taste good and very nicely presented. Good space betwee

I order slow cooked pork roll and my friend ordered Cod fish fillet. Both taste good and very nicely presented. Good space between table which is rarely found in busy cwb. The service here is nice too
2017-10-15 8767 瀏覽
記得在開業初期已經來過餐廳,如今名字都轉換了,再次光臨看看有何變化。星期六晚上入座,人流不算太多,不用等位就可以入內,周圍播放著英文歌,可惜今天沒有live band。餐牌有set dinner,亦可散叫,更有兒童餐,難怪當天看到幾枱客人都有小朋友呢。本來想點選黑松露薯條,可惜最近較熱氣,還是選擇別的。羅勒香草醬燒鮮魷魚 ($88)喜歡大理石碟子,非常漂亮,而主角魷魚的賣相就稍為失色,味道方面帶有微微的香草,咬落頗有嚼勁,不會過韌,不錯。大蝦意大利麵配菜甫蝦乾,及鮮蕃茄醬 ($158)大蝦只有一隻,另有兩隻小蝦在旁,蝦肉都幾爽口,意粉和蕃茄味真是很夾,很開胃。蜆肉扁意粉配香蒜白酒汁 ($148)蜆肉的份量不算少,和朋友每人分享到五至六粒,不沙不腥,而意粉彈牙,淡出香口蒜味,挺可口。Peach Smoothie ($69)飲品選擇了桃味,貪其清甜,幸好也沒有令我失望,很好喝的夏日飲品,很透心涼,值得一試!

本來想點選黑松露薯條,可惜最近較熱氣,還是選擇別的。

羅勒香草醬燒鮮魷魚 ($88)
羅勒香草醬燒鮮魷魚

羅勒香草醬燒鮮魷魚

大蝦意大利麵配菜甫蝦乾,及鮮蕃茄醬 ($158)
大蝦意大利麵配菜甫蝦乾,及鮮蕃茄醬

大蝦意大利麵配菜甫蝦乾,及鮮蕃茄醬

蜆肉扁意粉配香蒜白酒汁 ($148)
蜆肉扁意粉配香蒜白酒汁

蜆肉扁意粉配香蒜白酒汁

Peach Smoothie ($69)
Peach Smoothie
2017-09-14 415 瀏覽
今天約了友人去銅鑼灣食午餐,想找一個比較清靜的環境食下嘢,就諗到位於百德新街的HMV Cafe。之前嚟過呢度,覺得好清靜舒服,這裏沒有太多人,而且一定有位。餐廳還有一個大銀幕在播放MV,食嘢傾計之餘,又可以聽下歌,睇下MV,是個吾錯嘅食飯地方。這裏的set lunch好抵食,主菜連餐飲只是$58至$88不等,共八款可供選擇,另可加錢食沙律吧或餐湯,亦可選擇加甜品。由於之前曾經加錢食沙律吧,食完非常飽,所以今次只食主菜和飲品,不加任何東西。今次主菜選擇左個炸魚柳芝士漢堡包,厚厚上下兩塊麵包,中央夾着炸得鬆脆香口的魚柳,還有香濃的芝士片和番茄,生菜, 個口要開得好大才可把所有食材放進嘴裏一齊食,感覺非常滿足,而且味道好好。伴碟還有一杯粗粗的炸薯條,粗度比一般的還要粗出二倍, 可能因為薯條夠粗,所以食落唔覺得好乾,一口就食到好多薯仔肉,這是我食過咁多薯條中最喜歡的👍餐飲就叫了熱檸檬茶,希望一洗主菜油膩嘅感覺。喜歡這裏的餐飲是整壺上的,斟到兩至三杯,可以慢慢飲,慢慢傾計。紅茶是一般英式的茶包,不會太濃,加上兩片檸檬,感覺好舒服。這裏的食物質素,每次來都覺得吾錯,侍應態度又好有禮貌,而且價錢唔貴

這裏的食物質素,每次來都覺得吾錯,侍應態度又好有禮貌,而且價錢唔貴,又容易揾位,值得推薦!
2017-09-14
2017-09-11 358 瀏覽
有live band的餐廳越來越少,今晚好好彩,誤打誤撞去了HMV Kafe,原來今晚是music live special, 有美食有靚聲有靓歌,渡過一個愉快晚上。Fig and Prosciutto 無花果好新鮮好清甜,估不到配鹹香的火腿一様咁夾,真一流。Spaghetti Prawn勁惹味因用了蝦乾和菜甫,味道十分濃,創新。每條意粉都沾上茄汁,好味!蝦隻新鮮爽囗彈牙。Chocolate Salami賣相真係好似莎樂美腸好搞鬼。朱古力夠濃味。伴碟的咖啡雪榚,咖啡的味道濃厚,真的以為自己飲緊咖啡添。食物水準不錯,環境亦有氣氛,加上歌手的精彩表演另在場人士高潮疊起。

Fig and Prosciutto
無花果好新鮮好清甜,估不到配鹹香的火腿一様咁夾,真一流。

Spaghetti Prawn

Chocolate Salami

2017-09-09
2017-09-09 341 瀏覽
想食個簡單的lunch, 同事介紹呢度。以為HMV賣下碟only,原來銅鑼灣呢間有野食。呢度係set lunch 再加沙律吧(另+$28位)。今日扒類有羊架,午餐羊,本來都不抱太大期望,仲要只係$88包餐飲,呢個價錢抵玩。但當上枱時,真的有驚喜。八成熟,岩岩好,都嫩滑和有少少羊羶味。同埋份量都不少。下面有波菜餅作為澱粉質。整體而言,$88 再加一,算交到功課。值得再來題外話,hmv入面有個位賣hot dog,$5 一隻!比宜傢仲要平,味道都交足功課,不飽的話可試試~除了沙律吧,還有餐湯和甜品可加配:同事叫的牛扒:

整體而言,$88 再加一,算交到功課。值得再來

羊架

除了沙律吧,還有餐湯和甜品可加配:

同事叫的牛扒:
牛扒