我哋一家人都好鐘意日式嘅野,今次經過荃灣見到呢間以淺木色系嘅cafe 🪵好溫暖好舒適,二樓仲設有榻榻米坐位,一定要去試吓先得😋----🌸 日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $138𝙎𝙖𝙠𝙪𝙧𝙞 𝙚𝙗𝙞 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙗𝙪𝙘𝙖𝙩𝙞𝙣𝙞面頭鋪滿櫻花蝦,仲有啲菇同蘆筍,醬汁好Creamy好掛汁,飲管意粉比傳統意粉更有咬口,有驚喜👍🏻✨--🥩慢煮美国安格斯牛肩肉眼(802) $228𝙎𝙤𝙪𝙨-𝙑𝙞𝙙𝙚 𝘽𝙡𝙖𝙘𝙠-𝘼𝙣𝙜𝙪𝙨 𝘾𝙝𝙪𝙘𝙠 𝙚𝙮𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡(8𝙤𝙯)牛扒無過多既調味,肉質鮮嫩多汁,好好食,隨碟會附上既海鹽同辣粉,由個人喜好而落😋--🐷昋草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $ 78𝘽𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙄𝙗𝙚𝙧𝙞𝙘𝙤 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙢𝙚𝙖𝙩𝙗𝙖𝙡𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙝𝙚𝙧𝙗𝙨 𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚豬肉丸同蕃茄醬好夾,好淋好juicy 🤤配埋薯條,簡直停唔到口😍--☕️澳式鮮奶咖啡 𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 $42再為咖啡控嘅我,點可以唔叫返杯飲下先得,見到杯杯咖啡拉花都拉得好靚😍 味道偏Nutty,咖啡味香濃,飲落都幾順滑,唔錯唔錯👍🏻✨🍹鮮橙梳打𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙨𝙤𝙙𝙖 $42酸酸甜甜,充滿橙嘅香

🌸 日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $138
🥩慢煮美国安格斯牛肩肉眼(802) $228
🐷昋草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $ 78
☕️澳式鮮奶咖啡 𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 $42

🍹鮮橙梳打𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙨𝙤𝙙𝙖 $42
酸酸甜甜,充滿橙嘅香氣,配埋梳打嘅口感,好好飲😋
2024-02-24 23 瀏覽
放工之後來到Hikari(荃灣大壩街21號地舖)吃晚餐。Hikari有兩層樓,樓上仲有日式榻榻米空間,好新穎!日式澆汁鰻魚豆乳意大利飯鰻魚烤至金黃色,內部保持著柔軟的口感,肉質鮮嫩,好入味,同鰻魚上面的紫菜一起吃更加香。焦糖海鹽髒髒提拉米蘇這塊甜品的外形實在太妙了,而且一上桌就知道是很好吃的,果然不負眾望。上面的餅乾香脆得不得了,大讚!初雪窩夫窩夫松軟且蓬鬆,奶油不是很甜,正好和窩夫完美結合。有各式各樣的咖啡選擇,造型圖案都很美,讓人不捨得喝卻又忍不住不喝,很地道!
日式澆汁鰻魚豆乳意大利飯
焦糖海鹽髒髒提拉米蘇
初雪窩夫
窩夫松軟且蓬鬆,奶油不是很甜,正好和窩夫完美結合。

2024-02-21 17 瀏覽
日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138鰻魚好足料呀!仲大過我隻手掌😂鰻魚煮得好腍,加埋佢個日式燒汁,簡直冇得頂!而且佢個豆乳意大利飯亦都煮到好creamy好入味😋水牛炸雞翼 $68雞翼炸到脆卜卜同好香口,連埋個酸酸辣辣嘅水牛醬汁一齊食,好味道😋香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $78個香草蕃茄醬連埋黑毛豬肉丸一齊燴所以好入味呀!仲有埋熱辣辣嘅薯條俾你連埋啲香草蕃茄醬一齊食添😋日式焦糖鮮奶布甸 $58個日式焦糖鮮奶布甸好好食!焦糖味好濃郁,好似喺日本食一樣😋而且個布甸面頭會有啲cream,啲cream好滑好香添,將cream連布甸一齊食,正呀😋熱伯爵朱古力鮮奶 $47第一啖飲落去,伯爵味好重好濃郁!但之後會好似有種唔同層次嘅味道慢慢浮現出嚟,「伯爵味-->朱古力味-->鮮奶味」,飲落去個味道都幾特別😋黑芝麻鮮奶 $47第一啖飲落去好似飲緊芝麻糊咁😂不過就多咗層鮮奶味,但不得不讚賞佢哋啲拉花係好用心😋𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️

日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138
鰻魚好足料呀!仲大過我隻手掌😂

水牛炸雞翼 $68

香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $78

日式焦糖鮮奶布甸 $58
個日式焦糖鮮奶布甸好好食!焦糖味好濃郁,好似喺日本食一樣😋

熱伯爵朱古力鮮奶 $47
第一啖飲落去,伯爵味好重好濃郁!

黑芝麻鮮奶 $47

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹
𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘗𝘳𝘪𝘤𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-02-20
  • 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯
慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 $148✔️ 馬鈴薯團子好有咬口、煙韌似年糕,好有薯仔香味,份量好足,十分飽肚✔️蕃茄味超級濃郁,好開胃✔️ 慢煮鹿兒島豚肉眼有2大件,正因係慢煮方式,肉質柔嫩好滑,而豚味好濃厚,整體好高質西班牙風腸八爪魚新澳爾良飯 $148✔️個飯好惹味食落好香,即使好濃味但可以做到食完唔會口乾,好正🫶🏼✔️風腸份量好足,切粒分佈飯中,啖啖肉✔️原條八爪魚勁新鮮,好有咬口,有啲raw嘅感覺🤤🤤水牛城雞翼 $68 ✔️個汁分開上,非常好✔️香脆嘅雞翼,好肥美,滿滿肉汁✔️水牛城好重新鮮嘅蕃茄酸味,辣辣地勁開胃🤤Mocha $44 (必飲咖啡)💯✔️個拉花靚到嚇親我💘💘線條拉得好幼細嘅unicorn,barista超高質!!!✔️咖啡body rich但唔苦💯順滑,易入口Igable打卡度:9/10好味度:9/10 Worth revisiting返兜度:9/10
慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 $148
✔️蕃茄味超級濃郁,好開胃

西班牙風腸八爪魚新澳爾良飯 $148
✔️風腸份量好足,切粒分佈飯中,啖啖肉
✔️原條八爪魚勁新鮮,好有咬口,有啲raw嘅感覺🤤🤤

水牛城雞翼 $68
✔️個汁分開上,非常好
✔️香脆嘅雞翼,好肥美,滿滿肉汁
✔️水牛城好重新鮮嘅蕃茄酸味,辣辣地勁開胃🤤

Mocha $44 (必飲咖啡)💯
✔️咖啡body rich但唔苦💯順滑,易入口

Igable打卡度:9/10
好味度:9/10
Worth revisiting返兜度:9/10

• 慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉
2024-02-17 21 瀏覽
今晚帶朋友再訪Hikari,從外觀來看,這家日式咖啡館是一棟兩層建築,空間感非常充裕。晚餐時段,他們的甜點是半價的,這給人一種物超所值的感覺。樓上的榻榻米座位提供了私密的空間,讓顧客可以在舒適溫馨的環境中享用美食。瑪奇朵咖啡是這家咖啡館的招牌飲品之一,它的口感非常順滑。他們的法式煎封油鴨腿筆管意大利面是一道值得推薦的菜品。鴨腿的表皮酥脆,肉質嫩滑,醬汁包裹著義大利面,奶香濃郁,讓人回味無窮。另外,他們還有蒲燒鰻魚意大利飯,這道菜品細緻綿密,層次豐富,一口下去就能感受到它的美味。如果你還有胃口,不妨試試他們的甜品,這裡的甜品份量非常足夠,特別是在半價優惠下。他們的咖啡味香濃,甜味也恰到好處,讓人滿足度十足,絕對能滿足你的味蕾需求。總而言之,這家日式咖啡館以它獨特的空間感和美味的食物吸引了許多顧客再度光顧。無論是晨間還是夜晚,你都能在這裡找到舒適愜意的用餐體驗。HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地鋪

瑪奇朵咖啡是這家咖啡館的招牌飲品之一,它的口感非常順滑。

HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地鋪
  • 香煎帶子黑松露意大利飯
2024-02-09 60 瀏覽
🍽️ Hikari Super Bowl (Hikari 超級碗) $108超健康沙律🥗 配料有 自家制煙燻豬柳,藜麥,葵花籽,煙三文魚,聖女果,紅洋蔥,薄荷蜜糖希臘乳酪!見到那麼多材料,也能想像口感有多麼豐富🍀☕️ Markyu Koyamaen Matcha Latte (丸久小山園抹茶鮮奶) $47適合減肥中的女生,一點也不甜,但抹茶味很濃🍵 🍀☕️ Black Sesame Latte (黑芝麻鮮奶) $47二訪cafe☺️ 就係為咗飲呢杯令我念念不忘嘅黑芝麻鮮奶~ 上次飲完之後,都有喺屋企試過整,但一點也不及呢杯黑芝麻鮮奶甘香滑🥹 今次帶婆婆嚟食lunch,佢都讚黑芝麻十分香!🍀🍽️ Buffalo Wing (水牛城炸雞翼) $68新鮮出爐的炸雞翼,放了10分鐘還很熱!🍀🍽️ Braised Iberico Pork Meatball with Herbs Tomato Sauce (香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸) $78大大嚿的黑毛豬肉丸,質地較腍身,配上新鮮炸香的薯條,口感有對比~

🍀

適合減肥中的女生,一點也不甜,但抹茶味很濃🍵

🍽️ Buffalo Wing (水牛城炸雞翼) $68

新鮮出爐的炸雞翼,放了10分鐘還很熱!

2024-02-07 57 瀏覽
今日要去開荃灣工作,又要Ot到晚上!😏同事A原來是荃灣街坊,帶我去了間人氣cafe開餐!🤪😉HIKARI 有日光的意思,cafe兩層有自然光的照射,感覺相當舒服!Cafe以日系裝潢,木系設計!樓上有最新嘅設計係一個日式榻榻米嘅空間,相當舒適!日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯,大大條肥美鰻魚,意大利飯口味佳,令人回味無窮!日本櫻花蝦海鮮飲管粉,配搭新穎,熱辣辣已經傳來清香,櫻花蝦有咬口!飲品方面選了Latte,配上靚靚圖案,令人飲得開心!丸久小山園抹茶鮮奶,奶味香濃! Hikari cafe(荃灣)地址:荃灣大壩街21號地舖

飲品方面選了Latte,配上靚靚圖案,令人飲得開心!

丸久小山園抹茶鮮奶,奶味香濃!

Hikari cafe(荃灣)
地址:荃灣大壩街21號地舖
2024-02-06
前排同朋友去開荃灣廣場,諗住係附近搵野食,呢間Cafe走文青風,樓高兩層😝樓上仲有榻榻米座位,打卡靚亦好有特色,今次叫左幾款招牌菜,味道都唔錯煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉賣相幾靚,油鴨髀口感軟諗,牛肝菌份量多有咬口,特別係佢地用左飲管粉,幾特別水牛城雞翼雞翼熱辣辣,外皮香脆,咬落去都仲係好juicy,個水牛城醬辣辣地好惹味初雪窩夫份量都好大,窩夫入口鬆軟,面層鋪滿芝士奶蓋🍼中間夾住鮮果酸甜開胃,同朋友share剛剛好竹炭Latte☕️ 之前見好多人介紹佢地既咖啡,拉花有心思!入口順滑帶有陣陣竹炭口感,值得一試

煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉

水牛城雞翼

初雪窩夫

竹炭Latte☕️

2024-02-03 62 瀏覽
放工同同事去附近食dinner ,去咗平時鍾意食嘅Cafe,喺荃灣廣場附近,位置方便,一共有兩層,裝修清新,打卡一流,嘢食又不錯。煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉大大隻油鴨髀,內質非常之實淨,冇羶味,而且一切就開,煎得非常之美味,飲管粉煮得有咬口,唔會太腍,配上牛肝菌非常之香,色香味俱全。西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯八爪魚非常彈牙,西班牙風腸配新奧爾良飯,煮得非常之惹味,少少辣辣地,飯又咬口,煙靭好食,令人食唔停口。姜黑糖latte 天氣凍冰冰,飲杯薑黑糖latte,暖笠笠,而且薑味十足,又唔會太甜。青檸梳打朋友杯青檸梳打非常之清爽。

煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉

西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯

姜黑糖latte

青檸梳打
朋友杯青檸梳打非常之清爽。

🪵木系cafe 平日好天透光入嚟會有好寫意嘅感覺樓下有木枱 我地樓上係坐榻榻米 好闊落好舒服🫶🏻👨🏻‍🍳🤳🏻Hikari超級碗 $108呢個superbowl好大碗 佢嘅自家制煙燻豬柳同煙三文魚味道唔會好重 同其他食材好夾另外仲有藜麥、葵花籽、聖女果、紅洋蔥、生菜呢啲非常健康嘅配搭加埋個薄荷蜜糖希臘乳酪 (薄荷唔會太重gdgd)甜甜酸酸醒胃好食👨🏻‍🍳🤳🏻煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 $138個意大利飯好好食 risotto 有啲咬口又creamy個鴨髀煮到好嫩一撕即開嘅肉身有啲鴨油流出嚟 撈埋飯食一流🫶🏻👨🏻‍🍳🤳🏻水牛城炸雞翼 $68上枱勁香 佢個水牛城醬酸辣開胃 因為係兦開上所以可以按自己喜好沾嚟食👍🏻個雞外脆內嫩仲會爆汁 就咁食咁好惹味😹🤳🏻日式焦糖鮮奶布甸 $58用個精緻甜品作結(ㅅ´˘`)♡ 好食又靚 2個人share岩岩好!👨🏻‍🍳🤳🏻竹炭咖啡 $44好飲得嚟個staff拎住杯咖啡喺樓下拎上嚟都無倒瀉個花仲係好靚 勁😹👨🏻‍🍳🤳🏻芒果茉莉綠茶 $45算係幾大杯!! 一開始唔記得攪勻啲 飲到最後再加咗少少水落下😛
🪵木系cafe 平日好天透光入嚟會有好寫意嘅感覺

算係幾大杯!!
一開始唔記得攪勻啲 飲到最後再加咗少少水落下😛
  • 水牛城炸雞翼
2024-02-02 35 瀏覽
餐廳喺荃灣廣場對面,淨係經過門口,已經好多打卡位,餐廳有兩層,地下嗰層裝修好靚,上到2樓,好有驚喜,自成一角,日式裝修好靚日本櫻花蝦海鮮飲管粉個汁好濃稠,好creamy好香,裏面有好多唔同類型嘅海鮮,意粉嘅質地好煙韌,好好味骯髒tiramisu呢個tiramisu我比滿分,好少食到咁高質素嘅tiramisu,咖啡味非常濃,而且非常Creamy,最重要係唔會太甜,好好味!芋泥軟心開心果巴斯克蛋糕巴斯克蛋糕質感好好,好rich,開心果味夠濃,而且亦都唔會太甜,讚

日本櫻花蝦海鮮飲管粉

骯髒tiramisu

芋泥軟心開心果巴斯克蛋糕
2024-02-01 46 瀏覽
我今日在荃灣辦事,聽聞Hikari 龍蝦包好好味,以致遠近馳名,我順道約同老友去品嘗。位於荃灣大壩街 21號地舖的 Hikari 十分容易就到達。環境舒適開揚,樓上有日式的榻榻米雅座,我好在早到,就可以好悠閒地享受我的美食!我點左招牌龍蝦包$148,煎封法國油鴨脾牛肝菌意大利飯$138,招牌超級碗$108,飲品有(熱)黑芝麻鮮奶$47,及(熱)竹炭咖啡$44。龍蝦包真係名不虛傳,啖啖肥厚的龍蝦肉配新鮮牛油果醬,味道十分豐富👍!鴨脾煎得肉嫩有汁,牛肝菌伴著飯好入味;超級碗的食材新鮮好食,竹炭咖啡超級好飲,黑芝麻鮮奶好香👍!#Hikari (荃灣)#荃灣大壩街21號地舖

#Hikari (荃灣)
#荃灣大壩街21號地舖
  • 竹炭咖啡
  • 黑芝麻鮮奶
2024-01-31 26 瀏覽
HIKARI係近期荃灣西附近有一間Cafe好出名,即刻約咗朋友去食一下。Cafe樓底高,分開上下兩層,很簡約的裝潢,剛好坐在窗邊有小盆栽和小飾物點綴,好有意煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯$148意大利飯上嘅鴨髀非常吸睛 食落皮脆內嫩有肉汁,意大利飯質感亦都做到恰到好處 配埋香濃嘅牛肝菌汁好夾★鮮奶咖啡鮮奶咖啡拉花好得意同好靚,咖啡味香濃~吃完主食當然要叫一份甜品初雪窩夫(芝士奶蓋),窩夫外脆內軟,熱度適當,淋上了已混合好的白朱古力和伯爵,,配上水果 好match

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯$148

★鮮奶咖啡
鮮奶咖啡拉花好得意同好靚,咖啡味香濃~

🫶餐廳設計係走白色簡約風格,每次經過都令我有種想入CAFE坐下嘆杯咖啡。門口有張小梳化俾食客等位時坐坐。餐廳內窗口有張小Bar枱,坐著幾個人飲杯野用電腦。睇到門口寫住午餐$98起同星期一至四都有一款優惠食品。😀今晚特意約朋友食Hikari,餐廳安排左我地坐樓上非常日系既榻榻米卡位,打卡一流。[小食]明太子醬炸薯條🍟明太子醬香濃及一粒粒有咬口。配上剛炸起的薯條味道好好食,送飲品一流。🍽️[主食]日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯賣相及擺盤精緻:原條鰻魚好大條,配上放在中間整齊的意大利飯。鰻魚烤至外面少許香脆,但唔會太焦。意大利飯有濃濃creamy乳汁唔會太乾。配上菇粒及露荀粒口感豐富。🥃[咖啡酒飲品]凍君度橙酒朱古力咖啡--高身杯裝著,賣相精繳,飲品上有片乾橙,飲落橙酒味道好出,酒味香濃但配咖啡又好夾。凍百利甜酒朱古力咖啡--凍既朱古力咖啡本身解暑又甜甜地,再加上甜酒,我飲到好幸福既味道[甜品]🍰開心果cheese cake--開心果味好重,cheese cake好幼滑,加上了獨家醬好好食~

[小食]
明太子醬炸薯條🍟

🍽️[主食]
日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯

🥃[咖啡酒飲品]

甜品
  • 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯
  • 君度橙酒朱古力咖啡
牛油浸帆立貝椰汁意大利飯$118帆立貝新鮮彈牙,大大粒!椰汁浸滿意大利飯,醬汁包裹每一粒飯,非常creamy!!味道配合得天衣無縫!好好味必食👍👍👍👍👍煎封法國油鴨肶牛肝菌意大利飯$148鴨脾用低溫慢煮做法,肉質軟嫩,鴨脾大大隻,份量十足,油香充足,醬汁調製得很好!好味道!初雪窩夫$108窩夫上面鋪滿奶蓋及及水果,窩夫口感內脆外鬆軟!黑芝麻鮮奶 (加配$11)午市加配飲品非常抵,黑芝麻香濃,口感幼滑,拉花精緻,非常吸引!Cafe有兩層,木系設計, 空間感十足,樓上設有日式榻榻米,日系文青feel,打卡一流!!拍了好多靚相💕環境 9/10味道 9/10服務 8.5/10衛生 9/10性價比 9/10人均消費$100-$200店名 Hikari地址 荃灣大壩街21號地舖
牛油浸帆立貝椰汁意大利飯$118
帆立貝新鮮彈牙,大大粒!
必食👍👍👍👍👍

煎封法國油鴨肶牛肝菌意大利飯$148

初雪窩夫$108
窩夫上面鋪滿奶蓋及及水果,窩夫口感內脆外鬆軟!

黑芝麻鮮奶 (加配$11)

環境 9/10
味道 9/10