.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【荃灣木系咖啡店|餐廳情調飲品拉花超吸睛☕️】一間兩層高好有情調嘅木系咖啡店,可以揀住坐榻榻米、木枱或者係靠窗嘅高枱,無論一人、情侶抑或一大班人都岩✨小編今次一個人黎,就想望下風景,所以揀左窗邊~因為係橫街唔會好多車,反而見住啲人慢慢行,靜靜地好舒服~.🐨慢煮美國安格斯牛肩肉眼 $228推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️8oz無咩概念姐係幾多,只可以話女仔去食絕對夠飽😂牛肉可能因為慢煮嘅關係,所以肉質好鮮嫩、有咬口🫶🏻配埋少少鹽已經突顯到牛原有嘅鮮味~就咁食已經好滿足!鍾意重口味嘅朋友,就可以連埋配菜一齊食,菜嘅爽口加上蒜頭嘅香,令牛肉更有層次🙈 雖然價錢睇落比其他菜式貴少少,但係食落又真係哩個價錢嘅心思菜👍.🐨伯爵朱古力鮮奶(熱) $47推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️完全無諗過鮮奶都會有拉花,仲要勁神似☕️搞到我有少少唔捨得飲...... 飲落去先有朱古力味,細味之下會飲到伯爵茶嘅香,最後就係鮮奶包底,層次好分明!最鍾意就係伯爵味唔會好搶,同朱古力好夾,有驚喜~ 最重要係成杯飲完都唔會覺得好甜,而且好順滑,值得encore...——☼——☼——☼——☼—
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB荃灣 #HTB西式
#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #美食推介
2024-04-02
  • 慢煮美國安格斯牛肩肉眼
  • 伯爵朱古力鮮奶(熱)
今日細女陪我去荃灣睇中醫,見佢咁乖,就帶佢去我上次食過嗰間西餐廳食啦!重點係…食完正餐仲有甜品食,啱晒佢。今次叫咗個2個主食、2個甜品、1杯咖啡。日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $118上次朋友就係食呢個,自從上次試過佢一啖之後,覺得好好味,一直都想再嚟食,意粉係用咗飲管粉,好得意,好少食到,仲有好多櫻花蝦,味道好好,唔會太漏。Hikari 龍蝦包 $148法式軟包塗上香草芝士醬,再配牛油果醬、龍蝦肉、紫洋蔥,多種味覺享受,另配搭黑醋醬沙律🥗,甜甜酸酸好開胃,沙律菜好新鮮,成件事覺得好健康🤣。凍cappuccino $44,跟餐-$36香濃嘅咖啡,每日緊要有1杯啦!焦糖鮮奶布甸🍮$58好味呀!好creamy!唔會太甜,亞女勁開心!髒髒提拉米蘇 $88餅底仲係好脆,好有口感,餅面有Oreo 餅乾及蛋捲配搭,喜歡甜食嘅,一定鍾意。另加10%服務費店鋪資料 🏢: Hikari地址: 荃灣大壩街21號地舖

今次叫咗個2個主食、2個甜品、1杯咖啡。

日本櫻花蝦海鮮飲管粉 $118

Hikari 龍蝦包 $148

凍cappuccino $44,跟餐-$36

香濃嘅咖啡,每日緊要有1杯啦!

焦糖鮮奶布甸🍮$58

好味呀!好creamy!唔會太甜,亞女勁開心!

髒髒提拉米蘇 $88

另加10%服務費

店鋪資料 🏢: Hikari

地址: 荃灣大壩街21號地舖

2024-04-05 24 瀏覽
有一間荃灣區嘅日式西式fusion菜想推薦俾大家,又大份又好食!▫️ 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138 鰻魚彈牙爽脆,醬汁甜香,加上紫菜更添風味!意大利飯十分creamy ,加埋鮮嫩嘅露荀,真係色香味俱全!🥰▫️ 煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉 🍝 $138油鴨髀用煎封方法鎖住肉汁,鴨肉嫩滑軟糯,入口即化,外皮煎得微脆,保留肉汁。飲管粉比意粉略粗,帶一點甜味及蒜香味,不油膩且夠彈牙!▫️ 布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍 $108沙律內含水牛芝士,並加入黑醋,煙三文魚亦新鮮,加上蕃茄爽口鮮甜,不錯!▫️ 香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸配薯條 $78豬肉丸充滿肉汁,薯條外脆內軟,配搭濃濃嘅肉醬好惹味🥰💬 整體好味之餘份量亦足,推薦!

▫️ 日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138

▫️ 煎封法國油鴨髀牛肝菌飲管粉 🍝 $138

▫️ 布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍 $108

▫️ 香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸配薯條 $78
豬肉丸充滿肉汁,薯條外脆內軟,配搭濃濃嘅肉醬好惹味🥰

💬 整體好味之餘份量亦足,推薦!
1K
2024-03-29 57 瀏覽
荃灣多少店出晒名 今次嚟到呢一間特色Cafe小店又有意外驚喜💕唔好意思我食嘢係倒返轉嘅🤣食咗甜品先今次試咗呢一個咁特別嘅開心果軟心巴斯克蛋糕 第一冇諗過開心果原來同巴斯克蛋糕可以咁夾🥰第二竟然可以做到流心呢一個效果😳就算出邊出名做巴斯克蛋糕都冇做到佢咁出色👍🏻👍🏻呢個真係好推介🥗布袋芝士煙三文魚沙律配番茄凍 個人好鍾意食布袋芝士 亦都試過坊間唔少布袋芝士沙律 呢一個沙律都算係好出色 最特別係蕃茄凍 估唔到咁樣口感又更加突出👍🏻🥛黑芝麻鮮奶 夜麻麻唔想飲咖啡都有好多選擇嘅💕例如呢個黑芝麻鮮奶 濃郁嘅芝麻味下便仲有好多芝麻粒😊真材實料好味好滿足🫡

2024-03-28 38 瀏覽
💟黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞黑松露忌廉汁很稠,味道很濃郁,吃不出芝士菠菜餡介子雲吞的味道,而且很咸…💟香草蕃茄醬燴西班黑毛豬肉丸香草味道強勁,黑毛豬肉丸油份充足,薯條熱脆香脆的。💟桃肉冰茶就一杯淡茶冰糖水。
💟黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞

💟香草蕃茄醬燴西班黑毛豬肉丸
香草味道強勁,黑毛豬肉丸油份充足,薯條熱脆香脆的。

💟桃肉冰茶
就一杯淡茶冰糖水
2024-03-23
日式文青咖啡店 ☕️——HIKARI COFFEE 設計簡約而舒適,風格自然,注重細節,門面有個大玻璃窗🪟自然光可以進入咖啡店內裡,好明亮溫暖嘅感覺☀️☀️樓上雅座係日式榻榻米座位,好有holiday moods🕶️👒可以好chill咁打下卡,享受美食😋日本櫻花蝦海鮮飲管粉🦐✨飲管粉係一種傳統嘅日本麵條,口感柔軟,有彈性,好啱搭配海鮮〰️煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 🦆✨法國油鴨髀係一種傳統嘅法國料理食材,具有豐富嘅油脂&口感嫩滑。配合埋髀牛肝菌意大利飯是一道結合了法國油鴨髀、牛肝菌和意大利飯,香氣獨特,味道濃郁〰️初雪蘭夫🧇✨賣相好吸睛,外層微脆,內部鬆軟,加上水果&芝士奶蓋,味道唔會過甜,非常適中〰️桃肉冰茶🍑✨好清涼嘅飲唔,好有果香味,仲有天然甜味,好清爽〰️Cointreau Mocha君度橙酒摩卡🍊✨淡淡既花香同果香,仲濃厚既柑橘風味,好有驚喜〰️
日式文青咖啡店 ☕️——HIKARI COFFEE

日本櫻花蝦海鮮飲管粉🦐

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯 🦆

初雪蘭夫🧇

桃肉冰茶🍑
✨好清涼嘅飲唔,好有果香味,仲有天然甜味,好清爽〰️

Cointreau Mocha君度橙酒摩卡🍊
✨淡淡既花香同果香,仲濃厚既柑橘風味,好有驚喜〰️
2024-03-25 50 瀏覽
放工之後同朋友又來到這間Hikari(荃灣)餐廳享受美食!日本櫻花蝦海鮮意粉上面鋪滿了一大堆櫻花蝦,小而精緻,好酥脆,充滿層香氣和口感。醬汁濃稠而醇厚,散發出迷人的香氣。意粉的質地柔軟又彈牙,能夠完美融合醬汁的風味。每一口咬下去,都能感受到它的Q彈和滑順,讓人愛不釋口。焦糖鮮奶布甸最上邊有一個亮得發光的紅色櫻桃,用酒浸過帶有酒味又幾特別,而且上邊有一層金黃色的焦糖,散發出誘人的甜蜜香氣,絲滑細膩的布甸口感極為醇厚,同時又輕盈柔滑。柔滑的布甸加上焦糖和香濃的鮮奶,口感非常豐富!藍莓梳打有好多咖啡和酒精類飲品的選擇。我選了藍莓梳打,好多細小藍莓果粒,每一口都感受到微妙的氣泡刺激,藍莓的果粒在口中爆破,釋放出豐富的果汁,酸酸甜甜又清新。
放工之後同朋友又來到這間Hikari(荃灣)餐廳享受美食!
日本櫻花蝦海鮮意粉

焦糖鮮奶布甸

藍莓梳打

2024-03-24 20 瀏覽
這間文青Cafe餐廳,有好多甜品,中意吃甜品的我梗係要同朋友過來吃啦!日本櫻花蝦海鮮飲管粉有好多櫻花蝦、蟹肉、蘆筍、蘑菇,意大利粉好彈牙和掛汁,全部撈一起吃真是好有口感!髒髒提拉米蘇由蛋卷、Oreo餅乾和黃色奶油組合而成,用朱古力醬做線條,撒滿了可可粉,好有美感。每一口都能感受到奶油的絲滑和濃郁,同時還能品嚐到微妙的咖啡風味。初雪窩夫窩夫是剛出爐,外酥內軟,咬落去鬆軟蓬鬆,上邊淋了一層淡淡鹹味的奶蓋,帶有淡淡的奶油香味,不會太膩。窩夫上面還有各種五彩斑斕的水果,葡萄、草莓、橘子,好好味!
日本櫻花蝦海鮮飲管粉

髒髒提拉米蘇

初雪窩夫

2024-03-24 24 瀏覽
Hikari 系一間打卡必到嘅網紅咖啡店,裝修設計很簡約,店舖有兩屋樓,有條樓梯通向二樓。聽講樓上有榻榻米,我冇行上去,坐在樓下面街嘅高枱位,木系餐桌令人覺得悠閑舒適,可以望住街景食飯,心情很悠哉。凡惠顧任何一道主食,可獲得一杯熱美式咖啡,如換購其他飲品,則享HKD36折扣。煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯賣相還不錯,份量也足夠,鴨皮薄脆,肉質唔鞋,牛肝菌豐富,意大利飯軟硬適中,有濃郁嘅牛油香。水牛城雞翼 熱辣辣新鮮炸起,雞皮香脆,雞肉嫩滑,沾醬仲惹味。Black sesame Latte 同Cappuccino都有靚拉花,非常精緻。

煎封法國油鴨髀牛肝菌意大利飯

水牛城雞翼
熱辣辣新鮮炸起,雞皮香脆,雞肉嫩滑,沾醬仲惹味。

2024-03-22 33 瀏覽
🍽️ Grill Camembert Cheese with White Truffle Honey (燒金文畢芝士配白松露蜜糖) $128上次來已經想試試,但已賣完🥹 芝士燒過後很暖🧀把半溶的芝士和蜜糖放在麵包上,好吃~🍀🍽️ Sauteed Ricotta and Spinach Tortelloni in Black Truffle Cream Sauce (黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞) $128黑松露味不重,但芝士菠菜很香!沒想到是這麼大一碟,有點飽🤣🍀🍽️ Burrata Cheese & Smoked Salmon Saladwith Tomato Jelly (布袋芝士煙三文魚沙律配蕃茄凍) $108🍀感覺很fresh的沙拉🥗 很多片煙三文魚🍣 加上布袋芝士口感真的很豐富!健康的選擇👍🏻 如果有把刀會更好,只用叉子有點難吃😅🍀☕️ Charcoal Latte (竹炭咖啡) $44拉花有心思☺️ 咖啡味道較濃,適合我的口味~🍀想收到更多美食資訊,請追蹤@greatfood_grateful

🍀

黑松露味不重,但芝士菠菜很香!沒想到是這麼大一碟,有點飽🤣
☕️ Charcoal Latte (竹炭咖啡) $44

拉花有心思☺️ 咖啡味道較濃,適合我的口味~
🍀
喺荃灣西站附近想飲杯咖啡☕️兼食啲嘢🥘,諗一諗,記起呢間,咁就決定行過去開餐🤣$148「HIKARI龍蝦包」:材料有 法式🇫🇷軟包 Moelleux Bread、美國🇺🇸緬因州龍蝦肉 US Maine Lobster Meat、牛油果醬 Guacamole、自家製芝士醬 Homemade Cheese Dip😋;龍蝦肉🦞肉質鮮甜結實😋,牛油果醬🥑香滑又 creamy😋,自家製芝士醬🧀️都係香滑 creamy🤩,配法式🇫🇷軟包一齊食,好味仲感覺豪華🤣;仲有加咗 Balsamic Vinegar 嘅沙律菜 都簡單好食🤩跟餐加 $8 「竹炭咖啡」:質地夠滑,又有竹炭黑鼆鼆灰濛濛嘅顏色同埋少少 炭燒香味🤩$78「開心果軟心巴斯克蛋糕 🍰 Basque Cheesecake」:「開心果」係seasonal 口味(可向店長哥哥/妹妹 查詢)👍;Basque 芝士🧀蛋糕🍰唔係好甜,非常 creamy,食落有淡淡嘅開心果香味,可能因為加咗開心果所以食得特別開心😜跟住再加一杯 $40 Piccolo:香滑好飲兼夠濃郁😋
跟住再加一杯 $40 Piccolo:香滑好飲兼夠濃郁😋
2024-03-22 19 瀏覽
HIKARI (荃灣)荃灣大壩街21號地舖小編認為呢一間絕對係回頭率滿滿嘅文青cafe。第三次嚟到呢度,食物環境水準都依然係一流,同價位cafe黎講絕對係數一數二🫶🏻 同樣地今次揀咗樓上榻榻米空間 坐得非常舒服 亦都好有私隱度 食物方面,小編今次揀咗日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 (HKD138),意大利飯煮得剛剛好,creamy得黎唔會水汪汪,搭配埋焦香同口感軟潤嘅鰻魚,非常夾👍 另外今次再返兜食返上次嘅慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 (HKD148),豚肉眼非常厚切得黎因為慢煮嘅關係保持到啖啖軟腍同肉香 馬鈴薯團子就煙煙韌韌 好少食到哩個口感👍飲品方面,晚市都有跟餐優惠(-$20),今次我哋就揀咗黑芝麻鮮奶(HKD27)同百利甜酒朱古力咖啡(HKD28),如圖所見拉花好精緻,味道都無得彈,特別係鍾意酒味/酒心朱克力嘅朋友叫果杯Baileys Mocha絕對有驚喜👍
HIKARI (荃灣)
荃灣大壩街21號地舖
同樣地今次揀咗樓上榻榻米空間 坐得非常舒服 亦都好有私隱度

𝟙燒金文畢芝士配白松露蜜糖 $128推薦試呢款😆旁邊有一盒蜜糖🍯芝士半溶Creamy幼滑,將蜜糖同芝士加喺麵包上面,鹹中帶甜,層次豐富,非常夾😋𝟚西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯 $148兩大條八爪魚一上枱非常吸睛!煙煙韌韌又幾鮮🐙個飯鹹鹹地帶微辣,有西班牙腸粒同蘆筍,整體呢個飯愈食愈惹味✨𝟛慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 $148有兩塊厚切慢煮鹿兒島豚肉,肉質嫩滑又唔乾✨馬鈴薯團感覺幾特別,煙煙韌韌,每粒都充滿香草蕃茄汁醬🥫𝟜Dirty (跟餐) $25dirty層次分明,上熱下冷,espresso好濃好香☕️推薦一定要試佢地嘅咖啡!
𝟙燒金文畢芝士配白松露蜜糖 $128

𝟚西班牙風腸八爪魚新奧爾良飯 $148

𝟛慢煮鹿兒島豚肉眼香草蕃茄汁馬鈴薯團子粉 $148

𝟜Dirty (跟餐) $25

2024-03-20 70 瀏覽
Hikari位於荃灣大壩街。地點方便到達。由荃灣廣場戲院門口出去左手邊就會見到。之前已經去過呢間cafe, 今次再去呢度,因為食物質素真係好好,好好味!👍⭐️日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138很喜歡這款大大條又好味的鰻魚,配上好Creamy香濃、加入豆乳煮的意大利飯,好香滑!😋 這是fusion的配搭。意大利飯煮得出色,每粒飯被香濃的醬汁包圍,放涼了也不覺太硬。讚👍⭐️香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $78 肉丸好鬆軟彈牙,配上灑了少少辣味粉的薯條,再加上美味豐富的酱汁。好味!😋是一款很推介的頭盤。鮮橙梳打 $45🍹顏色好靚,賣相超靚的飲品。味道一樣好好。不會太甜,味道剛好👍髒髒提拉米蘇 Dirty Tiramisu $88真得十分喜歡這甜品,傳統意大利做法,甜度和酒味剛好。份量也不小,性價比高。熱竹炭咖啡 $44濃香咖啡加少少竹炭香,很特別,咖啡口感豊厚。喝得出是用高質咖啡豆和咖啡師也很用心去冲一杯”色香味"齊全的咖啡給客人。來這餐廳一定要飲咖啡☕️Cafe有兩層。今次我哋坐樓上塌塌米坐位。好特別。好有日本feel.
日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯
⭐️日式燒汁鰻魚豆乳意大利飯 $138

⭐️香草蕃茄醬燴西班牙黑毛豬肉丸 $78
是一款很推介的頭盤。

鮮橙梳打

竹炭咖啡
  • 髒髒提拉米蘇
4K
2024-03-19 37 瀏覽
大前日(16-3-2024 Sat)同老公喺呢頭送完回收物資後食個晏,成日行過呢間但又未食過,見問口大塊menu寫住叫主食可以半價叫指定甜品,我見有想食嘅窩夫,於是心動,就決定食呢間.我哋入到去,店員問有冇book位?我答冇,佢check check,問如果食一個鐘交枱得唔得?我答得.咁就入座喇.坐低後即刻俾兩杯水我哋,睇咗menu,問吓店員係咪叫主食可以半價叫甜品?佢答冇.啊,然後又問叫主食,飲品係咪有優惠?佢答每杯減$20.00.咁我哋就要:1. $98.00嘅韓式辣泡菜雞肉飲管粉睇圖,飲管粉係中間空心嘅意大利飯,呢樣係第一個到,端上嚟我嗅到濃濃嘅紫菜味,老公食先,佢話辣,但我都試吓飲管粉,佢比普通意大利粉彈牙,口感唔錯,而味道真係辣嘅,我唔食lu.5分3. $118.00嘅牛油浸日本凡立具椰汁意大利飯一食,的確係有椰汁香而且熱騰騰,我唔記得意大利飯中間係偏硬,算啦,我嘅腸胃應該好咗啲.而牛油浸日本凡立具呢?都幾大隻,但牛油味唔太濃,凡立具係嫩但唔熱.4分4. $50.00嘅凍伯爵朱古力鮮奶,跟餐$30.00我食完意大利飯後至到,伯爵茶同朱古力味都有,而且點到即企,味道都算複雜.4

坐低後即刻俾兩杯水我哋,睇咗menu,

1. $98.00嘅韓式辣泡菜雞肉飲管粉
韓式辣泡菜雞肉飲管粉
5分

3. $118.00嘅牛油浸日本凡立具椰汁意大利飯
牛油浸日本凡立具椰汁意大利飯

4. $50.00嘅凍伯爵朱古力鮮奶,跟餐$30.00
凍伯爵朱古力鮮奶
4分
2. 原價$54.00嘅熱君度橙酒朱古力咖啡,跟餐為$34.00
熱君度橙酒朱古力咖啡
飛馬拉花圖案好靚,老公好欣賞.我飲落係唔多飲到橙味,同普通朱古力咖啡唔同嘅係,清新少少冇咁膩.
服務:
店員見我哋多嘢,就俾個籃我哋擺嘢.

環境:
好想坐上層,不過算啦,佢哋安排,呢喥好光猛,溫度又舒適.喺呢喥睇相,原來樓上係兩張4人塌塌米.只不過我哋嘅二人枱位置唔係咁好,所以原本可俾5分,我就只可俾4分.
價錢:
除咗上面講嘅叫主食,飲品減$20.00外,原來喺openrice收藏呢間同泰玖後有95折,不過要兩個人都收藏至得.
最後計出嚟係食物95折,即$266.00,加原價10%服務費$28.00,等於$294.00.
2.8分
2024-03-16