2024-02-02 79 瀏覽
Weekdays 都鍾意出去搵好嘢食!朋友介紹去試試呢間Cafe!服務態度好,環境好chill! 唔錯!會再去!啱好brunch 時間叫左個Avocado set meal !方包脆口好食配上牛油果🥑沙律🥗正!飲breakfast tea 清新舒心!感覺幾好,會再去幫襯!😉
Weekdays 都鍾意出去搵好嘢食!
朋友介紹去試試呢間Cafe!
服務態度好,環境好chill! 唔錯!會再去!

方包脆口好食配上牛油果🥑沙律🥗正!
飲breakfast tea 清新舒心!

感覺幾好,會再去幫襯!😉

Avocado  set  meal
Avocado  brunch
2024-02-02
Avocado  set  meal
Avocado  brunch
  • all day deluxe breakfast
闊別2個月,GG 日思夜想想再泥<<Gladys' Estate Coffee>>,今日一於即刻行動,即刻打去book 位享受下一人之境。📌 Spaghetti Alla Carbonara🍝($108)正宗傳統無落淡忌廉,只靠雞蛋帶出creamy 香滑嘅感覺配合有D香辣嘅煙肉、巴馬臣芝士嘅咸香。我呢個芝士怪完全0️⃣抗拒❤️📌 Caffe Latte☕($45)自從上次係呢度飲完杯Flat white之後就徹底影響左我對咖啡嘅感覺。今次都有咖啡師👩🏻‍🍳因應我嘅口味喜好推薦我飲Caffe Latte,慢慢拓展我嘅咖啡之旅🛫✈️好食物好環境帶泥好心情😌🌞🌞🌞💸Total:$153(不設加一)#gladysestatecoffee

📌 Caffe Latte☕($45)

好食物好環境帶泥好心情😌🌞🌞🌞

💸Total:$153(不設加一)

#gladysestatecoffee
年幾前誤打誤撞去過呢間coffee shop,見今個星期放假嗰陣就搵朋友一齊去再飲佢嘅澳式咖啡🇦🇺🧇Waffle Brekkie/Breakfast($88) +🍗Pan fried chicken ($22)食鹹嘢窩夫做早餐🍳 有隻炒蛋,兩條腸仔,再加咗個煎雞扒🧇聽落樣樣都唔夾,食落雖然唔係平時嘅味道,但係特別得嚟都好食😋☕️Long black($38)最近飲控就決定飲齋啡唔飲奶啡🍼去個日嘅豆偏酸,但係對於中意飲nutty嘅我都覺得好好飲,好陣果香味🫢值得一提,服務好好,咖啡師會好詳盡咁介紹當日嘅咖啡豆俾你🥰評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均:~$100-150📍 Gladys' Estate Coffee (九龍城)九龍城獅子石道6-8號美景樓地舖

☕️Long black($38)
Long  black

值得一提,服務好好,咖啡師會好詳盡咁介紹當日嘅咖啡豆俾你🥰

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均:~$100-150

📍 Gladys' Estate Coffee (九龍城)
九龍城獅子石道6-8號美景樓地舖

Long  black
2023-12-31 47 瀏覽
份量細到哭兩公婆加一個兩歲女,叫左三百蚊兩個早餐食1) $ 168澳式早餐 2)$108 牛肉多士結果只有兩歲嘅女食得飽每樣野都係象徵式條腸仲細過芝娃娃條xxxxall day breakfast 不嬲都係食一份飽全日我而家食咗個空虛落肚食完我同老婆都仲係肌餓狀態。好彩係旁邊有面包店。我食空氣都仲慳到300蚊。我無影相,唔信自己可以試吓我份人好少寫comment除非遇到大伏呢間都算經典大伏中的大伏。不推薦。唔信可以試試
份量細到哭
兩公婆加一個兩歲女,叫左三百蚊兩個早餐食
1) $ 168澳式早餐
2)$108 牛肉多士

結果只有兩歲嘅女食得飽
每樣野都係象徵式
條腸仲細過芝娃娃條xxxx

all day breakfast 不嬲都係食一份飽全日
我而家食咗個空虛落肚

食完我同老婆都仲係肌餓狀態。
好彩係旁邊有面包店。
我食空氣都仲慳到300蚊。

我無影相,唔信自己可以試吓

我份人好少寫comment
除非遇到大伏
呢間都算經典
大伏中的大伏。
不推薦。唔信可以試試
2023-12-30 32 瀏覽
#蒸魚腩爸媽九龍城好介紹 【💖九龍城澳式Cafe☕️😋】 🌟😍Gladys' Estate Coffee☕️🍝📍九龍城獅子石道6-8號美景樓地舖🌸雞肉車厘茄日曬蕃茄乾粗蘆筍螺絲粉🐓🍅🍝(配自家羅勒香蒜醬、巴馬臣芝士🧀)🩷推介🩷👍🏻好足料,雞肉鮮嫩多汁,配埋粗蘆筍,仲有車厘茄同埋日曬蕃茄乾嘅酸酸甜甜,好開胃🤤🤭螺絲粉彈牙又入味,整體都好好味😋🌸牛角包🥐熱辣辣嘅牛角包外層夠哂酥脆香口,內層柔軟,食落口都好有層次👍🏻➖➖➖➖➖➖💁🏻‍♀️店舖環境舒適😊但空間位置唔多,食物質素都唔錯👍🏻😉職員服務態度都幾好!#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
#蒸魚腩爸媽九龍城好介紹 【💖九龍城澳式Cafe☕️😋】
🌟😍Gladys' Estate Coffee☕️🍝
📍九龍城獅子石道6-8號美景樓地舖

➖➖➖➖➖➖
2023-12-21 26 瀏覽
✡️Mini HotCake Genga🔹Mini HotCake:有蛋味🔹鮮牛油果蓉🥑:啱我牛油果控,creamy🔹日本水波蛋:入口有清爽嘅檸檬味,整體味道超越我嘅想像🔹慕尼黑腸:平時不太好susuage,但哩款腸味道唔錯😊🔹沙律菜🥗:冇草青/苦瀝味,欣賞 只少少 dressings,酸酸地,食得到沙律菜嘅 fresh🔹提子🍇:清甜🔹Jam & Syrup:味道唔係一般嘅甜,下次會問問🤗🔸add on:sour dough 多士:正常✡️Caffé Latte(upgrade)味道唔錯,偏 fruity飲到尾,拉花仍然好靚😊⭐99% 是外國入口⭐地方不大,但唔會好擠迫⭐店外有 2 sets 座位⭐pet friendly⭐全部職員友善,服務殷勤⭐免服務費
✡️Mini HotCake Genga
🔹Mini HotCake:有蛋味
🔹鮮牛油果蓉🥑:啱我牛油果控,creamy
🔹日本水波蛋:入口有清爽嘅檸檬味,整體味道超越我嘅想像
🔹慕尼黑腸:平時不太好susuage,但哩款腸味道唔錯😊
🔹提子🍇:清甜
🔹Jam & Syrup:味道唔係一般嘅甜,下次會問問🤗

🔸add on:
sour dough 多士:正常

✡️Caffé Latte(upgrade)
味道唔錯,偏 fruity
飲到尾,拉花仍然好靚😊

⭐99% 是外國入口
⭐地方不大,但唔會好擠迫
⭐店外有 2 sets 座位
⭐pet friendly
⭐全部職員友善,服務殷勤
⭐免服務費
  • Mini HotCake Genga
2023-12-14 33 瀏覽
Curry Beef Risotto: 這道咖喱牛肉燴飯令人驚艷。米飯煮得恰到好處,口感綿密,搭配咖喱牛肉的香辣味道,給人一種美妙的味覺享受。牛肉肉質鮮嫩多汁,與米飯完美融合,讓每一口都充滿滿足感。這道菜的獨特組合展現了大膽而創新的廚藝,令人難以忘懷。Waygu Spaghetti Bolognese: 無與倫比的和牛肉義大利肉醬麵給人留下深刻印象。嫩滑的和牛肉與醬汁完美融合,帶來豐富的肉香味道。義大利麵煮得恰到好處,彈牙又入味。這道菜的精心製作展現了廚師的技藝和對細節的關注,給人一種高級、奢華的享受。每一口都是一次味蕾的盛宴,讓人愛不釋口。

2023-12-03
昨天QE照完腸,順度返九龍城拎啲日元俾亞仔,發現原來樓下新開左好多cafe小店,我地就簡左入衣間Gladys Estate Coffee食個lunch,進店後店員好細心咁講解今曰既menu,可能小店的關係,menu可以隨便咁更改,明明是套餐,都可變成只有單點,今天喜歡煮什麼都可以😏,最後我地點左兩個Weekdays Brunch,配上ice long back, Alex就選了杯Latte,店員會向他了解他想喝的口味,知道他喜歡咖啡濃點,所以就特意用了四分一的奶幫他調配,真的非常用心😊至於食物方面,上菜時間慢了點,如果係上班族得一個小時食飯就真係好趕了,雞肉螺絲粉及煙肉意粉兩者粉底都硬了點,味道食落差不多味
昨天QE照完腸,
順度返九龍城拎啲日元俾亞仔,
發現原來樓下新開左好多cafe小店,
進店後店員好細心咁講解今曰既menu,可能小店的關係,
menu可以隨便咁更改,
明明是套餐,都可變成只有單點,
今天喜歡煮什麼都可以😏,
最後我地點左兩個Weekdays Brunch,
店員會向他了解他想喝的口味,
知道他喜歡咖啡濃點,
所以就特意用了四分一的奶幫他調配,
真的非常用心😊
至於食物方面,上菜時間慢了點,
如果係上班族得一個小時食飯就真係好趕了,
雞肉螺絲粉及煙肉意粉兩者粉底都硬了點,
味道食落差不多味

2023-12-06 48 瀏覽
星期六就要chill一chill😚You little ripper~(是日學到的Aussie slang🤭)之Discover 宋皇臺呢間Gladys estate coffee係一間Aussie cafe, 一入去就好chill既感覺意大利傳統風格carbonara $108呢款carbonara唔似平時食開咁奶油但一樣咁creamy😋,原來係用左傳統意大利方法整!煙肉辣辣地好惹味啊😋小編我唔鍾意食芝士所以走左芝士,估唔到carbonara無左芝士都一樣咁好味😋,對carbonara有新認識了🙈3-quarter latte(hot) $433/4拿鐵 (3 quarter latte)是來自澳洲的啊!,用220ml的拿鐵杯子(220ml)裝一樣的份量義式濃縮,但再到牛奶的時候只倒到3/4的地方,咖啡濃縮一樣只是少一點牛奶!奶泡還是要一公分厚才符合標準唷!飲落口杰身少少,咖啡味比一般latte濃dd,但因為有好多泡泡,口感都唔會好鞋身,唔錯唔錯😋呢度仲有得儲印仔😍開心又搵到假日chill好地方😍🤭注意佢地17:00就關門,逢星期三休息大家唔好摸門釘啊~🙈Gladys’ Estate
星期六就要chill一chill😚
之Discover 宋皇臺
一入去就好chill既感覺

意大利傳統風格carbonara $108
原來係用左傳統意大利方法整!
煙肉辣辣地好惹味啊😋
小編我唔鍾意食芝士所以走左芝士,
估唔到carbonara無左芝士都一樣咁好味😋,
對carbonara有新認識了🙈

3-quarter latte(hot) $43
用220ml的拿鐵杯子(220ml)裝一樣的份量義式濃縮,
但再到牛奶的時候只倒到3/4的地方,
咖啡濃縮一樣只是少一點牛奶!
奶泡還是要一公分厚才符合標準唷!
飲落口杰身少少,咖啡味比一般latte濃dd,
但因為有好多泡泡,口感都唔會好鞋身,唔錯唔錯😋

呢度仲有得儲印仔😍
開心又搵到假日chill好地方😍🤭

注意佢地17:00就關門,逢星期三休息
大家唔好摸門釘啊~🙈
Gladys’ Estate Coffee (九龍城)
九龍城獅子石道6-8號美景樓地舖
#chill #foodie #nocoffeenolife #免加一服務費
  • 3-quarter latte
  • 意大利傳統風格carbonara
自從屯馬線通車之後🚝,發現原來香港有好多地方都未留底過腳毛。開住個港鐵apps 睇下,見到「宋皇臺」呢個站好陌生,決定去探探險🧭。作為GG Foodie,對於"G"字頭嘅野都情有獨鍾♥️,所以搭車嗰陣上網search 下有咩好西嗰陣就比呢間叫<<Gladys' Estate Coffee>>吸引住,唔諗甘多,即刻打去book 位📱,等自己享受下me time 🪟嘅時光,所以就叫左D充滿安多酚同營養嘅甜品🍰🍮🎂🧁🍭🍬🍫🍩🍪氹下自己開心🙋🏻‍♀️。✦雜莓🍓🫐窩夫餅•水果🍇•意式雪糕🍨🍦($108)窩夫一上枱擺碟已經令人賞心悅目☺️,繽紛嘅顏色令人食慾大開😋🤤。主角窩夫醬係店家自己調配,混入左提子乾🍇,口感層次提升📈,仲可以抗氧化同保護心臟🫀。我故意等雪糕融化🥵做汁,配上朱古力醬🍫,從而刺激我大腦🧠去分泌安多酚,令我產生興奮😝嘅感覺同起左幫我止痛❤️‍🩹嘅作用。Mix 埋含豐富維他命C同花青素嘅士多啤梨🍓、提子🍇等水果都可以令我放鬆心情😌。再配上含豐富維他命B、蛋白質等營養嘅堅果碎🥜,有不飽和脂肪、不含膽固醇,對我係一種好嘅脂肪,補足返我嘅蛋白質🔋。✦Flat whi

✦雜莓🍓🫐窩夫餅•水果🍇•意式雪糕🍨🍦($108)

✦Flat white ($45)
板主我本身唔太好咖啡☕,因為好怕嗰陣苦澀味。心諗一場泥到有咖啡師👩🏻‍🍳即叫即沖嘅coffee shop,唔飲實在對唔住佢😂。所以將我口味同店主兼咖啡師👩🏻‍🍳講聲,佢就推薦我飲叫做Flat white嘅咖啡☕,原來佢來自澳洲,係澳洲嘅經典,仲風靡世界😌,Flat white 即係以Espresso為基底,再加上微量採用蒸氣牛奶下層泡量更少嘅奶泡🥛,所以較為絲滑,同時奶泡🧽🧼表面會光滑至反光🪞,所以佢嘅咖啡味道濃郁得泥,同時亦有牛奶嘅細膩,入口順滑,香味仲會係口腔裡面滾動,顛覆左我對咖啡嘅感覺💡。

Total:$153,冇加一

P.S. 要留意返呢度係先order食物俾埋錢💸,之後先揀位坐,再等食ga。店舖收cash💰, 八達通💳同visa paywave 💳 only,泥食記得準備好呀。

#gladysestatecoffee
今次去左一間澳洲style cafe叫左2個食物,2杯飲品Auntie C Brekkie(挪威煙三文魚、丹麥牛油多士,慢煮無激素雞髀肉、鮮牛油果蓉、大啡菇、德國早餐腸、烚日本蛋、水果、雜菜沙律)睇個名似好豐富,實際上份量不多,重點應該是慢煮雞,食完感覺還有好輕盈的感覺。Fishing Market(澳洲盲曹柳配以香草橄欖油、蘆筍、意瓜、 雜菇、鮮牛油果蓉、酸種多士)這道菜的重點為魚柳,一大件香煎魚柳,味道及外表都不錯,打卡也可。飲品有咖啡及Iced Lemon TeaLatte入口有清新的咖啡味,又不會過濃味,應該係用上比較fruity 的咖啡豆。Iced Lemon Tea 同平時飲的不同,係新鮮榨檸檬汁的檸檬茶,如果唔飲咖啡的人依個絕對可以試下,店員用心製作。整體來說,是一間不錯的cafe,但地方比較小,不太適合要坐得好舒適的朋友。
今次去左一間澳洲style cafe
叫左2個食物,2杯飲品

飲品有咖啡及Iced Lemon Tea

Auntie C Brekkie
Fishing Market
Latte
Iced Lemon Tea
2023-11-18 22 瀏覽
有質素的早餐,煮得好好味又唔會太油。減肥食應該一流😂叫咗個玫瑰咖啡,原來無得跟餐要散叫,不過都好好飲。好早嚟已經坐滿。店員有禮。專登搭車過嚟食,下次都會再嚟。
  • all day breakfast
《水波蛋、蕃茄、特製鮮牛油果蓉、酸種多士、希臘羊奶芝士、雜菜沙律》水波蛋質感柔嫩 夾埋牛油果蓉🥑 特別香滑仲有夾脆蕃茄🍅 配搭微微酥脆既酸種多士🍞少少希臘羊奶芝士🧀小小一個主食都有豐富層次.《紐西蘭青口 配 檸檬茴香義大利飯 》黎自紐西蘭既青口 大隻多汁 味道鮮甜Risotto好綿滑Q彈 creamy中帶有濃郁茴香獨有香氣帶少少檸檬既微酸爽 減減膩.《洋蔥國 配 自家凱撒沙律醬及辣醬》酥脆的洋蔥圈🧅搭配著秘製醬汁🌶️輕辣既口味 都幾惹味.《Freshly-Sequeezed Iced Home Juice》Lunch set 加$18就有今日係鮮榨菠蘿橙汁🍍🍊酸酸甜甜 勁清爽

水波蛋質感柔嫩 夾埋牛油果蓉🥑 特別香滑

Lunch set 加$18就有
今日係鮮榨菠蘿橙汁🍍🍊
酸酸甜甜 勁清爽

2023-11-07 460 瀏覽
幾次經過這間Cafe位置都幾乎滿滿的,今日終於有時間一訪,特別這裡偏愛主打澳洲風情,食物質素也被驚艷到,店主和店員對於咖啡店非常有熱誠,據說店主還是一位得像咖啡師,是一間充滿溫度和人情味的cafe,整體的感覺相當舒服,期待在九龍城發掘到更多hidden gem 😌食物選擇相當豐富,亂點也不會踩雷,除了大家都喜歡的Carbonara 和Auntie C All day breakfast,大受歡迎的Waffle朋友也是讚不絕口,不單止擺盤漂亮☕️3-Quarter Latte $38比較少有機會見到的Latte !用上Maria Cruz咖啡豆所調配而成嘅3-quarter latte,只用上3/4的牛奶,更加能夠突出咖啡豆的烘焙香氣,酸度平衡恰到好處,拉花也是美美的🧇Chocolate Waffle $148法國瓜納亞朱古力窩夫餅、時令水果、意大利雪糕,配焦糖香蕉實在沒有辦法抗拒來一份熱烘烘的Waffle,驚喜的是甜度竟然沒有很高,不昔重本用上VALRHONA朱古力而非普通朱古力粉,淋上焦糖脆皮的香蕉也是十分加分Chicken Pesto Fusilli $138推薦!不想吃Carbon

☕️3-Quarter Latte $38

🧇Chocolate Waffle $148

法國瓜納亞朱古力窩夫餅、時令水果、意大利雪糕,配焦糖香蕉

Chicken Pesto Fusilli $138

推薦!不想吃Carbonara 擔心會太飽,可以選擇充滿嚼勁的螺絲粉與自家制青醬完美融合,醬汁相當充足,每一口也吃到清新的羅勒香氣,雞肉也是相當嫩滑,蛋白質滿分,用心製作不是用上現成醬汁

營業時間
Mon-Fri 8am-5pm
Sat /Sun 8:30am-5pm
公休日: Wednesday
  • Latte
  • Chocolate waffles
九龍城嘅cafe都好岀色☕️呢間澳式咖啡店,menu有非常多不同類型嘅brunch set,豐儉由人,而且cafe嚴選咖啡豆及奶類來源,週末一於嘆返個美味嘅brunch!🐥Chicken Pesto Fusilli ($138)呢碟螺絲粉配料用咗雞肉、車厘茄、日曬蕃茄乾、粗蘆筍配自家蘿勒香蒜醬及巴馬臣芝士特製而成🥰材料非常豐富,整碟螺絲粉都充滿油香😍佢地嘅自家蘿勒香蒜醬有小小似青醬咁,味道清新得黎帶點田園氣色☺️再配搭埋芝士真係好惹味🤩雞肉juicy唔會鞋👍🏻🧇Matcha & Red Bean Waffle ($128)窩夫整得好鬆軟,除咗有宇治抹茶同紅豆嘅味道,仲有啖啖牛油香🤩伴碟有多款種類嘅水果:紅莓、黑莓、士多啤梨、青提,全部都好香甜😍配埋煉奶同花生醬🥜絕對係完美配搭!🥛Earl Grey Tea Caffé Latte (Cold) ($55)淡淡的伯爵茶香氣,比例適中,唔會太甜,而且好香滑🥰相信如果揀熱嘅,伯爵茶味會更出更香🤣

🐥Chicken Pesto Fusilli ($138)